Compania Gărzii de Onoare – uniforme de camuflaj

 

O echipă de militari din Compania Gărzii de Onoare se află în prezent la Paris, Republica Franceză, pentru a participa la parada militara dedicată celor 100 de ani de la Primul Război Mondial.

Evenimentul propriu zis, ce va avea loc pe 14 iulie curent, va reuni reprezentanţi din cca 80 de ţări. „Este o oportunitate pentru Armata Naţională, pentru ţară în ansamblu, de a se manifesta la un astfel de eveniment. Sunteţi cei mai buni şi sunt sigur că veţi avea o prestaţie de succes”, – a încurajat militarii ministrul Apărării Valeriu Troenco. Pe de altă parte, liderul grupului lt. col Andrei Bulban ne-a mărturisit că militarii sunt pregătiţi fizic şi psihologic, astfel încât să se prezinte la cel mai înalt nivel.

Anterior militarii Armatei Naționale au mai luat parte la parade în Moscova şi Bulgaria.

MApRM

PS- ce uniforme sunt? Băieții cu airsoftul , voi le aveți cu astea…

9 comentarii:

  1. Destul de ciudate uniformele . Nu imi plac in mod deosebit , par deja uzate , [usor cam prea sfumate petele mari fara elemente mai proeminente , sau pete mici care sa le completeze …]. Dar cred ca pe ceva zona mediterano- arabica s-ar potrivi oarescum . Ce am remarcat in schimb e acel insemn negru cu cruce nemteasca [ww 2] pe maneca dreapta , se poate observa mai bine in prima poza .

    Ce or fi avand oare moldovenii cu crucea teutona [ initial arborata pe scuturile si mantiile cavalerilor teutoni pe fundal alb , pe care si -a insusit-o atat kaizerul cat si hitler in cele 2 razboaie , cam persecutand ordinul ] ?

    • E vorba de varianta „low visibility” a insemnului lor, reprezentand drapelul militar intr-un scut: http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=146

      Cat despre uniforme, mi se pare si mie ca au inceput sa se inspire multi din MultiCam – Scorpion W2 al americanilor…adica un fel de crem ca background peste care vin variantele de verde, maroniu, putin gri, etc…

      Parca se potrivesc mai bine si pe la noi, in fond daca te uiti la vegetatie, observi ca nu este niciodata atat de verde cat ai vrea, domina cremul „nisipos” al pamantului si al vegetatiei uscate pe alocuri

  2. Mare parte dintre uniformele armatei R. Moldova sunt donatie din stocul SUA. Asta ar explica cate ceva. Uniformele garzii au insa aceeasi inspiratie ca si ale noastre.

  3. Cred totusi ca modelul de camuflaj sau cum sunt puse buzunarele sunt undeva la coada clasamentului a ceea ce ar avea nevoie armata romana, sunt alte prioritati mai mari.

    Ce avem acum, DPM sau cum ii zice, inspirat de la britanici, e foarte bun pentru zona de padure/munte de la noi (care e pe la 30%+ din teritoriu).

    Inainte de asta existau concomitent doua modele diferite de camuflaj in armata romana, daca imi amintesc eu bine, unul „de padure” si unul „de campie” (nu bag in discutie pe cel „de desert” care nu e specific zonei noastre si a aparut doar pentru misiuni in Irak sau Afganistan, si care e se potriveste si el chiar bine in zonele alea, zic eu).

    https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/t1.0-9/p180x540/1043913_270795836393007_1783888930_n.jpg

    http://31.media.tumblr.com/36f5693b21d1158283729e7a44481bbb/tumblr_mxwtb3z25W1sfo34go1_1280.jpg

    http://38.media.tumblr.com/b57af9f7ef6e7aeb1a0396690c54b526/tumblr_n747sy6HTv1sfo34go1_1280.jpg

    Unde nu merge foarte bine se poate imbunatati folosind vegetatia din zona

    http://38.media.tumblr.com/313164b6b3fd8b4a9fa33aac79cf739d/tumblr_mrzukvfw1f1sfo34go1_1280.jpg

    http://37.media.tumblr.com/00f59ca9b2988710deb766a7a6efcd64/tumblr_mw7utk0KI31sfo34go1_1280.jpg

    Mai ales acolo unde vegetatia e abundenta si te ajuta, razboiul din Vietnam ofera exemple chiar spectaculoase, mai ales din partea vietnamezilor dar si a unitatilor speciale americane.
    Sunt si costumatii speciale (ghillie, costume vanatoresti) care iarasi sunt foarte bune dar sunt mai putin practice pentru orice situatie si mai scumpe (nu stai echipat asa intr-un TAB, ca apoi sa iesi sa alergi pe strazi asa, cu rucsacu in spate.
    Exista (sau existau) si plase de mascare individuale care se puteau adapta ca si camuflaj, se putea prinde pe ele si elemente de vegetatie la o adica

  4. Multumesc pt. precizari Razvan . Pe mine m-o fentat ”low visibility”-ul . Ma gandesc ca poate mai bine ar fi dat un cap de bour sau emblema de pe steag ori coroana mai evidenta ,” logo-ul” ar fi fost mai clar .
    Observ ca mai toate tarile estice , influentate coloristic de rusi [ ei aveau ceva uniforme asemanatoare mai demult ] au ce au cu nisipiul verzui . Mie nu-mi plac prea tare , pt. ca-mi amintesc ca am prins porcariile alea de uniforme ”cu burta ” [ aveau umerii mai ingusti decat burta ]si buzunare absolut aiurea tot asa , nisipiu verzui per ansamblu [ cand se invecheu , dupa 2 spalari deveneau alb-verzui -galbui eah …], din care-ti picau toate cele , drept pt. care toti alergam dupa uniformele cu model de frunze [ din vremea lu’ ceasca ]care aveau o tinuta mult mai decenta si erau mai ergonomic concepute

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *