Lockheed Martin nu se plange de tensiunile din Golf

Ca raul si binele sunt intotdeauna relative, in sensul ca raul unuia, este binele altuia, este un lucru despre care Lockheed Martin stie multe. Desi toata lumea sta cu ochii pe Orientul Mijlociu si se roaga sa nu explodeze, mai ales in zona iraniana, LM-ul face afaceri de la foarte bune in sus, ca daca nici frica de moarte nu-ti deschide buzunarele, zau daca mai stiu atunci ce le-ar putea deschide!

Asadar baietii ,de le iese F-35-ul tot mai scump in fiecare saptamana, au facut afaceri bune cu ciuhabi din Golf, in speta cu cei din Emiratele Arabe Unite. 3,6 miliarde de dolari pentru a-i invata pe ciuhabi sa traga cu cele mai smecehere rachete LM made si anume Theater High Altitude Area Defense (THAAD).

Susnumitul THAAD este singurul sistem, zic aia de la Lockheed, care poate distruge rachete cu raza scurta si medie in toate etapele de zbor ale dracoveniilor. Sursa acestor rachete?! Iranul bre! Cursa inarmarilor in Zona Golfului atinge in fiecare an noi culmi ale sumelor aruncate de bogatele emirate din zona, de frica Iranului, iar americanii, capitalisti din tata in fiu, le vand ciuhabilor ale mai ale dracu sisteme.

Intrebarea nu este de ce cumpara aia arme, intrebarea este cine dracu le opreaza?! Ca sa va dau un singur exemplu, ca nu este suficient sa ai THAAD, mai trebuie sa si sti sa-l operezi, voi povestidespre un alt sistem, mai putin complex decat THAAD-ul si anume implementarea radarului FPS-117 in Romania.

Desi Armata Romana avea specialisti foarte buni in radare, implementarea sistemului la capacitate maxima a durat cativa ani, fiind impartit pe faze.

Ori arabii, stie toata lume, sunt foarte bogati, dar vai de mama lor, aptitudinal vorbind. Sunt zvonuri care spun ca in  Arabia Saudita, tehnicienii care au grija de flota de Eurofigter sunt europeni, iar cei care surubaresc pe la F-15 sunt adusi tocmai din America.

Astia pur si simplu nu sunt in stare sa opereze echipamente atat de complexe, deci ori radarele si rachetele vor fi operate de americani, ori vor fi operate de arabi si atunci iranienii nu ar trebui sa-si faca prea mari probleme!

Dennis Cavin, vicepresedintele LM pentru  siteme de aparare anti-acheta, declara foarte vesel: „All the GCC (Gulf Cooperation Council) countries have expressed an interest in the THAAD.” Si continua pe acelasi ton: „I can’t tell you who is the closest to making the next procurement, but I feel very optimistic that as long as the threat continues to evolve, there will be many opportunities to provide the capabilities,”! Adica make war, make money!

THAAD

Alte afaceri ale LM in Golf: 1.7 miliarde de dolari pentru modernizarea sistemelor Patriot saudite si pentru livrarea a inca 209 rachete Patriot catre Kuwait, pentru 900 milioane de dolari, iar daca mai punem si mega-afacerea celor de Boeing cu vanzarea de F-15 catre sauditi in valoare de aproape 30 de miliarde de dolari, putem vedea ca din armament se traieste foarte bine.

Iar afacerile cu Arabia Saudita sunt estimate, pentru urmatorii 10-15, la 60 de miliarde de dolari: avioane, elicoptere, rachete, bombe, etc, etc

Bineinteles cei care au suficienta minte in cap sa aiba si o industrie de profil.

 

Sursa: Xairforces

2 comentarii:

  1. De fapt Dennis a spus ca ” atita timp cit amenintarile vor continua sa evolueze se va crea si oportunitati de a se „provide” capabilitati ” , adica ” pericolele sunt bune pentru afaceri ” a unor companii specializate in „defence „. i did my best ! Cu romana mea stricata .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *