Royal Navy are probleme…

HMS Audacious

…pe care n-ar trebui sa le aiba.  Si sunt unele extrem de serioase cu atat mai mult cu cat situatia internationala este tensionata, atat in Atlanticul de Nord cat mai ales in Pacificul de Vest, acolo unde britanicii si-au asumat de curand – prin AUKUS – unele obligatii.

In aceste zile marina regala britanica nu are nici macar un singur submarin de atac pe mare, toate sunt in port din varii motive.

In principiu, Royal Navy detine de ani buni sapte submarine de atac nucleare, dar in prezent are numai cinci operationale, pentru ca doua SSNuri din clasa Trafalgar (HMS Trenchant si HMS Talent) au fost retrase inca din 22 mai, fara ca cele doua nave din clasa Astute (HMS Anson – inca in faza de teste pe mare si HMS Agamemnon – asteptat pentru livrare abia in 2024) care ar fi trebuit sa le inlocuiasca sa fie operationale. De ce? Misterul persista…

Astfel ca, la acest moment, Royal Navy detine  urmatoarele submarine de atac: HMS Astute, HMS Artful, HMS Ambush, HMS Audacious si HMS Triumph (ultima nava din clasa Trafalgar si care urmeaza sa fi inlocuita de HMS Agincourt in 2026).

Dar… HMS Audacious a revenit la baza in martie 2023 dupa o misiune extrem de luna, 403 de zile, din care 363 in Marea Mediterana. Ori dupa o astfel de misiune este clar ca nava are nevoie de o perioada indelungata de intretinere si reparatii. Totul ok in acest caz? Nu chiar, pentru ca nava sta la cheu pe motiv ca nu i s-a gasit un doc uscat pentru realizarea anumitor lucrari de intretinere care necesita dracovenia de doc, conform amiralului Tony Radakin in fata unei comisii a parlamentului britanic (declaratia cu pricina a fost facuta in luna iulie).

HMS Triumph tocmai ce a revenit si ea dintr-o misiune de trei luni si din acest motiv nu poate lua din nou marea in piept pentru o perioada de timp.

Si conform sitelui britanic specializat pe marina “Navy Lookout” restul de patru submarine (daca includem si HMS Anson aflata in probe) stau relaxate la cheu in baza navala de la Faslane, Scotia.

“Navy Lookou”: „It is difficult to report the exact status of the other four submarines because this type of information is not in the public domain, but HMS Astute, Ambush, Artful and Anson were all observed together at Faslane this week.”

HMS Astute a iesit pe mare pentru foarte scurt timp in luna iulie, dar HMS Artful si HMS Ambush sunt andocate de luni bune. „It is unclear whether this is due to technical concerns, support infrastructure issues, submariner shortages, or a combination of these,” incearca siteul britanic sa gaseasca o explicatie.

Asta in conditiile in care atat in Pacific, in zona Taiwanului, cat si in zona Marii Nordului, nevoia de submarine este una ridicata, atat rusii, cat si chinezii intensificandu-si activitatea cu propriile lor submarine, iar Astute este o clasa foarte noua de submarine construita special spre “folosul” ivanilor.

De remarcat ca submarinele clasei Astute sunt destul de unanim considerate printre cele mai performante nave din clasa lor din lume, atat din punctul de vedere al navei in sine cat si al sistemelor electronice aflate la bord. Dar degeaba ai astfel de nave in dotare daca le tii la cheu, bine legate.

PS Indiferent care sunt cauzele pentru care Royal Navy nu are niciun submarin de atac in misiune astazi, problemele celei mai titrate marine de razboi din lume si din toate timpurile par sa nu se mai termine si de multe ori incompetenta este cea care le creaza. Sa amintim cum distrugatoarele Type 45 au intrat in serviciul de lupta fara racheta anti-nava la bord, cu mari probleme la sistemul energetic, sa ne mai aducem aminte cum tot Royal Navy a retras din lupta avioanele de supraveghere maritima si abia dupa ce rusii au inceput sa le dea tarcoale au comandat P-8 APoseidon.

Cum, abia acum si-au dat seama ca portavioanele lor ar trebui sa poata opera F 35C si nu varianta B…

GeorgeGMT

 

38 de comentarii:

  1. „Cum, abia acum si-au dat seama ca portavioanele lor ar trebui sa poata opera F 35C si nu varianta B…

    Îsi mai dàduserà seama, dar iar au revenit la B.
    Nu mai situ, parcà au prevàzut totusi niste rezerve tehnice de fezabilitate pentru a instala o catapultà si sà modifice prova.

    4
    • Da, e prevazut cu spatiu sub puntea de zbor pentru instalarea de catapulte si cabluri arestoare: „The QEC is an ‘adaptable carrier’ but this really just amounts to spare spaces within the ship. There is a gallery deck below the flight deck with capacity available to accept catapults and the arrestor gear equipment but it would not be cheap to purchase and integrate the new ALRE, power supplies and control systems.”
      Sursa: https://www.navylookout.com/the-royal-navy-has-ambitious-plans-for-its-future-maritime-aviation-force/

      3
    • au vrut in 2010, au renuntat in 2012 cand deja se dublasera costurile din oferta initiala
      Nu e de spatiu, charles de gaulle e mai mic, dar are de unde genera aburul pentru catapulta, emglezilor le trebuia una electromagnetica, emals la americani nu prea mergea etc

      si acuma ca este emals, vor o catapulta mai mica – dar nu sa renunte la f35B ci sa lanseze Vixen sau alt wing-companion, a fost si aici ceva articol

      3
  2. Nu sunt singurii. Flota de nuclear carrier americana a avut acum cativa ani doar vreo 4 – 5,ready for combat. La ei, la un ciclu de 18 luni 6 le sta in mentenanta. Iar la un ciclu de 42 de luni 8 luni sunt trase pe dreapta. In situatia ideala sunt gata de misiuni 30-90 de zile 6 si unul ptr misiuni mai indelungate. Din 11.

    1
  3. Politicienii de cacat sunt problema. Asistatii sociali sa nu mai aiba drept de vot. Imigrantii primiti cu glont. Armata sa-si puna ea ministrul, indiferent cine castiga alegerile.Daca nu se primeste procentul din PIB ptr. aparare-lovitura de stat si dictatura militara. Nu m-am gandit numai la UK…

    15
    • din pacate,ptr tot ce vrei trebe sa te muti. in congo !!!

      18
    • Dacā nu le e fricā de rāzboi nu înseamnā cā nu au planuri de rezervā, gândire lucidā, o sānātate si flexibilitate, „readiness”. Natiunile care au evoluat si contabilizat niste etape de evolutie a societātii în timp, reflectate în diverse ramuri, printre care si armata, îsi permit sā fie mai relaxate, dar au o elasticitate fantasticā în a se adapta, economic în primul rând, la o stare de criza sau rāzboi.

  4. Nu cred ca problema subs e echipaj. Fiecare bomber, asta i porecla lor are
    2 echipaje, starboard si port se numesc. E insa posibil ca au nevoie de ceva mentenata, firesc dupa un tour
    care majoritatea lui daca nu totul e
    subacvatic.

    4
  5. In urmatoarele 3-4 luni sunt f putine sanse sa se intample ceva f neplacut in lume(sa dea D-zeu nici mai tarziu). Rusia are o mare rana deschisa(si nu-i mai trebuie alta) pe care deocamdata nici Kim sau Xi nu pot sa i-o oblojeasca. Primul n-are puter si al doilea mesteca in oala din Marea Galbena unde polonicul chinezesc se impiedica si de alte linguri. S-ar putea ca imperialismul chinez sa se grabeasca, inainte ca Japonia sa fie gata de riposta dar in1- 2 ani nu-i gata si nici economia nu-i mai duduie. Depinde si cati pumni de orez mai poate produce pt ca multi chinezi s-au facut muncitori, intelectuali, soldati marinari si aviatori. China depinde si de mancare nu numai de petrol si carbune.
    Sunt convins ca daca arde ceva in 6 luni navele MS vor fi pe ape si pe sub ape. Iar avantajul tehnic este de partea lor.

    10
    • atata timp cat si Xi si Kim au neste multe focoase nucleare(si vectorii necesari), samuraii vor sta mumos.sunt cam singurii de pe planeta care au simtit pe pielea lor(la propriu) cum este sa iti pice o nuke in cap.si nu cred ca vor sa repete experienta,nici ptr americani,nici ptr taiwanezi.

      1
      • Japonia parca era oficial sub umbrela nucleara a SUA…

        4
      • stau foarte frumos Japonezii cu pretextul ca au un nebun la poarta la nord de coreea de sud baga mare toti banii de la Aegis Ashore in Aegis Afloat plus o gramada in plus si la cate avioane cu decolarea scurta achizitioneaza de la americani nu m-ar mira sa mai faca cand termina la anu distrugatoarele de convertit puntea altele noi care sa numai fie nevoie sa fie convertite ,ca bani au iar SUA a inceput sa slabeasca lesa si sa ajunga aia sa aiba o flota de distrugatoare mai capabila decat flota de portavioane chinezesti

  6. EU să zică bogdaproste că Rusia le mai pune sângele in mișcare din când in când.

    6
    • Acoperirea cu barnacles a unui corp scufundat in mare e ceva natural, nu ma mir. Asta nu arata daca subul e in forma sau nu. Singurul lucru care deranjeaza e „galagia” suplimentara al
      acestuia legata de aceste animale care
      oarecum maresc suprafata de frictiune.
      Atata tot. Ziaristii aceia nu mai au ce sa
      scrie si se afla in treaba?

      11
      • Si inca o prostie scrisa acolo:
        Sunt acoperite cu placi de guma, adevarat,
        atunci unde dracu vede rugina ?

        2
        • @Dov daca ai vreodata timp si placerea sa ne povestesti mai multe, poate in vreun articol sau comentariu mai lung despre sea corps sau povesti din cariera ta. noua ne-ar face placere sa citim.

          3
          • Ca de obisnuit, HeHeHe, povestesc si eu
            ce pot. Restul peste vreo 30 de ani.
            Ierusalim e in centrul lumii, avem de toate?
            Da, si este interesant….
            Ei, am sa gasesc ceva o data…..

            7
  7. Mai sus e unu’ care le rezolvă el pe toate, luând votu’ la asistați (bănui că vrea din toată inima ca dacă firma unde lucrează dă faliment, ar prefera să nu mai aibă drept de vot pe perioada în care-și caută de lucru) , împușcând migranții (de exemplu fro 4 meleoane de români emigrați pe care-i vrea împușcați…, ca să nu mai vorbim de sri-lankezii care consruiesc blocu’ de lângă el), să nu eziste control civil, adică dacă ești militar să faci ce vrea peninsula ta și dacă peninsula ta are chef să cheltuiască totzi banii țării pe uniforme plătite la suprapretz, să- bagi la bulău pe nemernicii de civili și să le explici că nu ezistă altă viață decât viața în bocanci.

    Fabulos…..

    14
    • Lăsați, lăsați, scapă ei la condus mașini și ucis de cetățeni pașnici pe trotuare, d-apoi să se defuleze anonim pe site-ul RoMil.
      Pî sî, pe feisbuc îi blochează. Acilea e democrație.

  8. De fapt, fabulos și interesant mi se pare că este tolerat aici de moderare discursul de extremă dreaptă… și nu e prima dată în ultimul an când remarc asta.

    7
  9. @ Dov
    Da, aveți de toate. Și submarine germane, donație, că tot veni vorba de submarine.
    Cu sinceritate, nu vă critic !

    • Cine ti a zis ca s donatie, visezi ?
      Ne a facut reducere, la 3 platite al patrulea gratis. Asta au facut fc aveau
      nevoie apriga de lucru la Thyssen Krupp.
      Trebuie sa incercati si voi asta, sa platiti 3 , iti garantez ca al 4 lea vi s ar da si voua gratis. (700 mil euro unu)?

      5
  10. According to the German budget execution, item: 559 01- Beitrag zur Beschaffung von Verteidigungssystemen für Israel (contribution to the procurement of defense systems for Israel) for a total of 550 million euros (for the first of three planned Dakar-class submarines) The contract is 3 billion euros, that is -18.3% discount, th`is common practice. Special systems from Israel, hmm… It might be realistic to add another billion. Рlus nuclear weapon (from foreign sources, smiley) Price Not Available… INS Drakon ~750 billion euros, according to German sources. https://www.instagram.com/p/Cv0P0kmokqT/?img_index=1 Regards.

    6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *