Industria de Aparare Romaneasca trebuie sa moara!

Motto: Astazi se implinesc fix 3(trei) luni de cand guvernul a promis cu mare tam-tam amaratii aia de 700 de milioane de lei pentru refacerea capacitatii de lupta a Armatei. Contracte promise, declaratii…Pana astazi nu s-a primit nici macar un leu, nu s-a semnat nici macar un contract!

 

De ce? Interesele impotriva acestei firave ramuri economice sunt imense, iar tradatorii multi la numar… Cam aceasta ar fi explicatia din spatele sabotarii permanente de catre Guvernul Romaniei (incluzand aici conducerea MApN) a industriei nationale de aparare, a oricarui produs romanesc din acest domeniu, al achizitionarii de “tehnica de lupta” la bucata, gen 16 vehicule 4×4 Panhard in urmatorii nu-stiu cati ani, 31 de transportoare Piranha IIIC, 12 avioane F-16A/B MLU la mana a treia…

Nu trebuie sa ne ascundem dupa deget, exista o strategie bine pusa la punct care priveste dezindustrializarea Romaniei cu o atentie deosebita catre industria de aparare. Ideea este un pic mai complexa – dar ea a fost de destule ori explicata pe RoMilitary – pentru ca din punct de vedere economic, Romania nu isi poate permite o armata dotata cum trebuie fara o industrie militara solida!

Noi nu suntem Arabia Saudita sa cumparam cu banii jos sute de tancuri cu tot cu echipaje si tehnicieni. Si pentru ca nu suntem petrolisti arabi, avem nevoie de o industrie proprie astfel incat sumele mari cheltuite pentru aparare sa reintre, macar partial, in circuitul economic national, sa creeze plus valoare la noi in tara, sa creeze aici locuri de munca, sa produca aici taxe si impozite…

Orice tara serioasa isi dezvolta industria militara si pe cea civila cu ajutorul achizitiilor militare: Polonia, Ungaria, Cehia,  Serbia, ca sa le enumeram doar pe cele din regiune, etc.

Solutia importurilor, chiar si la second hand, nu este proasta, dar ea trebuie folosita doar ca solutie de „stopgap”, pana ne punem noi pe picioare un produs autohton, sau folosita strict pe anumite sectoare, cum ar fi rachetele AA cu raza lunga, pe care evident nu le putem construi in Tara. In rest industria nationala, asa cum fac polonezii, trebuie sa aiba prioritate la orice contract, offsetul sa fie litera de Evanghelie, iar integrarea produselor militare in economia nationala un tel permanent urmarit.

Din pacate avem la conducerea Tarii, nu de azi-de ieri, o sleahta de oameni de nimic, care ori nu pricep ori sunt rau intentionati si tradatori.

Multi ataca industria romaneasca de aparare numind-o  in toate felurile, dar cvasi-majoritatea lor n-au pus in viata lor piciorul intr-o fabrica. Bineinteles ca si industria are problemele ei, dar acestea vin in general tot de la politic: numiri pe baza de carnet de partid, lipsa totala de finantare, reaua intentie a MApN care nici nu se uita macar la produsele acesteia, cazul TBT-ului fiind extrem de clar, fara un leu pentru dezvoltare – factori de decize de la nivel central idioti sau tradatori si aici ma refer atat la cei din Minsiterul Economiei cat si la multii nostri generali si colonei, unul mai patriot decat altul, in acest moment Ministerul Apararii fiiind un real inamic pentru orice produs militar romanesc, cu anumite “exceptii”, care tin mai mult de “amabilitatea” anumitor firme private, pe cand companiile de stat nu primesc nici macar un sut in fund.

Trebuie sa recunoastem, cu foarte multa durere in suflet, ca dupa mai bine de un an si jumatate de incercari, inclusiv la nivel inalt, concluzia de mai sus se impune de la sine! Din toata saracia lui, MApN-ul tot putea sa aloce cateva milioane de euro pentru TBT, noua pusca de asalt si alte cateva programe cu adevarat importante. Din pacate in Ministerul Apararaii cei care pot fi numiti cu adevarat “ofiteri” sunt foarte putini si nu in mod necesar in cele mai importante functii de decizie, pentru ca cei care sunt romani patrioti sunt trasi pe dreapta, iar noi ne trezim cu tot felul de generali care ne explica plini de importanta misiunii lor ce bune sunt alea 12 airoplane, ce vom face noi cu sase obuziere de 105mm si sase de 155mm, bineinteles importate, etc, etc.

Cum poate fi justificata, militar vorbind, achizitia a cate sase obuziere?! Cate mii de locuri de munca pierde Romania in industria sa de aparare?!

 

In rest totul este ok, industria este aproape ucisa cu totul – si aia militara si cea civila – iar noi vom ajunge foarte veseli, de fapt suntem deja, o tara de vanzatori in hypermarketuri si agenti de paza sau ingrijitori ai copiilor si batranilor din tarile vestice. Statul roman nu e capabil sa atraga investitii romanesti sau straine, nici fonduri europene sa acceseze iar atunci cand are in fata o necesitate de achizitii militare din import, sa straduieste din rasputeri sa evite sa obtina macar niste investitii in contrapartida (offset), care sa aduca tehnologii si locuri de munca. Cica nu-s la moda ! Nu-i nimic, ne mai cresc noua celor 4 milioane care mai lucram in Tara taxele, sau ne mai adauga niste taxe noi. Se plang ca n-au bani si maresc permanent taxele sau creaza unele noi, nefiind capabili sa le incaseze pe cele pe care le-au fixat déjà, si ele déjà prea multe.

 

Capacitatea de lupta a Armatei Romane este aproape nula, avem intregi categorii de forte care au efectiv capacitate zero, fiind doar un loc unde oameni se duc, stau ce stau, isi iau salariul si cu asta basta, in caz de conflict nici n-are sens sa porneasca motoarele, daca motoarele alea ar mai porni…

In acest timp «El Prezidente» se duce cu mana intinsa la NATO, ca sa disloce NATO ceva trupe sa ne apere si pe noi, iar premierul nostru cu diplome discutabile a “uitat” cu totul de amaratii ia de 700 de milioane de lei promise cu tam-tam cu ceva timp in urma (mai exact 28 aprilie)!

Ca s-o spunem pe aia «oabla », consideram ca in locul secretarului general NATO nici nu am decide un plan de relocare pe termen lung de resurse catre tari de pe flancul estic pana ce respectivele tari nu vin cu un plan concret de achizitii si modernizari si alocare financiara bugetata pe urmatorii ani, respectand minimul de 2,38% din PIB cerut de NATO. Punct!

Iar faptul ca NATO pregateste un plan pentru zona Baltica este poate si pentru ca balticii si polonezii au inceput sa bugeteze si demareze diverse procese de achizitii ! Romania, mult mai apropiata de Crimeea si zona de conflict la Marea Neagra, practic dominata de flota rusa spre deosebire de Baltica, –  nimic, doar dat din gura! Doar promisiuni electorale la aproape 9 luni de cand situatia din Ucraina s-a degradat spre o forma de razboi civil!

 

Care sunt problemele industriei?

-decapitalizarea dincolo de imaginatie

-sabotajul perpetuu din partea “factorilor de decizie”, MApN, Min. Finantelor si Ministerul Economiei

-distrugerea controlata, cel mai bun exemplu incercarea de vanzare a terenurilor UM Bucuresti de catre fisc pentru datorii catre bugetul de stat, in conditiile in care bugetul de stat avea datorii catre UMB

-sabotarea cu premeditare a oricarui produs romanesc. TBT-ul demarat in 2010, desi exista Saur2 deja finalizat si pentru care cei de la Moreni se indatorasera deja, nu are finantare! Moreniului i s-a impus sa aiba un partener strain doar ca negocierile cu posibilii parteneri bat pasul pe loc de peste un an, in mod inexplicabil. In acest timp fabrica nu poate avansa pentru ca nu are un tren de rulare si nici nu este lasata sa rezolve problema singura. Cu peste un an si jumatate in urma i se impusese sa lucreze cu Iveco, doar ca italienii, din motive niciodata explicate, nu au trimis un tren de rulare, incercand, cred eu, sa- si faca loc pe piata noastra pentru SuperAV-ul lor.

-din experienta proprie, de cand RomaniaMilitary s-a implicat marginal ce-i drept in situatia industriei de aparare, s-au facut cel putin doua strategii pentru aceasta, la prima – cea de relansare a industriei de aparare – fiind si noi parte. Si se face inca una, la care din nou am trimis sugestii (de vazut daca va fi ceva inclus in forma finala), care contine legislatia industriei de aparare, reluata dupa ce un alt proiect de legislatie a fost blocat in parlament la comisii din 2008. Cea la care se lucreaza astazi este asteptata in CSAT doar in septembrie. Strategii peste strategii!

 

Daca lucrurile s-ar calma de maine in Ucraina, am ramane in brate cu maculatura strategiilor, fara sa se miste un deget pentru industrie sau inzestrarea armatei la standard NATO, atat de mult trambitata incepand cu 2004 si amanata an de an timp de un deceniu!

 

 RoMilitary Production

 

Citeste si:

http://www.rumaniamilitary.ro/10-mai-si-capacitatea-de-lupta-a-armatei-romane

http://www.rumaniamilitary.ro/cresterea-simbolica-anuala-a-bugetului-mapn-povestea-de-succes-a-nato

 

 

 

 

128 de comentarii:

  1. Poate asteapta alegerile prezidentiale :))

    • Salutare ! Mie mi e teama ca vom avea o reeditare a lui 2009 2010 cand barcagiul zicea in campanie ca Romania e cea mai tare iar du realegere avenit potopul masurilor si efectele lor .

  2. Bre… s-a daramat cam tot… matale alergi dupa cai morti.

    Exista un tip Raoul Weiss care a sintetizat foarte bine totul spunand : „Romania nu este un bastion ci doar o transee evacuabila”.

    Teoria lui e ca, cultural si identitar nu suntem compatbili cu civilizatia occidentala. Singura strategie a occidentului referitor la spatiul nostru e stoarcerea la maxim a tuturor resurselor minerale, umane, financiare, economice.

    In ciuda tuturor concesiilor privatizarilor, redeventelor de nimic si a altor avantaje investiile straine in Romania sunt foarte reduse. Spre comparatie Ungaria care joaca un joc dur cu multinationalele, a nationalizat sistemul de pensii, nu a vandut MOL, beneficiaza de investitii mult mai consistente din occident, a obligat bancile sa plateasca 4 mld pentru nerespectarea legilor.

    • Mdaa Sintetizarea aia e destul de adevarata .
      Prin alte parti insa se aplica ailalta , biblica , „Dupa noi potopul ” Ce e acum dupa „freedom Irak ” ce va fii incurand dupa inchierea altei mari operatiuni Ënduring Freedom Afghanistan ” , ce e in lIbia , Siria unde s a dorit peste tot libertate si democratie ?!
      Ce e in Ucraina acum doar atataturi de foc si surcele puse pe el .
      Ca noisuntem un pion/patratica pe tabla de sah a marilor putori la fel ca alte tari , este si pt ca astia augasit boii politici ce sa asculte si sa creada (cata vreme isi fac staule luxoase si au cat mai mult fan pt ei ) ce zic dulaii Samson cu democratia ! Si pt respectivii e valabila aia biblica dupa noi potopul .
      Cat despre faza cu Nato care tea acceptat in clubul lor select dar sa nu aibe pretentii sa ti schimbi dea binelea salopetele , basca cu motz si gumarii trecand la toale de firma (tu luiadu ti pt asta dalea contrafacute ) iar ei te accepta asa ba mai si zic ca esti un aliat de nadejde si te vor apara , apai trebuie sa fii analfabet sa nu intelegi ca de fapt e principiul machiavelic „scopul scuza mijloacele „.

      Cat despre industria noastra de aparare , normal ca e mai buna aia desfiintata pt cei externi. Culmea ca e ca o fac cu oameni din diferite structuri ale tarii.
      Ce spunea mai amu ceva timp gondolierul sef ca gata cu avansarile, cu atatia ofiteri ; ca ne trebuie trupa cu soldati si subofiteri si acolo trebuie facut totul . Si a facut dupa ce la reevaluat pe unul si a reevaluat optiunea si aplicat contrarul spuselor sale . Ce fac oamenii respectivi in schimb ?! Devin foarte servili inciuda dictonului Önoare si Patrie ” . Mapn ul se eschiveaza cu tot felul de prostii in a aplica cu adevarat o reforma si modernizare la standarde nato. De ce sa ia ei SAUR 2 pt a echipa intr un fel fortele terestre cu principalul „catar” de sustinere . No ei viseaza cai verzi pe pereti cu un asa zis TBT . Ca sa i luam ca exemplu pe aliati buni ce fura pe la noi cu niste viespi ala siropului de artar . Aia probabil sunt atat de prosti ca pe langa LAV urile ajunse la nivel 3 mai au si alte änimale in ograda ca HUSKY , Cougar si ce or mai avea pe care doar avandule le au putut aduce imbunatatiri, noi versiuni si altele . Noi NU de TAB hat direct la visul TBT .
      Din pacate asa zisii lideri nu sut prosti ei mizeaza pe faptul ca majoritatea poporului poate fi ademenit cu drogul numit speranta ca vor venii si vremuri mai bune .

    • in concluzie se vrea exterminarea acestui neam!!!

    • Astea sunt niste prostii.
      Suntem praf pentru ca cultura societatii noastre e praf si acea societate praf a votat politicieni praf care la randul lor au facut tara si mai praf.

      De ce intotdeauna altii sunt vinovatii ? Vinovatii sunt ROMANII.

    • Weiss nu a spus doar atat! a spus mult mai multe!Ne parjolesc occidentalii(ne fura toate resursele-le dam de buna voie) si apoi o sa ne lase pe mana rusilor!

    • Nu pacaliti voi pe absolut nimeni de pe aici, agenturi deghizate ale „Mockbei” si Budapiszdei… 🙂 Iar cat despre ce zice „Raoul” Albul(ca-i ungur, german sau austriac nu conteaza)… ne lasa rece! Vestul adevarat incepe de la frontierele Belgiei de sud(Valonia) si ale Frantei si Italiei spre vest doar… Germania + Olanda + Flandra, Elvetia, Austria fiind doar extensiile sudice ale unei civilizatii Nordice(Gotice), care se vor ceea ce nu sunt si nici nu vor putea deveni niciodata, adica Vestici adevarati! Vor ramane doar niste „wannabes” robotici, cu curul alb si urat si diform, care din cand in cand vor mai importa cate une doua elemente culturale de la vestul adevarat si de la sud(Romania, Albania, Grecia si Georgia)… sunt practic in aceeasi situatie in care va aflati si voi ciolovecii(toti slavii, inclusiv Pulonia) la ora actuala si hungurii… niste wannabe(care se vor, dar nu sunt cu adevarat) europeni, care au furat cultural la greu de la popoarele autentice din jurul lor si au incercat in mare graba si cu multa stangacie, sa-si creeze o imagine de „european”, dar avand o gandire tipic asiatica, a iesit un talmes balmes gretos!!! 😀

  3. Frate Watcher, teoria conspiratiei e haioasa, GSG9 ne-a tot citat din ea, dar este pana la urma o prostie si nu facem decat sa ne ascundem in spatele ei. Bineinteles ca americanii nu ar fi de acord ca Romania sa cumpere doua submarine Los Angeles, sau sa-si dezvolte un arsenal nucler, etc, dar nimeni nu ne interzice sa ne construim trasportoare blindate, tancuri, autotunuri rachete AT si AA cu raza scurta si medie, nimeni nu ne interzice sa cumparam nave de lupta mici si medii, avioane de lupta, etc, etc…
    Motivul este unul foarte simplu; Romania nu are capacitatea economica sa intretina o forta militara care sa dezechilibreze balanta strategica din zona si oricate submarine am avea noi la Mangalia, Rusia ar ramane indiferenta, pe motiv ca noi suntem in NATO si nu am putea sa le folosim impotriva ei, ca ar izbucni razboiul ceal de-al treilea si ultimul…
    Iar ca o superputere de talia Rusiei sa se teama de un submarin vechi, construit de ea, pe numele de Delfinul, este o gluma proasta rau.
    Asta cu conspiratia, ca nu suntem lasati, cade si pe motiv ca americanii se uita deja urat la noi tocmai pe motiv de capacitate de lupta, si ne-au tot certat pe aceasta tema, ne-au facut oferte.
    Nu exista nimeni cu sufletul negru care sa aiba ceva cu noi, doar conducatorii acestei Tari sunt total imbecili. Daca europenii ne vroiau raul nu ne mi dadeau zeci de miliarde de euro pentru dezvoltare. Sa nu confundam libera competitie de pe piata cu nus ce conspiratie.

    • Ai si matale dreptate coane GMT , om fi unii care vedem numai conspiratii !
      Da americanii aia si ioropenii aia care ne vor binele de ce nu iau si niste masuri concrete in ce priveste maimutoilor de lideri damboviteni . Nu certuri dojenitoare ci impunerea clara de masuri , nu le ai luat apai ia de aici o scatoalca de s o tii minte si tu si ailalti ce nu vor sa invete si aplice .

      • Adevarul este ca pe roman nu-l multumeste nici Dumnezeu, nici Dracu’. Si nici amandoi la un loc.

        „Da americanii aia si ioropenii aia care ne vor binele de ce nu iau si niste masuri concrete in ce priveste maimutoilor de lideri damboviteni . Nu certuri dojenitoare ci impunerea clara de masuri…. ”

        Daca iti impune suntem colonie. Daca nu-ti impune, de ce n-o face.

        La cat au distrus romanii tara asta, n-a trebuit sa mai faca nimeni nimic.

        „Sa nu confundam libera competitie de pe piata cu nus ce conspiratie.”

        Adevarat. Se continua cu borsul asta in care se amesteca toate. Unii le amesteca intentionat.

      • Caporale, maimutoii de lideri damboviteni, tot noi ii alegem. Occidentalii respecta alegerile democratice, … daca rezultatele sunt pe placul lor. Daca nu, iau nasuri si pun de cate o revolutie, democratizare, etc. Deocamdata, liderii nostri nu ii dezamagesc.

      • Pai cand ioropenii au luat niste masuri concrete, nu rageau unii ca UE se comporta de parca ar fi „Inalta Poarta”? N-au trimis-o pe Merkel la plimbare; cum de-ndraznea sa ceara politicienilor romani sa respecte legea…. romaneasca.

      • Domnilor-masurile anticoruptie au plecat de la americani!Ei au dat ordinul ca se vrea curatenie si aceasta a inceput!Vezi dosarele politicienilor si tirmiterea lor in judecata!
        La fel ca la italieni-afacere cu mainile curate!

    • Bre in strategiile neoliberale elita locala este promotorul intereselor definite de elita globala. Ea poate jefui oricat poate atat timp cat agenda externa este executata cu strictete. Cel mai bun caz… Mugur Isarescu eternul guvernator sub guvernarea caruia au fost devalizate banci si al caror pret inca il mai platim si astazi si totusi domnia sa isi continua domnia netulburat.

      Sunt de acord cu tine ca teza ca nu suntem lasati sa ne dezvoltam (exclusiv) de straini este invalida pentru ca s-a ajuns aici cu concursul multor insi din structurile de conducere.

      In mod cert insa structurile actuale ale statului sunt penetrate la cel mai inalt nivel de grupuri de interese straine. Statul roman e o forma neoficiala si ilegala de parteneriat public privat complet opac in care interesele sunt rezolvate intotdeauna in defavoarea populatiei care este cel mai slab actor in jocul economic/social. Cel mai cunoscut produs al acestui sistem este MRU fost sef SIE devenit si prim ministru al Romaniei cu nevasta pe bursa OMV. Dar din cate am inteles sunt foarte multi functionari de rang inalt din Romania care beneficiaza de favoruri austriece.

      Ideea unei industrii de aparare si in general ideea unei industrii nationale este complet inutila pentru ca nu se incadreaza in paradigma „mie ce imi iese din asta”…

      • @ watcher vezi ca mai trebuie sa citesti.
        In gandirea realista factorul politic este motorul intereselor unei natiuni NU in gandirea liberala.

        pagina 9
        http://www.unibuc.ro/prof/sava_i/docs/res/2012iulSuport_curs_Studii_Securitate_-_2012.pdf

        • Neoliberalism is a form of economic liberalism, which advocates – under reference to neoclassical economic theory – support for great economic liberalization, privatization, free trade, open markets, deregulation, and reductions in government spending in order to enhance the role of the private sector in the economy.

          Neoliberalism seeks to transfer control of the economy from public to the private sector, under the belief that it will produce a more efficient government and improve the economic health of the nation

          Toti care au condus Romania prin „tranzitie” au urmat aceeasi agenda neoliberala trasata de afara….
          – privatizari cu orice pret indiferent (poate va mai amintit de vanzarea la preturi derizorii cu speranta ca privatul va folos banii in investitii)
          – lichidari de intreprinderi/sectoare economice
          – stat minimal

          Va repet agenda e stas si e venita de afara… servitorii care ne conduc doar au implementat-o fara cracnire….

        • „Bre in strategiile neoliberale elita locala este promotorul intereselor definite de elita globala.”

          Prietene ai spus o prostie si inca o ti pe a ta. Liberalismul in securitate vorbeste despre securitatea individului si cum statul relationeaza cu individul
          Realisti si neorealisti precum Buzan, Weaver sau Waltz vorbesc despre balanta de putere intre state unde motorul actiunilor statelor este decidentul politic.
          Cred ca citesti dar nu intelegi ce citesti.

          Inca odata cand vorbesti de decidenti politici ca motor al actiunilor vorbesti de REALISM si NEOREALISM. Cand vorbesti de securitatea individului in relatie cu statul vorbesti de liberali.

        • Bre teoriile prezentate de documentul respectiv se refera exact cum ai si zis la relatiile dintre state sau dintre stat si cetatean…

          Neoliberalismul este un set de politici economice avand la baza liberalismul si care definesc relatiile organizatiilor capitaliste. Modelul a fost cumva preluat si de organsimele financiare internationale si aplicat statelor cu probleme economice. E o politica economica ceva mai noua care din pacate pare ca nu este studiata in documentul respectiv.

          Exemplu de aplicare :
          The Guardian: Haiti: the neoliberal model imposed on the country is failing its citizens

          Efectul cel mai grav al acestei politici il reprezinta exacerbarea decalajelor intre cei foarte bogati(acei 1%) si restul societatii.

          Mai jos am pus niste linkuri pentru cei interesati…

          http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/jan/14/neoliberal-theory-economic-failure

          http://www.mit.edu/~thistle/v13/2/imf.html

          http://www.globalissues.org/article/39/a-primer-on-neoliberalism

      • @Marius

        Daca te gandesti la statul minimal ca numar al birocratilor din birouri ai dreptate

        Dar reducerea efectivelor din armata, subfinantarea/sufocarea industriei de aparare sunt tot efecte ale teoriei statului minimal…

      • „doar ca sunt efectele perverse…”
        In the big picture sunt un collateral damage.

        Cercurile neoliberale prezinta Romania ca un caz de succes al acestei teorii…
        Iar conform reprezentantului FMI „operatia a reusit pacientul e mort” 😉

      • „in strategiile neoliberale elita locala este promotorul intereselor definite de elita globala…. nu suntem lasati sa ne dezvoltam …”

        in sprijinul acestor idei, edificator este felul cum au ajuns inspectorii fiscali si de tot felul sa faca controale la hotelurile de pe litoral cu jandarmii dupa ei.

        adica, factorul de destabilizare, inspectorii, umbla cu jandarmii dupa ei pentru a se asigura ca afacerile nemtilor de pe litoralul bulgaresc nu vor fi afectate de bunul mers al lucrurilor de la noi.

        la fel, jandarmeria pazeste chevronul sa ne vare pe gat gaze de sist.

        Controale cu protectie de la jandarmi

        Pangerile hotelierilor sunt justificate daca luam in calcul si bilanturile facute publice, saptamanal, de catre institutiile cu abilitati de control pe litoral, care mai nou au cerut sprijinul Jandarmeriei de teama ca inspectorii sa nu fie agresati in timp ce isi fac treaba.
        http://incomemagazine.ro/articles/hotelierii-de-pe-litoralul-romanesc-sub-teroarea-controalelor

    • Subscriu la comentariul lui George. Baietii astia sunt niste imbecili care nu fac nimic daca lor nu le iese bani. Suntem condusi de chelneri si tot felul de oameni cu nivelul de inteligenta scazut care au facut tot felul de „cursuri de aparare” si alte nebunii de astea…

      Asta e nivelul si adevarul trist este ca ne indreptam catre o catastrofa nationala si din punct de vedere practic la nivel individual nu avem ce face 🙁

    • miliardele acele pe care le-au dat occidentalii sunt tot miliardele noastre!Ei ne dau si firmele lor ii duc inapoi la locul lor!Asta e jocul!-vezi EADS,firmele de asfaltare care sunt tot ale lor etc!

  4. a si uitai ceva nu te vaz bine ca te luaside sfantul tamplar al notru (de aici de pe blog ) Cred ca o sa conspire ceva cu o irlandeza sa ajunga pe la matale sa vaza daca nu cumva MLU realizat intre timp rezista la astfel de individa . Asa ca vb cu ursuletii sa mai faca o plimbare cu Kirovu pe la el .

  5. capatu` satului

    industria de aparare s`a distrus pt. ca dupa `89 n`am mai avut conducatori, incepand cu cei politici si terminand cu cei militari;

    paradoxal in acest timp nr. de jenerali a crescut: avem pamant bun care poate sustine inca o gramada de loaze ajunse jenerali, recolta de jenerali e mai mare ca aceea de grau – toata stima pt. cei cativa, maxim 10 care au facut ceva pt. a primi acest grad, restu` nu`si justifica functia si pensia;

    armata a ajuns din pacate o turma care deabia asteapta sa faca temenele in fata oricarui politician: demnitatea unor ofiteri, inainte vreme un lucru la mare pret, a ajuns o marfa ieftina;

    am sa reamintesc un episod banal: pilotii de avioane militare au lansat cu ceva timp in urma o companie legata de cumpararea de Saab Grippen noi (leasing, etc), csatu` a zis ca i se falfaie si ia f16b; n`am auzit de vre`un ofiter superior impreuna cu ofiterii din subordine sa iasa din rand si sa condamne csatu` – probabil ofiterii din armata romana asteapta sa vina rusii la granita sa ne ceara sa ne inarmam;

    saur 3, desi imi place ca design are toate sansele sa dispara in neant atata timp cat trebuie cumparate jafuri franceze renault (si in Franta este criza si alegatoru` francez este mai vocal decat cel ruman);

    armata romana, atata cata mai este, poate, daca mai are un pic de demnitate prin conducatorii ei sa faca presiune pt. cumparare SAUR (demostratii, greve, iesiri publice, etc.)
    io cred ca tunu` oerlikon 25 e un jaf si nu se justifica dotarea Saur cu el, ar creste prea mult inaltimea si probabilitatea de observare si lovire;
    ar fi preferabil modernizarea tunului calibru 75 Resita si dotarea Saur cu el, cu o turela telecomandata cu profil redus, dar astea`s probail vise de sambata seara si azi e abia luni;

    sper ca pana la urma… garda moare dar nu se preda.

  6. stai sa vezi acum, ca vine rectificarea bugetara, despre care se afirma ca va fi negativa.

  7. mi-e greu sa cred ca se va da ceva in plus la aparare, poate in minus, ca ar tipa celelalte sectoare…

    • Rectificarea bugetară – pe 30 iulie
      http://www.curierulnational.ro/Specializat/2014-07-21/Rectificarea+bugetara+-+pe+30+iulie

      http://www.antena3.ro/economic/o-echipa-de-experti-fmi-discuta-marti-la-ministerul-de-finante-despre-rectificarea-bugetara-261214.html
      Pe 25 iulie, Ministerul Finanţelor urmează să publice datele privind execuţia bugetului general consolidat pe primul semestru din 2014.

      Deficitul bugetului general consolidat a scăzut la 0,24% din PIB după primele cinci luni din acest an, potrivit celor mai recente date.

      În aceeaşi perioadă a anului trecut, bugetul general consolidat consemna un deficit de 1,04% din PIB.

      Potrivit Ministerului Finanţelor, în primele cinci luni ale anului 2014, a avut loc o consolidare fiscală de 0,8% din PIB faţă de primele cinci luni din 2013, respectiv o reducere a deficitului de 5 miliarde de lei, ceea ce creează premisele încadrării în ţinta de deficit pe ansamblul anului 2014.

      La sfârşitul lunii mai 2014, se înregistrează un excedent primar de 0,45% din PIB faţă de un deficit primar de 0,27% din PIB aferent aceleiaşi perioade a anului precedent.

      Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 84,1 miliarde lei, reprezentând 12,7% din PIB, au fost cu 3,7% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

      Pentru 2014, autorităţile române şi FMI au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atât pe metodologia cash, cât şi pe metodologia Uniunii Europene.

      România a încheiat anul trecut cu un deficit al bugetului general consolidat de 2,5% din PIB.

  8. O ideie pentru guvern cum sa faca rost de bani ,care spune ;nu avem bani.
    Faceti o fabrica de tractoare mari, utilaje grele , cu motoare care merg si la utilaje grele, excavatoare, fadrome etc.Motoarele sa fie compatibile cu motoarele pentru TABuri. Se pot vinde la export utilaje si din profit faceti transportoare…etc.
    Dar pentru asta trebuie un minister al dezvoltarii industriei constructoare de masini.
    Avem asa ceva? Nu avem si atunci nu are cine sa coordoneze dezvoltarea.
    La fel se poate face cu fabrici de utilitare care lucreaza pentru civili si armata, adica dubite, camioane, trailere ,etc.
    Nimeni nu are interesul sa dezvolte tara ci au interesu sa faca bani pentru ei deoarece cei ajunsi la conducere au dat bani sa ajunga sa conduca ,pentru asi intoarce inzecit banii.
    Solutia este sa schimbat aceasta organizare politica proasta de a ajunge sef in organele statului. O solutie ar fi niste criterii de vechime si performanta intr-un domeniu. Adica esti ministru sanatatii daca ai vechime in spital si esti recunoscut international ca contributii in domeniul medical.
    Lafel si in alte domenii.

  9. Dacul -dd

    eu cred ca am avut o asemenea industrie care producea cea ce pomenesti tu
    dar au fost distruse sistematic si in locul lor se fac hipermarketuri

    • Da am avut o asemenea industrie in vremurile in care muream de foame pentru ca s-a descoperit ca nu poti manca tractoare.

      • Nu mananci tractoare dar tractoarele iti dau sa mananci ca ara pamntu, seamana, secera graul si transporta recolta.

        • De aceea manca poporul roman in perioada aia de erau toti obezi ca americanii…

          Degeaba faci tractoare daca piata nu are nevoie de tractoare.
          Industria trebuie sa se muleze pe necesitati. Din gandiri ca ale voastre a mers comunismul si a dat in faliment.

    • Pai „Massey Ferguson” si „John Deere” temurau de spaima ca Romania le va lua piata de tractoare in ’90 🙂

  10. robi

    mai degraba mori astazi de foame

    • @Paul
      Bre mai bine sa le duci doru decat sa le duci grija 😉

      • watcher

        sant convins ca acesti lideri pe care-i avem sant pusi cu degetul de afara ca sa mentina Romania si cetateni intru-n nivel de saracie crunta
        la fel si cu industria pe care am avuto a fost distrusa din ordinul celor de afara
        pentru ca nu aveau nevoie de o tara industrializata , ci aveau nevoie de piata de desfacere pt produsele lor.

        • @PREDA PAUL
          Nu domnule Preda Paul, nu! Treziti-va! Liderii pe care noi ii avem sunt urmasii PCR-ului si ai Securitatii care au preluat puterea dupa evenimentele din 1989.
          Nu masonii nici evreii nici americanii nici iluminatii nu sunt vinovati de falimentarea Romaniei.

          Vinovatii pentru falimentul Romaniei sunt fostii comunisti deveniti peste noapte mari mafioti.

        • Pai tu visezi la era comunista cu poza lui Antonescu la avatar ? NU ti-e rusine asa un pic ?

      • @robi

        Tu care intr-o discutie mai veche ziceai ca e bine azi pentru ca avem cola, mcdonalds, youtube, si iPad, afla ca ultimii lideri adevarati pe care i-a avut Romania au fost astia doi:

        http://mediaserver.adevarul.es/media/adevarul-es/images/2012/03/24/88434-0-antonescu_ceausescu_4.jpg

        Nu au fost perfecti, ambii au facut greseli si pot fi criticati, insa au fost nationalisti si au tras pentru tara. Azi nici un nationalist nu mai are voie la conducere ca ne sar unele ambasade in cap. Si se vede. Iar politicienii aia praf de care vorbesti, pai numai pe aia avem voie sa ii alegem.

  11. Amu’ mai in gluma, mai in serios… se pare ca nu mai avem nevoie de armata… ne apara Cavalerii Templieri… dupa cum m-am gasit in treaba sa comentez acum cateva zile 🙂

    http://www.agerpres.ro/cultura/2014/07/25/peste-350-de-cavaleri-domnite-si-trubaduri-la-marea-parada-care-a-deschis-a-xxii-a-editie-a-sighisoarei-medievale-19-36-02

    Share on twitter Share on email Share on print More Sharing Services

    Peste 350 de cavaleri, domnițe și trubaduri au participat vineri după-amiază la Marea Paradă care a deschis cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală, ce se desfășoară sub genericul „Jacques de Molay – 700 de ani de cavalerism”, cel mai vechi festival de gen din România.

    La paradă au participat Ordinul Cavalerilor de Mediaș, Ordinul Cavalerilor Lup din Târgu Mureș, Ordinul Cavalerilor ArtGotica Sibiu, Ordinul Cavalerilor Cerb din Sighișoara, Scutierii de Muhlbach din Sebeș, Cavalerii Străjerii Moldovei, Cavalerii Templului Sacru, Cavalerii Saint Bernard din Târgu Mureș. Acestora li s-au alăturat formațiile de muzică medievală Bucium, Cimpoierii din Transilvania, Lupus Dacus, Huniadi Cantores, Nomen est Omen, Turverii, Terra Alba, CVA Domini, Trupa Schema, Esemble Forfaitz (Croația), Toboșarul Cetății Sighișoarei și formația de dans medieval Trupa Nosa.

  12. Ce „trebuie sa moara” ca e moarta…

    Bre, treburile-s simple, nush’ce nu le pricepeti 🙂

    Uite, vi le mai egzplic inca odata 🙂

    Industria de aparare e moarta pt ca n-are nimeni nevoie de ea.

    Guvernul n-are nevoie de industrie si ar prefera sa scape de ea ca sa scape de platit salarii si de alte batai de cap. Guvernul traieste din taxe si imprumuturi, i se falfaie de industrie. In plus banii de aparare consuma din banii aia de studii de fezabilitate, palmieri si panselute.

    Si tot in plus, nu stiu ce taxe sa mai inventeze acuma si se platesc pensiile pe datorie.
    Aia 700 milioane de lei mai tin de ei, ca la cum se misca trebile probabil se linisteste treaba prin Ukraina. Si atunci mai bine nu-i dau 🙂 , raman cu fiarele reparate si ce dracu sa faca cu ele, cu banii aia se pot face multe 🙂
    Vin alegerile si dupa aia tot ei la putere, de ce sa-si cheltuie banii pe prostii.

    „armata” n-are nevoie de produsele industriei de aparare, prefera sa importe 12-16-31 bucati, pe langa ca arata mai frumos la parada mai iese si un comision o atentie o maslina. Si mai au fiarele nemuritoare ale lui Ceasca.

    Ce sa-i doresc „armatei” romane, sa fie demolate si fabricile romanesti de explozivi si munitie si sa plece la razboi in imposibilitate de armistitiu cu 5 cartuse importate pe cap de soldat si dupa aia la baioneta taica cu coloneii in fruncea lor, cu sabia scoasa.

    mUE si NATO n-au nevoie de industria noastra de aparare, mai bine pt ei e sa cumparam noi de la ei.

    „Capacitatea de lupta a Armatei Romane este aproape nula, avem intregi categorii de forte care au efectiv capacitate zero”

    NATO nu da el prea multi bani pe intarirea militara a zonei astea si nici pe capacitatea de lupta a armatei romane.

    Cacare cacapacitate dupa cum ai spus:

    -aviatia e pt politie aeriana si antrenament
    -flota e pt patrulare si antrenament
    -tancurile pt antrenament
    -infanteria pt patrulare in teatrele de operatii

    Toate-s pt antrenament/patrulare si atunci te intrebi da’ care dracu is pt lupta?!

    Si ajungi la concluzia ca asta nu-i armata pt lupta ci numai pt antrenament si patrulare 🙂

    Deci problema de perceptie este la voi, armata aia nu are nevoie de mare capacitate de lupta pt ca n-o sa duca mari razboaie de lunga durata cu nimeni 🙂

    La o adica, se va lupta pret de fix cat 12 F16, 16 Panhard si 31 Piranha si cand se termina alea gata si razboiul, am luptat eroic si semnam armistitiul 🙂

    Se cam vede cu ochiu de sticla cum merge inarmarea prin zona. Si cum a mers comparativ pe flancul nordic.

    Daca era important pt NATO/USA, asa cum s-au facut presiuni puternice cand cu suspendacii se faceau si cu inarmarea si aurolacii locali se executau.

    Daca nu se face asta, intrebarea care se pune este de ce nu se face.

    Mari investitii nu, armata nu. Deci nu e importanta. Comparativ cu Polonia, care este.

    In concluzie:
    Noi n-avem nevoie de armata romana sau industrie de aparare , le tinem asa ca sa bifam ceva.

    Si nici NATO nu-si pune mare baza in ce avem noi.
    Daca aveau nevoie sau isi puneau baza in noi se discuta altfel despre inzestrare si se faceau presiuni in directia asta. Daca nu s-au facut presiuni inseamna ca nu a existat interes.

    Noi ne bazam exclusiv pe UE/NATO/aliante din postura de prostul satului si nu pe armata/tancuri/avioane/rachete.

    Armata si inzestrarea le-am beut sau le-am dat pe numere la curve blonde asa ca nu ne ramane acuma decat sa ne ducem cu cersitul la NATO sa ni sa dea si 9 de-un sandwich vreo cateva sute de grame feliate de aparare, daca se poate mai cu carne, nu numai flancului nordic.

    In rest, cum le zice Zgureanu: cavaleri, domnite, trubaduri, lupi, stegari, menestreli – chestii socoteli…that’s the spirit 🙂

    • popor de mamaligari si verze care-si merita soarta. daca s-ar fi intamplat ce se intampla in Romania in alte tarim shiar si in unele din afrika, ar iesi poporul in strada. pe cand noi ne complacem ca porcii in mocirla. in maxim 10 ani Romania va disparea ca stat in granitele in care este azi, daca se mai continua in halul asta cu gestionarea tarii! sunt dejea miscari autonomiste romanesti in ardeal, nu maghiare ci romanesti. dejea celebrul sabin gherman, il gasisti pe facebook, si are f multi adepti, bashka ungurii. deci ceva trebuie facut si asta tine de noi de popor nu de laoazele corupte de politicieni!

    • Bre matale nu intelegi esenta fenomenului…

      Anu asta au luat clusterul ala si se antreneaza pe el… de la anu vor cumpara imprimante 3D… si ghici ce se va intampla?!

      http://www.wired.com/2014/05/3d-printed-guns/

      • @watcher
        Bre, nu strica aia imprimantele pe guns, ce dracu sa faca cu ele…io crez’ca or sa-si printeze Realdolls 🙂 🙂

  13. Am mai scris:
    Cea mai eficienta modalitate, pe termen scurt si mediu, de a creste PIB-ul si bugetul/taxele este, daca ai industirie de apărare, plasarea de comenzi acesteia pt. ca da de lucru, aproape, intregii industrii.

    Doar nu ati crezut textele cu ecomomia este de vina pt. ca nu dam comenzi industriei de aparare.

    Un mic exemplu:
    Importi un APC sau orice bun, bani sunt pierduti au iesit din tara si economie.

    Produci un APC si il cumperi. E, aici apare magia pt. ca ai nevoie de: otel, aluminiu, optica, electrice, tunuri etc. Acestea le poti produce in tara si atunci efectul magieii este ca vei incasa taxe pe profit si salarii mai mari de la producatorul APC-ului care are comanda, otel (avand acuma si comanda de la producatorul APC-ului), aluminiu, optica, electrica, etc. De la toti cei implicati in productie. Astfel statul colecteaza mai multi bani si da de lucru oamenilor care au bani sa cumpere produse (genereaza cerere) care la randul lor genereaza alte colectari de taxe si impozite. Cererea, cu puțin ajutor din partea legislatiei și a „mentalitatii” populatiei de a cumpăra bunuri produse în tara, poate duce la noi investiiti daca care sa o acopere .

    Totul tine de dozarea acestor comezi astfel incat sa stimulezi cresterea economica.

    O alta consecinta este ca acea producție în țara iti creste PIB-ul cea ce duce (in)direct la creșterea nivelului de trai al cetaceanului. O să explic mai jos.*

    *Importurile iti pot afecta si nivelul de trai -puterea de cumparare. Ele se fac in valuta dar se platesc in lei de populatie. Cand faci importul valuta pleaca -> mai putina valuta pe piata ->ea devine mai scumpa si asa iti afecteaza cursul, leul pierde din valoare -> populatia va platii mai mult pt. ca acel comerciant trebuie sa plateasca in valuta cumpărată care acum costa mai mult în lei + anumite servicii au preturile stabilite in valuta asa ca o sa platesti mai mult la cablu, telefon, gaz, internet, etc.
    Dar nici statul nu este scutit cand cumpara valuta pt. a face plati, plati rate, etc.
    Bine o parte a acestui efect este compensata prin exporturi, politicile BNR si intrarile de valuta in țara („capsunari”, imprumuturi, programe europene, etc).
    Când produci în țara și produsele sunt cumpărate iti saturezi cererea cea ce duce la scaderea importurile → scaderea iesilor de valuta → țin se menține puterea de cumarare.

    Importurile iti afecteza si incasarile la buget una este sa iei impozite si taxe doar de la importator si vanzatori si alta cand mai apare producatorul si cei care ii furnizeaza componentele sau materia prima. Aici pot fi zeci de firme pe tot lantul „ecomonic/logistic”.

    Mai trebuie sa investesti si in infrastructura dar atentie aceea iti consuma banii, trebuie intretinuta, si nu iti da decat o probabilitate ca acei bani se vor intoarce prin investitii. Iar dacă acestea sunt făcute după interese de partid nu doar banii pt. construcție sunt pierduți dar și cei care vor fi cheltuiți pt. intretinere, reparații deci acestea îți slabesc, slabesc oarecum, economia „blocand” sumele care altfel ar fi putut fi investite în ceva care ar fi adus bani la buget. Acesta este diferenta dintre investiile in infrastrunctura (o probabilitate de reintoarcere a unei parti a banilor la buget- dar poate dura ani de zile) si cele in comenzi pt. industria militara (o certitudine a intoarcerii unei părți a banilor la buget – in urmatorul an).

    De ce cumpararea de tehnica militara produsa in tara este cel mai eficient mod de a stimula economia? Tocmai pt. ca implica un lant „ecomonic/logistic” foarte lung si cu cat acest lant este mai lung cu atat statul poate colecta taxe si impozite mai multe din mai multe locuri + îți crește PIB-ul.
    Ex (de ce contează ca lantul să fie cât mai lung + diferența dintre ajutor de stat și comanda):
    Dacă dai un ajutor de stat unei otelari o să colectezi mai muți bani de la: ei (sigur dar atenție profitul în plus poate fi și fără a crește productiea); poate de la cei care le vând electrictate și minereuri (asta doar dacă crește productia).
    Acum sa revedem la APC. Teoretic de la toți cei implicați în construcția lui trebuie sa incasezi mai multi bani din taxe și impozite:
    -otel dar de data aceasta sigur crește productia deci vei colecta sigur taxe și impozite mai mari și de la producatorii de electricitate și minereuri;
    -aluminiu la fel electricitate și minereuri;
    -motoare – dar cum nu producem trecem peste;
    -electrice și aici pot fi o gramada de alți: de la producători de izolatii la condensatori diode, tranzistori generatoare electrice, monitoare etc;
    -cauciuc și mase plastice – petrochimie etc;
    -optica – sticla -electornica;
    -armamenet – muniție, rachete etc;
    -surupuri → otel;
    -sudura → ce trebuie pt. suduri etc.
    -gata ca m-am plictisit.

    Nimic nou asa a facut Germania, US, China (intr-o anumita masura)… Asa faci daca vrei sa ai economie si industrie.

    Când cumparati un produs romanesc gândiți-va ca într-o foarte mica măsura contribuiti și la mentinerea/imbunatatirea propriului nivel de trai.

  14. Am inteles, situatia este falimentara, dar ce fac domnii generali, domnii colonei, domni maresali 🙂 ai armatei noastre splendide? Toti tac. Tac precum pestii.
    Daca dansii nu se plang, inseamna ca le convine aceasta situatie. Daca tac, inseamna ce devin complici la falimentarea si dezastrul industriei noastre de armament.

    Oare cand vor fi trasi la raspundere penal toti generalii si coloneii si toti cei din armata noastra care tac si privesc cum totul se ruineaza? Probabil niciodata.

  15. Raspund de mai sus .Corect 150 CP

    Excavatoare hidraulice mari
    Greutatea operationala (kg) 36.300
    Puterea motor (CP) 270
    Puterea motor (CP) 530
    Adancime max. de sapare (m) 11,55

    SI TABURI

    Motor 2× Saviem SR-225, benzină, 8 cilindri în V, răcire cu apă, max. 3600 rpm., 2× 140 CP
    SAU
    Motor 2 × Saviem 797-05M1, diesel, 132 CP la 3000 rpm
    adica in concluzie se pot folosi motoare de excavatoare si tractoare mari, camioane grele la TABURI.

    • NU este eficient pentru ca nu are capacitatea necesara. Consumul este diferit la cele doua si nu va avea puterea necesara.

      Cutia de viteze trebuie sa fie la fel cea ce iar este o problema pentru ca tractorul si tab-ul nu au dimensiuni similare.

      Este un cosmar ingineresc. Mai simplu este sa iti faci motor special pentru tab.
      Ce greutate are un tractor si ce greutate are un tab ?
      Un tab are vreo 10 tone. Un tractor are vreo 3-4 tone
      Daca pui 2 motoare o sa mearga mai lent ca un tractor tab-ul tau

  16. noi nu avem nevoie de armament. suntem obisnuiti sa fugim in munti si sa speram sa vina americani

  17. robi

    eu nu visez la perioada comunista si ce are poza lui ANTONESCU ( poate tie trebuie sa-ti fie rusine )

    cand eu am spus ca odata am avut industrie si de CEAUSESCU pot sa spun chiar daca era comunist a, aparat interesele nationale daca nu le apara nu ar mai fi platit datoriile dar astazi traiesti sclav e mai bine ?

    • Poate n-ai aflat dar comunistii l-au impuscat pe Antonescu si in caz ca nu sti cine e ceausescu si comunistii iti recomand raportul tismaneanu.

      • Musoiu
        Nu masonii nici evreii nici americanii nici iluminatii nu sunt vinovati de falimentarea Romaniei.

        observ cat de mult le ti partea

      • robi

        ce are una cu alta in articol se vorbea de altceva

        crezi ca nu stiam !!

      • „….in caz ca nu sti cine e ceausescu si comunistii iti recomand raportul tismaneanu.”

        Ha Ha Ha!!!
        Hai bre ma faci sa rad cu gura pana la urechi 🙂

        Despre Vladimir Tismaneanu sau cum comunistii de ieri sunt democratii de azi 😉
        http://paulgoma.free.fr/includes/Despre_Tismaneanu_11_puncte_HTML.php

        • watcher

          dai pace este picat de pe luna

        • Da eu sunt picat de pe luna, conspirationistilor cu avatare cu Antonescu si ce visati la era comunista.

          Cui ii pasa cine e tismaneanu? Munca lui este bazata pe marturii si dovezi fizice.

          Comunismul a fost o plaga hidoasa ce inca isi are tentacule in tara asta.
          Armata romana in perioada comunista nu era mai breaza cu nimic. Armata era un cosmar pentru cetateni romani ce erau umiliti de sergenti betivani si cretini foarte „profesionisti”
          Armata era dotata cu echipamente antice chiar si fata de alti comunisti. La noi abea ajunsese t72 pe cand altii deja le upgradau.
          Doar ca intotdeauna tindem sa credem ca in trecut era mai bine. Gogosi eram acelasi popor batut in cap si atunci si acum.
          Ceausescu a fost un idiot ce si-a infometat poporul. Stia finante si economie cat stie si prostul de ponta.

          Watcher numai incerca sa te dai mare destept si sa arunci cuvinte precum liberali,neoliberali(care se numesc libertarieni btw, citeste popper si arendt) Ca unii dintre noi am facut o facultate si un master pe teme de genul asta si am studiat mai aprofundat subiectele.

      • @robi
        Ti-am raspuns la topicul cu neoliberalismul mai sus…

        Daca acum ai remarcat ca vb de neoliberalism ma intreb de ce tot ai deviat discutia inspre liberalism vs realism. Documentul care l-ai indicat nu are nici o relevanta…

        Libertaniarismul e un curent in primul rand social si apoi economic. El acopera zona LGBT, libertatea utilizarii drogurilor, libertatea cuvantului si alte drepturi individuale. Acolo unde are si valente economice acelea sunt intr-adevar cele neoliberale.

        Si da conteaza ca tatal lui Tismaneanu preda romanilor comunismul iar fiul face condamnarea comunismului in Romania…

        E O JIGNIRE PENTRU MEMORIA TUTUROR MARTIRILOR DIN INCHISORILE COMUNISTE!

        • Hai sa judecam oamenii dupa ce faceau parintii lor….

          Eu nu iti mai zic nimic 🙂 Bafta si succesuri!

        • robi & co

          „sa nu judecam” da?! Da ala Bolodea de ce dracu nu sta cuminte puiul de c..a comunista?

          Uite daca se facea medic sau inginer si acu aparea sa zica uite in Marlanland asa se afce operatiunea asta nu ziceam nimic.
          Dar ca cand acest ************ rosu incepe sa deplanga soarta copilor de burjui si incearca sa se simtza si el victima prin procura MA APUCA SCARBA!!!!
          Daca as vrea sa ma plang eu ca ma crescut stiind ca sunt de „origine neasnatoasa” o fac eu nu trebuie sa imi vina transtalantic javra asta!!

          BA! cum sa zic – faptul ca au sutit portofelul lu’ taica-miu este destul de rau INSA sa imi suteasca mie memoria, numele , suferinat ca sa desavarseasca opera parintilor lor ESTE DEJA PREA MULT!!!
          Ca copii calailor sa ceara compasiune pentru crimele parintilor .. scuze metralera!!!

      • Ghita Bizonu'

        Raporcu comunistului defect Tismanetzchi copil de criminal staklinsit da?
        Al aluai care facu ca Pavlok Morzov? Hahalera de pui de #####################a care nu mai stie cum sa se dea victima el prfitair nerusinat al „comunismului” ?!
        A da I-am parcurs raporcu. O cestie „buna”. Care reabiliteaza miste buni tovarasi internationalisti.

        • Ai dreptate,vechii internationalisti si copii lor sunt repusi in drepturi,iar nationalistii sunt vinovati de toate pacatele comunismului

      • @robi

        „Hai sa judecam oamenii dupa ce faceau parintii lor….”

        „Reiese limpede din cuvintele secretarului general al partidului ideea că, în conditiile noastre, astazi, a visa despre viitorul comunist nu este doar un drept, ci mai ales o datorie”

        „nu sunt suficiente profesiunile de credinta oricât de nobile ori generoase, nu sunt suficiente imprecatiile ori incantatiile, opozitiei obstinate a vechiului ordinea sociala revolutionara îi contrapune permanent spiritul dialectic, receptivitatea la inovatie, radicalitatea ca mod de viata, a carei exemplara personificare o regasim în însasi opera lui Lenin”

        Vladimir Tismaneanu

        • Sa inteleg ca n-ai citit nici pana azi raportul tismaneanu….
          Ce vrei defapt sa aperi crimele comunismului sub pretextul ca tismaneanu era comunist ?
          Putea sa fie si drac, raportul e bazat pe marturii si dovezi fizice.

        • robi

          te inseli.unt unul dintre primii care a desdcarcat si parcurs raporcu ala.
          Insa cu maxioma rea vointa. Asa cuimparcurg orice material istoric elaborat de un marxist internationalist. Si findca imi „stiu marfa” stiu si ce sa cauat ..
          De exermplu din raproCu ala .. ia un egazamaplu
          pag 641
          În felul acesta se vor diminua şi efectel crimei istorice îndreptate împotriva minorităţilor etnice, a germanilor, maghiarilor şi a evreilor, care, trăind sute de ani pe teritoriul României, şi-au adus o contribuţie extrem de importantă la cultura şi civilizaţia acestui spaţiu.

          Mie imi adduce aminte nitel de komintern. Ca de fapt aici e toata cioaca – raportul pare a fi facut ptr a recupera pe unii comunisti (candoarea etică a filosofului marxist Tudor Bugnariu, ginerele lui Lucian Blaga – vechi activist ilegalist totusi, – sau adevăraţi intelectuali de stânga (Petru Dumitriu, A. E.Baconsky, Geo Dumitrescu, Eugen Jebeleanu, Geo Bogza, Paul Georgescu, N. Tertulian, Mihail Petroveanu, Gheorghe Haupt şi Ov. S. Crohmălniceanu), . Personal nu stiu cu ce e mai breaz Jebeleanu decat Beniuc.
          :

      • @robi
        „Ce vrei defapt sa aperi crimele comunismului sub pretextul ca tismaneanu era comunist ?”

        Bre ma faci sa rad cu gura pana la urechi in fiecare zi…. 🙂

        Ai afirmat ca sa nu judecam copii dupa ce au facut parintii… Ti.am aratat ca si copilu avea vederi comuniste

        Si acum ma acuzi ca vreau sa apar comunismul 🙂

        • Te acuz ca nu citesti ci doar formulezi opinii bazate pe cunoastere de tip cultura generala.
          Macar incearca pe viitor sa eviti subiecte pe care nu le-ai aprofundat.

      • @robi

        Nu tre sa am 5 doctorate in economie ca sa inteleg ca politicile economice de tip neoliberal sunt impuse… de organisme internationale, de sistemul corporatist statelor.

        Conceptele liberalismului si realismului pe care le-ai adus in discutie ca motiv ca spun prostii sunt complet inutile in cadrul discutiei. Documentul de la UB nu are absolut nici o referinta la politicile economice de tip neoliberal.

        http://tinyurl.com/kosgvya
        http://tinyurl.com/pygw7ts

        Daca la UB nu studiati conceptul asta nu inseamna ca el nu exista… Ca nu o fi un concept academic acceptat nu e problema mea. Atat timp cat e valid in lumea reala prin efecte nu vad absolut nici un motiv sa nu vorbesc despre el.

        • Daca ai avea 5 mastere ai intelege ca nimeni nu IMPUNE nimic. Statele sunt suverane si isi iau singure deciziile.

          Cine a pus Romania sa nu se pregateasca pentru criza desi toata lumea stia ca vine criza ?
          Cine a pus Romania sa se imprumute de la altii ?
          Fi serios si scoate capul din conspiratii, poate vei intelege intr-un final ca romanii sunt singurii vinovati pentru stadiul in care traim.

        • Articole din ziare ? :))))) Pe bune ?

          Neo-liberalismul este un curent de gandire el in sine nu face nimic. Cei ce i
          Apoi ca sa intelegi despre ce e vorba in economie sunt 2 gandiri majore.
          Liberala care se refera la statul minimal. Piata libera unde statul este doar garantul securitatii individului.
          A doua scoala de gandire Interventionista fondanta de Keynes si se refera la faptul ca economia nu trebuie lasata de capul ei ci din cand in cand controlata si intervenit.

          Astea doua curente de gandire sunt doar idei despre cum sa iti faci economia intr-un stat. Nu sunt batute in cuie si fiecare face ce vrea.
          SUA desi este adepta neo-liberalismului a ales sa intervina in aceasta criza economica prin infuzie de capital in sistemul bancar.

          Ce spui tu sunt ineptii si nu intelegi ca nu exista vreo agenda neoliberala pentru ca neo-liberalismul este doar un curent de gandire atat social cat si economic cat si in domeniul securitatii.

        • Tu ai facut referire la agenti politici ca motor al statului.
          Cand spui agent politic ca motor al statului nu poti sa vorbesti despre liberalism.

          E ca si cum ai spune ca egalitatea intre oameni e a conservatorilor.

          Ai luat un concept realist si l-ai atribuit liberalilor.

      • @robi

        „Daca ai avea 5 mastere ai intelege ca nimeni nu IMPUNE nimic. Statele sunt suverane si isi iau singure deciziile.”

        „Nu sunt batute in cuie si fiecare face ce vrea.”

        Nimeni nu impune nimic, fiecare face ce vrea?! I-auzi domne ce stire bomba. Bineinteles ca intr-o abordare extrem de superficiala pana la urma statul suveran e cel care ia decizia, insa o poate lua sub presiuni externe care il obliga sa aleaga o anumita decizie. El ramane suveran pe hartie insa cu suveranitate limitata/constransa in practica.

        Cat despre discutia despre neoliberalism, am impresia ca nici nu ai auzit in viata ta de Consensul de la Washington. Un model neoliberal de dezvoltare pe care ni l-au impus Banca Mondiala si FMI in anii 90. Cum ni l-au impus? Au conditionat ajutorul lor de bifarea unor masuri care trebuiau luate pe baza acestui model.

        • Cuvantul magic „ajutorul” lor. Daca vrei bani de la mine mi dai cu 10 % dobanda pana marti sau iti tai degete.

          Dar nu te obliga nimeni sa iei bani de la mine 😉 Este OPTIUNEA ta.

          Cuvinte cheie care schimba sensul.
          FMI e un camatar mondial, deal with it. Il doare in fund de ideologi, totul este pe profit si pe bani. De aia m-am si opus imprumutului la FMI pentru ca stiu ce prapad a facut in america de sud.

        • Exista in gandirea realista ideea ca statele relationeaza anarhic ca nu exista o entitate suprastatala care sa le impuna ceva si relatiile dintre ele se bazeaza pe balanta de putere.

          Ala cu muschii mari il bate pe ala cu muschii mici. Nimic nou sub soare. Ideea e ca esti suveran in tara ta dar daca vrei sa ramai suveran trebuie sa te misti altfel ajungi ca ucraina.
          Ca poti pierde suveranitatea, teritoriu etc. e alta discutie. Dar asta nu inseamna ca nu le ai

        • @robi

          „Dar nu te obliga nimeni sa iei bani de la mine Este OPTIUNEA ta.
          Cuvinte cheie care schimba sensul.”

          Nu schimba sensul. E doar varianta soft a impunerii vointei.

          „Exista in gandirea realista ideea ca statele relationeaza anarhic ca nu exista o entitate suprastatala care sa le impuna ceva si relatiile dintre ele se bazeaza pe balanta de putere.”

          Statele nu relationeaza anarhic. Vrei sa spui ca sistemul international e un sistem anarhic. Iar relatiile dintre unitatile sale se bazeaza pe interese definite in termeni de putere.

          Totusi nu vad ce legatura are cu ce discutam. Sau la asta te-ai referit cand ai zis ca nimeni nu-ti impune nimic si fiecare face ce vrea? Inseamna ca te-ai exprimat neclar mai devreme.

      • @robi

        „Neo-liberalismul este un curent de gandire el in sine nu face nimic.”
        Bre matale cred ca nu intelegi …. Nu e nici o conspiratie politicile neoliberale sunt deja implementate in economia globala la o scara foarte larga.

        „Astea doua curente de gandire sunt doar idei despre cum sa iti faci economia intr-un stat.”
        Bre cred ca nu pricepi esenta subiectului. Politica neoliberala defineste relatia intre sistemul coroporatist global si statele nationale in general.Iti repet ce spui matale cu relatiile dintre individ si stat e o alta discutie.

        Foarte concret vorbim de:
        – Free trade
        Free trade is the foremost demand of neoliberal globalization. In its current form, it simply translates as greater access to emerging markets for corporations and their host nations
        – Liberalization
        in order for international trade to be ‘free’ all markets should be open to competition, and market forces should determine economic relationships.
        – Deregulation
        Regulations restrict profitability. Removing these restrictions allows corporations to have greater access to and use of resources and labour, and to move freely across borders
        – Privatization
        Privatization is the transfer of ownership or control over the production and distribution of state-owned resources or services to private companies.

        Toate astea sunt deja implementate si in Romania.

        Free Trade – Suntem o piata deschisa spre UE,
        Deregulation – drepturile angajatilor romani sunt cele mai mici in UE in timp ce numarul de ore lucrate este printre cele mai mare.
        Privatization – cred ca e evident pentru toata lumea
        Liberalization – companiile private au venit si au plecat cand au vrut. Nu exista reglementari sa le impuna nimic. Vezi Nokia, industria de confectii, industria metalurgica

        Cand vine FMI ne mai intreaba ce vindem pentru ca ei sunt promotorii acestor politici.

        Efectele majore ale acestor politici la nivel global duc la o concentrare a capitalului catre segmentul cel mai bogat si ii saraceste pe restul si efecte devastatoare asupra mediului.

        Ambele efecte le poti vedea si in Romania. Desi exista crestere economica salariile nu cresc, bunastarea nu se simte. Defrisari, gaze de sist, RM etc

        „Tu ai facut referire la agenti politici ca motor al statului.
        Cand spui agent politic ca motor al statului nu poti sa vorbesti despre liberalism.
        E ca si cum ai spune ca egalitatea intre oameni e a conservatorilor.
        Ai luat un concept realist si l-ai atribuit liberalilor.”

        Bre eu nu am facut nimic… doar am citit ce au zis altii mai destepti.

        • Omule tu faci confuzie intre niste termeni. Cuvintele conteaza foarte mult pentru ca schimba sensul a ce spui.

          Iti mai dau odata citatul tau: „Bre in strategiile neoliberale elita locala este promotorul intereselor definite de elita globala.”

          In strategiile liberale nu se vorbeste de factor politic ca motor al actiunilor decat la realisti. Deci acolo ai spus o prostie, poti sa o dai cum vrei tot prostie ramane.

          Cum ziceam liberalismul este un o ideologie pe care o aplica cine vrea. SUA au aplicat-o inca din anii 70 si le-a adus profit foarte mare.
          Europa de Vest nu au aplicat doctrina libertariana (asa ii se spune defapt statul minimal, iao pe incredere) ci au construit „statul bunastarii” ( un concept ideologic ca si economia liberala) o amestecatura intre piata libera cu statul social
          Germania a preferat modelul american, franta a preferat modelul mai socioalist.
          Nimeni nu a obligat pe nimeni nimic.

          NU sunt chestii batute in cuie daca te uiti la fiecare tara vei observa ca fiecare are propiile doctrine de gandire ba chiar anumite tari in functie de cine a fost la guvernare a mai facut schimbari dupa cum au crezut ei ca le merge mai bine.
          Exemplu SUA: Obama a bagat 2000 de miliarde in sistemul bancar, deci a incalcat un principiu vital al doctrinei liberala. A pus statul sa intervina in economie si nu a lasat-o libera.

          Daca vrei bani de la FMI trebuie sa indeplinesti niste criterii si sa ii dai lu ala bani inapoi. Dar nu te obliga nimeni sa ceri bani de la aia. Iei bani de la FMI pentru ca vrei, e liberul tau albitru.

      • @robi

        „Iti mai dau odata citatul tau: “Bre in strategiile neoliberale elita locala este promotorul intereselor definite de elita globala.”
        „In strategiile liberale nu se vorbeste de factor politic…”

        Bre eu vorbesc de neoliberalism si matale ma iei cu liberalismul… Ti-am explicat si mai sus… nu ma intereseaza polticile economice ale statelor, relatiile lor cu cetateanul, faptul ca sunt liberale sau interventioniste. Nu ma intereseaza nici conceptul de realism/idealism ca model pentru descrierea relatiile intre state. Documentul din care tot faci referiri nu contine nici o referire la neoliberalism dar totusi vrei sa discutam despre acest concept folosind terminologia si conceptele expuse in documentul ala. E un pic ilogic nu crezi?!

        Aici vorbim de relatia sistemului corporatist global si a organismelor financiare internationale FMI(elita globala), Banca Mondiala cu statele nationale(elita locala)

        Intelege ca toata teoria liberalismului si realismului adusa de tine in aceasta discutie nu are absolut nici o relevanta…

        Daca o sa ai bunul simt sa citesti din „ziarele” alea de le-am postat o sa vezi ca toata lumea foloseste aceeasi terminologie… conceptele sunt clare… nu e nici o conspiratie pentru ca teoria e deja implementata…. si deja se vorbeste de efectele ei!

        • Mama mama ce termeni ai aruncat acolo i-ai facut complet varza.

          Ai nota 2. Pune mana si citeste si nu te mai da cocos ca habar nu ai.

          Tu inca n-ai aflat ca fiecare stat isi negociaza relatiile cu multinationalele asa cum a facut romania cu nokia. Esti complet paralel cu functionarea unui stat sau cu o ideologie politica.

          Sistemul corporatist global ? Aia concureaza unii cu altii sa se bata intre ei care sa ia profitul mai mare. Corporatiile urasc alte corporatii pentru ca reprezinta concurenta. Nu exista un sistem corporatist global.

          Fiecare stat interactioneaza cu fiecare corporatie diferit. Tu pui FMI si banca mondiala in aceeasi oala ?

          Daca ai bunul simt sa citesti niste carti de specialitate o sa intelegi ca ziaristii folosesc de cele mai multe ori termeni complet gresit !
          Te rog sa pui mana pe Karl Popper si Hannah Arendt si sa intelegi ca sursele tale din ziare sunt de 2 lei.

          Pe bune ca nu iti mai raspund la ineptii. Am incercat sa iti explic sa te fac sa intelegi niste termeni si concepte dar vad ca nu am cu cine.

        • Fi atent from the basics, pentru ultima oara, o ideologie politica are 4 trasaturi mari.

          1) explicativa
          2) evaluativa
          3) orientativa
          4) programatica

          la partea programatica iti ofera un program de actiune social, economic si de securitate.
          Ca sa vorbesti de neoliberalism trebuie intai sa vorbesti de liberalism si ce ofera el.
          Tu vorbesti despre niste concepte precum „politicul ca motor al actiunilor statului” asta e un concept, o trasatura a unei gandiri numite realism. Cand il pui in aceeasi propozitie cu orice altceva inseamna ca ai spus o prostie.
          Cand vorbesti de FMI trebuie sa intelegi ca FMI nu vine peste tine si arunca cu bani in tine ci statul se duce la FMI si cere bani. Deci suveranitatea statului este confirmata aici.
          Cand generalizezi grosolan cu „elite globale” folosesti iar un termen pe care il folosesc socialistii, vei gasi termeni asemanatori in Manifestul Partidului Comunist al lui Marx si Engels. Deci iar ai aruncat cuvinte fara sa intelegi ce reprezinta ele defapt.

          Statele nu sunt elite locale! Statele sunt entitati de organizare sub diferite forme ce includ populatie, teritoriu si aparat administrativ. (asta e doar una din miile de definiti). Deci nu sti nici ce e un stat si cum functioneaza.
          Statele aplica diferite idei in aparatul ala administrativ precum piata libera sau piata controlata central, precum taxe mari sau taxe mici etc. Unele idei sunt de dreapta altele de stanga.

          Tu ai folosit concepte pe care si cuvinte pe care nu le intelegi si nu sti de unde provin si ce reprezinta. Iti dau un sfat daca vrei sa exprimi o idee numai folosi cuvinte „desptepte” pe care nu le sti. Zi-o mai babeste ca atunci nu iti va mai reprosa nimeni nimic.

          Ziarele pe care le-ai postat tu sunt doar ziare nu sunt scrise de vreun specialist in domeniu ci de niste indivizi care au facut jurnalismul in cel mai bun caz si care scriu de chilotii lu angelina jolie. Numai crede orice citesti sau vezi in media.

      • Domnu profesor as vrea sa va felicit ca dupa atata timp totusi am ajuns sa discutam despre subiect 🙂

        „Sistemul corporatist global ? Aia concureaza unii cu altii sa se bata intre ei care sa ia profitul mai mare. Corporatiile urasc alte corporatii pentru ca reprezinta concurenta. Nu exista un sistem corporatist global.”

        Argumentul cum ca existenta competitiei invalideaza existenta unui sistem corporatist global este foarte fragil. Intr-o logica inversa cooperarea ar duce la validarea sistemului corporatist global. Va pot reaminti ca relatiile de cooperare corporatiste sunt cu mult mai dezvoltate pentru ca de cele mai multe ori necesitatile unei corporatii nu pot fi suplinite decat de o alta corporatie.

        „Neo-liberalismul este un curent de gandire el in sine nu face nimic.”
        Va reamintesc ca si comunismul ca si curent de gandire nu face nimic.
        Dar domnu profesor stiti cum a fost… teoria suna bine da practica a omorat destui.

        Mai jos aveti o lista cu oameni din zona academica care vb despre efectele neoliberalismului…

        „Tu pui FMI si banca mondiala in aceeasi oala ?”
        Domnu profesor si la MIT sunt discutii care ii pun in aceeasi oala…
        http://www.mit.edu/~thistle/v13/2/imf.html

        Puteti vedea discutii si la LSE despre neoliberalism si legatura cu cauzele crizei actuale…
        https://www.youtube.com/watch?v=ehrjP2_ffPc

        Noam Chomsky – MIT
        https://www.youtube.com/watch?v=sr7zQfopvOg

        Neoliberalism in educatie Universitatea Brighon.
        https://www.youtube.com/watch?v=UWeFPGySLmY

        Mai jos aveti o serie intreaga de conferinte despre neoliberalism.
        https://www.youtube.com/channel/UC6KsUG7QeiH5SzoMdsuVAIg

        „Ai nota 2.”
        Ma straduiesc domnu profesor dar nu sunt de acord cu nota… 🙂

        Va asigur ca voi citi in masura in care imi permit din recomandarile dvs.
        Karl Popper pare foarte interesant pentru o prima intalnire.

        Pentru al doilea raspuns…
        Sper ca intelegeti ca nu am pretentia si nici intentia sa ma exprim la nivelul dvs. Ideea e ca dvs sa coborati din zona academica… facand unele compromisuri de limbaj pentru a putea avea o discutie despre un subiect care cumva ne priveste pe toti.

        Exista o implementare a politicilor neoliberale in Romania?
        Coruptia clasei politice a fost folosita de factorii externi pentru a impune aceste politici neoliberale?!
        Am ajuns sa ne dorim aceste implementarea acestor politici ca o contra-masura la coruptia care cangreneaza societatea romaneasca?

        Suntem intrebari grele… si actuale in opinia mea.

        • Coruptia si prostia liderilor nostri a fost folosita de si de alte state inclusiv Rusia si de privati si de toti.

          Romania a incercat sa implementeze economie de piata libera dar inca nu putem vorbi de asta cand majoritatea economiei este de tip economie gri. Iar aici intervine coruptia si incompetenta.

          Politicile de tip liberal nu sunt nici bune nici rele. In anumite contexte au dat roade (sua, germania) in alte contexte nu au dat roade. Depinde de context si de fiecare situatie in sine. Fiecare stat are propriul specific si propria economie.

          Nu exista solutie ideologica la coruptia Romaniei. Solutia este una de tip educational pentru mase si cu bratari de fier pentru politicieni si „afaceristii” aferenti politicienilor.

          Si ca sa iti raspuns la intrebarea cu comunismul. Nu o ideologie nu a omorat niciodata pe nimeni pentru ca ea este o paleta de idei si principii.

          In Japonia si Corea de Sud este complet acceptabil falimentul unor banci sau corporatii uriase. Acolo se considera asta ca revitalizare a pietei. Ei duc la extrem aspecte ale statului minimal si totusi au economii foarte infloritoare.
          La polul opus nordicii au state sociale unde statul protejeaza atat individul cat si diverse companii. Nivelul de trai si economiile lor sunt de asemenea foarte bune.

          Doua exemple de gandiri opuse de succes. Pana la urma conteaza caltatea umana.

  18. gsg9 gand la gand cu bucurie .
    Dupa zilele aste poate sunt bune si vorbele dar din pacate crd ca numa metoda de 3simple ar cam da cat de cat roade la ora actuala , adica 1 bata-n spate , 1 spitz la dorsal inferior au curicular si 1 flegman-n binocular , aplicabila dupa ecuatie : Vrei tata-n ”political iviroment ”… , bun ce program ai , ce durata de timp , cum o rezolvi …vine scadenta , pac pac, regula de 3simple ,la trepte , si atunci se rezolva si problema ”sus” pusilor si a ”programului ” …electoral… fara povesti si ”explicatii ” inutile .
    Astia vad ca reactioneaza convulsiv , numa la tropotit de copite -n batatura , altfel is hy-life -n za house ….[ people-house , sau casa poporului cum cica se vreia numita odata ]

    • @g.cristian
      Bre, bune metodele alea propuse de matale, da’ n-are cine sa le aplice…romanii se „descurca” iar pe politicieni ai doare’n spitz…

  19. ÎNTREBARE : cine poate răaspunde ?
    cum stăm la capitotlul fabricarea vestelor antiglonț caști la standarte ridicate , 4 ,5 6,, ( nustiu exact )
    în ukraina de exemplu asta e problema numarul unu , voluntarii singuri îți cumpara din banii personali sau donatii ,,cumpara din europa , chair si din R Moldova , de pe unde gasesc ,, se cumpara tot ,,
    deci cum stă România la capitolul asta ?

    • Stam excelent, ca la toate categoriile de tehnica!

      Se face, se experimenteaza, dar nu prea intra in productie…

      Cred ca or luat ceva loturi mici, pe anumite categorii de forte, insa departe de necesar.

      • Sunt tot placilea alea grele si incomode de acum 100 de ani

        • si comunismul a avut bubele lui!Dar s-au facut si lucruri bune!Romaniei i s-au impus multe inclusiv imprumuturile!La conducerea tarii si ai BNR-ului sunt lupi in blana de oaie!Iti dau un exemplu scurt-guvernul romaniei se imprumuta pe termen scurt la bancile din tara!Aceste bancii care nu mai sunt romanesti au in depozite bani ai populatiei!deci romanii imprumuta guvernul prin intermediul bancilor straine care isi trag un comision fara sa faca nimic!De ce nu se imprumuta guvernul direct la populatie prin bonuri de tezaur si de trezorerie?Poate iti raspunde domnul Isarescu tie!Ca noua nu vrea!
          Apropo de Ceausescu!In perioada lui politica externa a Romaniei se juca la nivel INALT!Acum nici la nivel de jos nu se mai joaca!

      • deci dacă începe BUM BUM la noi în Transnistria ( sunt sigur că va începe dar nustim când ) ,,,
        deci trebuie s ami fac cont pe AMAZON.com . si fac comanda pe internet 😀

    • Da ac te uiti la Pro-Patria, la unele aplicatii militarii folosesc castile vechi si uniformele de la inceputul anilor ’90… iar vestele si accesoriile, care-cum.

      • @MZ La unele ? Majoritatea militarilor sunt dotati cu castile de otel de pe vremea lui Ceasca. Veste antiglont la tot efectivul nu stiu daca sunt la mai mult de 3-4 unitati.

        Uniformele din anii ’90 erau okay, bocancii erau problema.

    • Romanii fabrica veste antiglont – in Crimeea de ex in primavara au aparut niste veste antiglont facute in romania. NU mai stiu unde era filmul, dar m-am uitat la datele de pe vesta si am dat de urma unitatii militare care a facut-o 😉 .

      Nu imi dau seama cat sunt de bune fata de alea rusesti, dar presupun ca sunt comparabile…

  20. Rectificare bugetara. MAPN primește 400 milioane lei:

    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/Rectificare+bugetara+pozitiva+iulie+2014
    Deci alea 700 mil. care credeam ca vor fi euro au fost RON in promisiune…

    iar la rectificare se dau doar 400 mil. Ron, adica putin mai mult de jumatate din cat s-a promis! Penibil!

    Fir-ar pielea a dracu’ pe voi!

    • Cica mai fac o rectificare la sfarsit de septembrie!
      Poate dau restul sau mai mult atunci:

      http://www.b365.ro/rectificarea-bugetara-suplimentari-la-sanatate-i-aparare_212440.html#sthash.0GTXupeu.dpuf

      Premierul Victor Ponta a afirmat că următoarea rectificare bugetară va avea loc în septembrie. Banii vin dintr-o colectare mult mai bună a taxelor și impozitelor.

      Ministerul Apărării va primi 400 milioane de lei (aflate în fondul de rezervă al Guvernului) Până la sfârșitul anului bugetul pentru apărare va ajunge la 0,2% din PIB. Factorul determinant pentru această sumă alocată Apărării este situația din Ucraina.

    • Niste nenorociti. Sa fiu sincer, nu am crezut niciun moment ca vor da 700 milioane.

      • Pe vremuri era un banc cu Bula, care se duce la ta-so si ii cere 5 lei, iar ta-so zice: ‘Cat ? 4 lei ? Ce sa faci cu 3 lei ? Nu-ti ajung 2 lei ? Na un leu si sa-mi aduci rest 75 de bani ‘ :).

    • Ba da pe voi numa tzarana in gura o sa va mai multumeasca 🙂

      Dupa ce ca Domnul Doctor a dat, nu a luat, Domnul Doctor fie binecuvantat 🙂

      400 este o suma pozitiva.

      Ajung de ulei de masline, acumulatori reincarcabili de 1.5V, ce de T55uri or sa mai porneasca acuma, la LanceRe mai nituiesc niste table acolo pe aripi si le bandajeaza cu scoci lonjeroanele, mai sudeaza niste table sa astupe gaurile in coca Marasestiului ca s-or fi saturat si marinarii aia sa scoata tot apa cu galetile metalice ce folosesc si pe post de buda si pe post de cazane pt supa 🙂

      Si daca tot faceti copy-paste dupa toti retardatii mai prelucrati si mneavoastra un piculetz informatia 🙂

      „Până la sfârșitul anului bugetul pentru apărare va ajunge la 0,2% din PIB”

      Daca ajung la 0.2% le vor ajunge banii numa de hartie igienica si scobitori 🙂 nicidecum de solde, pensii si acumulatori si ulei si table de astupat gaurile.

      Poate vor sa ajunga spre 2% (doo procente) in urmatorii ani si nu la 0.2%(zero virgula doo procente) din PIBula masii 🙂

      Ideea era mai demult ca „les bujet” sa fie „SUPLIMENTAT cu 0,2% din PIB, în jur de 700 de milioane lei”, deci suplimentat cu 0.2% si nu sa ajunga la 0.2% cu tot bujetu, moment in care ai trimit pe toti acasa sa-si caute de lucru 🙂

  21. chiar acuma am vrut sa scriu si eu despre 0,2 care e clar o greseala. ideea e sa fie 2%. 0,2 inseamna ca ne declaram stat pacifist si sau masochist, si desfiintam armata.

  22. Au zis 700. Acun sunt 400. Pana la urma va fi ca-n banc. Nu dau, iau vreo suta de milioane sa dea artificii la populime la alegeri. O sa semene cu AA, o sa fie dragutz. ^_^

  23. Creste bugetul de la armata cu 400 mil lei…macar atit… desi la sanatate creste cu 600 milioane…

    Deci de banii aia nici macat baterii la masini nu suntem in stare sa luam.

  24. cum era bancul ala?
    tata imi dai si mie 5 lei?
    tatal:-4 lei? ce faci tu cu 3? de unde sa scot 2? ia la tata 1…

    asa si ponta

  25. De ce ne merităm soarta…

    http://www.adelin-petrisor.ro/de-ce-ne-meritam-soarta/

    “Avem aproximativ, în momentul de față, două victime care au fost înecate.”

    „Ceva…rar. Omul este un poet, a ales așa de dibaci diateza, încât a personificat viitura. Da, mulți oameni au încredere într-un demnitar cu o română cel puțin rudimentară, dar care are toate titlurile universitare și toate gradele militare din lume. Cum le-a luat? Normal, pe merit. Dacă “aproximativul profesor universitar”, “aproximativul general patru stele”, “aproximativul vicepremier”, “aproximativul conducător de doctorate” este un politician apreciat de public, atunci publicul chiar își merită soarta…

    Care este antonimul cuvântului meritocrație? Poate România de acum? „

  26. Licitaţia pentru vânzarea celor şase avioane de vânătoare MIG-29 şi două aeronave AN-72 din dotarea Ministerului Apărării a fost anulată. Potrivit comisiei de profil, nimeni nu a manifestat interes faţă de tehnica militară.

    O nouă licitaţie va fi anunţată după şedinţa comisiei, programată pentru luna septembrie, dar o dată concretă nu a fost încă stabilită.
    http://www.publika.md/cele-opt-aeronave-militare-scoase-la-vanzare-raman-la-marculesti–licitatia-a-fost-anulata_1006301.html

    Potrivit Ministerului Apărării, în lipsa cumpărătorilor, preţul aparatelor de zbor ar putea scădea la jumătate. În prezent, cele şase avioane de vânătoare MIG-29 costă 8,5 milioane de dolari, iar cele două avioane de tip AN-72 – 950 de mii şi, respectiv, 600 de mii de lei.

    Avioanele de vânătoare, produse în 1988, au trecut în dotarea Armatei Naţionale, în 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice. Din comisia pentru vânzarea tehnicii militare fac parte reprezentanţi ai Ministerului Apărării şi ai Aeroportului Mărculeşti.

  27. de asa ceva are nevoie Romania

    https://www.youtube.com/watch?v=E1VWPOpYbQI

    asta e pentru avorturile fara drept la oxigen care nu pot trai fara furat

    dushka, vede ma-ta? sti sa citesti un video? tarfa

  28. ok nu am prea comentat aici dar vizitez site-ul zilnic sa vad ce e nou
    dar un lucru vad in fiecari zi aici: comentarii la adresa industriei noastre de aparare
    comentarii care nu ajuta cu nimic industira de ce sa stam si sa ne vaitam de ea zilnic in loc sa facem ceva, pana la urma poporul are puterea
    chiar credeti ca vaitandu-ne zilnic o sa sa se schimbe ceva?

  29. trebuie sa facem ceva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *