Chinezii si-au “tras” Growler local made

J-16D cu containerul pentru razboi electronic acrosat

In esenta, este vorba de un aparat J-16D (“D” vine de la “electronic” in chineza – dianzi) modificat pentru a face fata cererilor fortelor aeriene ale armatei populare.

I-au scos tunul si sistemul IRST, in schimb i-au montat la capatul aripilor doua containere pentru razboi electronic, posibil un radar AESA in bot plus  si niste senzori de-a  lungul fuzelajului tot pentru razboiul electronic.

J-16 ca aparat, n-a rupt gura targului fiind o copie a rusescului Suhoi 30MKK. Chinezii i-ar fi montat motoare autohtone WS-10 si propria lor electronica: radar, sisteme de razboi electronic, senzori.

Dar in acelasi timp nici n-a fost dezastrul intitulat J 15 “Flooping Fish”, aparat care a inregistrat pierderi mari si una peste alta a arata doar ca este greu de copiat fara sa ai licenta (Suhoi Su 33).

Revenind la J 16D, acesta aparat a zburat pentru prima oara in 2015 si va fi aratat publicului cu ocazia Airshow China, incepand cu 28 septembrie in Zhuhai.

Prea multe amanunte nu se cunosc, se pot face doar speculatii si printre acestea ar fi si faptul ca noile containere destinante razboiului electronic sunt mai mari decat precedentele iar acest lucru ar indica un consum mai mare de energie (de la 30 la 40 KW) si evident o raza crescuta, peste cei 50 km cu care sistemele de razboi electronic mai vechi erau creditate.

Avand 12 piloni dipsonibili, J 16D ar putea sa transporte, pe langa containere de razboi electronic, si rachete CM-103 (aer-sol/aer-nava), YJ-91 (copie dupa ruseasca Kh – 31P) capabila si ea sa loveasca atat tinte navale cat si terestre, ca si rachete aer-aer pentru aparare.

Deocamdata nu asteapta ca J 16D sa fie capabil sa fie folosit pe actualele portavioane chinezesti pentru ca decolarea de pe rampa face ca aparatul sa nu poata fi incarcat la capacitate, pe de alta parte motoarele chinezesti WS-10 nu au inca performantele cerute.

Dar J 16D nu este o idee rea, chiar daca atat conceptul cat si aparatul in sine sunt copii dupa ideile altora/aparatele altora. In lume ideile sunt copiate – i se mai spune si schimb cultural – si nu este deloc imoral, sa pui insa sublerul pe avioanele rusesti este destul de ilegal si se pare nici foarte util…

GeorgeGMT

15 comentarii:

  1. China deocamdată este pe steroizi. Dacă are noroc sa nu-i crape vreun organ vital, va aduce Europa la condiția de regiune periferică a Eurasiei. Să vedeți atunci migrații si schimbări de populație.

    11
  2. Ca si aerodinamica su27 si urmașii, adica si j16 e peste f18 la orice ora. cinste lor ca au reușit si cu sublerul sa il reproduca. stiu pe alții care au dat o țară la fier vechi (inclusiv o industrie aeronautica) , ca sa nu cumva sa o vanda la straini. pe cat de hilar, pe atata de trist.
    trecand peste, probabil ca senzori de lupta electronica nu sunt asa performanți ca cei vestici. dar la un număr mare de aparate se face suprasaturatie si nu mai contează. iar teoria cu portavion-ul nu stiu cat e de relevanta, Taiwan-ul fiind accesibil lejer de la țărm. iar prin insulele alea artificial facute de ei sunt piste berechet. zic si eu.

    8
  3. Taiwan, Taiwan. Credeți că numai asta are China în cap? Și dacă da, după ce ia Taiwanul, care se consideră de foruri internaționale ca făcând parte din China, care va fi poziționarea Rusiei, care are tot felul de republici create prin teritoriul recunoscut internațional al altor Țări? Georgia, Ukraina , R. Moldova (unde au chiar două) . Sau forurile vor face iar o Kosovara– nu se modifica nimic, doar excepțiile?

    3
  4. A Survey of Technologies and Capabilities on China’s Military
    Outposts in the South China Sea
    ELECTRONIC WARFARE AND
    SIGNALS INTELLIGENCE
    https://www.jhuapl.edu/Content/documents/EWandSIGINT.pdf

    1
  5. Desi pare ca ard etape, chinezii nu fac asa ceva. Doar le fac pe repede inainte. Au studiat zeci de ani diferite tipuri de portavioane(luate ca fier vechi), au reconditionat Liaoning ul si au folosit cunostiintele capatate sa faca unul imbunatatit. Ambele sunt folosite de niste ani ca nave scoala ptr pregatirea pilotilor, echipelor de bord si echipajelor. Precis au pregatit o gramada de oameni pe ele. CATOBAR ul de il au acum in lucru(cica la anul e gata) il vor folosi probabil tot ca nava scoala sa invete niste zeci(sute) de piloti cu decolarile asistate de catapulte. Au construit inca un doc uscat identic cu asta de il folosesc ptr type 003 si probabil de la anul vor incepe constructia simultanana a cate doua type 004(cu propulsie nucleara cica, eu unul nu cred). Si atunci sa vezi lansari aproape anuale de portavioane pe banda rulanta. CG urile sunt aproape gata dupa model american cu cruisere type 55,distrugatoare type 52,sub uri nucleare de atac. Nave de desant moderne au o gramada si vor mai construi, avionul stealth ambarcat(J31) e aproape gata, situatia in Pacific o sa devina in aceasta decada foarte tulbure.

    9
  6. Nu e ceva iesit din comun, era si timpul pentru un aparat dedicat de razboi (si probabil si atac) electronic, in particular SEAD (Wild Weasel).
    Asta ar sugera ca se pregatesc si de ofensive nu doar de defensiva.

    4
  7. Si F22 il doboara de la 100 km, fara macar sa stie ce la lovit…. China si Rusia, sunt Japonia si Germania secolului trecut. Si din mari cocosei, ambele astazi stau capra, de bunavoie . Decat ” lumea multipolara ” euroasiatica, prefer oricand lumea unipolara, atlantista. Sa speram ca urmasul lui Putin se va trezi si va inversa momentul Kissinger, aliandu-se cu SUA impotriva RPC. Deja, generalii rusi, stiu de unde bate ” vantul schimbarii ” si au mutat cea mai mare parte a sistemelor militare dincolo de Urali, la granita siberiana. Stiu ei de ce…..

    15
  8. Nu se poate spune că nu au cheltuit. Cel puțin în ultimul cincinal cred că bugetul lor pt. apărare l-a depășit pe cel american în termeni reali, nu nominali. Un distrugător nu va costa niciodată în China 8 mld de dolari, toți ar fi executați, plus ca nici nu au îndeplinit specificațiile asumate. Dar ei progresează, rușii iau viteza în sens invers iar americanii o cam scaldă intr-o autosuficiență de rău augur.

    6
  9. Daca industria lor militara merge pe non profit o sa livreze mult peste ce poate SUA in timp de pace. Than it will be too late…

    2
    • Si uite asa au aproape toate bunatatile ptr noul carrier type 003.care conform bunelor obiceiuri comuniste precis se va balaci in balta la anul pe 23 aprilie. Deci hawkeye cu ochi oblici au, numitul kj600, avion de lupta stealth ambarcat au, inculpatul f31 din linkul tau, copie dupa cariciopterele asw hh60 au, nu le mai trebe nimic. Si sa vezi pe uma productie de serie de portavioane in cele doua(+doua ptr LDH uri) docuri din shangai si sanya. Sa te tii pana in 2030 lansari anuale de carriere si LDH uri. Numai in pielea taiwanezilor sa nu fii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *