Fabrica de Pulberi Fagaras… tot pulbere

 descarcare

Spicuim din ultimele „noutati” (sursa Bzb.ro) legate de Fabrica de Pulberi Fagaras, de prin luna noiembrie a acestui an, in plina campanie electorala:

După ce Mihai Popa, candidat pe listele PSD Braşov pentru Camera Deputaţilor, a anunţat că în Făgăraş, Zărneşti şi Braşov ar putea fi realizate trei fabrici în domeniul industriei de apărare în sistem „green-field” (construite de la zero), colegul lui de partid, Marius Dunca (foto) (candidat la Senat), a prezentat câteva prevederi cuprinse în planul de guvernare al social-democraţilor, unele vizând zona Făgăraşului.
„PSD doreşte să respecte angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru acest domeniu. Sunt patru obiective principale, printre care revitalizarea industriei de apărare şi a cercetării în domeniu, susţinerea parteneriatelor strategice cu SUA, NATO şi UE. Concret, în judeţul nostru dorim redeschiderea Fabricii de Pulbere Făgăraş, lucru pentru care sunt necesare 4 milioane de euro. Există utilaje aduse de Guvernul Ponta, în urma unei investiţii de circa 10 milioane de euro, dar stau nemontate în curtea fabricii. Nu se poate să importăm, când putem produce, de vreme ce am avut resursa umană”, a declarat Dunca.
Marius Dunca susţine că România nu a mai investit în retehnologizarea unităţilor din industria militară de foarte mulţi ani: „Dacă nu facem asta, nu putem facem faţă cerinţelor UE şi nu ne putem ridica la nivelul cerut de piaţă”.

 

Romaniamilitary:

Pe scurt, e pulbere…

Inutil sa mai mentionam ca fabrica trebuia sa inceapa productia la inceputul lui 2016, dupa o amanare de un an fata de planul initial…

Situatia imi aminteste de cea a spitalelor care aveau depozitata in holuri aparatura de milioane de euro primita donatie dar nu reuseau sa aloce cateva mii de euro ca sa refaca reteaua electrica pentru a putea folosi respectiva aparatura… asa ca aparatura astepta cu anii expirarea, ca nici vorba de folosire!

Ce nu se mentioneaza in articol este ca pentru a fi rentabila productia, este nevoie de comenzi semnificative… deoarece atunci cand a fost ales planul de investitii, s-a ales varianta ieftina, de doar 10 mil. euro, care insa nu rezolva problema eficientei productiei.

Investitia mai serioasa intr-o linie tehnologica calibrata pe costuri mai reduse, care facea rentabila productia si la loturi mici, urca la 20 mil. euro… Asta e, cam greu sa faci ceva, iar mai apoi si mai greu sa faci bine ceea ce faci.

Deci asteptam inca o finantare de 4 mil. euro plus o super-mega-comanda (ca si in vremurile bune, demult apuse) din partea unui client de incredere (care o fi ala?)! Sau daca nu, productia va continua pe pierdere, ca doar asa e obiceiul. Potrivit raportului contabil pe primul semestru al lui 2016 (aici), fabrica este pe minus: venituri din exploatare 3,3 mil. Ron/ cheltuieli cu personalul 2,7 mil. Ron, cheltuieli exploatare total 3,6 mil. Ron.

Asteptam noul guvern, s-o vedem si pe asta, o noua scamatorie!

 

Marius Zgureanu

25 de comentarii:

    • buna dimmineatza..nu ma dau mare specialist in domeniu..dar..fabrica asta sau poate si altele..care produc munitiile aferente..nu ar trebui sa intre la prioritati..?adica..nu ar trebui pornita de urgentza?mergem la razboi fara arcuri si sageti?asta e minimul ce ar trebui asigurat..noi visam tancuri si avioane si nu suntem in stare sa producem gloante..?se termina gloantele si..o dam la negocieri?importam munitie din serbia?doamne..fabrica asta ar trebui pusa la prioritati nationale..nu ne jucam cu asa ceva.parerea mea

  1. Mergem inainte , ca ” inainte ” era mai bine …
    E bine si asa , rau cum e … ca se poate si mai rau .
    Dar nu va spun cum , ca le dau idei .

  2. Dragilor,
    Eu am copilarit la Fagaras. In zona Combinatului era o armata de oameni pe vremuri. 3 Schimburi. Erau magazine, frizerii, cofetarii , tot ce iti doreai gaseai acolo…chiar si pe vremea lui Ceasca…acum totul e o ruina. TOT.

    Si atunci stau si ma intreb, cum sa nu fie oamenii nostalgici?

    1
    • era plina tara de orase industriale cu zeci de mii de romani lucrand la foc continu.nirmal ca te atasezi emotional cand o viata ti-ai petrecut-o intre acei pereti,ti-ai facut prieteni si ai intemeiat o familie acolo…suntem oameni nu roboti.insa beneficiul pentru muncitori a fost insignifiant ,plus valoarea muncii lor a intrat in conturile statului pentru a fi gestionata de o clica de odiosi care isi mimau pana si crezul lor politic,dictatura proletariatului.oamenii nu nici o vina,indiferent de clasa conducatoare au tras in jug .si-au facut datoria fata se tara.

      • Da asa e. Perfect de acord. Oamenii au platit tributul. Dar lichelele care ne conduc si pe noi si pe altii sunt cei care profita de pe urma muncii noastre.

  3. Dar niste pulberi pentru artificii si petarde nu poate sa produca pentru a deveni profitabila? Ca tot este sezonul…

    De ce sa importam din China cand putem produce noi ca doar avem salarii mici si teoretic ar trebui sa putem concura artificiile chinezesti la care se adauga si cheltuielile de transport, profitul intermediarilor, taxe, etc.

    Nu se poate face o productie militara cand sunt comenzi ferme si o alta productie civila cu care sa invadam piata UE pentru artificii? 🙂

    • cred ca e o mica diferenta intre pulberile alea si specializarea fabricii…

      1
    • Poate fi luată ca o glumă, însă e un dram de adevăr. Fabricile din apărare vor trebui să îmbine producția civilă cu cea militară pentru a supraviețui. Nu degeaba se spunea că la Cugir se fabrică mașini de cusut după avioane.
      Al exemplu – IAR Craiova poate produce IAR99TD atunci când sunt comenzi din partea armatei, în rest ar trebui să producă un avion civil, cum ar fi IAR AeroTaxi.

  4. Multe zeci de ani am vazut autobuzele tixite(erau cate 4-5 curse duble/zi pe fiecare ruta) care duceau si aduceau muncitorii(peste 15.000) dela Combinat, UPRUC si alte industrii din Fagaras.
    Dece ar face acum ceva PSD-ul ce n-a facut in cei 18 ani in care a condus din cei 27 trecuti dela lovilutie ? Ce i-a impiedicat pana acum ?
    Si au sa mai treaca 4 ani si iar o sa vedem ca acestea sunt angajamente electorale care difera de politica de dupa castigarea alegerilor ?!

  5. „Majoritatea instalatiilor de productie sunt noi, cu tehnologie moderna si un grad mare de automatizare, ceea ce ne permite sa obtinem produse de calitate la preturi accesibile.” extras de pe site-ul lor, pe mine ma paleste rasul.

  6. Parca se astepta finalizarea investitiei in statia de epurare ? ! … din cate mai stiu era vorba de obtinerea autorizatiei de mediu … dar astea teoretic trebuiau finalizate in prima parte a lui 2016… acu’ trebuiau sa duduie utilajele alea ‘moderne’

  7. Articolasul respectiv este un amestec de adevar si minciuna, iar autorul sau este batut in cap. Multi absolventi mai ies din facultatile de istorie.
    Pe de alta parte, granita de est si de nord a Moldovei a fost fluida tot timpul. Da, am stapanit zone intinse mult dincolo de Nistru, iar pana tarziu, spre sfarsitul sec. XIX, populatia romaneasca acolo a fost majoritara, in zone intregi nefiind picior de rus.

  8. Cumva modernizarea in discutie va permite realizarea unor lovituri care sa depaseasca 45km ?

    1
  9. Si iarasi… peste cateva luni, fabrica de pulberi se va deschide. Si tot asa pana la anul nou, si la multi ani (sper ca nu!) …
    Cred ca li s-a blocat usa blindata de la intrare, cu cheia pe dinauntru, de cativa ani si nu reusesc sa o deschida 🙂
    http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ce-planuri-ale-ministrul-economiei-cu-industria-de-aparare-716329

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *