SpaceX si Istoria

Dupa ce a tot lansat rachete si a dat uneori cu ele de pamant, SpaceX se pregateste sa faca istorie. In noaptea asta, la ora 1:27AM (22:27 UTC) ora Romaniei, se va lansa misiunea SES-10. De ce este istorie?!

Pentru ca prima treapta a rachetei Falcon 9 a mai zburat si cu misiunea CRS-8 in aprilie 2016. Daca in seara asta n-o fi sa fie mai exista o fereastra de lansare sambata spre duminica 1/2 aprilie la aceiasi ora.

Misiunea SES-10 are scop dual, pe de o parte va lansa un satelit de comunicatii pe o orbita geostationara, iar pe de alta parte SpaceX incearca sa-si consolideze tehnologia recuperarii primei trepte a rachetei, aducand-o pe aceasta prin aterizare controlata la sol, in pozitie veticala.

Aterizarea va fi, daca va fi, in Oceanul Atlantic la bordul navei „Of course i stiil love you” si daca avem noroc ca totul sa decurga bine vom putea urmarii in direct toate etapele acestei misiunii, posibil istorice.

Iulian

 

30 de comentarii:

  1. Da, nu au doborit-o in apa, nu a explodat, satelitul s-a desprins. Nimic deosebit. 🙂 Sau din contra, totul e deosebit.

    Spuneau ca racheta e 62mUSD, din care treapta I e 80%, combustibilul pentru o lansare fiind 200kUSD adica maruntis fata de restul. Si scopul e sa refoloseasca de 10 ori prima treapta.

  2. Civilizatia prometeica euroatlantica la superlativ…domeniul cercetarii spatiale este singurul in care i as ura si Eurasiei din suflet mult succes…concurenta, in special in acest domeniu e .binevenita

  3. Au recuperat și treapta a doua (cu parașuta în mare), planul e ca pe viitor și aceasta să aterizeze prin forțe proprii la fel ca prima treaptă.

  4. Daca ne gandim bine, e primul progres real si substantial al tehnologiei de ajuns pe orbita. Toata lumea pana la SpaceX folosea rachete mari si scumpe de unica folosinta. Se vor reduce mult costurile de lansare, practic se reseteaza jocul pe alte baze. Eu astept sa vad concretizandu-se si pe celelalte initiative ale lui Musk privind zborul spatial. Deja toata lumea il priveste cu alti ochi 🙂

    1
  5. Gogu' de la cazane

    De ce este preferata metoda recuperarii cu motor in detrimentul celei cu parasuta in mare?
    Mie mi se pare mai complicata si mai scumpa.

    • Vad mai multe raspunsuri:
      – cercetare pentru frinare la ajungerea pe Luna, Marte, etc.
      – costuri mai mari cu recuperarea din apa
      – probabilitate mai mare de deteriorare in urma contactului cu apa (fizic si chimic)
      – timp si cost mai mare de pregatire pentru zbor dupa ce a ajuns in apa
      – imagine

      • Ai uitat cea mai importanta: controlul aterizarii.

        • O trecusem la cercetarea pentru frinare, dar ai dreptate, poate fi explicatie separata.
          Oricum, este de remarcat faptul ca fiecare lansare efectuata era si un prilej de a testa R&D efectuat intre timp pentru recuperarea treptei I – utilizarea a 3 motoare, apoi a unuia singur, adaugarea grid fins, telemetria, sistemul de ghidare al Falcon. Chiar si cind nu au putut pune racheta pe drona din cauza furtunii, au folosit ocazia pentru a culege date, coborind-o pina in mare, ca si cind ateriza.
          Chapeau bas pentru toti inginerii SpaceX.

          1
  6. A furat ideea de la Dumitru Popescu si acum fac pe shmecherii.

    • Eu am zis ca ARCA sint profesionisti. Mai nou ARCA lanseaza sateliti si au o racheta functionala. Se pare ca au schimbat si ajutajul motorului Executor pentru a lansa sateliti. In plus, la 1mUSD sint ieftini fata de SpaceX. Sa nu mai spun ca au facut ei turbopompele, nu le-au cumparat gata facute.

      The Haas 2CA, a Single Stage to Orbit (SSTO) rocket named after Austrian-Romanian medieval rocket pioneer Conrad Haas (1509-1579), can launch 100 kg (220lbs) of payload to low earth orbit. The rocket has one stage that is fueled by hydrogen peroxide and kerosene. ARCA Space Corporation secured preliminary partnerships with NASA’s Kennedy, Ames, Wallops, Marshall, Stennis and Johnson Space Centers aiming to increase the flight readiness of the vehicle that is scheduled for the first flight in 2018 from Wallops Flight Facility. ARCA has also started the FAA licensing process and is currently seeking to secure a partnership with an US defense agency. The SSTO launcher configuration, using the Executor Aerospike engine, is designed to deliver the following results:
      Payload to LEO: 100kg (220lbs)
      Responsiveness: 24h
      Cost/launch: $1,000,000
      Cost/kg (lb): $10,000 ($4,545)

      http://arcaspace.com/en/haas2c.htm

      1
      • Pe mine ma intereseaza chestii care pot duce omenirea in Cosmos.
        Micro-satelitii sunt si boring si un dead end periculos. Cubulete din sarma si folie care zic „beeep”. Si care contribuie la sindromul Kessler in maniera majora (dat fiind ca nu prea au sisteme de de-orbitare).
        Cat despre ARCA….sa vad ca o lanseaza. Am mai vazut prezentari de-ale lor pompoase.
        (Si, in treacat fie spus….realizarile aconomice ale americanilor nu ma intereseaza)

        • Avem un detector de ironie defect? 🙂
          Evident ca sintem de acord in legatura cu ‘realizarile’ ARCA. Au capacitatea de concentrare a unui peste – 10 secunde. Cum gasesc ceva interesant, jeap un film cu CGI si propaganda ‘truli a brieakthru in technology’. Apoi liniste si 6 luni mai tirziu alt ‘briekthru’.

    • Octavian, daca nu era o ironie, poti arunca lumina asupra ARCA? Sint o multime de lucruri pe care eu personal nu le inteleg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *