Tactici ale armatei elvetiene: 1972

Continuam seria vizand tarisoara cantoanelor: AD 1972 de asta data:

Faza tactici defensive ale infanteriei si lupte in zone montane.

Mix de mine, tunuri fara recul, rachete antitanc, aruncatoare portabile si grenade lansate la gura tevii armei de asalt (pe post de artilerie la purtator).

Mai jos, „noua” uniforma model 1961, care include si plasa camuflaj infra-rosu pentru fata:

Urmeaza si etape mai recente…

 

Marius Zgureanu

 

Citeste si:

https://www.rumaniamilitary.ro/fortele-armate-elvetiene-1964

69 de comentarii:

  1. Oooo, da. Sâmbăta ne delectam cu ceva mai puțină politică.

    1
  2. Vorbim de tactici, cert, dar in spate e un demers strategic : intr-o tara cu teren dificil si mijloace relativ reduse prioritizezi infanteria si combatul descentralizat facand in acelasi timp apel masiv la rezervisti pe care ii antrenezi regulat ; cand mergi la poligoane in Elvetia vezi, de altfel, o multime de cetateni veniti cu armele personale, de multe ori pusti de asalt din seria Sig 550, care imbina utilul cu placutul.
    Din pacate nici astia nu-s scutiti de propaganda progresista pussyficatoare : prin 2006 déjà, auzeam pe la unele posturi elvetiene de marea lehamite (« malaise ») a tineretului helvet fata de armata obligatorie ; de atunci incoace am vazut in repetate randuri mizeriile astea in articole din presa elvetiana sau de pe Net. Fara exceptie insa, cand am intrebat diversi Elvetieni (de la sofer de taxi la medic sau director de banca) mi-au spus acelasi lucru, anume ca sunt mandri de sistemul lor si de calitatea lor de cetateni-soldati. Sistemul militar elvetian (ca de altfel si cel politic) nu e insa posibil decat de la un anumit nivel general de educatie si moralitate al populatiei, pe care, ca sa comparam cu ce ne doare, nu doar ca nu-l avem la noi, dar ne este practic interzis de clasa politica pe care cu drag o tot votam si sustinem.

    45
    • Educatia si schimbarea mentalitatii sunt printre lucrurile cel mai dificil de implementat.

      7
      • Cu atat mai mult cu cat nici nu te apuci.

        14
      • Legea e cel mai simplu de schimbat.

        Fratilor,daca ne uitam la domeniile unde statul nostru nu s-a bagat,avem performante notabile.OK,IT-ul nostru nu o fi varful planetei,dar e performant.Avem telecomunicatii OK.Avem ramuri ale medicinei,gen stomatologia unde fac altii turism medical la noi.Toate astea facute in 15 ani.Deci premise ar fi ca restul societatii sa prospere in 10-15 ani daca modifici sistemul politic sa semene cu ala elvetian.

        Care sistem are ca principala premisa fix ce se intampla in ramurile de succes,anume sa lase oamenii sa se conduca singuri.

        Daca ne uitam la cele mai puternice armate ale lumii,nu exista o corelatie intre sistemul de recrutare si performanta.Noi am copiat modelul britanic pt ca asa era moda in anii 90-inceput de 2000.Nu ne ataca nimeni,ce aveam de facut erau misiuni internationale,iar serviciul militar era si este foarte nepopular.Circumstante oarecum asemanatoare cu ce aveau britanicii sau americanii cand au renuntat la serviciul militar si au trecut la militari cu contract.
        Dupa cum germanii acum 80 de ani si israelienii in ultimii 70 au observat,profesionalismul e una,profesia e alta.

        13
        • „Dupa cum germanii acum 80 de ani si israelienii in ultimii 70 au observat,profesionalismul e una,profesia e alta.”

          Mare adevar ai spus.

          6
        • Serviciul militar obligatoriu a fost nepopular in Ro datorită rolului oferit de către cadre recruților.
          Cu puține excepții, am avut întotdeauna în Ro cele mai slabe cadre militare, oameni care nu și/-ar fi găsit nici un loc în economia țării.

          24
          • Nu e numai aceasta .
            Caracteristic armatei romane in toate timpurile a fost tolerarea comportamentului gradatilor tip ” vacarul satului ajuns caprarul grupei ” , care caprar se credea Dumnezeu .

            19
    • Cetateni cu pustile lor de asalt? Ale lor?!!
      NU de lata dar in Elvetia rrezervistul are acasa : uniforma, echipamentu de protectie plus .. arma si o unitate de munitie (o zi de lupta).
      Asa ca tare imi este rica ca alea nu sunt pustile „lor” .. a „lor” fiind doar munitia (ca alea 300 de cartuse … trebe sa fie 300!!!)

      Si zici scgimbare de mentalitate ?
      Da .. la ei domnul directir, domnul advicat , domnul sefu .. nu sunt ca la noi „neinstruiti” ci sunt maiori , locotenent colonei care si ei 2 sapramani anual se antreneaza.

      Si schimbarea mentalitatii ?!!!

      Adica sa ne intoacrem la „comunism” si la armata obligatorie ?!
      Adica juneke caare ap0latit intrarea la parti’ in loc sa fie tractat cu respct cum se cuvine unui „intelectual”, „mandrie a neamului” sa devina leat ?!
      Chiar asa?
      Acu cativa ani pe forumul ala despre modificarea constitutiei erau destui juni care scriau ca mai bine se sinucid ….
      Asa ca in 2007 s-a abolit seviciul m militar ..

      Asa ca ce mentalitatre vrei sa schimbi?
      Asta a piziodificatilor cica proVest ?

      A da. Mi se poare ca esti mai nou. Eu sunt nascut in 52 . Sgt mj (rezerva) prin curs la Medigia* (Armata a 2a ) nu la scoala de diagonale.
      Asa intre noi .. crred ca as fi putut sa ma sutrag servicului miliatr (*ptr exact acelasi motiv ptr care eu nu am voie sa conduc o masina …) dar fiind mai „fraier” .. deh

      *Se pare ca era un oaresce de deficit de cdti pluton infanterie … .

      4
  3. O lista cu armamentul folosit?

    • E vizibil in clip, nu sunt chestii ultrasofisticate.
      Despre armele de asalt, urmeaza un clip despre modelul lor de la sfarsitul anilor 50

      2
  4. Fain! Eu am briceag și ceas elvețian de armată. Sunt pregătit?

    6
  5. My two cents in chestiunea asta, cum ar zice un clasic in viata.
    Strategic, baza conceptului defensiv elvetian o reprezinta masa de infanteristi usori bine antrenati care valorifica terenul dificil pana cand uzeaza inamicul prin atritie si/sau primesc ajutor din afara (desi neutri, Elvetienii contau pe sprijin NATO in cazul unei agresiuni sovietice, asa cum sperau la sprijinul aliatilor in WW2 in cazul unei agresiuni germane). Tacticile de infanterie privilegiau tirul individual de precizie din pozitii preparate sau din ambuscada, ceea ce a determinat configuratia pustilor de infanterie – in clipuri e present SIGul 510 (Stgw 57) in 7.5x55mm, ulterior inlocuit de SIG 550 in 5,56. Ambele pusti utilizeaza tevi lungi (610mm la SG510, 528mm la SG550) pentru precizie sporita. Desi Elvetienii au motivat adoptia seriei SIG550 prin dorinta de a dispune de o arma mai usoara si ergonomica, combinata cu uzura fizica si morala a SG510, motivul principal (de nerecunoscut in contextul neutralitatii) a fost trecerea la calibru NATO pentru a putea beneficia de sprijin logistic la nevoie (initial fusese selectata pusca C42 a Waffenfabrik Bern in 6,45x48mm, calibru, evident, non-NATO). Aceeasi logica (inter-operabilitate si sprijin logistic extern) a functionat probabil si la selectia lui F35 care se descurca mai slab exact la ce ziceau Elvetienii ca vor sa faca mai mult cu el, anume politie aeriana.
    In contextul superioritatii numerice absolute atribuite Pactului de la Varsovia arma mecanizata era considerata secundara, cu rol preponderent de contra-riposta, la fel ca aviatia, de la care se astepta cel mult hartuirea si jenarea adversarului, concomitent cu conservarea capacitatii ei de lupta un timp cat mai indelungat, concept similar cu cel naval de « fleet in being » (de unde numarul impresionant de adaposturi pentru aviatie sapate in stanca, piste camuflate si sectiuni de autostrada adaptate operarii aeronavelor). In plus infrastructura nationala era amenajata cu rol secundar de aparare, astfel incat sa faciliteze blocarea sau gatuirea comunicatiilor, plus acoperirea lor cu observatie si, eventual, foc.
    Inutil de spus ca, in mare, conceptul strategic elvetian ni se potriveste si noua. Cum se pare ca in practica, la blindate, artilerie si aviatie nu putem spera la ceva paritate numerica (si nici macar tehnica) cu adversarul potential, modelul de angajament privilegiat in fata unui astfel de adversar trebuie sa fie asimetric, bazat pe unicul domeniu in care ne putem asigura superioritatea (relativa) numerica si calitativa, anume infanteria usoara. Daca doctrina e buna si exista vointa, antrenamentul infanteriei usoare poate fi surprinzator de ieftin si, de asemenea, echipamentul (inlocuirea completa a intregului armament usor al intregii infanterii ne-ar costa sensibil mai putin decat o companie de Leopard 2 A7 noi !). Completat din belsug cu ATGMuri usoare gen Spike SR si MANPADS moderne ar rezulta o nuca pe care conflictele ultimilor 60 de ani au demonstrat-o aproape imposibil de spart atata vreme cat tin moralul si aprovizionarea. Iar cireasa de pe tort ar fi sa cream o rezerva capabila si bine echipata si sa impadurim Moldova in loc s-o despadurim.
    @Mihais. « Daca ne uitam la cele mai puternice armate ale lumii, nu exista o corelatie intre sistemul de recrutare si performanta ». Eu cred ca exista, cel putin in intern, iar principiul nu doar ca se aplica si la noi, dar ar trebui privilegiat. Sistemul de recrutare introduce standarde superioare la recruti din anumite arme sau unitati (ex. Marines si Rangers la Americani, Royal Marines si parasutisti la Britanici, Legiunea Straina si parasutistii la Francezi, etc), cu superioritatea combativa a respectivilor care rezulta. De altfel cred ca fara un sistem de recrutare inteligent si exigent risti sa te trezesti cu recruti vai de capul lor (o fi cazul si pe la noi ?), dar daca esti exigent, musai sa fii si darnic (conditii de munca, incadrare, salarizare, pensie, valorizare sociala, etc), altfel nu vei obtine calitate umana.
    @Ghita. De la utilizator, acu’ vreo 10ani. Dupa serviciul militar cetateanul trecea in rezerva activa pentru 10 ani si pleca acasa cu pusca de asalt si o rezerva de munitie (vreo 60 de cartuse sigilate intr-o cutie). Dupa 10 ani iesea din rezerva activa si primea optiunea de a pastra pusca, iar daca opta pentru asta pusca pleca la armurerie unde i se suprima functia tir in rafala. In tot acest timp, in afara convocarilor anuale, rezervistul era incurajat sa frecventeze standul de tir local pentru asa-zis « tir de loisir » (tras de distractie). Sunt numeroase cazurile in care tipi absolut normali vin de-acasa cu K31 cu repetitie al lui bunicu’, SG510 semi-auto al lui tata si SG550 al lor.

    21
    • Andreas,pt unele misiuni ai nevoie de 100%,pt cele mai multe e arhisuficient 70%.

      Unitatile de elita,dupa 3 saptamani de lupta si stres sunt la fel de zombie ca unitatea amatori dupa o saptamana.

      De exemplu,ai scenariul asta https://www.youtube.com/watch?v=idetm7f3_b4

      Evident,cand ai unii total pe langa in fata unora tip-top,cei pregatiti ies cumva deasupra,cu emotii.Dar ia si fi fost un fata unora care stiau cat de cat ce sa faca,cu oarece echipament si cu ceva comanda rezonabila.

      2
      • Mihais, perfect de acord cu procentajele de mai sus si principiul din spatele lor. Am cateva remarci:
        -o trupa de calitate „absoarbe” mult mai bine erorile sefilor, inclusiv pe-ale politicienilor
        -orice trupa, oricat de „elita”, are limitele ei de la care se „zombifica”, dar cu cat ai recruti mai buni, cu atat poti face mai mult cu ei la antrenament si-n operatiune si-ti cresc sansele sa dai in fata de unii inferiori pe care sa-i domini (Rhodezienii, de exemplu, au dovedit asta pe vremuri)
        -de sistemul de recrutare depinde si calitatea sefilor, absolut esentiala, inclusiv modul in care trateaza trupa
        -din recruti vai de mama lor, rezultati dintr-un sistem de recrutare deficitar, ies in general soldati prosti, incapabili de chestii relativ simple, dar extrem de dornici sa terorizeze civili sau pifani.
        Eu sunt departe de ideea de armata de masa, rezultata din recrutarea la gramada si merg pe principiul – primesti o arma si inveti s-o folosesti doar de la un anumit nivel intelectual si moral in sus. Ceva gen Grecia Antica, unde nu devenea hoplit orice terchea-berchea, ci trebuia sa dispui de o anumita situatie (déjà ca sa-ti procuri echipamentul, dar si ca sa ai pentru ce lupta si sa pricepi de ce).

        5
        • „-o trupa de calitate „absoarbe” mult mai bine erorile sefilor, inclusiv pe-ale politicienilor”

          not true

          „-din recruti vai de mama lor, rezultati dintr-un sistem de recrutare deficitar, ies in general soldati prosti, incapabili de chestii relativ simple, dar extrem de dornici sa terorizeze civili sau pifani.”

          americanii gasesc ceva de facut tuturor retarzilor si ii scot oameni. pe toti ii inveti si ii cresti pe aia care merita.

          „-orice trupa, oricat de „elita”, are limitele ei de la care se „zombifica”, dar cu cat ai recruti mai buni, cu atat poti face mai mult cu ei la antrenament si-n operatiune si-ti cresc sansele sa dai in fata de unii inferiori pe care sa-i domini (Rhodezienii, de exemplu, au dovedit asta pe vremuri)”

          Asta am lasat-o la final intentionat. Eu zic ca aproape pe oricine poti sa iei sa il inveti lucruri de baza ce nu poti in schimb sa ii inveti este spiritul de lupta. Ala se cultiva in cei 7 ani de acasa, in societate etc.
          Moralul societatii si spiritul de lupta al unui grup e mai important ca orice unitate de elita.
          Vezi armata afgana cum s-au cacat pe ei instant fara dorinta de lupta.

          Poti sa faci multe lucruri tactice cu unitati de elita, forte speciale etc. dar nu poti castiga razboaie cu unitati de elita.

          Daca vrem sa luptam vom lupta si cu un ak si un ag7 ascunse prin gluga de coceni daca nu…stam capre

          7
          • @Robi.Let’s agree to disagree.
            Primul exemplu mi se pare self evident, dar hai sa-ti dau exemplul Bataliei de la Goose Green, in razboiul din Falklands sau a celei de la Mogadishu din 1993, in care deciziile gresite ale sefilor chiar au fost absorbite de trupa (la Mogadishu o trupa normala ar fi fost probabil anihilata).
            Americanii nu iau toti retarzii la armata, de la IQ 83 in jos nu mai ai ce cauta pe acolo, considerandu-se ca nu mai poti invata nimic profitabil.
            La ultimul, cu spiritul de lupta, iar nu suntem de acord. Nu numai ca si asta se cultiva, dar istoria abunda de exemple in care trupe disciplinate si instruite au masacrat armate care aveau in mod clar un spirit combativ superior, vezi cazul dervisilor sudanezi care sarjau ca nebunii careurile britanice in Sudan, al mamelucilor egipteni contra Francezilor lui Napoleon sau sarjele banzai ale Japonezilor contra Americanilor.
            Cu Afghanistanul chiar n-ai nimerit-o, daca voiai sa compari ii comparai pe taliban cu soldatii britanici sau americani, nu cu armata nationala afghana care era o gluma proasta. Acolo prabusirea a avut cu totul alte cauze, dar un lucru ramane clar: cu toate tarele lor, trupele din coalitie au ocupat Afghanistanul atat cat au vrut politicienii lor si nu au fost invinse militar, iar de plecat au plecat doar fiindca politicienii americani au decis ca vor sa foloseasca banii la altceva si le-au retras, altfel se aflau si azi acolo.
            Si bineinteles poti castiga razboaie cu trupe de elita, depinde cum le utilizezi, vezi Razboiul Malvinelor sau campania din Spania a lui Wellington pe vremea lui Napoleon, printre multe altele.
            Noteaza, te rog, ca eu nu vorbeam de trupe de elita in sens de FOS, ci de recruti de calitate pentru corpuri de elita (US Marines, Legiunea Straina, British Para, etc) si, mai general, pentru o armata capabila. Parerea mea, in orice caz.
            Apropos de ak si ag pitite-n coceni, istoria a aratat ca noi nu prea suntem adeptii sistemului astuia, asa ca mai bine nu pierdem razboiul conventional, deci mai bine oaste strong de la inceput.

            14
            • „Primul exemplu mi se pare self evident, dar hai sa-ti dau exemplul ”

              doar pentru ca s-au intamplat candva undeva nu inseamna ca asta e regula. regula e cam invers, cand vin ordine tembele cu planificare facuta de niste habarnisti se cam alege praful oricat de elita sunt aia la nivel mic.

              cat despre partea cu spiritul de lupta nu cred ca ai inteles ce am zis. era referitoare la noi, romanii. sunt curios cum crezi tu ca se cultiva spiritul asta de care vorbesc eu ca e clar ca tu vorbesti mai degraba de zel din ce spui. iti dau eu si raspunsul ca sa nu ne invartim in cerc. cu foc se face.

              4
              • Nu stiu daca eu am inteles exact ce voiai tu sa spui, dar tu in mod sigur n-ai priceput ce ziceam eu.

                1
                • stai linistit ca am inteles doar ca ti-am oferit o abordare mai holistica. razboaie nu inseamna doar batalii unde un regiment de elita face fapte eroice.
                  te focusezi prea mult pe ceva ce e doar o parte dintr-un conflict.

                  strategia de aparare a romaniei nu ar trebui facuta doar la nivel de batalioane cu sageti pe harta ci si la nivel de societate(promovarea patriotismului, propaganda), logistica(rezerve nationale atat monetare cat si fizice gen combustibili, munitii), un nucleu de rezervisti pregatiti, capacitati de recrutare si antrenare a noilor recruti (cazarme, echipament, antrenare) si tot asa.
                  esti prea prins in tactici care oricum trebuie lasate pe umerii unor profesionisti….cu stele adica. ca multi din astia cu stele sunt papitoi politici e o anomalie care se va rectifica cu pierderea unor unitati, poate chiar de elita, in primele faze ale razboiului.

                  e foarte bine sa te uiti la istorie sa inveti din ea dar nu te lasa prins in capcana razboaielor de atunci. al doilea razboi mondial a fost un razboi industrial si economic. oricat de priceputi erau amiralii japonezi si cat de tari erau capitanii de nave tot nu castigau razboiul ala vreodata oricata pregatire aveau. azi razboaiele au si latura tehnologica vezi cafteala luata de armeni. crezi ca armenii nu aveau pregatire ? ba chiar la nivel de trupa eu zic ca erau peste azeri…
                  un colonel mai destept ca mine spunea ca razboaiele de pe vremuri sunt mizeul unei cepe si avansul umanitatii aduce cate un strat nou si cine nu tine cont de straturile noi pierde.

                  p.s. scrisul nu e punctul meu forte, am zis-o de mai multe ori pe site. eu sunt cu practica

                  6
            • @Andreas esti baiat destept nu vreau sa crezi ca sunt gica contra doar de dragul de a fi gica contra doar ca iti pui prea multa baza in ceva ce reprezinta un procent mic dintr-o armata si nu ti cont de moralul societatii, disponibilitatea lor de a lupta si face sacrificii.

              ca tot iti plac tie exemplele istorice. nemtii in al doilea razboi mondial au luptat pana la anihilare totala. rusii in prima cafteala din cecenia porneau tancurile sa consume motorina sa nu fie trimisi in lupta. nu ai moral nu lupti, la primele focuri fug toti sau se predau. aici e un domeniu unde propaganda rusa mergea la noi prin 2014-2015 pe facebook cu textul „de ce sa merg eu la razboi cand copii de parlamentari nu o sa mearga?” e o intrebare legitima dar complet inutila si menita doar sa slabeasca rezistenta. in toate societatile de dintotdeauna copii alora de sus au fost feriti asta nu inseamna ca trebuie sa astepti sa vina rusu sa iti rupa curu’.
              daca societatea civila nu va vrea sa lupta poti sa ai cea mai tare armata din lume ca o ai degeaba. vezi vietnam.

              7
      • https://youtu.be/WEz_-GyANiQ astia sunt amatori armeni
        https://youtu.be/3gSNOs3VEn4 astia sunt elita Brigada 2 comando Bolu
        Nici dupa 3 ani de lupta comando Bolu nu va arata ca amatorii armeni.

        Trebuie mentionat ca trupele Brigazii 4 Munte, în urma a trei zile de mars, erau
        sleite de puteri, trebuind sa stea în ajunul atacului în ger de –20° C cu un echipament
        sumar de iarna; iar în dimineata de 30 decembrie s-a abatut asupra regiunii un viscol
        puternic si un ger de –30° C care a avut drept consecinte degerarea mortala a 180 oameni si înghetarea completa a uleiului armamentului automat.

        De multe ori ma intreb cum au putut lupta VM in Crimeea, in conditiile de mai sus, cu o inferioritate evidenta in oameni si armament, atacau tancurile sovietice(americane) cu somoioage de paie, altceva mai bun nu aveau si au reusit sa invinga .Aliatul german,divizia 46 a fugit si a lasat artileria in mina rusilor, trupele romane au marsaluit prin zapada si ger ca sa salveze trupele germane de la anihilare.

        3
    • „Inutil de spus ca, in mare, conceptul strategic elvetian ni se potriveste si noua.”
      Decat ca nu avem muntii lor, iar fara teren dificil, infanteria usoara si-o ia de la infanterie mecanizata sau blindate.
      Oricum imi pare rau sa o spun, dar vorbesti utopic. ATGM-uri din plin, dar daca te uiti la ce modele ai disponibile, au ori raza prea scurta (Spike SR) ori sunt scumpe in draci ori nu sunt, de fapt, prea portabile. Iar la MANPADS, nici nu mai comentez, sa spui ca ceva cu un trepied si scaunel e man-portable mi-i se pare aiurea.
      Gandeste un pic. Cele mai importante obiective ale noastre (Bucuresti, Iasi, Constanta, Dunarea, uzinele, petrolul si gazele) sunt in zona de campie sau podis. Acolo vei fi fortat sa lupti.

      Cat despre helvetici, e foarte misto cum au gandit, mai ales infrastructura si buncarele lor (parca ei aveau cea mai mare acoperire cu buncare anti-atomice din lume, nu?), dar e greu in epoca dronelor cu camere IR HD de $300 sa te mai ascunzi pe creste de munti. Sau sa supravietuiesti artileriei de precizie care indubitabil va domina viitorul razboiului. Cautionez, totusi, ca sistemul helvetic nu a fost pus la incercare de 5 secole…

      4
      • Și totuși, afghanii încăltati cu papuci de plastic chinezești din aia, din Obor, i-au făcut muci și pe ruși și pe americani.. Sa msi zic de săracii vietnamezi?
        Cu toate dronele, cu toți agenții Orange, cu toate helicopter ele și cu toți Rambo, daca națiunea asa cum ea, înapoiat și săraca, are fighting spirit, reușește sa ii pună cu botul pe labe 0e toți invadatorii. E adevărat, trebuie sacrificii.

        1
        • I-au facut muci pe rusi si americani? Pe bune? Cate batalii contra coalitiei au castigat, maica? Nici Viet Cong-ul, in 5 ani de lupta cu SUA nu a castigat vreo batalie. S-au ingropat/ascuns vreme de jumatate de secol, iesind sa mai traga repede un glont si sa fie apoi iute ciuruiti. Pana se plictisira americanii si s-au tirat. In 70, cand au plecat klume, VC-ul era atat de slabit ca nu putea sa darame guvernul Vietnamului de Sud, asa corupt cum era. Au trebuit sa invadeze nordul. O invazie clasica, cu tunuri, tancuri, aviatie, etc

          1
    • Andreas

      din cate stiu unitatea de foc consta in 300 de cartuse .. chiar si la US Army.
      Ma rog ma pot insela.

      Si la fel din cate stiu „serviciul” militar este extrem de scurt .. insa apoi ani de zile cate 2 saptamani pe an.. De unde stiu ? Pai am avut cunoscuti „elvetieni” (cetateni) si sunt cam f curios in materia asta

      A da. Nu stiu cat e de adevarat dar cica in 2 ore armta elvetiana este pe pozitie de aparare. TOATA ….

      Si principul este „intra cine vrea .. iese cine mai ramane in viata” . Si cicsa nazistii calculasera ca numa 20% mai raman in viata …

      4
  6. De remarcat la ce nivel se discuta in anii 1970. Elvetia , da , W. Germania da. Doctrina militara nu gluma. Dotare la nivel de top in acele timpuri.
    Inca nu pot sa uit , anii mei de armata si un plin tov. colonel , care „imprumutase” un coleg din plutonul meu din Mizil ( conationali) sa ii lucreze la o planseta plina de sageti colorate , scheme fantastice , militare ipotetice atacuri din west…..pentru ca urma sa sustina un examen tovarasesc ( dupa care plin de votca si purcei taiati de la GSPA urma festinul bahic) …si era avansat in grad. Vazut cu ochii mei.UM 01065.
    Atunci am realizat ce idiot era tipul…insa avea grija sa inspecteze soldatii daca sunt tunsi si barbieriti inainte de permisie. Un gunoi total!!!!. Sa pastrat sistemul si clasicele traditii tovarasesti?

    10
  7. Câți ar lupta în cazul unui atac rusesc? În primul rând, cine? Tineretul de prin sate e obosit de băutură, nu știe să citească cuvinte complexe, sau nu știe pur și simplu să citească. Cei de prin orașe preocupați mai mult de tatuaje. Pentru ce să lupte? Pentru Maybach-ul lui Becali, pentru averile primarilor, pentru pădurile lui Câțu și casele lui Joianis? În mintea lor, odată inamicul venit, poate îi împușcă pe toți jegoșii ăștia ajunși în funcții prin vot sau numiți. Aaa, veșnicul dușman, ungurul, aici s-ar îngrămădi destui, că propaganda funcționează în direcția asta. Spre vest.

    10
    • You must say it again.

    • pentru casele si familiile lor. Crezi ca le-ar fi mai bine sub rusi?
      Ai marturie ultimii 200 de ani pentru experienta ruseasca, iar daca vrei sa o vezi in toata splendoarea – Basarabia.

      7
      • @M.Z.
        Era mai sus un comentariu al lui Robi, exact despre ce spuneam. Propaganda sovietică. Combinată cu imbecilitatea unora de pe aici, cu săritul la gâtul „bozgorilor”. Când ești erou, gata de sacrificiu, împotriva unuia mai fraier din parcare (sau așa îl crezi) dar îl lași pe bețivan să te ft cum vrea el, se cheamă că ești prostul din parcare. La asta contribuie din plin și politruciii, și media românească. A dat-o, măcar un O. N. G.,în judecată , pe scroafa senator, pentru trădare, înaltă trădare, rănirea sentimentului național, furt din banii publici (că e plătită de pomană) fiindcă în ziua în care se comemora masacrarea românilor în Bucovina de nord, suinea lingea clanța ambasadei sovietice?
        Vă spun, în caz că ataca rusnacii, am o treabă pe la primărie și C. J. Apoi mă duc pe front, că sunt împăcat sufletește.

        12
    • cred ca mai degraba s-ar mobiliza lumea spre vest! adica ar pleca cu mare viteza!
      sa nu uitam ca noi pe timp de pace am plecat din tara in numar de 4 mil sau mai mult!
      daca te ameninta un razboi cu cei din est nu cred ca se gasesc prea multi sa fie eroi pe frontul patriei
      si pana la urma sa lupti pt ce? cu cine? ai bani de vila si maybach ……ii ai si in strainatate unde mai faci si pe refugiatul si mai obti niiste drepturi
      daca maine vin pest tine gramada te fac praf intr-o saptamana
      …asta daca nu ai un sprijin consistent!
      sa nu uitam ca armata e si o institutie care inspira incredere si poate mobiliza oameni in jurul ei …..
      ce incredere va inspira armata de azi? ca civil ce vezi? niste baieti care abia incap in uniforme….supraponderali….cu o atitudine delasatoare…calauzit dupa principiul lasa ca merge si asa…sau a mai trecut o zi
      in drumul spre munca trec pe linga niste unitati …si ii vad pe cei de acolo cand vin la munca…..sa nu imi sariti in cap dar nu vad unul care sa poata sa alerge 5km
      numai felul in care poarta uniforma iti da o senzatie de delasare!
      armata si militarul in sine trebuie sa aiba si o imagine buna! daca tu ca individ nu esti procupat de cum arati asta imi spune ca si felul in care te achiti de sarcini e la fel
      ne trebuie o armata de profesionisti! 74500 de luptatori si 500 de conducatori
      si atunci putem spera ca trezim spiritul national
      pina atunci…..noapte buna si sa speram ca isi pun aliatii acareturi cat mai multe pe aici pt descurajare…..

      8
      • ce bine e sa fii singur pe lume, nu trebuie decat sa iti pui fundu’ in masina si sa fugi spre vest, asta e daca nu ai si tu bunici,parinti ,unchi , matusi , veri,verisoare ,nu tre’ sa lupti pt ei si alaturi de ei sa iti protejezi familia si prietenii apropiati, daca tu nu ai decat hainele de pe tine la care sa tii, fugi spre vest ca nu ai ce apara doar nu o sa stai pt sa ma aperi pe mine sau pe George sau pe Sharky sau orice roman care nu are posibilitatea sa fuga si singura varianta pe care o are e sa se apere cu ce poate,invidia asta ca ala are mai multi bani unde ne duce decat la dezbinare si ne mai miram de ce altii isi bat joc de noi

        6
        • My friend, mă lași întâi să rezolv o treabă la Palatul Parlamentului și Victoria că apoi sa plec pe front? Dacă da, mă duc cu draga inimă…daca nu, mașina cu familia in ea și drumul spre vest cat se poate…pe toți i-am învățat să înoate…Nu stau sa primesc ordine și să mă întorc după război la Ciolaci, videochatiste și suine. Ori vine focul și purifica toată țara ori mai bine plec. Să fac ce pe front cu ăștia in spate? O să decidă după prima săptămână de lupte și pierderi că mai bine semnam bilețelul in CSAT și întoarcem armele. Ăștia nu sunt conducători să apere tara. Ăștia doar o vand. Până nu rezolvam asta degeaba vrei sa te bati cu rusul.

          11
          • intotdeauna placintele sunt bune chiar cu actualii conducatori

            1
          • GEORGE TOPIRCEANU AMINTIRI DIN LUPTELE DE LA TURTUCAIA
            Nu departe de acolo, un sublocotenent, după ce încercase
            în zadar să treacă Dunărea, s-a întors pe mal, unde, împăr –
            ţindu-şi banii la soldaţi, şi-a tras un glonţ de revolver în cap.
            Altul, tânăr de tot, abia ieşit cu toate iluziile din şcoală,
            fiindcă mă cunoştea, se apropie de mine şi-mi spuse că el
            nu va lăsa arma din mână când o fi să-l ia prizonier.
            Apoi încercă să adune iarăşi oamenii, să pornească „la
            coastă“.
            — Ruşine pentru noi, măi băieţi! O să ajungem de râsul
            bul garilor, strigă el, văzând că nimeni nu-l mai urmează. Şi
            plângea de turbare.
            — Ce să-mi apăr, domnule? Cenuşa din vatră?… Îi răs –
            punse, rânjind, un rezervist slab, cu mustăţile pe oală.

            A fost nevoie de un soc, Ferdinand a promis impropietatrirea taranilor si spiritul combativ al armatei romane a crescut.

            6
            • Împroprietărire…proprietar nu propietar, proprietate nu propietate…doar ceașcă zicea așa.

              • Mea culpa! Am stalcit cuvintul, uneori tastez greșit, dar aici am facut si o greșeală. Nu mi amintesc toate zicerile lui Ceasca, imi amintesc doar „dragi tovarăși si pretini” ,” Eropa” , au trecut 30de ani. Multumesc.

    • Gabi, ai putea sa ne dai cateva exemple de propaganda indreptata impotriva Ungariei?
      De exemplu, la ultimele declaratii ale presedintelui Ungariei, legate de Trianon…A fost gresita traducerea, i-au fost puse cuvintele in gura, s-a scos declaratia din context? Cum a functionat propaganda, in acest caz?

      3
    • „Câți ar lupta în cazul unui atac rusesc?” Toti cei care au deschis o carte de istorie, deci nu multi. Cei care stiu cu ce s-a soldat ultima data o ocupatie ruseasca. Lupti, sau mori in puscarie. Poate chiar amandoua.
      „Tu’va soarele vost’ de elemente dujmanoase…” citand un clasic.
      Pe miss piggy nu poti sa o dai in judecata oricat doresti. Nici civil nici penal. Imunitatea parlamentara fratilor.

      3
      • Totusi , in conditiile in care se combate atat de mult comunismul – din gura , cum de ajung la conducerea tarii tot plozii de securisti / informatori si procurori comunisti ?
        Chiar, cum de nu ajung la conducerea tarii copiii de detinuti politici ?

        5
    • @ gabi s. Pleaca de la capat, stii ce inseamna ocuparea unui teritoriu de catre alt stat? Un primul rand, se pierde dreptul de proprietate al tuturor. Adica cam tot ce detinem noi ca si proprietati imobiliare si non mobiliare pentru care noi sau parintii/bunicii nostrii au muncit o viata. Dreptul de proprietate e garantat de statul roman, cand el dispare esti la mana altuia, care poate decide rapid ca sunt ale altuia. Vezi cei 250k de sarbi care au plecat din Croatia sau cei 20k de armeni din Karabakh, ca si exemplu din prezent.
      Pentru asta lupta oamenii, nu pentru idiotii care conduc vremelnic o o tara ci pentru ce este al tau.
      Daca ai doar hainele de pe tine, poti pleca lejer dar nu ca atunci cand pleci la un job afara si te intorci aici cand vrei, ci pleci fara sa mai gasesti nimic aici la revenire.
      Romania are cel mai mare procent de proprietari de imobile din Europa, deci nu cred ca toti vor gandi ca tine sa plece cu hainele in geanta si sa lase totul cadou la altii. A doua problema e cine te primeste, Romania are populatie cat Ungaria, Austria si Slovacia.
      Fara lupta vor fi 2 alegeri, o viata de sclav aici sau una afara ca refugiat, in ambele variante pierzi tot. Daca statul care ia taxe nu e in stare sa te apere aficient, atunci primul pas va fi inchegarea de comunitati locale care vor incerca sa se apere pe cont propriu, vezi razboiul din Balcani, sau cel din Iraq cand comunitatile siite unite in militii locale au luat pe cont propriu lupta cu Daesh, fiind mult mai eficienti ca armata regulata. Logica asta este functionala de mii de ani, ideea proasta ca se schimba doar liderii si totul ramane la fel este gresit inteleasa mai ales in Ro. Ia cazul sirbilor, aii idee cam cate sute de mii de oameni au pierdut tot cand s-au retras in Serbia de prin toate tarile din fosta Yugoslavie ?

      4
      • adr nu esti la mana altuia esti la mana conventiei de la geneva care spune ca pe un teritoriu ocupat proprietatile si mijloacele economice sunt intgangibile inclusiv jandarmul lumii respecta lucrul asta cand ocupa un teritoriu , pentru legea bunului plac si nerespectarea conventiei de la geneva au fost spanzurati unii la nuremberg, tokio si prin niste capitale europene si mai recent pentru ce s-a intamplat in yugoslavia milosevici, mladici, karadzici, gotovina si altii putrezesc in puscarii pana la sfarsitul zilelor .

        • @florian:
          „esti la mana conventiei de la geneva care spune ca pe un teritoriu ocupat proprietatile si mijloacele economice sunt intgangibile” – si atunci care ar mai fi sensul razboaielor?
          Aia la Nurnberg au fost spanzurati pt. cu totul alte chestii, in principal genocid, purificari etnice, chestii nasoale de tot. Nationalizari, rechizitii si ping-pong cu proprietatile se intampla zi de zi…nu mai spun in caz de conflict armat.

          1
          • stelian la nurngerg au fost spanzurati si pentru purificari etnice , genocid insa sa nu uitam ca hermann goring a fost spanzurat( s-a sinucis inainte de spanzurare ) pentru confiscarea de proprietati si mijloace economice de la evrei in special ( concernul economic hermann goring cu asta s-a ocupat) albert speer a luat 20 de ani inchisoare pentru acest lucru si doar sabotarea lui hitler din ultima parte a razboiului l-a scapat de spanzuratoare , hideki tojo in japonia a fost condamnat la moarte si executat mare parte pentru confiscare de proprietati si mijloace economice in malaya, batavia ( indonezia de azi ) , coreea, china , mai recent milosevici, gotovina , karadzici, mladici sunt in puscarie printre altele si ca s-au atins de proprietati si mijloace economice , acuma nu spun ca nu se intampla si azi dar sunt considerate crime de razboi si mai devreme sau mai tarziu faptasii vor fi trasi la raspundere .

            • @raspunderea o stabileste ala care castiga. In rechizitoriul lui bunica-miu scria la un moment dat cam asa:
              „trecand pe langa un camion al Armatei Rosii, inculpatul a declarat ”
              conform declaratiei unui limbric din sat care nici macar nu il vazuse pe bunica-miu langa vreun camion sovietic. Adica s-ar fi uitat urat la eliberatori. Si a fost condamnat si pt chestia aia, in total sapte ani de temnita si munca silnica, din care a facut vreo 5.

              6
            • @florian, iti lipsesc din dizertatie invingatorii. Ce parere ai de bombardamente asupra populatiei civile (US +UK) aka Dresda, Tokyo, Hirosima etc. Ce spune aceeasi conventie despre acest lucru ?
              Alt caz mai practic si direct, in baza carui articol din acea conventie solatii romani au fost condamani la 5-10 ani de munca sillnica in URSS dupa incheierea pacii si a tratatului cu Romania? Trecerea ilegala a frontierei de stat si atac armat nu este un articol aplicabil unui militar sub ordin, asta ca sa nu spun de munca silnica, infometarea, privarea de asistenta medicala si in unele cazuri suspiciuni de experimente medicala.
              Asta ca sa nu spun ca marea majoritate nu aveau nicio condamnare, erau pur si simplu folositi pe pot de sclavi.
              uite aici : http://www.romania-actualitati.ro/drama_prizonierilor_romani_de_razboi_in_urss-146147

        • Florian , eu cred ca ADR incearca sa-ti spuna ca toate acestea s-au petrecut in conditiile in care existau toate conventiile pe care le amintesti si ca razboiul a insemnat intotdeauna dreptul celui mai tare .

          In alta ordine de idei , pe aici prin Vest somajul este in crestere .
          Alti refugiati ?

          1
          • nicusor refugiati vor fi din afganistan , noi ar trebui sa aplicam in practica cuvintele unui capelan in batalia de la midway care spunea citez laudati pe domnu si pasati munitiile , la noi s-ar traduce prin inlocuirea actualei clase politice cu alta mai capabila si foarte important sa nu ii lasam pe politicieni 4 ani sa isi faca mendrele ci sa-i sanctionam ori de cate ori e nevoie , sa refacem economia si concomitent cu asta o armata capabila de descurajare ( noi nu avem munti la granita sa ne bazam doar pe o infanterie usoara ) .

        • Eu zic ca atunci cand vin invadatorii sa te pui in fata lor sa le explici cum este cu Conventia de la Geneva. Pe Mladici si Karadzici fix pentru incalcarea proprietatii i-au condamnat nu pentru masacrele din Bosnia. Iar economia din Crimeea a ramas mai departe ucraineana pentru ca Putin se teme de Conventia in cauza.

          6
        • Ante Gotovina a fost declarat nevinovat la apel. E liber de ceva ani.

        • @florian, regulile sunt scrise doar de invingatori, niciodata nu o sa vezi condamnati dintre acestia.
          Poti sa-mi spui ce s-a intamplat cu toate proprietatile persoanelor din Europa de est dupa ww2 ? Fabrici, imobile, terenuri …. pana si caii sau carutele taranilor au dost adunate.
          Nu trebuie sa ii duci la crematoriu, pui un guvern marioneta care pune in practica agenda.

          1
  8. de asta spuneam si eu ca manpadurile sant mai importante decat cele 7 baterii de patriot
    cele 7 baterii de patriot pot fii distruse dar manpadurile nu

    1
  9. Este cu adevarat fortata comparatia dintre gherila elvetiana si cea gandita pentru Ro.
    La helveti totul e gandit,pregatit,antrenat.Vine inamicul,avangarzile se retrag pe aliniamentul urmator.Se termina munitia ori sant coplesiti cu foc,se retrag mai departe.
    Totul gandit pentru a frana si uza adversarul.
    Minele sant incorporate inca de la constructia unui tunel,pod sau autostrada,iar sistemul este centralizat.
    La noi gherila inseamna lupta de partizani gandita dupa arhaicul sistem sovietic.Adica pe zone este un nucleu al detasamentului de partizani,comandant,transmisiuni,medic,depozit de munitii,arme de rezerva.Provizii,un mic spital de campanie.Si tot ce mai trebuie.Si un lunetist(daca e disponibil).Mereu ai sa intalnesti aceasta precizare adaugata in ultimii ani.
    Cum adica daca e disponibil ?Pai nu e militar?
    Dar mai ales de ce un singur lunetist ?Orice detasament de partizani trebuie sa aiba 2 lunetisti,asa cum trebuie sa aiba in dublu exemplar toate cadrele.Altfel ce te faci daca dusmanul da navala,comandantul e beat,transmisionista e la ciclu,iar lunetistul are pantecaraie ?
    Dar hai sa trecem peste aceste dezastruoase amputari ale unor contabili mesteme cu gand de economie.
    Sa trecem si peste dotarea de acum 50 de ani.Ne concentram doar pe elementul uman.Caci detasamentul de partizani e gandit ca un nucleu de specialisti la care adera patriotii.Nu discutam acum cat si in ce proportii ar fi dispusi romanasii sa-si puna pielea la bataie.Sa remarcam doar ca,statistic,50% din ei ar fi citadini.
    Adica tipi sedentari,poate 1/10 face ceva sport.Niciunul din ei nu stie sa traga cu arma si in genere,in afara de entuziasm ei nu stiu nimic folositor.Sant oraseni care la 10 grade pornesc centrala.
    Nici cadrele nu sant mai antrenati.Nu mai sta nimeni acum macar 2 saptamani in padure anual.A stat careva 2 saptamani in padure,in ploile de toamna,doar cu echipamentul din dotare?Ajungi sa dai orice,dar ORICE pentru o pereche de bocanci uscati.
    Nici nu e de mirare ca in aceasta situatie,se planuieste ca partizanii astia,lipsiti de orice valoare sa fie supliniti de trupele speciale.
    Sa pui o unitate de elita care se formeaza atat de greu,care-si completeaza pierderile atat de greu sa duca o lupta de uzura mi se pare ..incalificabil ..

    1
    • @red…man, rezervistii nu-s FOS sa traiasca 2 saptamani in paduri mancand ferigi si mormoloci. Tocmai asta e ideea.
      Voi vbiti aici de forma fizica, antrenamente si lunetisti dar acum 2 articole oamenii se plangeau ca nici macar nu gasesc un telefon unde sa raporteze ca si-au schimbat domiciliul. Vbiti de rezervisti…pai primul lucru pe care l-as face ar fi simpli cetateni (poate ex. cadre militare, poate suplimentati din civilie) care pur si simplu sa stie sa raporteze miscari suspecte, sa stie sa faca un minimum de organizare in caz de dezastru sau conflict, samd. Va dati seama ca in caz de evacuare brusc nu vor ajunge paramedicii, asistentii medicali, agentii de circulatie, sau pur si simplu sa calmeze lumea, lasa-i pe aia care halesc broaste si stau cu bocancii uzi 2 sapt.

      3
  10. Ca de fiecare data, jos palaria fata de elvetieni.
    P.S. Ma gandesc ca toata lumea stie ca astia detin arme in prostie. Cea mai liberala legislatie a armelor din Europa.

    3
  11. Am citit acum vreo 2 ani pe un blog al unui tip (pare se din fos, sau fost fos) despre Elveția și apărarea ei. Blogul nu mai este activ din păcate. Plin de detalii articolul, istorie, evoluție, armament, strategie etc. Caut sa vad dacă mai este sus blogul.

  12. Nu-i ataca nimeni pt ca au statut de neutralitate garantata , adica sar toti sa-i apere ca bancher mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *