NSM a ajuns la patru clienti certi

Avem asadar, in ordinea semnarii contractelor: Norvegia, Polonia, Germania (se aude ca nemtii ar fi cerut o varianta cu ghidare semiactiva radar) si acum Malaezia.  Tara asiatica va plati 124 milioane de euro pentru un numar inca necunoscut de rachete.

Acestea vor fi folosite la bordul LCSurilor locale, nave care au la baza proiectul Naval Group Gowind, construite in Malaezia. Prima nava ar trebui sa intre in dotare in 2020.

De remarcat este faptul ca NSMul va fi integrata fara probleme cu sistemul de management al navei (SETIS)) al celor de la Naval Group.

Trecand acum peste malaezieni si NSMul lor, ajungem in Polonia unde aflam cu surprindere ca desi Varsovia dispune de astfel de rachete (de ceva timp) pentru bateriile sale de coasta si desi NSMul are o raza de peste +200km, polonezii nu pot angaja tinte decat in limita a 40 de km (atat cu NSM ca si cu RBS 15) datorita lipsei unui sistem  care sa asigure detectia tintei la distante mai mari.

NSMul mai are insa o problema (sau un avantaj, depinde de cum privesti problema), pe langa lipsa senzorilor care sa-i asigure o raza mare (in cazul Poloniei), si ne referim aici la sistemul sau de ghidaj (IIR – imaging infra-red homing). Ei bine acest sistem este foarte eficient si aproape imposibil de bruiat dar are nevoie de date suplimentare fata de o racheta ghidata radar.

Astfel, tara care detine NSMul ar trebui sa aiba o arhiva serioasa cu imagini in IR a navelor potential inamice. Odata ce racheta ajunge in raionul desemnat incepe practic sa compare imaginile din memoria sa cu ce gaseste la fata locului si dupa ce identifica nava-tinta, tot cu ajutorul imaginilor pre-programte, alege locul cel mai vulnerabil al navei si acolo loveste.

NSMul nu este o racheta anti-nava cu o incarcatura de lupta prea mare, ba dimpotriva, la cele 125 kg pare chiar miniona, dar acest „handicap” este suplinit tocmai de precizia chirurgicala a loviturii, racheta nu numai ca loveste nava aleasa, dar o loveste intr-un loc ales de operator, obtinand astfel un maximum de daune cu o incarcatura de lupta cat mai mica.

O masa utila cat mai mica (incarcatura de lupta transportata la tinta) are logica prin prisma faptului ca la 125kg explozibil, racheta este mai mica si mai greu de detectat, mai usor de transportat, o raza mai mare. La 400kg masa la lansare NSMul este chiar usoara, fata de alte rachete anti-nava occidentale, numai vorbim de cele rusesti care ating chiar si trei tone (supersonice intr-adevar).

De bagat la cap ar fi doua… chestii:

  • prima, orice racheta anti-nava am cumpara, vom avea nevoie de sisteme cu raza lunga care sa faca descoperirea navelor inamice, radarele pe care Romania le detine astazi la Marea Neagra – FPS 117 si HSWR – nu cred sa fie suficiente, ne-ar trebui si ceva aeropurtat;
  • a doua, pentru rachete NSM/JSM am avea nevoie si de un fotograf (in IR) foarte talentat.

In rest asteptam corvetele, bateria de rachete de coasta, F 16 etc…

GeorgeGMT

88 de comentarii:

  1. Mica si vioaie, clar, nu e genul care rupe nava-n doua.
    Avantajul e ca o poti pune pe aproape orice pluteste sau merge pe roti/senile.
    In plus, cu un avion gen F16 cred ca incarci 4 bucati fara sa transpiri (JSM-ul)
    Sau 2 pe un elicopter mai amarastean gen H215M.
    Nu mai zic ca, daca surubaresti putin, incarci una si pe IAR99, acrosata sub fuselaj.
    Biblioteca IR cred ca gasesti pe la aliati.
    Optiunea malaezienilor mi se pare logica, avand in vedere ca ei mai mult vaneaza nave cu pirati decat nave de lupta. 🙂

    • Daca mapn se tot caca pe ei cu cele 32/ 36…. f16 de mai bine de un an…Pentru un pret la fel, ar putea sa cumpere KAI T-50 ! Au si servit in batalia de la Marawi (Filipine)

  2. Cred ca „on topic”, ma sculai cu un lapsus calendaristic, ce anume trebuia anuntat pe 24/25 aprilie la noi?

  3. Salut. Frumoasa jucarie, de luat in considerare

  4. We have the ability to guide the NSM projectile beyond the horizon of the radar;)

  5. cred ca pentru niste bani in plus racheta vine cu o baza de date chiar f mare cu navele rusesti in IR

  6. It is true that investment in recognition is needed, but the article by Mr Dura is misleading, that it is not possible to indicate goals beyond the horizon, this man is not the first time he misses the truth.

  7. Banuiesc ca ultima cerinta, e formulata stilizat.
    Cred ca pt. a fi relevanta, biblioteca informationala, ar trebui sa cuprinda date despre o nava in regim static, full speed and highly maneuvering, pt. a evita orice confuzie(cred ca doar satelitii pot fi luati in calcul, nu AN 30 cu ir and termal imaging).
    Referitor la ce a spus @Eroul, intr-adevar cred ca e un plus greutatea mai mica, doar rachetele ex sovietice, erau monstri marini, la urma urmei, nu trebuie sa scufunzi o nava instant, pt. a conta(Exocet a facut ravagii, fara chiar sa detoneze).
    In plus o nava care se chinuie sa supravietuiasca sau evacueze, mai poate limita eficienta unei alte nave, care ii vine in ajutor.

  8. Avem nevoie de rachete antinava. Dar lansabile de avioane , nave si baterii de pe uscat.
    Deci , asta ar fi criteriul principal de selectie.
    Acum e de vazut ce are F 16 omologat ca racheta antinava , daca respectiva e omologata si pentru lansarea de pe nave si baterii costiere.
    A alege 3 rachete diverse pentru 3 sisteme diverse e risipa de bani si complica intretinerea . O si scumpeste.
    Nu sintem cu bani garla la buget.
    In aceasta situatie , personal vad doar Exocet si Harpoon care sa indeplineasca conditia ” lansabil din aer, uscat si apa”

  9. Mi se pare mie sau au cam terminat-o cu achizitiile militare, la peste 1mld cat ar trebui sa fie bugetul de achizitii trebuia sa bubuie de aunturi…. a trecut o treime de an si mai nimic.

  10. https://www.quora.com/How-good-and-reliable-are-US-anti-ship-missiles-compared-to-other-countries-like-China-or-Russia
    Primul comentariu este despre Rusia, urmatoarele SUA, iar la final China.
    Desi pe Quora, oricine poate comenta vrute si nevrute, per total am gasit topicul interesant.

  11. Mie place NSM, mai ale ca pare si stealthy. Dacă reduci la jumate raza de detecție si in consecință timpul de reacție al adversarului câștigi mult doar de aici.
    Despre buget, miliardul dea este întins ca o peltea:
    Încă un Patriot 500 m
    Primul himars 450 m
    Pirania V 100-200 m pt organizarea fabricației si primele bucăți
    Avans la corvete în septembrie-octombrie (dacă se țin de cuvânt și de termene) 300-400 m
    Cifrele sunt aproximative dar se vede că depășesc cu mult banii alocați în 2018.
    Deci credite de angajament pentru restul, doar ca străinii astia nu prea vor angajamente, vor plată înainte ca la c… Si nu ei sunt c… Vezi primul Patriot, la care am plătit de 1,5 ori valoarea medie a celor 7 contractate.

    • Eu am mai zis 4 sisteme Patriot sunt se ajuns momentan ca s multe de achizitionat…inclusiv inca minim 3 escadrile vanatoare…

      • Tankuri+Artilerie autopropulsată. Prioritate O!

        NSMul mai târziu….. E un moft mai mult, eu nu înțeleg ce putem face cu ele la Marea Neagră?
        Pe cinei săi găurim? Poate bărcile cu emigranți?!
        Ne crăcănăm prea tare!
        Tancuri, tancuri și iarăși tancuri,. Căutați…..avem nevoie mare.

        Admin: IU, incepi discutii offtopic adeseori si proliferezi „maretia” sistemelor rusesti la un nivel care intrece bunul simt. Partea proasta e ca unii chiar te cred. S-a explicat pe site in nenumarate randuri de ce ne trebuie marina, la fel si faptul ca raza unei rachete nu e totul: iti mai trebuie si detectie si iluminare s.a. Te rog frumos sa te opresti aici. Subiectul de azi e NSM, ai ceva de zis pe subiect bine, nu, te rog sa te abtii! Altfel, evident, iti voi sterge comentariile.

        • Asa e dar si 40 F16 promise Noi ar trebui….avem nevoie de ele ieri….?

          • F 16 da sunt cu totul altceva. E mare nevoie de ele, fără discuție…
            Eu în genere nu înțeleg prioritățile astea cu corvete fregate distrugătoare portavioane etc…..
            La Marea Neagră.
            Trimit rușii niște delfini și ne scufundă navele nu apucăm să eșim nici în larg. Ne scufundă și Delfinul..să nu se mai chinuie la mal… Nu o să realizăm nici macăr ce se întâmplă…

            https://youtu.be/F6VJUTsPfgU

            https://newsland.com/community/politic/content/voennye-proveli-pervye-ucheniia-s-boevymi-delfinami-v-krymu/3138569

            https://stroitelstvo-parkov.ru/krym/boevye-delfiny-kryma.html

            Dc ne luăm rachete întrăm pe terenul rușilor cu loviri de la distanță și avem șanse (O)!

            Tancuri e altceva, le putem ascunde, camufla, în interiorul țării.
            Dc rușii sunt proști și pășesc pe teritoriul Romaniei atunci ai cu ce săi întâlnești.
            Apoi nu știi cum se vor purta vecinii Romaniei, ce faci de ex dc se apucă ungurii să clatine Transilvania cu cei descurajezi?
            O să vb papagalii din MAE, sai ziarul Adevărul cu analize profunde?
            Tancurile sunt bune la toate, sunt mobile, le poți muta dintr-un capăt în alt capăt al țării. Multe chestii te ajută să rezolvi.
            Și tot așa și mai departe… Sunt bune descurajază potențialii agresori..

            • Dar trebuie sa controlezi spatiul aerian Patriot in afara de THAAD e second best,fata de fiarele de acum e super,7 sisteme nu s multe ca idee,insa in situatia de dotare catastrofala de acum…tre urgent Cobre,F16,Leo2 A7/8,Atrom sau Pzh 2000,Mowag Eagle 5,baterii coasta la Gura Portitei,Capu Midia,Tuzla…si repet cu toate ca multi nu cred possibil un avion suprematie aeriana F18 sau F15 o escadrila la MK

            • ” Tancurile sunt bune la toate, sunt mobile, le poti muta dintr-un capat in alt capat al tarii. ”
              Just dar daca nu ai infrastructura , mutarea asta e un chin. Ca autostrazi nu avem . Deci ramane mutarea cu trenul. Doar ca traseul Bucuresti- Cluj cu CFR dureaza mai mult decit pe vremea RSR. Si chiar daca suspendezi cursele de calatori , marfarul cu tancurile pe vagoane merge la viteza melcului. Ca nu am facut intretinere, modernizare zeci de ani pe calea ferata. Deraiaza marfarul singur cum „accelereaza” la 40 km/ ora. 🙂 Oricum , la cite tancuri avem operationale , cu 3 marfare le muti unde vrei. 🙂

              • ?
                Mutarea e în cazul când nu avem număr suficient.
                Atunci le folosim pe post de pompieri.
                Merge și cu TIR, mai greu dar merge noaptea.
                Paralel și cu trenul fără grabă încet.
                Dc avem nr suficient nu e nevoie să le mutăm. Le masăm de ex o parte în Transilvania și alta în Moldova. *eventual o mică parte să stea ca rezervă lângă București.

              • Tancurile noastre mai au un singur drum de facut,la REMAT,poate ne dau bonuri de casare sa luam Leo 2….

                • Ross

                  Da Leo2 ar fi varianta cea mai bună.
                  Mă uit până și turcii și-au făcut treaba cu ele.
                  Au avut niște perderi dar nu ceva critic.
                  Tr să știi să și le folosești.

            • Prietene,tampeniile pe care de debitezi arata ca ai nevoie URGENTA de un consult amanuntit din partea unor somitati ale psihiatriei clinice aplicate.

  12. Problema cu detectia infrarosu e ca e meteo-dependenta. Nu e „all-weather” – performanta senzorilor e degradata serios de o umiditate mare, care se intalneste mai ales pe marile mai calde, unde ai fenomenul de evaporare mai mare (caz MN). In plus daca ploua, etc. se reduce contrastul termic al vaporului.

    Si atunci te bazezi doar pe ghidaj radar, care e foarte limitat ca distanta daca esti la sol (pentru varianta aero-purtata nu e o problema asa de mare).

    Avantajul cu ele e ca sunt mai ieftine fata de cele cu radar si poti sa tragi mai multe la acelasi cost. Dezavantajul e ca probabilitatea de kill e destul de mica.

    De asta Germania a pus conditia ca NSM sa ii monteze radar. Comanda germana nu e certa, depinde daca racheta trece testele, ea va fi dezvoltata in anii urmatori, ea nici nu exista acum in configuratia pe care o doreste marina germana.

    • Ne poti da un exemplu de unde ai scos-o asta?
      NSM-ul se ghideaza radar pana ajunge in parcela destinata ei, apoi preaia pe faza terminala a evolutiei senzorul CC TV si IR. Daca nemtii vor dezvolta si varianta ghidata radar inseamna ca o sa fie un adversar si mai redutabil pentru CIWS-uri.

      • Daca-mi permiti o corectie: in drum catre tinta NSM se ghideaza inertial, GPS si pe baza de recunoastere a terenului, probabil in cazul in care loveste tinte din preajma litoralului.
        Odata ajunsa in zona tintei se activeaza ghidarea in infrarosu.
        Intelegerea mea este ca nu are radar la bord, nu stiu daca radio-altimetrul poate fi incadrat in aceasta categorie…
        JSM, spre deosebire de NSM are si data-link (din ce am mai citit). Lipsa datalink-ului ar putea fi o problema la NSM pentru loviturile de la distanta maxima de angajare impotriva unor tinte mobile. Cand ajung si se deschide senzorul infrarosu inamicul s-a indepartat suficient…

      • Mecanicu – rachetele anti-nava cu baza la suprafata (coasta, vapor) functioneaza in felul urmator:

        – racheta pleaca pe niste coordonate, care pot fi date de un radar daca tinta e in apropiere (linia orizontului plus inaltime catarg unde e pus radar iti da o formula de cat de departe poti sa vezi), de un scout cu un binoclu, de un satelit, un avion de recunoastere, etc.

        Pana ajunge racheta in zona tintei (sa zicem 200 km) tinta nu mai e unde o stia initial, ca se presupune ca tinta e in miscare, daca nu vorbim de o instalatie portuara sau alta tinta la sol. In zona finala racheta conteaza pe detectie proprie – care se face prin radar, sau in cazul variantei actuale a NSM (nu cea in dezvoltare) cu un senzor infrarosu, sau cu amandoua (in cazul unor noi rachete aflate in dezvoltare).

        Citeste aici pe site la FLIR, un mare producator de senzori IR, despre degradarea performantei detectiei in IR in conditii de umiditate, ploaie, anotimp, distanta, etc. Distanta de detectie se scurteaza drastic in caz de vreme nefavorabila detectiei IR.

        https://www.flirmedia.com/MMC/CVS/Tech_Notes/TN_0001_EN.pdf

        Transmittance of infrared radiation

        Even in clear skies, inherent atmospheric absorption places limits on how far a particular infrared camera can see. A thermal imaging camera produces an
        image based on the differences in thermal radiation that an object emits. In essence, the farther this infrared signal has to travel from the target to the
        camera, the more of that signal can be lost along the way.

        As such, the attenuation factor needs to be taken into account. This is the ratio of the incident radiation to the radiation transmitted through a shielding material. Humid air acts as a “shield” for infrared radiation. Summer month atmospheres usually have a higher attenuation compared to winter months due to increased humidity levels. Therefore, assuming clear skies and good weather conditions, you will be able to see farther with a thermal imaging camera in winter than in summer.

        Rain can significantly reduce target contrast (due to increased atmospheric scattering and general obscuration) and LWIR and MWIR perform similarly
        in the presence of rain. IR system performance degradation due to rain is very range sensitive, whereby there is a dramatic drop off in the 100-500
        meter range.

        Just like it is impossible to give a simple answer to the question “How far can I see with a thermal imaging camera?”, it is equally impossible to say how much shorter the range will be in foggy or rainy conditions. This is not only dependant on the
        atmospheric conditions and the type of fog but it is also dependent on the IR camera used and on the properties of the target (size, temperature difference
        of the target and background, etc)

        De asta nemtii au pus conditie sa ii puna radar si mai toate celelalte tari au rachete cu radar propriu, desi asta ridica mult pretul rachetei.

        Acum, daca folosesti racheta din aer poti sa o ghidezi radar pana la tinta, pentru ca avionul e sus si radarul nu e blocat de linia orizontului. Ai doar problema de perfomanta a radarului din avion, care poate limita drastic cat de departe poti sa tragi, ceea ce a determinat utilizatorii sa isi puna radar chiar si in rachetele aero-purtate. In plus, anumiti oponenti in teorie (ca in practica nu s-a ajuns sa se traga unii in altii) pot sa rupa legatura dintre radarul avionului si racheta daca bruiaza radarul, ceea ce face mult mai important ca racheta sa se descurce singura.

  13. deci se pare ca indiferent de ce racheta o sa facem rost, automat o sa trebuiasca si un sistem de descoperire la distanta mare si probabil o sa fie nevoie si de un back-up la sistemul ala.
    Indiferent ca o sa fie Typhoon, Exocet sau NSM, ne trebuie ceva. Termiturile noastre sunt bune de muzeu si nu stiu daca se mai poate moderniza ceva la ele. Habar n-am daca mai merita!
    Eventual recuperata jumatea aia de tona de exploziv din ele si aluminiul dat la remat… Oare nu gasim niste fraieri mai mari ca si noi ca sa le cumpere? Macar pentru muzeu?
    Mai exista ceva in lume la care noi sa avem acces in afara de cele trei rachete mentionate?

    Eventual daca tot ne mai trebuie avioane, sa ne bagam la Gripen NG si luam si RBS15. Bineinteles cu offsetul de rigoare.
    Ideea ar fi ca Gripenul se internationalizeaza din ce in ce mai mult si s-ar putea sa nu mai fie asa de posibil ca Suedia sa impuna anumite restrictii in obtinereas de piese de schimb deoarece au sa mai fie si alti producatori de piese (eventual chiar in tara).

    • Dupa cum zicea si O, sa ne amintim ca suntem membri NATO si informatiile sa mai si distribuie pe tot felul de LINK-uri. Nu toata lumea are satelit dar acces la date da.
      Sigur ca niscai AEW&C nu strica in curtea omului si chiar ar fi de dorit ?.

  14. So, the stories about softening the rigid price position of the LM company ,will continue ;)))
    https://breakingdefense.com/2018/04/poland-struggles-with-himars-buy/

    • Tara lui Andrei

      The off-set returns…

    • With Patriot I understand things are going well, the offset is healthy, the very low price 🙂 , but for HIMARS how much did they ask you?And how is the technology transfer that LM does not want to do?

      • LM wants to sell and the administration is strongly pushing for us … but the price. The situation is that we will buy with a license for the production of effector at a reasonable price, or fuck up .. or ? 😉
        At the present, our head of the ministry of defence already in Washington for talks

      • AESA radar with a 360 degree field of view has reached 3000 operating hours
        RADAR TO BE AN ELEMENT OF THE POLISH SYSTEM OF INTEGRATED DEFENSE DEFENSE AND ANTI-PURPOSE DEFENSE PATRIOT
        BERLIN, April 25 – Universal radar with active electronic phase scanning (AESA) based on gallium nitride (GaN) technology funded by Raytheon Company [NYSE: RTN] and proposed as a refinement of the Patriot® antiaircraft and missile defense system, has reached an important stage of development, exceeding 3000 working hours.
        „Raytheon-funded radar routinely demonstrated 360-degree observability, tracking tactical targets such as maneuvering combat aircraft, simulated maneuvering and ballistic missiles and drones,” said Tom Laliberty, vice president of Integrated Antiaircraft and Missile Defense in Integrated Defense Raytheon systems.
        To demonstrate the ability to observe targets in the 360 ​​degree range, the main AESA GaN radar antenna sponsored by Raytheon cooperated with a second AESA antenna directed in a different direction. When the target left the field of view of one antenna and flew into the other field, the devices smoothly transmitted information between them, constantly tracking many targets and providing high-quality data necessary for fire control.
        „The 360-degree AESA GaN radar financed by Raytheon as the improvement of the Patriot is not something that Poland must wait more than a decade,” said Pete Bata, vice president of the Polish integrated air and missile defense at Raytheon IDS. – Raytheon can deliver it to Poland in less than 48 months from signing the contract, potentially enabling the first Wisla Patriot system batteries to defend against advanced threats coming from any direction. ”
        The AESA GaN radar, funded by Raytheon, will cooperate with the IBCS battlefield management system (Integrated Air and Missile Defense Battle Command System) and other open architecture solutions. It maintains compatibility with the current fire control station Patriot Engagement Control Station and is fully operational compatible with other NATO systems, such as the German SAMOC.

  15. Silviu de la Oradea

    O nucleara mica ceva,pe NSM?Gen Davy Crockett? :))))

  16. Tara lui Andrei

    Mai are rost sa ne amagin cu arme d-astea care sunt SF pentru noi ?

    Anul asta mai avem bani pentru ceva ? Ar fi fost o veste buna macar sa faca rost de restul de 4 F-16…

  17. I am very curious what the situation looks like with our order of reconnaissance airships to control the southern Baltic and not only .. I have to check it out

  18. Tot Exocet sau Harpoon o sa ia putem sa vb de rachete suedeze sau chineze ca nu vor lua decat rachete franceze sau americane….sunt mainstream plus ca tre lansate de H215 naval deci Exocet ca tot semnara francezi cu Ploiesti sa faca rachete acolo,asta pt ca Damen va lua contract de corvete,dupa asocierea cu statu la SNM sunt sigur de asta
    P S …asa sa fie sa aduca inca 4 F16 pe Otopeni tre puse langa Spartane si Hercules…?

  19. Baza de date cu profile de navă e oferită clientului fiind stocată în memoria hard a rachetei. Apoi, nu cred că e vorba de o bază de date cu profile IR specifice, ci o bază de date cu profile de nave militare și civile generice, obținută în mare parte din surse publice, pe care rachetă o accesează pentru a identifica ținta. Senzorul imaging infrared e folosit pentru a verifica profilul navei si a identifica o zona unde poate crea pagube maxime. De exemplu in cazul unui distrugător clasa Sovremeny va lovi probabil lansatoarele cvadruple Moskit. Orice navă are o semnătură în infrarorșu și bănuiesc ca norvegieni foloses și un senzor ultraviolet care nu este făcut public, așa ca orice țintă navală poate fi lovită cu precizie de NSM indiferent de profilul stocat in baza de date.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *