Ucraina in preajma disolutiei economice

Va urma si disolutia acestui stat artificial al carui popor cu greu se poate numi ucrainean? Catastrofa economica pe buza careia Ucraina sta din 2008 se pare ca va arunca tara intr-un haos economic si social terifiant, sau poate mai rau va antama pentru totdeauna suveranitatea tari in favoarea fosteicolege de Uniune Sovietica, Rusia.

Falimentul tarii vecine este inevitabil, spun la unison politicieni si economisti, actuali sau fosti. Astfel Ucraina a ratat acordul cu FMI, iar institutia financiara i-a blocat transele de imprumut. Principalii creditorii ai tari, FMI si Rusia, si-au retras sprijinul, primul din motive de nerezolvare a problemelor macroeconomice agreate la semnarea acordului, iar Rusia din cauze mai pamantesti, si anume din dorinta de a readuce fosta colonie( gubernie, din perspectiva Moscovei) sub ascultarea metropolei, prin infometare!

La intrebarea cand va intra Ucraina in default ( incetarea de plati) fostul ministru de finante ucrainean Igor Umaski raspunde scurt: decembrie!

„Nimeni nu mai are nicio îndoială că al doilea val al crizei a venit atât în economia lumii, cât şi în cea a Ucrainei. Din luna septembrie, Banca Naţională a Ucrainei ţine disperată cursul grivnei din contul rezervelor de aur, Trezoreria statului are probleme serioase în a asigura îndeplinirea la timp a obligaţiilor, soldul negativ al balanţei de plăţi creşte rapid, depozitele în grivne se reduc, dobânzile pentru creditele overnight au sărit la 25-30% (în cazuri extreme şi la 40%) pe an. În aceste condiţii, programul cu FMI este absolut necesar pentru Ucraina”, a explicat fostul ministru de finanţe, într-un articol publicat în revista „Levâi bereg” (Malul stâng – trad.rusă).

In momentul in care o banca central sustine cursul prin vanzare de aur din rezerva strategica monetara, este ultimul semn al metastazei economice, si in general acceptat, semnul unei disperari vecine cu nebunia. Vanzarea de aur mai inseamna si distrugerea viitorului monedei nationale si amanetarea tarii catre o alta putere politica si monetara. Cum accesul Ucrainei catre UE este doar o simpla gluma, singura putere politica si financiara capabila sa sustina totusi natiunea este Rusia…

Discutile intre FMI si Ucraina, desfasurate in aceasta luna, vizau elibererea a doua transe din imprumutul agreat in valoare cumulata de 3 miliarde $, au obtinut insa fix…zero! Iar sansele ca ucraineni sa mai vada bani de la FMI, in cadrul actualului accord, sunt la fel de mari ca sansele Bucurestiului sa organizeze Olimpiada din doua mii nus’tu cat, varianta Oprescu.

„În cadrul acrordului de împrumut pe doi ani între Ucraina şi FMI toate resursele şi condiţiile au fost epuizate. Colaborarea în cadrul acestei etape poate fi considerată încheiată. Este nevoie de un nou acord cu termene şi condiţii noi”, a declarat preşedintele Centrului reformelor de piaţă din Ucraina, Vladimir Lanovoi, citat de Economiceskie novosti.
Vladimir Lanovoi continua: „Ucraina nu poate rezista fără credite, deoarece termenele de plată a împrumuturilor interne şi externe vin la fiecare două-trei luni, şi nici balanţa valutară, nici bugetul nu sunt pe excedent. Asta înseamnă că ţara nu are resurse şi că are nevoie de noi credite pentru a le stinge pe cele vechi. Şi deja nimeni nu ni le dă. Singura sursă rămâne Rusia. Ce ajutor financiar ne va acorda şi pe cât timp ne va ajunge nu se ştie deocamdată. Dacă guvernul Ucrainei va face cedările pe care le doreşte Rusia, atunci vor veni banii. Dacă guvernul nu va fi de acord cu condiţiile Federaţiei Ruse, va veni defaultul. Falimentul poate surveni chiar în decembrie”.

Fostul ministru de finante Igor Umanski este chiar mai pesimist declarand: „în ritmul actual în care se cheltuiesc rezervele de aur doar pentru menţinerea cursului de schimb (de dezvoltare, stimularea economiei etc. nici nu poate fi vorba) cele 4 miliarde de dolari care au mai rămas sunt suficienţi doar pentru o lună şi jumătate! Vom rezista până la Anul Nou! Dar ce va fi mai departe? Vom găsi o comoară? Se va încheia criza? Mai degrabă, abia va începe să-şi intre în drepturi. Pieţele de împrumut vor deveni şi mai puţin accesibile. În continuare, în primăvară vor începe primele plăţi către FMI pentru sumele accesate deja. Cu ce le vom achita? Nu avem bani să le achităm fără un nou program şi fără o nouă finanţare de la acelaşi FMI!”.

 

Agentia de rating Fitch avertizeaza la randul sau ca intrarea in incapacitate de plata poate fi doar o chestiune de zile! De zeci de zile mai exact!

Desi nu putem sa nu zicem “Doamne ferste si pazeste!”, un dezastru economic este urmat intotdeauna de un dezastru social. Deja capacitatea Kiev-ului de a face fata platilor interne, salarii si pensii, este serios zdruncinata, si nici macar inflatia mare nu a putut ajuta guvernul sa plateasca, macar nominal sumele datorate. Pe piata valutara, acolo unde se vede de fapt slabiciunea unei economii, dezastrul poate surveni in orice moment.

Ce si cum va afecta Romania un eventual default al Ucrainei?! Sau ce conditii va pune Rusia pentru a sprijini fosta gubernie?! In mod sigur va pirde si ultima farama de suveranitate statala si probabil ca nici macar in aparenta Ucraina nu va mai fi nimic in fata Rusiei. Cum va reactiona jumatatea vestica a tarii, cunoscute fiind simpatiile pro UE ale acestei parti a populatiei, la un mars triumfal rusesc prin intreaga Ucraina?! Va reusi Kievul sa ramana capital tuturor teritorilor asupra caruia astazi este suveran, sau anumite parti se vor dezlipi si vor urma traiectorii hiperbolice?!

Articol scris cu ajutorul extrem de important al domnului Virgiliu Culiceanu

 Deoarece problema Basarabiei nu-mi este straina si am vazut ca domnul Virgiliu Culiceanu si-a adus contributia la acest articol, as dori sa fac si eu cateva comentarii si completari pe acest subiect, dar putin dintr-o alta perspectiva.

Ucraina este un subiect sensibil, atat din punct de vedere al istoriei romanilor din est cat si din punct de vedere geostrategic.

Nu cred ca ne-am dori o disolutie a Ucrainei intr-un nou imperiu rus, chiar daca ar fi o oportunitate istorica sa incercam readucerea la tara mama a ceea ce-am pierdut in 1940 si apoi din nou in 1947. Desi nu ne este bine cu Ucraina, cred ca mai rau ne-ar fi fara Ucraina, deoarece ne-am invecina direct, din nou, cu o putere care ne-a perceput intotdeauna pe noi, romanii, ca un obstacol in calea implinirii visului panslavismului nascut pe vremea lui Petru cel Mare, continuat in perioada sovietica si inca viu in mintile multor factori decizionali de la Moscova.

Este adevarat, Ucraina poarta mare parte a raspunderii pentru ceea ce s-a intamplat in RASS Moldoveneasca in perioada interbelica si apoi in Basarabia, N. Maramuresului si al Bucovinei , dupa 1940 si fuge de recunoasterea acestei vinovatii ca “dracul de tamaie”. Ucraina este prinsa intre statutul de victima a perioadei interbelice in fata URSS si avantajele aduse de castigarea  celui de-al 2-lea razboi mondial ca parte componenta a URSS si mai apoi maximizate in timpul lui Hrusciov, care a facut un cadou frumos dar si otravit Ucrainei.

Ucraina nu este interesata de revenirea R. Moldova la Romania, asa cum a si declarat, deoarece ar putea deschide drumul catre o re-unificare a restului Basarabiei si N.Bucovinei cu Romania.  Motivele de mai sus stau la originea deselor accese de isterie ale diferitelor “voci avizate” de la Kiev sau Odessa cu diferite ocazii.

De asemenea, Ucraina are un cuvant greu de spus in privinta Transnistriei, asa cum a dovedit-o si in timpul razboiului de pe Nistru! Insa nu este de acord sa recunoasca Transnistria, pentru ca asta ar insemna condamnarea pactului Ribbentrop-Molotov si a consecintelor sale (printre care si rapturile teritoriale asupra Basarabiei, N.Bucovinei, Galitiei si a N.Maramuresului de la Romania, Cehoslovacia si Polonia), pe baza caruia a inceput acum 20 de ani razboiul de secesiune de pe Nistru. Si nici nu doreste sa o inglobeze, deoarece ar putea destabiliza regiunea Odessa creand un nou focar de instabilitate, care ar constitui inca un piron in cosciugul sau ca tara, alaturi de problemele cu minoritatea rusa din zona sa estica, din Crimeea sau cu rusinii din Zakarpatia (N.Maramuresului istoric) precum si cu nationalistii, mare parte catolici, din zona Lvovului. Ideal pentru ucraineni ar fi perpetuarea situatiei de acum, pe cat mai mult timp posibil.

Cu privire la subiectul Transnistriei, iata parerea pe care am expus-o in mai multe randuri, comentand anumite articole din presa romaneasca:

  • Spatiul Bug-Nistru ar trebui partajat pentru ca astfel s-ar ajunge la un echilibru:
  • Rusia are nevoie de dominatie acolo pentru a crea enclave prin care sa ancoreze atat R. Moldova cat si Ucraina in arealul sau de influenta
  • Ucraina vrea Transnistria pentru a-si securiza controlul asupra Odesei si Bugeacului si implicit asupra Dunarii
  • R. Moldova si Romania trebuie sa pacifice zona ce poate redeveni o zona de conflict la granita. In plus, ar exista un atu ce poate fi adus la eventuale negocieri pentru integrarea R.Moldova in UE, unirea cu Romania sau retrocedarea teritoriului romanesc luat in 1940. Fara Transnistria nu mai avem nimic si se poate sa pierdem si ce ramane „romanesc” din Basarabia. Sa nu uitam ca fiecare concesiune facuta Ucrainei le-a dat curaj pentru a cere altele noi!

Gasiti mai multe despre aceste lucruri, mai ales d.pd.v. istoric pe:

http://www.princeradublog.ro/atitudini/marius-zgureanu-spre-aducere-aminte/

Este foarte probabil ca Ucraina sa fie prinsa intr-o miscare centrifuga, asa cum arata multe analize, printre care si a domnului Dan Dungaciu, si atunci va trebui sa faca niste alegeri, in functie de ceea ce va dori sa pastreze intre granitele sale.Rezulta 2 variante principale si derivate ale acestora:

1.)      Fie incearca sa se deplaseze rapid catre UE, incercand sa salveze ce poate din regiunile estice si Crimeea si presand rezolvarea situatiei din Transnistria pentru ca Romania sa nu dea veto aderarii sale pe problema frontierelor din 1940 (lucru realizabil deoarece tratatul de frontiera cu Ucraina a fost facut pe 10 ani, dupa care se innoieste automat la fiecare 5 ani daca nici una din parti nu s-a razgandit ). In acest caz Rusia ii va crea o situatie de cosmar, atat economic cat si din punct de vedere al sigurantei interne (posibil razboi civil) si va face tot posibilul sa redobandeasca zona de influenta si s-o extinda pana la gurile Dunarii, bazandu-se tocmai pe Transnistria, Odessa si Crimeea si ridicand problema minoritatii rusesti din N. Maramuresului, care ar putea constitui o noua enclava.

2.)      Se repliaza rapid intr-o colaborare stransa cu Rusia, caz in care va trebui sa faca fata unei reactii dure a UE, SUA si mai ales a Romaniei si a nationalistilor de la Lvov pana la Kiev. In acest caz risca sa piarda, alaturi de suveranitate, ceea ce a dobandit dupa 1940 in partea sa de vest. Insa castiga o perspectiva economica stabila, atat cat este posibil in noua CSI si pastreaza Crimeea, Odessa, Transnistria si provinciile estice, cu perspectiva de a reface, cu prima ocazie si sub aripa Moscovei, ceea ce a facut in 1940.

Probabil ca multi romani ne dorim ca ciuntirea din 1940 sa fie reparata iar Romania re-intregita. Dar ar fi bine sa ne dorim ca si Ucraina, cu cateva mici pierderi teritoriale ce decurg din anularea pactului Ribbentrop-Molotov, sa supravietuiasca acestei incercari, ramanand independenta fata de Moscova si jucand cartea Europei.

 

Tot ceea ce imi doresc este ca, daca aceste previziuni se vor implini, Romania, prin conducatorii, diplomatia si armata sa, sa fie pregatita si la inaltimea momentului istoric, luptand din toate puterile, prin decizii inspirate, pentru repararea erorilor trecutului si nedreptatilor istoriei fara a repeta greselile sau a face altele noi ce pot fi fatale natiei romane! Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 

Cu stima,

Marius Zgureanu

 

Surse:Revista Capital

20 de comentarii:

  1. HMMM….. CA SI POSIBILE STRATEGII LA INDEMANA KIEVULUI AS VEDEA SA ZICEM 1.RUSIA, 2. FMI , 3. GERMANIA , POATE CA SURPRIND CAND SPUN GERMANIA DAR DA GERMANIA ARE INTERESE STRATEGICE IN CEASTA ZONA DATORITA GAZELOR CARE SE STIE KIEVUL A JUCAT O CARTE MARE ACUM CEVA TIMP IN URMA, RUSIA NU A UITAT DE ASEMENEA INCAPATANAREA KIEVULUI SI ACUM STA LA PANDA ASTEPTAND CA PRDAA SA VINA SINGURA LA CIUGULUIT;) , FMI EI AICI E CAM CU SICTIR DIN PARTEA LOR CA SA ZIC ASA DAR SA NU UITAM CA FMI INSEAMNA USA DECI SI AICI AR MAI FI O CARTE CA SAR JUCA PANA IN ULTIMA CLIPA.
    ASTFEL DEJA AVEM CONFIGURATIA ACESTIU JOC PE DEOPARTE USA VIA FMI, GERMANIA VIA UE SI NU LA URMA RUSIA SI ALE SALE COMPANII DE GAZE .
    VA FI INTERESANT DE URMARIT PE VIITOR ACEST JOC DE GLEZNE PE CARE KIEVUL IL VA FACE DAR PENTRU CINE ?……

    • probabil cand vorbesti de Germania-Ucraina-gaze te referi la momentul cand au inchis haholii robinetul?intre timp s-a deschis North Stream.Germania abordeaza problema Ucrainei doar din perspectiva ruseasca niciodata peste capul rusilor.la fel Franta.nimeni in afara de USA nu isi permite sa se amestece acolo.(ca de altfel in Georgia) Ucraina e in sfera Rusiei si va fi adusa acolo unde se considera ca ii este locul…uniunea vamala Rusia-Belarus ca prim-pas.iar mari framantari sociale urmate de faramitarea statului nu vor fi

    • Nu ai putea sa nu mai tipi la noi si sa scrii cu litere mici, asa cum face toata lumea ?

    • Mda. Nu-i frumos să scrii rânduri întregi cu majuscule. Ține de „bunele maniere” online 🙂

  2. Ucraina este in zona rusa de influenta, lucru recunoscut si de NATO si de UE, cand la summit-ul de la Bucuresti al Aliantei Nord Atlantice, Ucraina nu a primit nimic alaturi de Georgia, desi tot flancul sudic aliat, cu Romania in frunte, s-au dat dea berbeleacul sa apropie cele oua tari de Europa.
    Nu cred ca Germania isi va risca foarte bunele relatii cu Rusia, intrand pe teritoriul rus de vanatoare si luandu-i prada din bataia Kalas-ului.
    Ursul rusesc daca simte sange greu mai poate fi oprit, iar Ucraina se pare ca sangereaza abundent, chiar in apropierea barlogului. Prea aproape pentru propiai sanatate…

  3. Ati avut vreodata indoiala ca Ucraina va reveni sub aripa „protectoare”a Rusiei?

  4. Eu nu cred ca Ucraina va fii lasata sa cada in mana Federatiei Ruse .
    Pentru noi o sa fie de rau dezintegrarea Ucrainei, avand in vedere imbecilii care conduc Romania in acest moment !

    • N-o să fie lăsată? Dar cine crezi că o să-i oprească pe ruși?

    • tare as fi curios ce ai face tu daca ai conduce romania? a da stiu,ai cumpara 24 -48 mig 35 si tunguska si cateva kilo si am ataca capitalistii?care capitalisti?aaa,aia care ne-au eliberat,ca doar n-a fost revolutie.si am distruge si elitele lumii aia care pun stegulete pe harta.pe aia ii descoperim cu radarul aesa de pe mig.si dupa aia dezvoltam o noua generatie de elicoptere de la zero fara sa ne intereseze ce inseamna bataie,baleiaj sau pas .apropo nu voiam sa ma bag in „balaceala”de a -ti da un raspuns,dar asa mi-a venit ,vazand ca in loc sa dezbati cu chestii interesante ,unicul lucru ce faci,e sa descalifici,dar cum spui tu probabil cu 24 mig 35 ce mai conteaza disolutia ucrainei ,ca doar avem coduri sursa si ce importanta au codurile sursa la un fly by wire,rachete,semighidate,sau radar ,sau la un sistem de lupta integrat….

      • Eu as face MIG-35 sub licenta si as da o comanda de minim 85 de bucati, primele avioane urmand sa fie construite in Romania din kituri aduse din Federatia Rusa, iar urmatoarele din componente fabricate in Romania !
        Si motoare as face tot sub licenta sau macar as asambla primele 120 de bucati in Romania.
        Un Sukhoi 30 costa 50 de milioane de dolari si are aceleasi capabilitati ca si F-15 care e de doua ori mai scump.

  5. Virgiliu Culiceanu

    Multe felicitari pentru articol, si multe multumiri pentru mentionarea numelui meu, domnule George GMT. Ati facut o analiza realista a unei probleme care ne-ar putea afecta grav securitatea.
    Cu siguranta, disolutia financiara si economica a Ucrainei va putea duce si la disolutia acesteia ca tara. Si sunt sanse mari ca, pentru a evita un razboi civil, conducatorii de la Kiev sa porneasca un razboi impotriva „dusmanului de serviciu”, Romania. Si, cine stie, tot raul spre bine!

    Multe felicitari pentru gazduirea lucrarii domnului Marius Zgureanu. Despre aceasta, va voi trimite mai multe pe e-mail.

  6. Cu „dragoste” din Ucraina! ROMÂNII UITAŢI: Moldovenii de dincolo de Bug.

    Este pentru prima datã când o echipã a unei televiziuni din România ajunge în satele româneşti de dincolo de Bug.
    Istoricii, lingviştii sau etnologii români nu au întreprins cercetãri în aceste teritorii în ultimii 70 de ani.
    Nu se ştie nici mãcar care este numãrul aproximativ al localitãţilor unde trãiesc români.
    Filmãrile au fost realizate în satele Martânoşa şi Gruţkoe din regiunea Kirovograd în iunie 2000.

    Regie: Marian Voicu
    Imagine: Radu Vizitiu
    Asistent imagine: Dãnuţ Olariu
    Editor imagine: Viorel Creangã
    http://vimeo.com/19380333

  7. Versiunea youtube ROMÂNII UITAŢI: Moldovenii de dincolo de Bug.

    http://www.youtube.com/watch?v=gMqfS0BM8PA

  8. Aici ii mana lui Putin, de la distanta se vede mai bine, Timosenko a ajuns in puscarie, fostul presedinte Iusenko a fost otravit, si alti lideri ai revolutiei portocalii au probleme, ei sunt pedepsiti pt c-au avut curajul si ‘nebunia’ sa indrepte Ucraina spre democratie…sa nu uitam cazurile din Rusia si ce-au patit cei care i-au intors spatele la Putin, cazul Hodorkovski, a ziaristei ucise in fata casei si multe alte cazuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *