„Politicienii postdecembrişti au făcut românilor mai mult rău decât mongolii, ungurii, turcii, nemţii şi ruşii”

1294138106Florin Constantiniu_MR (2)

 

Nota: Interviul a fost acordat in anul 2010, astfel ca puteti observa singuri daca lucrurile s-au schimbat in bine sau in rau. Cred ca dupa patru ani raspunsurile istoricului Florin Constantiniu sunt chiar mai interesante!

GeorgeGMT

De 21 de ani trăim vremuri pretins istorice. Totul a început la Revoluţie, când grupurile de tineri care ocupau Comitetul Central strigau exaltaţi: „Istorie, istoriee…”. De atunci, aşteptăm mereu să se întâmple ceva istoric. Aşteptăm ca cineva, un om de cultură sau un politician providenţial, să ne spună că ştie încotro trebuie să meargă ţara, că există un plan naţional de dezvoltare. De fapt, vrem să ne vedem pe noi înşine în postura de făcători de istorie. Din păcate, în alegeri, nu ne-am votat „visătorii” potriviţi. Nimeni n-a „visat” pentru ţară şi pentru naţiunea română, ci eventual doar pentru sine, pentru ai săi şi ai partidului său. Mulţumită politicienilor, în ultimii 21 de ani, România aproape că a fost scoasă din istorie. Nici unul dintre ei n-a avut curiozitatea să deschidă o carte de istorie, pentru a găsi acolo un îndreptar, un ghid de orientare, o soluţie anticriză. Dimpotrivă, ajunşi la putere, politicienii au scos istoria pe tuşă, marginalizând-o în şcoli şi universităţi, împreună cu latina – limba întemeietoare a românilor. În faţa acestui „holocaust” aplicat trecutului românesc, un istoric de mare anvergură, precum este academicianul Florin Constantiniu, nu poate decât să plângă, să se răzvrătească sub o copleşitoare durere. Pentru domnia sa, timpurile pe care le trăim sunt atât de goale de conţinut istoric că nu-şi mai doreşte decât să dispară fizic: „Îmi doresc să scap cât mai curând din această lume de hoţie, ticăloşie şi nevolnicie, care este România de astăzi”.

„Ne îndreptăm spre o sărăcire intelectuală, care va transforma România într-un deşert cultural”

– Domnule profesor, toată lumea ştie că Istoria este dispreţuită şi ignorată în ţara noastră. Cât de greşită este această atitudine din partea guvernanţilor ultimilor 21 de ani?

– Cauzele restrângerii dramatice şi regretabile a ponderii istoriei în învăţământul românesc trebuie căutate, în opinia noastră, mai întâi, în confruntarea dintre globalism şi identitatea naţională şi, apoi, în percepţia eronată a necesităţilor de pregătire intelectuală şi culturală a omului contemporan. Noile forţe economice globale îşi propun nu ocuparea unui teritoriu sau dominarea unei ţări, ci subordonarea întregii lumi. În atingerea acestui ţel, globalismul întâmpină un obstacol: identitatea naţională a popoarelor, întruchipată în statele naţionale. Identitatea naţională se hrăneşte şi din memoria istorică, şi, atunci, globalismul atacă istoria pentru a slăbi conştiinţa naţională. În al doilea rând, globalismul nu are nevoie de oameni cu un larg orizont de cultură, el vrea specialişti de nişă, performanţi într-un domeniu restrâns. Ne îndreptăm spre o sărăcire intelectuală, care va transforma România într-un deşert cultural. Cred că în predarea istoriei, a istoriei românilor în primul rând, în ultimii 21 de ani, s-a înregistrat un regres pe cât de dăunător, pe atât de condamnabil. Şcoala românească, o şcoală cu excelente tradiţii de învăţământ solid şi fertil, a fost pusă la pământ de coaliţia dintre elevii leneşi, bolnavi de socializare pe Facebook; părinţii isterizaţi de odraslele nemulţumite că trebuie „să-şi facă temele acasă”, şi birocraţii plafonaţi, grijulii cu scaunele lor, nu cu educaţia, şi copiind mecanic din publicaţii străine, pentru a redacta legi, regulamente şi programe analitice. De 21 de ani se fac reforme şi iar reforme ale învăţământului, care, în realitate, subminează funcţia instructiv-educativă a şcolii. Primul pas în cretinizarea elevilor este prigoana dezlănţuită de birocraţii Ministerului Educaţiei împotriva volumului de cunoştinţe transmise elevilor. La istorie – şi nu numai la noi – s-a început cu îndepărtarea cronologiei: „Să nu încărcăm mintea elevilor cu date”. Foarte bine: istoria nu este o disciplină de memorizare, ci de analiză. Dar fără repere în timp nu se pot stabili legăturile cauzale. Şi eu sunt împotriva învăţării pe dinafară a datelor lesne de găsit într-o cronologie sau într-un manual, dar – pentru Dumnezeu! – cum să înţelegi raporturile de cauză-efect dintre evenimente dacă nu cunoşti succesiunea lor în timp? Nu se doreşte ca elevii să aibă o pregătire temeinică, şi cei trei componenţi ai coaliţiei de care am amintit preferă nişte adolescenţi ignoranţi, incapabili să depăşească limbajul „mişto” şi „naşpa”. Cu astfel de cetăţeni, viitorul României este sumbru.

– În timp ce bulgarii îşi împânzesc ţara cu şantiere arheologice, în căutarea tracilor cu care nu au nici o legătură, românii, urmaşi direcţi ai dacilor şi romanilor, sunt gata să cedeze străinilor, spre distrugere, vestigiile daco-romane de la Roşia Montană. Care ar trebui să fie atitudinea statului faţă de cercetarea arheologică?

– Deşi se vorbeşte de conservarea „patrimoniului naţional”, nu se face nimic pentru păstrarea şi valorificarea lui. S-a găsit un alibi: nu sunt bani. Dar banii se găsesc imediat când se construiesc vile şi se achiziţionează maşini de lux. Este o ruşine că statul român nu a participat la „licitaţia Brâncuşi”, pentru a achiziţiona măcar pipa unui român care a deschis drumuri noi în artă. Nu ne pasă de Brâncuşi, dar avem bani pentru branduri care nu conving pe nimeni. Spre ruşinea guvernanţilor noştri, avem mult mai puţine şantiere arheologice astăzi, în România, decât pe vremea lui Mihail Roller, de tristă amintire. Sentimentul patriotic se înfiripă la copil din interesul şi dragostea pentru vestigiile trecutului. Sentimentul istoric al continuităţii se naşte din ataşamentul pentru un monument, o cruce înălţată să veşnicească un eveniment, un mic schit, pierdut în munţi. Cine-i învaţă pe copii să le ocrotească? Grija pentru urmele înaintaşilor – vezi şi cazul Roşia Montană – ar trebui să fie un principiu sădit în conştiinţa românilor încă de pe băncile şcolii.

„Marii guru ai culturii române de astăzi nu mai vor să ştie că sunt români”

– Cui credeţi că i se datorează situaţia catastrofală în care se află astăzi România?

– Situaţia catastrofală în care se află astăzi România are, ca să spun aşa, doi responsabili, în afara crizei mondiale: clasa politică şi masa poporului român. Clasa politică postdecembristă nu a avut – indiferent de partid – nici un proiect naţional. A avut, în schimb, un unic gând: să se căpătuiască. S-a repezit asupra României cu singurul gând al îmbogăţirii. Oamenii politici au acţionat ca nişte vandali, distrugând şi jefuind totul. Mongolii, ungurii, turcii, nemţii, ruşii nu au făcut românilor atâta rău cât au făcut politicienii postdecembrişti în două decenii. Când, peste ani şi ani, se va scrie istoria timpurilor de azi, „nu vor ajunge blestemele” pentru a-i condamna pe cei care au făcut ca România să rateze o mare şansă de afirmare şi bunăstare şi să fie adusă la sapă de lemn. Dar clasa politică nu şi-ar fi putut desfăşura „opera” nefastă dacă în calea ei ar fi întâlnit rezistenţa hotărâtă a opiniei publice, manifestarea viguroasă a spiritului civic. Din nefericire, am rămas un popor de ţărani – spiritul civic se naşte la oraş! -, o turmă de oi, care se lasă exploatată, batjocorită, călcată în picioare, fără nici o tresărire de revoltă sau de demnitate (Goga observase, în 1916, acelaşi lucru). Clasa politică din România este întocmai ca un răufăcător sigur de impunitate. Şi dacă ştie că nu are a se teme de nimic, atunci de ce n-ar jefui în continuare? Proteste ca în Grecia – leagănul democraţiei – sunt de neimaginat în România. Ăsta e marele nostru blestem: o masă supusă, resemnată, incapabilă să se mobilizeze pentru un mare proiect sau pentru o mare idee. Mă întreb dacă noi, românii, nu am părăsit deja scena istoriei. O bună parte a elitei intelectuale a capitulat în faţa globalismului, a capitalismului de cumetrie şi a clientelismului politic, abandonând funcţia de ghid spiritual al naţiunii. Oameni ca paşoptiştii, oameni ca făuritorii României Mari ar fi priviţi astăzi ca anacronici şi nostalgici. Marii guru ai culturii române de astăzi nu mai vor să ştie că sunt români. Am avut un exemplu la 1 Decembrie a.c.: câţi dintre ei au scris sau evocat cu dragoste de trecut împrejurările creării României Mari?

„Din soldaţi am făcut hoţi, din ofiţeri, peşti, dar cu caii ce să fac, domnule ministru?”

– Românii au mai trecut prin crize. Spre exemplu, Marea Criză din 1929-1933. Cum s-au descurcat guvernele de atunci?

– Într-adevăr, crize economice au existat şi în trecut, dar fiecare eveniment este generat de condiţiile istorice care îi conferă unicitate. Soluţiile, deci, nu pot fi identice în cazul unor crize. Cea din anii 1929-1933 a lovit dur România, şi guvernanţii de atunci, ca şi cei de acum, au recurs la concedieri, întârzierea plăţii lefurilor, reduceri de salarii („curbele de sacrificiu”). A fost marea neşansă a lui Nicolae Iorga, cea mai strălucită minte a românilor, să fie prim-ministru în anii 1931-1932, când criza se îndrepta spre apogeu. A făcut scandal în epocă replica dată de el unei delegaţii de agricultori, veniţi la Mangalia, unde el îşi petrecea concediul, pentru a se plânge de situaţia grea în care se aflau, fiind presaţi de bănci să-şi achite datoriile. Iată relatarea lui Iorga însuşi: „Iar, cum un om mai simplu strigase la capătul lămuririlor mele, că el e «desperat», i-am spus, glumind: «Nu; fiindcă aici e casa mea, colo e marea; dacă erai în adevăr desperat, la mare te duceai»”. Ziarele care-i erau ostile l-au acuzat că i-a trimis pe protestatari să se arunce în mare. Exasperat de „măsurile de austeritate”, un colonel, şef de unitate, s-a dus la Constantin Argetoianu, ministru de Finanţe în guvernul Iorga, şi l-a întrebat: „Din soldaţi am făcut hoţi, din ofiţeri, peşti, dar cu caii ce să fac, domnule ministru?”. Criza s-a rezolvat când a încetat pe plan internaţional. Sunt convins că şi acum va fi la fel. Adevărul este că mari finanţişti nu am avut decât doi: Eugeniu Carada şi Vintilă Brătianu. Nu am avut şi nu avem mari competenţe financiare, capabile de elaborarea soluţiilor de criză. Guvernanţii de astăzi vădesc o gândire rudimentară: „să taie”, să reducă salariile şi să sporească taxele. Un mare plan de investiţii, de relansare a economiei, nu există. Să aşteptăm, aşadar, scrâşnind din dinţi, sfârşitul crizei pe plan mondial.

– Care este epoca din istoria românilor pe care o admiraţi cel mai mult?

– Admiraţia cea mai puternică o am pentru generaţia paşoptistă. O forţă de creaţie politică, un devotament pentru interesul naţional, un dezinteres total pentru destinul personal, totul a fost închinat naţiunii române. Eşecul revoluţiei din 1848 nu i-a descurajat pe paşoptişti. Au îndurat exilul, dar au continuat lupta şi, în două decenii (1859-1878), au creat statul român modern, căruia i-au câştigat independenţa. Doar două decenii, adică exact cât i-a trebuit clasei politice postdecembriste să prăbuşească România în haos şi mizerie. Cum să nu-i admiri pe paşoptişti? Sunt un model care ar trebui prezentat şi explicat în toate dimensiunile lui, nu ca o simplă lecţie de manual, ci ca un prilej de meditaţie, responsabilă şi fecundă, pentru adolescenţi, făuritorii României de mâine. Dar cum să le „încărcăm mintea” cu evenimente şi date? Nu se lăuda, nu demult, Ministerul Educaţiei că a mai redus cu 35% cunoştinţele de transmis în învăţământ?

– Ce vă doriţi în 2011?

– Ce-mi doresc în 2011? Să scap cât mai curând din această lume de hoţie, ticăloşie şi nevolnicie, care este România de astăzi. Întrucât sunt prea bătrân pentru a mai emigra, cum nu există la noi clinici de eutanasiere voluntară, cum procurarea Furadanului salvator e oprită prin lege, nu-mi rămâne decât să-l rog pe Dumnezeu să mă ia la El rapid şi uşor.

– Ce urare le adresaţi românilor, domnule profesor?

Urez poporului român, la începutul lui 2011, să se revitalizeze şi să fie capabil să reînnoiască, în condiţiile secolului al XXI-lea, performanţele strămoşilor din timpul lui Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul şi al luptătorilor paşoptişti.

Autor: ION LONGIN POPESCU

Cotidianul.ro

81 de comentarii:

  1. gogu de la pascani

    Ce ma „distreaza” pe mine cand hotzul striga hotzul. Sau c…va cu prajina. Va sa zica un istoric se plange de desertul cultural. Asta dupa ce in 25 de ani de la Revolutie cand pt. (prima oara dupa 70 de ani orice poate sa scrie aproximativ orice vrea – in limitele bunului simt si cu anumite exceptii) fara de teama de represalii. Si cu toate astea n-am sesizat nici o tentativa de aparitie pe piata a unor lucrari capitale de istorie romaneasca care sa fie curatata de exagerarile antebelice, de propaganda slava, de propaganda ceausista, samd. Se uita romanasii la „Suleiman” in disperare in timp ce la nivel cinematografic istoria inseamna pt. noi tot Sergiu Nicolaescu. Da domnule istoric ne indreptam spre desert cultural dar breasla dvs. e printre cele mai vinovate, inainte de-a iesi din casa uitati-va in oglinda! Sincer chiar nu stiu care este rostul de a publica asemenea chestii.

    • Il faci Florin Constantiniu hot?
      „Si cu toate astea n-am sesizat nici o tentativa de aparitie pe piata a unor lucrari capitale de istorie romaneasca care sa fie curatata de exagerarile antebelice, de propaganda slava, de propaganda ceausista, samd.”
      Incearca tratatul de istorie a Romaniei. Mai incearca si „O istorie sincera a poporului roman”.

    • Din pacate… si foarte trist e ca ai dreptate in tot ceea ce spui!

    • Nu este datoria istoricilor sa faca filme artistice istorice. Ca sa faci documentare istorice trebuie sa tile finanteze cineva si pe acestea si iarasi nu este datoria istoricilor s-o faca. datoria lor este sa contribuie la asa ceva daca li se solicita. Intrebarea pe care o pun este urmatoarea : Cati dintre „capitalistii” romani investesc ar baga bani in asa ceva? Si vorbesc despre filme sau seriale documentare serioase nu gen „Adevarul despre daci” .
      Sau cati ar investi in productii de genul celor facute de Sergiu Nicolaescu insa fara exagerarile de acolo mai ales in ce priveste discursul.Sper ca nu-mi vei spune ca statul trebuie sa faca asta.

    • Bati campii.
      Florin Constantiniu, fie-i tarana usoara, a scris temeinic inainte de 1989, a scris temeinic si dupa. In ultimii ani a fost acuzat de toate mizeriile posibile.
      Inainte de a arunca cu noroi, pune mana si citeste-l.

    • Hai, mai, ca omul are dreptate – ba inca n-a zis totul! Intreaba un roman la ce emisiuni se uita la tv: la orice show lacrimogen si pornografic, numai la documentare si analize istorice nu! Ele exista, dar romanul vrea sa nu-l doara capul de atata gandire. Pai foarte bine, daca educatia lui se limiteaza la ce-i de la burta in jos, nu le la burta in sus, atunci sa fie sanatos sa-si duca burtile si cefele duble pana crapa de infarct! Si apropo de Suleiman, e un serial comercial care calca in picioare destul de multa logica si adevar istoric, dar cine sa sesizeze asta, romanul cu lacrimile-n barba de mila lui Hurem? Haida-de! (mie mi s-a taiat de Suleiman cand l-am tot vazut pe Ibrahim cantand la vioara in vederea printeselor, la balcon: pai Haremul la vremea aceea era un palat separat de Topkapi iar dupa casatorie Ibrahim si nevasta-sa au stat intr-un palat din actuala piata a Obeliscului, peste drum de Topkapi; si repet, cine sa sesizeze inadvertentele istorice, romanul plangaret si avid de comercialul ieftin, oferit cu generozitate suspecta de toate televiziunile?) Constantiniu doar a pus un deget pe rana; si Giurascu a facut-o in mod repetat, si Scurtu, si alti intelectuali; daca nu i-ai ascultat, cu atat mai rau pentru tine, dar macar nu-i mai acuza ca n-au aparut. Pai si sa apara la tv si schimba romanul canalul, ca el vrea manele si printi pe cai albi.

      • „Hai, mai, ca omul are dreptate – ba inca n-a zis totul! Intreaba un roman la ce emisiuni se uita la tv: la orice show lacrimogen si pornografic, numai la documentare si analize istorice nu! ”

        Daca nu pui lapte pe raft la magazin e usor ca mai apoi sa vii sa acuzi poporul ca nu vrea sa cumpere lapte si ca nu ii place laptele.

        • De acord cu tine, dar daca vrei sa renunti la mizeriile siropoase si spalatoare de circumvolutiuni pe care le gasesti la tv, ai telecomanda si schimbi pe Nat Geo Wild, National Geografic, TVR2 si TVR1 uneori, mai intri un pic si pe History, mai tragi cu ochiul la emisiunile culturale, de stiinta, la ce fac unii si altii, nu doar vecina cand se dezbraca sa intre la baie… etc, etc, lasa-ma cu laptele ca-s pline rafturile de el, in cutii reprocesate de cate 4-5 ori. Si mai sunt si cartile, nu-ti place la tv ce vezi, treci la citit, caci strabunicii nostri (orasenii cu carte) stiau sa rezolve ecuatii la care stranepotii lor se uita crucis: cu un ochi pe smartphone si cu altul la fusta scurta a colegei de clasa.

    • Djuvara a scris niste carti de exemplu… Buba e ca auditia o gasesti pe Facebook zilele astea, cartile nu sunt cool.

  2. spre deosebire de articol io cred ca singurii vinovati sunt serviciile secrete care au fost incapabile sa`si exercite functia in primii ani de dupa `90 –
    atunci s`au inoculat cu succes o gramada de idei si atitudini publice fata de care presedintele republicii din acel moment n`a facut nimik;
    pt. cine a uitat acei ani sunt anii in care am aflat ca:
    domnu` guvernator pe viata o tot dadea cum ce bine ar fi daca am devaloriza intentionat cat mai mult moneda nationala – relativ recent a recunoscut verbal greseala, binenteles nu are suficienta demnitate sa`si dea demisia;
    zaharu` infestat adus din China de sobolanu` rozaliu prin firma nevestei in timp ce el dadea licenta;
    vanzarea tuturor fabricilor si uzinelor pe pret de nimik ca asa este normal – minciuna asta ordinara a fost atat de des repetata pe la tembeliziuni ca orice amarestean a juns sa creada ca asat ar fi normalitatea;
    suptu` din societatile de stat si mai cu folos direct din bujetu` de stat in timp ce tara se minuna de elodia, trutulescu si alte manipulari ordinare;
    si asa am ajuns in lumea a III-a,
    oamenii pleaca in valuri in strainatate ca tara nu mai are ce sa le ofere;
    au avut politicienii grija,
    daca se reducea nr. de parlamentari nu la 200 ci la 1 singur palavramentar era mai mult decat suficient;
    democratia a adus un regres major la societatii romanesti din toate punctele de vedere;

    mortii din `89 inca n`au un vinovat,
    si nimeni nu stie cum au reusit minerii atatea grozavii in anu` tulbure `90;
    dar distrugerea economiei este rezultatu` activitatilor conjugate a primilor 2 presedinti ai republicii ce ar merita condamnati la munca silnica pe viata (atata cata mai au)

    binenteles daca ne uitam la moise guran aflam ca anu` trecut am exportat cat in `88 – astea`s alte povesti nemuritoare intr`o tara care nu mai exista economic; plimbatu` prea mult prin capita si pe la tembeliziuni poate dauna grav intelectului;

  3. Toata lumea se ascunde dupa fusta „politicienilor” 🙂

    Armata dupa fusta „politicienilor” 🙂 sa nu zici ceva de ei ca sa vezi cum tzipa „n-avem ce face, politicienii”

    Societatea civila la fel, dupa fusta „politicienilor” 🙂

    Politicienii aia n-or fi martzieni…
    Si n-or fi alesi de liliputani…
    Si n-or fi inruditzi cu politicienii de pe Alpha Centauri

    Aia sunt nascuti de romani si educati de romani in scoala romaneasca, au trait si s-au format interactionand cu romani, au fost promovati si votati de romani, acceptati sau tolerati de romani, asa ca sa dai vina pe aia cand toata societatea este oglinda lor mi se pare o prostie…

    Si ala mai e si istoric…

    Bine ca mai aduce vorba in treacat si despre masa romanilor…

    • gogu de la pascani

      gsg are mai mult mai mult talent la scris ca mine, cam asta voiam si eu sa spun nu ca prof. Florin Constantiniu e hotz la propriu cum a inteles un coleg. Ghini c-au facut postdecembristii rau, ca aia dinainte cu „inorogul” Ceausescu-Burebista-pilon-sustinator-de-ere-carmaci-intzelept si Mihai Viteazul care recita din plenarele PCR au fost baieti salon.
      Oricum discursului astuia gen „we’re all gonna die” nu-i vad absolut nici un rost. O fi la moda prin anumite cercuri dar e absolut inutil si plictisitor pana la D-zeu si inapoi.

      • @Gogule
        zi drept, tu ejti politician, ha? Ca prea le iei cu foc asa apararea, nu de alta.

        Florin Constantiniu are dreptate, clasa politica postdecembrista merita un singur lucru, teapa, ca-n vremurile bune.
        Sincer nu stiu cum mai toti pot castiga voturi, doar daca alegerile nu sunt cumva aranjate dinainte, macar partial, altfel nu-mi explic. Cand te uiti la nume gen Dragnea, Blaga, Predoiu, Ponta, Iliescu, Basescu (chiar si Iohannis pare sa alunece in directia aia), nu ai cum sa nu te intrebi cum dracu ajung astia in parlament, nu mai vorbesc de guvern sau presedintie?

        Si mai lasati-o si pe aia cu poporu in sus si poporu in jos, aia care stiu cum sa se cocoate acolo si sa tina de putere o fac de cele mai multe ori in ciuda dorintei poporului, mai peste tot in lumea asta. Vorba cuiva, daca voturile ar conta cu adevarat nu s-ar mai vota.
        De asta fac instant toti in pantaloni cand vine vorba de dreptul cetatenilor de a detine arme de foc, ori promoveaza tot felul de legi Big Brother si „politie a gandirii”, sa nu le vina unora idei sa schimbe lucrurile.
        Trebuie doar sa tina o balanta cat de cat, sa nu depaseasca nemultumirile un prag, sa faca pasi suficienti de mici sau macar nestiuti de popor.

        Sa zicem ca vine acum unul care e o combinatie intre Corneliu Codreanu (minus rasismul sau ce alte chestii mai e acuzat zilele astea cel putin) si laureatul premiului Nobel pentru economie si care ar fi capabil sa faca Romania Mare, armata super puternica si sa depasim economic cel putin Olanda.

        Pun pariu ca ar urma un cor al bocitoarelor de la Washington la Bruxelles la Moscova la Bucuresti (aici cu fanariotii moderni in prim plan), toata mass media i-ar descoperi brusc tot felul de „pacate” (de la orgii sado-maso cu fecioare la 12 noapte in padure pana la afaceri dubioase cu carciumaru evreu/musulman/tigan din satu natal de acu 20 de ani si orice intre astea).
        Ar urma apoi un val de pomeni electorale (pentru ca oricum vor urma cresteri de taxe si impozite dupa) si masluirea alegerilor (cu rezultatele deja prezentate dinainte de sondajele „independente” de opinie, in sensul de independente fata de opinia reala a alegatorilor).

        Totul in aplauzele „organismelor internationale” care ameninta ca nu ne vor mai primi in Schengen in veci, ne vor innoda invers sireturile la bocanci si FMI si firmele de rating ne vor declara falimentari. Asta daca nu iese cine trebuie si ies „nationalistii nedemocrati si anti blablabla” si nu aia cu „valorile internationale”.

        Dupa care drept rasplata se indica ce mai trebuie privatizat pe aici (pe bani cat mai putini si cu comisioanele de rigoare sa nu zica nimeni nimic, apropo ce se mai aude cu spaga aia uriasa de la EADS? Il mai aresteaza DNA-ul pe Schroder au ba hehe?) si se promite ca in anii urmatori se va lua in discutie si problema vizelor in SUA sau mai stiu eu ce mangaieri pe cap de genu asta (de fapt tot luat la misto).

        • gogu de la pascani

          @radu2, da, cum ai ghicit? Sunt politician. Din cel mai rau soi!
          Ba mai rau, sunt Goldstein, Emmanuel Goldstein in persoana si scriu pe forum ca sa influentez in mod malefic pe patriotii verzi astfel incat sa-si piarda „the precious bodily fluids”.

          • @gogu

            ” Sunt politician. Din cel mai rau soi! ”

            Nu discut de fonctia matale caci nu cunosc si nu ma intereseaza neaparat (intrebarea a fost mai mult in gluma) dar legat de soi nu trebuia sa mai zici, mi-am dat seama de prima data hehe

            „…sa influentez in mod malefic pe patriotii verzi astfel incat sa-si piarda „the precious bodily fluids”.”

            Auuu, neaparat zi si ceva in engleza, pari mai ‘telectual si mai cool asa hehe, nu ca aia „verzi” care probabil „e” prosti si nu „stie” limbi straine sau oricum „n-are” valoarea ta.
            Pai daca e sa-si piarda atunci sa-si piarda domle, sper doar ca asa, cu bolta si intr-o anume directie. Sa nu zic mai altfel ca se supara moderatorii

          • Hah! Avem aceleasi gusturi la filme.

    • ! cine e la conducere are intai raspunderi apoi privilegii !
      * ce sa faca un om de rand impotriva hienelor ?
      * serviciile stiu tot toate dar colcaie tara de interlopi de smecheri pe aia nu ii mai deranjeaza nimeni !
      http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20394870-exclusiv-apogeul-imposturii-gabriel-oprea-facut-secretara-doctor-stiinte-militare-informatii-propunerea-ministrului-traian-basescu-decorat-doua-ori-klaus-iohannis-dat-cea-mai-inalta-distinctie-stat-es.htm

      • Oprea, generalul izmana, am uitat de asta. Am auzit (desi parca tot nu-mi vine a crede ca e pe bune) ce ode i-a inchinat un chestor din Politie, deci asa ceva nici lui Ceausescu nu i se spunea decat foarte rar, la ocazii deosebite.

    • Bre iti recomand serialul NARCOS… Dincolo de filmul de actiune in fundal intr-un mod discret este prezentat modul in care societatea columbiana a luptat impotriva flagelului traficului de cocaina.

      Desi au existat indivizi reporteri, politisti, judecatori care s-au opus si si-au pierdut viata, nu s-a intamplat nimic.

      Totul a inceput cand un candidat la presedentie Luis Carlos Galán a avut curajul sa promita natiunii ca : „There will be a future”.

      Desi a fost asasinat, sperantele nu au murit odata cu el. Lupta a fost continuata de cel care pana atunci ii scria discursurile si care ulterior a devenit presedinte.

      Fara oameni integrii sus societatea se scalda in mocirla jos.

    • Hmmm, esti sigur ca-s toti romani? Ia mai scormoneste-le dosarele de cadre!

  4. Un alt mare om (da, nu e gluma) vorbeste aceleasi teme.
    https://www.youtube.com/watch?v=x4rRIt2ZAlY
    Nu inteleg de ce sunt banat de pe forum imediat dupa ce spun ceva, imi apare „sorry your comment wasnt accepted” sau ceve de genu in platforma wordpress

    • Asta pentru ca probabil introduci gresit adresa de mail. Eu am patit asa ceva dupa ce in adresa de mail am pus un punct unde nu avea ce cauta.

  5. Mai baieti, citisem la un moment dat ca cineva de aici are documentatia facuta pentru un partid…

    Batuti in cap nu suntem, un ideal comun avem ( chiar daca ne mai boscorodim unii la altii, sunt convins ca tete a tete am sti sa rezolvam diferentele de opinie fara nici o problema – mai putin postacii) , ce naiba mai asteptam ?

    DACA NU NOI, CINE?

    DACA NU ACUM, CAND?

    Io nu am bani ( din pacate ) dar din putinul care il am ajut si eu cat pot. Basca pun la dispozitie o parte din timpul si energia mea.

    Cine se mai baga?

    • … dupa cateva ore de la primul post: observ un entuziasm deborrrrrdant de-a dreptul rrrromanesc!

      unde sunteti vitejilor?! patriotilor?! careva?!

      sting lumina si plec (de)-acasa….

      pa si la revedere , numai gura e de voi…

      • revolutionarule!
        Suntem inca cazuti in admiratie…..

        • eu cred mai degraba ca esti cazut in torpoare. va e teama sa va implicati? n-aveti incredere in voi, nu-i asa? e sub demnitatea voastra sa construiti ceva in tara asta nu? pai si normal , trebe pus osu’la treaba!

          daca m-as pricepe as face eu partidul asta nenorocit! sau ONG! sau CEVA! dar naaa, e mai usor sa facem misto!

          asa e, @lucian74? fa tu misto pana o sa iti iasa si pe ochi si pe…

        • mai degraba „ca cand cazuram in admiratie” 🙂

          • bine, mai baieti, va urez mult succes la…. nu-mi dau seama ce, vedeti voi, gasiti voi ceva.

            asteptati pana vin altii sa va faca un bine, ca voi se pare ca nu sunteti in stare.

            Marius si Lucian, sa va ganditi la ce am scris eu aici peste 10 ani.

  6. un articol de acum 5 ani, despre MTP – Metode pentru Tampirea Populatiei

    http://www.angel.org.ro/mod_articole-12-278-ro-5-Metode-pentru-Tampirea-Populatiei-MTP

  7. Sunt solutii pentru recuperare, incercati sa cititi sistemul de legi propus pe http://www.meritocratia.ro.

    • L-am ascultat pe Primo in general e foarte ok dar totusi exista cateva probleme.

      Prima ar fi ca cartea lui de 300 de pagini un poate rezolva toate problemele.

      A doua e ca procente mari din populatie aleg sa nu respecte legea, convenientele sociale, siguranta in trafic care sunt piatra de temelie a unei societati evoluate. Din perspectiva asta cum vrei sa ii determini pe indivizii aia sa respecte un construct social mult mai abstract bazat pe merit cand lor le place jungla sociala.

      Teoria suna misto dar cine sta sa evalueze meritul, cati sunt dispusi sa se supuna unui astfel de sistem. Cum invingi nepotismul, clientelismul politic, zona interlopa.

      PPDD dincolo de multele „betii” de promisiuni a avut o zona de insi care vroiau o schimbare… la 100k euro nu mai vroia nimeni nimik. Cati romani saraci si bine intentionati raman verticali la 100k dar la 1 milion?

      Vorba lu Mitica de la liga… „Vreau ca fii-miu sa traiasca mai bine ca mine”. Asta e singurul ideal al romanului mediu care daca te uiti nu spune si cum 😉

    • Cu o chestiune din cele expuse de regretatul academician nu sunt de acord: „O bună parte a elitei intelectuale a capitulat în faţa globalismului, a capitalismului de cumetrie şi a clientelismului politic, abandonând funcţia de ghid spiritual al naţiunii.” Consider ca aceasta idee este complet gresita. Da, e adevarat ca unii asa au procedat (cazul Boia de ex.), dar in ansamblu elita intelectuala romaneasca din 1989 (oamenii de calitate, nu toti rapanosii luati la gramada) au ramas fermi pe pozitii. De pilda, regretatul Gh. Buzatu imi spunea ca la congresele putine de afara la care li se permitea sa ajunga, avea indicatia ferma de a spune lucrurilor pe nume, fara a ceda nimic mai ales in fata rusilor si ungurilor. Dumnealui a ramas acelasi om pana la sfarsit.
      Din nefericire, dupa 89 a aparut o asa-zisa elita, o generatie noua corupta inca din start si care ea insasi a mers in intampinarea globalismului, capitalismului de cumetrie si relele invocate in interviu de catre Florin Constantiniu. Aceasta noua elita (mai bine zis intitulata elita cu de la sine putere) se gaseste acum la butoane si rolul ei este de a corupe de pilda discursul istoriografic romanesc si de a muta temele majore de studiu spre subiecte infime, fara continut si impact.
      Exista insa si rezistenta la acest fenomen, lucru care ma bucura, aceasta venind atat din partea intelectualelor aflati la o varsta venerabila, cat si din partea unor oameni tineri.
      Tradatorii sunt putini, putini sunt si cei care le opun rezistenta, marea masa a intelectualitatii romanesti ramanand tacuta ca in timpul comunismului

  8. Politicienii sunt angajatii nostri. Noi,marea masa, i-am facut cine sunt.
    Daca noi,romanii, nu luam atitudine, aceasta tara nu va mai exista.
    Romania se va numi Tigania,Rusia,Siria sau naiba stie cum.
    Romanii trebuie sa puna mana si pe carte si sa invete ca aici au murit stramosii lor,tocmai pentru ca aceasta tara sa se numeasca Romania.

  9. Ati vrut revolutie, ati avut-o; ati vrut schimbare, o aveti din plin. Ce nu va convine? Vreti sa va injurati pe site-uri? Injurati-va!!! vreti sa aratati ca fiecare dintre dvs. este cineva?
    EDITAT!

    Atentie foarte mare la limbaj!!!!!!!!!!!

  10. Sunt foarte multi tineri ce aspira la idealurile unei Romanii puternice sub conducere politica integra si incoruptibila.cunosc personal oameni care invata ca apoi sa foloseasca informatia si puterea obtinuta odata cu ea in folosul patriei.am 30 de ani si fac facultatea la zi si muncesc noptile.e nevoie doar de ambitie si curaj.
    Spor la troli 🙂

  11. Oameni buni, dupa ce elitele Romaniei au murit in lagarul comunist si vreme de 45 de ani am mancat comunism pe paine, iar dupa 1989 tot comunistii au preluat puterea si au falimentat tara, transformand-o in colonie, de ce ne mai miram ca am ajuns in halul asta ?

    Cand pleaca din tara patru milioane de romani dupa 1989, este clar ca tara va deveni o umbra a ceea ce a fost.

    Cat timp SRI-ul (fosta Securitate) si partidele care au format FSN-ul continua sa stapaneasca tara, tot colonie mafiota vom ramane.

    • corect 100%.noi abia la aprox 20 de ani am inceput reforme si schimbari de paradigme.din pacate omul a aparut deja omul” nou” comunist,puii dinozaurilor rosii din trecut.

    • Pai nu tovarasii au distrus tara, ci cei care au zis ca sunt tovarasi si au cotit la dreapta; „au taiat coada cainelui dintr-o data” si s-a dus dracu industria!
      Asa ca degeaba aruncam vina pe altii. Dupa preluarea puterii dinspre dreapta a inceput nenorocirea!!!

      • Majoritatea au avut radacini in PCR, fie ca au fost/sunt „de dreapta” sau „de stanga”. PSD, PD, UNPR (fosti pesedisti) au fost parti din FSN, iar PNL si PNT-CD s-au umplut de parveniti.

  12. pe mine nu ma intereseaza cine vine sa spuna ca romania ii vai de curu ei
    pe mine ma intereseaza cine vine cu soluti pt romania ATAT!

    • pai pana si eu pot sa vin cu solutii 🙂 )

      problemele sunt altele

    • Dumneata ce solutii propui ? Eu, de exemplu, propun introducerea pedepsei cu moartea pentru coruptie.

      • Mda, ca oamenii nu gresesc niciodata cand aplica legea, sunt perfecti, nu fac erori si nevinovatii nu sunt executati.

        • Asta este exact „placa” pe care o aud de mai bine de 20 de ani. Atunci multumiti-va cu aresturi la domiciliu si plimbari pe la DNA, ca mai mult de atat nu veti vedea. Iar confiscari de averi o sa vedeti in vise.

          • Mai bine auzi „placa” decat sa vezi acul de siringa.

            Cat despre fanii pedepsei cu moartea, am observat si eu o „placa” la ei: niciodata nu-si imagineaza ca ar putea fi acuzati si condamnati, intotdeauna e vorba de „altii”…

            • Coruptia mafiei romanesti a adus tara la faliment si a fortat patru milioane de romani sa plece. Industria este praf, agricultura este praf , armata este praf. Nimeni nu a platit pentru situatia grava a tarii. Daca nici acum nu se iau solutii decisive, atunci cand?

              • „Se iau solutii decisive”

                De cine? Ca nu e ceva abstract.
                Contra cui? Ca te pomenesti ca dumneata (sau hai, o ruda, cineva apropiat) esti condamnat la moarte..pentru ce? 10 000 de euro in plus (la restul de 990 000) furati prin coruptie care te pun , sa zicem, intr-o categorie de 1 milion…de la care in sus se da pedeapsa cu moartea?

                E prea mult, prea putin 1 milion? 100 000? 10 milioane? 666 de euro?

                Care-i valoarea prejudiciata de la care nu mai scapi si esti condamnat la moarte pentru…coruptie?

                Recunosc ca sunt intrigat, chiar sunt curios cum se determina „standardul” de aia in China, de exemplu?

                • Daca furi un ou sau un bou, se numeste furt si se pedepseste conform infractiunii respective. Dar daca falimentezi industrii intregi, distrugi agricultura toata, ruinezi zootehnia, ruinezi cercetarea etc., este clar ca nu mai poti fi tratat ca un hot sau talhar. Se impune sa primesti o pedeapsa mult mai drastica, suprema. Trei sau patru milioane de romani si-au luat lumea in cap si tara a devenit colonie, totusi nimeni nu a platit pentru acest dezastru national.

                • „Se iau solutii decisive”

                  De cine? Ca nu e ceva abstract.”

                  Evident ca in actualele conditii in care mafia domina tot, nu se va gasi nimeni sa aplice solutiile decisive, frica paralizeaza cetateanul de rand lasandu-l prada gastilor mafiote.

                • Esti in gasca lui Jiang Zemin si nu ai apucat sa treci in gasca lui Xi Jinping la timp. 😀

      • Eu as avea o mica [propunere cam nahspa

        art 1. Veniturile nedecalrate se fac venit la bugetul statului

        art.2. Nedeclararea cu rea vointa a venitirulor sau inceracara de a le sustrage sanctiunii de la art 1 se pedepseste cu 3-5 ani inchisoare
        (traducere la art 2 : Eu nu tin sa te bag in puscarie .Daca in loc sa zici de harama a fost la stat s-a dus sau Domnu’ a dat Statu a luat fie numele Statului binecuvbatat .. TE BAG!!!
        Motivatie generala – venitu nedeclarat se vede.. Ii creste caralilui de circuluiatie o vila in crute.. Bugetaru care nu fumeaza are un Mercedes de sta pisicu in mustati .. Nu are cedite la banca , nu ae ncic cu ce sa dovedeasca ca a avut de unde. Deci a avut „venitturi nedeclarate” . II CONFISC TOTUL pe baza de inregistari fiscale … O data. De doua ori. De trei ori.. Pana la urma se plictiseste dracului si se gandeste „ba io fur ptr fisc .. Ba nu ar fi mai bine s ama multuimesc cu mai putin? Cafeaua zilnica, o verica pe zi, dincand incand cu familia al restaurant ..” Nu elimin courptia – f greu sa o elimini .. doar o ‘reduc’ in limite ‘suportabile’ IS fac asta in viteza fara scandal , ca duopa ce bag 2 sau 7 la svarna cau au facut gat restu vir tinde sa zica „de haram fost” si sa se bucure de libertate . Ca exista art 2 plus ca daca ma sucare il mai caut si de infractiuni fiscale, spalare de bani samd.)

        • Ideile sunt bune, cu urmatoarele conditii: ANAF-ul sa fie incoruptibil, iar Justitia sa nu fie la cheremul politicului.

          • incoruptibil?! masuri extreme pentru probleme extreme.
            departamente special create in diverse institutii de control/ verificare/ impunere cu derogari controlate ale limitelor legale in combaterea coruptiei si economiei negre.nu am fi primii sau ultimii care am face-o.
            adevaratii incoruptibili.

        • mi se pare mai interesanta solutia germana.
          Pentru ce este in plus si nu se poate dovedi ca este furat, dupa ce se plateste amenda, se impoziteaza pe valoarea de dinainte de amenda :).

          • cam greu dupa juma de sticla de vin, dar am vazt acum ce am scris si nu inteleg nici eu :).
            Chestia de mai sus se aplica la valori care nu pot fi justificate prin venitul oficial si se aplica doar la ceea ce nu poate dovedi fiscul german (nu stiu cum se cheama) ca este furat/delapidat sau mai stiu ei ce.

      • Pai, incazul acesta distrugi poporul roman, care a fost invatat de veacuri sa dea spaga la smecheri!!!

    • noi am sugerat solutii la un moment dat, prin 2012-2013, poate nu toate reusite.

      una era ca un procentaj de 10-15% minim din bugetul MApN sa fie dedicat, prin lege, inzestrarii. Ca sa-i oblige sa-si faca putina ordine in gestiunea financiara, ca vad ca cresc salariile+alte cheltuieli intr-un ritm mai rapid decat alocarile din buget, sau macar egal, astfel ca pentru inzestrare nu se poate aloca ceva semnificativ in plus.

      • Politicienii stiu ca nu trebuie sa ofere prea multi bani armatei, altfel armata va capata o prea mare putere si iar asta este inacceptabil pentru baietii „cu ochi albastrii” si actualii mafioti din Parlament si Guvern.

        Armata l-a dat jos pe Ceausescu, iar asta este o lectie pe care fostii comunisti nu o uita.

  13. gogu de la pascani, Anla’shok, DANIEL, a , gabi, unu,Dan

    Ca istioric l-am preferat pe Giurascu (si credeti-ma-ti am ciatit vreo 8 carti de istorie a Romanai sau a romanilor… inclusiv istoria sincera in mod cam nesincer a raposatului)

    Ca um sa va zic .. la buna oarte din rele de azi au pus umarul si ai nistrii bravi istorici (sau mai precis nepunand au permis).
    Nu de alta dar ani de zile N indivizi, mai ales din aia cu mai muot de 12 clase atinsi de deficenta mintala numita”intelctualism” se intreava ca prosti „de ce Romania nu este ca Jermanika bre?!” Raspunsurile standard fiind „noi suntem mai comunisti” , „noi mia ortodocso” (adica un soi de crestini mai cretinei) si dracu mai stie ce… alta dobitocie. Cu marea gaselnita – inlcus a lu Constantiniu – in a crea „Trecutul utopic” (carte de unu Nikolaus Himmelmann editura Meridiane , fara legatura cu Romania)
    Si da-i cu vuse despre leul de aur (da a fots! Pana in 1914-16 ia de vedeti in WIKI https://fr.wikipedia.org/wiki/Union_latine_%28monnaie%29 … eu o stiou dintr-una Larouse 1938) si cu Romania marea putere economica – fara sa mai zica nimeni de imprumutul suedez sau de la ITT

    Ce sa mai zic …
    Zic decat ca scarbit la culme eu , un neica-nimeni , unu care nicimcara diletant detracat nu poa fi considerat a trebuit sa scriu eu „Seculara inpaoiere a Romaniei” sio sa dau unele explicatii. Sa te @@@@ de ras unu ca mione sa dea PRIMUL titlu!! Urmatorul a fots Bogdan Murgescu pe care il recomand oricarui individ ajuns la stadiul de „morron” si care este in sare sa cutreasca si alteca decat Plau cu Boi sau Catavencu…

    In rsst ce sa zic ? Marele istoric este Boia (si daca este vorba despre „Istorie și mit în conștiința românească” trebuie sa zic ca multi „inteledctuali” au citit mai mult decat a scris Boia …. ) urmat de Jumara Africanu (pe asta nu am avut ocazia sa il citesc. Insa ce va pot zice ca cestia cu Basarana Cumanul este veche veche . eu o citi prin 1975 intr-o carte tiparita atunci !)

    Adica dragii Bizonului si istorcii canta cum li se cere… daca nu vor sa ramana niste ilustri necunoscuti (Mugescu de o pilda. Are carti solide , bogat documentate, lucrate , INSA este ptr „initiati”. Recomand „România și Europa. Acumularea decalajelor economice” si „Tarile Romane intre Imperiul Otoman si Europa crestina”. Atentie nu sunt ptr „intectualii” cetitorio de Boia, Dilema veche si alte asemenea dedicate submorronilor). Pirvoti in schimb notoriettea lu Cioroianu saau MRU. Ei au cantat cum au cerut stapanii si au fost recomsensati. Nu cu bacnote stuchite pe frunte ci cu functii …

    In fine o ultima critica la adresa raposatului. Furadanu. Cam dureaza si este cam neplacut ..

  14. nationalistu_de_serviciu

    D-lor nu am stiut ca filmele ARTISTICE trebuie s-a fie manuale de istorie , miine ,poimine o s-a cereti eliminarea licentelor poetice si evident libertatile pe care si le ia Eminescu in Scrisoarea III.
    Chiar va invit s-a explicati unor copii, unor adolescenti, despre victoriile tactice si cele strategice din trecutul tumuluos al tarii noastre. Ce s-a spun? Felicitari. Cind incepeti turul Romaniei ?

  15. FAC SI EU UN COMENTARIU CA S-A OPRIT LA 69 SI CHIAR NU VREA SA FIM F…LA NR. DE COMENTARII.
    VIVAT ROMANIA

  16. Cu actualii politicieni România merge spre dezastru. Sunt corupți, șantajabili, escroci, trădători, amatori. Plătim omorârea lui Ceaușescu în ziua de Crăciun. E adevărat că ordinul a venit de la Moscova, dar românii au apăsat pe trăgaci. Nici o țară est europeană nu și-a ucis conducătorul așa cum a făcut România. Rușii l-au ucis pe țar și au plătit cu 30 de ani de Stalin și 70 de ani de comunism. Acum e rândul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *