Editorial – O criza in „W”!

In urma cu aproape patru ani, la sfarsitul anului 2008, toata suflarea politicianista din Romania ne asigura, cu zambetul lor tamp pe figura, ca ceea ce se intampla in SUA, nu are cum sa se propage si in Romania. Mai spuneau baietii lucruri precum: criza economica in Romania?! Haidade…Noi avem crestere economica sanatoasa, sunt tari si mari, avem fluxuri de capital care intra constant in tara, etc, etc.

Bineinteles ca orice om sanatos la cap stia ca mint, stia ca o parte , poate prea importanta, din asa-zisa crestere economica mioritica se baza pe specula si pomeni electorale

Cresteri in imobioliare de doua cifre pe an, ma refer aici la preturi si la valoare mult umflata a propietatilor, se mai baza cresterea noastra de tip Fat-Frumos, pe o creditare descentata, fara nici o noima, pe intrarile mari de valuta de la romani plecati la munca prin Europa si bineinteles, poate ceea mai cancerigena metoda de crestere artificiala a PIB-ului: cresterea veniturilor bugetarilor si maririle de pensii, pomeni electorale adica

Dar balonul s-a spart, cu mare zgomot si durere in 2009, cand dupa o crestere de peste 8% in 2008, caderea A FOST CAM TOT PE ACOLO IN 2009. Creditarea s-a dus dracului prima, apoi in lipsa banilor fara numar, si fara garantii decente, au luat-o la vale imobiliarele. Ramasi fara finantari si fara clienti gata sa ofere preturi pur si simplu demne de bancurile cu prosti pe niste apartamente si asa prost construite, baietii destepti din afacerile cu imobiliare au ajuns astazi sa fie executati silit.

Somajul a crescut, veniturile populatiei, mai ales ale celor angajati in sectorul privat s-au prabusit. Daca in plin avant economic, un muncitor necalificat putea castiga chiar si 2000 de lei pe luna, astazi acelasi om castiga in jur de 7-800 de lei, asta daca are unde sa lucreze.

OK am fost prosti o data, sa zicem ca nici populatia nici guvernati nu prea intelegeau economia de piata, nu aveau experienta cu bancile si creditul….am fost loviti o data, se mai intampla, nimeni nu s-a nascut invatat, dar ce facem dupa ce am invatat prin metoda dura, bazele economie libere si creditarii?!

In mod normal, un om sanatos la cap, in 2009 ar fi trebuit sa-si restructureze drastic bugetul, sa-si taie toate cheltuielile pana la un nivelul de minima suportabilitate, iar cu bruma de bani ramasi sa-si achite creditele luat cu nesabuinta in anii de glorie. Un guvern decent ar fi facut exact acelasi lucru: taieri drastice in aparatul bugetar, micsorarea dramatica a cheltuieilor cu personalul, cu intretinerea, cu achizitile de masini si alte nazbatii si canalizarea fiecarui leu economisit catre investitii si taieri de taxe.

Singura sarcina pe care guvernul ar fi avut-o, ar fi fost sa tina cu dintii de locurile de munca si sa apere, atat cat poate, companiile private, prin micsorari majore de taxe si impozite, pe seama micsorarii si mai drastice ale cheltuielilor statului. Pesnii, salarii bugetare, achizitii de bunuri si servicii, aparatul birocratic, toate ar fi trebuit reduse drastic, si toate fondurile indreptate catre sustinerea unitatilor direct productive din sectorul privat.

Ar mai fi trebuit Statul sa treaca in administrare private TOATE companiile si regiile cu capital de stat! Atentie, nu spun privatizare, pentru ca trebuie sa fi total tampit sa vinzi acum, cand nimeni nu vrea sa cumpere. Trebuia doar ca toti politruci care conduc si fura companiile de stat, sa fie dati afara, iar in locul lor adusi, pe baza unui contract clar de management privat, oamenii cu experienta din zona economiei libere.

Astfel Statul ar fi avut pur si simplu miliarde de euro, prin eficientizarea acestor companii, prin decapusarea lor de firmele de partid, sau pur si simplu de firmele capusa. Banii astfel obtinuti ar fi facut ca Romania sa nu fie nevoita sa ia banii de la FMI sau UE. Iar daca in organismele care se ocupa cu atargerea de fonduri de la UE am fi angajat oamenii cu adevarat destoinici, nu tot felul de imbecili cu relatii la partid, precum fufa de la Secretariatul General al Guvernului, lucrurile ar fi mers pentru Romania extrem de bine, iar aceasta criza economica ar fi fost cel mai bun lucru care ni s-a intamplat.

Ce facut in schimb clasa noastra politica?! Pai PDL-ul a dus politicianismul pe culmi navazute pana atunci in Romania. Posturile ocupate cu dedicatie de la partid au inceput sa fie din ce in ce mai multe. Daca inainte intr-o regie sau companie de stat se schimbau doar 2-3 oameni, directorul general si cativa altii, acum numirile pe baza politica au ajuns pana la sefi de birouri si chiar mai jos. Bineinteles ca 95% din cei angajati sunt de o lipsa de profesionalism si imbecilitate vecina cu schizofrenia!

Asupra companiilor de stat si regiilor s-a abatut un urgan de incompententa cu totul nemaivazut de la revolutie incoace. Exemplele le vedeti si voi la televizor si prin presa.

Dar sa mergem mai departe cu criza economica. Ce a facut prostanacul de Boc cand s-a trezit cu criza in brate?! A restructurat el economia, a eficientizat el capitalul de stat?! Of course ca nu, ci dimpotriva lasand in acelasi stadiu problemele care au dus la caderea economica, s-a apucat imbecilul sa faca credite, numai ca banii astfel obtinuti nu au fost folositi pentru restructurare si investiti, adica nu au fost folositi pentru a cumpara medicamente economice (restructurare) sau pentru investii (creare de locuri de munca), ci i-a bagat direct in sustinere deficitului bugetar, adica au fost introdusi in consum. Acum nici  cel mai mare idiot, nici cel mai fara scoala manelist, nu este atat de aurolac sa ia un credit, iar cu banii sa se duca la casino. Numai ca Boc, probabil cel mai slab PM al Romaniei, exact asta a facut: in plina prabusire economica, in loc sa restructureze dracului odata acest stat birocratic si plin de capuse de partid, a luat imprumuturi de la FMI pentru a sustine aceasta tumoare canceroasa, ba mai mult decat atat, a politizat-o si mai mult. Adica a dopat-o si a facut-o si mai mare.

Ce erau inainte incompetenti in sistemul companiilor si regiilor de stat, dar ce este acum!!! Pai numarul de baieti si fetite, cu carnet sau relatii la partid, a explodat pur si simplu in anii de criza. Bineinteles ca acestia sunt la randul lor simpli imbecili si ratati, incapabili sa-si gaseasca singuri de lucru, de buni ce sunt, asa ca ne-am pricopsit noi cu ei, bineinteles pe salarii cat mai mari.

 

Revenind inca o data la criza economica, se poate observa acum ca in 2013 va fi din nou recesiune, practic va incepe al doilea “V”, numai ca cel de al doilea brat al crizei, zice teoria economica, poate fi mai adanc decat primul si iata de ce.

Prima partea a crizei ne-a prins cu ceva carne pe noi, dar si credite si investiti proaste. Asta e, se mai intampla, numai ca noi nu am restructurat vechile probleme, nu am curatat economia de de gaurile prin care pierdeam bani, nu am adus exercituiu bugetar pe temelii solide si reale, care sa poat fi sustinute de realitate. Dimpotriva, am ramas cu aceleasi aparat birocratic, cu acelasi decalaj sinucigas intre angajati si pensionari sau alte categorii de oameni care primesc bani de la buget, nu am reusit sa scadem taxele si sa micsoram evaziunea fiscala.

Iar acum urmeaza a doua cadere, al doilea brat al crizei, al doliea “V”, care completeaza o criza in “W”. Numai ca de aceasta data avem un dublu lest legat de picioare: venim din urma cu exact aceleasi probleme nerezolvate din 2008, la care se adauga si imprumuturile facute cu inconstienta. Romania pur si simplu nu s-a ocupat de criza, ci doar a amanat-o, iar in 2013 s-ar putea sa fim obligati sa o intalnim face-to-face, insa din pacate mult mai slabi, decat in urma cu patru ani.

Acum pe langa faptul ca aveam exact aceleasi aparat birocratic, acelsi numar de asistati sociali, mai avem de platit si ratele la imprumut, iar alte sume de bani nu ne mai da nimeni.

In economie, la fel ca si in viata, poti face ce vrei, te poti minti singur, dar toate doar pentru timp limitat, dupa care incepe reversul. Deja guvernul Ponta a facut si el reforma: ce altceva putea sa faca decat sa taie investitile, singurul lucru pe care NU TREBUI sa-l faci pet imp de criza.

In schimb a marit salariile bugetarilor, iar in 2013 va urma inca o crestere, Basescu vorbeste de indexarea pensilor, ajutoare de caldura, etc, etc. Si in acelasi timp capusarea politica a economie de stat cunoaste noi culme ale absurditatii si nemerniciei! Banii taiati de Ponta de la investiti reprezinta pur si simplu ulitmele resurese dipsonibile, pentru amanarea inevitabilui: o corectie economia, fata de care criza de pana acum este doar o repetitie draguta.

Si cum este si campanie electorala, cursul euro/leu trebuie tinut sub pres, astfel ca Trezoreria arunca pe piata euro, din ultimul credit obtinut de 1.5 miliarde de euro, bugetul pe 2013 nu este facut, iar tot in 2013 va fi un varf de plata al datoriei externe. Si cum minciuna are picioare scurte, este foarte probabil ca dupa alegeri, la inceputul anului viitor sa avem ocazia sa gustam cu adevarat din al doilea pocal al crizei, de aceasta data fara nici un posibil ajutor, fara nici o plasa de siguranta, fara fonduri de restructurare, fara indulcitori sau anesteziei. Totul LIVE si pe viu!

O vom incasa direct si fara manusi. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara zilele trecute ca pentru a iesi din criza economica avem nevoie de doua lucruri: capital si tehnologie. Bineinteles ca domnia sa se referea la o iesire adevarata din marasmul economic, iesire bazata pe munca, productie si cresterea productivitatii munici (tehnologie). Si tot domnia sa declara ca nu le avem nici pe una nici pe alta.

Fonduri de la UE clar n u putem atrage, din simplul motiv ca angajatii statului care se ocupa cu aceste lucruri sunt incapabili, corupti si in general vai de ei, iar alte imprumuturi serioase nu de mai da nimeni, iar de tehnologie, adica de investitii straine in industrie sau agricultura, investitii care sa asigure slujbe noi si ceva mai bine platite, investitii care sa asigure o dezvoltare de lunga durata si sanatoasa, predictibila, nu poate fi vorba, cand in intreaga Europe fabricile se inchid si somajul creste.

Romania ar trebui sa se bazeze pe propriile sale puteri, sa ia taurul de coarne si taie in carne vie in mlastina birocratiei politicianiste, care o sugruma efectiv, ar trebui sa umple puscariile cu totii acesti paduchi din partidele politice, iar mai apoi, sau chiar in primul rand, sa taie drastic din taxe si impozite, sa lase economia private sa traiasca liber si sa produca bunastare si locuri de munca. Iar bruma de bani disponibila la buget ar trebui, in mod obligatoriu, canalizata pe investiti relae in infrastructura, prin licitatii publice facute insa cu management privat.

Numai ca daca ar face asta, politruci de la noi ar ramane fara bani si pipite, fara bani pentru partid, fara slujbe.

Un lucru trebuie foarte clar inteles! Nimeni nu ar muri de foame intr-o Romania in care taxele si impozitele ar fi reduse cu 80%, nimeni nu ar ramane pe drumuri intr-o Romanie in care pomenile electorale ar fi eradicate. Ar fi greu si foarte greu 1-2 ani, dar apoi slujbele s-ar gasi, veniturile ar creste, oamenii ar trai mai abine si mai sigur.

Trebuie sa intelegit un lucru si doar unul! Singura bariere care sta intre o viata buna si imbelsugata, intre o Romanie moderna si bogata, intre o Tara normala si mandra, sunt politicieni. Singurul lucru care trebuie facut, este eradicarea actualei clase politice, la propriu, iar mai poi vedem noi ce facem.

“Ei” sunt cei mai mari dusmani ai nostri, ai copiilor nostri, ai parintilor nostri, ai tarii noastre, care este a noastra si nu a lor!

Solutiile sunt foarte simple: lasam oameni care vor sa munceasca, sa munceasca, bagam hotii la puscarie si le confiscam averile furate, dam afara din administratie totii incompetentii, agajam manageri privati pentru companiile statului. Este greu?! Toate astea se pot face in mai putin de un an, iar apoi ne vom descurca fara probleme cu banii pe care ii avem…

Dar…pana la urma nu lipitoarea politicianista este de vina, pentru dezastru ce va sa vina, ci noi poporul suveran. Am fost obinuiti sa stam cu mana intinsa, am fost obisnuiti sa gandeasca altii pentru noi, nu ne place riscul. In Spania, Grecia, Portugalia, Franta, oamenii ies in strada cu sutele de mii, numai in Romania toata suflarea votanta se uita la TV cum tocmai a fost angajata o pipita de cativa anisori, “prietena” a nu stiu cator ministri si fruntasi de partid. Si unde a fost angajata?! Secratar adjunct al Secretariatului Guvernului, adica in fruntea birocratiei natiei…Ce stie sa faca respectiva domnisoara, este foarte greu de spus, ramane insa emblematica nerusinarea extraordinara si tupeul nemaintalnit al acestor nenorociti, al acestor viermi care odata ajunsi sus, se uita cu dispret la cei din buzunarul carora fura bani…

Adica si ….si cu banii luati, cam asta ar fi chintesenta situatie noastre actuale! Numai ca Dumeneau ne iubeste si vrea sa ne mantuiasca. Nu stiu ce va fi, daca va fi ceva pe 21 decembrie 2012, dar va pot ura, fara sa insel prea mult: O criza in “W” cat mai fericita, pentru 2013!

 

PS Dar fiti veseli. Tocmai am intrat in recesiune din nou, dupa doua trimestre consecutive de scadere economica, numai ca bugetul actual este gandit pe crestere economica anuala de cam 1%, ori daca la sfarsit vom fi pe scadere, HOPA! De unde bani pentru pastrarea deficitului in limitele dorite?!

 

GeorgeGMT

65 de comentarii:

  1. George sincer ma bucur de al doilea val al crizei. Sper doar ca romanii vor intelege ca intreaga clasa politica este incompetenta si dupa vor ramane doar aceia care chiar pun interesul national pe primul loc.

  2. nene george, toata stima, panseurile astea e dupe mintea lui matale sau le face carevasilea la metru? nu pricep ce propui e fapt, da-o mai pe intelesul vulgului, sa nu murim prosti, la o adica iesim in strada ca sa ce? ca daca vii cu condurateanu minisru al sanatatii, fie la voi, nu la mine….
    cati ani aveai in ’89, ca sa stim cum stam si de unde n-i se trage?

    • 18 ani, clasa XI. Ideea?! Articolul nu este un manifest si nu astept sa nasca revolutionari, simt doar nevoia ca din cand in cand sa arata adevarata fata a economiei romanesti si care sunt de fapt cauzele. Solutiile nu fac obiectul articoleleor mele…Pentru simplul motiv ca nu le vad, decat la nivel personal, iar asa ia foarte mult timp. Nu stiu cine este Condurateanu, iar dupa umila parere, i-as ridica pe totii cei care ocupa functii pe baza de carnet, in tepe!
      Ma uitam la”oferta” electorala. Scadem TVA, sacadem CAS, sacadem, si dam…da de unde scazi si de unde dai?! Deja bugetul are o gaura neprogramata, datorita scaderii economice, in loc de crestere cum era programat, de peste 1.5 miliarde de euro. Sa vedem de unde acopera deficitul suplimentar anul acesta, ca la anul…Daia zic, un 2013 cat mai fericit! 🙂
      Si bre mai simplu de atat nu stiu sa scriu, sorry!

      • Chestia cu scazutul cotei unice la 12% si cresterea salariului minim o avea Videanu inca de pe vremea cand era in guvern dar sa lovit de refuzul FMI. Acum ideia nu este rea dar daca nu este corelata cu taieri masive din cheltuieli ea nu poate fi pusa in practica.

        • „idee”?
          si eu cred ca ar fi bine ca salariile sa fie de 1000e in Romania, geniala ideea nu?

          • Cand intre angajat si angajator platesti 80 de lei pentru fiecare 100 de lei salariu este utopic sa speram la cresterea salariului minim. Videanu o gandise cam asa : scadem cota unica si CAS-ul si crestem salariul minim. Statul nu incaseaza nimic in plus si nici povara asupra firmelor nu este marita , in schimb angajatii primesc mai multi bani si implicit creste consumul.

      • ei nu stii cine-i condurateanu,… e la otv, ce dreaku
        „simt doar nevoia ca din cand in cand sa arata adevarata fata a economiei romanesti si care sunt de fapt cauzele „- adevarata fata cum o percepi matale, cauzele la fel, ca daca avem pretentia ca noi le stim pe toate da’ le discutam doar aici, paranoia este pe noi cat capra. mai s- o dam pe securistii lui ceasca si ne-am scos!
        hm…….18…. putin. nu de la matale ni se trage……

        • Poate….numai ca eu nu scriu despre prezumtii, ci despre fapte reale, usor verificabile. Articolul a fost scris dupa ce joi Statistica oficiala a prezentat cifrele pentru trimestrul trei, la fel si UE. Cauzele…aici nu fac decat sa scriu ceea ce stie orice economist serios, adica care chiar a citit ceva in facultate, stie. Nu poti face nimic fara investiti, nu poti sa dezvolti o tara cu o birocratie extrem de proasta si foarte ineficienta, nu poti sa ai crestere economica cu suprataxarea munci. Nu poti sa sustii pensiile cu mai multi pensionari decat contributori…Daca ai alte parerei as fi bucuros sa le discutam.

          PS Nu prea ma uit la TV si cu atat mai putin la OTV. Nici nu stiam ca mai emite…

      • 18 ani in 1989? Ai prins armata post-comunista, frate. Unde ai facut-o si la ce arma?

        • Din pacate nu am facut armata. Am facut incorporare si am fost repartizat la transmisiuni radio, undeva prin Maramures, ca m-am luat in gura cu seful centrului militar, un betiv 🙂 , numai ca exact cu cateva zile inainte de a ma prezenta cu valiza si ciorapi, am intrat la facultate…Apoi nici ei nu m-au mai chemat, nici eu nu i-am mai intrebat de sanatate. Aveam pe atunci o situatie familiara destul de complicata, fiind singurul intretinator al familiei. Am muncit din primul an, desi mi-am facut studiile la zi. Acum regret ca nu am putut sa fac ceva armata, dar asta e…
          Inca de pe atunci eram psihopat dupa tehnica militara.

          • Aha, deci cam asa e in fiecare judet, aia mai incompetenti dintre toti ajung la CMJ cum ii spunea, iar dintre toti, cel mai betiv le ajunge sef… 🙂

            Da’ cu injuraturile cum statea, ca „al meu” injura in ultimul hal la fiecare 2 cuvinte, era o adevarata performanta 🙂

            • Pai de aici a pornit scandalul: m-a injurat, l-am injurat si eu, chiar de mai multe ori, el m-a amenintat ca vad io cand voi fi soldat, eu i-am spus ca ma indoiesc ca vede ceva la cat de manga este, i-ar ne-am injurat, iar eu am plecat… Un ratat de lt-colonel.

              • Ai avut noroc… te putea „aranja” bine de tot, era nevoie doar de vreo 2 telefoane si ajungeai la unitatea „care trebuie”, condusa de vre-un prieten de-al lui. Acolo, dupa alte injuraturi, furturi si batai, erai gasit vinovat de o gramada de chestii si puteai ajunge la carcera, sau chair la un batalion disciplinar; pana prin 2004 mai existau.

                Eu nu mi-am pus mintea cu ei Doamne-fereste, doar am vazut ce rebuturi umane se perinda acolo; ma asteptam la asta, intr-un fel chiar ma amuza, insa „il comandante” m-a socat chiar si pe mine. Nu credeam sa vad cu ochii mei atata mizerie, incompetenta, betie si mocirla umana la un loc, intr-o singura persoana si mai ales una care e seful tuturor 🙂 🙂

                Am stat de-a lungul anilor si m-am intrebat ce fel de nevasta are omul ala, in ce familie a crescut si mai ales cum se comporta copiii lui, or fi de genul alora pe care ii vezi la stiri ca la 16 ani intra cu BMW-ul pe trotuar si omoara 3 oameni, iar apoi scapa basma curata ca e minor iar tata despagubeste victimele, judecatorii si martorii cu multi, multi, multi euro. Ca-n Nigeria…

  3. sincer…ne ia draku cat de curand

  4. Se bate moneda pe pensiile militare, citesc despre „grupa intiia de munca” si alte minuni. Nu inteleg de ce pensionatii nu pot avea cu totii aceeasi pensie. Ai fost chirurg-sef la spitalul de urgenta 30 de ani, ai avut salariu „atit”. Eu am fost brancardier la acelasi spital, tot 30 de ani, am avut salariu cit am avut. Acum sintem amindoi la pensie, cu iaurtu’-n plasa si RL in mina, de ce avem pensii diferite? Ca tot la mila statului sintem amindoi…Ajutoarele de somaj nu pot fi la fel pentru toti? Ca tot bani de mila sint…De ce trebuie ca banii de maternitate sau de crestere a copilului sa fie 85% din salariu? Nu poate sa fie 1000 de lei de cap de tirfa furajata?

    • Pai ce bre ne intoarcem la comunism?! Fiecaruia dupa cat are nevoie?! Se compara suma cu care a contribuit un chirurg-sef, la fondul de pensii, cu suma cu care a contribuit un brancardier? Trebuie sa se tina cont intotdeauna de contributia fiecaruia, pt ca altfel la ce dracu te mai duci la scoala, muncesti mai mult, ca la sfarsit sa primesti la fel ca unul care a frecat menta toata viata?!

      • Chirurgul-sef si brancardierul nu au contribuit, au lucrat pentru lefuri. Daca vrei alt exemplu, mai clar, sa luam un presedinte de CAP si un grajdar. Spune-mi ca si presedintele de CAP a „contribuit”. Mai spui ca ne intoarcem la comunism…Nu! In tarile anglo-saxone „age pension” nu se calculeaza in procente. Sau sint si ele comuniste? Noua Zeelanda, Australia, Uk, toate sint comuniste, nu-i asa? As vrea sa stiu daca odrasla de trei luni a doamnei economist-sef are nevoi mai mari decit odrasla croitoresei. Amindoua capata 85% din salariu dar salariile nu sint la fel. Unii plozi sint mai pretiosi decit altii, nu-i asa?

        • Cum adica nu au contribuit?! Fiecare angajat plateste un procent din venitul sau catre fondul de pensii. Un anumit procent, nu o suma fixa, asa ca daca contribuim cu sume diferite, de ce sa primim toti aceeasi suma? In cazul copiilor, ideea este urmatoarea: suma minima asigura, sau ar trebui sa asigure, cele necesare cresterii copilului, numai ca in cazul unei mame cu salariul mare, ii dai o suma mica, s-ar putea sa nu mai poata/sa doreasca sa faca copii. Cand castigi mai mult, te bagi la rate, la o ipoteca, etc, iar scaderea venitului pe doi ani te poate face sa te gandesti de doua ori inainte de a te baga.
          Si nu inteleg ideea: de unde pana unde trebuie sa fim toti egali? Adica la munca si responsabilitati nu trebuie sa fim egali, da la impartitul banilor, da democratia peste noi?! Cine il opreste pe brancardier sa se faca doctor?
          Odrasla unui economist-sef a avut norocul sa se nasca din parinti care si-au tocit anii prin scoli si poate ca muncesc 12-14 ore pe zi, pentru a avea venituri mari, in timp ce alti fac pe smecherii prin baruri de pe la 16 ani si abia stiu sa citeasca pe litere.
          Venituri mai mari, inseamna in general mai multa munca, mai multe riscuri asumate, mai multa scoala. In Romania invatamantul este gratuit, nimeni nu te opreste sa te ridici singur. Egalitarismul este pur si simplu ceea mai mare prostie a tuturor timpurilor.
          Iar in toate tarile lumii, pensia este strict legata de sumele cu care ai contribuit, sau de modul cum ti-ai managerizat fondul de pensie. Nicaieri in lume nu primeste nimeni pensie pe degeaba, cu exceptia Romaniei.

    • Tocmai asta e Hans. Nu poate fi suma fixa fiindca oamenii au contribuit cu sume radical diferite.

      Cineva care a facut facultate si are 10 ani experienta, poate lucra intr-un domeniu cu inalta calificare si sa aiba un salariu de 8000 de lei. Altcineva care abia a terminat generala, a lucrat si el ca muncitor necalificat pe 700 de lei pe luna. Amandoi au facut un copil. De ce sa primeasca fiecare 1000 de lei pe luna ? Pai atunci ala cu 8000 nu va mai face copii, sau va face maxim unul, asa, din greseala; in timp ce ala cu 700 salariu va face 6 copii pe banda rulanta fiindca va sta acasa si oricum va primi mai multi bani decat cand lucreaza. Pe urma dupa ce se va termina cu facutul de copii, vom avea o familie cu 8 membri (mama, tata si 6 copii) si cu un venit total de 700 lei pe luna. Automat ei vor primi ajutoare sociale, locuinta sociala, primaria le va plati apa, gazul si curentul, de sarbatori vor primi alimente gratis si vor primi de la stat o suma pentru fiecare copil, luna de luna, pana cand acesta va implini 18 ani.

      Pai ce facem aici domnule, stimulam cersetoria sau lucratul… Vrem o tara de muncitori necalificati, hoti de buzunare si asistati social, toti cu 8 clase, sau vrem o tara de doctori, ingineri, programatori, arhitecti, contabili si economisti, cu facultate, salarii de 2000 de euro si productie, PIB mare, crestere economica, export, moneda tare si infractionalitate redusa ?

      Au trecut 23 de ani de la caderea comunismului dar poporul asta inca considera ca e normal ca 2 oameni sa lucreze si 18 sa primeasca bani, ca vorba aia, „n-au”.

      • Da da se poate si asa ” facultate, vechime salariu la minim. Motivu? Nu te iubeste sefu’. Nu te iubeste directoru’/ Ei iuvesc pe altii care au mai mult pe ce faci tu!!
        Dece nu te cari? Pai toaMta lume avra juniori! tu ai peste 50 ..

  5. Hans -vorbim de niste oameni care au muncit o viata pentru pensia lor

    • Seba, poate nu ai sa crezi insa in tarile dezvoltate, cei care au avut venituri mari (adica au contribuit cel mai mult) nici nu se mai califica pentru pensie. Daca se constata ca au bani in banca si averi peste un anumit nivel, li se spune ca au din ce sa traiasca si ca statul nu le da nimic. Pensiile sint pentru cei nevoiasi (care au contribuit mai putin…).

      • …iar asta nu-ti miroase a „ajutoare” ? Nu-mi vine sa cred ce gandiri gasesc pe aici, adica aia care au facut scoala, au lucrat si au ajuns pe pozitii inalte in slujbe calificate sa nu primeasca pensie, ca ei au deja bani, iar aia care n-au fost la scoala ci au baut in fata blocului, au lucrat 10-20 ani maxim si aia ca muncitori necalificati, ei sa primeasca „fiindca n-au” ? Incredibil…

      • Bre io de sistemul asta nu am auzit inca…pensia pt nevoiasi?! Ala se numeste ajutor social, sau pensie sociala, a nu se confunda cu pensia de batranete, care este un fond personal, in anumite tari, sau un drept patrimonial, asa cum este la noi. Pensia de batranete este un drept castigat care nu poate fi abrogat de nimeni, constitutional vorbind. Sincer nu stiu despre ce vorbesti.

        • @George, Sorin

          Hai sa vedem cum merge treaba cu pensia de virsta la australieni si la neo-zeelandezi. La virsta de 65 de ani capeti dreptul la pensia de virsta (chestie garantata tuturor). Te prezinti la Centrelink (centrul care se ocupa cu absolut toate serviciile sociale, pensii, somaj, ajutoare pentru handicapati, tot). Te ia unul in primire si incepe sa te intrebe. Daca nu te descurci cu limba, iti aduc traducator platit de ei. Te intreaba tot soiul de chestii personale, te intreaba daca ai lucrat, unde ai lucrat,etc. Dupa aia, te ia la puricat bine de tot in privinta averii. Iti numara casele, masinile (cite ai, marca, an de fabricatie, valoare de piata, etc), barci, actiuni, firme, averi, bani in banca, bani dati cu imprumut, venituri din alte tari, ce bani scoti din chirii, ma rog, totul la detaliu, mai ceva ca la Securitate. La sfirsit, esti informat ca te califici la pensie si primesti 520 de leuti locali la doua saptamini plus citiva firfirei pentru telefon. Ti se mai da si o cartela care te indreptateste la discount la gaz, lumina, apa, transport in comun si doctor. Mai afli ca atunci cind si doamna va face virsta de pensie veti primi impreuna 980 de lei la doua saptamini plus firfireii aferenti. Nu ii intereseaza daca ai fost sef de supermarket sau sudor, asta nu are nici o relevanta. In cazul in care se constata ca ai bani, averi, proprietati peste o anumita valoare, ti se spune clar ca nu poti primi pensia de virsta intrucit ai din ce trai. Nu ai decit sa traiesti din banii din banca, sa vinzi actiuni sau sa vinzi o casa. Ti se spune cifra care este limita si cind vei avea mai putin decit aceasta suma sa vii din nou la ei ca sa te bage in piine. Sa nu uit, la aceasta limita se ia in considerare si suma pe care o ai depusa in fondul privat de pensii la care angajatorul contribuie prin lege iar tu contribui daca vrei. Pensia de virsta (ca si orice alt ajutor) este o suma fixa si nu depinde de venitul anterior, de postul detinut pina la pensionare sau de ocupatie. Somerii au si ei o anumita suma fixa, valabila pentru toti. La fel se procedeaza in cazul pensiei pentru dezabilitati, pentru incapacitate de munca si pentru cum le mai spune. Si mai interesant este ca in cele mai multe cazuri plata banilor este oprita automat daca lipsesti din tara pentru mai mult de 13 saptamini. Asta cum vi se pare?

      • Tu vorbesti de sistemul de pensii asa cum a fost el inventat de Bismark si a fost perfectionat de Musollini . Intre timp sistemul sa perfectionat si fiecare primeste in functie de cat a contribuit.

      • Hans, ma indoiesc ca exista asa ceva oriunde in lume, pentru simplu fapt ca toti angajatii (aici intra si patronii, au si ei un „salariu” pe cartea de munca, cat de real e ala e total alta poveste, problema e ca il au) contribuie cu un procent din salariu pentru un buget de pensie. Ca e 100% de stat, 100% privat, combinat intre cele doua, e irelevant. Toti contribuie cu un procent, dupa care vor primi o pensie cand nu vor mai lucra. Nicaieri in lume nu exista caz in care aia care au contribuit cu milioane de euro sa nu primeasca pensie, fiindca au bani, iar aia care n-au contribuit sau au contribuit cu putin sa primeasca, fiindca n-au bani.

        PS: ok mai exista si exceptii, la noi de ex. aia din armata, politie sau servicii secrete nu contribuiau pana de curand, desi primeau pensii cu mult peste media pe tara si colac peste pupaza se mai si pensionau la 45 de ani fata de 60 cat era pentru prostii care contribuiau, pana recent. Si uita-te la rezultat: 4,4 milioane angajati contribuitori, 5,5 milioane pensionari beneficiari, 700-800 de lei pensie medie (aia care n-au contribuit o au pe la 2000….) si deficit anual de 3,5 miliarde de euro, deficit care creste de la an la an. Pai merge sistemul asta ?

        • Nu draga .. Nu ca nu „cintribuiau”. Statu , adica angajatoru nu dadea fisa , bilet sau cum vrei s azici adeverinta de salariu (nici sa isi ia televizor in rate!!!). Si acelasi angajator se angaja sa le plateasca pensie . Golaenala Bocciaie a fost sa nu respecte angajamentlele precedente si sa ii „tranteasca” peste pnesionarii „normali” carorra li s-a patit contributia!!!!! (apropos pana prin 76 aveai salriu brut si salariu net, De ex 1650 lei brut si 1300 net – adica brut minus impzoit si cotributii la pensie – cota normala si 2% pensie suplimenatara. La salrii mai mari cote mai mari! Insa din 76 s-a bagat cota unica , adica tu vedeai doar netu si pe total salarii intreptinfere und elucrai se aplica am 20% impzite, cote pensii )

  6. sittuatia politica vazuta de romani din afara tarii.noii mai mult neam doriii ca romania sa devina din nou monarhie stim ca comunisti vau invatat in 50 de ani tot neadevaruri despre majestatea sa care si daca este german este mai mare patriot si mai mare roman decit ei totii inpreuna el este cel care va intoarce respectul poporului si tarii.

    • monarhie……ca bine zici!
      nenea mihai sa dea domnul sa prinda suta, da’ nu-l vad conducand o tara de acum incolo.
      domnul colonel duda oare s-o pricepe? ori printul cel mic nicolae parca, ce a aparut de curand? asta vad ca nu stie romaneste, abia acum putem zice ca seamana cu mosul carol.
      poate ma lumineaza careva, cine-i tacsu?
      ps. care nu ati iesit inca pe afara, luati ceva gros. la noi la resita este o bruma………..

  7. apropos….daca cineva crede in teoriile lui Milton Friedman-eu spun PAS

  8. Georgele

    unii la fel de radicali ca si tine ar incepe cu pensiile „nesimtite”a ale militarilor care dupa cum bine se stie nu au contribuit….. Ba cica au sprijinit activ comunismu’. Unii – nu eu ca am avut unchi ce a primit pensie ptr ca a luat 2 grade la exceptinal pe frontu de est si am vazut si un fost albgarist, fost Ohrana care a primit oensie de la RPR si RSR ptr activitatea sa de la Interne la Chisinau (niciodat nu am inteles cu ce se putea ocupa unu de la Ohrana .. si sa primeasca pensie de la comunisti?!?)
    In rst tehnologie am avut ceva. A dost buan de exportata ca fier vechi in furnalele turcesti!
    Cat despre capitala a vut grja si Mugur …. sa distruga exploatarea aurului .,

    Am asa o cuiroizitate : ai fost macar caporal ?! ca cica inteligenta incepe sa fie distribuita de la acest grad in sus …

  9. Georgica, eu fac ceva pe Boc, dar nu inteleg afirmatia asta „Boc, probabil cel mai slab PM al Romaniei, exact asta a facut: in plina prabusire economica, in loc sa restructureze dracului odata acest stat birocratic si plin de capuse de partid, a luat imprumuturi de la FMI”.

    in contextul in care salariul la capusa bugetara l-a crescut alt prim ministru (Tariceanu) iar Boc le-a taiat la loc + a inceput restructurarea sectorului public scazand cu peste 150.000 numarul de bugetari

    http://businessday.ro/09/2012/date-economice-scurt/

  10. dl. andrei, cat da dl. videanu pe o postare, ca sunt interesat oricand de un ban gramada?

  11. george, asta nu putem sa stim. ca presa, aka antenele, au cantat treaba asta la fel cum au cantat despre posetele d-nei udrea (o femeie care a intrat bogata in politica, spre deosebire de majoritatea care intra saraci ca sa iasa bogati), nu inseamna ca asa a fost. nu poti sa stii cat din ceea ce gandea tandemul boc-basescu ii apartinea unuia si cat celuilalt. dupa ce baiatul asta a avut tupeul sa taie salariile bugetarilor si sa readuca pensiile la nivelul la care ne permitem sa le suportam, mi-am scos palaria in fata lui. dupa ce a cedat pasnic guvernul mi-am scos a doua oara palaria. practic din momentul cand boc a devenit nepopular eu am inceput sa-l simpatizez. funny. pana atunci ma enerva ca aia, ca cealalta, ca aialalta.

    tariceanu, intrebat la europa fm anul trecut de ce a comis tampenia cu majorarea salariilor si pesniilor in 2008 (si ne-a bagat pe toti in rahat – nota mea) a raspuns ca el a dat din ceea ce era. si economia crestea in 2007-2008 cu 5-8% anual. are si el dreptate cu treaba asta. ceea ce nu e scuzabil insa la el e faptul ca un liberal nu are voie sa faca asa ceva pana cand nu restructureaza sistemul. ca o face PSD-ul – asta este – partidul cersetorilor va face intotdeauna asta. dar PNL-ul n-avea voie sa actioneze ca un guvern de stanga. si nu numai ca a actionat ca un guvern de stanga dar s-a si aliat ca un guvern de stanga. case closed. pana cand nu ies de acolo ei nu mai exista.

    • In primul rand ca pensiile nu le-a taiat, iar asa-zisa reforma din adminstratie a fost doar praf in ochi. Stiu ce spun cand sustin ca niciodata pana la Boc, administratia de stat si companiile de stat, nu au fost atat de capusate cu politruci. Boc a facut efectiv si mai praf tot ce inseamna capital de stat, trecandu-se peste orice limite. Nicodata PSD-ul sau PNL-ul nu au patruns atat de adnc si atat de jos, precum a facut-o PDL-ul cat a fost la putere.

      • George si cei circa 150000 de bugetari care nu mai lucreaza la stat unde ii incadrezi? Nici pana acum nu ai inteles ca reducerea cu 25% a salariului a fost folosita doar pentru a reduce temporar cheltuielile pana cand scadeau numarul de bugetari? Si credema USL a politizat Romania in doar 2 luni nu in aprioape un an cum a facut PDL. Ca sa nu iti mai spun ca marea parte din media locala sau nationala se afla in mainile USL-ului.

      • Si pensiile intradevar nu au fost taiate pentru ca este neconstututional dar au fost impozitate cu 5.5%.

  12. boc- limaxul cu sabia in dinti – a taiat pensiile la astia treizeci de mii de militari de care se discuta, acestia fiind in principiu iesiti anticipat. celorlalti, iesiti la limita de varsta nu au fost taiate, in ansamblu fondurile necesare crescand. alora cu peste suta de milioane, pe care ii infiera cu manie proletara base nu au taiat nimic, respectiv celor din justitie. asa ca….

  13. Acum mai e o problema cu criza si cu datoriile astea. Cam toti „realizatii” pe care ii stiu eu ca au luat imprumuturi pe 30-35 de ani habar nu aveau in ce se baga si nici nu ii interesa. Mi-am petrecut multe ore din timpul liber propriu ca sa le arat lor date, scheme si grafie cu preturile la imobiliare, cu salariile, cu ce s-a intamplat in SUA si Spania samd, de parca eu luam credit. Am facut asta cu zeci si zeci de persoane, incercand din greu sa le arat cu statistica-n mana ca ei cumpara locuinte vechi la preturi exorbitante, si o mai fac si pe imprumuturi la dobanzi anormal pe mari; ca vor avea rate pe care nu au cum sa le sustina in urmatorii 35 de ani si asa mai departe. N-am ajuns la nici o concluzie, in afara eventual de alea ca eu sunt prost, fraier, invidios, inapoiat etc.

    Chiar mai mult decat atat, cei care luau imprumuturi ii franci elvetieni ii porceau in ultimul hal pe cei cu imprumuturi in euro, insultandu-i in public si batandu-si joc de ei cat sunt de prosti ca au luat in euro etc.

    Dam timpul inainte cu hai sa zicem 5 ani… astazi, toti astia abia, abia isi platesc ratele. Nu pleaca nicaieri in concediu, majoritatea au copii mici si nu le ajung banii de nimic. Lucreaza de se sparg, sunt vesnic dispusi la ore suplimentare si lucru in weekend, doar-doar or mai veni niste bani. Cunosc chiar un exemplu care pe langa serviciu are o asa-zisa „afacere” prin care cumpara ceva mai ieftin si vinde mai scump… face un profit net de 3 lei pe luna !!!!

    Nu glumesc… 3 lei pe luna !!! Va dati seama cata minte are pentru a transporta marfa respectiva in plasa si a incerca sa o vanda cunoscutilor, zi de zi, pentru un profit de 3 lei pe luna !!

    Oamenii astia si-au facut-o cu mana lor, prin propria lor prostie si aroganta. S-au aruncat ca bou’ inainte fara un minim interes fata de ceea ce inseamna un asemenea imprumut si mai ales pe o asemenea perioada. Nici macar nu s-au interesat ce cumpara, cum cumpara, iar cand apare altul care din timpul propriu si fara nici un interes (adica -e-u- ) sa le explice niste indicatori, l-au porcit si pe ala.

    Din nou… a doua oara, „chiar mai mult decat atat”, pana si in 2011 si 2012 aud de la ei aceleasi replici „Cum, scad ? Eu am auzit ca cresc ! Preturile cresc in toata tara !!!”… chiar si in ceasul al 13-lea ei traiesc cu impresia ca la imobiliare preturile explodeaza in toata tara, e un fel de raspuns psihologic de a se convinge pe ei insisi ca au facut alegerea buna in trecut…

    Iar in incheiere, cat de destept trebuie sa fii sa te bagi la o rata pe 35 de ani si sa te apuci sa-ti numeri lunile pe care le mai ai de platit, adica 420, 419, 418…. iar dupa doar 2 sau 3 luni sa zici disperat „trebuie sa fac ceva sa scap de datorii”…………………. cat de destept sa fii sa iei un credit de nevoi personale pentru avans, un altul pe 30 de ani pentru imobil (ca doar avansul il „ai”, nu ? ce conteaza ca e pe alt credit), iar colac peste pupaza mai iei si un al treilea credit, smecherit cu giranti din familie, pentru mobila :))) Ba chiar cunosc cativa care mai aveau ceva imprumuturi, de la un CAR, un card de credit etc…. baga tata, 6 rate deodata daca poti, ce Dumnezeu, iei acum platesti la anu’ cum ziceau reclamele. Totusi, cata mila putem avea fata de asemenea oameni ? Unde le e aroganta acum ? Unde e privirea aia cu nasu’ pe sus si ochii coborati spre tine, gesticuland cu reusita lor in viata fata de inapoiatul care le arata grafice… Le-au luat, acum sa le plateasca !

  14. @sorin2 – asta s-a intamplat din trei motive: lacomie, sinergie de actiune („toata lumea ia credit. hai sa luam si noi!”) si prostie. multi, in loc sa renunte si sa piarda garsoniera, prefera sa o plateasca la suprapret dar sa o aiba. si la final o au, dupa ce au platit per ansamblu 90.000 de euro – in conditiile in care cu zeci de ani inainte ca ei sa termine de platit, garsoniera valoreaza 40.000. trist. eu am o colega de 25 de ani care si-a luat acum credit pe 30 de ani impreuna cu… prietenul.

  15. „Coincidente”…

    Ca si dupa Marea Depresie din ’29, W -ul asta are 3 componente ale lui „New Deal”:
    1- First New Deal;
    2- Second New Deal – Obama a castigat „4 more years”;
    3- Third New Deal – (adevaratul salvator al New Deal si afacerilor private)…nimeni altul decat World War II ..ma rog…Siria si Gaza zilele astea pregatesc terenul pt. # III.

    Si ca tot fac paralelisme asa, ca se amintim ironia istoriei cu evenimentele repetitive dar neinvatate, mie mi se pare ca:

    1- ceea ce au patit militienii aruncatori de chipiuri care strigau „iesi afara javra ordinara”
    2- si apoi pensiile „militarilor lui Dogaru” de catre Base,

    seamana al dracului de mult in nuante cu:

    1- ce cafteala in timpul lui Hoover si-a luat in ’32 „Bonus Army” de la Gen. Mac Arthur si cei doi Maiori ai sai, Ike si Patton 🙂 (eroii de neconstestat cativa ani mai tarziu in WWII, iar…
    2- apoi Roosevelt i-a pocnit cu Economic Act in ’33 cand le-a injumatatit beneficiile veteranilor din WWI desi in prealabil fusese „de partea lor” a doua oara in ’33 in timpul campaniei electorale prezidentiale (asa si-a castigat mandatul impotriva lui Hoover)…desi in ’32 fusese…impotriva lor cat inca era Guvernator! 🙂

    ..si „WWWWWWWWWW”..continua tot asa pe timpul lui Roosevelt, a mai revenit de vreo 2 ori si iar si-a schimbat gagiul optiunile .. 🙂 dupa ureche…insa noroc cu razbelul…

    …si noi cu a noastra UE ce facem acum (pe langa manifestarile „anti austeritate” de zilele astea) in sectorul militar? Pai…”downsizing”…ma rog, la noi prin Romanica nici macar downsizing nu mai poate fi numita chestia, mai degraba suntem ca japonezii loviti de leuca atomica in moalele capului…dupa ce au capitulat, cand au decis sa nu mai aiba Armata deloc!..dar vedeti, noi romanii suntem ai dracu’, mai destepti, mai prevazatori, am decis sa scapam de Armata si industria aferenta nu DUPA razboiul ce se aproprie ci INAINTE! Nimeni nu-i ca noi!

    Romeinia, fuck yeah!

    🙁

  16. La punctul acela in care vorbesti despre pilitizarea institutiilor am o remarca – exemplu personal. In 2004 am inceput si eu sa lucrez la un spital din oras ca IT’st (omul cu tehnica de calcul). Dupa 6 luni s-a schimbat directorul si ala ne-a zis clar – va cautati altceva de lucru sau va ia dracu! Evident… am plecat in 2 saptamani. Ce facusem eu acolo: refacere si extindere retea de computere, instalasem un server de mail personalizat si un server web pentru spital, aveam planuri destul de mari…. Desigur firma cu care noi lucram dadea spaga la sef, iar seful cumpara de la ei la un pret care le convenea – dar se facea treaba! munca era mult simplificata, birourile au capatat un aspect modern, muntii de dosare si hartie inutila au disparut, cablurile spanzurate pe pereti au fost integrate in pereti si pardoseala, etc ca o noutate introdusem niste prize de conectare, modulare in podea direct sub birouri, eu personal eram foarte multumit de munca mea.
    Dupa ce am plecat am „auzit” ca nu avem nevoie de servere, ca merge si un router micut acolo de 100 lei ca e mult mai eftin de intretinut si nu chiar toata lumea are nevoie de computere… Culmea este ca nou director era un tip de nici 35 de ani, un tanar incompetent pus pe capatuiala in modul cel mai abject posibil.
    Exemplul meu vrea sa ilustreze ca nu conteaza culoarea politica cat omul! Nu conteaza ca e PSD, PNL, PDL, UDMR, etc ce or mai fi pe acolo, daca omul e gospodar si doreste sa faca ceva, face indiferent de doctrina de partid, varsta sau vremea de afara.
    Despre guvernarea PDL – si mult hulitul Boc : s-ar putea ca istoria sa te contrazica la un moment dat. Mie mi-au facut impresia unul guvern mai bun decat ce a urmat, lucrurile s-au „miscat” oarecum intr-o perioada nasoala. Ma mir ca nu ai amintit de guvernarea Tariceanu, care dupa parerea mea a fost mega-nasoala. Te-ai legat doar de perioada de criza dar cum si de ce am ajuns acolo? cred ca e foarte important de expus si acel episod al economiei care merge de „rupe” pe credit. Poate aminteai si de jaful imobiliar numit „prima casa”…
    In Ro. nu exista partide politice, exista doar fosti comunisti care nu se inteleg pe „felii” si se despart in diferite formatiuni.
    In ce ma priveste suspectez un oarecare iz electoral in acest articol, eu nu sunt specialist in analiza de text, asezare in pagina, substrat emotional si alte fineturi din astea dar la o prima lectura….

  17. @enzo: mda, pare putin politizata pozitia lui george dar nu cred ca intentionat, probabil a avut o experienta personala si reactia lui e naturala

    @george: schimbarea pe criterii politice a unor administratori cu altii nu e corecta, dar sa nu ne imaginam ca vreodata au fost schimbati niste manageri capabili cu altii mai putin capabili. in ciuda exemplelor care pot sa fie date – sunt DOAR EXCEPTII si au ca si contrapondere ALTE EXCEPTII (adica in sensul celalalt). managementul de stat e oribil indiferent de partidul aflat la putere si nici unul din partide nu are un sistem de selectie a administratorilor plecand de la competente reale (adica nu competentele din CV, care-s praf in ochi) si de la lipsa de interes material a acestor politruci. dar overall, tot aia e, in aprtide sunt aceeasi oameni, cu aceleasi mentalitati si cu aceleasi competente reale.

    eu cred ca marea problema a acestei tari, care explica in mare parte ceea ce traim azi, este faptul ca decembrie 1989 a produs o schimbare de regim dar nu si o schimbare de administratori. dupa 89 am fost condusi de oameni proveniti din nomenclatura comunista (nivelul 2) si de copiii lor, precum si de persoane provenite din randurile serviciilor secrete (securisti) si din randurile armatei. toti au avut o singura dorinta: imbogatirea rapida (in maxim 3 ani) si au reusit sa faca asta prin coruptie via lipsa de interes pentru bunul public (culmea: al caror garant erau inainte de 1989).

    poate ca pentru unii legea lustratiei este inutila azi, ea fiind ideala in 1990, dar eu consider ca si azi e mai bine sa o avem decat deloc.

  18. In SUA este acceptat ca fiecare partid sa vina cu oamenii sai. Insa functiile importante nu se numesc ci se aleg.

  19. Momentul in care mi-am propus sa zic „pas” la cacaturi politice a fost in facultate cand la prelucrarea unor sondaje de opinie, niste pofesori „grei” au zis ca trebuiesc corectate rezultatele alea si ne-au si zis exact ce si cum. La acel mod puteam foarte bine sa fi stat prin ceva baruri 2 saptamani de zile in loc sa mergem pe teren sa stam de vorba cu oamenii si apoi sa ne pierdem noptile cu introdusul datelor pe computere. Rezultatele erau aceleasi. Avand aceasta experienta in spate nu ma prea incred in cifre date de tot felul de centre de calcul mai mult sau mai putin cunoscute. Trebuie doar sa te uiti la rezultate ca sa iti dai seama cine a sponsorizat. La fel se procedeaza si cu estimarile din economie, dam datele care ne convin, prezentam faptele doar dintr-un unghi, sa dea bine – cam cum faceau comunistii la rapoartele de realizare a planurilor.
    Si daca tot suntem aci – subminarea recensamantului (2011) de catre USL (sau ce formatiune erau ei atunci) mi se pare o crima, o sarlatanie pe fata. Spun asta pentru ca stiu ce inseamna sa faci un recensamanat si ce inseamna sa ai niste date eronate. Practic si-au batut joc de munca a mii de oameni si au viciat strategiile de viitor. Este daca vreti ca si cum v-ati face niste analize periodice si cineva ar veni sa introduca alte date ampolea – rezultatele nu corespund realitatii si se iau masuri eronate pentru remediere – masuri care pot face mult rau.
    Toate astea pentru ce? si mai ales pe banii cui?

    • in ce fel a subminat usl recesamantul? acum am auzit pentru prima data. rog daca se poate detalii succinte!

      • Prin invitatia la boicot, prin criza din mass-media vis a vis de operatorii care vor „fura” CNP’ul, prin exemplul personal dat de cateva nulita…. pardon, „personalitati” politice care au declarat sus si tare ca nu vor primi recenzorii in casa!
        Exemplele sunt foarte multe, le poti gasi online fara stress – google.ro.

  20. valentin vasilescu

    Toti politicienii buni cind te fura pe fata dar cu eleganta : http://romanian.ruvr.ru/2012_11_19/95058276/

  21. Pingback:Ziua de patriotism | Manuel Cheța

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *