Coltii lui Assad, ultima parte. Planul SUA de interventie in Siria

po1

S-200, racheta sovietica sol-aer cu raza lunga

Siria detine 5 unitati militare ce opereaza cu S-200 si oficial 48 de lansatoare destinate acestui tip de racheta. Nu se cunoaste standardul actual al acestui model, nici macar nu se stie daca sirienii au pastrat lotul primit de la sovietici ori au modernizat racheta si instalatiile cu electronica si motoare noi fabricate si furnizate de Iran.

Potrivit oficialilor de la Teheran, inginerii iranieni au adus imbunatatiri majore la acest sistem, fapt recunoscut si de rusi: ,,Aceste modificari au fost recunoscute si apreciate de cei care au dezvoltat sistemul (rusii)”. Comandantul a mai adaugat ca noile caracteristici sunt fundamental diferite de cele  ale versiunii rusesti, a spus generalul de brigada Farzad Esmayeeli (comandant iranian de top in regimul Ahmadinejad).

Fiecare unitate ar trebui sa detina 6 lansatoare fixe cu cate o racheta. Acest sistem poate fi conectat la radar propriu, dar poate functiona si in cadrul unei retele de radar. Racheta (originala/sovietica) are o masa totala de 7100kg, lungime 10.8m, focos 271kg, propulsie bazata pe combustibil solid, raza 200-300km, 350 versiunile mai noi produse in Iran.

Analistii militari sustin ca unitatile anti-aeriene din Siria, ce opereaza cu acest tip de racheta, vor deveni tinte clare in cazul unei interventii militare. Motivul nu il prezinta capacitatile anti-aeriene foarte performante (asa cum se lauda oficialii iranieni) ci raza lunga de actiune + posibilitatea de a livra incarcatura toxica.

Daca ne uitam pe harta observam ca baza britanica din Cipru, baze americane din Turcia si Iordania, marile orase din Israel se afla in raza de actiune a unitatilor siriene ce opereaza cu S-200.

Raza de actiune a unitatilor siriene ce opereaza cu S-200

 

Problema care apare atunci cand decizi sa ataci bazele siriene ( S-200) este ca trebuie sa iei in calcul amenintarea reala pentru fortele aeriene. Zonele sunt bine fortificate impotriva atacurilor aeriene, iar racheta a fost special conceputa pentru a dobora avioane.

Oficial, Siria detine radare din gama sovietica:  P-12 Spoon Rest; P-14 Tall King; H-15 Flat Face; P-30 Big Mesh; P-35 Bar Lock; P-80; PRV-13; PRV-16 Thin Skin radare mobile si statice.

 

Controversa

 

po3

JY-11B 

 

Dupa ce au inceput revoltele, FSA a publicat o imagine din cadrul unei unitati capturate ce prezinta un radar chinezesc JY-11B. Acesta poza lanseaza noi ipoteze cu privire la potentialul capacitatilor anti-aeriene ale unitatilor din Siria.

Assad nu se bazeaza 100% pe capacitatile defensive si a apelat si la elementul surpriza. Rapoarte obtinute de la comandantii FSA indica faptul ca bateriile SCUD au fost mutate si bine ascunse, dar gata sa loveasca. Va amintim ca o racheta din familia SCUD are lansator mobil (viteza pe asfalt 40-60km/h pentru versiunile sovietice MAZ 543), lungimea maxima este de 13m sau mai scurta (modelele din China 7-10m), necesita o ora pentru a fi gata de lansare, parcurge 300km in 90 de secunde si are capacitatea de la purta focos conventional sau gaz toxic.

 

 

Cum va decurge campania militara impotriva Siriei?

 

po4

B-2 Spirit in Marea Britanie – iunie 2012

 

4 nave de razboi americane, concentrate in Mediterana, au capacitatea de a lansa 180 de rachete de croaziera. Tintele vor fi unitatile si concentrarea de trupe loialiste din Damasc si zonele apropiate. Fiecare racheta din gama Tomahawk are o raza de 1,150 de mile, racheta este subsonica, greu de depistat pe radar si este recunoscuta pentru precizia cu care loveste. Navele ce vor participa la atac sunt: USS Barry, USS Mahan, USS Ramage si USS Garvely.

Bombardierele stealth B-2 Spirit ar incepe o campanie pe teritoriul Siriei, decoland din SUA, primind ulterior sprijin aerian de la portavioanele USS Harry S. Truman (Marea Rosie) si USS Nimitz (nordul MariiArabe), baza aeriana Aviano din Italia, bazele aeriene Izmir si Incirlik din Turcia, avioane F-16 lansate de americani in Iordania dupa exercitiul militar de anul acesta.

Tinte:

– facilitatile si centrele de comanda ale lui Assad;

-unitatile anti-aeriene;

-bazele aeriene;

-cladiri guvernamentale si ale securitatii;

-aeroporturi;

-structuri ce ar servi la depozitarea arsenalului chimic;

 

 NeroFlash

8 comentarii:

  1. iranul se spune ca avea s 300 primit din belarus nu stiu cit este de veridic zvonul
    dar oricum iranul are in dezvoltare un sistem similar s300 nu se stie in stadiu este dar oricum am inteles ca exista rapoarte cu privire la exiztent a 2 3 unitati ce opereaza cu s300

  2. Ma gandeam de ce iranianii vor cu orice pret sistemul S-300PMU-1/2 si refuza orice varianta cu performante similare, cum ar fi S-300VM.
    Un motiv cred ca ar fi urmatorul: S-300PMU-1/2 poate fi cuplat in mod master-slave cu vachile baterii de S-200.
    Se realizeaza astfel un sistem hibrid, unde radarul de S-300 comanda si ghideaza racheta mai veche de S200. Pe de alata parte, S-300VM nu are aceasta optiune.
    Cea mai mare parte din defensiva iraniana se bazaeaza pe S-200, asa ca pentru ei ar fi mana cereasca sa poata cupla vechile sisteme AA la unitati de comanda mai noi. In felul asta ar putea sa doboare tinte inamice folosind vechile stocuri de rachete ieftine din care au din belsug.

    • Da! Ai punctat corect. PMU2 integreaza sistemele celorlalte platforme din raza sa. Practic creeaza un camp continuu de radiolocatie folosind si mijloacele altor rampe care sunt limitate la propriul camp de raspundere aeriana. Adica pot vedea situatia in timp real si comanda unei alte rampe o lansare cu radarul sau.
      In cazul lui S200 fiecare rampa are spatiul sau predeterminat de raspundere aeriana si nu „vede” decat ce vede radarul sau. Cu PMU2 aceste rampe devin integrate si ce vede radarul asta vad si celelalte rampe.

  3. @ ASAR aveti dreptate dar la capitolul radare stau foarte bine au obtinut radare de generatie nou chiar pe acest site au fost pubilcate articole despre radarele
    iraniene si performantele sale asa este e S 300 VM NU ARE OBTIUNEA DE INTERCONECTARE CU S 200 SAU S 75 ,FIIND AI MULT UN SISTEM ANTI BALISTIC SI ANTI RACHETA DE BUNA CALITATE PE CAND S 300 PMU 1-2 ESTE INTEGRABIL CU RESTUL SISTEMELOR ATI PUNCTAT FOARTE BINE

  4. Dupa parerea mea daca sirienii detin S300 ele vor fi primele tinte ale B2.
    Dupa aia se discuta cat de eficiente mai sunt cele care mai raman. Daca mai raman operationale. Cam multi daca.

  5. Si daca ar avea sirieni S-300 lear avea degeaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *