Hoplite missile by MBDA

images (1)

CVS-302 „Hoplite”

Cum criza economica a bagat bugetele de aparare europene in recesiune pentru a mai vinde totusi cate ceva, trebuie sa fi destept, sa oferi arme versatile si cat mai economice. Astfel MBDA s-a gandit sa ofere partenerilor sai o noua familie de rachete: “Hoplite”.

Desi “Hoplite” nu este o idee noua, tehnologia care ar trebui sa faca din aceasta familie de rachete una deosebita este destul de dificil de pus la punct.

Astfel aceasta racheta ar trebui sa asigure o raza de +160 km, fiind propulsata dual de un motor-racheta pe primii 70 de kilometrii, iar mai apoi de un motor cu reactie clasic. Datorita motorului-racheta “Hoplite” va parcurge primii 70 km in mai putin de doua minute.

MBDA ofera racheta in doua configuratii: Hoplite S cu o masa de doar 120 kg, 3,2 metri lungime si Hoplite  L care are in dotare senzori mult mai puternici. Daca totul merge bine sistemul Hoplite, care se doreste sa aiba si variante navale, ar putea deveni operational la orizontul anului 2030.

Aceasta racheta aduce cu sine doua sisteme independente de comunicatii, sisteme care asigura comunicare in ambele sensuri, racheta putand fi lansata deasupra campului de lupta, iar pe baza senzorilor aceasta isi poate alege tina in mod autonom sau la comanda, isi poate prioritiza tintele, poate lucra in comun cu drone sau alte rachete, alegand modul de atac si tinta pentru fiecare racheta in parte.

Acest concept este unul foarte greu de dezvoltat, dar in mod sigur daca MBDA va reusi sa-l puna la punct, va dsipune de o piata pentru racheta. Printre tarile foarte interesate de astfel de sisteme se numara SUA si Israel, care au incercat si ele sa puna la punct astfel de arme, dar deocamdata problemele aparute sunt destul de consistente.

images (2)

300px-Nlosls1

NetFires ( NLOS-LS)

Cu doar trei in urma US Army a anulat un proiect propriu, similar Hoplite, numit NetFires (or NLOS-LS). Tragerea pe dreapta a sistemului s-a facut dupa cheltuirea a 1,2 miliarde de dolari, iar motivele “conservarii”  au fost date de generalizarea armelor ghidate prin GPS, atat la nivel de rachete cat si la nivel de artilerie clasica, obuziere si mortiere care folosesc proiectile ghidate si care, fata de NetFires (or NLOS-LS), sunt mult mai ieftin de produs si operat.

NetFires a fost lansat in 2001 si ar fi trebuit sa coste 1,1 miliarde de dolari. Numai ca odata inceputa dezvoltarea, sumele au crescut. Astfel se presupune ca o singura racheta de acest tip ar fi trebuit sa  coste 50 de mii de dolari, asta daca s-ar fi achizitionat 10 mii de racheta asa cum era in plan.

Numai ca prima racheta a costat cam 500 de mii de dolari, de zece ori mai mult decat estimarile. Cum armata s-a lasat pagubasa de asa sistem, US Navy s-a interesat si ea de aceste rachete pentru dotarea noilor sale nave LCS, dar dupa ce s-au uitat de doua ori au ajuns la concluzia ca sunt mult prea scumpe, iar navele sale sunt suficient de mari pentru a folosi rachete clasice in VLS-uri. Deocamdata marina nu s-a hotarat cu ce rachete sa-si doteze LCS-urile dar Net Fires a cam iesit din discutie.

NetFires ar veni, daca ve deveni vreodata operationala, in doua variante, identice ca dimensiuni, dar diferite din punctul de vedere al modului de operare. Astfel prima varinata este PAM (Precision Attack Missile). 55kg, raza 40 de km, 13,2 kilograme la focos, PAM-ul este gandit sa atace de deasupra, putand fi folosita impotriva oricarui tip de tanc sau alt vehicul terestru sau martitim. Racheta se lanseaza vertical, fiind containerizata si vine in loturi de 15 rachete/container. Odata ajuns in zona de operatiuni, si legat prin datalink la centrul de control, intreaga baterie este gata de lansare extrem de repede, neavand nevoie de nici un fel de personal in preajma sa.

Pentru identificarea tintei se pot folosi UAV-uri, avioane clasice sau sateliti, de asemenea racheta poate fi lansata cunoscandu-se doar cu aproximatie locatia tintei, iar odata ajunsa deasupra zonei,  isi cauta singura tinta cu ajutorul senzorilor si programelor autonome, atacand in functie de prioritatile de la fata locului, avand capacitatea sa recunoasca un vehicul deja lovit si alegandu-si o alta tinta.

A doua varianta a rachetei este LAM (Loitering Attack Missile) si este gandita sa actioneze in zone unde senzorii obisnuiti pot fi saturati de tinte sau de configuratia terenului. Aceasta varianta este gandita sa actioneze deasupra unor zone urbane, paduri sau zone cu un numar ridicat de potentiale tinte. Fata de PAM, LOT-ul are capacitatea de a zbura 45 de minute in cautarea unei tinte viabile, scanand in acest timp zona. Daca senzorii rachetei identifica vehicule inamice atunci ataca, daca nu gaseste nimic racheta se prabuseste pur si simplu.

Aceasta este varianta pentru care US Navy parea interesata, datorita abilitatii rachetei de a fi folosita impotriva barcilor rapide, torpilelor sau datorita capacitatii senzorilor de a efectua cercetarea pe o raza de 150 km in jurul navei lansatoare.

Israelul are deja in dotare o racheta care se apropie cat de cat de performantele variantei PAM americane, o rachete cunoscuta deja pe RoMilitary, si pe care am dori-o si noi in dotare: Spike-NLOS. Aceasta este in esenta un Spike obisnuit care are insa o raza de 25 kilometri si are capacitatea de transmite catre operator imagini de deasupra teatrului de operatii, permitand acestuia sa aleaga sau sa schimbe tinta, in functie de situatia prezenta. NLOS nu are insa autonomia de a alege singura tinta sau de a prioritiza tintele in functie de importanta lor.

 

Sursa: strategypage

 

GeorgeGMT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *