Ciudatenii romanesti

Detașamentul de patru elicoptere „Carpathian Pumas”, pregătit pentru misiunea de menținere a păcii din Mali – foto Eugen Mihai (de pe site-ul MApN)

 

  • Trimitem patru elicoptere Puma L-SAR (cautare si salvare) in Mali (din Baza 57 Aeriana – Mihail Kogalniceanu), parte a unei misiuni ONU. Bravo noua, la asa mare putere militara nu ne puteau lipsi angajamentele externe, sa ne proiectam si noi ce-om mai avea de proiectat. Detasamentului de patru elicoptere i-au gasit si un nume infricosator – „Carpathian Pumas”, sa moara aia din Mali de frica, desi africanul de rand nu stie ce-s alea „Pume de Carpati”, ca n-a auzit bietul de el nici de pume (nu vietuiesc in Africa, de fapt nici macar in Europa) si nici de muntii Carpati. Dar ai nostri o tot lalaie cu englezismele si americanismele, preluand ca niste papagali termeni si obiceiuri care nu au nici o legatura cu istoria si cutumele Armatei Romane, de la „rengeri de Romania” la poreclele auto-create ale batalioanelor noastre ce sunt dislocate in TO, toate cu porecle ridicole in limba engleza, desi numele oficial al respectivelor batalioane este, in multe cazuri, atat de nobil si atat de evocator de istorie romaneasca autentica incat ti se furnica pielea doar cand il auzi…
  • Dar marea (si uimitoarea) veste vine din partea Marinei Militare, cu baza la Constanta. Pe baza de voluntariat, adica ne-am oferit noi de buna voie si nesiliti de nimeni, Romania ar putea sa participe la o misiune a UE pentru securizarea navigatiei in zona Golfului Persic, asta daca ne-or accepta ceilalti voluntari.

Si ne aflam intr-o companie selecta, a unor state care chiar au nave de lupta functionale: Spania, Danemarca, Olanda, Italia si Suedia. Am putea sa presupunem cam ce ar trimite fiecare din tarile mentionate, imposibil sa ne dam cu parera despre ce am putea trimite noi, pentru ca noi n-avem Marina Militara, in sensul secolului XXI al termenului.

 

  • Noutati de peste ocean, americanii vin spre noi sa ne invete ce si cum cu Patriotul. Direct din cartulia lor oficiala, sub titlul sugestiv; “Romania and Sweden PATRIOT Air Defense System Techical Assist” si continuam cu citatul:”Technical Assistance (TA) in support of Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target (PATRIOT) Weapon System for FMS countries, Romania and Sweden. This shall consist of technical management, technical support, and assistance in the planning, training, fielding, deployment, maintenance, and sustainment of both Romania and Sweden PATRIOT Air Defense System, associated equipment, and logistics support.

Iote si sursa ca sa va faceti domniile-voastre singuri o parere despre ce se intampla.

 

 

  • O alta noutate tine de motoarele F 16MLU. Americanii s-au apucat sa repare o parte din ele, adica “engine module remanufacture,” conform cu textul urmator:”United Technologies Corp., doing business as Pratt & Whitney Military Engines, East Hartford, Connecticut, has been awarded a $253,708,434 indefinite-delivery-requirements contract for engine module remanufacture. This contract provides for F100-PW-100/-200/-220/-220E/-229/-229EEP engine module remanufacture for Foreign Military Sales (FMS) partner countries. Work will be performed at East Hartford, Connecticut; Midland, Georgia; and Midwest City, Oklahoma, and is expected to be completed by July 30, 2024. This contract involves foreign military sales to Chile, Indonesia, Taiwan, Poland, Greece, Iraq, Pakistan, Romania, Saudi Arabia, Egypt, Thailand and Morocco. No funds are being obligated at the time of award. This award is the result of a sole source acquisition. The Air Force Sustainment Center, Tinker Air Force Base, Oklahoma, is the contracting activity (FA8121-19-D-0005).”

Ar fi vorba despre “chestii” de uzina pe care portughezii de la OGMA– cu toata osteneala lor, n-ar putea sa le faca, precum “engine core”, “inlet fan”, “low pressure turbine”, sau poate o fi vorba despre motoare de rezerva, cert este ca nimeni nu stie exact.

Sursa AICI.

 

In alta ordine de idei, si nu stiti de la mine, rachetele aer-aer, aer-sol (adica Maverik) cumparate din Statele Unite pentru F 16 MLU ar trebui sa ne parvina anul acesta, astfel: pana pe 30 septembrie 2019 macar o parte dintre dansele (nu cunoastem alte amanunte) si pana pe, cel mai tarziu, 31 ianuarie 2020 restul.

Asadar, pentru cine se mai indoia, noi chiar suntem furnizori de securitate nu doar consumatori cum parem la o prima si la o a doua vedere. Sau totul se reduce la ideea sa fim cati mai multi in poza de familie, sa parem uniti in fata necredinciosilor si cam atat?

Afganistan, Mali, Golful Persic, am lupta chiar si cu piratii, Bosnia si cate si mai cate, realitatea este insa ca noi n-avem camioane si totul tine doar de o imagine stramba, falsa si hada, mincinoasa si tradatoare de tara.

Adevarat ca din aceste “proiectii ale fortei noastre combatante” se aleg macar militarii cu experienta frontului (ma rog, aproape front) si asta chiar nu-i lucru putin, in rest aceeasi poezie: “ne putem indeplini misiunile”, cu conditia evidenta ca aceste misiuni sa fie mai mult unele de politie si fereasca Dumnezeu de unele adevarate de razboi.

Si doresc sa fiu foarte clar: este bine ca militarii romani sunt in Afganistan, prin Bosnia sau Mali, este chiar foarte bine, invata meserie, necazul meu vine din faptul ca aceste operatiuni  sunt cam tot ce putem face in mod real.

GeorgeGMT

53 de comentarii:

  1. Salut. Adevarat graesti Nea George.

  2. Ca tot a adus in discutie Marius problema contramasurilor (spre sfarsitul clipului):

    • pai am tot insistat cu asta si la dumnealui 🙂
      Macar au ceva placi balistice (o fi si asta o premiera pe Pumele noastre?), daca se ajunge sa dialogheze cu unii de la sol…

      • Deci nu e nevoie de contramasuri ca aia nu au rachete antiaeriene …… 🙂

        • Io zic sa-i intrebe bine, de mai multe ori, daca au sau intentioneaza sa aibe in urmatorele luni, rachete antiaeriene, sa fim siguri si toata lumea sa fie linistita 🙂
          Ca poate oamenii au raspuns exact la intrebare si au zis, „Nu, acum nu avem”… dar aia cu intrebarile au uitat si de timpul viitor, ala apropiat, adica curand… 🙂
          Mai bine sa-i puna pe toti sefii factiunilor de acolo sa semneze niste angajamente pe propria onoare ca nu au si nu vor avea, si chiar daca vor primi, nu le vor folosi!
          La fel pentru 14,5mm sau 23mm exploziv…

  3. este tipul de misiune ce ni potrivește perfect.
    detasamente mici,tehnica putina ,grad de dificultate mediu.
    se merge mana in mana cu politica deachizitii si modernizari in cantitati farmaceutice….altfel nici nu pupau pumele vreo modernizare mai consistenta.

  4. Om fi deocamdată băiatul care merge sa cumpere țigări – și drept e ca e o înfiorătoare chestie sa mai vezi ARO-uri cu roti înguste afumand șoselele dar având coarda tricolora etc, etc, etc. Armata Romana (lăsând maimutareala numelor englezificate) e ca un copil principial bun și frumușel dar căruia părinții iresponsabili nu i cumpăra haine și l trimit la școală cu unghiile netaiate fără cărți și fără caiete. Ceilalți copii îl accepta ca-i copil bun și l duce capu dar îl compătimesc pentru ce idioți părinți are.

    Totuși, armata nu poate fi altfel decât societatea. Câți bani se cheltuiesc inutil și câți or fi trăind bine mersi pe spatele armatei numai Dumnezeu știe – și ar trebui sa știe și DNA.

  5. da cine securizeaza gibraltaru? ca de acolo porni tarasenia

  6. deci avem standardul socat, naval si acum brightnite. s-a croșetat destul de mult pe autobuzele astea zburatoare. poate cu o motorizare mai potentă cine știe….

  7. – In Mali sa speram ca nu doteaza cineva rebelii, teroristii , islamistii ( cum vreti sa numiti fiecare inamicul ) cu rachete portabile AA.
    – cit priveste golfu Persic, nu am habar sa existe o nava romaneasca capabila sa doboare drone , rachete antinava. Cit priveste un eventual atac cu torpile, sintem ok . Nici o fregata nu are sonar tractat si deci sint tinte perfecte.

    PS. Americanos fac cu motoarele de F 16 ce cindva se numea reparatie capitala. Demontare totala a motorului , verificarea fiecarei componente , testarea lor , inlocuirea partilor uzate , reasamblare si testare pe bancul de proba. Toate aceste operatii necesita scule , dispozitive , verificatoare ( SDV cindva numite) si o linie dedicata. Costul unei astfel de dotari nu este rentabil pentru tari cu putine F 16 in dotare. Devine rentabil cind ai sute de efuri dar si licenta/ aprobarea de a face astfel de intretineri planificate. Atunci si doar atunci cheltuiesti milioanele necesare dotarii cu ce e nevoie. + costul instruirii personalului in USA .

  8. mai degraba ”carpathians pulas”

  9. Sunt multe ciudatenii la nume si la numerotarea unitatilor.

    Poreclele luate in TO, gen Red Scorpions/Blue scorptions/Golden scorpions/Rechinii albi si ce-au mai fost sunt absolut caraghioase, la fel si asta cu Carpathian Pumas. Supranumele il castigi…Ursii bacauani sunt a echipa de fotbal american iar Desert Tigers e absolut prostesc, nu traiesc tigrii in desert.

    Apoi si multe din numele oficiale ale unitatilor sunt ciudate.

    De pilda, regimentul 61 rachete AA „Pelendava”

    Oare ce semnificatie adanca are pentru Romania sau Armata Romana un oras dac obscur? Mai sunt Petrodava, Capidava, Scitia Minor ba chiar o intreaga brigada cu

    Apoi unele numere sunt absolut exagerate gen brigada 282 sau 61

    • Veniamine Franqueline

      Ce frumos si profesional ar fi sunat, in cazul asta, sa zicem ‘Grupul 1 Mali’. In romaneste si inteligibil in mai toate limbile pamantului.
      Fara frustrari si complexe de orice fel, absolut nejustificate.

  10. Veniamine Franqueline

    Misiuni de politie.

    SI din articolul asta si din multe altele iese in evidenta in mod repetat, ideea unor ‘misiuni de poliție’ pe care Fortele Armate Române par sa le execute din ce in ce mai des.
    Misiuni de politie aeriana, năvală, terestră… Nu sunt specialist dar mi se pare ca se inoculeaza in mod perfid si periculos gandul ca ‘bă, cam asta e calibrul nostru, sa facem politie militara’. Asa ca lasati-o mai moale cu inzestrarile cu echipamente, cu programele de pregatire, etc.
    Ce sa faca o navă a Fortelor Maritime Militare Romane in Golful Persic? Nu cred ca gresesc ca in afara de misiunea de bucatarie de campanie plutitoare in sprijinul aliatilor mai avem suportul tehnic si de dotare pentru alt gen de misiuni. Aaa, si intalniri protocolare in care sa reafirmam etc.
    Ne intoarcem la vremurile lui Serban Voda si ale lui Ieremia Movila? De ce nu vremurile lui Carol I dela Plevna?
    In ritmul asta vor urma misiuni de ordine publica, de patrulare pe frontiera(APROPO, CE SE INTAMPLA CU CELE PESTE 2 (DOUA!) TONE DE COCAINĂ FACUTE PIERDUTE, SI DE CEI DE LA POLITIA DE FRONTIERA CARE AU ‘UITAT’ SA ACTIVEZE SISTEMUL. DE MONITORIZARE A TRAFICULUI NAVAL TOCMAI CAND FRAȚII SÂRBI ISI DESCARCAU COCAINA PE PLAJA LA SFANTU GHEORGHE?)

  11. In listele de pensionari speciali si pensiile lor publicate parca prin 20.10-20.12(Evz) erau sute de colonei, comandori, generali si amirali cu stagii mai pline sau mai goale. Banuiesc ca or mai fi si in activitate cam tot atatia. Cred ca numerele exagerate si fioroasele denumiri de unitati din TO sunt inventia lor. Alta ocupatie nu prea au, avand in vedere dotarile ; sunt cateva zeci de avione active, alte cateva zeci de tancuri si cateva nave vechi. .
    Nu sunt misogin (chiar nu sunt) dar nu vad doamnele colonel sau general ocupandu-se de armamente. A, in functii auxiliare englezoaicele (si altele) au fost insa la inaltime !

    • Nu exista pensii speciale la militari si politisti

      • Corect, sunt pensii de serviciu. Asta nu însemna că nu sunt o grămadă de beneficiari ce se pensioneze în jurul varstei de 42-45 de ani, si o bună parte din ei nu au lucrat în condiții deosebite.

        • Greșești…
          La virsta de 42…45 de ani din MApN,poți să te pensionezi doar dacă ești declarat inapt!

          • @C8
            Unde am zis de MApN?
            „militari si politisti” -legea le defineste ca pensii de serviciu. Trebuia sa iti zic in clar cine sunt acei „o grămadă de beneficiari „?

            Ca fapt divers, de pensionarea cu „ordonanta” ai auzit? Au plecat din MApN o gramada de cadre, la 40-42 de ani, am prieten de familie, fost pilot de elicopter in situatia asta. Chiar el spunea ca daca se incadreaza in durata medie de viata a barbatului roman (aia statistica), va lua pensie mult mai mult decat a muncit efectiv. In fine, omul e activ, da de munca altora, isi plateste darile.

  12. M-am prins de faza…..trimitem Marasestiul si cele patru Corvete TETAL in Golful Persic, se incing spiritele si persanii le scufunda in primele 5 minute de tensiune. :)Trump are motive sa implice NATO in ofensiva impotriva Iranului, iar ai nostri gasesc motivul perfect sa mai ceara inca 4 corvete si doua fregate noi pentru inzestrare.

    La fel de bine guvernul PCR refuza achizitia pe motiv de AU VENIT VREMURI DE RESTRISTE, iar bani de unele noi nu avem, pentru ca ne trebuiesc pentru pensii speciale. Militarii accepta bucurosi targul, plus ca nici ceva mai retro decat aveam noin nu gasim pe piata de SH din lumea intreaga.

    PS Sa dam dovada te empatie totala, vom trimite si Delfinul la defilare, remorcat, evident, de remorcherul Pescarusul. Sa le aratam ‘specialilor’ din armata revolutionara ce se intampla cu ei daca il supara pe dilaul de la Casa Halba si incap cu totii pe mana lui. Amin! 🙂

  13. Opinie personala- gasesc articolul putin cam malitios. Sa ma explic:
    1. „Trimitem 4 elicoptere Puma … + implicare navala in Golf + …”.
    a. Cand elicopterele propuse cu mult timp in urma de Bell au fost numite „Dracula” nu am vazut prea multe comentarii la acea vreme si nici mai tarziu in ce priveste numele desi noi, ca Romani, nu avem absolut nimic de aface cu numele asta! Poate ma insel, dar neamul meu ardelenesc nu are asa ceva in istorie si mai ales de povestit copiilor nostri. Nu ma reprezinta! Si astazi mai vad referiri la propunerile initiale ale Bell cu acelasi nume … Aaaa,ne plac istoriile aducatoare de profit si ceva faima … asta e altceva si nu tine de Romani, nici de mandria noastra nationala de care tot pomenim in fiecare zi, dar pentru care nu facem absolut nimic decat sa o batjocorim cu toate puterile pe care le avem – zi de zi! De foarte multa vreme am in US tot felul de asociati care fac referiri apreciative la Dracula & Co, insa le explic pe limba lor, ca bunicii si parintii mei nu nu mi-au spus asemenea povesti si ca Transilvania nu are nimic de a face cu Dracula si povestile altora. Si ei inteleg… noi nu bagam de seama…
    b. Ok, poate e mai bine sa tinem toate unitatile in garnizoana/port/aeroport si n-au decat sa invete teorie pana or crapa! Cum vreti voi sa gandeasca si sa actioneze tactic sau sa lupte – stand in carciuma sau pazind porcii din garnizoana? Sau poate vrem noi, sa vina mai intai noile corvete/elicoptere/avioane/etc si dupa aia sa-i antrenam? Dati-mi voie sa ma indoiesc..In Golf, asa cum suntem, avem o anumita capacitate insa nu trebuie sa deschida focul ca atunci lucrurile se complica, dar pot oferi informatii zonale, invata sa comunice efectiv si sa reactioneze intr-un treatru operati, logistica etc. intr-un mediu NATO. Pot eu sa-i ofer marinarului/aviatorului/nfanterist-ului/etc meu asemenea conditii acasa in port/aeroport sau pe poligoane? Nu! Lasa-l sa invete in treatul operativ, – ca are de la cine si cand noile capacitati sunt operationale macar stie ce sa faca si nu petrec ani de zile cu trainingul mai tarziu. Tot ce are de facut ministerull e sa fie sigur ca sunt acoperiti si pot sa-si desfasoare misiunile in conditii de siguranta.
    Overall, majoritatea misiunilor desfasurate de Armata Romana in Balcani, Irak Afganistan etc, au fost indeplinite cu success si eu unul le doresc sa aiba succes in continuare si sa se intoarca sanatosi acasa. Sigur experienta trebuie impartasita pentru succesul urmatoarelor misiuni,dar mai ales pentru siguranta celor ce vor lupta in avanposturi si nu numai!

    • vlad dracul,dracula,dragon,drăculea….suntem fraieri ca nu tragem mai mult de pe chestia asta si ne dăm mai prețiosi decât suntem.

    • Veniamine Franqueline

      Un singur comentariu, cu permisiunea dv. : plecam sau ar trebui sa plecam dela premiza ca trimitem forte militare române la razboi, nu la patrulare, scotocire, cautare, etc. Iar in razboi ucizi sau esti ucis. Daca nu vrei sa admiti asta probabil ca faci mult mai rau spiritului combativ care ar trebui sa puna in miscare orice forță armată.

  14. Am zis „pensionari speciali” ! Intelesul e clar ! Nu-s pe contributie si meseria si-au ales-o singuri.
    Toata stima pt cei care merg in TO. Atat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *