Columna lui Traian…interactiva!

traian columna

Sculptate in structura sunt 2662 de figuri si 155 de scene. Traian apare in 58 dintre ele. Privitorii vor urmari povestea de la baza spre varf, dintr-un singur loc si nu „dand tarcoale” in cerc columnei de 23 de ori (acesta fiind numarul de frize). Scenele cheie pot fi vazute din doua puncte de observare (A si B in grafica).

columna lui traian

Sursa interactiva: National Geographic

10 comentarii:

 1. Coloana era colorata at a pe vremea Luis Trajan? De ce nu avem o copies a acestui monument in Romania? Era si el antisemit? 😉

  1
  • 🙂 Exista o copie a acestei coloane la Muzeul National de Istorie a Romaniei

  • „Luis” asta era Nerva (de familie…). Columna era colorata, la fel ca mai toate frizele si frescele de la vremea lor. apropo, dacii sunt singurii care fara sa fie imparati au fost sculptati (anonim) in statui complete, avand partea de corp acoperita de straie dintr-un mineral numit porfiriu (visiniu intunecat). Din ordinul lui Traian si al continuatorilor imparati… O copie, segmentata in tamburi, se poate admira la Muzeul National de Istorie al Romaniei, la Bucuresti. Alta, la fel, este la Roma, tot intr-un muzeu. Pe partea superioara sta azi un papa, as a vrut el, si s-a putut atunci! Si-a luat si Traian lectia de nemurire si efemeritate, dar numai noi putem sa o invatam, stiindu-l un agresor, oricat de important in ceea ce suntem azi… Nu stiu daca trebuie sa fim exclusivist dacisti, dar imperiul lui Traian a destramat o tara, care acum e a noastra, atata cat e, si nu trebuie sa repetam aceste pofte si destine. Draga Zen, daca tot folosesti Internetul, toate astea le poti afla usor, fara sa ne spui tuturor ca nu stii despre aste lucruri, si sa ne arati ca – de fapt – nici nu esti prea curios, nu? Eu nu-ti mai raspund, te las intre mirare, dorinta de flecareala acra si dusmanoasa, si nu la final… curiozitatea pe care sper ca o ai. Cele bune!

   • Multumesc mult pentru aceste informatii si mai ales pentru imagini. Nu cred ca sunt nici primul nici ultimul care are a aflat detaliul cromaticii. Precizez ca la muzeul national se afla mulaj de segmente din acest edificiu. Pentru importanta momentului marcat ma asteptam sa gasesc monumentul la loc de cinste in capitala. Multumesc.

   • „. Pe partea superioara sta azi un papa, as a vrut el, si s-a putut atunci! Si-a luat si Traian lectia de nemurire…”

    Statuia lui Traian a disparut / fost furata in Evul Mediu…iar un papa (Sixt nu-stiu-al-catelea) a pus statuia din Sfantului Petru care este si azi acolo…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *