J-10C in dezvoltare

J-10B Fighter Jet In Production

J-10B

Dupa succesul cu J-10B chinezii de la Chengdu Aircraft Industry Group  au deja in dezvoltare varianta multirol a acestui aparat, J-10C. Astfel dupa lansare J-10A cu ceva timp in urma chinezii au venit cu Block II daca vreti, o varianta adusa la zi din punct de vedere tehnologic, J-10B.

Acesta din urma are in dotarea radar AESA si a intrat recent in dotarea Fortelor Aeriene Chineze. “B”ul ar putea, sustin chinezii, sa doboare fara probleme avioanele japoneze F-15J daca s-ar ajunge la o astfel de solutie. Avionul mai dispune si de materiale radar-absorbante si de “diverterless supersonic inlet(DSI)”, care mai pe romaneste este un sistem de admisie pentru aerul care intra in motor, si care trebuie incetinit la viteze sub-sonice, revolutionar, dezvoltata initial de catre LM si de care beneficiaza astazi F 35. Chinezii spun ca DSI-ul lor este alaturi de cel al americanilor, cel mai evoluat din lume, crescand eficienta J-10B semnificativ si scazandu-i drastic semnatura radar.

Tot chinezii sustin ca datorita tehnologiilor noi incorporate in dezvoltarea J-10B, acesta a devenit cel mai performant avion de generatia 4.5 din regiunea Asia –Pacific, de asemnea casca pilotului, dotata cu “helmet-mounted display system” ar oferi cea mai rapida reactie posibila intre decizie si lansare de rachete, interfata fiind una foarte performanta,  similara cu sistemul dezvoltat de americani pentru F-16 Block 60 si cel frantuzesc pentru Rafale. Asadar pazea! 🙂

Insa cu toate aceste plusuri, chinezii au simtit nevoia sa dezvolte o noua varianta, J-10C, si asta deoarece rolul primar al “B” ului este lupta aeriana, fiind un avion de suprematie, iar Beijingul doreste acum sa construiasca un avion multirol, dotat cu ultimele noutati tehnologice care sa intruneasca atata calitatile aer-aer ale variantei “B”, cat si capacitati extinse de atac la sol, et voila…J-10C!

Asian Defence

GeorgeGMT

17 comentarii:

  1. aha, IAI Lavi upgraded cum ar veni!abia acum au ajuns chinejii la nivelul tehnologic al evreilor de la inceputul anilor 90.

    • Razvan Mihaeanu

      …vazui ca alde Resboiu publicara stirea cu prototipul MiG-1.44…

      Ce mai…traim in era aeronautica a lui „Canard – Die Hard With A Vengeance” 🙂

      Stealth-Fu is not the new Kung-Fu 🙂 „Canard-Kata”…all the way, baby!

  2. Da, intr-adevar, un IAI Lavi evoluat care va putea incetul cu incetul sa rivalizeze cu Gripen E/F, ca sa nu mai vorbim de F-16. Mie imi pare cel mai frumos dintre avioanele chinezesti…
    Tare mi-ar fi placut o astfel de oratanie la noi in curte, asimilata tehnologic in industria noastra…

    • O problema pentru noi ar fi ca foloseste motoare rusesti Saturn-Lyulka AL-31FN de 130kn, modificate pentru fuselajul J-10 deoarece motorul chinezesc WS-10A Taihang nu prea a reusit sa se maturizeze.
      Pretul e pe la 30 mil.$/bucata…

      In fine… sa vedem daca reusesc sa exporte in Pakistan macar…

    • care industrie :),:),:)….sincer eu sunt mai modest si vreo 50 de bucati de IAI Kfir Block 60 ar fi mai bune decat 12 jafuri la mana a treia , mai ales ca ajung cam la acelsi pret.

  3. Si mie imi place fieratania ceainizilor, iar fata de F 16le noastre…Ar rade chinezii de s-ar lovi cu capul de mansa! Parca si vad un F-16A cu radar AN/APG 66(2) somand un J-10B cu AESA…Chinezul tre sa dea drumul ceva mai tare la radar si ne prajeste „frumuste” de F-16, da asa e-n tenis: esti prost, te arzi!

    • nu va uitati la comentarii ca va vine rau…din nou vesnica poveste: sa ne apere de cine/ce?….prea multi prosti in tara asta….astia nu inteleg ca noi platim soldati profesionisti(oricum la ce salariu au…se angajeaza la o firma de securitate privata si castiga intr-o luna salariul pe un an) ca sa nu fie dobitocii de ei nevoiti sa ia pusca in mana si eventual sa si moara in caz de razboi…

      • a si sa nu uit…astia de la digi vorbesc de F-16 block 15 mlu ce luam noi, si ne arata block 60, ba ne arata mirage, ba ne arata F-18(probabil al lui RI)…foarte simpatici…cred ca au dat pe goagal avioane si au pus primele filmulete pe care le-au gasit….si deception a invatat cateva cuvinte noi: avionica, razboi electronic eeee…asa sef ce avem noi 🙂

  4. radeti voi, dar pt ce industrie invizibila si armata pe cale de disparitie cu tehnologii invechite in dotare avem, deja devine ineficient sa ne atace cineva cu EF, F22/35, Su 35 si alte alea. Ies in pierdere, din punct de vedere al costurilor nu renteaza ora de zbor si munitiile alea inteligente de la jucariile alea scumpe. Acum am inteles eu strategia de aparare a Romaniei, m-am luminat intr-un final cum se zice. „E” smecheri rau de tot astia!

  5. Eu nu inteleg de unde au chinezii tehnologia pentru AESA si celelalte chestii avansate din componenta avionicii…..
    Cred ca USA ar trebui in primul rand sa inchida robinetul la spionajul chinezesc.
    De japi nu imi fac griji, F15 J este in curs de upgradare si oricum au rachete BVR. cu AESA.

  6. Eu nu inteleg de ce romanii nu realizeaza ca ei stau pe loc si restul lumii evolueaza, mai incet sau mai repede evolueaza, nu stau pe loc ca ei.
    China a inaugurat pe 28 decembrie 7 noi tronsoane feroviare de mare viteza. Sa vedeti in domeniul feroviar ce pasi uriasi au facut.

    • @Johann
      Noi nu stam pe loc, ci dam inapoi la orice capitol, si nu cred ca exagerez. Treaba e ca multi ne dam seama de asta, dar stai linistit, atat timp cat cresc vilele, masinile si conturile in banca la cine trebuie, nici nu conteaza. Crezi ca iese para-ndarat din cercetare, invatamant de calitate, industrie locala? Nu nenea, banu’ din contracte cu produse sh, importate si supraevaluate vine pe loc si il ia cine trebuie. „Idiotii” trebuie sa munceasca 10-11 ore pe zi sa supravietuieasca, sa nu aiba timp sa maraie si nu cumva sa se destepte cumva.

  7. Decepticon D cred ca la moment cauta prin alte tari poate mai gaseste niste f-16 – sigur mai e cieneva care vrea sa scape d e ele la fel ca portughejii …
    ia sa cautam ce tara a mai primit GRATIS f-16 de la americani –poate nu mai au nevoie de ele si le cumpara ROMANIA ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *