Iranul a inceput sa sufere sub sanctiunile economice Occidentale

Desi sanctiunile europene in importul de petrol iranian, se aplica de doar doua sapttamani, Iranul simte deja efectele acestei gatuiri a principalei valute forte a tarii: petrolul.

Inainte de embargou, Iranul extragea zilnic 3 milioane de barili de titei, astazi productia a fost scazuta deja cu 150000 de barili, iar exporturile de petrol ale tarii au cazut cu 30% . Aici trebuie tinut cont ca Iranul detine capacitate de stocare a petrolului, iar o data cu trecerea timpului extractia se va duce si ea spre o scadere de peste 30%.

Problemele economice, deja importante, sunt deja acute. Cu o inflatie oficiala in crestere,  de +20%,  si cu una reala de peste 30%, guvernul de la Teheran tipareste bani, in incercarea de a ascunde dezastrul.

Singura sansa ar fi ca o parte din petrolul iranian sa fie vandut ilegal, insa in acest caz sumele incasate de stat scad dramatic, datorita intermediarilor, plus ca exista pericolul ca navele respective sa fie interceptate de americani.

Probelemel economice in Iran sunt, din pacate, abia la inceput. Trecand peste ideologia conflictului si neinteresandu-ne cine are dreptate, nu putem sa nu ne intrebam daca nu era mai bine ca o parte din banii bagati in armament ar fi fost directionati catre sectorul civil al economiei?

Astfel, desi Iranul este in top 5 producatori de petrol si top 3 rezerve de gaze naturale, tara nu isi poate acoperi nici 50% din necesarul de carburanti, benzina si motorina, pentru ca pur si simplu nu are suficiente rafinarii, importand astfel benzina, desi exporta petrolul. Iranul are o foarte slaba infrastructura pentru a comercializa, resursa viitorlui, adica gaz natural lichefiat, si astfel sta practic pe o sursa enorma de venituri, pentru ca nu au cu ce s-o extraga si s-o transporte/lichefieze.

De asemenea Iranul este dependent de importuri de prima necesitate, cum ar fi: laptele praf pentru copii, o gama foarte larga de produse medicale, alimente, produse chimice, etc.

Practic tara nu se poate sustine singura, in cazul in care comertul sau extern este lovit, in cazul in care nu mai poate vinde petrol. Iar Iranul nu este Omanul, cel plin doar de nisip. In Iran se poat practica agricultura, se pot construi fabrici si conducte de gaze, in linii mari se pot face multe. De ce nu se fac?!

Si intreb inca o data! La cu Dumnezeu le trebuie energie nucleara pasnica, daca ei sunt practic in primele trei tari ale lumi ca rezerve dovedite de gaze naturale, iar tehnologia de generare de electricitate in centrale cu gaze, este astazi considerata viitorul, in lumea energiei?! De ce sa bagi 10-20 de miliarde de dolari intr-o amarata de centrala nucleara, cand tu nu ai uraniu si oricum nu esti in stare sa-l prelucrezi, cand cu 5 miliarde de dolari, produci la curent electric de luminezi tot Golful Persic a la giorno?!

Bineinteles ca chinul acestei politici va cadea pe populatia civila, intr-o tara unde exista Politia Modei, care are dreptul si chiar o face sa bata femeile pe strada daca sunt imbracate, sau daca li se pare lor ca ar fi, descentat! Or intr-o asemenea tara, cati dintre noi am vrea sa traim?!

Si inca mai tin minte cum radeau, responasabili de la Teheran, de embargoul declarat de UE, impotriva lor! Spuneau ca EI vor declara embargou asupra vanzarilor de petrol catre Europa, si ca au clienti de nu au ce face cu ei. Sa vedem ce se va intampla cand si Coreea de Sud va opri importurile!

GeorgeGMT

7 comentarii:

  1. In mare sunt de acord cu ce se zice in articol dar tin minte o discutie pe care am avut-o cu un amic inginer chimist si care-mi spunea ca gazul natural prin industrializare (obtinerea de alte produse prin prelucrare) isi mareste valoarea de 1000 de ori.
    Un raspuns partial la intrebarea de ce Iranul nu are capacitati de rafinare este si in Romania. Noi am avut 11 rafinarii acoperind de aproape 4 ori necesarul de combustibili ai tarii. Bunele relatii dintre Iran si Romania din timpul lui Ceausescu erau cunoscute si avand presiunea razboiului cu Irak nu au mai avut resurse sau/si vointa sa dezvolte altceva.
    Adevarul era ca pe atunci aproape jumatate din combustibilii vanduti in bazinul Marii Mediterane erau din Romania.
    In momentul de fata mai avem in functiune 4 rafinarii care si acelea au o capacitate de rafinare cu mult peste necesar.
    Cel mai bun exemplu era Rompetrolul care anul trecut a exportat o cantitate de combustibil egala cu cantittatea de petrol importata.

    Faptul ca Iranul este dedicat strict produselor militare si nu investeste mare lucru in industria civila este si din cauza modului in care aceasta teocratie incearca sa-si controleze populatia.
    Practic au numit cativa dusmani ai tarii si acestia sunt aratati permanent populatiei pentru a explica lipsa anumitor libertati si de ce nu se investeste suficient in industria civila. Lumea se concentreaza pe SUA, Israel etc si se gandeste cum sa le reziste acestor tari si nu de ce nu au curent electric sau de ce trebuie sa stea la cozi pentru combustibili.

    Daca se mai detensioneaza putin relatiile in zona eu m-as duce la una din rafinariile nostre inchise si daca chiar mai este partial functionala as vinde-o la bucata Iranului. Probabil o sa fie benzina 80 si vreo motorina puturoasa dar la noi doar prinde rugina.

  2. De ce nu fac industrie si agricultura.
    Pt ca probabil sunt presati sa fabrice/cumpere armament, plus daca ar putea ar face si nucleare.
    Daca nu fac asta la ritm sustinut, vine democratizatorul universal peste ei, ca are ce resurse sa le ia, plus pozitia de intrat la Marea Caspica.

    Las, ca si Europa sufera si fara sanctiuni…e o recesiune nasoala…bolovanul sta ca o ia la vale prind dominourile economiilor nationale…

    Grecii parca luau petrol de la iranieni la pret preferential, acum cum sunt cu ‘economia’ varza sa vedem daca le da Europa ieftin…
    S-au tot coit sa o lase mai moale „Greece presses EU to ease Iran oil sanctions”. Nu era suficient ca erau in rahat pana la brau, mai trebuie sa gaseasca alte surse, mai scumpe…La fel Spania si Italia.

    De afectat clar ca o sa-i afecteze pe iranieni, la ce nivel se va vedea in timp, daca nu o sa reuseasca sa-si recupereze din pierderi incercand sa vanda mai mult catre China si India.

    Le scad veniturile, nu cred insa ca asta-i va determina sa-si opreasca programul nuclear, de suferit va suferi populatia, din ciclul „Ioane, s-a scumpit bautura; Asta e Marie o sa mananci mai putin…”

    Probabil Noul Imperiu Roman mizeaza pe rascoala populatiei…daca se rascoala vor fi serviti cu plumbi ca in Siria sau cu funie. Oricum, acum nu prea se misca in front, ai spanzura din orice…

    Le va fi mai rau, dar nu-i vad pe popi rugandu-i pe americani sa le dea de mancare.
    E foamea de energie mare si creste continuu, resursele scad.
    Asa ca pe termen lung nu-i vad murind de foame cu petrolul si gazele in gradina.

    Neputand sa-i democratizeze a la Libia sau Egipt, Noul Imperiu Roman spera macar sa le incetineasca programul si sa le reduca fondurile de inarmare. Adica lupii asteapta sa oboseasca boul in mocirla inainte sa incerce sa dea asaltul final.

    Relativ la ce se scrie mai sus, cu sa le vindem noi rafinarii, asta ne-ar mai lipsi 🙂
    Poate numai cu aprobarea Noului Imperiu Roman, ori asta ar insemna ca sunt democratizati deja, si atunci ori le vand ei, ori ai tin fara ca sa-i tina de frau.

    Altfel ar zbura instantaneu respectivii antreprenori romani care ar incerca sa faca asta. Fara vot in parlament, fara referendum. S-ar ineca cu un os…

    Doar nu credeti ca suntem de capul nostru.

    • Noi am vinde o ruginitura de rafinarie din care tiganii fura fier vechi.
      SUA nu este curioasa deloc de noi si unii ambasadori au si spus ca romanii asteapta prea mult sa le pice din cer contracte in loc sa se bata pentru ele si sa le negocieze.
      Noi de cand am intrat in NATO nu am pupat NIMIC. Repet, NIMIC!
      Nu am vandut nimic care sa conteze cu adevarat.
      Am fost incetul cu incetul transformati in niste aborigeni colonizati. Partea prosta este ca am preluat si mentalitatea de aborigeni colonizati care nu sunt in stare de nimic si nici nu incearca
      Eurocopter a venit in Romania si primul lucru care l-a cerut a fost ca IAR sa nu mai faca si sa mai vand elicoptere. O sa sune stupid dar guvernul Romaniei a agreeat.
      A doua chestie a fost ca IAR trebuie sa cedeze documentatia de mentenanta a elicopterelor IAR 330. Imediat contractul de modernizare a elicopterelor PUMA britanice a plecat (la nici 2 luni).
      Singurele chestii care au mai aparut au fost cateva modernizari de elicoptere la nivelul M si cateva Puma naval. In rest TZEAPA!
      Mai mult, acum SUA cumpara elicoptere din Rusia pentru Afganistan in timp ce noi stam cu industria pe tusa. Penibil!
      UM Moreni face vreo 3 modele de TAB, dar nici unul nu se comanda, iar cand in sfarsit apare IARK care vrea cateva sute de transportoare, se trezeste un rahat de politician care cere MITA pentru a vinde transportoare.

      Fara suparare dar de cat sa mor de grija cuiva vanzandu-i o chestie low tech, mai bine mi-as face griji pentru unde imi tin banii.

      • Ceea ce am vrut sa spun e ca americanii probabil ar reactiona daca am vinde tehnologie Iranului, chiar si fiare vechi din rafinarii, in masura in care rafinariile vandute de noi ar intari cumva economia iraniana. Pt ca toata lumea buna e acum cu ochii pe Iran si asteapta sa pice.

        In plus, de ce ar cumpara Iranul rafinarii de la noi, cand ar putea sa cumpere de la tarile ‘prietene’, China sau Rusia, platind astfel niste datorrii politice.

        In rest, ce ai scris despre ce se intampla la noi e trist dar adevarat…

        • Suna straniu dar industria petrochimica romaneasca inca este o forta in lume. Din cate am inteles, exista vreo trei tehnologii in acest domeniu iar una din acestea este romaneasca.
          Ca sa construiesti o rafinarie este nevoie de un efort financiar urias. Vorbim de echivalentul unui laborator chimic scalat la nivelul de zeci de hectare care costa lejer 2-3 miliarde de dolari.
          Suna ciudat, dar China abia face fata la ce are nevoie si pentru a avea propriile rafinarii a trebuit sa faca un joint venture cu British Petroleum. Toate benzinariile lor din SE sunt de fapt statii BP scoase la pensie in Europa sau de mai stiu eu pe unde.
          Una este sa faci cadou cateva sute de milioane de euro si alta este sa faci cadou instalatii care se ridica ca si pret la cateva miliarde.

          Din cauza ca petrolul romanesc are o concentratie mare de sulf, rafinariile romanesti au trebuit sa faca fata la o asemenea materie prima si ca atare sunt putin mai altfel decat altele (avem instalatii de sute de tone din otel inoxidabil la un pret pe masura).
          URSS era un importator constant de tehnologie romaneasca petroliera de extractie si prelucrare. Dupa 1989 noi am intrerupt relatiile si locul nostru a fost preluat in viteza mare de britanici care si ei au fost expulzati dupa ce rusii au facut rost de ceea ce au avut nevoie de la ei,

          Totusi, in Romania exista cel mai vechi camp petrolier inca in exploatatie din lume. Se apropie de 140 de ani de exploatare neintrerupta. Cu asta cam aruncam in aer teoria ca in 30 de ani se termina cu petrolul. Tatal meu a auzit de toaria asta, eu am auzit de teoria asta si toata lumea aude asta in fiecare an, dar nenorocitul ala de petrol nu se mai termina. Cred ca o sa mai dureze ceva timp pana o sa vedem masini pe hifrogen.
          Pe moment alternativa de a folosi biocmbustibili este de o stupizenie maxima deoarece doar duce la scumpirea mancarii.
          Ce se intampla la noi in tara nu este trist, este criminal.
          Politicienii nostri se cred un fel de Mesia si nhu au nici un pic de vointa de a face ceva pentru populatie sau tara. Nu exista vointa! Exact asa cum se spune, la noi politicienii doar se recicleaza, trec in alte partide si nu mai fac nimic! Prtea proasta este ca se aplica si ceea ce se spune: statul te vrea prost! Manelizarea si prostirea populatiei este socanta. Candva radeam de americani dar cred ca nu mai este cazul sa-i privim de sus. Suntem cel mult la nivelul lor ca si educatie dar fara spiritul lor civic si de munca in echipa.

          Ar trebui sa incetam sa ne mai uitam in stanga si in dreapta daca vrem sa facem ceva si pur si simplu trebuie sa facem ceva. Asa si cu rafinariile alea. este tehnologie civila chiar daca este veche. Sau eventual putem vinde partial tehnologie mai noua dar pe bucati. Nu se va face gaura in cer daca punem si noi mana pe cateva sute de milioane de euro.

          Indiferent de sondaje eu voi merge pe 29 Iulie la vot. Voi merge la fiecare data in care trebuie sa fie votat ceva. Votul nu este un drept, Este o obligatie.

  3. Ai dreptate, Iranul nu are nevoie de centrala nucleara, dar daca i-au ajutat rusii… fie primit 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *