Provenienta personalului militar – Romania

Sa vorbim un pic despre filiera asta indirecta, mai ales ca in urma cu ceva vreme vuia internetul de tot felul de petitii care cereau desfiintarea ei.

La subiect deci. Eu am avut o problema de cand dadeam cu sapa prin curtea ministerului cu ideea de filiera indirecta (asa se numeste la aparare) sau incadrare directa (prin alte structuri MAI, SRI si alte “I”-uri).Desi pare o gresala semantica, atat s-a inteles la nivel central din standardizare, pana si denumirile se bat cap in cap. Pentru cei care nu au avut tangenta cu sistemul, filiera directa insemna ca formezi omul intr-o scoala de subofiteri sau academie, filiera indirecta inseamna ca scoti la concurs niste posturi pe care le pot ocupa civilii dupa un examen. Incadrarea se face mai apoi dupa un curs de 6 luni sau mai lung in functie de specialitatea armei.

Acum ideea de concurs s-a dovedit a fi relativa in acceptiunea statului roman. Nu cred ca exista un domeniu al societatii romanesti unde asa numitele concursuri sa nu ridice sprancenele unora si altora cand vedeau numele de familie al candidatilor inscrisi dar lasam asta pe alta data.

Ca sa reduc discutia la Aparare, unde ma mai pricep si eu, din perspectiva personalului, filiera indirecta este necesara. Eu voi sustine academia sau scoala de subofiteri ca mijloc optim de pregatire a personalului dar pot sa inteleg utilitatea acestei proceduri.Filiera asta in situatii obisnuite ar trebui sa acopere deficiente de personal specializat si in conditii extraordinare sa acopere lipsuri mari de personal ce nu au putut fi prevazute in momentul in care s-au scos locurile pentru scoli si academii.Sa luam exemplul legislatiei in domeniul pensionarii personalului militar. Era imposibil sa prevezi in urma cu cativa ani ca va veni o astfel de legislatie si iti va goli efectiv unitatile.Nu ca dupa 2007 ar fi ele prea pline. Deci in mod cert ea trebuie sa existe, dar si mai cert este ca procedura este gresit aplicata.Prin acesta procedura, indirecta, prin anii 2007 s-au introdus in sistem persoane fara studii militare, avand studii civile si acestea au fost completate cu studii de cateva luni pe la scoli de aplicatie.

Tot acum ceva timp pe alte siteuri si bloguri in materie de aparare s-au initiat strangeri de semnaturi pentru petii in vederea desfintarii aceste proceduri, sau pentru cei care si-l mai amintesc pe Alex Gheorghe (Lt.rez Alexandru Gheorghe) care a iesit la raport pe acesta tema pana la seful SMG – http://popescu-colibasi.go.ro/weblog/514_cp_Lt.Alexandru_Gheorghe.html – acutal SMA. Eu nu-s de acord cu ideea de prostest in haina militara, l-am criticat atunci, dar sunt de acord cu argumentele sale, nu neaaparat cu ideea per total. Explic mai jos.

Revolta era usor de inteles, sublocotenenti si locotenenti bateau pasul pe loc iar pe filiera indirecta apareau capitani prin unitati si nu numai.

Rolul acestei proceduri de incadrare putea face sens doar corelata cu ideea de pregatire in rezerva si activare. Sa admiti pe cineva in sistem pe baza unui “concurs” si apoi 6 luni de pregatire a mai batut un cui in materie de personal in sicriul armatei. Ca sa ne dam seama cat de bine stam cu planificarea, intamplarile se petreceau prin 2007 si legea rezervistului voluntar apare in 2015.

In anii ce au trecut filiera asta a fost redusa doar pentru specialisti. Medici, juridic, ingineri constructii etc.

Cum nu critic niciodata fara sa ofer solutii, iarasi voi oferi consultanta gratuita ministerului. Ideea filierei indirecte exista cam peste tot dar este corelata cu un program. Ca-i spunem Reserve officer traning corps (ROTC) in SUA sau La formation initiale d’officier de réserve (FIOR) in Franta, ideea este simpla: admite omul in sistem dupa ce s-a pregatit militar, voluntar, macar un an. Ca faci asta in timpul facultatii, ca faci asta in clasa a 12-a pentru cine-i interesat, important este sa fie pe baza de voluntariat si sa fie disponibil pentru orice doritor nu eterna porcarie cu “nu avem locuri”. Daca in SUA nu se pune problema locurilor pentru cei care doresc serviciu activ in Romania, unde a ajuns un privilegiu sa servesti tara si nu o obligatie macar morala, ai putea admite in sistem primii 10, primii 15, primii cati ai nevoie la completarea resursei umane lipsa. Important ca si in cazul ofiterilor si subofiterilor macar un an de rezultate concrete si nu un a4 cu variante incercuite.

Un exemplu referitor la varianta americana de fliliera indirecta, desi este o greseala logica de argumentare sa crezi ca exemplu unitar generaza o concluzie de masa, singurul general (provenit din ROTC) realmente luat in considerare pentru o a 5-a stea, dupa Omar Bradley – 1950, a fost generalul Colin Luther Powell si citez:

“Powell described joining the Reserve Officers’ Training Corps (ROTC) during college as one of the happiest experiences of his life; discovering something he loved and could do well, he felt he had „found himself.” “

Deci, un om fara academie, cu vointa si un sistem in spate care pretuieste excelenta pe orice cale ar veni ea.

Stiu ca explic plastic aceste lucruri, dar chiar nu-i chirugie pe creier aici. Sunt solutii de bun simt usor de aplicat, tot ce trebuie este sa le adopti cu buna credina. Atat. Nu se poate sa te smiorcai pe la TV ca nu-i nimeni interesat de serviciul militar activ sau in rezerva si mai apoi sa fugaresti oameni de la CMJ-uri, ca sistemul nu se poate adapta dupa secolul in care traim.Si ce mai mare minciuna pe care o voi lua la bate in fiecare articol: lipsa de bani face careira militara netaractiva. FALS! Asta a fost galusca servita sociateatii civile ca oamenii din sistem sa mai primeaca un “leut” pe langa ceea ce au si ca cei din afara sistemului sa ramana bine mersi pe la porti. Da, vreau categoric ca militarul sa fie bine platit pentru scarificile pe care le indura dar trebuie sa exista o corelatie intre societatea civila, stat, si “gardienii” care asigura existenta acelui stat si acelei societati.

 

Ma semnez al vostru Lt(rez)

58 de comentarii:

  1. hmm…despre ROTCul pe care l-am vazut aici…e voluntariat pe bani…iau studentii interesati sa se inscrie in anul 1 de facultate si ii duc pina in anul 4 cand gradueaza…practic le plateste armata studiile, si va rog sa ma credeti ca sint scumpe, zeci de mii de dolari pe an…este o varianta prin care copiii, in special cei mai saraci, pot termina o facultate fara sa fie inglodati in datorii…dupa aia esti la dispozitia armei respective pentru trimis in misiune unde vor (4 ani parca)…cred ca doua rotatii erau maximum obligatorii…am avut un coleg care a prins alaska iar altul irak…exista insa o gramada de avantaje pe care le au, credite fara nimic avans la cumpararea de case, diferite asigurari mai ieftine, daca vrei sa iti continui studiile la nivel superior platesc scoala…dar asta vine la pachet cu prezenta in zone de razboi…cum ti-e norocul…
    despre pregatire militara….pentru ca se face zilnic…pe la sase dimineata cand mergeam la bazin ‘recrutii’ erau deja pe teren la ‘exercitii’…dupa cinci seara iarasi bateau pasul in formatie prin campus…inca odata – zilnic…era fain sa vezi cum invarteau armele…:)…in vacante erau prin unitati…dupa profile…deci eu as zice ca isi primeau gradul de subofiter la absolvire pe munca….nu erau specialisti in armamente probabil dar ca si ingineri mecanici, personal medical, constructii si mai stiu eu ce sint super OK…parerea mea e ca prin metoda asta mai controleaza un pic calitatea personalului…

  2. ROTC nu este o filiera indirecta. Esta un program administrat de DoD la care ne putem referi ca fiind o educatie militara la sfarsitul careia devii ofiter. Se dau si burse ROTC pentru anumiti studenti eminenti. Filiera indirecta este cand tu ca ciucalau absolvent de facultate/universitate te prezinti la un recrutor si ii spui: „Bubi vreau sa devin un calup de unt (butter bar).” Baietul ala se uita la tine iti analizeaza aptitudinile, etc., etc., iar la sfarsitul procesului iti da o data cand trebuie sa te prezinti la scoala de ofiteri candidati (officer candidate school). Dupa 12 saptamani la OCS esti esti un proaspat promovat „twelve day wonder butter bar.” Patru ani de varat pe gaoza educatie militara centima dupa centima nu te face un ofiter sau un conducator mai bun. Asta este o chestie de aptitudine pe care unii o au, iar altii o dezvolta. Sa fii absolvent de academie sau ROTC nu spune prea multe.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Alfred_M._Gray_Jr.

    • Nu am spus ca este filiera indirecta si nu poti pune semnul egal intre aceste proceduri.
      Am spus ca:
      1. Filiera indirecta la noi a fost si este un misto.
      2. Filiera indirecta la noi poate fi o varianta DOAR pusa langa un un program de genul ROTC, adpatat realist nevoilor armatei.
      Exact in aceasta ordine.

      „Un exemplu referitor la varianta americana de fliliera indirecta” – Daca interpretezi strict dispozitiile ordinului M30/2012 al Ministrului apararii nationale care metioneaza doua modalitati de formare a personalului. Filiera directa si indirecta. Ce-i prin academie ii direct ce nu ii indirect.
      In mod clar in acceptiunea americanilor nu exista filiera directa si indirecta, din ce observ eu exista omul potrivit, cu aptitudini potrivite la locul potrivit.

  3. nu comparati state cu societăți dezvoltate cu noi.
    totul pleacă de la falia dintre stat-privat,dintre uniformă și civil.
    pânæ nu se schimbă mentalitățile și modul de raportare intre aceste părți vom pedala în gol cu succes.
    personal credcă armata nu doreste ca oameni formati in afara sistemului să ajungă in funcții cheie,au schimbat mai mult de formă și obligați de aliați.

  4. Stiu colegu’ dar nu ma pot abtine. La fel cand ma duc in tari din astea cu staif si ma apuca nervii si zic la nevasta-mea: no’ ui’ tu’, astia de ce au si drumuri si scoli si spitale, ca nu au 6 maini si 4 capete…

  5. S-au facut in ianuarie anul curent, locotenenti si capitani , angajati civili , unii (femei, 45 kg cu tot cu uniforma )in prag de 50 de ani( fara cateva luni), in marea majoritate cu diplome la universitati private de 2 bani si analfabeti functionali .
    E bine…nivelul creste de la an la an.

  6. Un nou articol excelent.
    Felicitari autorului.

    Personal cred ca e mare bataie de joc, si asa cum spunea psycho, in Armata nu sunt doriti oamenii competenti.

    De altfel la stat e mare lipsa de oameni competenti, din pacate(sunt si exceptii, bineinteles).

    • Multumesc frumos. As vrea sa va spun ca sunt doar teorii ale mele dar asta este experienta de prima mana, pe conceptul general tot patitul e tare destept…

  7. Nu e decat o solutie. Sa dam examene si sa vedem pe propria piele daca si noi putem sa ne pregatim la nivelul de exigenta necesar a urca in ierarhia militara.

  8. ȚICLEANU Ștefan

    Eu nu am înțeles niciodată de ce se preferă a se face ofițeri pe filiera indirectă din civili, iar maiștri militari/subofițerii care au o institut/școală militară de 3 sau 2 ani + o facultate + o vechime în armată de 5-10 ani nu pot fi avansați.
    Cu ce este mai bun civilul făcut direct căpitan/maior/lt.col decât un militar de carieră?
    Dacă ar fi după mine cine nu are institutul militar absolvit, indiferent de studiile civile sau cursurile făcute ulterior avansării pe filiera indirectă, să nu poată avea grad mai mare de maior și nici ocupa funcții de comandă.

  9. Intreaba-l pe Colin Powell

    • Pana la capitan am vazut dar… maior si lt col recunosc ca nu. Dar sa difenetiam totusi intre comanda si ceea ce organigrama numea „ofiteri specialisti”. Ca spre exemplu un chirurg il poti lua si din civilie, doar sa-i stea bine bisturiul in mana si sa aiba o inclinatie spre armata.
      Stiu ca la MI se mai facea manevra asta in sensul in care gradul se dadea si in functie de varsta. Evident ca nu-s de acord. In rest in activitate am vast pana la capitan si in rezerva am vazut livret cu ultimul grad fruntas, avansat direct colonel. Coloneliada din 2011 daca va mai aminti.

  10. O sa fiu civilul Gica contra aici. Je, IT-ist cu 20 ani experienta, consultant acum. Salariu decent, ma loveste dorinta de a servi patria in cadrul MAPN.
    Tu vii si-mi spui: ai fost fruntas in armata, te fac sergent cu 3000 RON.
    CE MAH ? VOI VORBITI SERIOS?
    Pai eu nu iau 3000 lei si te asigur ca nu iau ordine de la toti nepriceputii care nu fac diferenta intre o variabila si o functie, intre un cablu de telefon si un utp.
    Doar juniorii de pe bancile facultatii iau atat si aia pana intra pe proiect si incep sa produca, pe urma le sunt crescute salariile.
    Vrei oameni capabili, marca banu’ si functia. Nu gasesti pregatire buna in IT/medicina sau orice alt mediu care evolueaza (si evolueaza cu viteza acum) pe capace de Coca-Cola.
    Ca sa va faceti o idee: anul trecut am platit 1000 euro din buzunarul propriu pe cursuri si certificari. Eu ma astept ca astia sa-mi intoarca ceva inapoi, a apus era muncii patriotice.

    • Nu sunt bani pt profesionisti,doar pt pensii speciale la toti taranii infectii cu doctorate cumparate si 3 burtii se gasesc fonduri…in rest aici in Anglia e o vorba…”if you pay peanuts you get monkeys “ ??

    • Ai pus problema foarte bine si da-mi voie sa dezvolt. Daca platesti foarte bine la stat ceva, iti dau inscris acum, cu actele pe masina mea, ca nu va fi o functie unde tu, eu si altii ca noi au acces. Aia va fi o functie unde numirea este cuvantul cheie. In armata ii mai greu cu numirea si cu filiera de partid din motive statutare. Atunci schimbi cuvantul numire cu cuvantul „concurs” si organizezi concursul cum vrea muschii tai.
      Dar strict pe speta ta, eu spun ca solutia pentru tine daca te loveste dorinta arzatoare ar fi fost un sistem ROTC la care sa fi avut acces in facultate – si daca iti placea ramaneai ca si ofiter si daca nu, rezerva si multa sanatate. Actual, daca doresti acesta varianta ai putea deveni rezervist voluntar si daca modifica desteptii astia legea intr-un final, dupa primul contract poti fi activat cu gradul pe care il ai. Repet, daca doresti.
      Financiar nu va face sens niciodata, in privat si eu castig mult-mult mai bine decat ceea ce puteam fi daca ramaneam activ,cu toate ca sunt violat de ANAF.
      S-a dus munca patriotica dar corelarea aia stat-privat ar fi un win-win pentru toti. Sincer imi pare a fi normal sa castigi in privat mai bine si impozitele din acel castig sa se intoarca nefurate la militar sub forma de solda decenta si echipament de ultima generatie.

      • Cred ca ai dreptate cu sistemul ROTC. Cat despre violul ANAF stiu cum este.
        Am avut o perioada o tanti pe la vreo 50 ani care ne rezolva destul de repede, au fost vreo 3 ani cand n-am avut bataie de cap cu ANAF-ul. Ne ajuta cu declariitile, ne organiza la coada sa nu stam mult, o raritate. De vreun an jumate a venit un putoi pe care era sa-l dau cu capul de masa inca de la prima discutie avuta. Impertinent, arogant, tupeist. Un marlan.
        Pai eu daca as avea armata, politie si spitale ca in SUA as fi dispus sa platesc impozite mai mari decat acum. Dar nu se vrea ….

        • Eu sunt, sau ma laud ca sunt anteprenor. Am un exemplu apropo de anaf fix acum o saptamana si imi cer scuze la admini de offtopic, contabila a platit inainte de sarbatori contributii in valoare de 14.000 Ron, conturile in regula tot si dovada de plata la mana. Saptamana trecuta am fost anuntat ca nu au fost platite sumele si am fugit repede la anaf ca nu cumva sa imi blocheze conturile ca ce dracu mai platesc la oameni ca ei lucreaza nu au nici o vina. Tampita de la persoane juridice, rumegand o pita intreaga la ghiseu imi zice „Nu ne merge servarul” haideti maine sau trimiteti un email la adresa: dracumaistie@anaf.ro. Bine, zis si facut, au 30 de zile sa imi raspunda. Eu insitent am sunat la contactul lor de pe siteul anaf sa intreb de statutul petitiei si eventual o lamurire telefonica la problema si imi zice: mergeti la ghiseu. Am crezut ca imi bag perfuzii in cap sa ma calmez.
          Si stau cu morcovul in cur de o saptamana ca nu cumva sa le vina ideea tampita sa imi blocheze conturile cand magicul „servar” isi „revine”. Asta pe langa doua procese care l-am avut cu ei cand m-au amendat degeaba. In capul unui om normal problemele se coreleaza adica la boul asta de contribuabil daca are petitie la noi, incerca sa clarifice problema si culmea a si platit, poate ar fi ok pana rezolvam sa nu-l blocam. Ei u asa functioneaza, mi-au blocat in trecut contul pentru 200 de lei datorie si eu aveam de recuperat 500 de la ei. Ce mai pot zice? Zici ca ii spitalul de nebuni.
          Revenind la subiect imi dau seama ca in subconstient doresc o tara normala, cu o armata respectata si doatata corespunzator, cu politie si servicii care functioneaza in limitele democratiei ca nici unde nu-i perfect dar nici cai la mila soartei ca la noi. Dar toata mizeria asta incepe si se termina cu cei adimisi in sistem atat la anaf cat si in spitale cat si la armata.
          Cu toate astea la fel ca si masochistul iubesc tara asta si nu voi pleca veci. Inexplicabil logic.

    • m-ați tâmpit cu aitiștii ăștia,nu toti suntem AITiȘTI in privat.
      3000 de lei in mână la privat este pentru majoritatea un vis,veniți și vorbiți de excepții la o discuție despre legiferare la nivel macro.salarizarea in privat este o problemă ce va alunga incontinuare forta de munca pe alte meleaguri.

      • @psycho

        Nu vreau sa te superi dar.
        Primul meu salariu a fost 300 lei in 2004, un sofer civil in armata lua la vremea aia vreo 750 lei. Daca tu crezi ca mi se rupe ca nu ia unul sau altul 3000 RON te inseli. Orice meserie pe care o practici cu dedicatie poate sa-ti aduca peste 3000 RON in Bucuresti (nu sunt la curent cu salariile din alte localitati) la privat daca nu este o meserie moarta.

        Iar ca sa vezi diferenta intre stat si privat.
        Site-ul mapn.ro foloseste bootstrap 3.3.2, lansat in 2015, pentru care am gasit la prima strigare vulnerabilitatile astea
        https://snyk.io/vuln/npm:bootstrap
        Site-ul mai.gov.ro nu merge arhiva http://www.comunicare.mai.gov.ro/stiri.php?subaction=showfull&id=1478609318&archive
        As putea continua dar ma opresc aici. Consultanta se plateste.
        Ia fa un browse pe https://www.dell.com/learn/ro/ro/rocorp1/careers sau pe
        https://www.luxoft.com/?utm_source=luxoft.ro&utm_medium=redirect&utm_campaign=Luxoft%20redirect
        si fa o comparatie.
        Unde plm sunt profesionistii aia de la stat???? Iti spune eu bre, ca am cunoscut vreo cativa. Si-au platit studiile si sunt sau au fost colegi cu mie la privat.

        Pai astia nu sunt in stare sa faca un site functional si tu vrei sa am incredere ca sunt in stare sa ma pazeasca. Pai profesionistii aia care au mai ramas (daca mai sunt) probabil sunt terminati de atata munca si probabil o sa-mi devina colegi in curand.

        • aici e buna,se gandeste doar la nivel de 2-3 orase poli de dezvoltare.
          am prieteni plecati afară și la bucuresti,cunosc situatia din ambele parti.
          din pacate la nivel de perceptie lumea crede ca privat inseamna doat IT si salarii de la 1000 € in sus.
          fals !!….in privat se træiește din minim pe economie si din cateva comisioane.

      • Leafa ii buna in aiti colegu si eu sunt prea batran sa mai fac o reconversie la ora asta. Dar in celelate ramuri din pacate salarizarea este mica, unii mai norocosi primesc ceva „stimulente” la plic nefiscalizate. Totusi este anormal la stat salariul sa fie dublu. Invers este normal ca privatul tine statul.
        In capul meu cel putin problema tot statul este, cand impoziteaza munca 40%. Da-o dracu’ numai jocurile de noroc in Romania sunt impozitate mai mult.

        • vorbim de o exceptie .cunosc aitist cu faculta terminată pe profil care e doxa si castiga ca afară și aitisti de conjuctură,un fel de operatori mai cu ștaif care câștigă bine pentru românia dar o fractie fată de primul.
          decalajul salarial dintre privat si stat este invers proportional cu munca depusă si plus valoarea produsă .
          sistemul este inversat si prima problemă ce trebuie rezolvată este revenirea la normal.

          • Sunt de acord cu tine ca prima problema care ar trebui rezolvata este inversarea asta, eu nici acum nu inteleg cat de dobitoci au fost aia care au facut asta.

    • Dorel, fara suparare, pui gresit problema,nu-i pasa nimanui cat platesti pe cursuri,ii pasa ce stii sa faci. Am vazut batalioane de oameni cu teancuri de diplome care nu stiau care e stanga si care e dreapta,nu e vreo aluzie la tine,e doar o observatie.
      Nu te astepta sa fii general din prima zi, e de transpirat (bine, asta daca n-ai shortcuturi).
      MApN-ul colaboreaza cu firme de IT de top si aia nu fac nazuri, daca n-ai drive pe linie militara, ramai consultat, tu nu regreti,MApN-ul nu regreta,win-win situation.

      • Nu ma supar. Sunt de acord cu tine ca mai mult conteaza ce stii sa faci. Dar ideea este ca am bagat bani in cursuri ca sa invat sa fac ceva nou care sa dai celui pentru care lucrez un plus valoare. Iar ala a vazut ca aduc plus valoare iar la 1 ianuarie cand am renegociat contractul am primit 10% in plus. Win-win ca intr-un business corect castiga ambele parti.

        @psycho
        Am in firma ambele variante de aitisti. Insa pot sa-ti spun ca unii dintre operatorii aia cu staif nici nu vor mai mult, noi oferim training-uri interne, cati dintre ei s-au inscris? Unii se multumesc cu 3000–4000 RON si nu-si bat capul pentru mai mult. Vin, muncesc, iau banutul si pleaca acasa. Nu e nimic rau in asta, dar daca atata vrei atata primesti.

        • Imi pare si mie rau ca MApN-ul pierde oameni capabili.
          Si cunosc foarte bine si domeniul IT, de la firul ierbii.
          Greu de ajuns la un consens…

  11. Nu tot ce e angajat în armată trebuie să aibă și grad militar ( cler, personal medical, IT, etc).

  12. Parerea mea, ca om din privat, nelegat de domeniul militar decat prin curiozitatea personala, este ca statul nu s-a dovedit a fi un bun administrator si ca poate invata mult din experienta companiilor multinationale prezente in Romania. Nu vorbesc aici despre oameni activi efectiv in zona de specialitate, dar pe logistica, IT, resurse umane, achizitii sau PR cu siguranta sunt multe lucruri de imbunatatit si profesionisti adevarati ar putea ajuta foarte mult.

  13. Bun articol.
    Pe anumite specialitati – juridic, resurse uman, psyops, cyberops, geoint samd – filiera indirecta e solutia.

    • Pe cyberopss e greu la noi. Am mai discutat odata despre asta, putini oameni buni, sincer nu cred ca ii poti aduce. Aici cred ca s-ar preta mai degraba un program intensiv de formare de prin ATM.

      Program pe cativa ani, selectati studentii care au aptitudini pentru asa ceva (social engineering,phishing nu chiar poate fi analizat de oricine), platiti bine, cu resurse ca lumea la disspozitie (cursuri, infrastructura, etc).

      La restul poate avem pe cineva care ne poate spune mai multe.

      • Cyberops exista din 1998 la noi.
        Si intamplator cunosc speta, atat teoretic cat si practic
        Avem oameni buni, au facut senzatie inclusiv la DefCon. Imi povesteau baietii ca i-au dat pe aia pe spate.
        Eu sunt cercetas, am experienta in lumea aia de 0 si 1,insa nu ca voi care sunteti pe speta.

        • Ia spune tu cati din aia care au facut senzatie la Defcon lucreaza la stat? Ca de fapt aici e problema. Daca vrei iti dau exemple de 2 oameni care au terminat ATM si care sunt foarte buni pe information security dar lucreaza la privat, ba unul chiar are propria lui firma care a si castigat un premiu pentru inovatie recent.
          De asta spun, da-le conditii si salarii, tine-i si or sa faca performanta. Dar daca ii pui sa ia ordine de la tot taranul burtos (dupa cum se exprima cinva mai sus) care nu intelege nimic nu vor sta mult.
          Oamenii astia nu respecta impostorii, la ei are success liderul informal de care se vorbeste pe aici.

          • Ca sa zic pe bune lucreaza la stat,primesc bani de la privat. Fara pretentii de-ala fanteziste.
            Hai ca totusi mai stim si astia noi prosti cum se imparte 0 la1

            • Nu-i cunosc pe toti, n-am pretentia ca stiu totul. Insa asta cu firma nu lucreaza el pentru stat. Lucreaza pentru banci, pentru corporatii ca aia marca banul. Dar daca nu erau si cazurile de care spui tu nu eram in Romania si eram departe.

    • ȚICLEANU Ștefan

      @Vlad
      Nu-i adevărat. Armata are specialități militare în domeniu IT și credeți-mă că nu sunt specialități pe care le poate face oricine. Oricâtă informatică ai ști dacă nu faci față din punct de vedere militar nu ajungi absolvent. Dau un simplu exemplu, maiștri militari tehnică de calcul (3 ani studii) am învățat programa de la automatică anii 3,4 și 5 + foarte multă practică în electronică. Pe lângă asta au fost și materiile strict militare (de la infanterie și geniu, până la topografie și trageri, de la alarme și marșuri până la aplicații). Eu în școala militară eram 24/24 prezent nu ca elevul student civil doar 6-8 ore/zi. Și atunci întreb din nou de ce un maistru care după 3 ani de școală militară merge și absolvă o facultate civilă (exemplu una din cadrul Universității din București și nu ”o amărâtă de privată”) nu este avansat în corpul ofițerilor dar civilul da?
      Nu cumva varianta – filiera indirectă – este accesul unor pile și relații pe calea scurtă la anumite funcții?

      • Stefan, in majoritatea universitatilor de la noi nu prea se face scoala.

        In general in universitatile de top din afara nu ai timp nici sa respiri – iar asta e o problema a invatamintului din Romania care se incaparineaza sa produca analfabeti functionali cu diploma universitara si doctorat. Chestia cu 6/8 ore e gresita pentru ca pe linga cursuri/seminarii exista si studiul individual. In plus, la noi studentii se mai si intretin, deci bun venit loc de munca, pe linga scoala. Iar de la calculatoare (UPB sau aiurea) se alege una din multiplele specializari si fiecare presupune anumite materii.

        Nu incerc sa pun egal intre experiente, spun ceea ce ai zis si tu – ca nu e tocmai cum se vede din afara. Cit despre anomalia de care vorbesti, ai dreptate si e gresita.

        • ȚICLEANU Ștefan

          Eu am absolvit și Institutul militar (specialitatea tehnică de calcul) și Universitatea din București așa că știu exact care și ce poate.
          Sincer, ca fost militar (actualmente sunt în rezervă) îmi doresc ca în România să fie o școlarizare, încadrare, plată și pensionare ca în SUA.

  14. Cred ca se greseste asa cum este pusa problema din punct de vedere ala capacitatilor.
    Armata si cariera militara pleaca de la baza. Care baza inseamna arta de a conduce,vorba amerike Leadership.Sau vorba lu tata:undei mai mult de unu trebe shef…
    Haideti sa nu ne imbatam cu apa rece. Si iau ca exemplu AFT. Ce invata studentii in AFT apropo de filiera directa??? Din punct de vedere militar mai nimic si am de ce sa fac comparatie… Cind ii vezi veniind la trupa si se bat cu pumnu in piept ca ei sint comandanti si de fapt nici la sireturi nu stiu sa se lege e grav…Si la gradul de capitan ramin in aceeasi situatie. De ce spun asta. Pentru ca nu sint invatati ca militaria e un proces continuu de invatare. Iar AFT a cam uitat ce inseamna sa iii invete ca trebuie sa invete. Si apropo de leadership unii il au in singe altii il invata. Si exista leaderi formali si informali. Iar aia formali greu devin informali. Si scoala romaneasca nu stie sa ii trieze.De la bun inceput. Si mai dau un exemplu apropo de ROTC. Avem absolventi de West Point, sau Saint Cyr sau Sandhurst. Cam citi cunosteti domniile voastre ca la momentul de fata sa ocupe o functie care sa aiba greutate in Armata Romana???
    La englezi filiera indirecta merge pe ideea descoperirii liderului si trimiterea lui sa isi definitiveze Studiile Militare, adica tactica, cunoastere echipamente, cunoastere TTP, si aplicarea lor…

    • Corect!
      Leadershipul e baza pentru un ofiter.
      Faceti ca mine,comanda esentiala.
      Si la razboi dupa mine!

      • Mai adaug si eu una aici, academia nu-i garantie la nimic, eu sunt absolvent de AFT si am lucrat majoritar pe functii asimilitate celor de ofiter specialist. Nu ma intelegeti gresit, apreciz academia, dar acum la academie se formeaza de la contabil la infanterist ceea ce imi pare a fi ciudat.Este mediul optim de pregatit persoanele care vor accede in functii de comanda, dar trei ani de academie ca sa lucrezi la directia financiar contabila sau ofiter specialist contabil la o unitate oarecare? Nu mai este ce a fost, daca prin 2004 in lista sefilor de promotii gasiti niste handralai de la arme precum VM, Para, Cc acum sunt niste domnisoare, frumoase dar care parca nu imi inspira increderea ca ii rupe fasul la inamic. Armele sunt din categoria sprijin de lupta si servicii.
        Iarasi nu inteleg ce tangenta are faptul ca un om are inclinatii spre stintele reale si abillitatea de a fi lider. Ca cineva ii bun la matematica si fizica, bravo ar putea fi un bun inginer dar „lider”, nu pricep legatura.
        https://sibiu100.ro/educatie/22365-incepe-admiterea-la-academia-militara/ – domnisoare, una mai frumoasa ca alta.
        Asta zic in mare, aici trebuie recalibrat intreg sistemul inclusiv academia care ar trebui sa isi mentina rolul de formator, poate nu principal numeric vorbind, dar formator de personal cu reale capacitati de comanda.
        Si inca una pentru filiera indirecta – ii rog eu din suflet pe astia de la Mapn, sa ia niste oameni care sa aiba capacitatea sa comunice. Comunicarea ii un dezastru, PR-ul si Media o gluma.
        Auzi la ei, „Trustul de presa” .

  15. „I like this ship article, it’s exciting”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *