psdul a înnebunit de tot! Când Dumnezeu vrea să te piardă îţi ia mai întâi minţile…

Şi o să-mi susţin afirmaţia!

În 2013 izbucneau în România cele mai mari proteste de stradă împotriva exploatării zonei Roșia Montană. Demonstrațiile au fost mari, românii s-au mobilizat – pentru prima oară – să-şi apere Ţara şi până la urmă au câștigat, guvernul Cioloş a trimis o cerere către UNESCO ca Roșia Montană să fie declarată zonă de patrimoniu, declarând în timp aria, ca parc național.

În 2017, februarie, guvernul dragnea lovește prima dată cu deja faimoasa ordonanță 13, batjocorind pe faţă întreaga Românie. Dar românii – ăia care încă mai gândesc – au ieșit atât de masiv, de frumos şi de creativ în stradă, încât nu numai că ordonanța a căzut dar românii au ajuns să fie cunoscuți şi respectați în întreaga lume civilizată!

Şi temuţi de psd!

Acum, orice om cu mintea limpede vede şi se crucește cum psd-ul nu numai că se dovedește un partid mincinos dar își dă cu multă sârguință cu stângul în dreptul de zici că chiar ei se vor alungați de la guvernare: creșteri de taxe – după ce s-au jurat că le vor coborî, se iau în gură cu băncile – care bănci finanțează practic guvernul şi care vor transfera noile costuri tot pe capul nostru, accize crescute – după ce tot ei le-au micșorat, Roșia Montană din nou pe tapet şi bomboana de pe colivă, modificările din Justiție.

Oricum am privi lucrurile şi-au pus în cap băncile, Comisia Europeană – care a criticat modificările din Justiție, şi-au pus în cap americanii – tot pe Justiție, Macron le-a atras atenția etc.

Astfel, pesedistilor le-a luat Dumnezeu mințile, românii vor ieși din nou în stradă, iar de această dată motivele sunt multiple. psdul lui dragnea lovește în exact cele două teme care au unit de fapt românii în faţa clasei politice: Roșia Montană şi Justiția, doar că acum mai au de luat cu Huo! şi creșterile de taxe, lipsa investițiilor, nepotismul dus la cote aberante etc, etc.

psdul şi-a „plătit” clientela şi votanții săi devotați, dar de taxat şi sărăcit ne taxează şi ne sărăcesc pe toți…

Roşia Montană

Tudose: Vom încerca să retragem dosarul Roşia Montană de la UNESCO, să nu ne mai menţinem punctul de vedere/ Acolo sunt zăcămintele noastre

Premierul Mihai Tudose a declarat marți că nu crede că statul roman va pierde în procesul cu Gabriel Resources, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde dolari pentru nedemararea proiectului exploatării aurifere de la Roșia Montană, şi a acuzat Guvernul Cioloş că în ultimele zile de mandat a înaintat actele necesare către UNESCO pentru a declara toată zona arie protejată natural, motiv pentru care nu se vor mai putea face exploatări de zăcăminte acolo în cazul in care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie protejată natural, potrivit news.ro.

„Eu nu cred că vom pierde (procesul cu Gariel Resources – n. red.) (…) Ei invocă foarte multe investiții făcute, dar investițiile le-au făcut în: salvăm patrimoniul de acolo, au mai făcut o biserică, au plătit niște oameni. Ei au tras acum linie, au adunat toate acele cheltuieli şi au zis: uite cat am investit noi. Stai puțin că tu ai spus că investești în mailing, în săpat după aur, nu în spoturi la TV, nu în drumuri, nu în muzee (…) Una e să sapi şi alta e să-ţi dăm voie să faci orice. Ei, chiar orice nu merge”, a declarat Mihai Tudose la Romania TV.

Problema UNESCO

„E greu până te acceptă, dar după ce te-au acceptat, e aproape imposibil să te retragi. Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organele internaţionale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis.”

Sursa: Hotnews.ro

 

Şi acum noi trebuie să ne facem treaba

Politicienii români au așteptat patru ani, după protestele din 2013, pentru a pune din nou la cale distrugerea Roșiei Montane. Și-au imaginat, în tot acest timp, că noi vom uita, că nu vom mai fi atenți sau că pur și simplu vom avea alte priorități. Au așteptat și s-au gândit la un plan diabolic: cum să se debaraseze de litigiul cu Gabriel Resources și de teama că se va afla despre afacerile lor necurate cu goldu’. Singura lor scăpare, să aprobe mina cu cianuri de la Roșia Montană.

Iar acum acest plan e aproape de a fi împlinit. În septembrie, arbitrajul Gabriel Resources vs. România [1] intră într-o nouă etapă, aceea a marilor dezvăluiri. Este posibil ca Tribunalul de la Washington să publice plângerea integrală a companiei miniere împotriva statului român. În acest memoriu, se vor regăsi toate motivele pentru care firma canadiană cere despăgubiri.

Teama că Memoriul companiei va deveni public se pare că îi îngrozește pe câțiva dintre politicienii care au susținut de-a lungul timpului proiectul minier. Reacțiile din presă din ultimele zile arată cât de exploziv ar putea fi conținutul Memoriului și explică graba politicienilor de a încheia arbitrajul. Printre cei vizați de expunerea Gabriel Resources s-ar putea regăsi și Călin Popescu Tăriceanu [2] sau Mihai Tudose [3], cei ce decid, în numele statului român, viitorul arbitrajului.

Dacă nu ne mobilizăm acum, vom pierde tot ce am obținut în stradă în 2013. Și, odată cu Roșia Montană, vom pierde și primele victorii împotriva politicienilor corupți. Semnează și tu petiția pentru Roșia Montană pentru a-l determina pe prim-ministrul României să nu facă blat cu Gabriel Resources.

Semnez și eu

După protestele din 2013, ce au reînviat spiritul civic și au dat speranță unei întregi generații de români, atât Gabriel Resources cât și statul român și-au schimbat semnificativ strategia. Gabriel Resources s-a văzut nevoită să scoată asul din mânecăamenințarea cu un arbitraj internațional împotriva României. Iar statul român a jucat cartea tăcerii.

În vara anului 2015, Gabriel a făcut prima mutare. A înregistrat litigiul la Curtea Internațională de la Washington. Au urmat o serie de amenințări în presă din partea companiei miniere încheiate cu prezentarea publică a sumei cerute ca despăgubiri din bugetul public – 4,4 miliarde de dolari. În tot acest timp, Guvernul nu a făcut nicio declarație prin care să-și asigure cetățenii că se vor lupta până la capăt pentru apărarea șanselor României. Dimpotrivă, Guvernul s-a grăbit să confirme pe surse că firma canadiană ‘are documente prin care să-și justifice pretențiile’, fără a-și asuma nicio poziție oficială. Mai mult chiar, pe 21 august 2017, Agerpres a publicat un articol care divulga că avocații ce reprezintă guvernul român în litigiu i-ar fi recomandat premierului Tudose abandonarea arbitrajului în schimbul aprobării minei de aur de la Roșia Montană [4].

Din nou interesele companiei miniere și ale politicienilor români coincid. E drept, din motive diferite. Compania vrea să scoată bani cu orice preț, iar politicienii vor să-și protejeze propria piele. Mihai Tudose declara în 2014 că “zăcământul trebuie exploatat”, iar acum a găsit momentul să-și îndeplinească datoria față de RMGC. Scadența este cu atât mai presantă pentru oficialii români cu cât compania minieră amenință că va da tot din casă despre înțelegerile avute cu aceștia. Hai să spunem ferm, din nou, că nu cedăm Roșia Montană și că viitorul ei nu e de vânzare. Ne vei ajuta și tu să strângem 10.000 de semnături? După semnarea petiției ne vom mobiliza împreună în continuare.

Da, semnez și eu

Doar uniți salvăm Roșia Montană,

Roxana și echipa de-clic

 

P.S.: Pe 1 septembrie se împlinesc patru ani de la debutul Toamnei românești, imensa mobilizare care a salvat Roșia Montană. A fost primul moment când noi, cetățenii, am câștigat împotriva politicienilor corupți. Semnează și tu pentru a spune răspicat că noi suntem Roșia Montană.

192 de comentarii:

  1. Iar revenind pe langa casa, adica pe zona militara, sa nu uitam ca taman saptamana trecuta guvernul a anuntat ca s-a semnat cu LM nus ce transfer de tehnologie pentru ca Aerostarul sa faca ceva mentenanta flotei de F 16.
    A doua zi LM a anuntat ca s-a discutat dar intre piscot si sampanie nu s-a semnat absolut nimic.
    Cum poti tu ca guvern sa faci un astfel de anunt mincinos?! Aerostarul se va ocupa intr-o anumita masura de F 16, stiam asta de peste doi ani, dar deocamdata nu s-a semnat nimic.

  2. Sa recunoastem ca este si un pic de manipulare gen „rezist” ,hipstereala a ajuns la cote maxime,indobitocirea cu tv ul la fel ,oare americanii daca aveau sute de tone de aur il lasau sa zaca acolo mii de ani ?

    • Sa-ti aperi mediul in care traiesti si sa nu fi de acord ca o companie sa faca bani iar tu sa ramai cu cianura si fara paduri, si fara munti poate fi numita „hipestereala”. Si nici nu cred ca „hipsterii” au fost cei care au iesit cu sutele de mii in strada in februarie.

      • la un moment dar asta a devenit,demonstratiile din iarna sunt altceva.

      • Cam exagerezi cu cianurile aste, nu ar fi prima expolatare si fata de ce foloseau inainte (mercur) e chiar bine. Cianurile se folosesc si in alte industrii dar la noi e isterie. PS. In Romania sa mai extras aur, separat cu aceasta metoda, a fost si un accident in 2000 si uite ca nu au ramas calamitati de secole. PS. Niste rusnaci de la Polyus Gold (nr.1 mondial) nu au mai fost deranjati cu proteste.

    • aoleo,imi aduc amibte ca nici la un concert nu puteam sa mai merg…toti hartistii ma asaltau cu mesajele? lor de pe scena?.bine zici,hipstareala buna pentru domnite si baietei cu barbison aranjat o ora in fata oglinzii.

    • Asa e, boss. De ce sa lasam in pamant sute de tone de aur, cand il putem da aproape moca altora?

    • @ronin

      Nu este niciun fel de hipstereala sa te impotrivesti unei exploatari cu cianuri care urmeaza sa inchida o vale intre 4 munti cu un baraj de peste 70 de m inaltime. Lacul de cianuri format nu va fi ecologizat niciodata. Pentru 300 de tone de aur si cateva tone de alte metale? Cat inseamna asta in bani? RMCG au declarat ca vor creea aproximativ 300 de locuri de munca. Adica impact social zero. Fix nimic.
      Adevarata mina de aur a Romaniei ramane industria prelucratoare de nivel tehnologic mediu si ridicat. Aia care produce si profit, si locuri de munca, si oportunitati de dezvoltare durabila. Adica pe termen lung. Luati ca exemplu Dacia. Au anuntat o cifra de afaceri pe 2016 de 4,6 miliarde de euro, 506 milioane de euro profit inainte de impozitare.
      (link aici: http://www.capital.ro/automobile-dacia-a-inregistrat-anul-trecut-o-cifra-de-afaceri-de.html )
      Deci o cifra de afaceri anuala de 2-3 ori mai mare decat cea estimata de RMCG pentru toata durata exploatarii, de nu stiu cati ani.
      Deci industrie de nivel tehnologic mediu si ridicat este ceea ce trebuie Romaniei! Nu exploatari salbatice de resurse cu costuri si riscuri de mediu ce nici nu pot fi macar estimate acum.
      Si apropo, de 2013 si scandalul RMCG de atunci se leaga si cea mai debil-imbecila declaratie politica. Aia a lui V. Ponta cu „ca deputat sunt impotriva exploatarii, iar ca prim-ministru, pentru”.
      Oricum, legat de Rosia Montana si uriasa poveste de coruptie din jurul ei, recomand calduros cartea lui Mihai Gotiu „Afacerea Rosia Montana” din 2013.

      • Exact!
        Exploatand salbatic resursele ne comportam ca niste ..”cocoteri”
        Nu tu investitii in infrastructura , povesti cu duiumul ptr minti adormite ,lovituri la glezna justitiei=ciuma rosie
        Ai spus foarte bine industria prelucatoare de nivel ridicat

    • ronin sunt convins ca sunt si alte metode de a scoate aurul si argintul plus alte metale ce se gasesc acolo decat cea cu cianura care e o otrava plus mai cred ca guvernul daca i-si bate un pic capul poate exploata el prin intermediul unei companii de stat ( cu contract de management in genul lui statoil din norvegia ) cu beneficii infinit mai mari decat redeventa aia simbolica de 4 % pe care o ofera gabriel recources

      1
  3. Si revenind strict pe Rosia Montana, legile justitiei, cresterile de taxe etc eu nu cred ca semnarea unei petitii online va aduce mari beneficii!
    Aici trebuie iesit in strada masiv, protest dupa protest pt ca aveam a face cu o banda de crima organizata a carui singur scop in viata este sa ne talhareasca asa cum n-am mai fost talhariti decat de rusi dupa 1945, dar aia aveau scuza ca nu erau romani…

    Si daca ii toleram si nu ripostam masiv va fi numai vina nostra pt dezastrul ca va sa vina!

    • Asta s-a votat George, asta a vrut boboru’ altfel nu stateau acasa si PSD nu castiga cu 18%! A fost tot un fel de colaborationism, stam acasa nu ne manjim sa votam tot niste hoti (aka PNL) sau hipsteri (aka USR) da las ca sigur ies rosii si ceva ceva tot pica si la noi. Iar votantii PSD sunt fanatici, pentru 100 RON in plus la pensie, salariul de bugetar de mizerie sau siguranta ca primesc ajutorul social astia se duc si pe furtuna cu zapada de 1 metru sa puna stampila. Recunosc ca nu prea aveai ce vota nici pe partea dreapta dar cand in istoria recenta s-a votat vreodata altceva decat „raul mai mic”? Din pacate daca te uiti in sondaje PSD rules in continuare, opozitia e praf si jaful poate continua linistit. Noroc ca mai sunt unii care inca au interese pe aici care in acest moment inca coincid cu ale noastre.

    • George păi și ce ăștia sunt români? În afară de Daddy dragnea restu(rile) sunt urmași ai gunoaiele umane venite din rusia cu scopul express de a distruge țara. Încă mai avem nepoate de ale lui Pauker prin politică. Trădiceanu e 75% grec.
      Lista comuniștilor români din primul guvern comunist îl are doar pe Pătrășcanu drept român

  4. eu cu campaniile pro arafat,anti rosia montana si gazele de șist nu am rezonat.
    au fost speculate abil in functie de interese de pdsr si o sumedenie de organizatii obscure informatiile fiind trunchiate si prezentate doar din anumite unghiuri.

    • Cu gazele nici eu n-am prea fost impotriva, la Arafat n-am iesit deloc, dar Rosia Montana este problema clara: ei cu banii noi cu un munte de cianuri. Care-i castigul meu?!

      • Da, dar ciocu’ mic, acum e psd la putere, deci cianurili de la Rosia Montana e bune!

        • Si nea szorosz gyorgy ala de plati manifestatiile contra exploatarea de la rosia montana, ca sa nu puna mana dusmanii lui de la god corporation pe haurel, si in parte pe alea din febroarie de anul asta 2017 ce o sa faca psd-alde? ca jidu-bozgor face ce vrea mushchiu lui in Romania. nici macar ceausescu nae cu toata securitatea lui nu l-a putut opri, darmite fraierii astia de la psd si alde?!

      • tocmai asta spun ca trebuie discutata problema pe date si informatii corecte,puse in balanta toate elementele…costuri,beneficii,impact economic,social si de mediu,etc.,samd.
        eu nu inghit pe nemestecate nimic si nici nu ma inregimentez la comanda cum se vrea pe aceste subiecte.daca in final ai dreptate nu am nicio jena sa recunosc ca am gresit,pana atunci insa vreau date exacte.
        ps.daca psd e dispus sa caute bani si acolo pe langa pilonul doi,accize si fiscalitate excesiva e clar,suntem la unpas de colaps.

        • Datele problemei, in cazul Rosiei Montane sunt relative simple. Ne alegem cu cateva miliarde de euro in nus cati ani, cateva sute de locuri de munca, reversul medaliei arata insa cateva mii/zeci de mii de hectare distruse pt totdeauna si un lac cu cianuri gigantic.

          La ce sa fac asta cand eu am la dispozitie cateva zeci de miliarde de euro de la UE aproape gratis?! Nu avem nici macar consolarea ca aurul de acolo va intra in rezervele BNR.

          Compania miniera isi face banii, ne dau si noua cativa firfirici – care oricum nu vor conta pt nimeni – dupa care compania pleaca si noi ramane cu peisajul selenar basca ditamai lacul cu cianura…

          Ideea in sine mi se pare chiar pervers de obraznica.

          • Vedeti ce activitati are in palmares Gabriel Resources.
            Una singura. Rosia Montana.
            Cum respectiva e una srl !!!!!! cotata pe bursa din Canada , vedeti ca are si o gramada de datorii chiar daca NU a dislocat 1 kilogram de teren la RM pentru a cauta aur.
            Cu trecerea anilor a ” uns” partide si politicieni. Inclusiv PSD cu Nastase si Ponta dar si fostul PDL cu Basescu in frunte.
            Ca fapt divers, a obtinut o returnare de TVA de la statul roman. 11 milioane dolari daca mai tin bine minte.
            O fi ca a zugravit case la RM cu vopsea de argint si reparat ceva cladiri cu grinzi de aur . 🙂

          • Te alegi cu mult mai putin de 1 mld!

  5. …au mai arucat una in piață,referendumul cu familia.
    nimic nu e intamplator la psd si toate au conotatii ascunse.

    • Mie îmi e frică ca nu cumva pe lângă familie, Dracneev, Trădăceanu & Co să nu cumva să mai bage ceva de modificat prin constituție.

    • Referendumul, Kauflandul din Odorhei sunt dupa mine perdele de fum.

      • asta de la kaufland e cam periculoasa si vine in anul centenarului,sa fie atat de nebun pdsr-ul incat sa excaladeze in mod constient aceste sentimente?!?ne mai trebuie un martie ’90 sau inca o perioada de paria extern?

        • psdul ataca justitia, a ajuns la un grad de nepotism vecin cu nebunia, creste pensiile si apoi creste taxele. Ai uitat de ce lege pro-UDMR a incercat sa treaca numai pt a fi sigur ca guvernul Grindeau va cadea?! Ar face orice, inclusiv distrugerea Tarii, care distrugere a fost deja demarata…

    • Pe ala il votez/DA. Nu-mi pasa ca-i creste psd-ului ceva, mi se rupe, ei mereu pleaca cu peste 30% asigurati in orice alegeri, e „o normalitate” a sistemului de vot universal.

      Chiar daca s-au strans cam 3 milioane de semnaturi, sunt curios daca vor fi indeajuns de multe voturi pentru validare. E pentru prima data dupa ’89 cand avem un referendum national facut de cetateni si nu de parlamentari, vreau sa particip la o astfel de premiera.

  6. Sa inchidem si exploatarile de carbune, polueaza! Sa devenim tara parcurilor si rezervatiilor, a ursilor si lupilor! Fraierii aia cu 2 picioare care locuiesc in rezervatii sa se ocupe cu agricultura bio, sa se deplaseze cu calu si sa se cace in fundul curtii.
    Vrem sa fim tara verde a Europei!
    Nu vrem gaze de sist, cianuri. Nu vrem nimic , suntem contra. Nici macar sa incercam o discutie pentru a-l transforma intr-un contract avantajos ptr Romania

    • Exploatarile de carbune se cam inchid prin Europa inca din anii „80, muta-te tu in zona Rovinari si mai vorbim dupa aia. Peste 100 de ani nimic nu va mai conta, dar va fi important sa ai inca paduri, sa nu le dai furate pe spaga. Cine traieste in rezervatii?!
      Da vrem sa fim o tara cat mai verde, in privinta discutilor, nu prea ai ce sa discuti decat daca tu esti dipus sa te muti pe malul viitorului lac….

    • #sarcasm
      Da! Vreau in Constitutie ca fiecare judet sa aiba minim 5% din suprafata sa declarata Arie Protejata (cu luciu de apa cu tot)! Acelor judete care deja depasesc acest procent sa nu li reduca aceste suprafete existente. Iar daca 10 judete (sau un sfert, tot pe acolo) depasesc fiecare cu multipli de 1% acea suprafata de 5% atunci si toate celelalte judete sa fie obligate sa ajunga la procentul alora!
      Happy? 🙂
      PS – suprafata totala protejata in Romania este de aproximativ 5%…ca o curiozitate, in Austria (pt. ca Batman..adica Schweighofer…) e de 27%: pt. ca e muntoasa nevoie mare.

      1
      • La relieful nostru avem o suprafata ridicol de mica protejata.

        • Ar putea fi 27% protejată tot s-ar fura……ca în codru. La noi se taie păduri virgine din situri natura 2000 și dumbrave de protecție de pe versanții alăturați barajelor. Ce vreți mai mult de atât?
          S-a întrecut limita suportabilității umane în sănătate, infrastructură, mediu, învățământ, interne cam în orice. Și se vede, dacă se mobilizează românii e limpede că a ajuns cuțitul la os.

    • Nici un contract ce permite utilizarea a milioane de tone de otrava depozitate in situ, in aer liber, in contact direct cu solul, nu poate fi avantajos. Use yer noggin’, si incearca sa gandesti pe termene de 100 de ani sau mai mult. Ca ce lasi in urma indura copii tai (daca te doare de ei).

  7. Poate e bine sa se intrebe cineva pentru care motiv 4 milioane romani au parasit tara. Cum si de ce am ajuns pe locul I in intreaga Europa la acest capitol numit emigrare. INS a certificat ca inclusiv in 2016 , alti 210.000 cetateni au parasit tara.

    Cu aceste date , unde se va afla Romania in 2030?
    –––––––––––––––––––––––––––
    Cumva impartita ( ca in alte ocazii in istorie) de altii ?
    Evident ca ” meritul” va fi datorat clasei politice in frunte cu PSD dar nici cu PNL nu sintem mai prejos.

    Tot ce se intampla in Romania e foarte bine denumit in Wikipedia la vocea „republica bananiera”.
    In varianta engleza , defineste exact ce vedeti zi de zi in tara.
    – oligarhie care devalizeaza bugetul de stat.
    – sistem bancar acaparat de straini
    – functii publice care se vand si cumpara.

    In linii generale , o caracteristica e si mentinerea unei armate prost dotate , slab instruite in mod ca nu ameninta pe nimeni. Straini sau politicieni penali.
    Tot presa confirma ca pensionatii speciali sint infiltrati in toate structurile statului si politica contribuind din greu la confirmarea definitiei de republica bananiera.
    Ce a fost votat , tratat cu indiferenta , produce efecte vizibile zilnice.

    • Cit priveste referendumul pentru definitea familiei in constitutie.
      Romania a primit oficial de la UE ( alaturi de alte 6 tari) scrisoarea de avertisment pentru NEIMPLEMENTAREA in legislatia nationala a normelor obligatorii UE privind drepturile cuplurilor homosexuale. Pasul obligatoriu urmator e deferirea la curtea europeana de justitie.
      Devi succes cu referendumul care incalca normele UE.
      Sau ne retragem di comunitatea europeana ? 🙂

      • N-am nici cea mai vaga idee despre ce vorbesti…ce scrisoare?

        • Dupa prinz am sa dau link unde sint enumerate cele 7 tari care au primit scrisoarea. Poate gasesc si scrisoarea care in RO e secret de stat. 🙂
          Acum am treaba cu niste potentiali clienti.
          PS.
          Printre tarile avizate era si Italia.
          Unele partide au cerut referendum identic ca in RO.
          Au fost invitate la guvern la intalnire cu niste juristi care au explicat cum sta treaba . Se indreptau direct la 800.000 euro / zi amenda comunitara pentru neimplementarea normei.
          Ca efect , parlamentul a votat anul trecut legea privind ” drepturile cetatenesti a cuplurilor de acelasi sex”.
          Nici macar biserica catolica nu a protestat. 🙂
          Sa fi in UE implica si obligatii nu doar drepturi. 🙂

      • @stefan60:

        Ce intelegi tu prin „a primit de la UE”: Parlamentul European, Comisia Europeana?
        Si ce norme OBLIGATORII are UE in privinta cuplurilor homosexuale? Si unde, in aceste norme, se prevede obligativitatea statelor UE de a asigura homosexualilor dreptul la casatorie?

        http://europa.eu/youreurope/citizens/family/couple/marriage/index_en.htm

        din acest link (siteul oficial al Uniunii Europene) rezulta foarte clar ca fiecare stat membru al UE isi stabileste singur legislatia privind casatoria, fiind dat exemplul unui cuplu homosexual pentru care casatoria e recunoscuta in unele state iar in altele, nu.
        Pe langa statele UE care au acordat cuplurilor homosexuale dreptul de a se a se casatori, exista state UE care si-au amendat deja constitutiile in sensul in care casatoria este posibila doar intre un barbat si o femeie. Tu ai auzit de vreo sanctiune UE impotriva acestor state?

        • Sunt noile norme de evolutie sociala la nivel mondial unde: caucazianul alb poate convietui doar cu persoane de acelasi sex sau de alta culoare!orice abatere aduce cu sine incadrarea caucazianului in categoria „fascist”.

  8. Nu am votat niciodata acest partid ( psd ) dar ce fac astia astazi este o nebunie . Partidul asta a incaput pe mana unor jnapani si golani de ultima speta . Poate si mai rau este ca isi promoveaza in functii de conducere toate nulitatile pe care le au pe acolo . Este o harababura totala , scoate taxe , baga iarasi acelasi taxe , anunti ca dai bani apoi nu-i mai dai , legi date pe sub masa , atacuri furibunde asupra Justitiei . La ce sa te astepti de la un partid cu un program de guvernare facut de un puscarias care lua spaga prin cavouri . Ca sa fie si mai rau si-au gasit un aliat la fel de malefic cu aere e mare politiciani care se da mare liberal ( desi el este o anexa a unui partid neocomunist ) si anume pe numitul Tariceanu care de ceva vreme sustine o ofensiva fara precedent asupra Justitiei facand afirmatii de genul ca exista un stat paralel condus de servicii secrete si mai stiu eu ce organizatii oculte . Acest personaj este un real pericol cand te gandesti ca este al doilea om in stat si poate lua locul Presedintelui in caz de nevoie .

  9. Nu Dragnea, Nu PSD, NU Romania Rosie! Bear Life Matters! :))

  10. Andrei Cristinel Negru

    Eu as fi de acord cu exploatarea dar cu doua condiții majore :
    – aurul si argintul sa ajungă la BNR la un pret cu 25% mai mic decât al pieței ( se știe deja ca exploatarea nu se face pentru aur si argint ci pentru metale rare )
    – proiectul de reecologizare a zonei sa fie facut de statul roman iar RMGC sa vireze către statul roman anticipat suma de bani necesară implementării acestuia .

    Ar mai fi o condiție dar nu știu cat se poate implementa . Metalele rare vândute firmelor ce le prelucrează in România sa fie mai ieftine .

    • Cine mai prelucreaza metale rare in Romania?! Iar ecologizarea, in cazul explotarii cu cianura, nu este de fapt posibila. Aia or sa faca o ditamai gropa pentru exploatare si ditami bazinul de retinere. Cum sa le ecologizezi?!.

      • Andrei Cristinel Negru

        Crezi ca nu vor apărea doritori sa investească știind ca prețul este mai mic ?
        Tocmai ce am spus . Proiectul il facem noi compania fiind obligată sa lucreze dupa proiectul nostru .

        • Noi nu suntem in stare sa facem TAROM profitabil si facem o exploatare de mare dimensiune? Pe de alta parte pe mine nu ma intereseaza deloc exploatarea ci pastrarea zonei asa cum este acum.
          Nu-mi distrug pe veci zeci dfe mii de hectare pentru bani, banii – daca sunt muncitor si destept – ii pot face altfel, zona aia n-o mai faci la loc. Daca vrem banii hai sa-i luam pe aia de stau degeaba la UE ca sunt practic gratis, nu trebuie sa otravesc apa si pamantul pt ei, trebuie doar sa vreau…

          • Andrei Cristinel Negru

            Zona respectiva este foarte bogata in metale rare . La inele sunt chiar cele mai mari rezerve de pe glob . Daca folosim corect aceste resurse putem spera la investiții mari in tehnologie de vârf . Știi foarte bine ca tot ce este high-tech in ziua de azi se folosesc metale rare . Pe de alta parte sunt tehnologii care permit reecologizarea zonei si folosirea ei dupa pentru turism .

            • 1) Tehnologiile alea nu sunt perfecte.
              2) Statul Roman nu are capacitatea de a ingriji un cactus. Orice proiect de re-ecologizare ar fi extrem de costisitor. Astia nu dau bani de autostrazi, bre…..
              3) Se folosesc metale rare, dar nu la noi. NOI, in acest caz, am exporta materie bruta.

              • Andrei Cristinel Negru

                1. Nimic nu este perfect
                2. Statul roman are capacitatea , dar nu vrea
                3. Se pot folosi si la noi . Daca vrem bine-nțeles .

                • Punctul 2 – Staul roman a trecut de mult de punctul in care putea dar nu vroia, acum chiar nu mai poate, coruptia, incompetenta si nepotismul a adus tot ce inseamna administratie de stat la pamant.
                  3- Nu se pot folosi ca noi nu producem electronice sau baterii cu Li-Ion.

                  Iar cand noi stam pe un sac cu bani gratis chiar nu inteleg de ce ne-am apuca sa mai facem praf un munte pt cateva sute de milioane. Arata-mi si mie logica in toate astea si ma convingi.

                  • Andrei Cristinel Negru

                    Daca eu as fi premier as caută sa ma folosesc de fiecare oportunitate pentru a crea locuri de munca . Sincer as fi adeptul unei corporații statale in minerit . Ce încerc sa spun este sunt de acord cu exploatarea , dar cu actualul proiect .

                    • Andrei Cristinel Negru

                      Nu cu actualul proiect .

                    • Nu zici rau….

                    • Ok, domnule Negru. Hai sa ne punem de acord sa scapam de actualul proiect intai, si sa dezbatem mai apoi ce s-ar face cu zona. De acord? 🙂

                    • @Andrei Cristinel Negru
                      Astia (si cand zic astia ma refer la toata clasa politica – PNL, PSD, UNPR si cine vreti voi) nu sunt in stare sa faca iaurt, nu vorbim de corporatii statale in minerit.
                      Statul roman nu este organizat ca sa creeze, este creeat sa stranga taxe si sa le distribuie mai mult sau mai putin corect.
                      Trebuie niste schimbari majore la legislatia curenta ca sa poti sa faci in mod eficient un proiect de cercetare / inovare cu oameni angajati direct de catre guvern si nimeni nu intentioneaza sa faca asta.

                      Asa ca Andrei Cristinel Negru planul tau ar fi nerealist si imposibil de implementat.

                    • Andrei Cristinel Negru

                      Daca vrei poti . Știu ca acum este imposibil dar in viitor cine știe .

                    • nici macar atar.
                      statul roman este un hot ordinar ,un paduche si o lipitoare are sta pe spinarea contribuabilului si este preocupat doar de noi metode de spoliere a acestuia.

                    • statul roman si cu angajatii lui.

                    • daca nu esti un stat putred/corupt, atragi bani de la Uniunea Europeana cat pentru 5 beneficii tip Rosia Montana. intr-o tara normala, zona respectiva e publicizata precum zona turistica de interes istoric, tot cu bani europeni

      • Si pe mine ma enerveaza faza cu „ecologizarea si refacerea zonei”. Ce sa mai ecologizezi cand cianura aia se infiltreaza in pamant, in panza freatica…

  11. Nu pesedeu’ a innebunit, dimpotriva! Fac constient ce fac doar pentru a ne innebuni PE NOI, sa nu mai stim ce fac in realitate, sa ne toceasca simturile si reactiile, sa amortim, sa-i lasam pana la urma in plata Domnului – ceea ce le-ar conveni de minune, pana sa-i ia Dumnezeu la refec (Judecata) isi baga banii in locuri caldute iar noi ramanem si f… si batuti, si cu banii luati!

  12. Da Romania nu e in stare sa isi scoata propriul aur din munti? De ce tebuie sa vina canadienii aia sa scoata aurul cu cianuri si sa ia tot profitul pe cand noua ne dadeau 6% din profit sau cat naiba era ca nu mai tin minte exact.

  13. Daca vom fi atat de prosti incat sa permitem jaful asta orchestrat de compania aia de r…. si de pesedei si otravirea pe veci a zonei aleia, nu ne va ramane decat sa avem putina demnitate si sa bem toti din cianura aia.

  14. Si pana la urma este vorba de un pic de inteligenta.
    Peisajul, apa si padurile din Rosia Montana le-am primit o singura data, daca le distrugem nu le mai putem, de fapt, inlocui. Si pt ce?! Pt cativa firfirici?!
    Chiar daca am castiga un miliard de euro pe an, timp de 20 de ani, o suma cu totul neverosimila, pt ce ne-am distruge noi mediul intr-un mod atat de definitiv, cand evaziunea fiscala in Ro este de +15% din PIB?!
    Un miliard de euro pe an este nimic pt bugetul Romaniei nici nu l-am simti, iar banii ii poti face un mediu sanatos distrus nu-l mai poti reface.

    In realitate nu exista nici o justificare economica pt exploatarea Rosiei Montane, daca vrem bani avem: evaziunea fiscala +15% din PIB – cam 28 de miliarde de euro, avem 20-30 de miliarde de la UE, avem coruptia si incompetenta – alte miliarde de euro si noi ne bucuram ca ne dau canadienii cateva zeci/sute de milioane de euro an, dar lasa in urma apocalipsa?!

  15. Dragilor

    subjecu m-a interesat prin abjectu’ lui.
    Adica noi renuntam la extractia aurului nostru (aurul nefiind „inflationist” chair daca ai avea in cufere de 9,85 ori ce e depus la Fortk Knox) , oerdem si poansonul (adica dreptu de a marca o piesa de aur ca fiind aur nu rahat auriu) in favoarea altora inclus a unui aventurier ce s-a ilustra prin condamnare ptr trafic de droguri…
    Cautand si cautand am gasit si motivatia ptr care RMGC se tine tare pe pozitii si acu’ cere 4,5 mld $ despagubiri ptr „investiiile” sale. „investitii” care sunt mai mult publicitate si captatio benevolentiae .
    Suprinzator RMGC are licenta de exploatare a aurului! Din 1999!!! Asta o sa dea fparte urat la instanta de arbitraj … extrem de urat!
    Si tranferul licentei era secretizat … adica „noi” credeam ca fraierii ca RMGC nu are nici un temei legal …si chiar si sustinatorii lui RMGC se pare ca erau in ceata , caci, ei sustineau ca RMGC are dreptul ptr ca a investit in „exploatare”….

    Si sa stiti ca mai de curand mai exista si incurcatura de la Rovina … si in legaura cu aceasta iata ce am gasit azi : mina Barza, închisă de statul român la cererea Băncii Mondiale în 1996 ( https://www.riseproject.ro/articol/omul-care-a-ascuns-aurul-din-hunedoara-in-insulele-virgine/ ) Dragutz nu? In 1996 cam aveam nevoie de bani si ptr asta am inchis exact mina de aur !!!! *chiar daca suna demodat aurul inseamna bani! Daca o Banca Nationala da suma X ptr N kile de aur asta nu este emikse de hartie iodienica (flat money) ci inseamna bani buni „acoperiti”)

    A da. Arbitrajul cu RMGC va fi „secret” .Adica ne vor face b uni de plata dart fara sa stim de ce….
    Compania minieră solicită ”compensarea integrală care i se cuvine potrivit prevederilor tratatelor pentru faptul că i-au fost încălcate drepturile cu privire la dezvoltarea proiectului, ca o consecinţă a violării de către România a acestor tratate” şi susţine că a investit în total peste 700 de milioane de dolari în proiectul de la Roşia Montană. Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roşia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană.

    Citeste mai mult: adev.ro/ovem4w

    PS . Eu am niste dubii cu privire la chekltuielie de explorare . In anii 98-2000 cadn s-au privatizat tz insitute s-a privatizat si unul geologic. Din „greseala” noul p[ropretar a preluta integral si arhiva . Arhiva unde erau toate cerceatruile geologice efectuate de decenii … inlcus a ujnor zacaminte tinute in rezerva sau care urmau sa fie exploatate… Nu ma rfer la Litoteca Naţională ci la arhiva cu harti. Adica in loc sa iti bati capul sa cauti … ceri un bilet la „biblioteca”, te documnetzi , mai falfi si mnumele celro care au lucrat …
    Numele fericutului? Ovidiu Tender!

    • 1- aurul este si el inflationist, adica poti ajunge sa platesti pt un bun mai mult aur in functie de raritatea acelui bun.
      2- monedele nu mai sunt echivalate in aur de foarte mult timp, un stoc de aur nu-ti da dreptul moral sa tiparesti moneda, iar moneda o poti tipari cata vrei tu…
      3-Nu-mi pasa de procesul respectiv, dar nu cred ca-l vom pierde.
      4- o mina de aur nu este o mina de bani, totul depinde daca este sau nu rentabila, adica daca cheltui mai putin decat castigi.

      • Nu i bun aurul! D aia baga germanii viteza sa l recupereze din US!

      • 2) Deci pot tipari cate moineda vor muschii mei . Dar cum e mai bine? Sa ma in lada un nimic sau sa am 200 tone de aur ? Cum se face ca atunci cadn apre incurcatura se cam soate aur din rezerve?

        3) O da.. Deci esti un arbitru de pe Uausiunton … vine o firma privata (deci respctabila!) care se plange ca un stat coruot si bandit (atatu fiind marele bandit plus ca statu ala simngur se recunoaste ca e corupt si de corupt ce este nu primeste Scehngen ci doar MCV peste tot) si reclamtu cel cinstit zice „stiti eu aveam o ikntelgere, uote am si autorizatia de exploatare da coruptu si raul nu maq lasa sa exploatez” . Tu arbitru transatlnatic care crezi ca capitala coruptilor e pe la Bidaqpesta? Bratislava? Nu nu Belgrad ca pe aia i-am bombardat! ce crezi ca ai zice?!

        Ptem strange banii ptr RMGC ….. sa zic asa este chiar mai misto asa… Nu iti bati capu cu productia, piata, samd 4,5 miliarde despagubiri ptr cca 700 mil (hai 1 mdl investiti) .. adica un minim de 350% beneficiu!!!

      • Am inteles ca daca maine corea de sud si japonia vor fi voltalizate etc etc, banutii de hartie pot fi folositi la stergerea dosului.asta am inteles….poti sa tiparesti dupa aia orice fel de moneda vrei matale.fara aur in spate….frectie! Sa vedem ce o sa facem cu moneda daca peste noapte, japonia coreea de sud sunt voltalizate….daca si mai ia si china sau SUA ceva nucleare p cocoasa…..ne intoarcem la troc.- pt cine n are aur!

  16. imi place titlul, parca sunt nebuni, observ ca in ultima vreme scot una dupa alta, tot pt a provoca cumva o reactie mare, ma gandesc insa cum se face ca acesti pungasi tot repeta schema asta dupa ce au vazut in februarie.

    repetarea „masurilor scandaloase” are la baza:
    – atat pot ei,
    – incercam pana ne iese, oricum nu ne face nimeni nimic
    – au ca scop obtinerea intr-un fel sau altu a unui conflict intern ?

    pentru o tara nato pe „linia frontului” suntem aberant de expusi, cu asa conducere avem tradarea in timpul luptei garantata (nu ma gandesc la oamenii in uniforma ci la politruci)

    • Da’ oamenii in uniforma ce-au, trese / stele luate pe munca cinstita de militar? Pai eu ma ingrozesc gandindu-ma la un general ca Izmene intr-un post – cheie, in toiul luptei: unul ca asta da un front intreg peste cap cu un singur ordin! Avem mai multi generali decat subofiteri!

  17. Andrei Cristinel Negru

    aur – 1,5 grame pe tona,
    argint – 11, 7 grame pe tona,
    arsen – 5000 grame pe tona,
    titan – 1000 grame pe tona,
    molibden – 10 grame pe tona,
    vanadiu – 2500 grame pe tona,
    nichel – 30 de grame pe tona,
    crom – 50 grame pe tona,
    cobalt – 30 grame pe tona,
    galiu – 300 grame pe tona.

    Proiectul prevede exploatarea a 218 milioane tone de minereu . De asta spun exploatarea trebuie făcută dar nu in condițiile actuale .

    • De unde ai datele astea (presupunand ca sunt adevarate sunt secret de stat…)?

    • Si fira’ar sa fie daca vrei aur trebe cumva sa scapi de impurfitaile astea!!!
      Asa cum aia cu cuporul de la B iaia Mare aveau si ei parte de impuritati : aegint si aur!

      • Andrei Cristinel Negru

        Pai am impresia ca de asta nici nu se plătește nimic pentru metalele rare

      • Existau in tara 2 capacități
        Ampelum Zlatna si Phoenix Baia Mare
        La Zlatna s-a incercat o perioada inclusiv o colaborare cu krauss maffei
        Iar la Baia Mare s-a facut cercetare adevarata in chimie, electrochimie, etc

        Astăzi fosta zona ampelum nu mai exista, parte din zona a fost deja ecologizata
        Iar la phoenix s-a distrus tot
        S-a distrus doar ceea ce nu s-a furat

        Este interesant ca la ampelum s-a distrus după închiderea fabricii
        La Baia Mare distrugerea s-a realizat in timp ce fabrica inca functiona

        Auru de puritate se obținea doar prin electroliza
        Numai electroliza iti da 99,999 % puritate
        Topirea nu poate aduce puritatea asta

        Nr 1 in electroliza pe glob sunt azi australienii
        Ma refer la tehnologie

        Astăzi nu mai exista nici o posibilitate de a repune cele 2 capacități in functiune
        Încă exista in tara exploatari miniere cu randament mare de extracție

        Fara prospectiuni geologice nu pot exista zacaminte noi si nici exploatare minieră
        Daca am inteles bine, cea mai mare parte a geologilor nostrii minieri sunt plecați în America de Sud (in special Peru)

        Nu in ultimul rand, la Baia Mare era un cercetător evreu Jack Goldstein care a propus o alta tehnologie de obținere a concentratului de aur, diferita de cianuratie – propunerile lui nu au fost considerate interesante,

        Ma intreb si io ce rost are rmgc daca nu face cel mai mare iaz de cianura de pe glob
        Si bonus un accident cu spargerea iazului
        Cianura asta e mai mishto ca orice tone de lingouri de aur

        La spargerea iazului rmgc no sa avem de unde sa achitam despăgubirile
        Iar efectele cutremurului japonez pt. centrala atomoelectrica va fi parfum pt. distrugerile si efectele spargerii iazului

        Plus că noi avem râuri care se varsa la vecini
        Noi nu suntem Rusia sa facem experimente la cernobîl si nimeni sa nu comenteze

        Auru tb exploatat
        La pretul de azi se justifica
        Numai ca tb sa lăsăm la urmasii minim ce am avut noi când ne-am nascut

        Daca exploatarea inseamna distrugere doar pt interesu catorva persoane nu are rost

        • Deci Romania nu poate extrage aurul si celelalte metale de la Rosia Montana pentru ca nu mai are mijloacele necesare. Din nou suntem la mila strainilor.

          • Orice se poate face, inclusiv navete spațiale, dar trebuie sa ai un plan bun, un administrator bun si oamenii de meserie care se pricep
            Toate marile companii au planuri detaliate pt investitiile viitoare
            Altfel ajungem la faliment si in final la anarhie

            Tb sa stii ce vrei
            1.cat de mare faci exploatarea (dimensiune exploatare, bani băgați, pret consultanta, inclusiv mediu, cost credite + asigurari, etc)- aici iti trebuie date clare de la geologi, ingineri minieri – planuri cu mai multe solutii constructive
            2. Pana la ce pret LME ( london metal exchange) iti poti permite sa lucrezi ma refer la limita inferioară
            3. Ce pierdere iti poti asuma – azi pretu aurului este sus dar nu exista nici o certitudine ca peste 1 an sau doi nu se va descoperii o tehnologie de extracție din apa de mare sau alte gunoaie
            4. Cine răspunde de proiect

            Cu un plan bun poti castiga un razboi
            Iti trebuie determinare si capacitatea de a-ti asuma riscuri

            Scoala noastra de menajeri este foarte proasta
            Fostii profesori de economie politica nu se pot transforma peste noapte in experti in administrarea afacerii

        • gigi Goldstein ala din baia mare, ramas in Romanaia inca, nu se stie de ce, propune o met noua de extractie,mediatizat-intervievat pe la televiziuni in timpul protestelor, etc……eeii, dar in toata lumea se foloseste cianuratia….cum se explica ca met marelui cercetator de la B Mare nu se aplica nicaieri in lume !!!!

  18. ïmi place cà în tôt articolul si în cele 65 de comentarii de pânà acum, nimeni nu vorbeste de Frank Timiș. Bàiat nu foarte stràlucit intelectual, dar cu calitàti bune în afaceri dubioase: memorie fenomenalà, stie sà-si facà relatii, stie sà recunoascà oportunitatea si sà o exploateze. Paulson, a càrui sotie este româncà, a fost si este principalul financiar al proiectului. Alti bàieti obisnuiti al speculatiilor de la City, trag si ei sforile.

    Istoria cu arbitrajul este si o manevrà bursierà. Scotia Capital a suspendat cotarea în bursà a companiei, dar tranzactiile continuà prin alte cài, aràtându-se momeala câstigului la arbitraj (care ar putea cel putin înzeci cursul actiunii).

    Personal sunt împotriva reluàrii exploatàrii din Rosia Montana, cu Gabriel Resources sau nu. Am participat chiar la singura demonstratie din Paris împotriva acestui proiect, acum vreo 3 ani.

    • Eum mai sus 4 septembrie 2017 at 12:19 „aventurier ce s-a ilustra prin condamnare ptr trafic de droguri…”

      Si daca vrei eu cred ca inteligentu ala a fots selctata ptr ca p;oa fi tinut in lesa. Si daca il cauti te vei mira ca arfe mai putini bani decat ar trebui .. ca el daor fatada !

  19. Cateva comentarii referitoare la Rosia Montana.

    Tatal meu a fost geolog (pensionat intre timp) si timp de vreo 5-6 ani a facut cercetari geologice in Muntii Apuseni si in zonele adiacente (mai mult in zonele adiacente). Pus in termeni colocviali este unul dintre oamenii care a cautat aur in zona Rosia Montana. (NOTA: nimeni nu mai cauta aur in zona aia deoarece este complet cercetata si complet exploatat)
    Eu in adolescenta am lucrat vreo 2 veri ca si muncitor prospector in zona Zlatna / Almasu Mare „cautand aur”.
    Am scris preambulul asta ca sa inteleaga lumea ca nu vorbesc prostii.

    La scandalul cu Rosia Montana l-am intrebat pe tata care este parerea lui despre toata smecheria. Reproduc ideile, ca dupa 4-5 ani nu mai tin minte exact toata discutia:
    1. Aurul se exploateaza in zona respectiva de pe vremea romanilor
    2. Pina in momentul de fata s-a scos de acolo cam tot ce se putea scoate (dupa cum am zis, se exploateaza in zona de 2000 de ani)
    3. Statul roman nu va scoate niciodata rentabil aur de acolo. Asta e concluzia la care au ajuns comunistii (care sunt niste zei referitor la exploatarea mineralelor comparativ cu PSDul si restul)
    4. El se indoieste cu adevarat ca vreo firma poate sa mai scoata ce aur mai este acolo in mod rentabil. Sau cu alte cuvinte i se parea ceva suspect in toata faza cu Gabriel Resources.

    In alta ordine de idei, vad ca posteaza pe aici niste unii cantitati de minerale. Toate rezultatele studiilor geologice sunt secrete de stat. Nu va luati dupa HotNews, ca nu stiu ce vorbesc (a luat rezultatele de pe google/hotnews).

    • Andrei Cristinel Negru

      Lista a fost publicată de Aurel Sântimbrean inginer geolog sef pe timpul când sa facut analiza din 1985 . Cat o fi de adevarata nu știu , dar se știe ca in toate zăcămintele de aur sunt si metale rare .

  20. PSD -ul afirma ca Ciolos nu a semnat cererea !?????

  21. Nu e nicio „pierdere a mintii”. Din contra. E un plan foarte logic, inteligent si de asteptat pana la urma. Si cinic as adauga, dar na’, vorbim de politica. Sa nu ne prefacem ca e un joc de domnisoare.

    OK, cateva intrebari de bun simt:

    Ce mai poate face PSD la guvernare ?
    A marit in timp record pensiile si salariile. A semnat contacte cu armata. A „multumit” pe toata lumea, a „facut” TOT-TOT-TOT ce scrie in programul de guvenare. Numai lapte si miere a fost.
    Acum urmeaza o perioada in care, lol, chiar trebuiesc facute treburile (nu doar declarativ).

    – Trebuie gasiti bani pentru plata pensiilor (ca nu pica din cer)
    – Trebuie gasiti bani pentru contractele cu armata (ca vezi cazul Agilis, baietii vin aici sa faca bani, nu acte de caritate)
    – Trebuie gasiti bani pentru investitii.

    De ce ar mai ramane PSD la guvernare ?

    1) Nu mai are ce pomeni si de unde sa dea.
    2) In caz de criza, chiar ca da cu mucii in fasole, ca doar nu o sa taie ajutoru social pentru electoratul lor.

    Daca mai ramane, se va eroda si pana sa vina alegerile o sa fie injurat pana si de electoralul lor.

    La alegeri, PSD TREBUIE sa fie in opozitie, sa poata sa promita din nou mariri de pensii, salarii si ajutoare sociale.

    Asa ca parlamentul ramane PSD, banii se fura la nivel de primarii, nu mai merge la Palatul Victoria ca pe vremea lui Nastase. Si „s-a rezolvat” si cu urmatoarele alegeri.
    Acum trebuie pus un guvern „tehnocrat”, care sa compromita ideea de tehnocratie in Romania, ca prea a fost lumea entuziasmata de Ciolos. Un guvern hapsan, care sa mai ia de la oameni, de unde PSD „a data”, care miseleste pune oamenii la munca si le ia ajutoru social, care „da tara inapoi” sabotand „realizarile” guvernului PSD: contractele cu Armata.

    • E mult folclor la noi
      Toată lumea isi da cu parerea despre orice

      Daca am inteles bine, se prea poate sa ma însel, auru de noi il cumpara doi traderi mari in comertul cu aur trafigur si glenco
      Una dintre cele doua firme a incercat, nu stiu daca a reusit, sa puna mana pe exploatarea de la Moldova Noua

      Aurul este un lucru pretios si orice diferenta de puritate inseamna foarte multi bani
      Asa ca prin contractele de vanzare se prevedea explicit ca se fac analize la lingourile vandute la producator, la beneficiar si in caz de neînțelegeri (concentratii diferite etc,) la un laborator independent agreat de ambele parti

      Poansonu ala nu e moneda
      Iar controlu comertului cu aur a plecat de mult de la BNR la protectia consumatorului

      In orice caz auru nostru este pe la ingleji depozitat
      Daca am inteles bine e bonusu pt. fregate ?

      iubesc trădarea dar urăsc pe tradator

  22. Probabil au considerat ca este prea liniste…

    La Rosia Montana sunt metale rare mult mai importante decat aurul, titanul este unul din ele dar mai este si germaniu.

  23. Cu Rosia Montana PSD-ul greseste, dar cu bancile care lucreaza in pierdere are dreptate, iar situatia asta nu poate continua. Rosia Montana trebuie protejata, dar bancile trebuie sa plateasca, mai ales ca sistemul bancar romanesc este subordonat strainilor.

    • un lucru bun si profesional il faci discret discutand cu bnr si bancile in cauza.
      in momentul cand tu apari public si predai lectii,pilde si apropouri de cartier este clar ca scopul tau este altul.

      • Pai pana acum s-a lucrat doar discret, s-a discutat discret, iar pe banci le-a durut in trei litere, au raportat doar pierderi ani intregi, cu complicitatea discreta a BNR si a guvernelor.

        • bancile nu sunt de capul lor.au fost lasate,tolerate,indrumate chiar incurajate de catre clasa politica si BNR.

          • Fara indoiala, iar romanii au fost pagubiti, au devenit sclavii bancilor.

            • pai sa tratam cauza intai ,bnr si politicul.

              • politicienilor le conbpvine de minune o populatie indatorata si cazuta la mana bancilor…hop apare statul salvator care trage de ureche bancile(sic) si primeste votul la alegeri.

              • Adica sa votam, nu sa stam acasa, si daca votam sa gandim inainte de a pune stampila.

                • Cu bancile greseste foarte mult abordarea. Taxa pe active va fi pasata rapid catre clienti, statul are in schimb posibilitatea sa-i intrebe de sanatate de ce si cum export profitul.
                  De ce nu-si face treaba statul cu institutile sale si ne arunca tot noua o noua taxa?!
                  Guvernul n-are nimic cu bancile pt ca taxa pe active nu va afecta profitul bancilor ci ratele la dobanda, tot romanul de rand va plati mai mult, guvernul castiga niste bani, bancile n-au absolut nici o problema, asadar o alta manipluare si un razboi fals in care singuri pierzatori suntem noi, nu bancile, nu guvernul…

                  Cu taxa sau fara taxa bancile tot isi vor exporta profitul, de ce nu face ceva guvernul sa blocheze acel export?1 Pt ca face doar garagara si se face ca se bate cu bancile, in realitate nu-i nici un razboi decat cu noi romanii…

                  Sfatul meu este sa nu mai credeti tot ce va spune guvernul ci sa priviti mai in profunzime.

                  • „De ce nu-si face treaba statul cu institutile sale si ne arunca tot noua o noua taxa?!”

                    Pentru ca statul, bancile straine si BNR formeaza un triumvirat mafiot.

                    „Cu taxa sau fara taxa bancile tot isi vor exporta profitul”

                    Dar cum pot fi oprite aceste banci sa-si mai exporte profitul?

                  • Aici ar fi multe de spus. Un articol suplimentar ar fi necesar.

  24. Pentru domnul Razvan Mihaeanu
    1- Problema uniunilor homosexuale si a garantarii drepturilor aferente e mai bine explica aici :
    http://europa.eu/youreurope/citizens/family/couple/registered-partners/index_ro.htm
    doar 6 tari (cum e vizibil , doar 6 tari comunitare nu au legi in materie , Romania e printre ele)
    2- Radacina acestor probleme si obligativitatea reglementarii lor prin lege a fost stabilita de CEDO in sentinta din 21.07.2015
    In italiana cu textul sentintei in engleza aici :
    http://www.repubblica.it/politica/2015/07/21/news/unioni_gay_il_testo_della_sentenza_della_corte_europea_dei_diritti_umani_che_condanna_l_italia-119515346/

    Italia a pierdut procesul . Sentinta definitiva si obligatorie .
    Pe agenda eceleasi CEDO e un alt proces cu o copie de romani (barbati) legal casatoriti in Belgia dar care nu au recunoscut statulul de familie in Romania .

    3- raportul privind drepturile fundamentale in UE din 16 iunie 2015 :
    http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A8-2015-0230+0+DOC+XML+V0//RO
    articolul 85 :
    „consideră că drepturile fundamentale ale persoanelor LGBTI sunt susceptibile să fie mai bine protejate dacă acestea au acces la instituții juridice precum coabitarea, parteneriatul civil sau căsătoria; salută faptul că 19 state membre oferă în prezent aceste opțiuni și invită și alte state membre să examineze posibilitatea de a proceda la fel; repetă, o dată mai mult, apelul adresat Comisiei de a prezenta o propunere de regulament ambițios pentru a asigura recunoașterea reciprocă a actelor de stare civilă (inclusiv recunoașterea juridică a genului, căsătoriilor și parteneriatelor înregistrate) și a efectelor lor juridice, în vederea diminuării piedicilor juridice și administrative discriminatorii cu care se confruntă cetățenii care își exercită dreptul de liberă circulație;”

    In incheiere :
    Cumulind sentinta definitiva CEDO cu articolul 85 sus mentionat (nu gasesc scrisoarea oficiala adresata celor 7 natiuni care nu aveau legislatia in regula la acest capitol , actualmente 6 ca Italia a modificat legea) rezulta ca Romania va pierde sigur si garantat ca CEDO procesul in curs cu copia romana de barbati legal casatoriti in Belgia .

    Deci vreti uniune intre barbat si femeie consfintita in Constitutie ?
    Foarte bine .
    Dar conform UE si CEDO , doar daca asigurati aceleasi drepturi si copiilor gay sau juritic numite „uniuni civile”.

    PS . Cu masa de „experti” in drept , juristi din parlamentul romanesc , nu ma mai mir ca unica solutie care se gaseste e un referendum inutil care va fi infirmat de CEDO .(si atacat de insasi comisia UE la CEDO)
    Poate domnii „doctori” in drept ar trebui sa stie ca legile UE sint mai presus de legile romanesti iar Constitutia se poate modifica exclusiv IN SPIRITUL SI LITERA legilor UE .
    Pentru a face altfel , se iese din UE . 🙂

    Cer scuze pentru lungimea comentariului dar referendumul asta e o fumigena pentru adormit mintile . Domnul Dragnea&Tariceanu stiu bine ca a fost validat un alt referendum unde numarul maxim de deputati si senatori era stabilit la 300 . A ramas litera moarta .
    Deci , justitia se face , aplica, modifica dupa interesul momentului sau dupa regurile universale straine multor romani cu pretentii si functii ?

    • Cauta sa invrajbeasca electoratul PSD-ist impotriva UE. Repede, cat mai au cat de cat legitimitate si ochii alora.

    • @stefan60
      Nu am fàcut studii de drept, dar prin forta lucrurilor m-am ocupat de sectia juridicà a unei societàti medii si, ca autodidact, am mai mult decât notiuni sumare, si îm permit sà comentez.

      CEDO relevà de Consiliul Europei, nu de U.E. Sentintele curtii sunt declaratorii (dacà existà o încàlcare sau nu a Conventiei drepturilor omului) si nu pot interfera cu legislatia si jurisprudenta fiecàrui stat. Deciziile au un caracter individual limitat la o compensatie pecuniarà. Franta de exemplu a fost condamnatà mai mult de 600 de ori si nu a schimbat nimic sub presiunea condamnàrilor.

      Raportul privind drepturile fundamentale in UE din 16 iunie 2015 este un raport, fàrà nici-o putere de constrângere.
      Actele legislative constrângàtoare ale U.E sunt regulamentele si deciziile.
      Directivele fixeazà obiectivele, dar fiecare tarà este liberà sà-si facà legislatia pentru aplicarea lor în practicà.

      În stadiul actual, nici CEDO, nici Comisia europeanà, nici Parlamentul european nu poate impune României o schimbare constitutionalà si legislativà în sensul discutiei noastre.

      • Domnule Mircea S
        1- decizile CEDO sint OBLIGATORII prin insasi fundamentele scrise in tratatul UE.
        Cind o tara e condamnata de CEDO sa platesca despagubiri lui Ion si Vasile (sa zicem) , statul NU SE POATE SUSTRAGE DE LA PLATA RESPECTIVELOR DESPAGUBIRI .
        Vezi cazurile romanesti in care statul roman a pierdut . Si a fost nevoit sa plateasca .
        2- Cind aceste decizii se cumuleaza pentru aceiasi problema , se da O SENTINTA CADRU . Care decizie da o perioada de timp statului respectiv pntru a remedia ce vine imputat .
        Caz real , conditile din inchisorile romanesti unde RO are timp limita de prezentat solutii . Nu o face , se trimite statul la Curtea europeana de Justitie si acolo nu e Dorneanu sa aburesca , traga de timp . Se lasa cu amenzi zilnice calculate ca procent din PIB . in cazul mioritic ar ajunge la 200.000 euro/zi .
        3- Cind nici la acest punct nu rezolvi problemele (dar ti se retin automat amenzile din finantarile nerambrsabile UE ) se trece la faza de suspendare a dreptului de vot in comisia UE .
        Practic nu mai contezi niimic si incepi sa te gandesti daca nu e mai nine sa te retragi din UE .

        Prin aderarea la UE , Romania a modificat de buna voie si nesilita de nimeni Constitutia dar si numeroase legi care nu erau in spiritul si litera tratatului UE . Ca altfel nu ne primeau . 🙂
        Deci , mai usor cu ce poate impune UE prin parlamentul comunitar si Comisia UE . Aveti mari surprize . 🙂

        • „decizile CEDO sint OBLIGATORII prin insasi fundamentele scrise in tratatul UE.
          Cind o tara e condamnata de CEDO sa platesca despagubiri lui Ion si Vasile (sa zicem) , statul NU SE POATE SUSTRAGE DE LA PLATA RESPECTIVELOR DESPAGUBIRI .”

          Nu neaparat: http://www.hotnews.ro/stiri-russia_report-20668176-vladimir-putin-promulgat-legea-prevede-hotararile-cedo-sunt-valabile-doar-daca-vrea-curtea-constitutionala-din-rusia.htm

        • Nu am spus altceva.

          Deciziile CEDO sunt INDIVIDUALE si pecuniare. Nu am spus cà tàrile aderente la CEDO nu au obligatia sà nu le aplice (strict pecuniar).

          Nimic din legislatia U.E. actualà nu poate impune recunoasterea càsàtoriei „unisex” unui stat membru.

          • Deciziile CEDO privesc modul in care statele semnatare aplica Convenția Europeană a Drepturilor Omului si protocoalele la aceasta
            Nicăieri in conventie nu se vorbeste de dreptu unui lgbt de a se căsători
            Se vorbeste de dreptu la viata privata si lipsa oricăror imixtiuni in viata privata a omului

            La mintea mea, problema apare atunci cand lgbt considera ca exhibarea sexualității in public este parte a vietii sale private – ori exhibarea sexualității este pana la urma o firmă de devianta

            Tb sa ne imaginam că in completul CEDO care judeca plângerea unui lgbt pot fi judecatori din statele nordice sau vestu evropei care au o alta forma de educație fata de sexualitate
            Iar totu incepe din scoala
            Si scolile lor pot produce loaze

        • „decizile CEDO sint OBLIGATORII prin insasi fundamentele scrise in tratatul UE.”

          CEDO nu este un organism al Uniunii Europene si nu se face nici-o referintà la ea în tratatul de la Lisabona si cele precedente.
          A nu se confunda cu Curtea europeanà de justitie.

          • Las balta.
            Daca nu se pricepe ce e CEDO , cum a fost infintata si de ce , oricare discutie e inutila.
            PS. Vedeti ca mai avem 60 zile sa raspundem la sentinta cadru privind inchisorile din RO si incalcarea drepturilor detinutilor.
            Evident un moft al CEDO. 🙂

    • Astept totusi |scrisoarea oficiala adresata celor 7 natiuni care nu aveau legislatia in regula la acest capitol , actualmente 6 | Astep[t chiar si sa fie scrisa …

    • Nu imi ce5r scuze ptr lungimea raspunsului. Prea multi se bazeaza ca nimeni nu verifica referirle aiuristice privitoare la deciziile CEDO :
      ++++++
      191. Curtea observă că, în Schalk și Kopf, aceasta a constatat, în temeiul art. 12, că nu va mai considera că dreptul la căsătorie trebuie să fie limitat, în orice situație, la căsătoria între persoane de sex opus. Cu toate acestea, având în vedere situația (la acel moment, doar șase din patruzeci și șapte de state membre ale CoE permiteau căsătoria între persoane de același sex), problema autorizării căsătoriei între persoane de același sex a fost lăsată la latitudinea statului contractant, pentru a fi reglementată de dreptul național. Curtea a considerat că nu trebuie să se pripească să substituie propria apreciere celei a autorităților naționale, care sunt cele mai în măsură să evalueze și să răspundă nevoilor societății. Rezulta că art. 12 din Convenție nu impune Guvernului pârât obligația de a acorda acces la căsătorie unui cuplu format din persoane de același sex, precum reclamanții (pct. 61-63). Aceeași concluzie a fost reiterată în cea mai recentă hotărâre, Hämäläinen (citată anterior, pct. 96), în care Curtea a considerat că, deși era adevărat că unele state contractante au extins căsătoria la partenerii de același sex, art. 12 nu poate fi interpretat ca impunând statelor contractante obligația <de a acorda acces la căsătorie cuplurilor formate din persoane de același sex.

      192. Curtea subliniază că, în ciuda evoluției treptate a statelor în această privință (astăzi există unsprezece state CoE care au recunoscut căsătoria între persoane de același sex), constatările la care s-a ajuns în cauzele menționate anterior rămân relevante. În consecință, Curtea reiterează că art. 12 din Convenție nu impune Guvernului pârât obligația de a acorda acces la căsătorie unui cuplu format din persoane de același sex.

      193. În mod similar, în Schalk și Kopf, Curtea a hotărât că nici art. 14, coroborat cu art. 8, o dispoziție cu un scop și un domeniu de aplicare mai generale, nu poate fi interpretat ca impunând o astfel de obligație. Curtea consideră că același lucru se poate spune și despre art. 14, coroborat cu art. 12.+++++

      Sursa : https://hudoc.echr.coe.int/eng#{%22fulltext%22:[%22CASE%20OF%20OLIARI%20AND%20OTHERS%20v.%20ITALY%22],%22documentcollectionid2%22:[%22GRANDCHAMBER%22,%22CHAMBER%22],%22itemid%22:[%22001-176116%22]}

      hudoc est6e siteul oficial al CEDO

  25. Toti care sustin RMGR uita faptul ca Romania nu este colonie si uita consecintele dezastruase ale cianurii, vezi exploatarile lui Gold inchise de STAT, nu numai in SUA, in Montana dar si in tara nimanui si fara nici o aparare ca Hondurasul ! Filmuletul american „Rosia Montana Cynaide open-pit in the carpathian garden” este cumplit ! Ce face cianura oamenilor si mediului, in anul 2005 !! Africa de Sud are o redev de 20 % desi scoate aurul din cea mai adinca mina de pe glob, peste 4000m, nu dela suprafata !! In aceste conditii NU este rentabil pt Romania si romani exploatarea cu Gold nici la 40% redeventa ! Trebuie o garantie de 25 miliarde $ depusa de Gold in banca, cu dobada noastra. La pretul Au actual mai bine exploatam NOI 5t/an cu 300 oameni decat 20 de t cu 300 ca Gold.
    Si sa fim sinceri ! Locuri de munca se pot face si la bordel ! E mai ieftin decat sa dai un munte de aur (si alte mii de tone de argint si alte metale rare) lui Gold in schimbul unui lac cu zeci de mii de tone de cianuri – cel mai mare din lume !!!
    A, Romania este cunoscuta pt TRANSILVANIA , unde are si cei mai multi turisti ! Cand o lume intreaga va afla de marele lac de cianuri nici polonezii nu vor mai veni la mare ! NU cred ca vrea cineva sa vada in lac de cianuri si desertul toxic si mortal din jur ! Inchipuiti-va vantul care va purta praful toxic pana la Timisoara, Arad, Cluj, Oradea, Baia si Satu-Mare sau chiar la Tg Mures si Sibiu sau Brasov ! Politicienii care au aprobat si vor sa continue vor fi demult plecati in tari mai calde cu mita primita pt vanzarea de tara !! Dar NOI ramanem aici ! Si copiii si nepotii nostrii vor trai(?) in atmosfera mortala de cianuri !
    Astept programarea la iesirea in strada ca pt justitie !

    • „uita faptul ca Romania nu este colonie”

      Sunteti sigur de aceasta afirmatie?

      „Locuri de munca se pot face si la bordel !”

      Desigur! De aceea au plecat 5 milioane de romani la munca in strainatate.

  26. Off-topic: „Stai puțin că tu ai spus că investești în mailing”, a declarat Mihai Tudose la Romania TV. (sursa: Hotnews.ro)
    Ori Tudose nu știe engleză, ori Hotnews. Cred că investițiile erau totuși în „mining”, dar nah… ce mi-e Google Translate, ce mi-e școala în ziua de azi. Sau poate ăia chiar vroiau să investească în servicii poștale, mai știi?

    Care-i treaba cu petiția?
    O grămadă de oameni vor semna o petiție, adresată lui Tudose, prin care să-l determine pe acesta să facă public un memoriu care este foarte posibil să-l incrimineze?? What the actual f**k?
    Să spunem că petiția va fi semnată nu de o sută de mii de oameni, nu de zece milioane, ci de un pic sub șapte miliarde. Restul au probleme tehnice și nu se pot conecta, dar ar fi vrut să semneze și ei. Și? E premierul obligat să respecte acea petiție? Nu! Și atunci? Noi ne facem că protestăm, iar ei se fac că ne bagă în seamă? Democrație de manual.
    O petiție e bună doar dacă e respectată de cei cărora li se adresează. Altfel e doar praf în ochi.

  27. Rosia Montana are un nume/brand puternic, rezonant si norocul de a ingloba niste galerii romane.
    Dar restul minelor de aur, argint + metale rare, care nu au norocul in a avea un nume smecher si ceva culoare istorica in ele? Ce se intampla cu ele, cine le exploateaza, ale cui sunt, ce valoare au?
    Aici este problema si cu oamenii din piata (intre care sunt si eu), suntem tot niste oi ignorante, vedem doar titlurile si lucrurile care suna cool fara a sapa mai adanc, dar macar avem intentii bune si suntem cinstiti si muncitori si as zice si obositi de viata la oras pe care primarii nu incearca sa o faca mai usoara, nici mai frumoasa.

    • Imi puteti face un sumar al comentariului, va rog frumos?

      • Desigur:

        „În România s-a închis totul, iar acum ţara noastră este nevoită să importe totul, de la materie primă la produse finite, adică materia primă cu plus-valoarea conferită de prelucrare.

        Mai trebuie amintit că în România se găseau şi se găsesc metale neferoase care acoperă tot Tabelul lui Mendeleev ceea ce este incredibil, dar şi generator de invidii în Europa şi în multe locuri din lumea asta complicată. Cei care susţin în continuare că România nu mai avea resurse minerale decât în cantităţi mici şi greu exploatabile sunt mincinoşi sau au interese contrare acestei ţări. Dacă s-ar fi continuat activitatea, dacă s-ar fi realizat noi prospecţiuni geologice, explorări geologice s-ar fi găsit noi zăcăminte, iar povestea mineritului neferos românesc ar fi mers mai departe. Aşa au rămas multe perimetre neexploatate, minele au fost închise într-un mod barbar, ecologizările s-au făcut în bătaie de joc, devenind o puşculiţă a partidelor ce au fost la putere.”

  28. muntii nostrii aur poarta
    noi cersim din poarta-n poarta…

    Am impresia ca exista si multa fatarnicie, ma uit cu tristete la lacuri de munte poluate de sticle PET, am vazut distrugerea poienilor de corturile de week end. si peste tot gunoaie imprastiate. Pe undeva defrisarea padurilor pt. bani, mineritul aururlui ar avea oarecum o scuza economica, nesimtirea, salbaticia nu au insa nici o scuza.

    Nu m-as mira daca chiar acei luptatori vehementi pt RM sa faca parte dintre „turistii” montani.

    • Deci ne meritam soarta, nu-i asa? Cu paduri pline de gunoaie, cu economia pulbere si cu milioane de romani la munca prin strainatate, nu cred ca mai putem ridica pretentii la ceva.

    • E o problema de educație
      Asta cu poluarea facuta de turisti
      Iar scoala nu isi face treaba

      Cine merge odata să strângă gunoaie prin munti după turisti
      Se gândeste de doua ori inainte de a arunca petul sau servetelul pe jos

      • E si o problema si de religie pana la urma
        Daca nu iti face invatatoru/profesoru educatie, atunci cine
        Macar profu de religie sau politistu
        Dar la ce exigență este in invatamantu religios si la scolile de politie
        Vedem rezultatele

        Recent ministrul de interne a hotărât ca durata studiilor in scolile de subofițeri de miliție sa se reducă de la 2 ani la 1 an – erau prea inteligenți agentii de miliție fata de restu populatiei si nu se mai puteau intelege cu ea

  29. PSD nu a inebunit,asa a fost de la inceput,un partid de limitati si hoti,in schimb poporul roman ii aduc mereu la putere,unii sunt fani psd altii sunt comozi si nu se duc la vot ca de doare daca votezi,cat timp o sa fie la putere acesta gloata de mafioti analfabeti Romania are o singura directie-evul mediu!

  30. Mai lungi comentariile decat articolu’ 🙂
    Pe oamenii din RM/imprejurimi i-a intrebat cineva ceva sau le hotaram noi soarta?

  31. Rosia Montana, pacatul originar.
    Prin 96-97 nu prea aveam o lege a minelor functionala, moderna hai sa ii zic. Aveam insa guvern nou CDR-PD, eram ahtiati dupa investitori, etc.
    Mina de la Rosia Montana, inclusiv o cariera maricica, exista. Plus o uzina de cianuratie, la Baia de Aries parca…… Prin legea aia a minelor schioapa, fosta intreprindere miniera, ulterior o unitate mai mare, o regie, au avut permis de exploatare si drept de premptiune pe perimetru. Cea ce era de fapt normal.
    Exista o anumita continuitate, in toate legislatiile. I un permis de exploatare, continui pe el. Ai facut explorare, ai rezultate favorabile, poti sa iti valorifici mai departe investitia. Altfel nu s-ar mai apuca nimeni de lucru.
    A aparut prin 96-97 Frank Timis, si a intrat intr-o asociere cu acea regie; un pic de strutocamila, dar cu binecuvantarea si cu angajamentul statului roman. Semnatar, Berceanu, ministrul Industriilor sau Economiei, ori ce forma avea atunci.
    Foarte discutabila asocierea, ca forma, foarte discutabila lipsa unei licitatii, etc, dar totul a fost in cadru legal, de pe vremea acea.
    Tariceanu e o tinta falsa, a la HotNews, in chestia asta. De fapt i se imputa licentierea unui perimetru pentru Steerling, in Marea Neagra. Licentierea s-a facut prin licitatie, conform Legii petrolului. Daca era ceva ilegal, un capat de fir, nu il inhata DNA-ul pana acum, oare?
    Revin la Frank Timis, Rosia Montana. Acesta a iesit imediat pe bursa, in Canada, a marcat un profit, la toata operatia asta, a plecat catre alte proiecte, prin Africa…..
    Gotiu si Alina Pipidi contesta din chestiile astea (asocierea, iesirea pe bursa prin ofshoruri, etc). Ba chiar fac un apel disperat catre DNA sa ancheteze ceva in tot istoricul asta, ca sa ne putem prezenta la arbitraj cu niste cazuri evidente de coruptie, astfel incat sa incercam sa invocam o clauza de tip”mostenire odioasa”. Adica dai vina pe cineva corupt din istoria respectiva, si mai departe exonorezi raspunderea.
    Ceva de genul asta au incercat grecii, ministrul de finante din guvernu lui Tzipras….. datorii facute de clasa politica corupta, bla, bla….. dar al treisprezecelea salariu, a treisprezecea pensie, etc le lua tot poporul, nu numai clasa politica.
    Din disperarea asta (vezi apelul catre DNA facut de Alina Pipidi, Romania Curata) eu simt o frica de o reala posibilitate de a pierde arbitrajul; costul politic al pierderii unei sume de miliarde va fi imens. Il vor deconta, binenteles, vrand nevrand, cei cu campania NO…….. mai ales cei ce au folosit argumente hai sa le zic, deformate.
    De aici gaselnita asta cu “mostenirea odioasa”, coruptia, etc.
    Personal, nu ii vad utilitatea. Fundamental, nu se va arbitra acest lucru, ci ce a asumat statul roman, sub semnatura, prin reprezentanti.
    Dupa paranteza asta, revenim la actionariatul proiectului. Fapt aproape nepomenit pe nicaieri, dar perfect verificabil, e ca unul dintre actionarii majori a devenit laimotivul nostru national, Soros……
    Ciudat, din oarece motive (bataie de rechini cred ) Soros a iesit din actionariat si….. a intrat bunul lui prieten (LOL) Beny Steinmetz. Nu stiu daca a fost o preluare ostila, daca dusmania exista sau s-a nascut de atunci…..
    Cert e ca nu exista macar un ONG din pleiada romaneasca finatata de OPEN Society care sa aiba macar o parere neutra despre proiect. Si sa nu altereze in prezentare, pana la limita grotescului, datele tehnice
    Tehnic se ajunge la niste chestii….. Cum sa le zic? A la Munhausen? Si prin repetitie ajung sa fie percepute ca adevaruri, axiome….
    Incerc aici, fara patimi, la rece, sa precizez niste detalii.

    Despre cianurare, mediul de la Rosia Montana, etc.
    Nici vorba de lacuri de cianura, sau mai rau,munti.
    Procedeele de tip cianurare la liber (heap leaching) presupun irigarea, stropirea unei aglomerari de material (minereu) sfarmat, cu o solutie de cianura si colectarea solutiei, cu aur dizolvat undeva la baza, pe o folie de cauciuc. Intr-adevar periculos, dar e folosit mult, inclusiv in lumea dezvoltata, gen USA.
    Nu le aplica nimeni in Europa……
    Legenda cu lacurile de cianura se trage de la un procedeu utilizat la Baia Mare, inundarea unor cantitati de steril, in niste iazuri imense. Problema principala a fost de management.
    Undeva dupa anul nou, faimoasa saptamana pana la Sfantul Ion, nimeni nu se mai uita ca s-au topit zapezile, ca ploua, ca apa din iaz creste si ca trebuie aplicata o solutie ieftina si rapida, devierea surplusului intr-un iaz alaturat, gol.
    Nu va mai aproba nimeni asa ceva, si oricum nu e aplicabil la Rosia Montana
    Proiectul de la Rosia Montana presupune cianurarea in vase de reactie industriale, tancuri de mari dimensiuni. Cianura, care costa, este recirculata, iar ce scapa din recirculare se neutralizeaza. Procedeul e foarte simplu, cu hipoclorit………
    Faimosii crapi grogy din Tisa de ii vedeam la televiziunile unguresti erau afectati de antidot mai mult decat de cianura. Asta e in logica binara, scapi sau mori….. Nu grogy…..
    Deci nu lacuri,munti, etc.
    Costuri reale de mediu, serioase: cariera (deja exista una, maricica) si batalul de steril. Roca sfarmata, din care s-a extras aurul.
    Exista un proiect de reecologizare care se poate aproba sau nu, dar nu de catre Gotiu, Pipidi, etc; sumele necesare sunt retinute conform unui grafic, in avans, conform Legii minelor, varianta actuala.
    Padurile? Au avut grija motii, de generatii, de ele.
    Apele ? Vizitati Valea Abrudelului, cu ce curge de la Rosia Montana. Apa e rosie. Se poate ocupa statul de treaba asta, dar va costa. Oricum, nu e o mostenire idiica

    Pe articol si discutii, cu citate.

    George GMT
    “În tot acest timp, Guvernul nu a făcut nicio declarație prin care să-și asigure cetățenii că se vor lupta până la capăt pentru apărarea șanselor României.”

    Procedura de arbitraj e cam seaca, aproape inginereasca. Se discuta pe proiect, aflat probabil in faza de studiu de fezabilitate final (DFS). Un arbitru numit de o parte, un altul numit de cealalta parte, unul neutru convenit de ambele parti, experti.
    Sunt discutii pe proiect, inginerie.
    Patetisme gen lacul (am vazut si muntii de cianura) nu isi au locul. Vor fi faze cu expertize, facute de somitati in domeniul respectiv, iar comentarii si ziceri axiomatice gen expertii Gotiu, Mining Watch, etc vor fi tratate ca atare. Ca intr-un banc, fapte domnilor, fapte. Vor conta practicile industriale, asa numitele “cele mai bune practici”.
    Faza cu tot romanul se pricepe la agricultura, fotbal s-a extins si la minerit.

    George GMT
    “Hai să spunem ferm, din nou, că nu cedăm Roșia Montană și că viitorul ei nu e de vânzare”.

    Da binenteles, proiectul poate fi blocat in Romania, prin decizii politice, presiunea strazii etc.
    Suntem, din pacate, incadrati intr-un sistem de solutionare a disputelor, patronat de banca Mondiala. Angajati, ca stat, prin semnaturi; cred ca inca de pe vremea cand Basescu, aflat in guvernarea CDR –PD, negocia niste acorduri PSAL, de ajustare cu Banca Mondiala. Atunci s-a negociat/agreat si mergerea la privatizare a Petromului. Alta caciula, vorba lui Caragiale.
    Mersul la arbitraj nu e deci optional, iar sentinta e obligatorie. Am mai auzit chestii infierbantate, gen nu platim nimic, nu dam nimic, etc. Se gasesc active externe, diverse fonduri in tranzit, etc, cai sunt nelimitate de executare…. Vezi cazul Argentinei.
    Mai nou, fratii Necula au castigat la arbitraj si fugaresc statul roman pe unde apuca. Noi, ca stat, am castigat contra Enel. Tot un arbitraj, am castigat la Haga si am recuperat cam 80% din zona disputata cu Ucraina.
    Imaginea ca stat refuzand arbitrajul (conform unor conventii semnate) sau rezultatele acestuia e catastrofala, asta e sigur.
    E un banc cu copilul care nu vrea la doctor. De ce? Pai ma pune sa zic aaaa…. Ei si? Pai dupa aia trebuie sa zic bbbbb, sa zic ccccc……. Fundamentele vietii, stia el ce stia.
    Prin 97 am zis aaaa (momentul Berceanu). Reprezenta statul roman, vorba aia, cu semnatura…… au urmat bbbbb, ccccc…… Vine ddddd cu acea curte de arbitraj. Indiferent de jocuri politice, ONG-uri, opinie publica, etc. In orice ordine ar fi…..

    Segment Major
    “Adevarata mina de aur a Romaniei ramane industria prelucratoare de nivel tehnologic mediu si ridicat. Aia care produce si profit, si locuri de munca, si oportunitati de dezvoltare durabila. Adica pe termen lung. Luati ca exemplu Dacia. Au anuntat o cifra de afaceri pe 2016 de 4,6 miliarde de euro, 506 milioane de euro profit inainte de impozitare”

    Exemple de tari prospere din minerit: Canada, Australia, Peru. Australia nici nu are fabrici de masini, Toyota a plecat recent de acolo. USA s-a ridicat de asemeni, prin minerit si are si acum un segment extrem de important.
    Fapt divers.
    Dacia, si alte masini, s-au impus printr-o anume calitate; asa ca intrebare, ati fi dispusi sa reveniti la masinile care rugineau in cativa ani, inainte de introducerea procesului de galvanizare a caroseriei?
    Pe plan mondial cca o treime din cantitatile de cianura circulate sunt folosite in minerit. Restul, alte industrii. In principal in galvanizare, ca industria filmelor foto e la zero.
    Punem de un blocaj la Dacia? Si la Ford ?

    Legat de “Rosia Montana si uriasa poveste de coruptie”.
    Orice companie listata pe o bursa, trece prin niste audituri serioase. Mai ales peste ocean. Sunt banii investitorilor in joc, fonduri de pensii, etc. Cam greu sa strecori prin contabilitate niste sume zdravene, presupuse de ONG-urile noastre ca fiind date ca spaga.
    Ca au platit promvare, spoturi TV, etc, poate fi prezumata a coruptie de unii. Cam fortat……Ii luam si pe aia de la Engie cu spotul lor actual de exemplu la refec? Corupatorilor?

    stefan60
    “Vedeti ce activitati are in palmares Gabriel Resources.
    Una singura. Rosia Montana.
    Cum respectiva e una srl !!!!!! cotata pe bursa din Canada , vedeti ca are si o gramada de datorii chiar daca NU a dislocat 1 kilogram de teren la RM pentru a cauta aur.
    Cu trecerea anilor a ” uns” partide si politicieni. Inclusiv PSD cu Nastase si Ponta dar si fostul PDL cu Basescu in frunte.
    Ca fapt divers, a obtinut o returnare de TVA de la statul roman. 11 milioane dolari daca mai tin bine minte.
    O fi ca a zugravit case la RM cu vopsea de argint si reparat ceva cladiri cu grinzi de aur “.

    In spate, la actionari la RMGC, e acum Newmont; e o companie miniera, americana de tip blue chip, face parte din cosul de actiuni pentru indicele Down Jones. Jucator de prim rang mondial. Nu o avea experienta?
    Gramada de datorii? Nu a dislocat un kilogram de teren>
    Argumente gen ONG, total in afara procesului economico- industrial.
    Pana la inceperea procesului minier trebuie conturate rezervele de minereu. Asta inseamna costuri imense cu foraje de explorare (pot depasi sute de mii de metri, cumulat), analize de laborator, probe tehnologice, studii, si asa mai departe.
    Astea nu le face nimeni pe gratis si normal ca totul iese pe rosu in contabilitate. De fapt asa o tine, cam in orice proiect, pana in al treilea…poate al cincilea an de exploatare.
    Riscurile de a nu avea un zacamant viabil la sfarsit sunt semnificative. Din aceasta cauza si finatarea se face la dobanzi mari, chiar si la 15 %, pe USD……
    Cine nu crede ii pot trimite, exemple, am in colectie sute de studii publicate de diverse firme, mari, mici, etc. Asa e in minerit si in petrol, incepand cu primul geolog ce se documenteaza si primul pe teren, totul costa, si costa al naibii. Cu riscurile aferente.
    TVA returnat? Posibil numai de la combustibil la foreze, alte chestii consumate prin achizitii din economia roamaneasca. Pare o suma mica, nu e asa? Ma refer la achizitiile aferente acelui TVA, care erau din economia romaneasca.

    George GMT
    “Exploatarile de carbune se cam inchid prin Europa inca din anii……”

    Unii doar.
    Germania a ars in nestire carbune iarna trecuta, in perioada aia de ger cumplit si calm atmosferic. Extraordinar de mult carbune,prost, lignit, fiindca sectorul nuclear german e in inchidere. Actiunile verzilor. Stiti poanta aia cu patlagica verde care se face rosie?
    Mai grav.
    Exista niste studii foarte serioase, facute de nemti. In astfel de cazuri le trebuie cam 60-70 de GW disponibilitati pentru backup.
    Adica poti sa treci total pe verde, dar cand nu bate vantul si e ceata, pornesti la urgenta 70 de GW (echivalent cam 100 de grupuri de a Cernavoda).
    Jocul asta cu energiile, gen Yo-Yo, impus de grupurile green, e total iresponsabil…… In afara de subiect, vedeti cine ne-a impus programul ala dezastruos de microhidrocentrale, la cererea cui, si tot asa…….

    Andrei Cristinel Negru
    “Eu as fi de acord cu exploatarea dar cu doua condiții majore :
    – aurul si argintul sa ajungă la BNR la un pret cu 25% mai mic decât al pieței ( se știe deja ca exploatarea nu se face pentru aur si argint ci pentru metale rare )
    – proiectul de reecologizare a zonei sa fie facut de statul roman iar RMGC sa vireze către statul roman anticipat suma de bani necesară implementării acestuia “
    Ar mai fi o condiție dar nu știu cat se poate implementa . Metalele rare vândute firmelor ce le prelucrează in România sa fie mai ieftine “.

    BNR-ul nu mai achizitioneaza aur; cica nu au nevoie, recomandari BCE, politica monetara, premonitii Isaraescu, etc. Chiar daca ar lua, ar importa fiindca este scutit de TVA. Declaratii oficiale.
    Preturi preferentiale, cu 25 % discount……capitalism? sau ce traim?
    Rezervele (ce se poate exploata) sunt definite prin factorul economic.
    Rentabil sau nu.
    Desi prin cifre gen contabilitate, inventar, iti ies niste cantitati de metale rare (termen care nu exista in vest, e inventie sistem socialist), economic nu sunt rentabile pentru extragere.
    Nu prea exista in lumea asta zacaminte cu productie de aur si metale rare (asa zisa categorie).
    Asa, ca judecata la absurd, oceanul planetar ar fi cel mai mare zacamat de aur, metale rare, si tot ce vrei…… Volume imense de apa, cu niste continuturi infime de aur, metale rare (LOL), etc. Nu se pot exploata economic…
    Fondurile pentru ecologizare se depun intr-un fond separat, la dispozitia statului roman. Conform Legii minelor. Pana si intr-un stat african de lumea a treia au prevederi din astea in lege. Nu dispare firma la urma si gata, ramane zoa neecologizata. Reinventam apa calda.
    Discutia poate fi despre calitatea programului de ecologizare, suma alocata, etc. Totul in mana statului roman.

    Andrei Cristinel Negru
    “Zona respectiva este foarte bogata in metale rare” .

    Zvonistica, ziare, etc. Nu exista rezerve omologate in zona de metale rare. Declaratii ANMR. Nu confundati continuturi discutabile (laboratoarele romanesti la nivel de anii 80 erau cam slabute) cu rezerve exploatabile tehnologic.

    Andrei Cristinel Negru
    “Se poate extrage aur si fara cianuri”

    Cu mercur, dar numai in cazul aurului mai grosier, care nu raspunde bine la cianurare.
    Alte procedee, si mai periculoase. Clor la temperatura inalta, vase inchise, presiune. Deocamdata doar Barick parca are un program experimental cu alte tehnologii, nu s-au lamurit nici ei daca e fezabil sau nu. Exista ceva la Baia Mare, dar mai mult fac PR…….
    Poate e o confuzie, se poate aplica un procedeu de flotatie, un fel de concentrare cu reactivi chimici. Fiind un minereu sarac, poate pur si simplu deveni nerentabil.

    Nu mai gasesc autorul
    “Da Romania nu e in stare sa isi scoata propriul aur din munti? De ce tebuie sa vina canadienii aia sa scoata aurul cu cianuri si sa ia tot profitul pe cand noua ne dadeau 6% din profit sau cat naiba era ca nu mai tin minte exact”

    Nu a vut bani pentru programul de explorare.
    Suma de 6 % este redeventa, valoare din productie, nu din profit…… Cam asa se lucreaza in toata lumea, la nivelul asta de redeventa. Taxa pe productie.
    In plus, statul roman are 20 la suta din actiuni. Va trebui sa plateasca in timp insa partea aferenta din creditarea pentru programul de explorare. Plus dobanda. Operatiuni capitaliste…..

    Ghita Bizonu’
    Aproape tot, corect.

    Comentarii generale
    Povesti lungi, cum a devenit mineritul romanesc nerentabil. In perioada 90-95 predam, oficial, aur la BNR. Cantitati mici, kilograme anual.
    In esenta, BNR-ul achizitiona aur pe lei tramvai, inflationisti. In primavara, era un pret aproape de cel mondial. Spre toamna, tot pe lei, era erodat la cca 60 %. Intreprinderea miniera, pe pierderi. In schimb, BNR-ul reevalua pe valoarea internationala (LME-London Metal Exchange). Din rezerve apropiate de zero, vremurile lui Vacaroiu, au crescut substantial, printre altele, pe baza aurului, revaluat.
    Mandra corabia, mester carmaciu……
    Ulterior, minele aveau pierderile compensate prin subventii. Adica formal erau nerentabile. A venit preaderarea la UE (ne-am dorit toti parca asta) si tot ce era”nerentabil” s-a inchis automat.
    A mai existat ca si cauza un dezmat cu cheltuielile cu materiale, salarii ca atare, sau manopera extinsa la extrem (intra la programul de schimb si servitul mesei, mai era deplasarea pana in front) astfel ca se lucra pe patru schimburi ca sa se atinga un minim de 6 ore la lucru. Vremurile lui Cosma
    Revin la explorare.
    Hartile IGR, IPGG-Bucuresti sau IPEG-Hundoara (Institutul Geologic, Intreprinderea de Prospectiuni Geologice si Geofizice, Intreprinderea Prospectiuni si Explorari Geologice) se refereau mai ales la suprafata, cu ceva interpolari sau interpretari spre adancime. Ca sa ajungi la faza de exploatare trebuie sa ai definite niste rezerve “masurate” (sigure, vechea metodologie) definite efectiv printr-o padure de foraje. Sute de metri fiecare, spatiul dintre ele poate ajunge la 50 de metri (sau mai putin), analize pe fiecare metru si multe alte chestii de bucatarie interna. Obligatorii. Niste foraje a facut IPEG-ul, dar erau total insuficiente.
    De aia si costa atata totul.
    Ca fapt divers, IGR-ul (institutul) nu s-a privatizat. Bataia pestelui a fost la IPGG, intreprinderea cu atributii nationale. Si pe minereuri, si pe petrol. Asta da, s-a privatizat. Alta caciula, poate fi detaliata cu google. Search”prospectiuni”

    LionHeart
    In mare parte corect, cu niste adenduri
    “Statul roman nu va scoate niciodata rentabil aur de acolo. Asta e concluzia la care au ajuns comunistii (care sunt niste zei referitor la exploatarea mineralelor comparativ cu PSDul si restul)
    4. El se indoieste cu adevarat ca vreo firma poate sa mai scoata ce aur mai este acolo in mod rentabil. Sau cu alte cuvinte i se parea ceva suspect in toata faza cu Gabriel Resources”.
    Sunt continuturi extrem de scazute, sub 2 grame la tona. Asa ceva se proceseaza numai cand ai cantitati mari de rezerve.
    Prin faimoasa aia explorare de 700 de milioane au mai descoperit un corp adiacent., necunoscut inainte. Alta caciula cu sursa.

    Aldocan
    “Despre poansonul de care amintea @ Ghita Bizonu’ https://infoalert.ro/2017/03/08/in-urma-cu-cu-11-ani-romania-pierdea-poansonul-brandul-pentru-aur-nici-azi-isarescu-nu-a-dat-o-explicatie-plauzibila-pentru-aceasta-catastrofa-nationala/ si Felicia Popa blog http://feliciapopa.eu/tag/poansonul-bnr-pierdut/”

    Poansonul in sine e un amarat de sigiliu, o dalta cu sigla BNR.
    Exista sensul lui care s-a pierdut, si e grav: o productie semnificativa si constanta de aur la parametri de bursa (LME/London Mental Exchange). Cum noi am inchis minele si ulterior combinatul de la Baia Mare unde se rafina a fost privatizat, (dar era oricum fara sursa) am pierdut dreptul de a poansona. Am iesit din club, cum s-ar zice. Ne-am pierdut credibilitatea. Grav, intr-adevar. Cauze, le-am amintit partial.

    Poate am pierdut ceva din vedere din argumentele prezentate. Poate aveti curiozitati, etc, puteti intreba, unele detalii se pot preciza.
    Discutia poate fi fara patimi politice, argumentatii gen sa bei tu solutia aia neutralizata, etc.
    Altfel seamana cu vremurile lui Trotski si Stalin, cine nu e cu noi…..

    • concluzia am pierdut-o undeva pe la jumatate.
      raman la concluzia mea,nu se comunica in mod real pe acest subiect.se dezinformeaza in mod intentionat.
      eu de felul meu sunt pentru exploatare de resurse dar aici intodeauna am stat in expectativa tocmai din cauza dezinformarii si a zvonisticii din jurul subiectului.
      eu nu inteleg cum poate fi un exemplu exploatarea comunista care lucra pe alte considerente decat cele de eficienta economica.

      • numai vorbesc de impactul de mediu in acele vremuri.

      • astea cu explotarea comunista si fabricile comuniste in pierdere sunt povesti, repetate la nesfarsit de ministrii ca fostu valentinu ionescului,
        din nefericire multi au ajuns sa le creada, inseamna ca manipularea a avut efect,
        dar cu o justitie incompetenta este greu sa vezi luminita de la capatu tunelului,
        autoritatea judecareasca a facut foarte mult rau tarii, comparabil cu binefacerile activitatii palavramentului,

        am aratat mai sus ca au fost doua fabrici mari
        Zlatna si Baia Mare,
        amandoua fabricile aveau tehnologie vestu evropei de varf la momentu punerii in functiune,
        si fiecare continea in interior mai multe fabrici distincte cu tehnologii adevarate
        la Baia Mare, din ce am inteles io cam asta ar fi lista:
        topire: utilaje tehnologie finlandeza, fabrica de oxigen franceza, bare de cupru tehnologie si utilaje engleze, electroliza – siemens, fabrica de acid sulfuric franceza, etc, etc,

        fabricile astea cand s-au facut, la fel ca la aluminiu Slatina, au existat in spate institute de cercetari, oameni care au facut scoli multe numai ca sa proiecteze cum se construieste un turn de apa si restu sectiilor
        separat institute de cercetare pt. utilaje, masini unelte, ec, etc.,
        astazi institutele de cercetare au murit, profesorii care trebuiau sa formeze proiectanti au iesit la pensie sau au plecat dintre noi,

        mineritu a murit in anii 90 din cauza iliescului,
        banii cat mai multi pt. mineri au facut ca productia sa nu fie rentabila,
        comunistii de dinainte de 89 nu erau chiar toti prosti – minerii erau platiti pe cantitatea de concentrat obtinut
        dupa 90 mineru era platit la cat se scotea din pamant – fiind irelevant ca nu se scoate minereu ci mai mult steril,
        o alta cauza a opririi mineritului la fel cu toata industria de stat au fost contractele de intretinere, reparatii, date cu dedicatie la membrii de partid,
        Relu Fenechiu nu a descoperit el apa calda cand a vandut transformatoare pensionate ca fiind noi,
        reteta s-a aplicat anterior in toate judetele patriei cu explotari miniere,
        asa s-a dus Aro, Tractoru, parte din siderurugie, parte din petrochimie si aluminiu la rusi,
        asa a disparut Oltchimu, Romag, etc.,
        toate fabricile patriei,
        am inteles recent ca otelaria Otelu Rosu va fi mutata bucata cu bucata la turci,
        tradatorii erau printre noi iar cei mai mari infractori au ajuns sus,
        justitia a dat cateva pedepse de astea amenzi de parcare si cam asta a fost,
        serviciile lucreaza, dar nu au voie sa deranjeje fetele bisercesti si inaltele fete ale guvernantilor si palavramentarilor

        explotarile miniere se pot reporni toate, ai nevoie de geologi si ingineri minieri,
        si fabricile se pot construi din nou,
        dar trebuie institute de cercetare care sa iti spuna daca se justifica investitia si cam cat ar fi costu,

        pt. mine este o certitudine ca stalin a adus multa fericire pt. omu de rand
        https://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_politicieni_rom%C3%A2ni_implica%C8%9Bi_%C3%AEn_scandaluri_publice

    • Stimabile Geologistu’
      te rog fi amabil si nu ma sili la harnicie … si da-mi o o sursa ptr ca sa aflu cine „:ne-a impus programul ala dezastruos de microhidrocentrale, la cererea cui, si tot asa…….”
      Nu ca nu te crez da sunt concomitenet curios si puturos … si tu pari in tema
      Multzam si bogdaposte!!

      PS – scujze. Te rog alea cateva kile de aur pe care le scoteati nu era cumva o „impuritate” a cuprului rafinat la peste 99 % ?

      • Lucian Davidescu
        http://riscograma.ro/7576/iata-cum-se-umfla-factura-la-curent/
        „Colac peste pupăză, România a acceptat să scoată de la numărătoare hidrocentralele de peste 10MW putere instalată, care asigură deja 30% din consumul total şi ar fi arătat că ţinta a fost respectată dintotdeauna”

        Greenpeace sau WWF, versiunile romanesti afisau cu mandrie pe banerul principal cum sprijina energia produsa de microhidrocentrale. Au scos frazele, iar acum se lupta cu patos contra lor. Trebuie sa caut odata, exista niste „arhive”, siteuri unde gasesti versiunile mai vechi ale altor siteuri
        Microhidrocentralele sunt daunatoare intr-adevar.

        Teoria ca teoria dar practica ne omoara, vorba marxistului. Sau a ecologistului entuziast……
        Care e la guvernare prin Germania de exemplu….

        Asta iarna in acea perioada de ger a fost si calm atmosferic, si ceata. Nemtii au trebuit sa arda ceva, si au ars mai ales lignit. Au poluat intens, o mare parte din Europa, cu dioxid de sulf. Le trebuie, in caz de urgenta, sa arda combustibili fosili pentru pana la 70 GW de energie instalata (100 de grupuri de tip Cernavoda).
        Ultima gaselnita, se gandesc un fel de megabaterii, capabile sa inmagazineze energie verde si sa o puna in retea ca sa alimenteze asa, orase intregi.
        Ar avea o amprenta ecologica imensa, dar va fi ca in gluma aia cu aviatorii americani, du-i Doamne la Ploiesti…. Sa polueze la altii…..aia nepopulatii…..
        In plus, dupa a doua zi fara energie verde, sa ne reintoarcem la combustibili fosili, ca nu putem ingheta in case…….

        PS.
        Nu, nu am scos aur din cupru. Direct aliaj dore, aur si argint in aliaj din natura.
        Cam ca aurul dacic, care are cca 80% aur, restul argint.
        Productie mica, un kilogram doua anual……..
        Productii din astea mici, dar in proportii de masa tineau leul tare inainte de WW2. Si o populatie intreaga ocupata….. Aveau motii la Brad si cazinou, ca aveau ce sparge 🙂

        Disclaimer pe care l-am uitat.
        Nu am nici o legatura cu proiectul de la Rosia Montana. Am lucrat prin Apuseni insa.
        Mai recent, am lucrat in proiecte mari (2 miliarde, USD, investitii) pe la unii „nepopulati”
        Se vad altfel lucrurile la nivel profesional……

    • @Geologistu’
      „Exemple de tari prospere din minerit: Canada, Australia, Peru”
      Dece nu comparam si densitatea populatiei care este afectatata ?
      – Canada sub 4 locuitori/kmp !! (in zonele inghetate de exploatare sub 0,2 loc/kmp). – Australia – 3,2 loc/kmp !! (in zonele desertice de exploatare…cati ori fi?)
      – Nici in Peru(23loc/kmp), exploatarile nu se fac la Lima care detine a treia parte din populatia totala !! Exploatarile sunt in zonele pustii muntoase din inima Anzilor si la 3000 m altitudine !!
      Romania – peste 96 loc/kmp !!!!! Iar zona Apusenilor este chiar f populata !!!

    • „Nici vorba de lacuri de cianura, sau mai rau,munti.
      Procedeele de tip cianurare la liber (heap leaching) presupun irigarea, stropirea unei aglomerari de material (minereu) sfarmat, cu o solutie de cianura si colectarea solutiei, cu aur dizolvat undeva la baza, pe o folie de cauciuc. Intr-adevar periculos, dar e folosit mult, inclusiv in lumea dezvoltata, gen USA.”
      Spre deliciul comunitatilor locale: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/09/20/AR2010092004730.html
      Noroc de Montana si Wisconsin. Pt. ca in SUA, statele individuale decid asta.

      „Legenda cu lacurile de cianura se trage de la un procedeu utilizat la Baia Mare, inundarea unor cantitati de steril, in niste iazuri imense. Problema principala a fost de management.”
      Nu. Problema e fost legata de faptul ca statul nu poate verifica ca un cactus primeste destula apa, daramite o intreprindere cu procese complexe. Si ar fi la fel si la RM.

      „Proiectul de la Rosia Montana presupune cianurarea in vase de reactie industriale, tancuri de mari dimensiuni. Cianura, care costa, este recirculata, iar ce scapa din recirculare se neutralizeaza. Procedeul e foarte simplu, cu hipoclorit………”
      Procedeul INCO cu SO2 produce in continuare cianurati. Mai putin letali, daaaar vezi mai sus 🙂 . La urma urmei, trebuie sa si verifice cineva treaba asta, nu?

      La faza cu cianurarea si galvanizarea: da, as alege o alta caroserie daca ar polua respectiva galvanizare. Numai ca acolo poti folosi aceeasi solutie de multe ori (si in cantitati mult mai mici) pt ca e stabilizator, nu reactant. Si reglementarile sunt al naibii de severe. Nu vad Dacia sau Ford facand galvanizarea in aer liber 🙂 . Dar, in fine, ce stiu, eu nu folosesc masina….

      „Totul in mana statului roman.”
      Asta ma si ingrijoreaza…..

      „Jocul asta cu energiile, gen Yo-Yo, impus de grupurile green, e total iresponsabil…… In afara de subiect, vedeti cine ne-a impus programul ala dezastruos de microhidrocentrale, la cererea cui, si tot asa…….”
      De acord cu nemtii si prostiile anti-nucleare ale verzilor. Si de acord si cu energia nucleara. Stii de ce sunt de acord cu energia nucleara? 🙂 Pt. ca visez sa dinamitez monumentele alea cenusii denumite baraje care au stramutat mii de oameni si au ingropat comori arheologice si monumente istorice. Nu-i pot chema pe otomani inapoi sa-mi ridice insula, asa cum nu-i pot chema inapot pe romani sa-mi refaca galeriile. De peisaj nu mai vorbim:
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Cetate_open-pit_gold_mine.jpg/1024px-Cetate_open-pit_gold_mine.jpg
      Incantator. Arata ca un furuncul…..

      „Nu le aplica nimeni in Europa……”
      Idioti mai europenii astia. Total anti-progres, e ca si cum ar fi pe un continent minuscul si ingramadit. Nu au invatat inca ca cea mai buna de cale de a te dezvolta e sa arzi dinozauri morti sau sa-ti razi muntii.
      Dar vad cu nu ai mentionat asta. Au de gand sa rada masivele Carnic, Cetate, Jig si Orlea. Le pun la loc dupa aia? Mai creste ceva pe ele apoi daca au fost sfaramate, cianurizate, de-cianurizate, oxidate, si dracu mai stie ce? Dar cu iazul ala cu un baraj inalt de 100m ce te faci? Ala e inchis in vreo hala cumva? Care e riscul de contaminare a subsolului, si cine naibii il verifica?
      http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es048962j

      Mi-ai dat exemple de tari de succes. Canada, Australia, Peru (cam discutabil, nu crezi?). Ba hai sa mai aduagam si SUA si Chile (mai bun exemplu decat Peru zic eu).
      Iar cealalta parte a monedei: China, India, Senegal, Africa de Sud, Ghana, Tanzania, Mali, Namibia, Nigeria, Malaezia… On and on. Stii care e diferenta dintre primele si urmatoarele? Primele au institutii puternice si bine puse la punct. Ultimele nu. Din care categorie facem parte noi, in opinia ta? Dai masina unui pusti de noua ani, iti strica masina si se si omoara…..

      • @Checkmate:
        Multe dintre argumente, replici, etc sunt departe de obiect, alunecate usor sau ating subiecte prea vaste, de fapt nereconciliabile cu societatea umana: din trecut, prezenta….. viitoare…….
        Alunecarea e din viteza, sau voita, nu stiu…..

        O sa incerc sa pun in bloc comentariul meu initial, al tau, si dupa aia raspunsul meu, sa vedem ce iese. Imi pare rau ca nu se pot folosi bold, underline sau alte chestii sa diferentiez textele.

        „Nici vorba de lacuri de cianura, sau mai rau,munti. Procedeele de tip cianurare la liber (heap leaching) presupun irigarea, stropirea unei aglomerari de material (minereu) sfarmat, cu o solutie de cianura si colectarea solutiei, cu aur dizolvat undeva la baza, pe o folie de cauciuc. Intr-adevar periculos, dar e folosit mult, inclusiv in lumea dezvoltata, gen USA.” //// Spre deliciul comunitatilor locale: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/09/20/AR2010092004730.html . Noroc de Montana si Wisconsin. Pt. ca in SUA, statele individuale decid asta.”

        Linkul e la un articol generalist despre aur, cum polueaza industria aurifera, etc. Mai sunt economisti, oameni de afaceri, etc care observa lucruri simple: facem gauri imense, scoatem aurul din pamant si il ingropam la loc in seifuri imense.
        In esenta corect, dar intervine natura umana, ca rasa suntem fascinati de aur…. In fapt, aurul ofera o protectie eficienta fata de tiparnitele de bani. De asta ii creste pretul acum, in vremuri agitate.
        Montana si Wiscosin au o pondere mica in productia aurifera. Nevada, Colorado, New Mexico, cum par?

        „Legenda cu lacurile de cianura se trage de la un procedeu utilizat la Baia Mare, inundarea unor cantitati de steril, in niste iazuri imense. Problema principala a fost de management///// Nu. Problema e fost legata de faptul ca statul nu poate verifica ca un cactus primeste destula apa, daramite o intreprindere cu procese complexe. Si ar fi la fel si la RM”
        La Baia Mare firma era privata, si cu parere de rau o spun, australiana. Statul are un rol de reglementare in operatii private, nu operational. Degeaba reglementarile erau bune daca toti dormeau pe ei cand trebuiau sa ia masuri in timp ce apa crestea in batal. Nu a fost un tsunami…….

        „Proiectul de la Rosia Montana presupune cianurarea in vase de reactie industriale, tancuri de mari dimensiuni. Cianura, care costa, este recirculata, iar ce scapa din recirculare se neutralizeaza. Procedeul e foarte simplu, cu hipoclorit////// Procedeul INCO cu SO2 produce in continuare cianurati. Mai putin letali, daaaar vezi mai sus ? . La urma urmei, trebuie sa si verifice cineva treaba asta, nu?”

        Sunt mai multe procedee de neutralizare . Cel cu clor este dintre cele mai eficiente:
        http://www.sgs.pt/~/media/Global/Documents/Flyers%20and%20Leaflets/SGS-MIN-WA017-Cyanide-Destruction-EN-11.pdf

        “La faza cu cianurarea si galvanizarea: da, as alege o alta caroserie daca ar polua respectiva galvanizare. Numai ca acolo poti folosi aceeasi solutie de multe ori (si in cantitati mult mai mici) pt ca e stabilizator, nu reactant. Si reglementarile sunt al naibii de severe. Nu vad Dacia sau Ford facand galvanizarea in aer liber ? . Dar, in fine, ce stiu, eu nu folosesc masina….”

        Am scris mai inainte:
        -Cianurarea prevazuta la Montana se face in vase inchise. Cum sa le mai descriu sa se inteleaga? Sunt niste rezervoare, niste butoaie imense in care se introduce minereul si o solutie foarte diluata de cianura. Deci inca o data, cum am scris nu e cianurare in aer liber….
        – Si pentru minerit reglementarile sunt severe. Se fac pentru substanta, nu pentru industrie.
        -A folosi masina sau bicicleta e o optiune personala, nu are rost discutia
        -Cum am mai scris, mineritul utilizeaza mult mai putina cianura decat alte industrii. Conform unor articole, cam 18 %. Restul, in placari metalice (galvanizari), si surpriza si pentru mine, tabacarie 
        http://www.infomine.com/library/publications/docs/SummaryFactSheetCyanide.pdf

        „Totul in mana statului roman.”////Asta ma si ingrijoreaza”…..
        Alta caciula……..

        „Jocul asta cu energiile, gen Yo-Yo, impus de grupurile green, e total iresponsabil…… In afara de subiect, vedeti cine ne-a impus programul ala dezastruos de microhidrocentrale, la cererea cui, si tot asa…….///////De acord cu nemtii si prostiile anti-nucleare ale verzilor. Si de acord si cu energia nucleara. Stii de ce sunt de acord cu energia nucleara? ? Pt. ca visez sa dinamitez monumentele alea cenusii denumite baraje care au stramutat mii de oameni si au ingropat comori arheologice si monumente istorice. Nu-i pot chema pe otomani inapoi sa-mi ridice insula, asa cum nu-i pot chema inapot pe romani sa-mi refaca galeriile. De peisaj nu mai vorbim: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Cetate_open-pit_gold_mine.jpg/1024px-Cetate_open-pit_gold_mine.jpg
        Incantator. Arata ca un furuncul…..”

        Cam mult amestecat intr-o insiruire de fraze.
        Ce pot sa comentez e ca de multe ori barajele mai au si alte roluri. Three Gorges de pe Yang Tsee ii scapa pe chinezi de o multime de necazuri produse de inundatii; mureau cu miile…..barajul de la Portile de Fier inlesneste si navigatia.
        Exista alternative nucleare si mai clean, reactoare pe thoriu. Dar nu depune nimeni atat entuziasm in promovare fata de cel pentru sfantul pachet green: solar, eolian, biogaz, hidro. Pardon, fara hidro ca s-a dovedit cam dezastruos la mivel micro….

        -Cariera de la Cetate e existenta si polueaza in nestire. Din pacate apa aia rosie (Rosia….) vine mai ales din galerii vechi.

        “Nu le aplica nimeni in Europa…/////Idioti mai europenii astia. Total anti-progres, e ca si cum ar fi pe un continent minuscul si ingramadit. Nu au invatat inca ca cea mai buna de cale de a te dezvolta e sa arzi dinozauri morti sau sa-ti razi muntii. Dar vad cu nu ai mentionat asta. Au de gand sa rada masivele Carnic, Cetate, Jig si Orlea. Le pun la loc dupa aia? Mai creste ceva pe ele apoi daca au fost sfaramate, cianurizate, de-cianurizate, oxidate, si dracu mai stie ce? Dar cu iazul ala cu un baraj inalt de 100m ce te faci? Ala e inchis in vreo hala cumva? Care e riscul de contaminare a subsolului, si cine naibii il verifica?/http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es048962j”

        Cam mult patos, si iara, alunecat pe langa subiectul Rosia Montana
        -dinozaurii saracii, nu prea au contribuit la nasterea combustibililor fosili. Au fost diversi arbori (carbune) si niste goange mici (LOL), foramimifere pentru petrol; ceva cam ca planctonul actual
        -am scris, dar banui ca ai citit in diagonala, si dai si combate cu patos:
        G: Costuri reale de mediu, serioase: cariera (deja exista una, maricica) si batalul de steril. Roca sfarmata, din care s-a extras aurul. Exista un proiect de reecologizare care se poate aproba sau nu, dar nu de catre Gotiu, Pipidi, etc; sumele necesare sunt retinute conform unui grafic, in avans, conform Legii minelor, varianta actuala. Padurile? Au avut grija motii, de generatii, de ele. Apele ? Vizitati Valea Abrudelului, cu ce curge de la Rosia Montana. Apa e rosie. Se poate ocupa statul de treaba asta, dar va costa. Oricum, nu e o mostenire idilica

        -http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es048962j
        -Mere, pere, bretele, vorba lui Florian Pitis. Este un articol despre mercur. Nu se aplica la Rosia Montana, nici nu merge tehnologic. Ultima statie de amalgamare, de la Gura Barza, langa Brad, e inchisa de mult. Discutam ca sa avem discutii sau facem un pomelnic, asa in general, ca Mining Watch ?

        “Mi-ai dat exemple de tari de succes. Canada, Australia, Peru (cam discutabil, nu crezi?). Ba hai sa mai aduagam si SUA si Chile (mai bun exemplu decat Peru zic eu).
        Iar cealalta parte a monedei: China, India, Senegal, Africa de Sud, Ghana, Tanzania, Mali, Namibia, Nigeria, Malaezia… On and on. Stii care e diferenta dintre primele si urmatoarele? Primele au institutii puternice si bine puse la punct. Ultimele nu. Din care categorie facem parte noi, in opinia ta? Dai masina unui pusti de noua ani, iti strica masina si se si omoara…..”

        -Sunt niste tari de pe lista negativa despre care nu am auzit nimic deosebit: Senegal, Africa de Sud, Mali. Altele da.

        Bun, si conluzia este ca esti total antiminerit. Intrebare, in Romania? In alte tari? Asa la nivel mondial?
        Noi ne putem propune un target? Sa reinviem o industrie care poate fi viabila, inclusiv cu constrictii de mediu? In dezbateri realmente argumentate, eventual si democratice ?
        Personal, cand vad amestecatura asta de argumente pe langa subiect, gen articol despre mercur la discutia despre cianura, nu am masina, etc……
        Am impresia ca am de-a face cu cea ce se numeste in jargon un hater. NO, NO, and NO……
        Bineteles ca ai dreptul sa te manifesti, exista o democratie, dar manipularea si imbrobodeala parca sunt altceva, nu e asa ?

        Si ne reintoarcem la subiectul initial, la modul cum e prezentat proiectul respectiv: adunam tot ce e mai apocaliptic, mai grav, legat de o industrie, punem intr-o oala, amestecam bine si ii dam drumul…….
        Ca in faza cu mercurul de aici care ai enuntat-o asa, documentat, dar nu are absolut nici o relevanta cu subiectul in discutie.

        Ca sa divagam, uite iti propun eu un target adecvat, cu mercurul din tuburile de neon clasice si asa zisele becuri economice.
        Mult mai grav.
        Milioane si milioane de mici picaturi, zeci de miligrame multiplicate de milioane de ori.
        Nu prea recicleaza serios nimeni, cel putin la noi…….Odata tubul spart, se imprastie mercurul, indeosebi in aglomerarile urbane….

        Dar parca nu e asa vizibil ca o industrie din asta, dezvoltata la suprafata, nu e asa ?
        Mai spectacol ?

        • Sunt pro-minerit subteran. Si pe asteroizi 🙂 (ai acolo tot ce vrei mai putin potasiu si sulf. Se pare ca astea sunt rare in tot universul. Apropo de peak whatever).
          Cred ca problema este ca eu consider ca ar trebui sa limitam instinctele umane si fascinatia pt aur. Nu stiu altii cum sunt, vorba autorului, dar pe mine nu m=a preocupat vreodata decat ca metal bun in domeniul meu (conductor electric, termic si reflectorizant).
          Iar ideea ca trebuie sa tot dam inainte cu mineritul si industria de orice fel indiferent de consecintele pe termen lung e gresita pt ca sunt chestii care pur si simplu nu se pot reface. Ti-am dat exemple mai sus. Intelege ca trebuie sa astepti niste milioane de ani pt un nou munte sau o noua civilizatie sa iti lase niste ruine. Si asta se aplica si pentru minereuri. Cand ai ceva ce poate fi folosit o singura data, apai randament 99 la suta pt el. Doar suntem tehnologisti, nu?
          Nu prea inteleg poluarea cu mercur din becuri. Da, stiu ca e o problema, e de mult o problema. Si demonstreaza ce incerc sa subliniez: Ca atunci cand apare o astfel de problema, statul roman e incapabil sa o gestioneze. Si atunci, pentru siguranta cetateanului actual, si a celui de peste 50 de ani, nu mai bine las proiectele riscante de genul asta in pace? Ti-am dat exemplul pustiului, sa il dezvolt: nu dai masina pustiului de 9 ani, mai astepti pana cand capata minte (si carnet preferabil). Cam acela este stadiul momentan de gandire al statului roman. E incapabil sa gestioneze situatii deosebite, contracte sau finantari. Cum poti avea incredere in el? Ca va verifica (mai sa fie, eu cred ca puneam oameni acolo la barajul respectiv la Baia Mare. E un potential pericol public. La fel cum ar trebui sa fie si la Cernavoda. A cerut statul niste limite de nivel? Are macar aceasta pretentie in vreo lege? Traim in era remote sensorilor, pot sa vad de la Bucuresti nivelul lacurilor respective, sau temperatura in reactoare). Pur si simplu nu am incredere in capacitatea statului de a gestiona contracte avantajos si in siguranta. Din motive pe care le vedem tot timpul, vezi articolul cu salariile armatei.
          NIMIC din ce se intampla pe acolo nu trebuie sa fie treaba statului. Decat sa fie treaba statului, mai degraba sa stea naibii in pamant. Macar stiu ca de acolo nu intra in casa lui Dragnea.

  32. Daca densitatea populatiei e mai mica, credeti ca sunt mai relaxate reglementarile de mediu, garantiile financiare, etc ?

    • Evident ca sunt mai relaxate in Australia decat in Costa Rica, avand in vedere ca procedeele cu cianurati sunt ilegale in Costa Rica. Evident ca sunt mai relaxate in Nevada decat in Montana, avand in vedere ca in Montana nu sunt legale.

  33. Nu ma pricem la geologie sau minerit, dar cred ca investitii in turism si in valorificarea traditiilor locale pot aduce pe termen lung mult mau multe profituri. Traiesc in Italia si aici orisice localitate are branza tipica, vinul tipic sau mai stiu eu ce tipic. Si neamtul, olandezul, etc vin anume pentru acea branza sau acel vin. Comunitatea castiga, statul castiga, peisajul ramane intact.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *