Marina română după Primul Război Mondial: înfiinţarea „diviziunii dragă mine”

După Primul Război Mondial, Divizia de Mare a marinei române a primit mai multe nave maritime decât avusese, poate, în toată istoria sa de până atunci.

Hoinărind prin arhivele digitale ale Bucureştiului am descoperit mai multe documente interesante cu privire la înfiinţarea în marina română, după Primul Război Mondial, în cadrul Diviziei de Mare, a unui divizion de canoniere dragă-mine, străbunicul a ceea ce este astăzi Divizionul 146 minare – deminare.

Este vorba de Deciziunea ministerială nr. 56 din 29 ianuarie 1920 şi de Decretul Regelui Ferdinand din 29 ianuarie 1920 prin care se aproba decizia de înfiinţare a divizionului, publicate în monitoarele oficiale ale vremii. Despre achiziţia şi operaţionalizarea navelor „diviziunii” dar şi alte informaţii interesante despre botezul navelor româneşti achiziţionate sau primite ca despăgubiri după Primul Război Mondial puteţi citi pe Romanian Navy Historic Ships (rnhs.info)

Tot pe Romanian Navy Historic Ships (rnhs.info) – Secţiunea Ştiri găsiţi o nouă rubrică, un soi de revista presei cu ce mi-a atras mie atenţia în ultima săptămână, dar şi un nou un nou termen marinăresc

O lectură uşoară, de vară, pentru cei interesaţi. 🙂 Enjoy! 🙂

Nicolae Hariuc

3 comentarii:

  1. Salut. Multumesc mult pentru aceste articole.

  2. Nicolaie tin sa te asigur ca citesc articolele tale cu foarte mare placere, ma trezesc la 4 dimineata ca sa merg sa dau cu sapa ma intorc la 9 seara daca ai observat sunt cam primul care citeste si comenteaza pe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *