Mărturia video a unui francez, după ce a vizitat România

17bb0490-b58f-11e3-ad80-ebc46c8e8c51_marturie-francez-romania

Un francez care a vizitat locuri superbe din România şi a gustat din mâncărurile şi băuturile noastre şi-a rezumat impresiile de călătorie într-un emoţionant filmuleţ postat pe internet.

„Când vii pentru prima dată în România se spune că trebuie să iei o piatră în gură. Pentru a-i gusta pământul, pentru a-i simţi parfumurile sălbatice.

Se spune că trebuie să ştii să priveşti de aproape comorile pe care le rezervă sub ochii noştri, în pădurile sale umede de brad şi de stejar bătrân, în întinderea lanurilor de porumb, de orz, de grâu şi de paie uscate.

Se spune atunci că nu trebuie decât să te apleci şi să culegi. Se spune că aici există pomi cu fructe magice ca acele livezi cu prune  ale căror elixir îi face pe oameni fericiţi. Se poate auzi de departe ecoul legendelor şi poveştilor fantastice, poveşti care te fac să visezi. Se mai spune că, dacă mergi departe, în inima Transilvaniei, în locuri somptuoase, poţi întâlni copaci vorbitori şi flori fermecate.

Poţi vedea urşi sălbatici şi animale fantastice. Se spune că dacă vei caută suficient de sus, pe înălţimi, pe drumul creaturilor ciudate şi în pas cu vampirii, poţi găsi o comoară pierdută.

Dar locurile frumoase nu-şi arată toate ascunzişurile, iar pietrele bătrâne nu-şi spun toată povestea. Există în România o grădină imensă. Ea ascunde o comoară. Când vii în România ţi se spune să iei o piatră în gură. Acum ştiu de ce. Piatra este de aur”.

Video aici: VIMEO

Sursa: Stiri Yahoo.com

 

16 comentarii:

  1. Pe francezul ăsta l-aş pune ministrul turismului în România.

  2. Am observat ca la Stirile ProTV apar tot mai multe reportaje despre casele traditionale reconditionate si farmecul pe care noi nu il apreciem dar e la mare cautare in vest. Tot mai multi straini se ocupa de istoria si traditiile noastre si o fac in sens bun, cel putin asa se vede uitandu-te la ProTV.
    Reportajele astea pe langa emisiunea lui Moise Guran de la TVR1 sunt singurele emisiuni la care merita sa te uiti.
    In rest… care pe care o mai violat si care fufa si-o bagat cauciuc pe mai stiu eu unde…

    • E la mare moda insa besticu crede ca pe undeva este ascunsa si o instalatie sanitara decenta… Hai sa zicem ca dimineata s-ar acomoda (barbati mai ales) cu spalatu in curte la fantana (ca idee de „Sport extrem”) insa frecventarea cacastoarei (latrina) din epoca de scandura .. ii va umple de groaza. Mai ales daca este f cald (va asigur pe la 30 de grade .. miroazana depaseste visurile!! Ca si cosmaru e tot vis !!). Risti sa iesi cu lacrimi in ochi .. (sa nu mai zic de senzatile tari din noptile geroase!!!)

  3. Un documentar similar,pareri ale strainilor despre Bucuresti. https://www.youtube.com/watch?v=FrpwVDb5Dv4&feature=youtu.be

  4. Ajungem la concluzia evidenta ca strainii sunt mai patrioti decat majoritatea celor ce traim aici, despre cei ce ne conduc nu mai vorbim! Strainii sunt seriosi in tot ceea ce fac, pentru ei un colt de natura, aer curat si curatenie, traditie populara si arta culinara straveche, reprezinta chintesenta vietii, a bogatiei si a existentei. Noi ne batem joc de Tara asta, de frumusetile ei, de traditiile si istoria ei si-a noastra…Macar strainii sa aiba grija de Romania, macar ei sa conserve ceea ce noi distrugem, macar ei sa aiba grija de pamantul acesta. Strainii cumpara pamant, dar nu pleaca cu el de-aici, il ingrijesc, il cultiva, salveaza casele traditionale, etc (bineanteles, exista si exceptii, dar in spatele sau in fata lor sunt tot romanasi de-ai nostrii, pusi pe furt si capatuiala). Si, nu in ultimul rand, ei, strainii, par a fi cei mai buni ambasadori ai Romaniei, cei mai buni promoteri ai turismului romanesc. Cei pe care noi ii platim sa faca asta sunt zero barat cu mici exceptii. Am vazut deunazi prestatia ministresei finantelor, aia scolita la Harvard, habar n-avea de probleme cheie…Si ca asta sunt multi, ca sa nu zic toti. Vorbele lui Einstein, „Sa faci aceleasi lucruri din nou si din nou si sa astepti alte rezultate”, ni se potrivesc ca o manusa -atat timp cat promovam in functii de conducere numai pitpalaci, de prostia si incompetenta lor avem parte. Despre ratatele si ratatii de pe la TV sau aiurea nu pot spune decat atat -reprezinta Romania de astazi! Fara educatie si fara perspectiva.

  5. De obicei asa se intampla: strainii au o parere mai buna despre Romania decat au romanii.
    Dar ei nu prea ajung in spitale si nu apuca autoritatile sa si bata joc de ei atunci cand ai nevoie de autorizari sau alte chestii de genul asta.

    Pe de alta parte, nu e chiar asa rau in Romania. De fapt, depinde cu cine ne comparam. Bineinteles ca fata de Germania sau Olanda …. o sa fim mai jos. Si totusi, e tara noastra. Are chestii bune, are chestii rele. Nici drumurile nu sunt chiar asa rele ca acum 6-7 ani, dar autostrazi tot nu avem. Si cand vezi discutii ca aia de ieri de la Cotroceni despre minus 5% din CAS iti dai seama ca atata timp cat o sa fim condusi de pilosi, aburisti si nulitati nu ne putem astepta la nimic bun.

    Aproape tot ce e bun la noi in tara si evolutiile pozitive din economie sunt date de sectorul privat. Statul e putred si corupt aproape toate sectoarele. E un balast imens de incompetenti si pungasi. Daca astia ar putea fi extirpati, mai avem o sansa.

    Daca vom reusi cumva sa ne sortam mai bine conducatorii si administratorii ne va fi muuult mai bine. Daca !

  6. Nicoara , WW

    In primul rand … ca “bastinas” te obisnuiesti cu locurile si ti se par normale. Mai ales daca nu ai iesit din babatura ta! De ex eu dupa ce am avut ocazia sa bantui vreo 10 zile Snkt Petersburgul (Leingrad pe atunci) cu durpiza am descoperit lucuri “noi” in Bucuresti. Dar imi ramase “ochiul” de turist! (ma rog Bucale nu se compara cu Piteru nici la palate, ici la muzee , nici la .. Dar are sarmul sau )
    Strainul are ochi de turist ,, va o0bserva cestii care noua ni se par banale. Ar fi cazul sa fim mai atenti la ce le place INSA avem o mica problema : noi nu ne pra placem! Si ne comparam cu disperare cu alttii (Germania, Anglia, inainte cu Franta … cu Italia) si ne dispretuim pe noi insine ca nu suntem la fel cu aia. Si poa zicem ca nu se merita sa faci aici ceva (turism? Sa vada aia ce? Ursi? Pai daca eram civilizati impuscam ultimu urs de acu 40 de ani!!) Si destule altele.

    Insa mai avem o hiba .. ne uram prea mult. Dex WW scrie Strainii cumpara pamant, dar nu pleaca cu el de-aici, il ingrijesc, il cultiva. L-ar cultiva si romanul DAR nu se renteaza! Ne inchiman ca la icoana ca strainul cultiva pamantul .. si apoi ne idgnam ca puturosul de roman il lasa in paragina..Dar nu observam ca strainul nu da cu sapa, nu coseste cu coasa, ca in final strainul nu ramane cu recolta in hambar (sa aiba si soarecii de manca, da?) samd, Si nu pleaca cu pamantul de aici, plecam noi .. dracu stie cate milioane!!! Oricum asa ua facut si palestinienii .. si acu pmantu lor nu mai este al lor ..

    Cat despre minstresa.. la noi finctiuoneaza 3 mituri. Strainul cel bun care .. romanu solit in strainatate (asimilat apoape strainului!) si tanrul necorupt de comunism. Asa ca numa aia a fots promovata iute iute .. inainte sa capate experienta profesionala ..

  7. @Ghita Bizonu
    Noii,romanii,avem tendinta de a ne autoflagela si a crede ca tot ce e romanesc e prost,de la produse pana la oameni. Aceste lucruri sunt promovate intens in canalele media in principal in televiziune. Imaginile urate asociate unor comentarii defaimatoare au un impact devastator asupra privitorilor care iau informatia bruta fara a o prelucra prin filtrul gandirii, si care asociaza un fapt izolat unor situatii generale.
    acest lucru se datoreaza unui sistem de invatamant foarte slab si lipsei unui sistem de valori morale in societate.
    Ca un absolvent de finante,pot sa iti spun ca ministra respectiva impreuna cu ponta sunt ca stan si bran. sapa o groapa( cresterea taxelor) ca sa astupe alta groapa(scaderea cas).nu o sa inteleg niciodata de ce cresc taxele atata timp cat statul nu le poate colecta eficient pe cele care sunt deja in vigoare. alte taxe inseamna de fapt o crestere a nivelului evaziunii fiacale si mai putin a veniturilor la buget. Degeaba e scolita doamna la Harvard daca.nu intelege cum functioneaza economia reala.

    • Partial de acord cu tine .. Partial ca mai am de adaugat :
      1) ca noua ni se si induce ura fata de noi insine .. ia un exemplu matret :
      –––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
      „Constantin Dudu Ionescu, fost secretar de stat al Ministerului Apărării Naţionale: Undeva în faţa casei bunicilor e o cruce ţinută la mare cinste, a unor stră-străbunici “eroi şi patrioţi” omorâţi de otomani. Se spune că trebuiau să facă săpun pentru un convoi sau grup de turci care se întorceau în Istanbul, şi ei isteţi au pus pietre în mijlocul calupilor de săpun. Ghinionul a fost că turcii au descoperit mai devreme frauda şi s-au întors din drum să-i scurteze de cap. Faptul că acea cruce e ţinută la mare cinste e semnificativ pentru discuţia noastră despre cultura strategică. Ne arată că există în România o tradiţie izolaţionistă de non-cooperare în care încălcarea unui contract e luată drept patriotism. Evident, povestea arată şi cât de eficientă e atitudinea respectivă pentru securitate.

      CADI: Probabil că aici ar sta atribuţiile societăţii civile, să demaşte avataruri ale acestui tip de cultură strategică. De exemplu şi acum manualele de istorie ridică în slăvi cuceritori precum Mihai Viteazul sau pure acte de terorism ale unui Vlad Ţepeş, ca urmare a unui naţionalism antiliberal îngust.”
      –––––––––––––––––––––––––––––––––––––
      v cadi.ro .. angajeaza „experti”! Care poi sunt asculatai ca cica e „egzperti” accepati de occident !!!( in cazu CADI :finatatori Atlas Foundation, Konrad Adenauer Stiftung, CATO Institute, The German Marshall Fund of the United States (GMF), Americans for Tax Reform Foundation, Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, Coca Cola, Business Angels Netzwerk Deutschland (BAND) şi BRD. CADI este parte a organizaţiilor internaţionale Atlas Foundation, Economic Freedom Network şi Stockholm Network şi are ca parteneri instituţionali The Swiss Confederation Institute; Ambasada Marii Britanii în România; Institutul de Studii Populare; Institutul Ludwig von Mises România; Cato Institute; Heritage Foundation; Institute for Humane Studies; Institute for Economic Studies; Institute for Market Economics şi Mercatus Center at George Mason University)

      2) Stii vorba aia din Biblie ca nu e surd mai rau decat ala care nuv vrea sa auda?! Asa si noi cu impozitele …”noi” nu vream sa le colectam .. dera ta de la babe si sarantoci ca astia e vinovati de comunism. D’alde Bercea Mondialu’ )asta e doar exemplul zilei!) nu poate fi „deranjat” ca deh trebuie sa ajutam ca juni sa se imbogateasca ca sunt mai „merituosi” , ptr ca nu se egzista tara bogata cu oameni saraci si ca daca uni vor fi bogati cu totii vom trai mai bine!!!
      As mai zice ca din 90 incoa ne=am umplut de „revolutionari” unu mai „radical” decat latu in linia lu conu Leonida „sa ne dea Statul ca d’aia e Stat” da sa nu platim impozite ca asta e furt!!! Si daca furi de la Stat cateva zeci de milioane apai te „razbuni” samd .. mai ales daca stii tabla impartirii (Veres : 1/3 ptr cei care m-au pus, 1/3 la cei care ma apara si restu mie) si legea lui om )esti „om” cu mine sunt „om” cu tine!)..

      3) toti absolventii trebuie bagati cu nasul in rahatul productiei , Ca sa afle pe ce lume traiesc!!! Poa nu iti vine sa crezi am avut neplacerea sa vaz pe unu cu masterat in Canada,,, primul post in Romania : consilier la Ministerul Funatelor api director la institutul unde lucram .. Pierma decizie – sa schimbe masina de serviciu .. cu una mai repzenattiva : VW Passat !!! A doua :sa schimbe secreatara cu o „asistenta manager: mdoel mai rercent (cca 23 ani) ..

      • La punctul 3, fara sa generalizez iti dau dreptate. am cunoscut si eu vreo 2 absolventi din afara care intorsi in tara se mirau ca nu e nimeni in aeroport sa ii astepte cu flori si cu primul salar de 2000 de euro.Sa revin la ministresa, nu stiu ce studii a facut la Harvard, dar e clar ca nu a intles nimic de acolo. Doamna ar trebui sa lucreze 3-4 luni in vanzari ca sa inteleaga cum functioneaza lantul evaziunii Producator-Distribuitor_Revanzator,si cum se sustine tot acest lant cu ajutorul celor de la Antifrauda si Politie Economica.,care fac controale de complezenta, dau amenzi modice ca sa aiba ce raporta..

  8. Mie mi se pare oarecum normal si chiar benefic sau civilizat faptul ca strainii , de buna credinta [fara ghilimele ,am intalnit multi si din astia ]se simt atrasi in special de naturalul neprofanat …inca …[din noroc cel mai degraba decat de ”programe de conservare ” ]si varietatea de pe aici . Sunt la fel de atrasi de altfel cum eram si noi prin anii 90 de sclipiciul si opulenta reclamelor lor , altii chiar picand definitiv in capcana , pt. ca e ceva ce nu au prea intalnit , exotic [ daca si rosile-s de gradina , cu cas si sonc …] , cu ceea ce au obisnuindu-se de mult , chiar ajungand sa-l respinga . Imi amintesc numai moacele multor parizieni prin metrou , cand eu eram extaziat fugind de la un muzeu la altul .
    Pe de alta parte tocmai atmosfera de atemporalitate sau eternitate sau de relaxare fata de curgerea timpului pe care si eu o gust din plin p-acilea ,cand trag cate o tura prin natura I atrage , in mare parte ei trecand prin niste procese de robotizare si dezindividualizare sau” eficientizare ”specifice industrializarii excesive .
    Problema ,cred ,e aceea de echilibru , prin care se pot conserva aceste comori , totodata putand tine pasul si cu technologia …varfuri intotdeauna or fost , dar o trebuit sa le remarce altii , ca ”persoanele cu responsabilitatea …” sa dea bine pe sticla , promovandu-le .
    Mie-mi plac reporterii care se mira cum de noi nu ne pretuim valorile , am vazt , de curand un reportaj in care oamenii batrani arau cu plug de lemn cu boi sau cai ,fiind mereu sicanati de ”autoritati ” poate si cu frica de ”colectivizare ”devenind individualisti iar fata mai tanara trebuind sa mane caii , visa sa ajunga pe la ceva scoala de oras ”sa se realizeze ”. Nu prea stiu ce farmec cam avea situatia asta pt ei , da vazut de din punct touristic , desigur era exotica …
    Cam clar , in primul rand politica de ”reeducare ” industrializare-colectivizare comunista I-o dezradacinat pe multi din care ”…noi vrem pamant …” iar apoi prost decembrismul rolex-ncurist condus de aceleasi lichele provenite in special din randul talpii si putorilor satului [ care aveau si ura pe aceasta forma de convietuire] puse sus pt. a fi controlabile si acceptate de vestici , I-o cam deznadajtuit pe marea majoritate a celor care sperau intr-o forma benefica recuperarii bunurilor , pamantesti pana la urma ,
    O politica ingrijoratoare a multor spoturi cam e aceea de a adduce si o tenta de virginitate pe centura …sa fie mai atractiv …de defrisari …cam nimic in ultima vreme .
    Dar am vazut si initiative excelent promovate si care atrag tineri in jurul unor tabere de reobisnuire [ce chestie , si parea asa firesc mai demult ] in a pretui valorile naturale din pacate mult mai putin promovate de media de maidan ,

  9. Un filmulet interesant despre natura , si cat de repede se reinvigoreaza , chiar dupa o catastrofa e cel cu lupii din zona 0 a Cernobalului

  10. Romania este super privita din prisma unui venit lunar de peste 1000 euro .
    Am dus un catalan in Romania si nu se mai oprea din minunat .
    A zis : nimic nu se compara cu imaginea promovata afara !
    Problema la noi este tziganeala clasei politice , indiferent de culoare .
    Ati vazut deputatul ala care fugea de televiziuni pt ca incercase sa ia 3k shpaga ?
    Ala de avea meseria auto :))) .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *