EAPS-ID cal.50mm

De curand, pe 22 aprilie a.c., cei de la Picatinny Arsenal, centru de excelenta al armatei SUA pentru arme si munitii, au demonstrat produsul EAPS-ID (Extended Area Protection and Survivability Integrated Demonstration), o solutie C-RAM (counter rockets, artillery and mortars) bazata pe tunuri de cal. 50mm si munitie ghidata. Scopul cercetarii demarate initial in cadrul programului « Obiectiv Tehnologic al Armatei » este de a extinde raza de actiune si precizia solutiilor C-RAM bazate pe artilerie de calibru mic. Studiul este si o comparatie cu sistemele bazate pe interceptori-racheta ale programului EAPS-ID (video aici) selectate déjà pentru Indirect Fire Protection Capability Increment 2 Intercept Program of Record, avantajele evidente ale tunului fiind precizia crescuta pe suprafete mici si logistica mai simpla si ieftina, dupa cum sustine seful de proiect Manfred Luciano, precum si capacitatea de a intercepta o gama larga de drone (UAV), al caror numar a crescut de peste 10 ori in perioada 1999-2010.

1

 

                                                   Conceptul EAPS-ID cal.50mm

Testul demonstrativ a avut loc la poligonul Yuma din Arizona, fiind doborata o tinta de tip drona aeriana de clasa 2 folosind ghidaj si detonare distant a proiectilelor cal. 50mm.

EAPS ARDEC (U.S. Army Armament Research, Development and Engineering Center) foloseste ghidajul proiectilelor de tun cu ajutorul unui interferometru radar de precizie, al unui calculator de control al tragerii si al unui ansamblu emitator-receptor radio pentru a plasa proiectilul in zona letala.

Pentru a reduce electronica instalata pe interceptor si a face cat mai ieftin sistemul, partea de ghidaj intelligent este asigurata de statia terestra, informatiile de ghidaj si detonare fiind transmise radio catre ghidajul proiectilului, asigurat de un ajutaj. Radarul urmareste atat amenintarea cat si proiectilele trase catre aceasta, sistemul bazandu-si calculele de corectie a traiectoriei pe aceste informatii, calculand traiectoria cea mai adecvata pentru lovirea tintei. Proiectilul cu traiectorie corectata cal. 50mm x 533mm  primeste comenzile si calculeaza timpul de rotatie, actiunea ajutajului si momentul detonarii.

Capul de lupta este compus dintr-o banda de aliaj Tantal-Wolfram care genereaza penetratorii cu rol de neutralizare a tintelor C-RAM, dar si din fragmente de metal destinate lovirii aparatelor de zbor fara pilot.

Tunul hibrid automat Bushmaster III cal. 50mm a fost dezvoltat de Alliant Techsystems si apoi Orbital-ATK in cadrul programului EAPS, in gama de calibre 25-50mm, fiind capabil sa traga rafale de 3 proiectile si atingand o cadenta de 200 proiectile /minut. Tunul Bushmaster III mai are o proprietate interesanta, si anume ca poate lucra si cu cal. 35mm.

 

Testul demonstrativ din 22 aprilie a fost efectuat cu un sistem cu o singura teava asupra unui aparat de zbor fara pilot, demonstrandu-se viabilitatea conceptului, care ar putea fi achizitionat atat de U.S. Army cat si de Navy. Urmeaza a fi testate conditii de interceptare mai dificile, pentru a se determina mai precis anvelopa de eficacitate a sistemului.

 

Armata romana are inca in dotare, daca se poate numi asa, tunuri antiaeriene de un calibru usor superior celui folosit in teste, si anume vechile AZP/S-60 cal.57mm, in numar de aproximativ 250 de bucati. «Vechiturile » beneficiaza de o distanta de tragere de pana la 6km si o cadenta teoretica de pana la 120 lovituri sub minut. Dincolo de reutilizarea terestra a acestei arme, cu sistem de incarcare modificat, mentionata in inzestrarea prototipului transportorului franco-rus ATOM, poate ca o noua viata ar fi posibila, daca se mai poate schimba ceva la piesele existente, de la incarcare si orientare automatizata, la ghidarea tragerii cu un radar performant/ sistem electro-optic si munitie pre-programabila, daca nu ghidata. Dar e posibil ca S-60-urile din inventarul nostru sa fie prea uzate si prea greu de modificat pentru a mai merita reintinerirea lor.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

http://armyrecognition.com/weapons_defence_industry_military_technology_uk/picatinny_arsenal_demonstrates_innovative_technology_to_counter_potential_airborne_threats_21407153.html

Army Technology :

http://usarmy.vo.llnwd.net/e2/c/downloads/401528.pdf

https://www.fbo.gov/index?s=opportunity&mode=form&tab=core&id=2120342c57a42f95ede99f8826200e2d

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3176712/The-anti-DRONE-missile-Army-firessmart-shells-bring-UAVS.html

 

Citeste si:

http://www.rumaniamilitary.ro/c-ram-porcupine-si-concurenta

http://www.rumaniamilitary.ro/turele-si-arme-calibru-mediu-pentru-masini-de-lupta

http://www.rumaniamilitary.ro/reutilizarea-armamentului-existent-solutii-stop-gap

http://www.rumaniamilitary.ro/draco-noutati-in-domeniul-artileriei-2014

13 comentarii:

  1. Nu cred ca sunt 2x57mm ci cu o singura teava. Am vazut multe din ele la Revolutie, insirate pe DN1, intre Baneasa si Otopeni.

  2. Articol interesant de informare pt pasionatzi, pt gastile inarmate romulane un alt articol de literatura science fiction scris de autorul consacrat pe RumaniaMilitary de literatura SF pt soldatzei , Marius Z 😉 🙂

    Ai nostrii’s ca brazii in lumea aia a lor paralela, linistita, pasnica, confortabila, remunerata 😉

    La S60urile alea nu stiu ce le-ar mai putea face, dpdv tehnic nu ma pricep, dar daca imi permitezi o sugestie pot sa le bage tevile in cur la domnii ministri si parlamentaci si sa-i lanseze pe o orbita joasa

    Altfel parca au niste 72 de Oerlikoane GDF-003 plus Gepardurile, la alea un upgrade de bun simtz ar fi sa le aduca la standardul GDF-006 care foloseste AHEAD si sa fabrice munitzia, dar scriau mai acum vreun an-doi ani in fitzuica aia pdf a lor „Jurnalul Fericirii” ca dea abia se mai cumpara piese de schimb pt ele, asta atunci cand se mai cumpara 🙂 , asa ca perspective de modernizare canci

    Alte modernizari si achizitii de artilerie AA pt gastile inarmate romulane poate numai cand s-or mai ieftini bine phaserele cu photon torpedoes, de import bineintzeles

  3. Intersant dar prea putine teste si informatii pt. a ne forma o parere.
    Foarte importanta va fi raza si altitudinea pana la care pot trage tunurilor deoarece pt. drone incep sa fie disponibile camere din ce in ce mai performante si compacte.

    In cazul elicopterelor mai poate aparea bruiajul ghidarii radio la distante mai mari asta ar putea fi o problema chiar daca sunt 2 tunuri.
    Terestru rusii au capacitatea de buriaj pana la 40km deci si de asta trebuie tinut cont (Schiebel Camcopter S-100 OSCE stie ce inseamna bruiajul rusesc 🙂 )

    Interesant este cum si daca se descurca contra rachetelor, mortierelor si obuzelor…

    Iar in final pretul face efectul.

    Pt. noi realizarea unui sistem: camera HD/IR capabila sa descopere tinte la diferite distante (acum incep sa fie disponibile camere care se lauda ca poti citi ce stire pe un avion la app. 20km distanta), montate pe tunuletele de 30-57mm + un calculator care sa identifice tinta, sa calculeze traiectoria si sa „comande” tunuletele (totul facut dintr-un buncar/adapost ar permite monitorizare non-stop). Asta ar oferii atat o protectie/control atat terestru cat si aerian la un cost mai mult decat decent. Evident se poate adauga si un radar.

    //
    Dutch Air Force Chief Slams US Army Helicopter Plan
    http://www.defenseone.com/technology/2015/09/dutch-air-force-chief-slams-us-army-helicopter-future/120980/

    Pt. mine foarte importanta este si altitudinea maxima la care poti zbura si executa o misiune nu toata lumea are radare si armament AA performant dar mitraliere/tunuri AA si MANPADS pot fi obtinute cu ceva efort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *