Suhoi 57 dincolo de 2025

Cand spunem asta, ne referim la faptul ca datorita problemelor cu motoarele, radarul etc, nu este de asteptat ca noul avion multirol rusesc de generatia a cincea sa intre masiv in dotare pana spre finalul decadei.

Este mult mai probabil ca Moscova sa fabrice Su 57 in numar mic, un fel de low rate production, sperand ca in urmatorii 8-10 ani aeronava sa ajunga – impreuna cu toate sistemele sale – la o maturitate tehnologica care sa-i permita intrarea in dotare la maximum capacitatii sale de lupta.

Iar in acest particular caz nu prea avem ce sa reprosam rusilor (altceva decat propaganda pe post de realitate), daca ne uitam si la americani cu al lor program JSF (si daca tinem cont ca yankeii au resurse mult mai mari ca si o experienta mult mai vasta). Asadar este de asteptat ca numarul Su 57 sa creasca in fortele aerospatiale ruse dar intr-un ritm foarte lent si fara ca aeronavele sa fie la potentialul lor maxim.

In aceste conditii Rusia va continua sa achizitioneze Suhoi 35S, Suhoi 30SM Suhoi 34 Fullback, ca si un numar nu foarte impresionant de MiG 35.

Problema Moscovei nu apare insa pe zona aviatiei de lupta, asa cum am putea crede la prima vedere, mai ales ca rusii au in prezent destule aeronave moderne sau modernizate, nici pe zona elicopterelor acolo unde in ultimii ani s-au facut eforturi serioase care-si arata deja roadele.

Problemele lor apar pe zona unor aeronave care in general nu fac prima pagina si nici nu starnesc un asa mare entuziasm, precum aeronavele de lupta.

Flota rusa de avioane de transport are mare nevoie de avioane noi, la fel si flota avioanelor de recunoastere sau a celor de alimentare in aer, aici unde Moscova „trage” in continuare de aparate vechi.

Astfel, pana in 2020 este de presupus ca mult asteptatul Il-76-MD90A (Il 476)va intra in dotare in numarul comandat deja ( 39 de aeronave),  de asemenea un inlocuitor pentru batranele An 24/26 (Il 112V) este si el pe drum, asteptandu-se ca noul aparat sa intre si el in productia de serie cat mai curand, probabil dupa 2019.

Daca lucrurile vor merge bine cu Il-76-MD90A, atunci noul A 100 (AWACS) va intra si el in dotare, desi programul este intarziat, primul aparat ar fi trebuit sa fie deja operational inca din 2016.

Ramasi mult in urma concurentei, rusii spera sa-si revina in jurul anului 2020 si pe planul dronelor, sisteme de tip Reaper ar trebui sa fie livrate armatei incepend din 2020.

Incheiem cu sistemele de aparare anti-aeriana, aici unde se asteapta continuarea dotarii cu S 400 sau Pantsir SM, asteptandu-se ca si noul S 500 sa ajunga la stadiul intrarii in productia de serie desi sunt intarzieri si aici, primul prototip fiind asteptat abia spre 2020. Initial termenul pentru S 500 era 2015.

Aici trebuie sa venim cu o mica lamurire. Am tot vazut prin presa cum ca noul S 500 va face si va drege, lucru care este foarte posibil sa fie adevarat, doar ca lumea confunda S 500 cu S 400, cand de fapt cele doua sisteme sunt destul de diferite din punct de vedere tactic, astfel S 400 este un sistem clasic anti-aerian si anti-racheta care poate duce si lupta anti-balistica in anumite circumstante, dar nu este specializat pe antibalistic.

S 500 in schimb este un sistem preponderent anti-balistic, menit sa inlocuiasca in arsenalul rusesc A 135 (un sistem strict antibalistic). S 500 este mai apropiat ca scop de americanul THAAD decat de S 400 si este gandit sa suplineasca S 400 pe frontul antibalistic, dar poate ataca si tinte aeriene lente si greu manevriere cum sunt de exemplu aeronavele de tip AWACS.

Nu exista nici un indiciu in acest moment precum ca S 500 va putea angaja si tinte aeriene precum avioane de lupta, rachete de croaziera sau elicoptere si din acesta cauza este cu totul incorect sa fie prezentat ca un urmas al S 400 Triumf cand el este de fapt urmasul  A 135.

Ramane acum sa vedem cum se vor descurca rusii cu atat de multe programe noi pentru ca, trebuie sa fim sinceri, nici macar americanii nu cred sa aiba astazi in dezvoltare atat de multe, dar aici mai trebuie tinut cont de faptul ca Moscova este mult ramasa in urma si a tot tras, in ultimii aproape 30 de ani, de tehnica ramasa de la URSS.

Amintim aici doar cateva programe aflate in desfasurare: Borei/Bulava, noi rachete intercontinentale – Sarmat, noi submarine de atac nucleare – Yasen plus modernizarea celor mai vechi – Victor 3, un nou tanc, noi transportoare blindate pe roti, noi masini de lupta a infanteriei, noi sisteme antiaeriene, noi avioane de transport, noi nave de lupta etc.

Efortul financiar si, mai ales, cel uman este probabil imens si necesita timp.

GeorgeGMT

77 de comentarii:

  1. Pacat ca rusii cheltuiesc acum miliarde de ruble pe armament cand ar putea sa-i investeasca in infrastructura, hi-tech, sanatate si invatamant. pentru a atrage investitori straini care vor aduce capital, care va putea fi mai tarziu directionat catre industria de armament.

    Rusii ar trebui sa aplice modelul chinez.
    https://imrussia.org/en/world/2487-crisis-in-emerging-markets-is-china%E2%80%99s-model-better-than-russia%E2%80%99s
    „Whereas Russia has relied on frequent wage increases and consumer spending to drive growth, China has spent trillions on infrastructure, real estate, and industrial capacity. (As Carnegie Endowment experts Yukon Huang and Patrick Farrell have noted, China’s model is not exactly new—it is similar to the path taken in recent decades by Asian Tiger nations like South Korea and Taiwan.)”

    • Pacat? Chiar deloc…tot ASA sa o tzina pans se vor prabusi.problema militara a rusiei consta nu in modernizarea armatei si a resurselor ci in comandantii lor fara viziune strategica,ei considera cercetarea militara ca platforma de lansare tehnologica,pe cans in occident cercetarea tehnologica( in foarte mare privata) daca merita sent aplica si militar

      • Bine, eu am zis „pacat” gandindu-ma si la poporul rus care trebuie sa se maturizeze si sa si reconsidere prioritatile. In fond armamentul nu tine de foame si nu poate fi folosit ca medicament. Iar autostrazile si caile ferate nu se construiesc cu submarine si avioane ci cu muncitori calificati si utilaje civile.

        • am cunoscut destui rusi ca sa am o parere desore ei.traiesc in lumea lor ,constiinta lor este formatata de propaganda rusa.spre exemplu un rus imi spunea ca Moldova este a lor,i,am zis ca este imposibil ptr ca acolo nu traiesc rusi,s,a uitat LA mine de parca eram nebun:)) a zis ca a fost a lor,decideci este a lor. I,am explicat babeste ca EU daca I
          fur masina lui asta nu inseamna ca este a mea.m-a facut roman hotz si a ras :))

          • Exact, rusii trebuie sa se maturizeze psihic si sa-si dea seama ca daca vor o armata puternica mai intai le trebuie o economie performanta si un nivel de viata ridicat. Propaganda nu tine de foame.

        • …poporul? „imatur”??? Haida de..Cand pierzi 20 de milioane de semeni in ww2 devi instantaneu matur. Si-ti iei toate „garantiile”.. Asa ca „prioritatile” lor sunt teribil de rationale. Cine te crezi matale sa-i consideri infantili. Astia or sa dea si ultima copeica si chiar de-ar merge cu totii desculti pe strada, tot or sa aibe armata pe care o doresc.

          • Apai sunt imaturi pt ca in cea mai bogata tara din lume ar trebui sa fie si ei tot bogati si cu o armata la nivelul celei a SUA. Coruptia insa….

          • „Astia or sa dea si ultima copeica si chiar de-ar merge cu totii desculti pe strada, tot or sa aibe armata pe care o doresc”

            Dar asta nu este normal, rusii au o tara superba cu bogatii la care romanii doar viseaza si in loc sa-si dezvolte sectoarele cele mai importante ale economiei si sa creasca nivelul de trai, rusii irosesc banii pe armament.

            • Nu! caci istoria lor e tragica. Si spre deosebire de noi care nu ne invatam lectiile ei o fac. Asa cum stiu si cum pot.

              • Daaa, cam ce lectii si-au invatat rusii, ca de de cand au aparut ca popor tot saraci si iobagi au fost, mare imperiu intradevar dar tot amarati. Pe la altii, prin alte imperii, oamenii mai simteau si in buzunar ca fac parte dintr-o tara puternica.

      • @Verde: cred ca te inseli in ceea ce priveste cerectarea, cel putin in SUA. ARPANET si GPS sunt doua tehnologii dezvoltate initial pentru militari si deschise apoi pentru uz comercial.

  2. Pai așa au făcut și în timpul războiului rece, au încercat să ,,tina aproape ” cu americanii iar ,,reteta” a dus la colaps economic și social și în final la dezmembrarea URSS…vorba lui Musoiu, modelul chinez e altceva, nici nu știu, să mă bucur sau sa plâng ? ….ambele variante URS supărat și flamand sau URS ,, jucăuș” nu prea-s in regula pentru Ro, cel mai bine ar fi că noi sa ne rezolvam problemele…

    • Si Romania ar trebui sa aplice modelul chinez sau japonez sau sud-coreean dar nu avem cu cine, la conducere fiind mafioti votati de popor.

      • Domnilor terminați cu modelul chinez…ăștia ard etape peste etape fascinând lumea doar cu numărul exact că URSS.

        • Nu este doar model chinez. Si sud-coreenii si japonezii au facut la fel.

          • Romania ca sa progreseze trebuie sa aplice regulile de baza : plata LA ora,pensii platite numai LA pensionare,reducerea ssistatiilor sociali,facilitati fiscale ptr investitori,burse riducate de merit ptr elevii si studentii exceotionali,control financial bancar strict ,masuri structe de recuperari financiare

            • Si confiscarea averilor ilicite.

            • In general da
              Detaliind e cu virgula pe unele domenii
              Recuperarea averilor , unde e dovedit si sentinta e definitiva ,ar fi ptr recapatarea increderii oamenilor nu ptr a aduce beneficiu economic
              Nu trebuie sa transforme unul o buna practica in una de gen comercial , economic ca altfel transformi agentii fiscului in aia de la circulatie ..care stau cu radarul dupa colt ptr a aduna amenzi
              Economia e o roata pe care o cresti in diametru constant , nu un organism ce il hranesti cu gunoaie( ptr @ musoiu), din contra acolo unde exista activitate economica ce risca sa fie distrusa de interventia fiscului , ptr a recupera prejudiciu , trebuiesc gasite metode ptr a recupera fara a afecta activitatea economica si deci viata unor oameni ce nu au de a face cu chestia
              Nu merge doar cu execut silit , se deschide astfel calea multor abuzuri si „parjolirea” in practica
              Recuperarea trebuie facuta , trebuie organism specializat pe asta , odata trecut de fisc sau cum se face
              Cu asistatii trebuie sa se faca o legatura intre anofm , sau cum se numesc agentiile teritoriale ptr ocuparea fortei de munca si agentii locali ce se ocupa de asistati ptr a oferi locuri de munca celor ce se beneficiaza de ajutoare , la trei oferte refuzate pe motive nefondate se intrerupe ajutorul
              E de dezbatut
              Centralizarea facuta de psd cu reintoarcerea politistilor comunali in sate , cu distribuirea uniforma a diferitelor agentii si atributiuni specifice nu va duce decat la „cumetrii” si fond ptr coruptie

              • De acord.

                Uite, de exemplu as interzice transferarea banilor in conturi off-shore. Banii afaceristilor romani care au firme in Romania sa ramana tot in Romania, la fel si banii afaceristilor straini care au firme aici.

                • functionarul de stat trebuie sa aibe o salarizare pe masura,dar si sa raspunda pe masura.orsice infractiune a functionarului trebuie pedepsita prin anularea contributiior siciale pana LA aceea data,recuperarea prejudiciului+ amends exhivalenta cu prejudiciul creat,care ca fi recuperate print proprire.anularea automata a pasaportului orsicaruiucetatean care este raspunzator penal pe linie financuara

                • serios? adica investitorii straini sa aduca bani, dar sa-i lase aici, nu? Eventual sa ne si multumeasca ca le dam voi sa aduca bani si know-how in tara 🙂

                • Nu conteaza numele meu

                  @Musoiu
                  „de exemplu as interzice transferarea banilor in conturi off-shore”

                  Este imposibil sa interzici transferurile bancare si nici nu poti sa creezi lista neagra cu conturi interzise din simplul motiv ca eu angajat banca straina pot sa creez in o ora mai multe conturi bancare decat poti tu (agent ANAF ro/eu) sa adaugi in lista neagra) si sa le interzici.

                  Varianta 1: cont pe numele propriu si banii tot pleaca in afara dar te verifica ANAF in cazul asta.

                  1) Imi vine client la ghiseu si imi cere sa ii transfer din contul lui 100.000 $ in alt cont strain completat pe OP, eu nu am voie sa il refuz si nici cei din centrala (Bucuresti) nu au voie, doar sa verifice daca contul apartine unui stat cu „probleme” (Siria ex)

                  2) Clientul isi face singur transfer in home banking (aceeasi regula cu centrala) catre un cont (Malta exemplu).

                  3) Daca totusi se interzice transferul prin lege a oricarei sume din Ro (EU) in Malta (de ex) eu ca/client pot sa imi fac cetatenie Turca de ex + cont la o banca turca si sa transfer $ RO > $ TR iar apoi $ TR > $ Malta prin Home Banking de pe smartphone/pc/tableta/laptop. Practic fac o intermediere cu o banca dintr-o tara agreeata de EU si mai apoi din aceea tara catre un paradisul fiscal.

                  In toate cele 3 cazuri banii NU POT fi opriti dar lasa „urme” de la plecare pe numele clientului ! (se verifica contul sursa de plecare a $)

                  Varianta 2:
                  Pasul 1) Faci rost de cont si pasaport in RO, TR si Malta pe numele unui boschetar/tigan din Romania sau pe numele unui boschetar de preferat din orice tara care nu are acorduri internationale cu RO sau EU etc (cu o adresa valida) dar TU SA DETII USER SI PAROLA LA HOME BANKING !!! si pe tantalau il platesti cu o suma infima pentru ca isi da cu semnatura peste tot.

                  Pasul 2) Ceri card bancar de la fiecare cont (card RO + card TR + card Malta si returi),
                  cardul evident pe numele boschetarului/strainului si in asa fel tu beneficiezi de bani.

                  Pasul 3 Daca esti un politician jegos poti sa iti primesti spagile prin felul asta fara sa fii detectat (sume imense).

                  Info: boschetar = titular
                  tu = beneficiar real

                  P.S. Exista riscul ca boschetarul (daca e destept) sa iti goleasca conturile, deci preventiv nu tine bani multi in contul din tara titularului.

                  !!! Nu imi asum raspunderea pentru nici o informatie prezentata in acest comentariu, nici pentru acuratetea lor, acest comentariu a fost postat in scop de amuzament/pamflet si nu recomand nimanui sa incalce legea acestei tari sau a Uniunii de care apartinem !!!

                  Multumesc, o zi placuta.

                  • Am inteles, pacat ca nu pot fi interzise externalizarile de profit in conturi offshore. Dar mai sper inca la confiscarile averilor ilicite aflate in Romania (chiar si prin nationalizare).

                    • Tu condamni în bloc externalizarea profitului, lucru greșit, trebuie să îi permiți să își recupereze banii investiți. Dacă vrei să îi tina în tară, dă-i facilități în acest, reducere de impozite pe profitul investit, etc. Nu zici nimic însă de firmele de stat ce nu au profit, ca subt gauri negre, dar nici nu plătesc taxele angajatilor, somat si sănătate…Socialism de caviar!

                    • Comunism. Adica eu, de ce as veni la tine in tara sa investesc? Sa ce? Sa nu ma pot folosi de profit? E o ineptie. Deobicei, pentru a atrage investitori, TU LE OFERI. Le promiti autostrazi, impozite mici pentru o x perioada cu conditia sa angajezi x oameni pe o anumita perioada si tot asa. Trebuie sa ii dai motive intemeiate sa vina la tine, altfel alege alt loc mai ieftin. Momentan coruptia tine departe toti investitorii, plus neseriozitatea romanilor. Da, cum sunt cei de la varf, asa sunt si cei de jos. Nu suntem punctuali, nu suntem ptoductivi si nici seriosi, iar asta o sa ne coste pe termen lung.

                  • relax nu conteaza nume meu (oricine ai fi) nu ai spus nimic ilegal si nimic din ce nu se stia deja. Operatiunile pe care le-ai prezentat sunt perfect legale si se fac de sute de mii de ori pe zi, raspunderea penala intervine doar daca scopul e ilicit. Adica daca faci toatea ce ai zis tu ca sa ascunzi sursa de provenienta a unor bani negri (spalare de bani mai exact)
                    Suntem, inca, intr-o tara libera si poti sa spui liber ce vrei. Asta ca tot exista admiratori ai modelului chinezesc, un model cu stapani si sclavi

    • Interesting article, especially part of the Mig-29’s Romanian supplies. As part of the curiosity, at present the WZl plant in Bydgoszcz, carry out the modernization of two Mig-29 for a foreign client (the name of the country is secret), we can guess what the US , may be… It is also worth remembering that WZL Bydgoszcz is the only company in the countries of NATO that implements the modernization of these aircraft. However, it is worth remembering that Mig’s time in Polish aviation is coming to an end

    • Fain neamtule….pacat ca nu avem coloana vertebrala adica sa punem interesul tarii, asa repede s-a dat cu piciorul la avioane csre aveau inca resurse bune, se uitara politicienii la costuri ? Daca ar fi dupa contabili nu s-ar mai construi nika….vrei sa faci ceva ai cheltuieli, dar pui in balanta pe termen lung acele cheltuieli, asta e !

      • Terminați cu lamentările. Obiectiv, avioanele alea nu mai puteau fi ținute datorită costurilor. Cehii de ce au renunțat la ele? Iar la polonezi o parte din avioanele MiG-29 au fost folosite pentru piese de schimb. Și au mai cumpărat piese de la terți tot la mîna a doua. Acum revitalizează tot felul de vechituri pentru alții dar tot cu piese recuperate de la avioane scoase din uz. Nici măcar rușii nu mai au piese noi pentru MiG-29. Și ei folosesc vechituri rămase prin fabrică și unități. Nu uitați cazul cu avioanele Nigeriei. MiG-29 a fost un avion frumos și care zbura bine. În mîinile unui pilot bun era redutabil în luptă manevrieră apropiată, dar cam atît. Avionica era rudimentară și cu probleme, avea sarcină utilă mică, motoare cu resursă ridicol de mică, rază de acțiune mică.

    • Era imposibila o colaborare cu rusii tine-ti cont domnule inginer ca relatiile dintre noi erau marcate de sprijinul celor doua state acordat partilor implicate in Razboiul de pe Nistru
      Practic incepand cu 1991 noi eram priviti la Moscova ca un adversar

  3. Salut
    Am citit mai sus părerile.
    Pot să zic că modelul chinez nu poate fi implementat sau împrumutat din simplu motiv că europenii, americanii,rușii nu sunt chinezi,coreeni, sau japonezi și invers.
    Referitor l-a foame și lipsa de investiții în infrastructură în Rusia nu am să fiu de acord.
    Derulează foarte multe proiecte de infrastructură unele destul de grandioase zic eu☺.
    Cine are dorință să se documenteze despre proiecte de infrastructură, logistică, înzestrare, construcții diferite șantiere navale poduri etc etc găsiți aici https://sdelanounas.ru
    Este un proverb „cine nu are grijă de armata sa în scurt timp va avea grijă și întreține o armată străină” se pare că rușii cunosc bine acest proverb☺.
    Referitor l-a proiectul SU 57 lucrurile se mișcă. Biroul de proiectare Suhoi întotdeauna s-a mișcat mai greu. Fiind siberieni aflați mai departe de Moskova(șef☺) cu birourile de proiectare și liniile de producție, întodeauna au fost un concurent redutabil pentru cei de l-a Mig care au birourile și liniile de producție în partea Europeană a Rusiei. Dar au creat și creează platforme bune. E filozofia școlii Suhoi. De câteva zile au început testarea armamentului pentru SU 57.
    https://youtu.be/BTJy8GNH5gc Această corporație livrează armament și pentru SU57.
    Azi a avut primul zbor avionul de alimentare în aer.
    https://youtu.be/RlvrzJdAtUo
    Rușii au mutat linia de producție cu tot cu muncitori de la Tașkent în Rusia la Aviastar.
    E aproape și A-100 Премьеp se ocupă cei de la ТАНТК имени Г. М. Бериева.
    Sectorul civil nu stă pe loc după Suhoi Super Jet viitorul apropiat întră în producția de serie MC 21 care va avea motoare ПД14.
    Totodată au alocat bani și au început lucrările pentru ПД35, actualmente doar Americanii și Englezii produc astfel tip de motoare.
    Referitor la sistemul S500 el va fi diferit față de sistemul А-235 «Нудоль.
    La noul Sistem A235 racheta este strict antibalistic, antisatelit au lansat mai multe teste de la Plesețk.+că va avea și o variantă mobilă.
    Racheta după gabarite va fi mai masivă decât rachetele de la sistemul S500.
    Orentativ sistemul A 235 are următoarea rază de acțiune 1500 km. Va doborî ținte la 750 km înălțime.
    Sistemul S500 va avea 2 tipuri de radar și rachete.
    Un tip va lucra numai cu ținte balistice sateliți etc., iar alt tip de rachetă cu radar vor lovi excluziv ținte aerodinamice, inclusiv elicoptere drone aflate la mare distanță. Va fi superior sistemului S400 la aceste 2 capitole.
    La Nijnii Novgorod e linia de producție pentru S400, inclusiv prototipurile pentru S500.
    https://youtu.be/tsuptQPdqjw
    Rușii au repornit industria de apărare nu se mai pot opri☺ nu a fost ușor dar au reușit acest lucru prin planificare cu multă muncă.
    Au salvat complexul lor militar industrial de l-a colaps.
    Dacă nu se apucau de treabă acum ceva timp probabil că acum nu erau în stare să producă și un cui☺.
    Au salvat birourile de proectare, institute de cercetare unde muncesc zeci de mii de ingineri proectanți etc..
    Vor scoate foloase și sectorul civil din aceste investiții.

    • Intotdeauna, am crezut ca sectoarele in care URSS, a excelat au fost chiar cele mai descentralizate, in care conducatorul era un tar atotputernic( atipic pt. modul in care era organizata economia): Mil, Mig, Iliusin, Baikonur. Citisem ca unii isi lasau mostenirea comanda? Am crezit gresit?

      • Da sunt numeroase familii în care generații bunei, fii, nepoți lucrau sau lucrează în acelaș birou de proiectare sau linie de producție.
        Despre moștenire☺ da sunt cazuri reale când un proiectant-constructor de arme primește o sarcină-ofertă să schimbe locul și atunci e nevoit să preea echipa de la noul loc.
        Că mai târziu mai șlefuește l-a ea dc nu sunt rezultate☺ astai adevărat. Meritele buneilor sau a părinților au importanță dar nu e decisivă☺

      • evident e gresit…intregul program cosmic sovietic de la Sputnik la Mir n-ar fi fost posibil fara centralizare si control.

        • Ma refeream ca profesionistii in domeniu, surclasau functiile pur politice, lucru care la firme de importanta mai mica nu era posibil.

    • toate bune si frumoase pe hartie….realitatea e ca nu sunt gata

    • toate bune si frumoase, pacat ca nu mai au bani pt toate lucrurile astea. Tocmai ce au terminat rezerva bugetara, acum au intrat intr-un fond de asigurare a pensiilor. Il termina si pe ala anul asta si apoi ce or sa faca? Adevarul este ca nu-si permit toate aceste programe, chiar daca mare parte din ele sunt doar revopsiri si reconditionari de arme sovietice

      • Domnul Dinu e început de an ce rezervă bugetară au terminat?☺
        Ei au avut l-a dispoziție 2 fonduri de rezervă cu bani pentru timpuri grele.
        Pe primul Rezervnii fond lau consumat în perioada 2014 pană acum ca să acopere dificitul bugetar vezi te rog deficitul lor bugetar pe această perioadă și compară cu alte țări cu bani ce deficit au☺.
        Al doilea fond se numește Fond buduscih pokolenii adica genetațiilor următoare. Banii din el o parte sunt învestiți inclusiv în obligațiuni de stat USA la dobândă peste 100 miliarde$. L-a el nu se umblă. Tot banii care vin l-a buget din exportul de petrol când prețul e peste 40$ sunt virați în acest fond de rezervă. Acest fond când va atinge valoarea de 7% PIB se va opri alimentarea lui. El va rămâne ca fond de rezervă cum au Norvegienii sau Arabia Saudită. După acest moment dc prețul la petrol va fi în continuare peste 40$ Banii vor merge la proecte de investiții în infrastructură, agricultură etc cum au făcut cu primul fond ce în mare parte a fost folosit la proiecte de infrastructură, agricultură, modernizarea transibului, BAM, cale ferată nouă în Iakutia etc +și posibil cercetare în tehnologii militare. 1/3 din bugetul lor sunt cheltueli secrete/nepublice.
        Dar bugetul lor e calculat la un pret de 40$ petrol și cuprinde investiții în infrastructură chear și la acest preț.
        Prețul la petrol azi era de 70$ înseamnă că ei strâng bani în acest fond în continuare să ajungă la rezervă de 7% pib.
        Ca să te lămurești mai bine uite ce excedent au pe export/import. Rezerva valutară a băncii Centrale care a trecut și ea de 400 miliarde$. Rezerva de aur care anual crește cu peste 200 tone. Din toate bancile centrale cea rusă cumpără actualmente cel mai mult aur.
        Are mulți economiști liberali cu sânge evreiesc, foarte buni Domnul Putin☺

  4. Nu-i bai ca nu o sa reuseasca, au bani, bugete, si / sau avioane si apoi mai da o propaganda din aia si toti fac sluj indata pe la curtile tzarului, mai deviaza atentia catre „terorism” creat de SUA si mai arunca niste bombonele in Siria ” pa langa” sa nimereasca exact pe cei care trebuie.

    Daca le-au mers pana acum da ce sa nu mearga in continuare ? Chit ca nu au macar armata USA sau nacar a Chinei, au ei parghii destule sa comploteze ca baietasul ala rau.

  5. “Success no longer goes to the country that develops a new technology first, but rather to the one that better integrates it and adapts its way of fighting,” – asta e spusa de un american.

  6. rusia si china nu sunt modele de urmat in nici un domeniu.

    • Atunci Japonia.

    • După părerea mea, fiecare țară trebuie sa își creeze un model după cipul si asemănarea sa…Noi asta am greșit…am incercat sa copiem modelul occidental dar nu am analizat daca chiar se potrivește pt meleagurile astea in forma copiata . Niciodată modelul chinez nu va fi bun pt Rusia cum nici cel Rusesc pt China…da poți să iei bazele, principiile dar cu copypaste nu o să de-a randamentul scontat.

      • prefer bazele si principiile unor economii libere si concurentiale.

      • noroc ca idei de genul asta nu sunt prea raspandite, pt ca acum am fi avut probabil trupe de ocupatie rusesti in Romania sau o dictatura ca in Belarus. Dupa cate am citit pe aici pe unii i-ar incanta pt ca intr-o dictatura se construieste mai mult, ca in China

        • Macar ai citit ce am scris? Am zis eu cumva că e bun modelul rusesc sau chinez? Am zis că un model copiat la indigo nu e profitabil pt orice tara daca nu sunt incluse și trăsăturile poporului.

          • ba am citit cu mare atentie: ai spus asta:
            „După părerea mea, fiecare țară trebuie sa își creeze un model după cipul si asemănarea sa”

            nu sunt de acord cu asa ceva, am ajunge Belarus foarte rapid. Asta e modelul rusesc, cu un tatuc si cu sclavi multumiti. Noi trebuie sa implementam modelul vestic, si chiar si cu copy-paste pt ca si greselile lor arata mult mai bine la noi.

            Nu trebuie sa cautam modelul perfect pt ca nu exista asa ceva, si nu zic ca modelul democratic vestic ar fi perfect. Departe de asa ceva, sunt destule care nu-mi plac de acolo, dar totusi cand il pui langa modelul autocratic (sau cleptocratic rusesc) arata foarte bine

  7. Ce se face la ei nu cred ca vom afla prea curând,,, Un exemplu este https://www.youtube.com/watch?v=-8BBTHmq9wc iar noi aflam prea tirziu ca sa
    mai conteze.
    P.S.-http://www.dailymotion.com/video/x6d5qb8
    trolii îs de vina….

  8. Este adevarat ca Su57 va intra in dorarea fortelor aeriene rusesti in 2025? Raspuns Radio Erevan: este adevarat. Dar nu in 2025 ci in 20225, si nu se va numi Su57 ci 60,61,63,64,65( pe model Su27, 30,33,34,35), si nu va zbora, va pluti, si nu va fi avion ci tanc.
    Pana mai ieri rusii radeau de F35. Se pare ca au aflat si ei ca nu este usor sa produci un avion de gen. 5.
    Lasand gluma la o parte, ce se mai stie de radarul pt PacFail Su57? Motoarele, in afara de testul acela?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *