Programul economic Dragnea/PSD

premierul desemnat

In stanga, unu” nu stiu cum il cheama, in dreapta adevaratul premier…

Care program economic nu exista deocamdata, se vedea treaba ca domnul Dragnea nu s-a prins ca a castigat alegerile si trebuie sa se mai opreasca din a arunca cu promisiuni odata ce este practic la putere…

Fara alta introducere

Incep sa am dubii foarte serioase ca MApNul va primii cei 2% sau ca vreunul dintre programele de achizitie va mai fi lansat. Noul guvern vrea sa faca urmatoarele pomeni post-electorale: cresterea salariilor bugetarilor cu 20%, anularea impozitului pentru pensiile mai mici de 2000 lei si anularea CASS pentru toate pensiile, majorarea salariului minim la +1400 lei,  burse pentru studenti mai mari cu 230%, calatorii gratuite pe CFR pentru toti studentii, etc…

 

Adica alti bani aruncati in consum fara nici o acoperire economica, iar Dragnea vorbeste in continuare de mega-planul de relansare fiscala, dar n-am auzit nimic de planul de investitii…

TVA zero in anumite cazuri (si pentru achizitionarea de locuinte, tocmai acum cand piata imobiliara da iar semne de supra-incalzire), crestrea pensiei minime cu +25%, scaderea impozitului pentru micro intreprinderi, etc, etc, etc.

Mai multe amanunte AICI.

 

 

Ori intr-o astfel de conjunctura cred ca leul va scadea in raport cu euro, pentru ca bani aruncati in consum inseamna cresterea rapida a importului (cum s-a intamplat si in 2016), fara nici un impact real in cresterea sustenabila a economiei si in mod sigur va reapararea inflatia. Anul acesta il incheiem cu inflatie la produsele alimentare, pe anumite paliere preturile au crescut in termenii reali (daca scoatem reducererea de TVA din ecuatia) cu 30 %.

 

Si daca credeti ca totul este realizabil sa mai amintim ca Romania este astazi una dintre tarile UE cu cel mai redus procent de bugetare a PIBului, pentru anul 2017 se estimeaza ca doar 25% din PIB ca ajunge in bugetul de stat, fata de o medie a UE de peste 40%, in tarile foarte dezvoltate ajungandu-se spre 50%.

Si daca mai adaugam ca Dragnea a incercat sa amane masurile de reducere a fiscalitatii care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie (scaderea TVA la 19%, eliminarea celor 7 eurocenti pe litrul de combustibil, eliminarea taxei pe stalp, etc), masuri care insumeaza “doar” 7 miliarde de lei, ne intrebam de unde va face rost de o suma considerabil mai mare pentru a acoperi toate aceste scaderi de taxe si cresteri de salarii, pentru ca inca nu am auzit nici o iota despre un mega-plan de investitii, autostrazi, fonduri europene.

Ma asteptam ca odata iesit castigator, domnul Dragnea (caci el a castigat se pare alegerile nu PSDul) sa vina cu chestii cu adevarat serioase si cu lucruri care aduc cu adevarat prosperitate pe termen lung nu pentru cateva luni de euforie.

Ma asteptam sa-l aud vorbind despre maxima urgenta in demararea constructiei celor doua autostrazi care trec Carpatii, una spre sud si cealalata spre est, ma asteptam sa-l aud vorbind despre lipsa acuta a fortei de muca calificate, despre discrepantele (care devin deja periculoase) in dezvoltarea economica intre diversele regiuni istorice romanesti, despre investitii majore in modernizarea caii ferate pe relatia est-vest, m-as fi asteptat sa-l aud vorbind despre continuarea luptei anti-coruptie, despre industrializarea economiei nationale  (sa nu se mai duca orice crestere de venit direct in import si astfel sa aruncam cu banii pe fereastra), despre cum sa facem sa adoptam legi care sa oblige multinationalele sa plateasca impozit in Romania pentru activitatiile economice desfasurate aici…

Singura masura cu care sunt de acord este cresterea salariului minim (desi aici pot fi si destule contra-argumente), pe motiv ca salariile in Romania cresc un pic cam prea greu fata de cresterea productivitatii muncii, iar eu personal nu sunt deloc adeptul uneii economii bazate pe muncitori-sclavi precum in Asia…

Una peste alta viitorul guvern ma cam ingrijoreaza si nu-mi da deloc sperante economice pentru viitorii patru ani.

Ce se vede acum ar fi cam asa: o noua crestere galopanta a deficitului de cont curent, scaderea leului, inflatie, depasirea tintei de 3% a deficitului bugetar si/sau stoparea investitiilor, zero autostrazi si una peste alta vom continua sa crestem indatorarea tarii nu pentru viitor (investitii si dezvoltare) ci pentru salarii si pensii, adica efectiv cea mai prosta si sinucigasa idee economica…

GeorgeGMT

252 de comentarii:

  1. Si o intrebare apoape retorica, dar fundamentata economic: daca pe salariul minim garantat se plateste impozit pe venit si CASS, de ce nu ar plati impozit cei cu o pensie mai mare decat salariul minim, de ce sa nu plateasca CASSul cei cu pensii de peste +2000 de lei?!
    Adica care este logica bugetara a unui astfel de demers?!
    Si dupa aia ne mai miram ca nu mai fac romanii copii…

  2. Yeap ……..yeap ……..
    Mai sunt doi factori pe care specialistul Dragnea nu i-a luat in calcul:
    1. Inflatia foarte scazuta, in special la alimente si bunuri de larg consum, se datoreaza sanctiunilor impuse Rusiei si embargoului impus de aceasta, in replica, pentru produsele europene.
    In prezent, piata romaneasca este invadata de produse europene ieftine care nu-si mai gasesc piata in Rusia. Imediat ce sanctiunile vor fi ridicate (stim ca se fac presiuni pentru asta) si embargoul se va incheia, acest surplus de produse va disparea de pe piata noastra iar preturile o vor lua brusc in sus, cu efect direct asupra inflatiei.
    2. Politica de crestere accelerata a salariului minim pe economie nu tine seama de faptul ca, daca situatia se linisteste in Ucraina (intr-un fel sau altul), multe dintre firmele de confectii de la noi se vor muta acolo deoarece salariul minim este de cca 4 ori mai mic decat in Romania. Asta ar putea afecta cca 300.000 locuri de munca din industria textila plus alte zeci de mii de locuri de la furnizorii de bunuri si servicii care colaborau cu fabricile respective.
    Si, pentru ca nu-si dau seama de asta, nici nu pregatesc planul B, prin dezvoltarea de scoli profesionale si cursuri de pregatire in alte domenii (industrie auto de ex.) pentru recalificarea si absorbirea fortei disponibilizate, cand se va produce migratia fabricilor de confectii.

    Ca idee generala, sub inteleapta conducere a partidului, se pot derula doua scenarii:
    A. In 2017 mancam bine si infundam wc-ul, ridicand PIB-ul pe consum, importuri si vanzari cu amanuntul, dezechilibrand grav bugetul, dupa care economia vine in freza in 2018.
    sau
    B. Infundam wc-ul in 2017, 2018, 2019, 2020, asigurand lapte si miere pentru alegerile prezidentiale din 2019 si parlamentare din 2020. Pentru ca vor fi gauri uriase in buget, le vom acoperi cu imprumuturi de pe piata interna si de pe pietele externe, crescand enorm datoria publica a Romaniei (metoda doctor Ponta 2012-2015). Dupa 2020, ati ghicit, economia se va duce in freza dar mult mai rau decat in varianta A pentru ca gaurile vor fi uriase.
    Puneti-va centurile de siguranta !

    • Adica ne imprumutam si traim bine o foarte scurta perioada de timp, aruncand in consum si putinele reusrse financiare pe care le avem…

      • Din pacate toti cei care au o garama de minte si nu s-au deranjat sa voteze au o vina colectiva ca su dat tara pe mana lui Dragnea.

        E noaptea mintii pur si simplu: vedeai la TV ca Iliescu va fi judecat pt crime impotriva umanitatii si in acelasi timp fiul sau „spiritual” Dragnea, condamnat penal, castiga alegerile locale cu 45% si Tariceanu al de intra pe usa din spate si blocheaza bulevardul ca sa-si ia faringosept ajunge al doilea om in stat.

        Va dati seama pe mana cui a ajuns tara ?

        Sa vedem cum vor trece cei 4 ani. Dar sa nu aud pe unul plangandu-se de tara daca nici macar nu a votat! Dar idiotul vesel Ponta cu indemnul sa nu ne respectam angajamentul de 2%. Dar Sebi Ghita din acelasi partid disparut imediat dupa ce nu a mai fost parlamentar ?

        Deci poporul a votat cel mai corupta cea mai mincinoasa si cel mai imbecila combinatie politica. Ce mai doriti ?

        Box populi box Dei vorba lui nenea Iancu

        Despre 4 corvete si transportoare blindate ce sa mai vorbim ???? Inteleg ca Iohanis are pe cap de lista conditia mentinerii celor 2% in discutiile pt guvern dar nu sunt sigur ca PSD se va tine de cuvant ….

        • Nu sunt de acord cu tine. Anul acesta am tot belit ochii pe TV incercand sa vad ce programe au ceilalti si am ramas profund dezamagit: toti o apa si-un pamant, toti populisti.
          De amintit ca PNLul sustinea cresterea salariilor in sistemul sanitar cu 50%, o chestie absolut neviabila bugetar vorbind.
          In opinia mea (anti-votant fsn, PDSR, PSD) nu prea mai avem ce astepta de la aceasta clasa politica.

  3. Eu spun că se va alege praful de programul ăsta de guvernare. În vreo 2-3 săptămâni, când vor avea cifrele în față și vor vedea că totul dă cu minus, își vor reveni. Sper să le dea Dumnezeu mintea cea de pe urmă, și să se întrebe cinstit unde suntem și unde vrem să ajungem. Și asta în absolut toate domeniile, indiferent că vorbim de educație, sănătate, apărare, infrastructură. Și dacă vor face asta în mod onest, vor trebui după aceea să împartă sărăcia în care suntem în mod corect. Toate promisiunile electorale ar fi putut fi susținute dacă aveam un PIB de 220-230 mld euro.

    • Oficial INS-ul spune ca in 2017 vom avea un PIB nominal de 807 miliarde de lei (178 miliarde de euro – 4,53 lei/euro), PSDul merge pe un PIB de 820 miliarde de lei (181 miliarde de euro), de unde sa scoatem 220-230 mld euro?1?1 Ar insemna sa avem o crestere nominala (fara sa tinem cont de inflatie) de peste 10% (chiar mai mult de fapt).
      In acest timp deficitul de cont curent pentru 2016 a ajuns la 2,9 miliarde euro pe primele 10 luni, fata de 1 mld euro in 2015, lucru care arata ca cererea excesiva (generata de banii aruncati in consum: scaderi de taxe, cresteri de salarii) s-a dus spre importuri, adica s-a transformat intr-o hemoragie pt economia natioanala.
      Deficitul de cont curent arata cum Romania pierde anual miliarde de euro din economie, bani care sunt pusi la loc prin imprumuturi, adica crestem indatorarea Tarii pt TV, masini de spalat, alimente din import (aici defictul a explodat pur si simplu).

      In loc sa sustinem cresterea economica prin investitii si usurarea sarcinii fiscale pt economie (mai multe slujbe si salarii reale mai mari), sa ne dezvoltam viitorul, aruncam banii in consum, spre alte economii, platim salariile si bunastarea altora, iar cand nu vom mai putea sa ne imprumutm vom strange drastic cureaua, vom creste drastic taxele si tot ceea ce credem ca am castigat acum se va duce dracului ca un nor de fum…

      Logica economica serioasa spune ca mai intai economisim, investim, creem locuri de munca cat mai bine platite si abia apoi marim salariile si pensiile.

      • „Deficitul de cont curent arata cum Romania pierde anual miliarde de euro din economie, bani care sunt pusi la loc prin imprumuturi, adica crestem indatorarea Tarii pt TV, masini de spalat, alimente din import (aici defictul a explodat pur si simplu).”

        Pai nu se lauda cu ceva vreme in urma un dobitoc, pe acest site, ca el nu cumpara produse fabricate in Romania, ca astea put, ca is mai bune alea fabricate in Polonia? E vorba de unul prost si cu gura mare.

      • Nu suntem acolo. Programul ăsta trebuia făcut după vreo 2 mandate…Dacă vom ajunge acolo, în 7-8 ani de acum, cu o creștere economică de 4-5% pe an, ne vom permite dezmățul ăsta. Acum nu ni-l permitem. Personal, voi face economii în valută. Am deja senzația de deja vu, de 2009. Odată m-am ars, o să încerc să nu o mai fac a doua oară. 2017 va fi mai bun doar dacă decidenții vor fi cinstiți cu ei înșiși. Cum nu cred că o să se întâmple, o să încerc să explorez la nivel personal, absolut toate posibilitățile.

        • 🙂 deja vu, dar nu 2009 ci 2007,atunci a început. În 2009 doar am conștientizat dimensiunile dezastrului. Sincer eu am impresia asta de anul trecut, banii se mișcă mult mai greu în economie, ultimul lucru care ne trebuie este un dezmăț bugetar.

      • De ce te plangi???
        Romania nu mai e de mult tara noastra!!!!!

      • Da dar vezi , PSD ajunge la putere si sa mai franeaza putin anticoruptie se mai sta mai mult „afara” si nu „inauntru”, la scris lucrari stiintifice.

        Cui ii pasa PE TERMEN LUNG de ROMANIA ?

        Lui Dragnea? Lui Tariceanu? Lui Ponta?

      • George
        820-897=23 mld (este in lei) nu 220 mld euro
        În plus chiar tu spui că guvernarea PSD din 2015 a avut deficit mai mic cu 1,9 mld euro decat guvernarea Iohanis+Ciolos cu ai lor tehnocrati.
        Hai sa fim corecți chiar dacă nu ne convine cine ne conduce.
        Vina este a noastră că nu facem un partid FĂRĂ LICHELE și nu câștigăm alegerie.
        Nu ne oprește nimeni.

        • Dar a mentionat ca acel deficit mic era pe fondul stoparii investitiilor. Inclusiv in aparare. Urmareste discutia.

          • Nu, s-a referit strict la deficit. Și tu acasă când faci bugetul familiei nu-ți tai banii de la mâncare ca să faci investiții în gresie pentru baie. Există priorități care nu pot fi substituite. Când nu ai te limitezi la ce ai.
            A că banii ar fi dar se fură ca în codru este altă problemă și problema cea mare este că TOATE partidele parlamentare de la noi sunt mână în mână cu hoții. Nici nu ne dăm seama la ce combinații au recurs. Eu cred că orice partid ar câștiga nici un politician nu va pierde.
            Reiterez încă odată ultimele mele două rânduri de la mesajul anterior //Vina este a noastră că nu facem un partid FĂRĂ LICHELE și nu câștigăm alegerile.
            Nu ne oprește nimeni.//
            Ar trebui să ne mobilizăm cât încă nu este prea târziu și nimic nu este mai bine pornit decât de o mână de militari incoruptibili. Întotdeauna poate fi un început.

  4. alut ! ei auu vrut doar sa castige alegerile ! Ce se va intampla vor venii cu scuze cretine iar pensionarii oricum deja sunt in extaz ! Referitor strict la armata deja dacal pun pe acel Georgian Pop o sa fie vai de capu lor ! Si asa cum s au pierdut sansae si contracte bune de echipare se vor pierde si astea pt transportoare si Corvete si cine stie ce vom lua daca vom lua !!!

  5. nu stiu ce vor face psd-alde la guvernare dar daca pana in 2020 nu vor face cel putin o autostrada ca e sa lege constanta de granita cu ungaria si care logic va trece carpatii vor scadea sub 15%. ei parca au zis in programul lor de unde or sa ia banii pt promisiunile electorale.
    fara reindustrializarea moderna a Romaniei, o agricultura transport si turism performante + diminuarea evaziunii fiscal, care sa aduca bani statului, nimic nu se va putea face indifferent cine ar fi la putere.

  6. Eu cred ca vor asigura cei 2% pentru MAPN . Cum vor fi cheltuiti asta este alta treaba . Probabil se vor sifona catre firme de partid sau cheltuiti aiurea pe nimicuri
    De asemenea mai cred ca trebuie sa ne luam adio de la cele 4 corvete , TBT , a doua escadrila de F16 ( desi aici poate vor face ceva ) sau alte programe de inzestrare .
    Cat despre ministrii pe langa acest Georgian Pop mai este vehiculat si numele unui anumit Gabriel Vlase un tip controversat suspectat ca at fi avut legaturi cu afacerea Hrebenciuc care viza retrocedari ilegale de terenuri si paduri .
    Sincer nu ma astep la nimic bun vis a vis de Aparare sau in general din partea acestui guvern .

  7. Eu cand ma uit la poza de la inceputul articolului inteleg asa: cine are microfonul este prim ministru.

  8. Cat de indoctrinati sunteti unii dintre dvs…! Ai nostril sunt buni, ailaltii sunt rai… Nu ar fi mai bine sa asteptam sa vedem ce fac si dupa aia sa sarim cu gura? Este vreunul dintre dvs. in masura sa analizeze programul pe baze economice, stiintific? Daca aveti un program mai bun, de ce nu v-ati implicat politic, e mai bine pe bara, fara sa misti un deget? Chibit?! Sa nu imi sariti in cap pentru ca as fi psd-ist, nu sunt implicat politic, iar partidul pe care l-am votat, si de la care aveam sperante sa militeze pentru limitarea dezastrului padurilor, nici macar nu a atins pragul de intrare in parlament. Va doresc un an nou fericit si plin de realizari! Ca si tarii asteia, indifferent de cine va fi condusa…

    • Pai poate ne pricepem macar asa un pic. Pe de alta parte n-am spus ca altii ar fi mai buni, dpmdv toti sunt la fel de cancerigeni pt Romania.

      • La economie nu te prea pricepi!!!
        Asa ai zis si de Grecia!!!Si o duc bine mersi grecii!
        Problema Romaniei este ca te JEFUIESC STRAINII cu acordul politicienilor!!!

        • Grecii o duc bine-merci?! Eu cred ca nu sunt chiar asa de bine…
          Le-au scazut pensiile, salariile, le-au crescut taxele si au un somaj-record in UE, tu exact ce citesti de crezi ca o duc bine?!

          • NU citesc!!!
            AM venit din Grecia!!!!
            Baietii chiar nu au nici un stres!!!La ei e totul ok.Nu se plang de politicieni si isi vad de viata lor!!!Problema e ca cauta tot felul de tertipuri ca sa nu plateasca taxe!!!!
            somajul o fi oficial dar lucreaza multi la negru!!

            • Pai asta nu inseamna ca e bine. Insemna doar ca sunt inconstienti si ca, la urmatorul ghiont economic, se vor duce din nou in freza.
              Comparativ cu noi o duc mai bine pentru ca erau foarte sus cand au inceput sa cada si inca n-au ajuns ca noi.
              Tot ce fac ei in economie se numeste evaziune fiscala, frauda si pacalirea institutiilor europene.
              Sa asteptam sa vedem cum va arata Europa celor doua viteze pentru ca pot baga mana in foc ca nu-i vor primi in nucleul bogatilor ci vor ramane la clasa a II-a, cu noi si cu altii de felul nostru.

            • Aha, am priceput, ai fost in insule in concediu si ai conchis ca totul e ok prin Gretia 🙂 ? Domne bine ca te pricepi tu la economie, faptul ca sunt fortati sa taie in carne vie, sa aiba excedent bugetar, etc sunt semne economice de bun augur din punctul tau de vedere?!
              Da cand au inchis asta-vara granitele grevistii de nu aveau turistii pe unde sa iasa din tara tot semn de prosperitate economica o fi?! Intreb si eu ca daca nu ma pricep…

              • nu am fost in concediu!!!
                Am parteneri de afaceri in Grecia!!
                Tu scrii doar despre ce citesti.Eu spun cum e la ei de la fata locului!!
                Oamenii sunt foarte relaxati si nu se plang!!!Iar cu iesirea din tara …..chiar asa a fost????
                Ai auzit de cineva care a avut probleme???

                • M-am inselat eu, grecii nu au blocat frontiera in vara ci in februarie:
                  http://www.capital.ro/fotografia-zilei-romani-blocati-la-granita-greciei-cu-bulgaria.html
                  Probabil ca aveau prea multi bani si neavand ce face cu ei si-au zis sa blocheze granita…

                  Intradevar citesc date oficiale, declaratii, legi aprobate. Am auzit multi care au avut probleme asta-vara, s-a dat si pe la TV, iar unul chiar ne-a povestit aici pe blog…
                  Adica ne spui ca pensiile nu au fost micsorate? Nici salariul minim cu 22%/32%? Somajul nu-i cel mai mare din UE?! Alocatiile bugetare pt sanatate nu au fost scazute?! Grecia nu a fost obligata sa aiba excedent bugetra?! Or fi toate astea semne de belsug?!
                  http://stirileprotv.ro/stiri/financiar/guvernul-elen-a-redus-salariul-minim-mediu-cu-22-chiar-si-asa-diferenta-fata-de-romania-este-mare.html
                  Pai daca toate astea nu sunt adevarate, inseamna ca toata presa minte, inclusiv liiderii UE si guvernul Tsipras, basca statistica oficiala a UE.

                  • OMULE_eu iti spun tie ca oamenii nu se plang!!!!Ca totul e ok si nu moare nimeni de foame!!!!Oamenii nu sunt tristi nu sunt resemnati !!!
                    Belsug e greu sa mai gasesti in lume!!
                    Ti-ai pus intrebarea ca acest -vrem mai mult vrem mai bine -indreapta lumea spre marea prapastie ??

                    • Doar pentru ca nu mor de foame nu inseamna ca nu mai pot de fericire. Daca toti sunt asa de fericiti, spune-mi si mie ce a fost cu aia de tot se bat cu politistii si dau foc la chestii prin centrul Atenei de ani de zile?

                    • stii de ce dau aia foc capitalei?pt ca aia sa u obsnuit cu traiul bun..cu salarii mari..si nu sunt ca noi..ei protesteaza pt orice li se pare nedrept exemplu taierea salariilor..aa..si alta ei nu sunt ca noi sa accepte toate porcariile din partea politicienilor,,,de exemplu sa taie din salarii si pensii mizereca la noi..

                    • scuze, dar faptul ca oamenii nu se plang nu inseamna ca este bine.
                      Pur si simplu nu au fost loviti inca.
                      Posibil ca oamenii la nivel individual sa fie inca OK dar statul nu mai are bani pentru nimic altceva si cand zic altceva ma refer la infrastructura, cercetare si/sau aparare.
                      Asta ca oamenii sunt fericiti este ca si faza cu Bhutan si indicele de fericire pentru ca nu are ce sa numere altceva.
                      Nimeni nu o sa planga pana in momentul cand vreun guvern o sa se atinga (a se citi vinde) de vreo insula de care ii place la careva.
                      Grecia are niste datorii enorme si toata lumea ignora ca trebuie platite cumva si de fiecare data cand Grecia va negocia ceva creditorii ii vor pune datoria in coaste si vor obtine ce vor ei.

                      Pot zice si reversul, in Romania toata lumea se plange dar inca nu am vazut oameni morti de foame. In Romania toata lumea se plange de saracie dar voi inca nu ati vazut saracie crunta. Si am vazut de ambele in tari cu mult mai bogate de cat Romania.

                      Oamenii nu se plang? Nu inca… Mai au banuti si inca statul nu a fost pus cu spatele la zid in mod piublic.

                • Citesc si greu imi vine sa cred ce spui dumneata aici. Intamplator si eu am stat de vorba cu niste greci. Iar imaginea pe care mi-au dat-o era cam diferita, adica nu stiu cum sa spun. Mi se parea ca vorbeau de Romania: spaga de 50 euro in fiecare saptamana la politistul local sa le lase afacerea in pace. Spaga la spital ca sa prinzi un loc mai bun, si multe altele. Aaa, si inca una. Partenerii astia ai dumitale cati bani cash pot scoate pe saptaman din bancomat? Ca din ce mi-au spus grecii mei, restrictiile de capital inca sunt „in place”. Adica nu poti scoate mai multe de vreo 300 euro de la bancomat pe saptamana.

          • acu intreb si io..ca tot plangem de mila grecilor..ce salarii au ei..ce pensii au..?

            • asa suntem noi romanii -vedem paiul din ochiul altora dar nu si barna din al nostru!!!
              Se bat ca sa nu-i incalece cum ne-au incalecat pe noi!!!

              • korect marian..vezi aici e diferentza..dintre noi si ei..ei nu cunosc proverbe ca si noi cum ar fii capul plecat sabia nu l taie,cat de rau a fii..mai rau sa nu fie..etc..ei nu cunosc asa ceva.punct.

              • La o datorie publica de 180% i-au incalecat de mult 🙂 . Adica despre ce economie (pe care n-o stiu eu 🙂 ) vorbim la o tara care are practic bugetul facut de altii si o datorie publica cu totul si cu totul gigantica?!

                • Nu e prima data in istoria Greciei moderne ca ajung la o datorie nesustenabila si nu ar fi prima data cand ar fi iertati partial sau total de datorie. Grecii au comis-o de cateva ori dupa 1821, din acest punct de vedere.

                  • Cam Dorin Constantin

                    Am o nelamurire. Poate cineva poate raspunde. Ce entitate are atat de multi bani sa ofere imprumut 180% din PIB-UL unei tari sau prin ce procedee fiscale este posibil sa se creeze aceste sume colosale?

                • Trebuiau sa repudieze datoria acum 5 ani. Socialistii aia au fost niste castrati care nu au fost in stare sa faca ce e bine pentru tara. Numai gura a fost de ei, la fel ca si de Dragnea & Co.
                  Il vezi tu pe Dragnea & Ponta & Tariceanu sa puna mana pe arme, sa se retraga in munti si sa lupte acolo 10 ani cum a facut Fidel Castro si cu Che Guevara? Hahahaha ….
                  Revenind la greci, i-au incalecat ca s-au lasat incalecati. Socialistii cand au preluat puterea trebuiau sa faca ce au promis – daca nu li se da ce cer, sa intre in incapacitate de plata si sa iasa din EU. Nu au avut curajul sa o faca, asa ca acum platesc. Ca in viata greselile se platesc…

                  • Ei da. Banii imprumutati i-au mancat si i-au baut. Aaaa, au mai cumparat F-uri si leoparzi. Ca amuzament, pe vremea cand se discuta despre restructurarea bugetului Greciei, Germania a insistat ca procesul de achizitie a armamentului german de catre Grecia sa continue. Cam ipocriti nemtii, nu credeti? In schimb, ii presau pe greci sa scoata la vanzare portul Pireu si ceva insule. A venit un individ inclusiv cu propunerea de achizitionare a Parthenonului.
                    Au mancat paralele…sa plateasca acum.
                    Grecia: foarte multa spoiala, totul pare poleit cu aur, un trecut glorios de care se agata cu disperare, dar prezentul lor: ZERO.
                    Si tineti cont de faptul ca ei au fost iertati de o mare parte din datorie. Noi nu am primit niciodata nici macar o prelungire la plata. NICIODATA. Va amintiti ce i s-a spus fostului presedinte Emil Constantinescu atunci cand a cerut amanarea platii titlurilor Samurai? Platiti, ca altfel va ia mama dracului. Exact asta a declarat ulterior Constantinescu. Si am strans cureaua si am platit imprumutul.

                    • Te rog, expica-i asta si Lui Nea Ghita care tot o da Cu Cobrele Draculizate si altele la fel…dar uita ca Romania era tehnic in incpacitate de plata si doar prin imprumut de la ING statul roman a putut sa-si plateasca titlurile Samurai scadente…Sau de mineriade si Cozia si altele facute de sindicatele afiliate Iliescu si comunisti actualul PSD…dar el voteaza in conctinuare PSD….
                      PS. NEA GHITA vezi ca Ciolos ti-a marit pensia cu 5.2% de la 1 Ianuarie 2017 NU DRAGNEA… ASA ca bea un pahar si pn.

                    • Reis:
                      Din cate imi aduc eu aminte, a fost mare valva atunci in legatura cu plata acelor titluri. Tot anul acela (cred ca ’98) ne-au frecat la cap „binevoitori” de afara ca Romania este in incapacitate de plata. Bani erau suficienti la BNR pentru a efectua plata la vreme, ceeace s-a si facut, insa nu mai ramanea mare lucru pentru salarii, pensii, de investitii nici nu mai vorbim. Si din aceasta cauza, Constantinescu a cerut o amanare la plata. I s-a spus NU si am platit. Spre comparatie, Polonia si Ungaria au fost iertate de plata unor sume enorme de bani, noi am platit la timp pana la ultimul ban si la dobanzi care ne-au terminat. Imprumutul de la ING a fost facut pentru a ne asigura supravietuirea. Normal ca PNT si Constantinescu s-au dus pe tobogan la vale. Ma rog, partial si-au meritat-o, pentru ca au fost si prosti gramada.
                      In fine, ideea refuzului pentru amanarea platii a fost de a ne „fragezi” si pregati astfel pentru marea jefuire ce abia urma.
                      Treaba cu Bell ar fi fost extraordinara. Am avut ulterior ocazia sa il iau la tabacit pe Daianu pentru rolul nefast jucat atunci in trebusoara respectiva, insa, tanar si prost fiind (ca orice tanar) mi-a fost jena.
                      Imi mai aduc aminte si de modul cum s-a pus problema rezolvarii diferendului cu suedezii pentru…chibrituri. Au facut aia niste calcule…de plateam de ne lua dracu.
                      In fine, am avut si nenoroc si destui neprieteni, plus leprele noastre. Un amalgam ticalos care ne-a terminat. Iar socoteala lor a fost ALTA.

                    • Reis

                      ce tin eu minte a fost ca CDR si Tzapu Emil au castigat alegerile ca se presupunea ca eu vor fi „ajutati”.
                      De fapt noi am „ajutat” pe altii..
                      Mai tin minte ca dodoranc tronc Csorbea a zus „reforma prin lichidare” si a lichidat. Ca in momentu sedintei samsari din diverse tari batuiau prin holurile de la Victoria.. si toti am auzit ca exsita ceva numit „benzine de extractie” .. care umrau sa fie improtate din Ungaria. Dupa cestia asta Csorbea a revenit si a lasat rafinaria aia sa mearga.
                      Tin minte ca am renuntat la mineritu carbunilor ca costa prea multi lei ca sa importam gaze de la rusi – mai ieftine oe dolari!!!
                      Si mai tin minte ca daca in oct 1996 dolaru facea 3.600 lei inainte de alegeri facea 7.000 , apoi dupa insalarea lu Emil in Poiana Tzapului (Cotroceni) a ajuns la vreo 8.400 si apoi Isarescu s-a straduit din greu kentuind din greu sa nu scada dolaru sub 7.000 lei. A reusit sa ul duca la peste 30.000
                      Tin minte ca a urmat somaj maxim, ca populatia ocupata in agricultura A CRESCUT CU CCA 5%, ca lefurile s-au prabusit si ca de fapt PIB in $$$ s-a contractat dramatic … ca inflatia a explodat si ca venitu’ meu a scazut de la cca 90 $ lunar la 55 $(nivel INU de definire a saraciei). Ca a explodat munca in lohn, ca cusutoresele lucrau ptr 60$ ptr 60 ore saptamanal (in Tailanda si Birmania se platea 120$) SI ionate sa zici de [pacea de l;a Copzia ar fi cazul sa iti amintesti de intrarea minerilor in Rm Valcea .. ce primire li s-a facut! Ziceai ca a intrat de Gaulle in Parisul eliberat de sub boches … Oare de ce?
                      SI mai tin minte ca in 2000 era sa belim @@@@@ul ca FMI ne refuza un fleac de 50 milioane … insa Re[ublica Populara Chineza l-a ruigat pe Emil sa pastreze in BMR 100 milioane $$$$$ ptr minim 6 luni.. De rata zisu Emil ca cazut de pe luna „pesemne ca altii ne sunt pretenii”

                      Insa o sa retin – Reis este impotriva inzestrarii cu elicoptere de atac…

                      Cat despre penzia mea sti cand si cu cat s-a marit si ca marirea de la 1 ian era in grafic . Asa ca cum sa iti zic – poate esti prea obisnuit cu prostii … insa eu nu sunt ca amicii tai!

                  • Otyi zioc ce le-am zis si unor exaltati de pe Criticatac : Grecia putea tipa dar nu putea face NIMIC.
                    Intrau in incapacitatede plata? Who cares ?! (asta in tibaneasca cva sa intelegi) Se retrageau im munti? Sa fie sanatosi ca nu ii urmarea NIMENI!
                    Insa Grecia depinde de latii (ptr fl;eacuri de genu petrol si derivate. SI energie in gnl) SIMPLU : nici un opetrolier nu mai acosta in porturi grecesti! Se taoa importu de bulfetrica!!!! SAi in 3 saptamani erau atinse si hotelurile .. si turismu si se retrageau toti nemtzoteii, englezoii va si romanii. Ramaneqau crecoteii cu maslinele si caprele si vinu si mastica lor. Parca [producv sui tutun – dar nu destul grau!!
                    Si o …leau. Nimci eroic ci doar plictiseala si multa mastica cat aveau cu ce sa incalzeasca alambicurile. DUpa care dopar plictiseala si Da-i Domnu Doamne
                    Asta a descoperit si Tsipras .. „restu” „cei rau” chiar doreau ca Elada sa se retraga din euro si sa ii bage in aia a dnei mame a dlui Tsipras.
                    Vorba ceea tu promiti ca vei fi fi erou .. ca te vei bate ca leul cu dintii si cu ghearele … Insa „aia” in loc sa vina peste tine iti dau sfaturi :”baiatu poti incerca si cu cravata. Dintai gasesti ceva de care sa agati crvatata. Apoi faci un lat, o agatati si apoi ungi cravata cu un sfert de litru de ulei de masline ca sa alunece mai usor. A .. da.. asteapta nitel sa veririficam si iti trimitem o cravata certificata, de firma , matase naturala, scumpa .. alege culoarea si modelu de pe emailul pe care tocami l-ai primit. Ca de naiba suntem oameni civilizati si cu pretentii nu putem sa te lasam sa te spanzuri cu o sfoara de canepa ca un sarantoc din Covasna! Noi UE , matasea narturala sii Pierre Cardin sunt minimu acceptat!!!”

                    Sa zixc asa e naspa cand contezi ca imputitu de creditor sa iti mai dea paine si cateva tigari „pe caiet”

                    • Pai plateau cu bani gheatza ca veneau bani la buget, problema nu era aia. Problema reala este ca Grecia are deficit comercial, si trebuiau sa isi balanseze bugetul intr-un timp foarte scurt.
                      Ori ca sa faca asta trebuiau sa taie masiv salariile la angajatii la stat, sa taie pensiile, sa dea afara oameni de la stat samd. Adica socialistii trebuiau practic sa faca exact opusul la ceea ce voiau sa faca ei (taxe mai mari, salarii mai mari la angajatii la stat, pensii mai mari etc etc etc). Cum ar veni, socialistii trebuiau sa aiba un program liberal. Asa ca au zis ca mai bine fac frumos si vin in continuare pensiile, salariile nesimtite, joburile unde se taie iarba la caini etc etc ca doar asta este socialismul :).
                      Daca faceau ce trebuia, de fapt daca incercau sa faca ce trebuia, erau linsati de populatie, va dati seama ca toata Grecia este o mare tara traind pe spinarea catorva care muncesc + banii care veneau de la UE. Toti astia care profita de pe urma statului daca vad ca li se evapora veniturile (nemeritate) sunt in stare sa omoare pe oricine incearca chestia asta. In concluzie …

                    • Ma Inima de RON vrei sa devii Cap de Musca?!
                      Lasa prostia cu joaca de cuvinte liberalism socialism samdism. Cu banii e mai altfel: ii ai sau nu ii ai!
                      Grecia nu ii are si trebe sa se supuna .. fiindca cum ti-am explicat nici nu este nevoie sa te duci peste ei si sa ii bati.

                      Si da stiu f bine ca „succesele” Greciei se datoreaza mitei politice primita de la Piata Comuna si SUA … AU primit miliarde ca sa nu faca revolutie socialista!!!! In anii 80 primeau cca 800 mil ajutor militar SUA si un mld $ „coeziune” de la Piata Comuna (unde au intrat datorita presiunilor SUA) Apoi au fost ajutati sa fie mari capitalisti balcanici …
                      A da.. si portughezii au fost bagati in Piata Comuna pe acelasi motiv. SI spaniolii .. insa astia au trebuit dintai sa intre in NATO si sa primeasca un reghiment de F 16 la Torejon.

                      Mai RON cum sa iti zic – nu esti unicu care face o mare greseala. In generatia mea erau multi care citeau doar Sportul si nu ii interesa decat Dobrin sau Hagi. Insa cei care ne interesam de politica .. eram chiar „muscati”. Avem memorie , suntem cinici, suspiciosi si am invatat sa citim printre randuri. SI toti – chiar si cititorii de Sportu suntem obisnuiti ca una este discursul politic si alta practica asa ca nu prea ascultam ce zice popa ci cautam sa vedem unde isi tine mainile (in buzunaru meu, sub fusta vreunei muieri sau ..)
                      Si inca ceva .. voua vi se zice ca suntei aia mai destepti ca aveti cea mai muta scoala. Vai de scoala voastra! Ziaristi care zic „doisprezece fete” doresc sa ne invete pe noi „batranii comunisti” sa „gandim”. Pai noi gandim ca la Scanteia se respecta gramatica! Se corectau si discursurile lu’ nea Nicu !! Vi se zice ca aveti scoala? Unii dintre voi au intrat la liceu cu nota 4,50! In 1966 erai repetent si la 17 ani te dadeau afara din scoala generala daca nu aveai toate mediile peste 5!! Mergeti la facultati ? Spiru Haret , Ecologica, Valahia si dracu mai stie care „intrepindere mica” ? Va inscrieti si gata? Ma! Cand am intrat in fine eram 18 si o ciozvarta pe un loc!!! 1:1 sau chiar 0,9 pe un loc era doar la subingineri agricoli!!! Si sa mai stii ceva – pana prin 73-75 ca sa mergi la liceu dadeai examen. Dadeai examen si sa intri la o scoala profesionala … Multi dintre studentii de azi nu ar putea face fata examenului de la scoala profesionala de strungari sau electricieni , asa cum era examenu’ ala in 1966-69!

        • Grecii au avut marele avantaj de a fi in Uniunea Monetară – noi nu suntem. Orice alta tara era in locul lor ar fi fost vândută pe bucăți pentru a se plăti datoria .

    • Fix in aceeași situație ma aflu si eu , partidul căruia i-am încredințat votul nu a intrat in parlament , așa ca ii urăsc pe ceilalți in mod egal , ca sa nu fiu acuzat de discriminare 🙂 .
      Păcat , îmi placea foarte mult RM înainte de politizarea excesiva , care polarizează cititorii și din nefericire ne depărtam de la subiectul principal , acela de a înzestra armata conform cerințelor actuale si de a crea o cultură geopolitică , securitate națională și reindustrializare a României , cu tot ce rezulta din asta : siguranța zilei de mâine , un nivel de trai cât mai bun , educație , sănătate , garantarea drepturilor și libertăților cetățenești si a proprietății pentru fiecare român .

      La mulți ani tuturor românilor !

      • Nu stiu daca putem spune ca suntem politizatii, cu atat mai mult excesiv. Viitorul buget ne afecteaza atat inzestrarea cat si siguranta nationala, iar eu ma iau de PSD pt ca PSDul este acum la putere, pnlul era chiar mai aurolac, promitand cresterea salariilor cu 50%.

        Am scris de mai multe ori, dpmdv TOATA clasa politica actuala, toate partidele, cam toti primarii si membrii in consilillor judetene si locale, toti sefi consiliilor judetene, toti politrucii, etc ar trebui trimisi in Siberia…

        Eu nu sunt pro cineva ci anti-tot-sistemul, iar cateodata mai trebuie sa spunem si astfel de lucruri.

        • ai multa dreptate dar spune tot-ca te fura statul german,italian,francez,american,ceh,austriac etc si vezi lista de companii care te jecmanesc la drumul mare cu complicitatea celor enumerati de tine!!!
          spune ca esti o colonie si ca increngaturile mafioto-politice nu mai pot fi indepartate decat printr-un restart general!!!!!

        • de ce in Siberia? Mai bine terminam canalul Bucuresti-Oltenita cu ei, ca tot avem experienta in canale navigabile

          • Eu as face canale in tot sudul Romaniei cu acesti politicieni…iar primul proiect unde sa isi aduca contributia prin puterea bratelor ….canalul SIRET – BARAGAN… E seceta mare….

      • Si eu ma aflu in categoria celor care au votat un partid care nu a facut pragul si pot sa ii injur pe toti in mod egal 🙂

        Dar acum nu cred ca RomaniaMilitary s-a „politizat”. Mereu, inainte si dupa alegeri, apar astfel de articole pentru ca politicul afecteaza in mod direct armata… din pacate…

        Acum, strict pentru situatia armatei, singurii care cred ca s-ar fi tinut de planul cu 2% din PIB la aparare sunt Ciolos(daca nu depindea de PNL/USR, un guvern politic PNL/USR cu un premier „independent” dar care era la mana lor o cam dadea dracu de armata… sa nu se inteleaga ca imi place Ciolos, il consider tot o marioneta pusa sa guverneze colonia Romania, dar la armata a dat si ar fi dat bani) si PSD-ul(din cauza serviciilor, si a modului cum au castigat alegerile astea).
        Singura problema este ca PSD-ul s-ar putea sa dea banii doar pe hartie si sa taraganeze procedurile astfel incat banii sa nu fie cheltuiti pana la finalul anului si sa se reintoarca in buget, cunoastem strategia… asta pentru ca in 2017 au nevoie sa satisfaca pomenile electorale, si pentru asta, ori nu mai dau bani la armata, ori fura mai putin… sa vedem ce o sa fie 🙂 Ghici ghicitoarea mea 🙂 🙂 🙂

    • @adrian
      Niciunii nu sunt „ai nostri”.

  9. Nu vor pune in practica nici o promisiune. Ceea ce auzim de la ei sunt doar MINCIUNI menite sa calmeze lumea. N-au suficienti bani ca sa le ajunga lor de furat, de unde sa mai dea si populatiei? Au cazut in cap cu tataroaica lor. Dragnea a pus botul la sugestia de a o numi pe respectiva persoana si brusc s-a trezit aproape de o rascoala impotriva PSD. Nu Johannis l-a speriat, ci indignarea starnita de numirea respectiva. Treaba cu amenintarea de suspendare a presedintelui e o manevra politica menita sa-i spele obrazul, nimic mai mult.
    Politrucii acestia mint si-n somn, iar cand sunt treji…duc lumea de nas ca sa-i voteze.

  10. la multi ani pai sa ne intoarcem un pic in urma romania cand sa noscut ca stat era o mizerie si sa plecat de aici politicieni di acele timpuri nu aveu pregatirea necesare si sau apucat sa construiasca cai ferate poduri si strazi cu un sistem care sa chiama concesiune ca bani iereau putini iar tara nu ierea independenta si nu aveam nici banca nationala pana la 1885 sau canstruit 1000 nu va minunati km cale ferata iar in 1906 romania avea un exedent si nu un deficit de 6.000.000 lei aur cat de slab pregati iereau acei politicien nu aveau sentimente pentru milogi nu aveau in sange termenul de pomeni electorale dar mai ales romania ierea condusa de un strain care nu ne iubea

  11. Bai fratilor la multi ani cu sanatate 2017 sa fie mult m-ai bun pentru tara asta a noastra si BUCURATIVA in ciuda lor da-ti dracu de corupri si de dusmani si ascultati piesa asta care le-o da dierct in nas la preieteni de la rasarit 🙂 stiti voi care 😀
    https://www.youtube.com/watch?v=hyb94O7OJcM

    • Da, frumos… iti dai seama un mars de 50000 de oameni vopsiti pe fata si cu Hanorace negre, de la Granita pe Prut pana in Chisinau in fata Parlamentului hotilor de neam si tara…Ar transmite un mesaj…

  12. PSD-ul va face ce a făcut întotdeauna. Va tăia fondurile de la investițiile de infrastructură și achiziții și va oferi pomeni unui electorat sărac, bun de manipulat după bunul plac.
    Referitor la efectele în economie ce se vor propaga câțiva ani:
    – nu vom mai inaugura autostrăzi, poduri, pasaje, iar cele deja începute vor îngheța.
    – Vom avea dobânzi mai mari la credite și rate mai mari la bancă (ROBOR e în creștere)

    De la MAPN sper doar să se concentreze pe achizițiile de pe piața internă. O comandă de 20 de camioane pt Brașov sau 20 de autobuze ar fi o gură de oxigen pentru 2 ani. De ultima comandă s-a bucurat doar Dacia, în rest importuri care nu produc PIB.

    http://www.forter.ro/ministerul-apararii-nationale/tehnic%C4%83-nou%C4%83-intrat%C4%83-%C3%AEn-dotarea-for%C5%A3elor-terestre-rom%C3%A2ne/27497

  13. Pe mine m-a amuzat (mi s-a făcut scârbă) cum încerca el sa explice de ce nu e bine sa se elimine supraacciza la carburanți . Eu din ce am auzit se va asigura 2% pentru armata , dar achizițiile de echipamente vor fi amânate înspre sfârșitul lui 2018. Deci din punct de vedere militar in 2017 vor fi doar analizari, tatonări dar achiziție nu cred sa fie . Din punct de vedere economic nu avem la ce sa ne așteptăm – efortul politic cred ca va fi concentrat pentru a scădea forța justiției , respectiv a DNA. Si bineînțeles , la fel ca si in guvernul Ponta, investiții in infrastructura </=0

    • @john , nu au cum frate sa impinga achizitiile spre 2018 . Nea Liviu ne-a promis solemn conform desfasuratorului cu care a iesit imediat dupa castigarea alegerilor ca fix la 01 iunie 2017 incepem modernizarea armatei . Pana la 01 iunie nu stiu ce fac , tatoneaza se intereseaza RFI , joaca golf un septic dar omu a promis ca din 01 iunie incepem modernizarea armatei

  14. Eu cred ca toate programele de inzestrare vor continua.Problema e ca voi de pe aici va credeti mai romani decat altii.Poti fi bun roman indiferent de culoarea politica.

    • Problemele cele mai mari acum sunt amestecurile rusiei si permanentele sapari pe la spate ale ungariei,mai plusam si serbia care debia asteapta,bulgaria la fel,ukraina intodeauna sa intrenat da lupte impotriva romaniei.tabloul e complet.

    • Hadriane eu am dat cifre si am explicat ce anume cred eu ca este foarte gresit, tu ma jignesti si ma acuzi de partitism fara a te obosi/a sti sa-mi explici tot cu cifre unde anume gresesc.
      Asa ca eu te pot acuza pe tine de politrucianism, jignesti pe cineva si arunci vorbe in vant fara nici un argument.

      Ai de grija…

  15. Salariul minim teb sa aj la cel putin 2000 de lei,guvernul si institutiile publice nu tb decat sa aj la un procent cat mai mare de colectare a taxelor si deparazitarea firmelor capusa care fac afaceri cu statul

    • Fiecare măsură economică are efectele ei. Ieftinerea energiei și a carburanților ne va face mai competitivi (vom produce mai ieftin). Creșterea bruscă a salariului minim s-ar putea lăsa cu unele concedieri și cu mutarea unor fabrici mai la est. Lucrurile astea trebuie făcute treptat și cu atenție, ca economia să nu resimtă șocul. Eu aș fi susținut o debirocratizare a țări și o simplificare a procedurilor.

    • Da’ sa-l facem 2000 de lei, ce ne mai incurcam cu 1450 sau 1700 etc….Da’ de ce crezi matale ca nu se intampla? Pentru ca sunt jdee mii de bugetari frecatori de menta car au mult mai putin si cresterea asta ar insemna o crestere uriasa a cheltuielior bugetare! Plus ca ai de au deja 2000 de lei vor vrea mai mult, ca de, nu-s de nasul femeii de servici… Si te ce faci atunci??? Chiar crezi ca aia cu salariul minim sunt doar la privati?? Mai si ganditi inainte sa postati, nu tota lumea e asistata social!

      • Oricum cresterea salariului minim e un mod de a creste contributiile sociale! Oamenii tot salariul ala net il vor lua chiar daca pentru asta norma de munca e scazuta de la 8 la 6 ore (pe hartie) evident!

    • @Hadrian
      Nu vrei tu sa-ti deschizi o firma de confectii si sa ne arati cum lucrezi in lohn, platind salarii de 2000 lei, fara sa dai faliment?
      Ai lucrat vreodata in mediul privat ca sa intelegi cum e viata acolo?

      • Toti marii producatori de la noi lucreaza SI in lohn. Pe langa produsul vandut unui mare magazin, negociat la sange si prost calitativ, toti marii producatori romani vand si produse sub marca proprie, un pic mai scumpe, dar de o calitate superioara celor fabricate in lohn.
        In ceea ce priveste micii producatori, aici e un pic mai complicat. Unii reusesc sa se mentina pe piata, cu produse sub marca proprie. Altii lucreaza exclusiv in lohn.
        Din punctul meu de vedere, din pacate lohn-ul este lasat la liber, in loc sa fie drastic reglementat. Au intrat pe aceasta piata lohn, ca beneficiari, atat firme de prestigiu, al caror nume este sinonim cu ideea de calitate, cat si firme de tot rahatul (de pilda marii comercianti de tipul Carrefour, Lidl, Kaufland, Metro etc.), rezultand produse de tot rahatul. In ultimul caz, cea mai slaba veriga din tot lantul este micul producator, fara nume, fara piata, nevoit sa accepte numai productia in lohn.

        • aia sunt in razboiintern de aprox 5 ani..

        • Si in domeniul confectilor metalice sau in productie cu greu poti da salarii competitive. Primim desene pentru piese cu pretul tinta, profit 3-4% din valoarea comenzii, daca vrei bine daca nu merg in alte tari. Nu avem destule companii care sa faca produse cu valoare adaugata ridicata. Sunt multe companii in industria auto dar lipsesc fabricile de masini…degeaba facem piese pentru nave dar nu facem asamblarea finala a navelor in tara, etc…Capitalul romanesc inca e slab dezvoltat si nici nu se depun eforturi pentru a il ajuta, cum au avut altii doctrina..: ” prin noi insine”

          • Prima data cand sunt de aceeasi parere cu dumneata. Finalmente…
            Ti s-a aratat Simion Barnutiu in vis si ti-a batut obrazul?
            P.S.: Multi mi-au spus „stiu sa fac, dar nu am utilajul”. Iti vine sa te urci pe pereti cand primesti un astfel de raspuns.

            • una e sa fi prostovan si una e sa fi realist, la firma unde lucrez eu cifra de afaceri e de 10 milioane de euro si eu sunt directorul adjunct, cam stiu cum se fac afacerile.. Nu poti da vina pe straini niciodata cand ei vin intr-o tara unde legile nu se aplica, unde se fac controale doar la fraieri. Vina e si a patronilor ca nu investesc in propriile fabrici.. isi cumpara masini scumpe, vile in care nu locuiesc dar nu investesc in utilaje. Sunt multiple cauzele din care suntem cu adevarati inapoiati din toate punctele de vedere, dar prima cauza e mentalitatea noastra, Iti recomand cartea:” De ce esueaza natiunile. Originile puterii, ale prosperitatii si ale saraciei
              Daron AcemogluJames A. Robinson” si ai sa intelegi multe din lucrurile care se intampla la noi… cat timp exista coruptie tara nu se poate dezvolta. Punct! restul e can can

  16. Daca tot vorbim de programe economice, am aruncat un ochi la vecinii ucrainieni :
    -salariul minim se va dubla la ajungand la 3200 UAH de la 1 ianuarie
    -angajatii din industria întreprinderilor de stat de carbune se vor bucura de mariri salariale
    -bugetul pe aparare va fi de 5,2 % din PIB
    -Painea se va scumpii cu 15%
    -curentul si gazul cu 29% si respectiv 26%
    -accizele pt. alcool etilic cu 20% iar la produse din tutun cu 40%
    -tarifele la internet si telefonie cu 20%
    Concluzie :ucrainienii sunt bolnavi cu capul

  17. Revenin acolo unde trebuie, adica la discutii bazate pe cifre si nu pe vorbe goale, impactul economic al masurilor propuse de PSD este situat intre 1% si 2% din PIB. Procentele circula prin media, le-am luat asa cum le-am gasit.
    Cum bugetul pe 2016 a fost de 231 miliarde de lei (cam 30% din PIBul pe 2016 – 758mld), discutam despre o suma nominala cuprinsa intre 7,6 mld lei si +15 mld lei…
    Crede cineva ca banii astia chiar exista intr-un PIB de 820 mld lei si un buget (daca luam tot 30%) de 246 miliarde lei?!

    Asadar despre ce vorbim?!

    • Da,cred votantii psd,aia cred ca latura aia cu mustata gaseste banii dimineata sub perna si o sa le dea lor sa stea prin crasme si pensionarii care se felicita ca au votat psd-ul ca daca ramanea Ciolos ala le lua pensiile…

  18. Eu nu am vrutsa jignesc pe nimeni si te rog frumos nu ma ameninta!,eu mi-am spus doar o parere.eu lucrez la privat si nu am lucrat niciodata la stat.Economia romaniei este atipica,singurul mod de a creste este marirea salariului minim cat mai mult posibil. Indiferent de pratidul care guverneaza tot firmele cu dedicatie vor controla banul public,sa vazut asta. Patronul roman tot salariul minim o sa plateasca iar companiile straine tot evaziune fiscala mascata vor face prin conturile a nu stiu care insule.cu privire la investitii tot banii muncitorilor din strainatate vor fii baza.

    • nici pe mine nu ma r deranja crestrea salariului ..chiar deloc..si asa suntem pe ultimul loc..in leg cu fabricile lohn..cate sunt fratilor de le duceti grija atata?la bun?ca se muta mai la est..cine..?unde..in moldova ucraina rusia..?unde se muta fratilor?de ce nu sa u mutat din ungaria cehia plolonia..?acolo cat e minim pe economie?..in leg cu grecia ca tot le plangem de mila..cat e salarminim acolo..ce pensii sunt acolo?hai sa fim seriosi/..vream sa fim necorupti..sa nu furam..cu salarii mizere de 8 mil..pe lunaa…

      • Creșterea salariului minim nu înseamnă belșug pentru angajați. Poate doar pentru cei din instituții/societăți care care furnizează servicii (apă, gaze, electricitate) și la instituțiile de stat. Un angajator onest, care vrea să-și păstreze afacerea dar și să plătească oamenii bine va face tot felul de manevre ca să se descurce. Cînd termenele de plată negociate sînt minim de 30 de zile, iar rata de încasare a facturilor e să zicem de 60%, iar taxele către stat trebuie plătite lunar, indiferent cîți bani ai încasat, e foarte greu să poți susține astfel de măsuri. Să nu mai spundacă ai un contract cu o entitate de stat, de exemplu C.N.A.D.N.R., ești mîncat. Au termene de plată stipulate în contracte de 120 de zile, dar pînă îți acceptă o factură pot să treacă tot pe atîtea zile. Știți ce mi-a spus unul de la finanțe odată pe tema asta? Aveam un contract cu o regională de drumuri naționale și ne tot futeau cu facturile și cu plățile, aveam facturi cu termenul de plată depășit cu 4 luni și finanțele ne omorau cu popriri, penalități și restul de căcaturi. Am ajuns pe la un angajat de la finanțe cu o situație cu facturile, termene de plată, depășiri, etc. Omul mi-a zis: de ce patronul tău nu face rost de bani să plătească dările, nu știe că trebuie plătite la termen? Se descurcă el! Mi-a picat tavanul în cap. Abia m-am abținut să nu-i sar la gît.

        • De ce credeti multi ca institutiile de stat sunt raiul pe pamant in privinta salariului? Eu lucrez intr-o astfel de institutie pe trei schimburi+sambata si duminica cate 12 ore. Am un singur week-end liber si salariul nu depaseste 1650 lei dupa aproape 30 de ani vechime in munca si studii superioare. Nu ies in strada sa cer marirea salariului si contribui din proprii bani la bunul mers al unitatii -facem cheta pentru produse de igiena, etc. Asta in fiecare luna, fiindca nu sunt bani pentru „nimicuri” de-astea, raspunsul stabilor e „descurcati-va”. Deci, unde e raiul!? Stati pe pace cei din privat, noi cei de la stat suntem tot…sclavi. Singura diferenta stiti care este? La stat cei care stiu sa se invarta nu fac nimic, niste lipitori ordinare, pe cand la privat trebuie sa munceasca toti.

          • Fiecare om este o rotita in acest angrenaj numit societate. Fiecare are rolul sau, mai mult sau mai putin important. Fara maturator si gunoier ne-am sufoca in mizerie si bolile ar face ravagii.
            Munca fiecarui om merita stimata atata timp cat este facuta cu responsabilitate.
            Cat despre salarizare, nu stiu ce sa zic. Sotia mea, medic, trateaza cancere la copii. In toata tara, sunt cam 20 (douazeci) ca ea. Salariul net + garzi, sporuri etc.: aproape de 3 ori mai mare decat al dvs. Da, diferenta de salarizare este extrem de mare. Si dvs. si ea ati muncit ca sa ajungeti acolo. Ea lupta cu moartea in fiecare zi (literalmente). Repet, cei ca ea sunt extrem de putini, astfel incat eu consider ca Statul poate sa faca un efort financiar si sa ii tina in tara pe toti cei ca ea. Si exemple de acest fel sunt cu nemiluita. Ea este remunerata corespunzator, dvs. insa nu sunteti remunerat corespunzator.
            Problema apare insa in alta parte. Imi povestea un amic: a mers in Bucuresti cu treburi; la un moment dat vede pe frontispiciul unei cladiri „asociatia parintilor copiilor de varsta prescolara” sau ceva de genul acesta. Cu paznic la poarta, masini, tot tacamul. Copilul meu are 9 ani. N-am auzit de acea asociatie sa miste ceva, sa fie activa si multi altii ca mine. Pe asemenea rahaturi se cheltuie aiurea banii nostri.

            • @RD.Respect doamnei doctor pentru ceea ce face!Eu lucrez tot cu suflet de copil…Copii aflati in dificultate, si imi place ceea ce fac. Nu conteaza salariul, naveta zilnica de 50 km, frigul, ploaia, etc. Conteaza rezultatul -zambetul de pe fata copilului si castigarea acestuia pentru societate. Da, sunt fericit cu munca mea chiar daca nu-mi aduce satisfactii financiare, printre cei care lucram in aceasta instututie exista o vorba -plata in Ceruri! Si sotia mea e asistenta medicala principala, are salariul mai mare ca mine cu mult (sporuri, bonuri de masa)…Chiar si acum dupa 25 de ani de munca plange si se bucura alaturi de pacienti -o inteleg, nu poti lucra in astfel de institutii daca n-ai Suflet, spirit de Sacrificiu si Compasiune. Inca odata, RESPECT doamnei doctor pentru ceea ce face!

          • Citeam o stire in urma cu o luna-doua: in jud. Hunedoara, pe o zona intinsa, un singur medic oncolog. Cateva mii de pacienti arondati. Reuseste sa se descurce doamna respectiva? Nu. Credeti ca reuseste sa-i vada pe toti in timp util? Nu. Este inuman si infernal ritmul acela de munca. Doamna respectiva lupta cu MOARTEA. Zilnic. Ce salariu merita?

            • Dna respectiva merita un sut in @@@ sa inteleaga ca nu avem nevoie de spagari ci de Chichirau si Nicusor Dan!!! Saintelegaga si sa se mute intr0o tara in care sa fie platita!!!

              • Asta-i ca-n povestea aceea: uitati mai oameni buni ce tare pute sistemul sanitar de STAT din Romania. Nu mai e nimic de salvat din el. Toti sunt o apa si un pamant. Jos cu el, privatizam tot, aducem firme de asigurare de afara, le livram alora banul gramada (adica o felie mare din bugetul Romaniei) si vor vedea ei ce este de facut. Ce conteaza ca vom demola toate spitalele de STAT care au mai ramas? Nu a demolat Basescu et comp. o mare parte din el? S-a intamplat ceva? I-a luat careva gatul lui Basescu? Nu. E cazul ca urmasii sa demoleze si restul.
                Dar na, scriem la ORDIN, sa iasa banul gros.
                Mai degraba scria despre CAR, macar avea informatii de calitate. Ca ni le servea distorsionat sau truncheat…eee, asta e alta poveste.
                Ati inteles ceva din toate astea? Nuuu? Nu conteaza, a inteles cine trebuie. Asa, inca una rece, ca de inceput de an.
                Un An Nou cat mai bun tuturor! Sa speram ca-i vine mintea la cap cui trebuie.
                Iaca m-am racorit si eu.

                • Pai vezi ca stii melodia?!
                  Si chiar asa cum se face ca numa profii si medicii sunt ciruptii coruptilor? Da procurorii cu cate 6 viloaie nu? Da tablagii de la circulatie cu vile cum nu au sefii de politie in mari orase europene?

                • mama mea a lucrat in sistemul sanitar 38 de ani. cand a fost operata cu toate pilele din lume nu puteam sa ii fac rost de un cearceaf curat. Medici cu toate ca erau prieteni cu maicamea luau mita de la mine, cu o singura exceptie. Problema e ca mita e cam generalizata in sistemul de sanatate in orasele mici sunt doar exceptii cei care nu conditioneaza actul medical in functie de plic. Pana acuma am la activ :un asistent medical batut la sange pe holul spitalului(i-am dat mita 10 lei sa ii duca tatalui meu plosca si a dus-o doar dupa 4 ore), un asistent de la urgenta amenintat cu moartea(maicamea facuse preinfarct si el nu deranja medicul ca isi bea cafeaua, cand am dat telefon pentru un elicopter pentru evacuare medicala a inceput sa vocifereze si sa nu ma lase sa vb la telefon sa chem elicopter si ca imi permit cam multe) si un medic neurolog amenintat cu bataia pt incompetenta. Mi-am facut o asigurare medicala privata, un pic cam scumpa dar pot fi tratat in limita a 500.000 de euro anual in orice tara din eu cu evacuare medicala inclusa. Prefer sa evit pe cat posibil sistemul medical de stat din tara.

                  • si evident pe maicamea am pus-o pe picioare cu ajutorul sistemului medical privat, nu cel de stat si taxele pe care le-am platit au fost mai mici decat mita pentru doctorii de la mine din oras

                  • Iar eu stiu spital privat cu mari pretentii care a incheiat contract de colaborare cu spitalul de stat unde lucreaza sotia mea, pentru ca acesta din urma sa preia cazurile…dificile. Inclusiv unul dintre nepotii patronului de la privat a fost transferat urgent cu salvarea la spitalul de stat.
                    Sunt cazuri si cazuri.
                    Cand am fost eu tratat, unii medici au luat, altii au refuzat. Asistentii medicali la fel.
                    La un moment dat, cu 10 ani in urma, a nascut o doamna dr. ginecolog, in spitalul in care lucra, cu medicul cu care colabora. Aceasta doamna dr. ginecolog care a nascut atunci este nora unui fost mare arbitru international, important om de afaceri si…a dat spaga medicului cu care a nascut si asistentelor din subordine. Asta stiu fix de la persoana respectiva.
                    Numai ca…nu sunt toti la fel.

    • Hadrian, nu te amenint, te avertizez doar asupra limbajului vis-a-vis de blogul meu…
      Cresterea salariului minim NU este o masura de crestere economica, poate fi una fiscala, una sociala, etc. O masura de crestere economica ar fi investitia in autostrazi, investitia statului in depozite pt tarani, care tarani sa poata mai tarziu sa vand in supermarketuri, o masura de crestere economica ar fi sa cumperi tehnic de lupta si faci offset, etc…

      • Scuze insa cheltuiielile cu armanentu sunt paguba curata.
        Insa poporu care nu isi hraneste armata va hrani ocupantu’. Si istoria ne invata ca in gnl ocupantul e mai scump!

      • Agricultura facuta de tarani la momentul actual trebuie sa dispara si sa reapara cooperativele, asta daca vrem sa fim competitivi si sa nu ne batem joc de terenul agricol.

        • As zice „Sa dispara de tot si sa vina corporatii care sa faca agricultura”, dar la sat nu prea ai ce sa faci decat agricultura, deci taranii trebuie sa munceasca dar coordonati central.

          • Aproape jumatate din pamantul arabil este vandut strainilor. Sunt curios cum i-ai obliga pe straini sa se cooperativizeze.

            • Strainii care au teren il lucreaza industrial, asa cum si trebuie. Aia nu trebuie sa se cooperativizeze.

              In schimb, taranii care au sub 1000 de hectare trebuiesc sa se cooperativizeze sau sa dea terenul in arenda, pentru ca ei isi bat joc de acel pamant. Nu trebuiesc sprijiniti cu niciun fel de fonduri. Trebuiesc facuti fie sa se cooperativizeze, fie sa vanda terenul alora care il lucreaza industrial la adevarata lui capacitate.

              • Dumneata vorbeşti serios? Obligi ţăranul să-şi cooperativizeze pământul său proprietate privată? Şi fără niciun ajutor financiar din partea statului? Adică să se repete experienţa cooperativizării comuniste? Mai gândeşte-te. Asociere DA, cooperativizare NU.

                • Nununu, nu-l obligi. Faci astfel incat asta sa fie singura sa optiune. Fie sa dea terenul in arenda, fie cooperativizare / asociere. Nu il lasi sa-si bata joc de teren si sa-i dai subventii.

                  Vrea subventii? Atunci se asociaza sau isi cumpara mai mult teren, utilaje si se apuca de treaba.

                • @ KBC

                  Este proprietate privata. Daca taranul vrea sa-si bata joc de pamant este alegerea lui, daca vrea sa se asocieze este iarasi alegerea lui. Subventiile trebuie date cu cap, aici statul este vinovat.

                  • Pai eu asta spun. Daca isi bat joc de teren sa nu primeasca nimic.

                    Si nici sa le faci centre de colectare a legumelor, cand ei lucreaza cu sapa si lopata. Asta incurajeaza agricultura de subzistenta si automat inseamna ca ne batem joc de pamant.

                    Daca nu au echipamente performante si / sau teren mult, trebuie sa nu primeasca nimic de la stat, astfel incat sa fie obligati sa dea terenul cuiva care chiar il va lucra cum se cade.

                    • Domnule, sa luam cazul Germaniei. Acolo nu are voie nimeni sa cumpere pamant pentru a-l lucra daca nu o face cu propriile brate (masini). Nu ai voie, LEGAL, sa ai angajati, sa fii societate comerciala. Si Germania nu e singurul caz de acest gen.

                  • @ KBC

                    Am inteles cum gandesti. Din punct de vedere economic ai dreptate. Pamantul trebuie lucrat. Dar interesul Romaniei ar trebui sa fie ca taranul roman sa lucreze pamantul nu strainul. Taranul roman sa faca performanta nu John din Tara Galilor care a cumparat pamant la noi.

                    • Si daca John face, care e problema? John are capitalul si vointa sa faca ceva cu acel pamant. John are angajati romani si creste PIB-ul.

                      Este exacta acelasi lucru cand deschide o firma straina o fabrica la noi. Acolo nu se plange nimeni.

                    • @ KBC

                      Pentru ca John duce profitul in Tara Galilor si se imbogateste Tara Galilor nu Romania.

              • Strabunicului meu cand i-au confiscat pamantul, i-au confiscat si tractorul. Cand au facut retrocedarile, au retrocedat doar pamantul. Pai….cum naiba lucrezi pamantul?
                Nu se laudau aia din CAP-uri cu nr de tractoare de toate tipurile? De ce nu le-au retrocedat si pe alea? Cu ce sa lucreze oamenii ? Faptul ca taranii nu pot lucra pamantul nu e vina lor. E vina a 50 de ani de colectivizare. Stii ce inseamna asta? Inseamna ca orice masura….ORICE masura… tu ai lua-o, ai obligatia morala de a nu-i deranaja. CATUSI DE PUTIN. Si asta nu e negociabil.

              • Ia cauta dumneata si vezi cum se lucreaza terenul peste tot in Europa? Cat sunt de mari parcelele acolo? 4-7 hectare, asta e media.
                Cu alte cuvinte…EJECT.

                • Da, dar in afara fermierii au echipamente performante si lucreaza pamantul la randament maxim, nu dau cu sapa.

                  Da, la legume, media e de 4-7 hectare.

                  • Da-le echipamente sa ti-l lucreze.

                    • Adica vrei ca statul sa cumpere echimapent pentru fermieri?

                      Exact ce am zis eu. Fermierii isi dau terenul statului (in arenda), statul ii angajeaza pe fermieri si vine cu capitalul necesar pentru a lucra acel teren la capacitate maxima.

                    • Cum a facut 50 de ani? Capacitate maxima? Eficienta? Statul nu poate sa lucreze un mar in curtea Parlamentului. Stii cum se muncea (ciordea) la CAP-uri? Ce vrei tu e CAP. Se vede ca tu nu intelegi cum priveste taranul al sau pamant, si ce sechele oribile au lasat colectivizarile. Iti recomand sa citesti „Morometii”. Pamantul e vital pt el. Asa a fost invatat. Prefera sa il munceasca cu sapa si sa fie muritor de foame, decat sa il dea si sa piarda CATUSI DE PUTIN vreun drept asupra lui. Never again. Cam asta e atitudinea taranilor autentici care au mai ramas (putini; majoritatea sunt betivi orasenizati, pe care nu vei reusi sa ii mani din bodega).

  19. Mare greseala. A te increde in ce debita cu sarg „mustata vorbitoare”, in frenezia ei psihotica din asa zisa campanie electorala, e dovada de naivitate curata. Cum putea fi crezuta aceasta gluma proasta de politician, nu era clar pentru oricine ca ar fi fost in stare sa spuna si ca ne face frati de cruce cu extraterestrii din Close Encounters of the Third Kind, chiar si cu Luke si Leia si, daca-i nevoie, si cu Vader, frate? Dimpotriva, acum ar trebui ca toata mass media care a mai ramas independenta (si ma refer mai ales la cea online – da, chiar si voi, RM! ) dar mai ales opozitia politica si eventual ONG-urile cu greutate sa ia filmarile din campanie, alea in care dom’ doctor Hamster arata exact la tabla, cu indicatorul, traseul torentului de lapte si miere ce pravali-se-va asupra mult incercatei noastre tarisoare, si sa i le arunce, punctual, in mutra. Pana-si inghite flocii aia subnazali. Stiu ca opozitia politica e praf. Se mai intampla si, de altfel, ma doare-n cot. N-are decat sa se intareasca, si asta urgent. Rapid, alte nume la rampa, oameni capabili, vocali, siguri pe ceea ce afirma, deci specialisti adevarati. Alegerile se castiga si anticipativ, cu plecare din pozitia ingenunchiat… Asta in tari normale la cap, e alta discutie, da… Daca nu, asta e, ca de obicei, ramane greul tot pe bietul roman, muncit si pacalit sistematic de bande de infractori organizati in asa-numite partide politice.

  20. Au facut toate calculele pornind de la o crestere estimata de 5.5% a PIB-ului in 2017.
    Asta inseamna ca cheltuielile vor fi cele prevazute in timp ce veniturile s-ar putea sa nu se realizeze (adica sigur nu se vor realiza).
    De unde le-a basit asta cu 5.5%!?
    In trimestrul II 2016 am avut o crestere de 5.9% fata de trim II 2015.
    Numai ca cresterea trimestrului II s-a bazat pe cresterea salariului minim pe economie si pe reducerea TVA-ului la alimente, ambele operate in acelasi trimestru si care au dus la o crestere a puterii de cumparare a populatiei cu venituri mici cu cca 23-25%.
    Dar asta a fost in trimestrul II apoi apele s-au linistit iar cresterile trimestrelor urmatoare au coborat la 4.6-4.8%.
    PSD-ul a luat in brate acel 5.9% si a decretat crestere economica de 5.5% pe tot anul 2017.
    Ca si cum iti faci rate de 500 Euro/luna, pe 20 de ani, pentru casa, pe motiv ca ai castigat ieri 500 Euro la Loto.
    O adunatura de incapabili si hoti care ne vor baga in cacat pana peste cap.

  21. · Belgia – 1502 euro brut/lună;

    · Olanda – 1502 euro brut/lună;

    · Germania – 1473 euro brut/lună;

    · Irlanda -1462 euro brut/lună;

    · Franţa – 1458 euro brut/lună;

    · Marea Britanie – 1379 euro brut/lună;

    · Slovenia – 791 euro brut/lună;

    · Spania -757 euro brut/lună;

    · Malta – 720 euro brut/lună;

    · Grecia – 684 euro brut/lună;

    · Portugalia – 589 euro brut/lună;

    · Polonia – 410 euro brut/lună;

    · Croaţia – 396 euro brut/lună;

    · Estonia – 390 euro brut/lună;

    · Slovacia – 380 euro brut/lună;

    · Letonia – 360 euro brut/lună;

    · Ungaria – 333 euro brut/lună;

    · Cehia – 332 euro brut/lună;

    · Lituania – 300 euro brut/lună;

    · România – 232 euro brut/lună;

    · Bulgaria – 184 euro brut/lună;…………………………………astea sunt datele pe 2015…deci..va mai plangeti de saracia grecilor..si a altora?

    • bine..acuma ne putem compara cu ucraina..moldova,belarus,albania..

      • la inputul anilor 2000..ne comparam cu ungaria polonia cehia..trenul ala la m pierdut..urmeaza tarile enumerate mai in sus..dupa ce vom pierde si trenul asta..ne vom compara cu africa subsahariana..apoi..nu stiu..probabil se vor descoperii civilizatii martiene..abea iesite din epoca de fier..si ne vom compara cu ei.glumesc ..bine inteles..dar..:)))

        • EDITAT, era vorba de salariul minim garantat!!!!!!!!!!!!!1
          Sal mediu net in .ro este de aproximativ 463 EUR (2086 la un curs de 4.5 ron per eur). Asa ca fa o comparatie intre salariile medii si nu cele minime, care nu au nici o relevanta.
          In plus trebuie sa te uiti si la puterea de cumparare, ca 1 eur inseamna ceva in Grecia si cu totul altceva in Romania

          • lion heart in primul rand la multi ani , in alta ordine de idei in problema la care te referi daca comparam salariul mediu din romania vizavi cu tarile dezvoltate si puterea de cumparare si mai ales ponderea salariilor pe care le iau salariatii in romania versus ce este in tarile dezvoltate sau chiar cele vecine cu noi ( acelea de la vest si nord ) ma tem ca stam mai rau decat la simpla comparatie a nivelului salariului minim

    • mie personal..mi ar place sa fiu in criza..si sa am slariile din spania..grecia..etc..:))

    • 1. Eu nu vad ce relevanta are salariul minim pe economie?? Faptul ca Romania are un salariu de 3 ori mai mic decat Grecia este un lucru bun, nu un lucru rau. Cu cat salariul minim este mai mic, cu atit mai bine.

      2. Important e si ce poti sa faci cu banii astia, ca e posibil ca in Grecia totul sa coste de 2-3 ori mai mult, si cand tragi linie sa vezi ca nu o duci mai bine ca in Romania. Sau in Portugalia…

      • Cel puțin idiot …

      • argumenteaza de ce e bine sa tii salariul minim cat mai jos..?si ce importantza are..?poi are ca o gramada de oameni sunt platiti cu salariul minim pe economie..si te asigur ca preturile sunt la fel..cam in toata europa..sensibil crescute..pe anumite produse..dar in rest sunt la fel in mare parte.uita te la pretul benzinei in ro..si in germania..in ro am impresia ca sunt mai mari.

        • Foarte simplu: daca productivitatea muncii tale este sub salariul minim, atunci esti dat afara de patron si devii somer. Chestia asta socialista cu salariul minim loveste cel mai tare exact in aia pe care teoretic ii „protejeaza” – adica cei din clasele sociale de jos. Doar cineva care nu a muncit niciodata la privat (sau cu alte cuvinte care nu a muncit in economia reala) crede ca cresterea salariului minim se traduce automat intr-un venit mai mare pentru cei la care se adreseaza. Cu automatizarea din ziua de azi, in general inseamna ca angajatul respectiv este dat afara si in locul lui e pusa o masina.
          Sau ce faci cu tinerii care isi cauta un loc de munca si nu stiu sa faca nimic din punct de vedere practic? Ca poti sa incerci sa iei unul si sa in inveti la 1250 pe luna, dar sa nu vrei sa il iei la 1450, ca la banii aia, tinand cont de productivitate mai bine angajezi pe cineva cu experienta. Daca te uiti cu atentie la statistici o sa vezi ca exista o corelatie intre marimea salariului minim pe economie si numarul de tineri care nu au o slujba.
          Daca ai prea multi oameni care lucreaza pentru salariul minim inseamna ca acesta este setat prea sus, si trebuie dat mai jos.

  22. George, ia de aici:
    http://www.zf.ro/eveniment/salariul-mediu-net-a-crescut-cu-14-in-perioada-iunie-2015-iunie-2016-15554588
    asta este despre perioada iunie 2015-iunie 2016. Cresterea este de 14%, ceea ce este enorm pentru orice economie din lume, mai ales ca economia a crescut cu 5% in perioada respectiva. In plus cresterea asta nu a fost egala intre stat si privat, din cate imi amintesc eu, cresterile la angajatii guvernului au fost de aproximativ 25% in timp ce pentru cei de la privat a fost de aproximativ 10%.
    In Iulie 2016 in invatamint salariul mediu net era de 1932 RON – asta ca sa mai zica lumea ca ne batem joc de profesori …
    Inca o crestere cu 20% a salariilor angajatilor la stat cred ca ar genera razboi civil, ca nu vad de ce cei care muncesc in domeniul privat vor accepta ca niste vaci nesimtite care freaca menta sa ajunga sa castige niste sume ff mari care nu sunt justificate in nici un fel. Adica problema nu tine numai de economie, tine si de organizarea sociala – ca nimeni nu vrea sa munceasca ca un animal sa plateasca o caruta de taxe si dupa aia sa vada ca linga el este unul care o freaca toata ziua si castiga de 2 ori cat el. Pur si simplu pe orice om normal l-ar apuca nervii cand ar vedea asa ceva, si chestia asta ar genera mari tensiuni sociale.

    • Ai dreptate…profesori freaca menta toata ziua, nu merita nici cat femeia de serviciu..

      • *Profesorii, scriu de pe mobil..

      • Profesorii au cele mai proaste rezultate din Europa conform testelor PISA. Nu stiu daca freaca menta sau nu, stiu doar ca au cele mai proaste rezultate. Si logic ar fi sa fii platit dupa rezultate, nu dupa cat muncesti? NU e asa?

        • Problema nu e doar la profesori ci la reforma in invatamant, nu are coerenta si nici sibstanta. Resursa umana nemotibata, multi neaveniti, si. O adevarata harababura in stabilirea obiecti velor sicompetentelor urmarite

          • OK, sa se organizeze, sa se autoevalueze, sa obtinarezultate mai bune, si dupa aia sa ceara mai multi bani. Pina atunci …

            • Problema e ca cei de la butoane ajungacollo politic, nu prin competenta, si fiecare schimba programul de reforma, ori ca sa implementexi o reforma in invatamant ai nevoie de un ciclu complet de @tudii, deci de coerenta si stabilitate in ceea ce vrei sa faci, .u e ca la fabrica unde poti produce altceva destul de repede, aici dureaza 12 ani

              • Asta e viata tati …

                Ce e hilar e ca daca intrebi un profesor ce parere are de salariul lui incepe sa planga cat de mic este si cat de nasol este. Cand incepi sa il intrebi de performantele elevilor incep sa se planga ca nu pot sa faca nimic, ca elevii nu sunt cuminti, ca nu vor sa invete samd samd de zici ca nu pot sa faca nimic in privinta asta.
                Incompetenta din tara asta este inspaimantatoare. Si cu cat sunt mai prosti cu atit cred ca merita mai mult de la societate. E un ciclu infinit al educatiei proaste pe care chiar nu stiu cum putem sa il spargem.

                • Se poate rezolva, nu stiu cu ce profesori discuti, dar nu toti sunt asa. Oricum nu se mai bucura de interes slujba de dascal si foarte multi au plecat din sistem

                  • De ce s-ar mai bucura intr-o tara unde slugarnicia, pupincurismul, carnetul de partid si nepotismul sunt baza oricarei avansari, atat la stat cat si in companiile private care au contracte cu statul, intr-o tara unde o diploma academica poate fi usor cumparata?! La noi, de multe ori, profesionalismul si educatia de calitate sunt stavile in calea unei pozitii mai bune…

  23. Pesedeii sint la butoane de 27 de ani! Fac exact ceea ce stiu ei mai bine: distrugerea economiei romanesti, ‘ca asa e ordinul de la Kremlin!’
    Am auzit atitea promisiuni in campanii in anii astia, de mi se face greata!
    Nu inteleg ce avem noi sa ne certam intre noi, ca din banii nostri, ai tuturor, le platim tunurile si pomenile electorale!
    Sincer, m-as bucura sa faca tot ce au promis, dar mai tare m-as bucura, daca nu, sa fie taxati dupa cum merita atunci cind le-o mai veni rindul!
    Da, as prefera sa faca tara ca Timisul, decit teleormanizarea, nu ca aici ar fi numai lapte si miere!
    Alegerile au trecut, nu inteleg ce se mai incapatineaza unii sa mai ne explice pe aici! Vine un an nou, sa speram cu bucurie si pace! De aia, tot n-ar strica niste corvete, inca niste F-16, sa mearga TBT-ul – toate bune pentru armata!
    La Multi Ani tuturor!

  24. Mda .. cica nu v-ati fi politizat .. nu?
    Pe de o parte aia inteligenti, bine ganditori samd care Vilos, Ionasescu dupa ce Basescu si Boc si Udrea, pe celalata parte asistatii putorisi (gen io ca sunt pensioner), bugetari (ca Cristian Paun nu este bujetar, nici aia Paliu Dragu ce viseaza la lefuri de 2 lei) samd etc. Sa nu mai zic ca milioane (rezerva armatei) erau „comunisti”, „putirosi” cand lucrau in uzine romanesti (de ex pulberi militare si tancuri) si acu este iecspreisa tutoLOL valorilor errorpene cand e badante si ingineri cu mopu in Bestake …
    Si Cosette Chichirau zice Eu am un portofoliu de investiții. Oamenii muncesc ca să aibă din ce trăi. Asta înseamnă să muncești și să fi angajat SIgur ca asta nu a muncity nici pe 2 lei nici pe salru minim consimtit de flexu’ lu’ Bula Eroul.
    Acu’ una din 2 –
    – ori Cosette bate campii ca cand zice „Oamenii muncesc ca să aibă din ce trăi. Asta înseamnă să muncești și să fi angajat”
    – ori a munci la leafa minima din Romania nu se cheama munca ci a fi furat .
    Ca pe la noi se zice „cine munceste pri e prost ori nu gandeste” sau „cine munceste nu are timp sa castige”.

    Insa sa nu uitam – noi am facut un imprumut de 20 miliarde. Pe ce s-a dus ? Stie careva? A zis Boccciolina ceva?
    Insa sa nu uitam- grecii se tem sa nu ajunga sa traiasca ca .. romanii!!!! Si chiar daca ei au mai stans cureaua macar stiu de ce. Eu nu stiu mi s-a strans mie .. ca nu am facut credit cu buletinu, nu am luat plasma ci aveam un Thompson de ocazie luat cu 300 lei. SI mai stiu ca in timp ce se taiaua cheltuilile si salarile cresteau chletuielile generale ale4 statului. Asa cum stou ca in 2004 aveam 850.000 bugetari in 2009 „numai” 1.250.000. SI mai stiu ca in 2004 a castigat ADA.

    IN rest ma intels. Trebuiesc lefuri mici ca altfel crestem importurile. Ca noi nu producem.
    Insa unii zic ca la piata noastra (mica cf veniturilor!) nu se merita sa investesti in productie
    Apopos noi nu producem nici A8 .. ultima preferinta a Codrutzei desi ar putea incapea intr-un Logan (eu prefer Loganul … am peste 180 cm [aveam 187 da acum spondiloza..] greutate MARE , burta sa dau si la altii [e drept sunt inca nu putini care ma depasesc da totusi] si intepenit de spondiloza si intru in Logan! Nu vreau sa aud de Skoda Octavia, VW Jetta ca dau arat penibil. Deci daca iontreu eu ea instra si mia bine dceat mine in Logan!!!)

    In fine ceva si cu bujetarii.. Nasulia este ca avem cam multi sefi si sefuleti bine platiti , cu masini din buget la scara. Insa la ghisee , acolo unde este nevoie de ei … cam putini!!!! PLus ca de la buget sunt si oameni ai societatii „in civil” de genul Cumpanasu ori GDS (da da primesc si astia de la buget!!!)

    Ar fi multe de zis … ma marginesc sa observ pe Inima de RON ( LionHeart) care la 31 decembrie 2016 at 16:01 scrie in deplina inocenta (cf uzantei din Franta medievala)
    1. Eu nu vad ce relevanta are salariul minim pe economie?? Faptul ca Romania are un salariu de 3 ori mai mic decat Grecia este un lucru bun, nu un lucru rau. Cu cat salariul minim este mai mic, cu atit mai bine.
    Saracu nu vede „relevanta”. Faptul ca vreo 3 milioane de cetateni romani,. majoritatea etnici romani au disparut inspre tari cu salarii minime mult mai mari oare ce indica? Ca e mai rau i Germnaia decta in Romania?!
    2. Important e si ce poti sa faci cu banii astia, ca e posibil ca in Grecia totul sa coste de 2-3 ori mai mult, si cand tragi linie sa vezi ca nu o duci mai bine ca in Romania. Sau in Portugalia… „Inteligent” sau chiar „intelctual” auzi la el „e posibil” . Insa sunt romani care muncesc in Grecia. choar si pe „praful” asta. Nu au revenit in Romania unde este un lucru bun ca sunt l;efuri mai mici. Sau .. ati auzit de portighezi lucrand in Romania? (nu ma refer la un antrenor de fotbal ci „oameni normali” ) Ca romani sunt prin Portugalia (nu multi ca lefurile sunt mai mici ca in Spania!). Sau oare de unde am cumparat noi F 16? Grcia are 353 de Leoparzi 2… Ba chiar si Polonia care are 410 euro salar minim o duce mai bine la dotatri decat noi ..
    Nu cumva o fi o legatura?
    Nu ! Fiindca Inima de RON ma asigura ca cu cat e mia mic salaru minim cu atat mai bine!!!

    NU e singurul…

    • ghitza..limpede ca luciul apei..pt unii e bine ca suntem saraci..ca sa vina mutinationalele sa si vanda aici gunoaiele..pe bani mai multi ca la ei in tara..sa tina angajatii pe salarii minime..sa i ingroape pe producatorii nostrii..etc..doamne ajuta

      • Si pe urma se mira ca nu mai gasesc muncitoril, ca lipsesc calificatii ca .. (hm… in constructii .. se hangakeaza unu necalificat.. pana cand „prinde” meseriei. SI cand „pronde” adio si un micorbuz catre salrii mai mari!!!)

    • Politica , bat-o vina …
      Un cel puțin idiot a aruncat o piatra in apa etc .
      Salarii mari înseamnă CAS mai mare etc .
      Un olandez are , sa zicem , 3500euro .
      Un roman are , sa zicem , 350 euro .
      Este evident ca medicina de calitate costa la fel in Olanda , ca si in România .
      Dar , din cauza salariilor mici ” beneficiem ” de 10% din medicina necesară .
      Situația e valabila la aproape orice exemplu , de aia se zbat olandezii , reptilienii si soros ca noi sa fim sclavi pe bani putini , in caz contrar am avea bani de TBT , corvete , arme de asalt etc .
      Daca multinaționalele ar plati impozite ca orice firma cu capital românesc si nu ar sifona banii prin metoda off-shore , ar fi bani de inzestrarea armatei , autostrăzi , educație etc .
      Repet , trebuie luate masuri de prevenire a jefuirii patriei , prin monopol de stat asupra exportului de materie prima .
      Daca acest lucru se întâmpla in ’90 , fabricile nu erau tăiate si exportate ca fier vechi , iar despre conductele de aluminiu de la sistemul de irigații nu mai amintesc … umpleam cu mâncare ieftină toată Europa .

    • Bizoane tati, noi doi in privinta asta nu o sa fim niciodata de aceeasi parere. Iti spun asta cu tot respectul pe care il am pentru tine. In primul rand din cauza ca experientele personale iti determina modul de gandire, iar noi doi sigur am avut experiente diferite, macar ca am trait in perioade istorice diferite.

      1. Pai romanii nu au plecat din tara pe motiv de salariu minim. Urmatoarele tari nu au salariu minim: Austria, Cyprus, Denmark, Finland, Italy and Sweden. Vrei sa zici ca in Italia nu a plecat nimeni ca astia au salariul minim mai mic ca noi (adica 0)?
      2. O casa in Bucuresti costa mult mai putin decat o casa in Londra, sau in Paris sau pe unde o fi. In viata trebuie sa cumperi mult mai multe, nu numai carnati (care au acelasi pret prin toata Europa).

      • Deaga Inima de RON

        cu simpatia pe care o arat celor mai tineri (nu e vina voastra insa stii ce e nasol? Tineretea e trecatoare!!!) si zici ca Suedia nu are salriu minim? Da asa intre noi fie vorba cum se face ca in Suedia nivelul de trai a ajuns atat de sus ca Nici Dracu nu il mai atimge? gluma de la inceputul anilor 80. Cand in Suedia cica traiau 2 „popoare” SAAB si Volvo!) Oare cum ar fi sa zici „ba puturosule ptr u ore de munca iti dau 500 euroi sau vrei un sut in dos?Mars ba de aici din firma mea!” Ia zi oare cum ar fi ?
        Si cum sa iti zic – bun nu au salriu minim INSA Austria, Danemarca Finlanda si Suedua au niste benficicii sociale de sta posocu in mustati. Cand am auzit de ele nu am fpts singurul care a zis „ba noi om trai in socialism dar la aia e comunismu in floare : fiecaruia dupa necesitati!!!” La noi erau „mari benieficii sociale” .. it gaseau imediat un santier sau o cariera unde sa te spetesti (adoca sa muncesti munca bruta sa te cocosezi). Cimunism e la ei .. la noi sau la sopvoetici nu a fpts niciodata (URSS aveand o mare nevoie de mana de lucru in Siberia …. )
        A da. Si vrei sa zici ca in Italia poti plati un muncitor ca in Romania?!

        Adica choar daca nu au legal un salriu minim … exsita totusi un salariu minim oficial negociat intre sindicate , aptronate si pararafat de guvern

        Asa ca romanii au plecat din tara si pentru salriu minim. Ca daca matiratoru primeste 700-1100 eueo atunci e clar ca unu calificat PRIMESTE!!!! Ca este sau nu ofocila in fioecare tara a l;umii este un minim care se plateste unui matirator (adica necal;ificatu cel mai de jos…. nu se cere calofocare, muncva nu e grea sau periculoasa)

        Apoi .. ai dreptate lumea nu traieste numa cu carnati. Mai manca si paine. Goala uneori. la inceputl an ilor 70 marmeladei celei mai ieftine i se zicea in batjocora „sunca tineretului” – tineri satoeristo, necalificati erau siiliti sa o cumpere ca era mai ieftina (10 lei.. cea mai ordinara slanina era 18 lei kilu. Cu 3 zile inaite de leafa , fara vechime, singur si la salaru minim chitaiai ) Apopps majoritatea ziceau „sunca” insa vorbeau despre slanina. Sunca era dopar un vis prea indepartat .. ciolanu presat era paradisul lor . Era dur insa ptr multi este azi si mai dur!!!

        A da . Ai auzit de ultima descoperire a intectualilor romani? Piramida lui Maslow ? (la noi intelelecvtualu are memorie scurta .. o vor maio descoperi peste 5-7 ani .. desi este si un dicton cu primum ViVere ca inainte de bibere cestii bahice trebe sa nu mori de foame…)
        Ar mai fi ceva legat de legile termodinamicii – cred cu a 2a….adica efrotu depus (munca) trebuieste sa fie compensat corespunzator ca altfel nu se merita.

        Cat despre pretul caselor … se pare ca in imobiliare in 2007 egalasem Viena…

        A da. Experenta mea „istorica” mpa facut f ususpicos fata de teorii si sustineri teoretice si prefer observatii em[irice/ Ti imi zici tepretoc ca e mai bine ca la nopi salaru e mize5rabi;.. :atii insa se plang ca nu mai gasesc mana de lucru. 3 milioane plecati si se pleaca. Asta inseaman ca tepria ta e la fel de bine acoperiita de fapte precum alea de acum 40 de ani – „noi aveam” economia ce am i „perpfrmanta” insa nu stiu cum se facea ca Shetlandu accesibil pricarui smicard era un lux ptr cei cu leafa mai mare … (400 lei la Romarta cadn salasru minim era 1450 si parca 80 fr fr cand SMIC era la 2000)

        • Hm .. si taosem sa nu intre lamoderare

          Sa va zica Bizonu o poveste … adevarata.
          Unu, om de stiinta zoologica sau botanica sau asa ceva a observta ca in savanele africane cutrerate de elefanti uneori sunt niste movile mai inalte mai sa le zici delusor. Si in vrafu astor delusoare/movile este o vegetatie de toata frumusesetea .. si niciodata mancata de elefanti. Chiar si in epocile cam de lispuri cand zisle pahiderme umbla de capii zeci de kilometrii sa gaseasca un copac pe care sa il beleasca de scoarta. A dracului de loxodonti tampiti si puturosi ca toti africanii strabat 30 de kilometri in loc sa se duca pana la paduricele alea apestisante numa bune de mancat!!!
          Si intr-o zi omu’ nost de stiinta zoologica a „facut” rost de unu-doi colaboratori. Unu din colaboratori stia fizica si calcule (nu era de Platon iute zvarlitoriu ci se pare ca era nitel cam inginer da unu BUN!!!) si a calculat cata nergie (calorii) trebuiau „cheltuite” pentru ca un loxodont sa urce biuta. Apoi omu de tehnica s-a informat cam cat baga in stomac un elefant african (mult! catre enorm!!) si cam care este apotul enrgetic al unei mese copioase furnizata de acea suculenta paduride de pe biuta.
          Rezultatu era ca NU elefantii erau PROSTI! Eortul de a urca 2-4 tone pana la suculenta padurice nu aducea nici o calorie castig padiermului infometat.. DIMPOTRIVA!!!
          Au mai urmat in sir de calcule … dpv energetic era mai rentabil ca loxodontu sa parcurga 30 de kilometri .. decat sa isi deplaseze tonajul la + 50 metri.

          Termodinamica fratilor.. Simpla termodinamica
          Da stiti cer e hazliu? Eu am fost …. umanist! Da intr-o vreme si la un liceu in care chiar si umanistii auzeau ca exsita ceva numit termodonamica ei randament… si invatau despre conservarea materiei si energiei (azi bancile au uitat complet .. si vor sa faca bani ex nihillo)

  25. Reducerea evaziunii fiscale ar creşte în timp alocările bugetare pentru apărare. Confiscarea averilor ilicite ar putea şi ea să crească bugetul destinat apărării. Pe de altă parte trebuie micşorate drastic taxele tocmai pentru a încuraja iniţiativa privată şi pentru a creşte numărul contribuabililor la buget. Dar mai presus de orice trebuie reindustrializată ţara pentru a asigura temelia unei producţii de armament puternice, mai ales în caz de război.

    • Defineste „ilicit” .
      Asta cu „ilicit”ul tye4 baga in nspe mii de discutii incepand „comunistule! Tu l-awi usis pe Stefanescu nevinovat!!!” si terminadn cu filozofeala „ce oti da dreptu sa zici ce este licit si ce este ilicit Mustata?!” (si eu port mustata..)

      De mult am o propunere averea nedeclarata se face venit la buget”
      NEdeclarat -= adica nu te-ai dus la disc „am castiogat 100.000bamzand sparanghel/ plimband pisicile vatranelor cam maniace sammd”. Drept ptr care ti se taie chitanta ca ia platot (declarat) venit.
      Ai castogat 300.000 ai declart 100.000? Partea nedeclarata se face venit la buget!~
      „Se face venit” adica se confisca! Da suna mai frumos ….

      SI nu oto bati capul cu demosntrarea „ilicitului”. Ca sa canti manele la nunti nu este ilegal (cel mult lipsot de educatie muzicala)
      Sa nu mai zic ca sunt personae care nu pot declara „sefu am castogat 500.000 banzand marijuana si 2 milionae exploatand curvele” deci il fac venit de 2,k5 milioane ..
      E destul sa constati ca intre venitul declarat (caraliu la circulatie) si averea afisata e ceva diferenta (vila cum nu are sefu politiei din Lomdra plus mercedes AEG nou ,…..)
      Simplu …

      Si daca vrei inca uina buna bagi si un art 2 „daca persoana cu venitiri nedeclarate da dovada de reacredinta si rea vointa se pedepseste cu 3 ani de inchisoare” Adica „biatau nu fa scandal si fa pasi ca altfle ne sucraim si te bagam!!!”

      Simplu nu?
      Nu o sa dipsara insa se va reduce cu mult .. adica o sa se zica ca daca oti scoti tigarile, cafeaua si 2 halbe pe zi deja risto sa intro in zona „se face venit” … deci adio vila in Baneasa, adio vila si in Campina sau Pucioasa, adio concedii scumpe ca naiba .. adica ne intoarcem la „atentii in limite rezonabile”. Si fiind in „limite rezonabile” functinaru nu va inchiode ochiii prea usor la marile tunuri (adoca eu 2 poli si el 40 de milioane? 40 pe ma-sa!!”

      Darc sezi mai bland cu reindistrializarea. Nu o putem face …

      • https://dexonline.ro/definitie/ilicit

        ILICÍT adj. 1. v. ilegal. 2. ilegal, incorect, necinstit, necorect, nelegal, neonest, (livr.) oneros, (fig.) murdar, necurat.

        Fără industrializare armata română nu va avea suficiente, arme, muniţie, vehicule etc. mai ales în caz de război de uzură. Plus mâncarea şi medicamentele, dar astea ţin de agricultură şi industria medicamentelor, că doar soldaţii/marinarii/aviatorii nu o să mănânce gloanţe şi nu o să se trateze cu ceaiuri de plante.

        • Musoiule, tu realizezi ca e legal doar ce zice Dragnea si cu parlamentul romaniei ca este legal, nu ?

          Reducerea evaziunii fiscale nu ar rezolva nimic, doar ar pune tara asta pe butuci pronto. Asta cu evaziunea e o fantoma care tot apare peste tot. Problemele in tara asta se rezolva foarte simplu:
          1. Fortam multinationalele sa plateasca profitul in ROmania (toti aia care zic asta sunt niste imbecili care nu inteleg de loc cum functioneaza economia)
          2. Eliminam evaziunea fiscala (tot imbecili). Asta e gandire la modul urmator: hai sa facem taxele de 90% si dupa aia cu banii aia mergem la curve. Nu isi dau seama ca in secunda urmatoare antreprenorii isi inchid firmele si merg acasa si ii lasa pe guvernanti cu buza umflata. De ce ar munci ei ca sa plateasca taxe la stat si lor sa nu le ramina nimic??

          • Eu am fost clar în ceea ce am scris: reducerea evaziunii fiscale şi scăderea drastică a taxelor, plus confiscarea averilor ilicite. Aceste măsuri conjugate vor asigura în timp, nu imediat, creşterea bugetului alocat armatei, deoarece se va mări numărul contribuabililor la buget prin reducerea taxelor iar “afaceriştii” mafioţi şi vor pierde averile şi libertatea.

            • Io zic asa: prima data o reducere drastica a taxelor (nu o sa vezi asta fara o revolutie) si dupa aia evaziunea fiscala se va reduce de la sine. Si daca vrei tu, si confiscarea averilor ilicite, cu mentiunea ca in tara asta nu ai cum sa faci avere in mod legal, deci practic ar trebui confiscat totul …
              Planul suna bine pe hartie, practic este irealizabil, ca pentru a reduce taxele trebuie sa tai din privilegiile angajatilor la stat. Ori ca sa faci asta iti trebuie un moment ca cel de la uzinele Grivita din 1933. Nu o sa vezi tu asta inca odata in Romania…
              In general e bine sa gandim inainte sa scriem…

              • Salariile sunt „nefiresc” de mici în Romania ►Lipsa de competitivitate vine din ineficienţa managementului din Romania ► Salariile trebuie să crească în continuare pentru ca oamenii să nu mai plece din ţară.
                „Este o responsabilitate a noastră, a managerilor din România, de a fi în stare să plătim salarii mai mari. Managerii din România trebuie să fie motivaţi să aibă rezultate bune, pentru ca din aceste rezultate un procent din profit să se întoarcă şi la oamenii care muncesc. Managerii nu mai trebuie să aducă argumentul productivităţii scăzute a angajaţilor români pentru a justifica salariile mici, ci trebuie să se gândească la ce pot face ei efectiv pentru a putea mări salariile şi totodată să menţină businessul sustenabil
                ”, a spus Valentin Păuna, director de resurse umane şi membru în consiliul de administraţiei al retailerului Metro Cash& Carry România (ZF)

            • @ LionHeart

              Dacă planul este practic irealizabil, atunci putem să stingem lumina in Republica România şi să emigrăm. Sau să se reinventeze Partidul Comunist care să lupte pentru proletariat in dauna afaceriştilor oneşti sau mafioţi, sau Partidul Capitalist care să lupte pentru afacerişti impotriva „clasei muncitoare”.

              • Pai tu de ce crezi ca au plecat asa de multi din ROmania? tocmai ca si-au dat seama ca lucrurile aici nu se vor schimba „niciodata”…

              • @ LionHeart

                Iar soluţia este o nouă dictatură in Republica România? Dar cine să o facă? Poate Igor Dodon? 😀

                • sigur ala o va face..brexit..si comunitatea statelor asiatice scrie pe noi..acolo nu ne tre democratie.calitate,vesnica vorba altii sunt de vina..de la romani incoace cei care ne au ocupat jefuit,..lion ne invartim in jurul cozii..

          • boon..lion heart..tu propui micsorarea salariului minim..care oricum e cel mai mic din europa..exceptand bulgaria..sa nu eliminam evaziunea..ca ne pleaca multinationalele..sunt curios in alte tari tot asa procedeaza?nu si platesc taxele in germania austria ungaria polonia..etc?bravoo..sa nu mai zic ca firmele alea putine romanesti..sunt controlate la sange..ce sa zic..e si asta o parere..doar suntem in democratie nu?:)0)

            • Solutia este „deregularizarea”. Sa iti dau un exemplu practic – ca sa iti faci o firma trebuie sa declari unde o sa ai sediul iar ISU trebuie sa vina si sa iti verifice sediul ca sa vada ca este OK (din punctul de vedere al protectiei la incendii). Asta este doar o teorie, deoarece ISU nu vine NICIODATA sa verifice sediile firmelor nou infiintate. Vezi cazul Colectiv samd.
              Cineva de la ISU sta si scrie, face tot felul de acte de pomana iar acel cineva castiga un salariu care nu ar trebui platit deoarece nu este nevoie din punct de vedere practic de aprobarea ISU. Si asa sunt o gramada de alte aprobari de care ai nevoie ca sa faci ceva in tara asta care genereaza „munca” pentru anumiti oameni. Asa s-au creat 2 mil de locuri de munca la stat din care cel putin 1 mil sunt inutile si ingreuneaza afacerile – cu alte cuvinte ii trag in spate pe aia care chiar vor sa munceasca.
              Daca de-regularizezi si dezincriminezi o gramada de chestii in tara asta sa vezi cum dispare si nevoia de taxare si cum dispare si evaziunea. Daca taxele ar fi de un 20-25% (la fel de mari ca TVAul) sa vezi cum nu o sa mai evazioneze nimeni in tara asta.
              Daca vrei sa o dam in fineturi legale si economice, de exemplu, statul obliga toate firmele sa isi tina banii in banci. Doar ca in momentul in care iti bagi banii intr-o banca tu nu mai ai acolo „bani” ci niste obligatii ca banca sa iti plateasca tie la cerere (si in conditiile legii) banii. Cu alte cuvinte in momentul ala statul si bancile au nationalizat toti banii firmelor. Daca aia tot sunt „banii firmei” in banca, ia mergi si scoate tot ce ai in banca (in caz ca ai mai mult de 20.000 lei) si vezi ce o sa se intimple.

              Dupa aia mai e o lege ca nu poti sa faci plati cash ca persoana fizica sau juridica mai mari de 5000 ron pe zi (lupta impotriva criminalitatii si impotriva traficului de droguri). Sau cu alte cuvinte daca eu am 10000 ron si vreau sa ii dau cuiva intr-o zi nu am voie iar asta e o incalcare a dreptului meu de proprietate care spune ca pot sa fac ce vreau cu ei – legea aia e neconstitutionala deoarece ingradeste o gramada de drepturi ale cetateanului. Si lista de chestii poate continua cu o gramada de chestii mai putin cunoscute.

          • ATunci sa plece in dnelor lor mame matrici…. Chiar asa tare as vrea sa vaz cum pleaca Vivendi, EON, Vodafone, Reifeissen , Erste si Schweinhofer..

            Hai sa citez din nopu din Cosette Chichirau Eu am un portofoliu de investiții. Oamenii muncesc ca să aibă din ce trăi. Asta înseamnă să muncești și să fi angajat si Românii din străinătate au susținut țara asta mai mult decât orice investitor străin
            Adica dragu meu cca 80% din PIB il fac romanii din Romania …

          • Sa moara invidiosii de ciuda ca poporul nu a cazut din copac azi dimineata si 99% dintre cetateni vor ca lipitorile straine ( asa zisii antreprenori ) sa fie alungate din tara cat mai curand , daca nu respecta munca prin neplata la valoarea reala ?
            Exportul de materie prima trebuie sa devina monopol de stat cat mai repede !
            Sa plece urgent unde vad cu ochii , daca nu vor sa plateasca impozitele aici .
            Vom trai mult mai bine fara jigodiile astea de asasini economici , reptilieni si cozile de topor ale lui soros .

        • N-ai intels Musoiule

          Daca bagi cuvantu „ilicit” trebuie sa demonstreazi caala a facut ceva ilicit (firt, trafic, coruptie, vandut droguri, proxenteism)

          Cand zic „decalrat” este simplu – do decalrat 30.000 lei insa t=-ia l;uat cu bani jos masina de 100.000 euroi. De presupus ca aia 30.00 i-ai mnacat , [platit intretinere si benzina. Eu iti iau m aisna ca este dinbani nedelcarati! Dovada ? u ai platit impozite ptr 30.000 lei nu ptr 107.000 euro! Ce este peste 7.00 euor decl;arati „se face venit” . Asta ca anu urmator sa nu mai fi atat de „uituc” sai sa uiti sa declari ca ai castigat 30.00 lei leafa + 200.000 CE??!

          Procepi difernta ?
          „Ilicit” impune dosar penal, functinari de stat care muncesc si care trebe suplimentati , avocati, porcest , ani de zile ..
          „Nedeclarat” inseamna dopar compararea venfitlui impozitat cu luxul afisat si cheltuielle facute ostentatpv. Un pic de contabilitate si basta!!”se face venit” ca sanctiune adtiva ptr „lipsa de memorie”. In 1- 2 luni” se face venit” fara mare bataie de cap. „Se fac venituri” in banda rulanta
          Iar cestia cu procesle le pastrezi ptr cazurle gravisime – fura de stinge .. ca din 100 de km de autostrada nu se termina nici un km , foprteaza cu mare brutalitate femei sa se prostitieze, il priniz cu 10 kil;e de heroina si altele ….
          „PLevusca” care nu afce mari porcarii (doar ciubucuri sa zicem sta cu radaru pitit si isi face vila cu etaj si 8 camere) o lasi in izmene .. peste 4 ani iar in izmene si se invata sa devina mai „diceti” ca „ce dracu sa fur ca sa aibe statu ce confisca?!Mai bine cinstit!”

          • @ Ghiţă Bizonu’

            Sunt de acord şi cu soluţia dumitale, dar acum să fim sinceri cu noi inşine: după 25 de ani de la căderea tiraniei comuniste, timp in care s-au dus de râpă intregi sectoare industriale şi românii au plecat cu milioanele afară şi ţara a devenit mai mult o corporaţie decât un stat suveran, cred că trebuie “tăiat in carne vie”. Situaţia industriei de armament şi a inzestrării armatei este o imagine fidelă a corupţiei şi dictaturii mafioţior români.

            Şi colac peste pupăză mai vrem şi unirea cu cealaltă cloacă mafioată: Republica Moldova. Pentru a fi circul complet.

            • Vezi tu Musoiule ca sa „tai in caren vie” trebuie indeplinita cel puitin uan din aste 2 conditii:
              – un regim extrem de autoritar pana la totalitar actionand dupa metodele CEKA din anii Razboiului Covil sau la minim dupa metodele staliniste ale Marii Epurari . Chiar vrei asta? Ca nu se stie ce iese!!
              – o groaza de procese care dintai impun multe cercetari penale (inclus expertoze conatinle) care dureaza mult. Apoi, cand sunt gata dosarele si erechiztoriile sunt „beton” procesele .. care dureaza si dureaza si… Mai apre tanti Germanika, Unchiu Sam Shilock, master John Bull , Marianne „te rog frumos nu imi beli copruptu meu de suflet!” (ha! Abramocvici f consofrtabil la London. Hodrkoski „victima inocenta” a besteie de Putler. UE care vrea corupti de 3 ori pe zi si la gusatre, Departemanetu de Stata care tirba cand aude de coruptie intr-o voce : Free Iulia Timoshenko”. Ca aia era cica blonda nu si corupta!!!! Ca una du cererile Maidanului era eliberarea frumoasei corupte)
              Si in astoa 20 de ani faci din „justitie” industria principala a tarii.. si cam ata.

              Hai sa fim seriosi ca nu mai suntem tineri – e cam greu cu coruptia. Chinezi de peste 25 de ani impusca nene la corupti … in draci! La un moment dat dadeau si imagini cu executii la televizor (dupa 24 noaptea. Informatia o am de la colegi de serviciu in deplasare in China. Ntz.. ingineri de calculatoare .. ca erau niste ani in care calculatoristii chinezi vorbeau binisor romaneste … si in marile rwestuarante din Peking meniul era scris si in romaneste!!!) SI? ce nu mai au corupti in China??!!!

              D’aia propin 2 niveluri – unu „administrativ fiscal” rapid cu lasarea in izmene „ca a fost uituc” 9daca vrea scandal si tribunal si este vonovat face si parnaie!!!) ptr „plevusca”
              Cazurile mari si „grele” tratate penal
              Ca stiu ca nu scap de coruptie .ideea mea nu este impsobilul – 99,99% cinste – ci „niveluri suportabile”. Cu cinstea mai incolo dupa ce toata lumea incepe sa zica ca 10%% este magarie curata (aud ca se practica mai mult .. am intalnit pareri ca „inainte era OK pretindeau un max de 4% si nu erau prost crescuti” )

              • ghita bizonu probabil ca domnu musoiu doreste ca de altfel noi toti un regim in genul new deal pus pe roate de franklin delano rosevelt care la randul sau a pus cu botul pe labe mafia in statele unite utilizand o dictatura a legii nu metodele CEKA din vremea lui stalin

            • @ Ghiţă Bizonu’

              De acord cu dumneata. Dar nu uita că suntem români. Noi suntem cei care vrem să fim şi cu burta plină şi cu armata bine dotată şi cu graniţa din nou la Nistru şi cu “sufletul in rai” şi cu contul bancar plin. Iar astea nu se obţin decât dacă ne băgăm minţile in cap. Altfel vom rămâne la stadiul de consumatori şi de plângăcioşi de milă conduşi de mafioţi.

  26. pe asta l-a vrut poporul…..

  27. Apropos se mai fac controale medicale la astia care ajung in functii de conducere ?… Cam toate pozele cu Grindeanu il descriu pe acesta ca pe un suferind .

    • Roosvelt, cand a fost ales presedinte, nu umbla in caruciorul cu rotile?
      Regele Ferdinand nu a murit de boala?
      Ultimul rege saudit a murit de moarte buna, sau de boala?
      Ce criteriu trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a accede la o functie de conducere?

  28. Nu-i important atât salariul minim care nu-i altceva decat o convenție între stat si anagajator cu referire la birurile pe care tre sa le plătească angajatorii….banii ăstia nu au nicio relevanță pt. angajați decat intr-o foarte mica măsură.

    Problema este pana la urma de viziune de ce fel de stat vrem sa construim, unul social modern asa cum exista in nordul europei bazat pe redistribuirea bogăției astfel încât sa nu ai paturi sociale sărace si unde educatia si inovația au roluri foarte importante deci vorbim si de alte taxe sau unul liberal unde fiecare se descurca cum poate adica vorbim de competitivitate la toate nivelurile iar educatia si sănătatea nu sunt privite numai dpdv strategic ci mai mult au importanta economică.

    Deci tre sa alegem, facem business to orice si toate domeniile inclusiv infrastructura si justitia (puscariile) se autointretin sau alegem ceva domenii ca cele de mai sus pe care le declaram strategice si investim mai mult si cu cap asa cum au facut garile nordice, dar in ecuația aceasta avem o mare necunoscuta…….JUSTITIA!

    Fara ingerinte de orice fel ea e singura capabila sa schimbe lucrurile in RAU sau BINE!…..si cel mai mult DOAMNE DOAMNE bineinteles!

    Deci Pray!

  29. General

    DraCiii mei cei dragi
    (asta e o gluma! Ma rog eu am interdictie la sare)
    dupa cum ati vazut am o mica discutie
    si cu domnul Musoiu ..

    Cum sa va zic … in Romania se uita de prea multe ori ca mijloacele trebuiesc adevcate scopurilor .. si invers! Ca tot discutam despre ce e aia „shotgun” …. daca tyragi cu alice de 5 intr-un urs se cheama ca tepai sinucis … Insa daca tyragi cu un Brenecke intr-un iepure (sau cu un glont de la 22 Magnum in sus) si lovesti iepurele … nu o sa ai nici stufat ca de friptura nu poa fi vorba.

    Ori noi, la nivel social am ales sa aplicam metode reganian-thatcheriste dorind sa obtinem rezultate de gen suedez, danez sau macar vest germane ..

    Nu se poate nefartatilor ….
    Cu lefuri minime cum viseaza Inima de RON ( presupun ca asa ceti el prin Biblia dupa galitzianu’ Mises ) nu se poate sa ai nici industrie competitiva (alta decat scoartze oltenesti!) nici industrializare si nici produse cu mare valoare adaugata. Si nici mana de lucru calificata.
    Neavand astea nu vei avea nici autostrazi (costa!) nici dotare militara si cu ata mai putin industrie militara „de calitate”.
    Pur si simplu nu se poate!
    Si va rog nu imi dati exemple exotice precum Taiwanu sau Coreea de Sud – pir si simplu este vorba despre alt ethos. Unu neeuripean, necrestin bazata pe vreo 2 daca nu 3 m ilenii de „despotism hidraulic” (adica cultura irigata si cine nu iese la timp este dinati batut si apoi omorat. Sau diorect omorat)
    Dar si asa … totusi ei au copiat frezultaele altora.
    Stiti care sunt „adevaratele” inventii americane? Nu revolverul, browningu sau metralera CI masina de cusut, de spalat si de scris! Confruntati cu o mana de lucru deficitara dpv numeric amerlosii s-au vazut nevoiti sa „bage” tehnologie. In Eruopa erau custoroese si spalatorese in numar mare .. in SUA .. hm .. In epoca de glorie a irasului Tombstone era mai iofetin sa cumpari o camsa noua si curata decat s aplatesti o muiere sa o spele. In Frisco camasile murdare erau incarcate in nave care le ducerau in China. NMavele se intircerau cu canmasi saplate, paretatae si calcate. Si era rentabil!! Ei bine d’;aia amerlosii ai avut nevoie de masina de spalat ! Lipsa mainii de lucru a facut ca in SUA dupa 1870 sa se generalizeze „seceratoarea” trasa de cai… Apoi seceratoarea legatoare.. La noi in Baragan si nu numai in 1950 graul se recolta tot cu secera (o munca penibila care mai cere si un consum energetic enorm. Un barbat la ssecera cica are nevoie de 8.500 calorii) INs ala noi m,ana de lucru era extrem de ieftina.. cimparat cu SUA.

    Deci cum sa va zic cand „noi” am „stabilit” ca „competitivitatea” si „productuivitatea” niastra de tara se bazeaza pe mana de lucru cat mai ieftina … ne-am ##### norocu.
    Asta ptr ca am ales mijloace care nu se potriveau cu scopurile noastre.
    Sau poate am ales aceste mijloace ca se potiovesc cu scopurile altora …

    Scuze, mai recomand inca o data : http://vremea.forumgratuit.ro/t481-seculara-inapoiere-a-romaniei-la-trei-secole-de-paris-introducere
    cu toata „modestia” in Romania sunt 2 insi care au meditat asupra subectului : Bogdan Murgescu si mandel . Bogdan Murgescu imi este superior ca metoda, pregatire, surse samd. EU am fots mai rapid ca el (vezi ScribD) Eu am, un mic avantaj – am scris sa ma distrez cam „ludic”, Bogdan Murgescu a scris cacademic ca altfel nu ii dadeau doctoratu’ …
    (cele de sus nu sunt chiar atat lauda.. desi nu ma da modestia afara din casa .. sunt de fapt acuza la adresa „intelectualitatii” romane cea impotenta intelectual)

    • O lectura binevenita si fascinanta, domnu Ghita. Tin totusi sa te intreb o chestie: tie situatia pe care o prezinti in acel comentariu/thread ti se pare nedreapta?

      • Dintai scuze „situatia pe care o prezinti in acel comentariu” CARE?
        Apoi oricum ce este aia „nedrept” ? Ca am gasit intotdeauna prea multe varinate a ce ar fi „drept” (pana la cestia ca daca este democratie este nedrept sa te curentezi daca bagi destu-n priza!)

        • Situatia noastra moderna ce decurge din acea sumedenie de facotri istorici. Diferenta dintre ea si Occident. Ti se pare nedreapta?

          • Dumitale ti se pare drept sa suportam invazie peste invazie? Am avut cumva macar un moment de respiro? Ti se pare drept ca am pierdut cele doua porturi la Dunare si Mare, prin care se scurgea o mare parte din comertul acestei zone, principala sursa de venit a tarii? Ti se pare drept ca la 1574 Moldova sa piarda jumatate din populatie, luata in sclavie de catre turci si tatari?
            Ti se pare drept ca romanul sa isi faca o casa care sa dureze, in medie 4 ani, datorita invaziilor neincetate? Dezvoltarea cere liniste si pace, dezvoltarea presupune acumulare de tot felul: capital, cunostinte, bunuri, oameni. A fost drept ca rusii sa vanda la Hotin tarani romani, ca pe vite?
            A FOST DREPT?
            Huni, goti, uzi, avari, unguri, pecenegi, cumani, tatari. Val dupa val. Abia am reusit sa incropim doua state independente, ca a venit urgia cea mare: turcii otomani, urmati apoi de austrieci si rusi.
            Care e momentul de respiro, ca el nu-l vad.

            • Nu iti adresam dumitale intrebarea…

            • Din cate imi dau eu seama, RD, nu crezi ca e drept, asa ca am sa fiu cinic (nu din motiv de rautate, ci fiindca cea mai buna cale de a testa o opinie e sa o duci la limitele sale logice):
              E nedrept ca leul omoara gazela si ii mor apoi puii de foame? Raspunsul e: nu conteaza ce credem noi. E natura.
              Universul e mare (13.7 miliarde ani lumina ce vedem) si rece (-270 grade celsius/ 2 grade kelvin)….

              si nu ii pasa de ce credem noi.
              Might makes right.
              Am avut o dezvoltare ciuntita, la fel ca copii de mame alcolice. Nu conteaza. La fel ca si acei copii, noi concuram in societate cu altii care nu au suferit asta. In cazul oamenilor, pentru joburi, pozitie sociala si parteneri de imperechere. In cazul tarilor, pentru resurse naturale, umane, si pozitie in Societatea Mondiala.
              Survival of the fittest. Citind acel thread, ti se pare ca noi suntem the fittest? Atat noi cat si precursorii nostrii romani puteam zdrobi migratorii. Roma avea 400.000 de soldati pe vremea lui Traian. 200 de ani mai tarziu, nu putea sa faca fata unor migratii care nu aveau 200.000 de OAMENI. Nu soldati, ci oameni. Si asta fiindca intrigile de la curte si fiindca populism si fiindca decadenta. Vlahii erau superiori numeric cumanilor, ungurilor, bulgarilor, pecenegilor, etc. De ce nu i-au putut opri? Simplu: nu s-a ridicat nimeni. Nici un lider. nici o viziune, doar ne-am lasat ca firul de iarba. E vina leului ca bivolul african, dublu ca greutate, se lasa mort?
              Spune-mi, cand gandesc asta….cu ce ma insel?
              (nu e fix ceea ce cred eu, dar e un punct de vedere interesant 😛 )

              • Crearea unui stat cere timp, resurse, oportunitati. Noi am pierdut inima romanismului (Ardealul). Cucerirea maghiara ne-a lipsit de posibilitatea crearii unui singur stat romanesc la nordul Dunarii. Exista o teza (P.P.Panaitescu): tara/statul „in colt”. Era imposibil unei armate din Oltenia sa ajunga in timp util la Cernauti sau Orhei pentru a preveni o invazie poloneza sau tararasca. Slabiciunea aceasta s-a vazut foarte bine in timpul ww1.
                De aici si provine expresia aceasta „ne trebuie Ardealul”.
                Am avut nenorocul asezarii maghiarilor in Panonia si apoi cucerirea Ardealului. Ganditi-va ca este vorba exact de perioada cand in zone din vestul Europei se organizau statele centralizate. Noi am pierdut aceasta oportunitate tocmai datorita factorului extern. Si nu uitati ca ai nostri au luptat tot timpul pe multiple fronturi.
                Am pierdut Panonia, cu toata populatia romaneasca de acolo.
                Ce i se poate reprosa Romei: a distrus un stat si o civilizatie in curs de afirmare. OK, e dreptul celui mai tare. Dar cand a fost vorba de a proteja populatia pe care a inglobat-o si jefuit-o, si-a pus palma in fund si a plecat. Ne-a lasat fara stat, fara bani, fara armata, cu fundul gol. Asta in timp ce bateau migratorii la usa.
                Poporul roman nu a avut o viata usoara. Am dat tot ce am putut, cand am putut. Cu resurse limitate. Ce populatie avea Moldova lui Stefan cel Mare? maxim 400.000 de oameni. Ce populatie avea Franta in vremea respectiva? 15 sau 20 de milioane. Ce resurse puteam pune noi la dispozitie si ce resurse ei? Va rog sa faceti o comparatie.
                Numai leul are dreptul sa traiasca? Scuze, dar in aceasta situatie, cred ca am tot dreptul sa-i iau gatul leului si sa fac o movila din oasele lui.

                • In primul rand:”Ne-a lasat fara stat, fara bani, fara armata, cu fundul gol.”
                  Ne-a lasat? Ce limba vorbesti bre? Nu cumva e latina? Vrei sa zici ca pe daci i-a lasat. Noi nu suntem daci.

                  „Ce i se poate reprosa Romei: a distrus un stat si o civilizatie in curs de afirmare.”
                  Dacii au avut 1000 de ani timp sa se afirme. S-au afirmat pe dracu’. Cum a murit Burebista, cum au inceput sa se lupte intre ei. Cel mai numeros popor dupa indieni (izvoare antice) nu reusea sa iasa din bazinul danubian.

                  Vezi ca regatele vestice din sec. 8 au reusit sa se puna la punct. Franta a rezistat atat invaziei musulmane, cat si raidurilor normande (aici e discutabil), migratiei din vest, state rivale (Burgundia, Lombardia,etc). Pt ca aveau oameni ca Charlemagne si Charles Martel. Noi….nu. Stefan s-a nascut cu vreo 1000 de ani prea tarziu.
                  Romanii din Panonia de ce nu au pus mana pe furca si s-au luptat cu ungurii? „Pai nu erau soldati Checkmate”. Si ce? Unde e acest eroism romanesc de care zici? Ungurii erau minoritari, majoritatea populatiei le-au adoptat obiceiurile si limba si identitatea, majoritatea ungurilor moderni sunt descendenti ai vechii populatii romanice. Cum numesti asta? Tradare? Slabiciune? Sau poate….pur si simplu, la fel ca tine cum spui mai jos, ei erau preocupati de propria piele: „Prefer sa ma dedic unor chestiuni mai „lumesti” si sa las lucrurile in ordine a.i., atunci cand va fi adult, copilul meu sa aiba cele mai bune oportunitati.”
                  Apropo, odrasla mea invata…chineza. Asta pentru ca eu am urmat sfatul unui celebru sinolog american: „dragonul s-a trezit si este foarte nelinistit; apucati-va de invatat chineza”. Pai asta au facut si ei: au invatat maghiara 🙂 . E bine, nu-i asa? De ce sa fim mandrii ca vietnamezii si sa rezistam….
                  „Dar ei erau pasnici Checkmate”. Aha….pasnici adica papa-lapte? Istoria e facuta cu sabia. Tot omul stie asta. Doar ca multi se mint pe sine pt a putea dormi noaptea. Pasnicii mor primii. Asa ca trebuiau sa nu mai fie asa al naibii de pasnici. Mai degraba sa fie putin georgieni sau basci. Adica al naibii. Faptul ca nu au fost, noi tragem astazi ponoasele (indirect).
                  Nu, amandoi au dreptul sa traiasca. Doar ca bivolul, muuult mai periculos decat leul, renunta la el. Pt ca e easy.

              • Este virba despre capacitatea de mobilizare.
                Populatii pastorale cum erau acei migratori au o capacitate spre 100% barbati ( de la 14=15 ani pana la prea bosorogi) Populatii agrare precfum imperiul roman sec III sau Frnata /Anglia sec CVI au o capacitate scazuta in gnl max 1%.
                Depinde si de ce cresc. Virulenta extrema a mongolilor cred ca se trage de la mulsu iepelor (cantitate mica de lapte, spatiu prea mare de pasunat)
                PLus ca legiunile romae erau imprastiate – Amglia, Africa, Egipt, Orient , Germnaia …. plus ca romanii erau pifanteri buni dar cavaleri execrabili. Istoroa retione 2 generali romani de cavalerie – Antonius (ala cu Cleopatra) si Quietus (care era berber romanizat) si cea mai celbra fa[ta der arme a unei trope de cavalerie romana este obtinuta pedestru de asa zisa alla parmata. Iar voctria asupra l;ui Atilla .. este vioctora alitailor germanici (calareti) la care romanii (pedestri) au ajutat mai mult cu rugaciuni

          • Checkmate

            ala este un domneiu in cae nu exista „drept” si „nedrept”. Este istoria, este norocu, destinu , vointa divina zi-i cum vrei.

            Singuru lucru ce poti face este sa vezi ce s-a petrecut si sa incerci sa te descurci mai bine ptr viitor. Si uite o cestoe despre vioitor – chinezii au un proect „geopolitic” de mare indrazneala. Nu pierdem nimnic daca ne ;prtam cuvioincios si mai castogam un ban.
            Insa sunt unii de pe la noi care cred ca este inteligent sa se poarte in mod tampit, s ajigneasca pe gratis sperand ce?!
            Oen ca una din 2 :
            – proectul Nolui Drum al Mastasii este un essec.. noi nu pierdem nimic.
            – reuseste .. ins adin porcia unora intram pe lusta neagra … altii iau caimacu.

            Dre[t? Nedrept?!
            Suntem prea mici si fara greutate ca sa nelegam de choinezi sperand ca devenim simpatioci americanilor care opricum nu prea se intyereseaza de ebboi – ptr ei Ucraiona este mai importanta! Nu ii pot acuza ptr asta .. desi prsuopun ca vor lua plasa din cauza premizelor gresite de la care pornesc.

    • „Bogdan Murgescu imi este superior ca metoda, pregatire, surse samd.”

      Murgescu a facut rahatul prastie.
      Tema aceasta este treaba de colectiv MARE, nu de un singur om. Ma rog, ar fi o exceptie: daca autorul e hodorog si are in cap o biblioteca. Si te asigur ca Murgescu nu era hodorog cand si-a intocmit teza. N-are habar deloc de comertul romanesc din sec. XV-XVI. A preluat pe nemestecate o multime de teze ale unor autori romani si straini si…ciuciu. Eram la marginea lumii cumva? Pe naiba. Intreg sistemul nostru de masuri si monetar (polobocul, cotul, grosul) era identic cu cel folosit in Germania, Polonia, Cehia, Ungaria, Lituania etc. IDENTIC. Daca eram la marginea lumii, cum de naiba ajungeau la noi vinurile de Malvasia, cum de importau ai nostri lamai ca sa produca limonada? Cum de naiba isi comanda Petru Rares ochelari? Sa mai vorbesc de armamentul cu care erau dotate ostirile noastre? A citit careva legislatia romaneasca veche? Vedeti ca a publicat S. Longinescu sursele: textul grecesc, latin si romanesc. Cu ce este inferioara aceasta legislatiei din spatiul occidental? Aaa, au venit fanariotii si totul s-a dus la vale: coruptie, saracie lucie, decadere economica, desfiintarea armatei, supraimpozitarea (plateau 6 sferturi de impozit pe an in loc de 4). Suna interesant, dar mai ales suna cunoscut?

      • Adica vrei sa zici ca sunt singurul „expert” ?!

        Apropos ai o „baza” profesionista (eu nici amator detracat) , subectu este „cerut”. ai putea avea „rel;atiile necesare” ptr o rcenzie doua … minte vad ca ai de ce nu ascrii si tu ? Si poti cita liniostt „la 3 secole domnule” ca e Marsellac!

        Scuze este de toata jena …. istoricii nostri astepata sa wscire recenzii despre ce crede un Druacovski despre istoria Romaniei …

        De ce nu ai face tu o „sinteza” ?! Nu maine, nu poimaine ci in 3-7 ani …

        • „De ce nu ai face tu o „sinteza” ?! Nu maine, nu poimaine ci in 3-7 ani …”
          Pentru ca se scurge nisipul din clepsidra. Prefer sa ma dedic unor chestiuni mai „lumesti” si sa las lucrurile in ordine a.i., atunci cand va fi adult, copilul meu sa aiba cele mai bune oportunitati. Apropo, odrasla mea invata…chineza. Asta pentru ca eu am urmat sfatul unui celebru sinolog american: „dragonul s-a trezit si este foarte nelinistit; apucati-va de invatat chineza”.

        • Pacat. Ar trebui sa o faci ptr fiul tau!

          Cred ca deja ma „cunosti” Ca sunt arogant la maxim, ca ador sa fiu scarba si nu imi este jena sa zic unui cadru universitar ca e tampit si ca in gnl nu am, mesaje dragute si laudative.
          Totusi recunosc oamenii de valoare. Cum am scris ai minte. Si am impresia ca deja ai in cap materilaul necesar . Si stii ce surse sa cauti (ptr citare) . Am asa o nabuiala ca totusi ai putea plati un negrisor care sa aranjeze cittate si bibliografia indicata de tine (un studinte nu ma ofer eu) – munca de max 2 luni
          In rest printre picatuiri nu credd ca in 7 ani tpar fi pra greu sa redactezi 400-500 de pagini in care sa „zapezi” prin istoria zonei asteia .. numa vreo 3.500 de ani

          IMi zice ceva ca fiul tau s-ar mandri nespus zicand )”modest”) stiti tatal meu mi-a l;asat ceva bani dar el era si autorul RD … spre oftica unora care ar mosteni doar milioane
          „Nu-ti voi lasa drept bunuri, dupa moarte
          Decat un nume adunat pe-o carte

          Exegi monumentum aere perennius

          Caci prima mostenire ce o lasi este identitatea

          Ma rpg nu e rau ca invata chineza. De fapt si eu pariez pe Dragonul Celest (si nu ptr americanu ala – amerlosii e cazuti in gat dupa chinezi ..mancare chinezeasca, arte artiale cninezesti, mai rau cf col Prouty Lansdale recita din Mao in mod curent [fara sa zica !] iar marines au introdus echipa pe baza lui „sa lucram impreuna” chinezesc – asta e de la W Manchester)

          • Cat ai dumneata? 65? Deci ai sanse sa mai prinzi 15, hai macar 7. Un lux…
            Uneori trebuie sa ne alegem prioritatile.
            Uneori ma mai uit si eu la colegi si ma apuca nostalgia. Dar stii ce…imi trece repede.

  30. Am citit cu interes comentariile. Niste idei :
    1. As duce salarul minim la 600 de euro ,este inuman ce se petrece , sa iti bati joc de o natie in halul asta . In revers debirocratizare prin informatizare si disponibilizari pe masura . Nu o sa o faca nimeni.
    2 . Ne plingem de saracia lucie ; probabil unii nu au fost pe afara sa vada ce inseamna saracia si individualismul -nu te ajuta nimeni cu un virf de ac .
    3. Coruptia. Asta e o treaba general valabila , toata lumea face pipi in piscina zicea unu. Poti face un fel de Irs ,aplicabil la averi de peste o suma . Nu o sa se faca asa ceva in Romania .
    Nu o sa realizeze mare lucru psd asta, eventual o sa atace justitia ,o sa mareasca datoria publica pt prezidentiale ,apoi allah cu mila . Vin altii si deconteaza.

  31. @ Checkmate şi RD

    Iar incepem de la Adam? Ce se intâmplă azi in România este rezultatul a 45 de ani de dictatură comunistă cu tot cu Gulagul românesc şi propagandă şi vreo 25 de ani de post-comunism in care securiştii şi-au făcut de cap pe spinarea “clasei muncitoare”. Nu o mai tot daţi cu pecenegii, cumanii, might makes right, leul şi gazela etc.

    • „Iar incepem de la Adam?”
      Gresesti, domnule.
      Uite, intr-o perioada am citit o mare parte din discutiile ce se purtau in BP al PCR in anii ’50. Una dintre replicile si reprosurile lui Gheorghiu-Dej la adresa Romaniei burgheze este ca a trimis prea multi studenti la Paris (sa urmeze cursuri de filologie, filosofie, drept, istorie, arte) si prea putini la Berlin (sa urmeze politehnica). Cu alte cuvinte, e vorba de o mostenire veche, tare veche. Generatia dumitale, a bunicilor si a parintilor mei ati muncit pe o remuneratie de nimic ca sa scoateti tara din rahat (dupa ww2). Acum o luam noi de coada. Comunisti/necomunisti…nu conteaza. Ceea ce trebuia facut dupa ’90: modernizarea tarii si repunerea pe roate a economiei. Unii au facut-o, altii au preferat sa jefuiasca. Eu cunosc exemple de ambele tipuri.

      • Nu-mi spune mie ce zicea un ceferist ajuns mare sculă pe tancurile sovietice numit Gheorghiu-Dej. După 1990 trebuia făcută curăţenia. Conducătorii comunişti sa infunde puşcăria, securiştii şi torţionarii la fel. Atunci incă se mai putea progresa, inginerii şi specialiştii nu luaseră drumul străinătăţii, aveam fabrici, uzine, irigaţii etc. Acum avem mafie şi 4 milioane de emigranţi.

        • Cand a murit, Gheorghiu-Dej n-avea o haina mai buna in care sa fie imbracat si pus in sicriu.
          Cand a plecat din tara, Carolica a jefuit cat a putut. Feciorul sau i-a urmat exemplul.
          Nici Romania burgheza n-a fost mai breaza; comunistii insa au dus la extrem toate prostiile alora.
          La un moment dat, un coleg ii descria astfel: o banda de mafioti, ca in Chicago in perioada interbelica.
          A crede ca poti sa scapi de elita conducatoare prin revolutie este o iluzie. Dupa inlaturarea lui Napoleon, si-au dat mana nobilimea de spada si nobilimea de…pusca.
          Pentru a se intampla ceea ce vrei dumneata, la noi sau aiurea, „ar trebui sa coboare ingerii din ceruri”. Expresia nu-mi apartine.

          • Uiti insa ca multi ingineri erau comunisti . Adica membri Nu puteai fi sef de sectie daca nu aveaui carnetu
            DUpa 90 am facut rahatu praf cu dintii fiindca cei mai l;atyrai au urlat rivolutie. Juma din acei latrai erau latrai ai PCR … ca si drgul; de Pallwer (care scira discursurio ptyr Deh!) ca si Marian Munteanu si prea multi altii

          • RD

            cred ca Dej avea haine bune si plarii de calitate. In defijnitiv fusese muncitor calificat in domniu tehnic nu „golan” .
            Mia rau … cica avea si minim un frac pe care invatase sa il poarte!!!!!

            Dar sa stioio ca comuinistiio erau mai rai ca mafiotii… Daca faci un „serviciu” unui sef mafuot ala iti este „dator” se „simte” ca e „om de onoare”. Insa un „serviciu” unui serf comunist …. naspa .. in cel mai frict caz o mutare pe la Cita sau Simleul Silvaniei . Sigur ca stii de unu Ejov .. promovat ca sa aiba pe cine impusca ptr „excese” !!!

            • Pai sa stii ca era neglijent la acest capitol si asta o spun javrele din preajma sa si care s-au ocupat de inmormantare.

              • Eu am auzit ( de la persoana fots suspusa si din famelie cu pretemtii in interbelic) ca atunci cand era cazul Dej era bine imbracat ba chiar si frac .. Ca in rest era „comod” e altceva. Ca era „comod” … si canf coborab la demisol normal – cica avea un atelier al lui unde mai mesterea catesceva .. asa din placere. Oirvum fata de Ceasca era modest

              • @ Ghiţă Bizonu’ şi RD

                Săracul Dej ce modest era el, mai ales când sute de mii de deţinuţi politici ţărănişti, liberali, legionari, simplii ţărani mureau in gulagul românesc şi in colectivizare patronate de Pantiuşa Bodnarenko, Ana Pauker, Dej şi restul “echipei”. Dar avea frac şi pălărie cilindru asta era important.

                • Dej n-a umblat dupa parale. Fiica-sa in schimb. Sa nu mai vorbim de altii.
                  Sadoveanu e un caz clasic deja. Groza la fel. Ceea ce ii diferentiaza fata de Gheorghiu-Dej e latura intunecata. Sadoveanu si Groza au fost simpli profitori de pe urma regimului. Dej ramane un criminal abominabil, iar perioada Gheorghiu-Dej, cu toata cohorta sa de tortionari, este pe departe iadul pe pamant in comparatie cu ceea ce a urmat dupa.

        • Uiti insa ca multi ingineri erau comunisti . Adica membri Nu puteai fi sef de sectie daca nu aveaui carnetu
          DUpa 90 am facut rahatu praf cu dintii fiindca cei mai l;atyrai au urlat rivolutie. Juma din acei latrai erau latrai ai PCR … ca si drgul; de Pallwer (care scira discursurio ptyr Deh!) ca si Marian Munteanu si prea multi altii

        • BINGOO..DOMNU MUSOIU..da cine dreak sa faca curatenia dupa 90..?ca nu au mai ramas doar comunistii si odraslele..tinerii invatacei de la paris si berlin..fie au fugit din tara..fie au fost dusi la canal..nu uitati ca…comunismul a avut cele mai rele tentacule in romania..comunismul a fost cel mai dur aici..doar stiti ce a insemnat comunismul in ungaria fosta yugoslavie..etc..doar la noi nu..

          • Cu ce a fost mai bland comunismul din celelalte tari din lagarul socialist fata de comunismul din Romania?
            Ceea ce sustii dumneata este o gogorita des vehiculata dupa ’90. De cine este vehiculata…stiu. Cu ce scop, pai asta nu stiu. Represiune a fost si la noi si la ei. nationalizare, jaf la drumul mare etc.: idem.

            • http://foaienationala.ro/romania-genocidul-comunist-in-cifre.html

              Minim două milioane de deţinuţi politici in România comunistă plus Moldova sovietică, dintre care minim 500 000 de morţi, se vehiculează chiar un milion de morţi in gulagul românesc. Plus cei deportaţi din Moldova sovietică prin Siberia.

              • represiune daaa..a fost cumplita..mai ales dupa al doilea razbel..odata cu venirea lui dej la putere.nimeni nu a negat asta.ideea era ca..comunismul din romania a avut cea mai intunecata fata dintre toate tarile comuniste

                • d omnu musoiu..nimeni nu poate nega un adevar..evident..asta spuneam si eu.in europa..imi sustin parerea ca am avut cel mai negru comunism

              • @ ciprian

                În afara gulagului sovietic nord-corean şi a genocidului chinezesc din epoca Mao, intr-adevăr comunismul românesc a făcut cele mai multe victime. Plus indoctrinarea, spararea pe creier marxist-leninistă.

              • Musoiule

                mie personmal cifrele astea mi se par nitel cam exagerate.
                ATENTIE : nu contest fasptul ca regimul era represiv .. ca o lua razna prin balarii (era destul sa ti se faca un denunt …. si dispareai ptr cateva luni, ani sau definitiv)
                Insa tocmai pr ca mai stiu si eu ceva .. sunt atre curios daca este vkrba despre detinuti individuali sau total de arestari. Eu am avut un afin care a fpst arestata de 3 ori, niciodata judecat insa a „strans” nitel peste 4 ani de detentie. Deci el oare cum apare – unu arestata de 3 ori sau 3 arestati?!
                Sau rezistenţa armată din munţi (1946 – 1958), unică in lagărul comunist, a mai adăugat un număr de victime cica spre 10.000. Insa cel mai sogur ca a fost virba de insi condamnati „in legatura” dar fara participare. Eu am scis pe aici despre un cunosc al meu cmdr ingner abotair Cara Ion … a facut „canal” [ptr ca – tin=te bine!- „nu a anunstat autoritaile ca in munti sunt centre de lupta anticomunista”!!!!! De fapt imu se intalnise (intamplator) cu un alt fost ofiter, l-a inbitta acasa, au mancat , au bauit o sticla de bin si au depanat amintiri de front, l=-a gazduit pe ala peste noapte si atat. Insa acel altu era filat ca avea legatuira cu un grup de partizani…. Vreo duzina au fost bagati „la canal” doar ptr ca s-au intalnit intamplator cu el. Ce facem ? Ii punem la partizani? (Omu nu zicea cunoscutilor decat ca e in delegtaie trimis de serviciu …)

                Mia este una si mai buna sate întregi au fost mitraliate şi nimicite cu tunurile – provacând 30.000 de victime In Rusia da.. IN RPR?!!! In mod „bnirmal” veneas Securitatea. „salta”, batea „bine” , unii (nu toti!) erau trimisi „la canal”, restu (cred ca cei mai multi) dupa un timp (10-90 zile) erau atrimisi acasa. Daca era necesar mai erau „frageziti” pana semnau ca vor la „colhoz” care pe atunci se numea „colectiva” (Gospodarie Agricola Colectiva pescurtata GAC) Cazu in care Nae a impuscat niste tarani a fots unu izolat . A da.. multi tarani „intelegeau oite” fiindca erau veterani ai campnaiei din Rusia .. si auzisera cum au fpts facute colhozurile asa ca dupa 2 portii de „fragezire” … Si personal nu am auzit asa ceva .. desi ma auzit de destule inscrieri fortate – mai o bataie, dua, patru, mai presoini „daca nu intri in cilhoz iti scoatem copii de la scoala” sau alte porcarii din asta . Maxim puscarie. Ca unii mureau „la canal” sau in cursu „fragezirii” .. da .. dar totusi ciferele mi se par exagerate

                In fine cifrele avansate de 2 sau 3 milioane de detinuti sunt de-a dreptu fanteziste. Cautati sa vedeti care era populatia RPR ….. un numar ata de mare de detinuti (in marea majoritate barbati de la tara) dupa piederile suferite in razboi … ar fi pus tara pe butici. Tine cont ca in anii 50 inca se lucra cu atelaj la camp, munca agricola preupunea multa mana de lucru. Ca un amanunt prin Baragan primele seceratori-legatori mecanice apar prin 54-57 (auzita de la niste tarani „ne intrebam si atunci la ce mia trebuiesc taranii daca snopu se leaga de masina?” Pur si simplu ar fi prabusit tara

                In fione observa ca ma scris „la canal”. La noi in tara „la canal” insemna puscarie politica… indiferent ca erau trimiso la canal sau la Pitesti ori Sighet. Unu care scroe/zoce „gulag” sigir ca nu a fost interesat de ce se petrecea prin tara si cum vorbea lumea. Idem folosirea cuvantului „Holocaust”- asta imi arata ca de fapt se urmareste un mdoel cultural strain …

                Repet – nu contest caracterul represiv, caracterul mai mult decat abuziv al represiunii din „obsedantul deceniu”, nu scuz insa cifrele mi se par ceva cam exgerate (excat ca ala care zice ca i s-ua furat 1000 de lei cand el avea mai putin in buzunar )… caci sa nu uiotam Ronmania Mare avea 18,5 milioane de locuitori … in 1948 15.872.624 locuitori in 1956: 17.489.450

                • @Ghita Bizonu’

                  Vezi link-ul pe care l-am pus mai sus cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in România. Din greseala mi-am raspuns mie insumi 🙂

                  • L-ma vazut . Ei si ?
                    Gherla, Rahova si Vacaresti erau pline cu „drept comun” – suti de buzunare, violatori, delapidatori, soferi care provocasera accidente samd..
                    Ce faci ii bagi si pe astia la „politici”? Poate chiar la „elita intelctuala a traii”? Cine ? Stefanescu ala cu vinurile pe acelsi nivel cu Nicolae Carandino sau Ghoerghe Brtianu? Ramaru pe acelasi plan cu Maniu?!

                    Cum a zis RD – cam multe cifre din burta… dfupa modelul „antifascistilor” de la Tg Jiu (buna parte din detinutii de la Tg Jiu erau speculanti de razboi!)

                    A da.. Myuult citatul domn Florin Matrescu .. o mica curizitate din biogtrafia domniei sale : 1957-1963 – urmează cursurile Facultăţii de Medicină Generală din Bucureşti pe care o absolvă ca şef de promoţie.M Fiu de popa … face facultatea nestingherit … desi in epoca aia nu era mare minune ca unu cu prigine nesanatoasa sa fie dat afara din facultate dupa 2-3 ani . Eu am cunoscut personal 2 care … nu au mai reusit sa termine ca de 2 ori in anul 2 sau 3 li s[-a zis sa isi caute de munca .Procepi? Intrati la facultyate, dati afara, itra din nou dati afara din nou … Sau si mai bine ti se respingea dosarul de la inscrierea la examen 9depuneai dosarul ca sa intri la examen. Diploma de „maturitate” [ca „bacaluaureat” era termen burghez!], cerere si completai autobioopgrafia tip .. inclus „averea familiei iniante de 1949” si ptr fiecare parinte „aparteneta la partide politice iniante de 23 aug 1944” ) Sau pur si simplu nu aveai loc findca trebuiau sa intre aia din „cota” oprigine sanatoasa” – intraui si cu 4 iar tu „nesanmatos” fiind nu intrai cu 8, 23! A da.. un caz mai cunoscut – i Eugeniu Ionescu Cristea pilot de raliuri … nu a putit termina facultatea. Dosarul …
                    Insa domnul in cauza mare luptator anticomunist …. ?!!

                    Cum zic pe mine anii aia m-au facut suspicios

                  • @ Ghiţă Bizonu’

                    Nu te certa cu mine. Ceartă-te cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului care s-a ocupat strict de deţinuţii politici nu de cei de drept comun.

            • RD@…ti am dat exemplu 2 tari ungaria si fosta yugoslavie..nu sunt gogosi..incerc doar sa mi amintesc de yugoslavia..care yugoslavi mergeau in germania si austria sa lucreze pe vremea comunismului..in ungaria era mancare erau patide de opozitie..bine.mai mult de forma..era program la tv..etc…in ziua de azi ni se par banalitati..dar pe vremea aia erau minuni..ce sa mai zic..in budapesta a cantat freddy mercury..si altii,,,revenind la noi..ce sa mai zic?doar stim..mai ales dupa anii 80..ce a fost..sau ce nu a fost

              • Represiunea pre si post 1956 din Ungaria nu se pune la socoteala? Aia ce a fost? Represiunea post 1968 din Cehoslovacia? Starea martiala din Polonia in timpul lui Jaruzelsky?
                Nemtii omorati la zidul Berlinului?
                Procesul lui Rudolf Slansky?
                Uciderile si torturile ordonate de Tito impotriva propriului popor? Represiunea impotriva populatiei romanesti din Jugoslavia in timpul lui Tito? Politica lui Tito fata de transfugii romani? Executiile facute de catre militiile lui Marcos in Grecia. Represiunea din Albania. Astea ce naiba au fost?
                Comunismul a fost comunism peste tot.
                Aveti impresia ca numai matzul plin conteaza? Cat despre cifrele pe care ni le arata dl Musoiu…taiati bine de tot. Alea is scoase din burta de niste amatori. Eu am lucrat pe subiect, domnilor, am intalnit destui detinuti si tortionari. N-am vazut decat partea urata, foarte urata. In plus, nu ne bagati pe gat victimele din Basarabia si Bucovina de Nord deoarece nu au fost facute de catre reprezentantii RPR si RSR. E ca si cum am lua asupra noastra inclusiv evreii din Ardealul de Nord trimisi la Auschwitz de catre Ungaria, or mie acest lucru mi se pare cu totul nepotrivit.

              • @ RD

                http://www.monitorfg.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=3045:harta-inchisorilor-i-lagrelor-comuniste&catid=52:reportaje&Itemid=73

                Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in România, în timpul regimului comunist, în România au existat 44 de penitenciare principale şi 72 de lagăre de muncă forţată destinate deţinuţilor politici în care au pătimit peste 3 milioane de români dintre care 800.000 au murit.

    • Dle Musoiu: Inlaturarea elitei conducatoare a unei tari se face EXCLUSIV prin doua metode: agresiune externa sau razboi civil. Vechiul regim a fost inlaturat in Franta prin razboi civil si crima ridicata la rang de politica de stat. Idem in Rusia, un secol mai tarziu. Instaurarea comunismului in Europa de est s-a facut in urma unei agresiuni externe. Alta metoda nu exista. Cine sa curete aparatul de stat si economia de politruci in ’90? Politrucii insisi?
      Asa ca, va rog sa alegeti dintre cele doua metode una pe care o considerati mai putin paguboasa si sa o analizati.

      • După mineriade şi tot balamucul privatizărilor frauduloase, a falimentului industrial şi a exodului românilor cu milioanele prin străini desigur că nu a mai putut nimeni să-i dea jos de la putere pe noii conducători foşti comunişti după 1990.

        • Eu ma refer strict la 1990. Atunci si numai atunci putea fi schimbat regimul. Ciordeala, privatizarile frauduloase etc s-au desfasurat cu precadere dupa ’90.

          • „Atunci si numai atunci putea fi schimbat regimul.”

            Regimul a fost schimbat, oamenii nu. Am trecut de la marxism-leninism la economie de piaţă, de la un partid la mai multe, de la cultul personalităţii la mafie. Dar oamenii din conducere puteau fi schimbaţi in timp, dealungul anilor ’90. Numai că Securitatea şi urmaşul PCR-ului au făcut astfel incât tot comuniştii să aibă frâiele puterii iar intelectualitatea română din străinătate şi monarhiştii să fie reduşi la tăcere.

  32. Bre oameni buni si oameni ne-buni (adica nu sunteti buni…)
    noi, ca societate suferim de o anume conceptie medievala atinci ca cadn vorbim despre „elita”. Adica elita la noi e dataorii din gura – filozpfil filozofarzi, creitici de artam poeti si alti din astia care ne invata „adevraul” Se mai aduaga si cativa popi …
    Si totu se reduce la „morala” si schimbatu regimului politic. Desi problemele ardente sunt altele.
    Ca o paranteza, Lech Walessa care este un erou si un om cu mult bun simt (chiar daca are mai putine studii) zicea ca poti face dintr-un acvariu plin cu pesti ciorba da invers . Asta apropos despre trecerea de la socialism la capitalism. Fiind electrician si din necesitate sindicalist Lech se intereseaza de cestii vulgare „si asta cum dracu o rezolv?!”

    In 1990 noi , toti aia din Est aveam o mica problema : cum facem „capoitalismul” in tari in care lipasea .. capitalul ?! RDG nu avea greturi din astea – RFGistii tot nemti erau. Polonezii si Ungirsii permisesera existenta unor afaceri , nu chiar maruinte . Aveau de unde incepe.
    Noi?!
    Ei bine la noi totu era simplu : lustratie, monarhie si restu veba de la sine. Mai ales daca ca si Checkmate (mes 2 ianuarie 2017 at 14:25 Nu se laudau aia din CAP-uri cu nr de tractoare de toate tipurile? ) erai dispus sa crezi propaganda oficiala …

    Ntz fratilor PROBLEMA de baza era nu Securitatea, comunismu, morala si ortodoxia ci PROPIETAREA SOCIALA asupra PRINCIPALELOR MIJLOACE de PRODUCTIE. Adica a marilor uzine, a marilor centrale energetice si alte asemenea.
    Sa va fac o marturisire .. asa din amuzament intelectual de 2 ori am discutat cu 2 fosti detinuti politici (unul inginer, dl Cara Ion, al doilea economist de ceva valoare teoretica) ipoteza „bun domnilor maine se abandoneaza comunismu .. cum facem cu marile uzine?” Concluzia economistului .. a fost „ba Ghita dar nu ar fi mai bine sa ne ocupam de ceva mai simplu de genu cuadratura cercului sau marea teorema a lui Fermat?!” (ocazie cu care am aflat ca a existat unu Fermat. A doua zi pe locu’de fumat 2 matematicieni au fost fericiti sa imi faca capu’ patrat desi le ziceam „mai usor eu sunt tampit!!” Mi-au platit cu dobanda ptr alte ocazii in care le-am zis ca sunt inculti.)

    Bre NIMENI nici in Polonia, Cehia nu discutase problema. Nu stiu cum au rezoltat lesii si cehii dar rusii au rezolvat prin FRAUDATIZARE (v Soljenitin „Rusia sub avalansa” ) si noi prin fraudatizare, lichidare si instrainare (si ala … Serbanescu geaba guita acum „colonie! Colonizare!!” ca in anii 80 nu si-a permis micul exercitiu mintal)
    Parerea mea (bizonica adica) se putea face „ceva” plecand de la teoriile „convergentei” din anii 60 insa (b)elita noastra nu stia decat de Reagan si Thatcher (ho! e si o cestie de „organism” si „varsta”. Ei erau mai „maturi” asa ca isi permiteau.. noi nu. E ca si cum o putza de 13 ani ar vrea sa bea cat beau eu … care desi rablagit rau de tot si cu stent bag sub masa peste 50% din barbatii de 25 de ani si 75-80 kile pe care ii stiu! )
    Sa ma intorc – puteam face „ceva” in genul „capitalismului popular” INSA am doprit „MORALA” sa terminam cu indusytria ca este „conmunista” si sa trimitem muncitorii la sapa „de unde i-a luat comunismul” adica o conceptie postfeudala, fanarihoatza (in „adevaratul” ev mediu, in „adevaratul” feudalism „elita” avea o functie stabila : cea militara. Si asa bravul François Athanase Charette de La Contrie a fost scos de sub pat de catre taranii „sai” care i-au cerut sa isi imdeplineasca sarcina „servir son fief” adica sa ii conduca in lupta … si a facut-o „cu geniu” dupa aprecierea lui Nabulionne.
    Daca refuza … taranii „Sai” aveau faclii aprinse …)
    Noi am gasit „privatizarea prin lichidare” Adica voi a zice elita noastra este de buffalo shhet. Adica Bizonu’s sheet

    • Ok…..Ce era teoria convergentei si cu ce diferea ea de doctrina Thatcher si Reagan?
      Capitalism popular adica….cum? E vreun exemplu in lume? Binary Economics?
      Elita noastra intelectuala e pur academica. E una din problemele invatamantului universitar. Totul teoretic, nimic practic. Asta pt ca asa au fost invatati ei. In america, un om destept face bani, dar aici, asta e vazuta ca fiind „sub” elita. Prefera modestia materiala si respectul social. Lipsa de curaj, sau poate, o imensa lipsa de respect pentru pornirile „lumesti”.
      Ah…inca ceva. Sa nu crezi ca eu luam de bun ce ziceau comunistii in legatura cu nr. de tractoare. Desi numarul era cert mai mare decat acum (ca totusi productia ceea de la Brasov trebuia sa se duca undeva), putine functionau si cel mai probabil numerele erau falsificate. Dar….cuvantul unui stat nu il poti trata ca pe cel al unui om. Trebuie sa te porti cu el ca si cum ar fi litera de lege. Pt ca….de fapt cam asta si e. Numarul era fals? Pai sa se zica si sa stim ce bun era regimul. Era adevarat? Atunci insemna ce ziceam mai sus (retrocedari fara cap). Era tratat? Sa se stie.

      • UN LES..LA APARARE..IL CUNOSATECINEVA?PARERI..CRITICI?

        • e un zero, sluga, il stiu eu, vezi la contact

        • Ca de obicei, un ministru ce nu are putere. La fel ca majoritatea care au ocupat acest scaun, el personal nu le are cu armata. Acum, asta nu inseamna nici bine nici rau, ci inseamna ca secretarii de stat din acel minister il vor indruma (si forte exterioare, gen Uncle Sam). Deci, sunt interesat cine-s secretarii de stat.
          Altminteri….nu prea gasesc nici de bine nici de rau. Nu prea vad implicare in vreun scandal de coruptie. Tipul e economist, specializat pe contracte. in afara de absolvirea CNA (o gluma), nu vad altceva. Pare un yes-man, intrebarea e cui spune yes.

  33. FOST DIRECTOR LA APIA SATU MARE..CE TREABA ARE ASTA CU APARAREA??

    • E o problema spinoasa asta, nu? Eu nu stiu pe cine as pune min. Apararii. Poate pe vreunul de aici de pe forum 😀 . Nu indraznesti sa pui un general, ca astia sunt in mana sa ingroape armata. Civili cu preocupari profesionale ce tin de armata nu prea gasesti (gasesti poate cineva care se ocupa de psihologie; altminteri cine e cu armata e de obicei soldat).

  34. nu stiu frate..dar hai sa punem pe un pescar la sanatate..pe unul de la sanatate la armata,un drumar la sanatate..si tot asa..eu zic ca ar trebui macar sa fii avut de aface pana acuma cu armata..sa stie cu ce se mananca.ce le tre la soldati necesitatile lor..etc

    • Oh, nu ma refeream la Gabi Les asta. Asta e manusa pt mana lui Dragnos. Dar daca as fi nevoit sa fac eu un guvern maine….nush pe cine as pune. Civilii nu prea au de-a face cu armata. Sistemul european de gandire detesta armatele, totul e pe soft-power. Si atunci, de unde? Cand ai intalnit ultima oara un specialist de marketing cu experienta in domeniul apararii 🙂 ? Sau un economist?
      Militaria e o stiinta. Trebuie sa stie al naibii de multa istorie, sa stie cum s-au facut contracte in trecut,ce a mers bine, ce nu a mers si de ce, sa cunoasca doctrina noastra, a aliatilor si a dusmanilor, sa intelega prioritatile pe timp de pace si de razboi, posibilitatile geografice, sa fie expert in sisteme de armament si trenduri viitoare. Si asta e doar partea militara 🙂 . Mai trebuie sa fie bun negociator si economist (ca sa poata sa faca contracte klumea cu producatorii de armament), bun la organizat grupuri de oameni si alte asemenea chestii civile. Unde ai intalnit ultima oara pe cineva de genul asta 🙂 ?

  35. eu cred ca taxele in Romania sunt structurate gresit – penalizeaza munca.

    ideea mea ar fi cresterea inapoi a TVA la 20 sau chiar 21% si reintroducerea accizei la combustibil pentru a se obtine desfiintarea CASS (aia e o obligatie fara sens in conditiile in care dreptul la sanatate e garantat in Constitutie).

    trebuie reduse contributiile, taxele pe munca sunt mult prea mari. as plati bucuros si 20 centi in plus la combustibili daca s-ar reduce drastic taxele pe munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *