Mitraliere de bord pentru aeronave, de fabricatie romaneasca

Arma cea simpla existenta la bordul aeronavelor de productie romaneasca este mitraliera model 1966 calibru 7,62x54R, produsa la Uzina mecanica Cugir sub licenta, dupa modelul sovietic PKM.

Lungimea totala a armei este de 1173 mm, lungimea tevii de 605 mm, masa de 7,8 kg ( la care se adauga trepiedul cu o masa de 5 kg ). Cadenta de tragere este de 650 lov/minut, iar viteza initiala a glontului de 825 m/s.

In aviatia militara romana a fost utilizata montata pe un pivot in cabina elicopterului IAR-316B Alouette III, tragand prin usa deschisa, alimentata de regula din cutii de banda de 200-250 cartuse si manuita in mod normal de mecanicul de bord. De asemenea, a fost utilizata pentru inarmarea unei variante a elicopterului IAR 330 PUMA , prezentata in 1995 in Abu Dhabi. Era utilizat un afet jumelat ( cu 2 mitraliere ) situat in usa cabinei cargo.

 

 

Tot la Cugir a fost produsa si varianta specializata pentru aviatie dupa modelul sovietic PKA . Aceasta nu avea pat, avea sistem de dare a focului si de armare cu comanda de la distanta. Lungimea armei este de 1100 mm, lungimea tevii de 720 mm. Datorita mecanismelor suplimentare masa armei a crescut la 14 kg. Pentru alimentare se folosesc cutii de banda de 250 lovituri.

Arma a fost poiectata sa fie utilizata in in locuri inaccesibile echipajului, cum ar fi containere acrosate, ceea ce explica complexitatea crescuta fata de modelul anterior.

In Romania a fost utilizata pentru dotarea containerelor CMP-2, cu care a fost echipat IAR-317 Airfox, mai apoi fiind vazute si acrosate la IAR-330 PUMA.

 

 

 

Alt tip de container, atasat la fuselaj, a fost observat pe IAR-316 Alouette III.

 

 

 

Au mai fost utilizate si alte tipuri de containere acrosabile pe piloni, 1-2 cu mitraliere, observate in dotarea avioanelor usoare  cat si a avioanelor reactive.

 

 

 

 

La randul ei, si mitraliera de 12,7 mm a fost utilizata pentru inarmarea aeronavelor.

A fost produsa tot la Uzina mecanica Cugir, dupa modelul sovietic DShKM. Utiliza munitia de calibru 12,7 x 108 mm. Mitraliera propriu-zisa cantarea 34 kg, iar in varianta cu afet universal pe roti, cu scut, ajungea pana la 150 kg. Lungimea era de 1625 mm ( pe afet 2200 mm), iar lungimea tevii de 1070 mm. Cadenta de tragere este de 540-600 lov/min.

In aviatia militara romana a inarmat elicopterul IAR 330 Puma, montata pe un afet in usa compartimentului cargo, cu tragere prin usa deschisa, manuita fiind in mod normal de mecanicul de bord.

 

 

 

 

 

 Proiectile reactive nedirijate (PRND)

 

 

Bibliografie

– www.roaf.ro

– www.mapn.ro

– www.airwar.ru

– www.paulnann.com

– Viata Armatei

– Aeromagazin

– emisiunea Pro Patria, TVR1

– prospecte ROMARM si Romtehnica

 

Nicusor

Un comentariu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *