In ciuda sanctiunilor existente, Rusia va propune Iranului sisteme sol-aer S-300

Slovak_S-300

Producatorul a anuntat luni ca Rusia va propune catre Teheran furnizarea de noi sisteme moderne sol-aer S-300, dupa ce in 2010 a anulat un contract de livrari similar datorita sanctiunilor ONU la adresa Iranului.

„Le-am propus Antei 500, o versiune modificata pentru export a S-300 rusesc”, a anuntat Serghei Tchemezov, director al Rostec, grup public insarcinat cu promovarea dezvoltarii si exportului de armament rusesc. „Decizia de a le cumpara inca nu a fost luata de Teheran”, a completat acesta.

In 2007 Rusia semnase cu Iranul un contract de livrare de rachete S-300, sisteme capabile sa intercepteze avioane sau rachete, suma totala a contractului ridicandu-se la 800 mil.$. Contractul a fost anulat apoi in 2010 de catre Moscova, care aplica o rezolutie ONU cu privire la noi sanctiuni pentru continuarea programului nuclear controversat de catre Teheran. In consecinta, Iranul a sesizat curtea internationala de arbitraj de la Geneva pentru a cere despagubiri in valoare de 4 mld. dolari SUA.

Dar de cand sufera din cauza sanctiunilor occidentale in urma crizei din Ucraina, Rusia a inceput sa se re-aproprie progresiv de Iran.

La jumatatea lui ianuarie, Moscova si Teheran au semnat un protocol de acord pentru a sprijini cooperarea militara bilaterala bazata pe interese comune, in urma unei vizite in capitala iraniana a ministrului rus al apararii, Serghei Soigu.

 Marius Zgureanu

15 comentarii:

  1. Am citit articolul cu acea comparatie dintre Patriot si S-300/400 si inteleg ca pentru a avea o imagine corecta trebuie sa luam in considerare intreg sistemul de aparare anti-aeriana, nu doar o singura componenta a sa (cum ar fi un tip de avion sau un model individual de sistem sol-aer), asa ca nu va voi intreba daca pariati pe Patriot sau S-300/400, ci permiteti-mi sa formulez urmatoarea intrebare: daca americanii ar dezvolta o noua versiune de Patriot (cu radare noi, rachete noi si toate cele noi) cu performante si caracteristici identice cu cele ale versiunilor mai noi de S-300 si S-400 si care ar inlocui complet versiunile actuale de Patriot, credeti ca sistemul lor general de aparare AA ar fi mai potent decat este astazi? Sper ca nu va sacai prea mult cu astfel de intrebari, dar nu ma prea pricep la chestii de aviatie si pe altcineva n-am pe cine sa intreb. 🙂

    • Da, cand iti dimensionezi un sistem AA, trebuie sa iei in consideratie toate componentele, insa apoi cand vrei sa cumperi un sistem cu raza lunga spre exemplu (la care au scos si ACTTM din Romania cerere de informare = RFI), trebuie sa faci apoi un carnet de sarcini si sa-i pui in competitie de oferte (RFP) pe producatori pe nisa respectiva. Deci vrei-nu-vrei trebuie sa compari produsele respective, cu atuuri si minusuri, eventual cu derivati care ar putea sa-ti satisfaca carnetul de sarcini.

      • Mi se pare normal. La cum si-au extins americanii dominatia, pana in imediata proximitate a granitelor Rusiei, e o reactie normala ca rusii sa sustina aceasta putere regionala care tine in sah acea parte de lume.

        Ia uitati o pozitie anti-sistem: https://mrvintila.wordpress.com/2015/03/05/america-ma-tii/

      • Am gasit ceva despre licitatia din Polonia, dar nu mai gasesc site-ul (il caut maine).
        Se vorbeste despre 2 variante de achizitie pentru Patriot:
        4 baterii si un HQ pentru 4,5-5 miliarde $;
        sau
        12 baterii si 3 HQs pentru 13,5 miliarde $;
        Nu am inteles daca astea erau doar niste estimari ale polonezilor sau asta a fost oferta preliminara a americanilor.
        Promit sa caut maine articolul.

    • Un astfel de sistem deja exista. MEADS

    • gogu de la pascani

      @marcian: nu se pune probl daca americanii „ar dezvolta” o noua versiune a PATRIOT pt. ca aceaste versiuni chiar sunt dezvoltate continuu. In plus au in lucru sisteme complementare cum ar fi THAAD-ul. Comparatia Patriot-ului cu S-300/400 e mai dificila pt. ca la americani o parte din sarcinile A-A cu raza lunga de actiune apartin Marinei cu ale sale nave AEGIS si interceptorilor SM-3 respectiv RIM-67. Care o parte din ele vor fi la „crucisatorul terestru” Deveselu, ala care a produs atata oftica in sufletul lui Putin. Cat despre potenta sistemului A-A american e printre cele mai greu de trecut, in afara de chestii pornite de pe propriul lor terit national nu cred ca e penetrabil la momentul actual decat cel mult de atacuri in masa cu ICBM-uri.

    • asta in general cu apararea antiaeriana e o chestie foarte complexa si nu tine de performanta unui sistem ce o compune in parte
      pe de o parte ptr ca tintele ce trebuiesc combatute au caracteristici foarte diferite(de la faptul ca o balistica vine de sus la viteza foarte mare fara variatii foarte mari ale traiectoriei raportate la viteza cu care se deplaseaza…si unele sunt „blindate” pana la variatii mari ale traiectoriei si in general una orizontala in cazul avioanelor pilotate …si o vulnerabilitate mai mare a acestora …la o traiectorie cu foarte mici variatii, mai tot timpul orizontala in cazul rachetelor de croaziera)
      asta implica solutii diferite ptr urmarirea lor si combatere
      nu exista solutie universal valabila …mai buna decat restul
      americanii …in totalitatea sa au un sistem foarte complex ,automatizat pe partea de luare a comezii ,deciziei de tragere…poate nu foarte pe partea de operare ,dar si aici diversele platforme sunt foarte practice…dar cu performante nete posibil inferioare unor sisteme rusesti sau europene luate individual
      si sistemul lor cand trebuie sa functioneze integrat…probabil performanta globala e net superioara
      luate in parte …si functionand separat …face ca daca oponentii au cu ce sa poata sa extraga dezavantajele date de performanta neta
      un exemplu…ar fi ca bateriile hawk ,daca nu ma insel, pot functiona impreuna cu patriot de la un anumit standard ,acoperind diferite paliere …moduri de urmarire a tintei ,etc ,cu o decizie la nivelul momentului tragerii centralizata
      si sistemele rusesti lucreaza „in retea” ,dar modul de operare si compunerea bateriilor ,etc,difera
      asta vazut de la distanta si pe dinafara

  2. Am intrat pe Wikipedia sa citesc si eu de S-300 si vad ca si Bulgaria are. Ai naibii castraveciori si-au tras borcane.

    • Pai si slovacii au, poza din articol este un sistem S 300 slovac, doar noua rusii au refuzat sa ne vanda ceva mai modern decat S 125.

      • @George Au refuzat…din ce vad eu in istoria recenta au refuzat aproape orice. Ca nu le convine ,la o adica sa-si primeasca replica tot cu fiarele lor.
        Si refuzul asta poate mai are si o bataie lunga ca de unde stim noi ce planuri au ei cu bucatica noastra de tara.

        • Intradevar Romania a primti cele mai slabe arme din intrega alianta de la Varsovia. Polonezii si bulgarii aveau deja MIG 29 si T 72, basca licente sa le si fabrice (polacii pt T 72), bulgarii si cehoslovacii au primit S 300, etc, noi T 55, MIG 21 si S 125. S 75 Volhov…
          De fapt cam toata lumea a avea T 72 numai noi nu. Acum – referitor strict la tanc – nu stiu daca rusii nu au vrut sa ne vanda, sau noi am vrut sa dezvoltam TR 125.

  3. Off topic, in ultima vreme tot deraeaza trenurile cu petrol un SUA, ceva noi veniti de pe meleagurile noastre?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *