Mistral 3 in teste

Succes dublu pentru racheta Mistral 3 dezvoltată de MBDA

Pe 6 noiembrie 2019, MBDA a demonstrat capabilitățile sporite ale rachetei Mistral 3 prin interceptarea cu succes a unei ținte mobile situate la o distanță de peste 7 km. Demonstrația a avut loc în prezența a 15 delegații străine.

Focul demonstrativ a fost efectuat asupra unei ținte de mici dimensiuni de tip MIRACH 40, parte dintr-un sistem care include un radar (Saab Giraffe 1-X), un centru de control și coordonare LICORNE și un lansator ATLAS-RC.

Racheta Mistral 3, aflată în prezent în serviciul forțelor armate franceze, este o rachetă de apărare aeriană dotată cu un cap de dirijare IR și capabilități avansate de procesare a imaginii care permit angajarea de la mare distanță a unor ținte cu o semnătură termică scăzută, cum sunt dronele, rachetele turbopropulsate și ambarcațiunile rapide, asigurând în același timp o rezistență excelentă la contramăsuri.

Reprezentanții celor 15 delegații au putut participa și la prezentări destinate să demonstreze capabilitățile de luptă anti-dronă ale sistemului MISTRAL confruntat cu o țintă reală aflată în zbor, formată din mai multe drone mici, acestea fiind reprezentantive pentru amenințările actuale. Mai multe sisteme LICORNE care utilizează diferite configurații de senzori (radar Saab 1-X, senzor IR, camere video operate de la distanță) și lansatoare (ATLAS RC și MANPAD) au fost desfășurate la fața locului pentru a ilustra performanțele globale ale sistemului împotriva dronelor, precum și capacitatea rachetei de a intercepta acest tip de țintă.

Éric Béranger, CEO MBDA, a spus: “Noi, la MBDA, suntem conștienți de evoluțiile tehnologice și de faptul că trebuie să ne adaptăm noilor amenințări. Pentru a răspunde mai bine nevoilor clienților noștri, oferim soluții complete, integrate și compatibile cu numeroasele sisteme dezvoltate anterior pentru a le furniza capacități militare critice care să le permită garantarea suveranității. Indiferent că este vorba despre amenințări de ieri, de astăzi sau de mâine, avem răspunsuri adecvate la toate problemele.“

MBDA

13 comentarii:

  1. Știți cumva dacă din cele 15 delegații prezente acolo a facut parte și cineva din partea României?

  2. A participat si o delegatie din Romania.

  3. Multumesc. E un sistem bun și merită luat in calcul cel puțin pentru sistemele Vshorad mobile. Nu cred că mai merge mult CA 95. In plus ar avea o bună pâine de mâncat și pe navele fluviale, maritime, mai puțin poate în zona manpad.

  4. La noi VSHORAD o sa fie la infanterie cu trepied si pe 4×4 sau care e planul ? Daca exista asa ceva… Cu astia semnasera ai nostri un memorandum pt. productia de rachete in caz ca batem palma ?

  5. 4×4 daca va fi Mistral 3, posibil si pe trepied.

  6. raman la parerea mea.ca vshorad autopropulsat( cu albis,atlas,sadral,mai putin acmat-ul care este de o penibilitate totala)mai merge.dar ca manpads iese clar din discutie.sa pierzi minute bune incercand sa pui pe pozitie trepiedul ala idiot cand tinta vine spre tine cu 250-300m/s e naspa rau de tot.

    • Dap, pe un vehicul e OK, dar pentru infanterie e o prostie sa te chinui cu trepiedul ala. Teoretic, nu mai e MANPAD ca nu e portabil…

      Americanii mai lucreaza incet incet la Stinger, acum ca si-au dat seama ca ramasesera fara posibilitati d-astea de AA pe distante scurte, mai ales ca e plin de drone chinezesti in teatrele de lupta.

      Ar fi trebuit o varianta care sa fie portabila s-o care trupele dar care sa poata fi pusa si pe vehicule (sau 2 sisteme diferite una pt, infanterie si alta pe vehicule…)

    • Motiv sa aruncam banii pe niste JLTV-uri de tinut prin HarCov…macar de proba… 🙂

  7. Probabil prin antrenament ajungi doar la cateva zeci de secunde cu trepiedul… dar sunt de acord cu tine ca e aiurea tare soluția in cazul unui atac prin surprindere cand esti cu coloana in deplasare. Mai bine tii naibii racheta pe un jeep si tot timpul stai doar cu ochii beliti dupa țintă. Trepiedul ar putea fi teoretic o solutie de ” asteptare” , cand trebuie sa montezi sistemul intr-un oras, pe o cladire inalta se exemplu.

  8. Sa dai cu rachete de 300.000 de Euro dupa drone de cateva sute de Euro nu e o solutie prea inteligenta

  9. Exista pe piata o versiune de MANPAD reala (adica fara trepied) moderna ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *