Indienii si Akashul o poveste-nbarligata…

Akashul s-a dorit sa fie un sistem dezvoltat de indieni, pentru indieni si fabricat de indieni, copiat dupa rusi, un sistem AA cu raza medie, mobil, modern si – evident – foarte functional. Ca de obicei povestea, in cutuma locului, Akashului incepe unde in negura istoriei, pe la anul 1983 si are la baza mai cunoscutul noua SA-6 KUB.

KUB stramosesc pe care-l avem si noi

Asadar dupa ce au inceput ”dezvoltarea” prin 1983, pe cand URSSul era inca mare si puternic, prin 2002 Defence Research and Development Organisation (DRDO) – un fel de ACTTM local – a anuntat ca totul este ok, Akashul este gata de productia de serie, dupa ‘numa” aproape 20 de ani, desi nu plecasera la drum cu mana goala ci cu SA-6 sovietic drept model.

Ei bine daca in 1983 au inceput dezvoltarea, in 2002 au spus ca-i gata de productie, prin 2012 a fost testat cu succes intr-un poligon al fortelor aeriene si de atunci incoace l-au mai testat de cateva ori, de fiecare data rezultatul fiind unul foarte bun.

Astfel ca dupa 32 de ani de la inceperea dezvoltarii, in februarie 2015, compania locala Bharat Electronics Limited (BEL) a zis ca inceperea fabricarii de serie nu mai reprezinta pentru ei o problema deci i-au dat cep…

Imediat in acelasi an a si fost plasata prima comanda pentru doua regimente, iar mai tarziu in 2015 armata indiana a declarat oficial ca Akashul a devenit operational si de veghe in… lanurilor lor de secara, porumb sau floarea soarelui de la granita cu prietenii chinezi.

Pana aici totul ok, doar ca imediat a inceput circul, ca mai in toate cazurile in care indienii incearca sa fabrice/sa copieze ceva.

Conform cotidianului Indian Time sus-numitul sistem anti-aerian Akash nu-i bun de nimic, fiind „unreliable, unusable and untested”, adica  – „nesigur, inutilizabil si netestat”, conform unui audit intern, adica bun fix…de nimic.

Tot respectivul audit a constatat cu mahnire ca peste o treime din rachete n-au nici o treaba cu diploma lor de absolvire (ucigase calificate de avioane chinezesti) si ori ca nu pornesc cand vreun hindus mai patriot apasa butonul, ori ca pornesc dar zboara putin, ori ca pornesc, zboara ce zboara, dar zboara unde vor ele nu unde le indica radarul de iluminare si – pe cale de consecinta – nu reprezinta decat motive de bancuri umilitoare pentru pilotii chinezi la adresa tehnicii indiene…

Rezultatul?! Armata indiana nu mai vrea sa auda de Akash (asa cum nu vrea sa auda nici de LCA Tejas, tancul Arjun si alte fieratanii local ciocanite) si s-a orientat spre un sistem AA mobil dezvoltat in parteneriat cu israelienii, sistem aflat deja in teste – QRSAM.

Si cu asta basta, dar cel mai probabil ca Akashul nu va muri pe motiv ca nu-i bun de nimic ci (la fel ca si in cazul lca Tejas si Arjun), guvernul va forta armata sa cumpere porcaria…

GeorgeGMT

15 comentarii:

  1. eu cred ca cineva la indieni mănâncă bani seriosi pe de urma atâtor succesuri răsunătoare.

  2. Chestia asta ma intristeaza pentru ca astia au bani multi de bagat in asa ceva si nu le iese nimic, pe cand la noi e invers. Am avut oameni remarcabili, industria noastra militara a avut ceva realizari dar a fost lasata sa crape, politicul nebagand bani in cercetare-dezvoltare militara (oricum n-au bagat bani in nimic exceptand buzunarele lor).
    Daca proiectul TR-125 mergea inainte (ca sa dau doar un exemplu) si tancul ar fi fost supus unor modernizari periodice ca sa ramana actual facea ceva pe arjunul indienilor. Macar ar fi fost un tanc functional si fiabil spre deosebire de „chinezariile” indiene.
    Sa speram ca viitorul ne va surade din nou. Ma refer aici la Agilis si la ce mai vor astia sa mai integreze in industria noastra odata cu achizitiile. Sper sa nu fie din nou o mare minciuna.

  3. Cred ca daca nu erau fosta colonie britanica erau si mai inapoiati decat sunt in momentul de fata. Gasisem la un moment dat un filmulet pe youtube, un fel de propaganda indiana, in care era laudat Tejas-ul, cum ca da de pamant la orice ora din zi si din noapte cu J-17. Spre surprinderea mea pe la mijlocul filmuletului, intr-o hala destul de insalubra as zice eu, vreo 3-4 indieni in ,,pijamale” albe si slapi, surubareau pe un Tejas, cu niste filetante Bosch ,,verde”, zici ca asamblau mobila de la Ikea.

  4. Pa la ei e 180 de grade treaba invers fata de ce e la noi….la ei se cumpara tot indiferent de calitate doar doar or capata experienta industriala care nu se capata decat practicand-o, la noi nu s-ar cumpara nimic chiar daca ar fi high quality….

    Va mai aduceti aminte de glumele facute de presa occidentala pe seama chinezilor acum 10-15 ani?….acum cred ca nu mai rade nimeni de ei daca e cu capu’!

  5. ca si la noi, clasa conducatoare, rectific , casta conducatoare , ia tot.
    cum sa faci performanta, daca vin conducatorii, iau proiectul si se impauneaza cu el, iar tu nu profiti cu nimic.
    de aceea cei buni emigreaza, sau fac joc pasiv.
    activitate de subzistenta.

  6. Articolul, este absolut hilar, ca si faptele pe care le prezinta. Am gasit si articolul despre Arjun de acum sapte luni:
    https://www.rumaniamilitary.ro/un-nou-tanc-un-total-dezastru-arjun
    Impreuna cu articolele postate despre Tejas e un adevarat serial de comedie.

  7. Toate bune si frumoase dar sa stiti ca verbul corect e „imbarligat” nu „inbarligat” asa ca titlul ar fi ceva cu (…) o poveste imbrligata. zic si eu…

  8. Inca odata va spun, degeaba radem de altii cand noi in realitate suntem total praf!!…ei macar experimenteaza o cultura industriala proprie, noi nu mai avem asa ceva, aceasta ramura a economiei nationala este in majoritate ,,nenationala”.

    ,,Fraierii” de turci spre exemplu ne pot da lectii in acest sens cu ale lor joint-venture strict pe industria de aparare!

  9. Apropos mai are cineva noutati despre Agilis si noua arma de asalt, sau e o utopie:))?…..

  10. Din ce declara nea’ Tutuianu asta cand a vizitat Moreniul si alte companii de prin Dambovita proiectul Agilis merge mai departe . Sper ca nu i-a suflat nea Dusca in gura ca numai ala mintea cu o nonslanta de ajunsese sa creada si el . Cat despre arma de asalt se pare ca s-a pierdut in ceata . Nicio veste pana acum .

    • Se chinuie si ei sa aiba o industrie militara autohtona. Ca se chinuie de zeci de ani e alta poveste. Perseverenti. 🙂
      Ma intreb de ce nu au incurajat firme mixte , occidental-indiene prin care sa produca necesarul militar. Posibil ca coruptia generalizata sa induca frica de a pierde spaga cea de toate zilele.

  11. Se pare ca India,care are probleme cu China in regiunea Doklam si nu numai,va exporta celebra racheta anti-nava BrahMos catre Vietnam.
    Asa cum China ajuta Pakistanul,India este nevoita sa ajute la modernizarea armatei Vietnamului (care intre timp are probleme cu China,care a devenit cam imperialista).

    http://www.india.com/news/world/vietnam-confirms-purchase-of-brahmos-missile-from-india-2410718/

    https://defence.pk/pdf/threads/vietnam-defence-forum.211882/page-738#post-9774390

  12. Inca o analiza facuta de indieni:

    Apache AH-64 v/s. MI-28 Havoc – Which One is best attack helicopter for Indian Armed Forces

    http://defenceupdate.in/apache-ah-64-vs-mi-28-havoc-one-best-attack-helicopter-indian-armed-forces/

    Conclusion

    Several experts believe that the Mi-28N was just as good as the AH-64D Apache Longbow. Experts also are of opinion that in terms of flight performance, arms specifications, combat survivability, and operating convenience Mi-28N is superior to Apache.
    But, when it comes to shooting accuracy, the US chopper is better than the Russian aircraft. Also, the ammunition of the Russian helicopter is smaller.

    Another reason stated by experts is that India wants to diversify its arms procurement and not depend on only one supplier. Indian already has many defence equipment, choppers and fighter jets made by Russia. India has tried to move to even Israel and France in recent times for its defence procurement than depend only on Russia like it used to be some two decades back.

    [Opinie importanta]
    India has also not been satisfied with Russia’s execution of its obligations. Defence journals have quoted Indian officials as saying that Russia does not meet the requirements of delivery dates, modernisation and repairs.

    Apache has also proved its mettle in many conflict zones world over including Afghanistan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *