Un posibil mega-contract militar intre Franta si Egipt

Conform cotidianului francez La Tribune cele doua tari sunt foarte aproape de a semna un contract in valoare de 5-6 miliarde de euro prin care Egiptul sa achizitioneze din Franta 2 fregate FREMM si 20 sau 24 de aparate omnirol Rafale.

FREEM-Normandie-em-provas-cena-vídeo-DCNS

D 651 – Normandie

Astfel cele doua fregate FREMM ar valora 1,8 miliarde de euro (dotate cu intregul sistem de lupta) in timp ce avioanele Rafale 3.6 miliarde de euro. Ambele platforme vor fi echipate cu rachete produse de consortiul european MBDA. Conform ziarului francez directorii executivi ai celor trei companii implicate (DCNS, Dassault si MBDA) au vizitat Cairo saptamana trecuta pentru a perfecta amanuntele acestei afaceri.

Daca se va semna, iar presa franceza este sigura de acest lucru, Egiptul ar putea deveni primul client de export pentru multirolul francez, in timp ce fregatele FREMM ar ajunge sa fie in dotarea a patru marine militare: Franta, Italia, Maroc si Egipt, iar in cazul egiptenilor FREMMul ar completa foarte bine cele patru corvete Gowind 2500 comandate deja..

20141025091949_gow2

Gowind 2500

La Tribune mai spune ca egiptenii au nevoie “ieri” de o fregata FREMM, incercand sa obtina o nava chiar in cursul acestui an si pe cale de consecinta guvernul francez ar fi de acord sa ofere arabilor fregata Normandie a Marinei Franceze aflata acum in stadiul final de armare.

Acum desi nu inteleg de unde dracu au egiptenii – cu o economie pusa la pamant – atatia bani de dat pe Gowind si FREMM si Rafale si armament rusesc, tot ma uit precum calicu’ prin gardul bisericii si-mi lasa gura apa si la Gowind si la FREMM dar mai ales la Rafale…

GeorgeGMT

45 de comentarii:

  1. se spune…”RoAFale” 🙁 🙂

  2. Si eu ma intreb de unde au egiptenii bani pentru aceste achizitii.Tara este saraca iar dotarea armatei s-a datorat in ultimii 30 de ani si pana in prezent, SUA.Poate ca o tara araba ii sponsorizeaza pentru ca aceasta regiune sa nu se destabilizeze.Fara opozitia armatei, Fratia Musulmana ar fi iarasi la putere.

    • Sauditii se aude ca i-ar sponsoriza.

    • am de a face cu niste clienti egipteni si mi-au explicat ca ei sunt cam cei mai mari producatori de bunuri de lag consum din africa de nord. Restu tarilor nu mai au industrie si ei de bine de rau au industrie si reusesc sa produca destule bunuri de larg consum.

      • Or fi bre nu zic, da cine a fost prin Tara Piramidelor si mai ales pt aia de au avut curajul sa mai si iasa de pe itinerarele turstice…Ei bine saracia de acolo te loveste direct in moalale capului si vorbesc de perioada cand nu erau inca „democratie”, acu’ cu 🙂 turismul dus pa ailalta lume sunt vai mama lor…

  3. Poate privatizeaza barajul de la Assuan, oricum tehnologia e invechita si au nevoie de modernizare. O distributie de electricitate, o distributie de apa in Cairo, gasesc ei ceva de facut.

  4. In 2014 au avut un PIb de 271 miliarde usd.Canalul Suez reprezinta o mare sursa de venit pt. Egipt , mai au ceva petrol , turism si probabil nu se fura asa mult ca pe la noi Pedeapsa cu moartea e inca in vigoare in Egipt .

    • capatu` satului

      pedeapsa cu moartea este rezultatul unui trecut intunecat in care decizia privind viata si moartea era atributul exclusiv al catorva persoane;
      cazuri de erori judiciare sunt peste tot incepand cu US si terminand cu cele mai sarace tari din Africa; intrebarea este cum ii redai inapoi viata unuia pe care l-ai omorat printr-o eroare judiciara;
      cazurile de erori judiciare sunt mai multe decat cele care ajung in presa, fara teama de a gresi cred ca sub 1 % din erorile judicare ajung in presa.

  5. „Acum desi nu inteleg de unde dracu au egiptenii – cu o economie pusa la pamant – atatia bani de dat pe Gowind si FREMM si Rafale si armament rusesc, tot ma uit precum calicu’ prin gardul bisericii si-mi lasa gura apa si la Gowind si la FREMM dar mai ales la Rafale…”

    Poate le vand Irakienilor Abrams la mana a treia 😀

  6. Istoria este foarte complexà, vorbesc de Rafale.
    Egiptul are o gràmadà de avioane de diverse tipuri, din care vreo 300 destul de bunicele. Însà cele de fabricatie americanà, pe lângà cà sunt „downgradate”, mai au si armament mai putin performant.
    S-ar putea ca egiptenii sà se emancipeze, ultimul raid egipteano-emirati în Libia a surprins multà lume.

    Totul va depinde de nivelul de presiune american, de la politici pânà la bàietii de la LM.

    Ràmâne totusi problema finantàrii, fiindcà delegatia egipteanà venità la Paris tocmai pentru aceast, nu a semanat nimic.

  7. „Acum desi nu inteleg de unde dracu au egiptenii – cu o economie pusa la pamant – atatia bani de dat pe Gowind si FREMM si Rafale si armament rusesc”

    Pai au conducatori luminati si astia 🙂

    Armament au destul , pestritz, de atacat nu cred ca-i ataca careva, vecinii sunt mai varza iar cu evreii s-au semnat tratate.

    Si atunci o tara de saraci lipiti, nemancati (acolo problema majora e cresterea pretului painii, mancarii), care si-a dublat populatia in vreo 30 de ani si care n-are ce sa la dea de lucru si eventual sa manance, care emigreaza de foame inotand spre Europa, eh, tara aia are ca prioritate niste 2 FREMMuri si niste doua escadrile de Rafale 🙂

    Ce n-o fi clar aici 🙂

    Armamentul ala e cam frectie.

    Militarii aia de la putere probabil incearca sa isi plateasca protectia in toate partile, sa nu-i atace Sarkozi ca in Libia, ca sa le apere drepturile egiptenilor amaratzi…

    Platesc in toate partile, si la americani, si la rusi, si la francezi, sa nu mai vina vreo primavara peste ei si Egiptul sa nu aiba soarta Libiei.

    • 🙂 Pai atunci „e” intelepti” egiptenii astia vere. Pacat ca nu vrea nimeni sa ne „democratizeze” si pe noi, sa cumpere si ai nostri dastea.
      Da stiu ce-o za zici: „Pai noi ne-am „democratizat” singuri, nu-s’ mai bate nimeni capul cu noi! 🙂 )))))))))
      Pe ce dracu sa strice Tomahawkul sau Khul, pe Malluri …strategice?!

      • Egzactli 🙂 , cat cumparam cumintei din Malluri totul e OK, noi suntem democratizati deja, ca fuseram cumintzei. Suntem incolonati frumusel, noi nu le facem probleme, ce industrie energofaga am avut fuse si se duse, suntem tigani si nu ne baga in Schengen, capital local e putin, e mai mult al lor, pamantul se vinde.

        Deci daca vin rusii peste noi, noi nu mai pierdem mare lucru, ei pierd mai mult 🙂 , asa ca daca mai ai sau nu 2 FREMM sau doua Type22 dezarmate tot cam aia e.

  8. o sursa sigura din palatu lu al abdel al sisi mi-a spus clar ca au bani foarte multi pentru armata, de fapt stai armata conduce tara si ei isi fac singuri bugetu apoi mi-am dat si eu seama.

    Acu revenind sa nu plangem pentru altii sa plangem pentru noi. In egipt armata se afla la putere de 40 de ani deci nu se pune problema decat de a cumpara grau si arme. Un studiu israelean de la ACPR-IDF spune ca egiptenii isi ascund destul de bine cheltuielile si pupandu-se destule de des (cica de 3 ori o data cand se vad) pe obraji cu cei de-ai casei saud primesc ratii lunare pentru diferite programe de inzestrare.

    Oficial cica au buget 4-5 mld si asta tot pe surse. Neoficial au 20-25 mld inclusiv programul pentru nuclear bomb cu un reactor de origine chinezeasca. E greu sa mentii 800.000de soldati, 4000de tancuri, 600 de avioane numai cu 4-5 mld si atentie majoritatea sunt de productie vestica adika au costurile aferente cu training-ul si mentenanta la 5-6 divizii armura, 10-11 meca etc. si frate marsaluiesc cu ele prin desert, le alearga, le utilizeaza, trag cu ele se mai alearga prin peninsula sinai cu niscaiva adepti al lui isis nu ca la ukranieni doar pe hartie.

    In industria lor de aparare lucreaza cam 200-400 de mii de arabeti isi produc singuri munitiile la cam tot ceea ce au prin dotare. M1A1 se asambleaza la ei de 10-12 ani de cand era hosni mubarack el grande cicarone.

    Forta lor aeriana primeste 80-90% din subventia de la americani care nu este mica. 4-5 mld pe an. Astia au deja in dotare 200de f16 si mirage 2000 si v cumparate de la alti arabeti sau via us.

  9. Domnu` George,
    Formulez o intrebare respectuoasa, intrucit nu ma prea pricep:
    Stiu, ca nu poti folosi un avion de scurt curier pentru trasee lungi, de tipul Bucuresti – Caracas.
    Sau ma rog, nu il poti folosi de multe ori.
    Intrebarea este daca acest lucru este valabil si pentru navele maritime mici, in sensul de tonaj mic.
    Deci o nava de patrulare costiera, ar putea traversa Oceanul Pacific, si sa intre in lupta, participund la o zona de intredictie/blocada in Indonezia spre exemplu?
    Va multumesc.

    • @Balint. Pai o nava mica are din start o autonomie redusa si o cantitate mica de armament. La asta se adauga faptul ca nu pot opera pe mare agitata, fiind astfel restrictionata sever ca operationalitate.

      Navele mici trebuie sa fie operate aproape de porturi.

    • Interesant. Foarte interesant. Le cam tzatzaie poponetzul prin zona aia 🙂
      NATO ai apara de zor dar inca n-au aparut miile de soldati NATO si sutele de tancuri prin cazarmile lituaniene. Oricum, daca incep sa-i spele pe creieri sa nu se sperie daca incep impuscaturile, nu-i a buna…

      „Cetatenii trebuie sa reziste unei ocupatii straine” asta inseamna ca se ia in considerare chiar si macar teoretic o astfel de varianta.

      „sau macar sa isi faca treaba la locul de munca mai prost decat de obicei”
      inseamna ca noi suntem ocupati deja si e valabil si pt astia din Irlanda 🙂

      • io nu inteleg dc astia din cele 3 tari baltice se zgarcesc atat de mult si nu sunt in stare sa-si cumpere fiecare cate 12 avioane de lupta multirole? ca sunt mai bogati decat Romania luat fiecare in parte si ar avea de unde sa ia avioane de lupta si bani. sa nu mai stea cu miloaga sa le faca NATO politia aeriana+sa stea cu morcovu undeva ca-I ataca rusii.

  10. Romania trebuie sa se inarmeze si te apuca intr-adevar pandaliile cand vezi ca altii rupti in fund isi cumpara tehnica de miliarde de Euro, iar noi nu suntem in stare nici macar sa cumparam combustibili si baterii pentru niste harburi de 30-50 de ani.
    Dar cum sa se miste ceva la acest capitol cand avem ziaristi care publica asa articole http://adevarul.ro/news/politica/Inarmareintara-ratat-tranzitia-demografica-1_54bbbdd8448e03c0fdb732ca/index.html . Dupa ei ar trebui sa desfiintam armata ca ne apara NATO gratis.
    P.S, cititi si comentariile, unde in afara de 2-3 oameni cu capul pe umeri, gasiti numai habarnisti si hipioti fara creier.

    • Armata sau natalitate.

      Oricum avem nevoie de aman2o

      Insa la cum arata Ioana Pu#le@a (ce nume predestinat) e clar ca avem nevoie si de un pact pt demografie 😉 🙂

      Adica semnam pactul, o jucam la zaruri si cine pierde, asta e, trage un gat bun ca sa-si faca curaj si baga la demografie 🙂

      Oricum, problema demografiei e nasoala, laolalta cu cea a economiei si cu cea a dotarii armatei.

      Bre, da’ numa probleme pe la voi pe acolo… Aici natalitatea a fost cea mai mare din Ioropa, n-aveai loc sa intorci capul, unde te uitai numa’ burti umflate de ti-era frica s-o mai scoti din pantaloni ca sa nu platesti pensie alimentara.

      Insa si inarmarea aia trebuie facuta cu un pic de cap. In sensul sa nu sponsorizezi exclusiv industriile si joburile din Germania si Franta. Sa mai misti si tu ceva acolo in fabricutza aia daramata.

      • Asa este, sunt intru totul de acord ca inarmarea trebuie sa se faca cu un aport important al industriei romanesti, dar din majoritatea articolelor din presa, reiese ca nu ne trebuie inarmare si ca ar trebui sa dam banii pe educatie si sanatate. Bineinteles ca si acestea sunt prioritati insa totul trebuie facut cu cap astfel incat sa se faca un echilibru intre alocari. Ne trebuie si invatamant si sanatate de calitate dar si o inarmare cu produse de calitate, implicand cat de mult posibil firme romanesti. Lumea nu intelege asta si se pare ca nici ziaristii nu incearca sa explice oamenilor ca inarmarea facuta cu cap inseamna investiții in Romania si locuri de munca aici.

      • gsg-eule, acolo pe unde te preumbli avortul e INTERZIS. Tu stii prea bine, dar vezi sa nu te fure privelistea si alunga gandurile cele pacatoase 🙂

        • bre, e interzis, dar contraceptia nu este 😉 si nu cred ca asta e problema…
          asta e cultura pe aicea, sa ai 4-5, si vorbesc de femei maritate si cu ceva educatie nu de pustoaice accidentate. iara daca vor sa se rezolve trec garla in UK, ryanair e ieftin, si peste garla nu e interzis avortul si se programeaza la clinici acolo, care vrea. deci aici e cultura popolara sa aiba multi plozi.
          dupa aia vine statul welfare-ist cu problemele lui: pustoaicele de famelie buna si cu multa educatie la 17 ani isi gasesc pe fuga prietenul si incep sa toarne, intra pe welfare, primesc casa de la council sau macar intra pe liste, primesc medical card, nu se marita pt ca ‘single mothers’ primesc si single mother benefits, deci bani in plus la salar 🙂 samd.
          dupa aia chinezoaicele studente sau sud-americancele sau africancele sau care mai bantuie pe aici toarna si alea niste plozi cu ce prost prind ca sa ramana pe aici si sa primeasca cetatenie samd…deci baby boom 🙂

    • Amuzant e ca Lupea lua apararea marsurilor gay din Romania mai acum cativa ani si isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca Orban introduce legislatie anti-avort in Ungaria, iar acum deodata vrea pact pentru natalitate… Are nevoie de pact ca sa faca copchii? Chiar cati copchii are aceasta doamna ingrijorata subit de natalitate?

  11. Idiotenia inceputului de an 2015:

    http://adevarul.ro/news/politica/Inarmareintara-ratat-tranzitia-demografica-1_54bbbdd8448e03c0fdb732ca/index.html

    „România se numără printre puţinele ţări ale Uniunii Europene care alocă 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare.”

    „Romania…ALOCA 2% din PIB pentru aparare”. Adica nu va aloca (daca va aloca !) ci aloca. Daca nu stiati, conform d-nei Lupea, Romania e in topul UE/NATO la fonduri pentru armata alaturi de Franta, UK..etc.

    Doamne-fereste !!!

  12. Noi n-avem bani ??
    Ia sa vedem ce scrie intr-un raport din iulie 2014:
    „Conform estimărilor Comisiei Europene, în România proporția economiei subterane reprezenta, în 2011, 30% din PIB (iar în 2013 a scăzut la 28,4% din PIB), ceea ce înseamnă prejudicii de 40 de miliarde de euro, fraude economice și evaziune fiscală”, se menționează în raportul elaborat de Comitetul CE pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor și finanțare a terorismului.

  13. Sper ca francezii sa incheie acest contract in cunostinta de cauza si sa ne trezim ca se intoarce impotriva lor asa cum au facut americanii cu Irak-ul !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *