Draco – noutati in domeniul artileriei – 2014

Lucrurile se misca si in domeniul artileriei, chiar daca echipamentele armatei romane au ramas intepenite in timp, undeva la inceput de deceniu 1990 iar perspectivele sunt foarte subtirele, cam la 12 bucati piese autopropulsate, astfel ca aceasta arma nu are perspective prea roz la noi, alaturi de cea a tancurilor. Cel putin aceasta pare sa fie optica decidentilor nostri in ale inzestrarii armatei nationale.

DRACO_76mm_multipurpose_land_C-RAM_counter-rocket_artilery_mortar_weapon_system_OTO_Melara_Italian_defense_industry_640_001

Sistemul DRACO OTO Melara 76mm multifunctional expus

 

Alaturi de sistemul C-RAM Porcupine si de dezvoltarea rachetei sol-aer, italienii de la Oto-Melara dezvolta capabilitatile platformei Draco derivata din tunul naval automat super-rapid cal.76mm/62, aceasta primind si rol C-RAM (counter-rocket artillery mortar) alaturi de cele existente – contra tintelor terestre, navale si aeriene, devenind astfel o platforma de artilerie multifunctionala.

Schimbarile doctrinei militare a NATO dar si noile misiuni pentru fortele expeditionare necesita echipamente polivalente, capabile sa raspunda la un spectru larg de amenintari, provenite din medii diferite si de obicei lovituri low-cost (artilerie, mortiere, rachete nedirijate) si care pot fi usor desfasurate oriunde pe glob, totul la un cost redus al achizitiei si mentenantei. Rolul acestor sisteme este de a proteja puncte de importanta strategica sau convoaiele impotriva amenintarilor enumerate mai sus, putand insa acompania si infanteria cu bombardament de precizie sau tarmul impotriva vaselor mici si medii.

m02012061300106

Draco echipat cu tun Super Rapid 76/62 si incarcare automata a munitiei

 

Cal.76mm a fost selectionat in urma analizei desfasurate pentru a obtine cel mai bun compromis intre dimensiuni, performanta necesara pentru rolurile enumerate mai sus la un cost rezonabil, ceea ce a exclus calibrele incepand cu 105mm.

background_page_draco_1

Turela Draco – plan apropiat

Oto Melara Draco este capabil sa angajeze cu foc direct tinte la distante cuprinse intre 500m-3000m pentru tinte terestre, 5000m pentru tinte aeriene iar prin tir indirect tinte fixe terestre pana la 15km si navale pana la 20km. Pana in acest moment era nevoie de mai multe sisteme care sa indeplineasca toata gama de misuni, cu costurile aferente semnificativ crescute.

Datorita autoloaderului, tunul Super-Rapid 76/62mm este capabil sa traga 80-100 lovituri pe minut, in functie de levatie si tipul incarcaturii, sistemul fiind stabilizat cu 2 giroscoape (tun+turela), fiind ghidat de un sistem optoelectronic cu vedere panoramica pentru detectia, recunoasterea si angajarea tintelor in mod pasiv, precum si de un iluminator laser escamotabil pentru urmarirea si ghidarea prin fascicul a munitiilor DART (principiul beam-rider) provenite din aplicatii navale de aparare antiaeriana impotriva tintelor cu inalte capacitati manevriere. La acestea se adauga un radar care opereaza congugat cu sistemul de iluminare radar, fiind folosit la ghidarea in radio-frecventa a proiectilelor DART.

DRACO_76mm_multipurpose_land_C-RAM_counter-rocket_artilery_mortar_weapon_system_OTO_Melara_Italian_defense_industry_details_001

Gama de munitii a tunului cal. 76mm al DRACO.

Pentru atingerea capabilitatilor C-RAM va fi folosit un tip special de munitie in curs de dezvoltare.

Masa totala a sistemului Draco in turela ,in functie de protectia balistica (standard Nivel II STANAG) atinge 5,5t (6,5 tone maxim conform brosurii), ceea ce ii permite instalarea pe un sasiu de 15 tone de transportor blindat 8×8, senilat sau camion blindat, incadrandu-se astfel pe total in masa aerotransportabila cu avion cargo C-130 Hercules. Echipajul este format din comandant si tragator la posturi aflate in afara turelei, iar tunul este alimentat de un tambur-revolver cu 12 lovituri selectabile de tipuri diferite, alte 24 aflandu-se intr-o magazie in partea din spate a turelei, de unde pot fi incarcate automat in tamburul de tragere rapida.

squared_medium_76_62SR_P1040056_s

Turela navala a tunului Super Rapid 76/62

Alaturi de armamentul principal, sistemul poate fi dotat cu mitraliere cal. 7,62mm sau 12,7 mm montate coaxial in turela.

 

Video – teste Draco:

https://www.youtube.com/watch?v=sIuHifVkt48

Versiunea Navala – trageri:

https://www.youtube.com/watch?v=Qr0OcXst59k

 

O alta stire interesanta din domeniu, revenind la artileria mai clasica, este ca India s-a hotarat in cele din urma, la 11 iulie a.c., sa achizitioneze din S.U.A. 145 de obuziere usoare M777 cal.155mm, de aceasta data pretul urcand la 885 mil.$ (ofertarea facuta in august 2013), fata de cei 647 mil.$ estimati initial si taraganati de guvernul indian cativa ani tocmai pe motiv ca pretul era prea piperat.

Tunurile vor echipa Corpul de munte XVII de reactie rapida pe frontiera cu China, pentru care s-a cerut expres un tun 155mm/39 calibre capabil sa bata la peste 25km si care sa fie mai usor transportabil.

 

India_has_confirmed_the_purchase_of_145_M777_ultra-light_howitzers_from_United_States_640_001
Tragere cu M777A2 – FIRE BASE SAENZ, Helmand province, Afghanistan – (2nd Marine Division photo Sgt Earnest J. Barnes)

 

Sa nu uitam ca  M-777  este un obuzier ultrausor, dezvoltat de  BAE Systems Land Systems (RO Defence, fost Armaments Group of Vickers Shipbuilding and Engineering Ltd) la Barrow-in-Furness si intrat in serviciul U.S. Army sincepand cu anul 2000.

Ultima sa versiune, M777A2, poate folosi munitie cal. 155mm cu raza extinsa Raytheon / Bofors XM982 Excalibur GPS / Inertial Navigation folosind Modular Artillery Charge Systems (MACS), proiectilul Excalibur putand atinge distanta maxima de 40km and cu precizie de 10m.

Masa totala a tunului este de doar 3,745t, la jumatate fata de tunurile clasice de acelasi calibru, si poate fi transportat de elicoptere, transportoare blindate, camioane sau nave usoare, putand fi tractat si de vehicule tactice usoare 4×4 cu masa mai mare de 2,5 tone.Oricum indienii au in curs de asimilare in productie o varianta modificat a Haubits F77 al Bofors (programul DRDO), tot calibrul 155mm, acesta urmand sa doteze in numar mai mare unitatile de artilerie indiene pentru a inlocui cele 400 tunuri Bofors F77 achiztionate pana in 1990, asa ca M777 este doar cireasa de pe tort.

Si tot daca ne uitam la artielria ceva mai usoara, Columbia tocmai a primit prima livrare de 3 piese de artilerie Nexter LG1 105mm Mk-III, dintr-un lot de aproximativ 20 de bucati, cu calculator balistic automat inclus, pentru uzul fortelor de reactie rapida.

 

1

Nexter LG1 105mm Mk-III

Masa sistemului este de doar 1,52 tone, fiind cel mai usor din categoria sa, ceea ce il face usor transportabil mai ales pe cale aero, lucru déjà demonstrat prin folosirea sa in teatrul de operatiuni din Afganistan.

Nexter LG1 105mm Mk-III dispune de sistem de navigatie inertiala, folosit pentru pozitionare si tintire, sistem care reduce si timpul de pregatire a tunului pentru angajament la doar 30 de secunde.Tunul poate fi interconectat la un sistem de control al focului (C3i), fiind operat de un echipaj de 5 militari, dar care poate fi redus la doar 3. Bataia armei este de 18,5km utilizand munitie standard NATO, pe care o poate trage la o cadenta de 12 lovituri/minut.

105_LG_Mk_III_gun_howitzer_canon_towed_artillery_Nexter_systems_France_French_640

Teava cu pricina – expusa

Cand te gandesti ca noi, candva, produceam tunuri la Uzinele Arsenal Resita, ca sa nu mai vorbim de alte echipamente… Acum suntem praf cam la toate capitolele !

 

 

Marius Zgureanu

Citeste si:

http://www.rumaniamilitary.ro/c-ram-porcupine-si-concurenta

http://www.rumaniamilitary.ro/perspectivele-artileriei-autopropulsate-romanestifata-in-fata-cu-proiecte-similare-straine

http://www.rumaniamilitary.ro/oportunitati-si-atmos-ul-polonez

http://www.rumaniamilitary.ro/gama-de-obuziere-autopropulsate-sarbesti-la-partner-2013

 

 

38 de comentarii:

  1. Scula e foarte interesanta dar cred ca au exagerat putin.
    Din dorinta de a face o turela fara penetrarea puntii/plafonului masinii, i-au redus foarte mult rezerva de munitie. 36 lovituri in turela inseamna foarte putin, in conditiile in care trage cu 80 lovituri pe minut si, in plus, vrei sa faca si aia si aia si ailalta.

    Acuma, daca tot au facut-o ar trebui sa vada daca nu se poate face un sistem-lift pentru incarcarea rapida a compartimentului de munitie direct din cutia blindata / de sub punte, prin intermediul unei trape. Principiul este utilizat pentru turela Samson 30 Mk II. Asta ar insemna ca, dupa incetarea tragerii, turela revine in pozitia de mars, se deschide trapa, se incarca de jos compartimentul de munitie, se inchide trapa iar turela isi reia activitatea.

    A nu se intelege ca nu-mi place, mai ales ca poti trage si cu munitie clasica, si cu Dart, si cu Volcano.
    In afara de instalarea pe un sasiu de Saur (mai papuc) sau de MLI, o vad extrem de utila pe navele fluviale, fie ca vorbim de Brutar, Kogalniceanu sau chiar vechile VB-uri (in locul turelei de 76mm de la prova – cred ca au mai ramas 1-2 netaiate).

    In privinta transportului cu C-130 ….. poate pe sasiul de Centauro (foarte dezbracat de kiturile de blindaj si nici atunci sigur) pentru ca are cutia blindata inalta de 1,75. Alte 8×8, inclusiv Saur, se duc la 2-2,20m inaltimea cutiei si e greu de crezut ca incap si cu turela, chiar demontand radarul si blocul EO. La fel, pentru 5,5 to turela iti trebuie un 8×8 de pana in 12 to ca s-o poti incarca fara carburant, fara munitie, fara, fara.

    Ca sa fie aerotransportabila fara prea multe pregatiri ar trebui pusa pe un fel de Centauro 6×6 sau pe un MLVM.

    • Nu cred ca au exagerat, conceptul Draco avand cateva elemente interesante 🙂
      1. reutilizeaza componente si munitii ale variantei navale
      2. este o platforma de artilerie, dar care poate actiona si antiaerian/C-RAM
      3. turela este automatizata, deci practic o poti integra usor la orice vehicul care are suficienta masa utila, facand practic concurenta modului AGM al KMW, doar ca merge si in mod antiaerian 🙂
      4. fiind separata de compartimentul vehicului, fiind operata distant, nu afecteaza protectia compartimentului. In momentul in care adaugi lift de incarcare, etc, se cam duce naibii protectia. Fezabil mai degraba pentru nave

      • Exagerarea despre care am vorbit se refera doar la rezerva foarte mica de munitie 12+24 Cand tragi cu cel putin 80 lovituri pe minut si vrei sa ai si tipuri diferite de munitie, este extrem de putin.
        Daca o folosesti doar pentru aparare AA, 36 bucati le tragi in prima jumatate de minut, hai sa spunem 1 minut si jumatate si dup’aia ai pus-o.
        In cazul in care ai, sa zicem, jumatate din munitie alocata pentru aparare AA si restul pentru uz terestru, treaba se incheie si mai repede, in cazul unui atac aerian.

        Liftul despre care vorbesc ar trebui sa se afle in cutia blindata, protejat de o trapa in plafon. La fel, compartimentul de munitie al turelei ar trebui sa aiba o trapa dedesubt.
        Pe timpul tragerii trapele sunt inchise iar turela se roteste liber, neexistand comunicare intre turela si cutia blindata.
        Doar pe timpul realimentarii, cele doua trape se deschid iar liftul ridica munitia in turela apoi se retrage in cutia blindata a masinii. Oricum, ar fi cel mai rapid si mai sigur sistem de realimentare, fata de o alimentare manuala, din spatele turelei sau pe deasupra, cu operatorul expus cu proiectilele in brate.

        • Intr-un singur angajament, nu apuci sa tragi tu 80 de proiectile! Mai ales la artilerie autopropulsata, tragi cate salve, te muti, tragi iar cateva… s.a.m.d, mai ales daca loviturile sunt si ghidate.

          La fel si in mod antiaerian, la ce forta de lovire are munitia cal.76 ghidata si cu fragmentatie, ca sa distrugi o tinta ai nevoie de cateva lovituri si sunt sanse mici ca in cateva minute cateva zeci de rachete/drone/aeronave sa atace zona de 2-3 km2 pe care o acopera un astfel de sistem… Doar nu se pune problema sa barezi cu asa ceva salva mai multor sisteme Grad/LAR sau MLLRS 🙂

        • sunt de acord ca un astfel de sistem cu lift ar fi interesant, insa complica si functionarea turelei dar si necesita amenajarea sasiului care primeste turela… deci pierzi din flexibilitatea si adaptabilitatea sistemului.

        • Pana la urma, poti presupune ca sistemul nu lucreaza singur ci mergi cu acoperirea zonei cu 2-4 sisteme plus ceva rachete sol-aer cu raza (f) scurta.
          Chiar si asa, ar fi de studiat problema cu liftul, pentru reducerea timpului de reincarcare si protectia echipajului pe timpul reincarcarii.
          Intr-un 8×8, in afara de conductor, mai bagi cei doi operatori, din care unul este comandant de sistem, iar in spate iti ramane loc berechet sa pui liftul si rezerva de munitie (oricum nu va pluti asa ca nu trebuie sa ne facem griji asupra masei totale).

    • Mai draga Bulishor

      dintai da-mi vopie sa zic ca nu iti conests competenta in domneiu (sigir mai amre decat a mea bioet pifanter rezervist civilescu adicatelea)

      INSA matale ai cetit paragrafu 2? Ala care scire clar ca apa de izvor sau ca votca fortele expeditionare necesita echipamente polivalente, capabile sa raspunda la un spectru larg de amenintari, provenite din medii diferite si de obicei lovituri low-cost (artilerie, mortiere, rachete nedirijate) si care pot fi usor desfasurate oriunde pe glob, totul la un cost redus al achizitiei si mentenantei. Rolul acestor sisteme este de a proteja puncte de importanta strategica sau convoaiele
      Deci este pentru forte „coloniale” ceva mai dotate decat jandarmeria coloniala care o faceau diversii scorpioni romani.
      Asta inseamna ca nu pare va fi folosita capacitatea AA.. Ca 36 de lovituri ajung. Si ca in mod normal vor fi incarcate un maxim de 2 tipuri de munitie. Ca la adica va avea de „discutat” cel mult cu Chafee … Sau cu Walker Buldog. Poate cu AMX 13 – si incaz de mare nenoroc cu niste AMX dotate cvu tunuri de 90 sau 105. Poate cu PT 76 sau unu din derivatele chinezesti. A la riguere cu o cehcitura de T34/85. Cel mai sigur cu diverse automitralere Panhard.. Dar cam slabe s[perante.
      Insa daca unu ca asta ar prinde in camp deschis pe adeptii unuia ca al Sadar … mama ! 30 de lovituri trase cu o cadenta de 80/minut .. Dracu ii ia pe satargii!!
      La asta este bun!!

      Da nu este ptr noi. Adica ptr un razboi de aparare in Europa..

    • Eroule,fara suparare,ce stii tu despre artilerie? Pina una alta multi va dati cu presupusul,stiti ce ati citit pe net sau cum zicea cineva ,,am intrebat pe unii si altii” (sharky se cheama si ma invata cum se regleaza o arma cu luneta din basmele altora,adica invata un lunetist cu 12 ani de meserie),cind o sa aveti 3 termene de legiune ca mandea atunci sa criticati sau sa comentati. Vad ca multi de prin zona se dau specilalisti in armament si tactica,multi se cred sniper sau long range sniper fara sa aiva habar ce inseamna asa ceva sau incearca sa explice altora ce pot face in lupta urbana o combinatie tanc si cine mai stie ce dracovenie blindata nou fabricata Mai baieti,decit sa visati la razbel mai bine va faceti rost de o muiere,in tinerete am fost nebun,am mers in lupte in care nu aveam ce cauta,poate am cautat faima sau….nici eu nu stiu ce naiba am cautat. Stiti care e cel mai mare inamic al soldatului? Factorul psihologic,te dilesti dupa o perioada in linia intii,din cauza asta minim 48 de ore dupa intoarea la baza esti dezarmat,primesti o arma doar dupa ce doctoru’ psihopat zice ca esti apt sa mergi din nou la macel.

      2
  2. Si perspectivele alea subtirele sunt indreptate tot spre ceva ultra low cost, poate chiar second hand….

  3. „o vad extrem de utila pe navele fluviale, fie ca vorbim de Brutar, Kogalniceanu”

    Frate, you have an 8session !?!

    Matale ai ramas lovit de cand cu articolul ‘cela despre monitoare 🙂 🙂

    Ce ti-oi fi batand capu’ sa mai inlocuiesti turelele pe monitoare nu ma lamuresc…
    Pt ca numai pe alea le avem de modernizat si atunci tre surubarit ceva cu ele?

    Turelele alea de 100 sunt suficiente pt ce treaba au ele, sprijin cu foc in zona, de ce sa le pui un calibru mai mic?

    Lasa-le dreacu asa cum sunt ca nu are rost sa mai schimbi turelele la nici o fieratanie de acum 20-30 de ani, fie ca-s monitoare fie ca-s T55uri.

    Alea au nevoie de modernizare „IQ”: stabilizare pt tunuri, sistem de modern integrat de conducere a focului pt toate gurile de foc de pe nava aia, datalinkuri, niste drone mici de tip elicopter ca sa vada baietii realtime efectele la tinta ale loviturilor de artilerie si sa-si corecteze tirul, munitie moderna cu GPS; Si in loc de mitralierele alea binate niste RCWS. Toate astea fiind mult mult mult mai importante decat sa mai inlocuiesti turelele si tunurile. Cu turele stabilizate + sistem de conducere a focului + posibilitate de corectie cu dronele ai deja un super sistem artileristic de 100mm si lasa-l dreacu acolo linistit in durerea lui…

    „rezerva foarte mica de munitie 12+24 Cand tragi cu cel putin 80 lovituri pe minut si vrei sa ai si tipuri diferite de munitie, este extrem de putin”

    Matale cate proiectile crezi ca trage ala de exemplu dupa un avion!?

    Are radar si sistem optoelectronic pt dirijarea si conducerea focului.

    Din prima serie de 12 probabil numa intre 3 si 6.
    Ca n-o sa traga ca dementul o juma’ de minut dupa un avion…ca nu e mitraliera de 12,7 de pe monitoare cu ghidare manuala si vizuala…

    Si cate avioane crezi ca angajezi si dobori cu un singur sistem?
    Crezi ca vine o escadrila aliniata si le dai jos pt toate odata cu un Draco?!

    Daca aia au 36 de lovituri inseamna ca probabil pot angaja cel ptuin 6 tinte inainte sa faca reload, si e suficient asa la minim…
    Ala naval are 80 de lovituri, dar alea sunt la supt puntea…

    „Liftul despre care vorbesc ar trebui sa se afle in cutia blindata, protejat de o trapa in plafon.”

    Liftul in sus, liftul in jos 🙂

    Eroule, Io crez’ca ca lu matale ti s-a stricat liftul la bloc si ai duci dorul 🙂 🙂

    Daca nu s-a stricat sigur poti sa-l imbunatatesti daca-i schimbi turela, ai instalezi niste RCWS si niste drone plus un birou oval ceva acolo 🙂

    1
  4. In privinta munitiei nu cumva este vorba de 12 proiectile pe tambur si 24 tamburi de rezerva?
    asta inseamnaȘ 12×24=288 proiectile cea ce ar fi cam suficient.

    • @cristi
      „A variety of rounds are available, including DART. The automatic loading system can hold 12 ready-to-fire rounds in a revolver, with a further 24 in an automatic magazine.”

    • tunul este alimentat de un tambur-revolver cu 12 lovituri selectabile de tipuri diferite, alte 24 aflandu-se intr-o magazie in partea din spate a turelei, de unde pot fi incarcate automat in tamburul de tragere rapida.
      deci 12+24 = 36

  5. Un lucru foarte inteligent la acest tun care poate fi folosit anti -racheta.
    Adica are senzor de distanta si stie cand racheta ajunge in raza lui de actiune,
    Foloseste proiectile explozive care imprastie schije in apropierea rachetei.
    Romani ar trebui sa conceapa ceva asemanator dar la calibru 120.
    Tema de proiectare sase luni si realizare un an.

    • La cal.120mm nu mai apuci sa-l misti si sa tragi eficient dupa racheta… si cand vb. de anti-racheta, e vorba de traiectorii balistice (gen LAROM/APRA/GRAD sau rachete de croaziera), pana la un anumit calibru… sa nu ne pomenim ca discutam despre altceva (gen rachete antitanc):)

    • Si la Otto Melara le-a luat ani buni sa ajunga aici… asa ca termenele date de tine nici in SUA nu se pot realiza…

    • Turcii au bagat bani multi ani la randul si tot nu au reusit sa ii prinda pe altii din urma si tu vrei ca noi intr-un an sa facem arme anti racheta de calibrul 120 mm ? :)))
      http://www.defensenews.com/article/20140726/DEFREG01/307260018

      Industria de aparare e cea mai costisitoare si mai hi tech iar ea necesita multi ani de cercetare si know-how-ul ce vine doar in urma a ani de productie.
      Singura sansa a Romaniei este sa se axeze pe 3-4 proiecte precum saur 2 si inca ceva mai light asa si poate poate sa vindem pe undeva in rest doar daca cumparam de la altii o sa avem.

      Majoritatea echipamentelor care le avem nu sunt facute de noi ci de rusi noi doar le reproducem pentru ca erau in mare parte echipamente destul de primitive.

    • Cred ca Dacul vrea sa le dea peste nas evreilor cu Iron Dom-ul lor cu tot.
      Ce rachete de $20000 bucata, bagam proiectile de 120 ieftine si jos cu rachetele Hamas-ului de-or sa faca aia clabuci la gura 🙂
      Cum de nu s-au gandit ?? 🙂

    • „Tan-ta-naaaaaaa !!!!!”
      Eroule, mi-a cantat prin capatzana muzica la cuvintele alea 🙂 🙂

      Merem peste ei Eroule si-i facem pilaf de armata a 14-a cu tochitura de ficatzei sovietici.
      Preparate la foc mic, de 100mm 🙂

      Acu, ce sa inteleg, ca le e teama 🙂 ? Sau doar latra si propaganda lor un pic la Luna…

    • De-aia aveai nevoie de reincarcarea caruselului din turela draco, ca „rusii e multi”?

    • Mai serios… ai grija ca esti candidat la stergere pt. off-topic 🙁

    • Bland erourle bland!

      Ar vrea ei sa atacam .. sa aibe o scuza!

      Ca trupele din Transinstria sunt blocate… Nu mai au trecee prin Ucraina. Chisanual face pe nizmaniul si Ivanii acu stau in Transistrai si ar vrea sa mai primeasca sau sa trimita un pachet in Rusia.. da nexam!
      ia sa citez din articol Armata a 14-a din Transnistria este legată de Statul Major rus prin intermediul Ucrainei, iar decizia Kievului de a denunța Acordul privind transportarea munițiilor și echipamentelor militare ruse pe teritoriul Ucrainei blochează contingentul din Transnistria. Aceasta este ipoteza de la care Kisseleff a plecat pentru a declara că armatele Republcii Moldova și ale României vor ataca forțele ruse din Transnistria. Pentru a întări declaraţiile, prezentatorul rus a mai spus că Moscova este îngrijorată şi de faptul că autoritățile de la Chișinău tergiversează negocierea unei alternative pentru asigurarea accesului la contingent.

      Ia zi si tu de ce sa ataci ? Nu e mai bine sa astepti sa se plictiseasca aia? Ca pana la urma daca nu au de gand sa se mute in Transmisia … vor pleca singuri. Daca imi aduc aminte de retragerea din RDG (dupa unire) as pune niste abni deoparte. Ca e posibil ca sa inceapa talciocu : care neamule vrei un BMP nou nout scos din stock azi ? Da o baterie de 152 nu ti-ar trebui ? Ieftin : 20 de bani pe kil!!
      Si cu ochii in patru ca d;alde Mondialu si Capatana sa nu se aprovizioneze engros cu mitralere si AG uri si alte scule necesare la casa interlopului

      Asa ca eroule nu ar mai bine sa citesti pana la capat?

  6. Simpatic rusul ala, o sa mergem sa-i scuipam in ochi, daaaa!Pe ei, pe mama lor, inainteeeee!!!!!!!!!!!!!

  7. Daca cineva din armata romana m-ar contacta, ma angajez sa le fac proiectul de tun automat 120 pe gratiis cu conditia sa ma lase sa vad un lun de 78 de aproape si sa-l studiez.

    • Proiect in ACAD si eventual si trei D.

      • Din cate stiu la balaceanca sau Socola nu se pot gasii astfel de tunuri pt a le studia , dar poti sa te duci la Constanta La Muzeul Marinei si studiezi pe ala de 130 mm KS ca tot e si a AAA ca sa ai baza de la ce sa pleci . Parca iranienii mai facura ceva automatizare la alea , poate te ajuta si aia. Tu faci proiectul masori si Eroul taie cu flexu . Si vb aia daca l mai luati si la pila iese ce vreti voi si doboara tot eventual iarna va angajeaza primariile sa speriati stolurile de ciori .
        Dacule ia cauta tu la sisteme de 35 mm si o sa aoi niste surprize uite doua dintr un foc Skyranger si Pantsir .

        • Una e sistem de 35 mm si una e sa ai 120mm.
          Totusi eu vorbeam serios, si cred ca multi au ce invata de la mine mai ales ca am lucrat in proiectare constructii masini vre-o 15 ani.

        • Trebuie sa recunoastem ca toti marii inventatori au fost cam nebunii .:)
          Fara suparare.

    • Daca ar fi totul atat de simplu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *