Starea deplorabila si disperata a aviatiei de vanatoare romane

Scrisoare deschisa catre noul Ministrul al Apararii

Domnule ministru stiati ca anul acesta un pilot de vanatoare zboara sub 30 de ore pe an, si asta in conditile in care multi piloti tineri nu au alocata nici macar o singura ora de zbor?!

Numarul mic de ore de zbor, are ca principale cauze:

-bugetul rahitic alocat apararii

-resursa la limita a avioanelor care inca se mai pot ridica de la sol. Cu o problema si mai mare in cazul “dublelor”.

Stiati ca Romania mai are maximum 24-28 de avioane MIG-21, inclusiv varianta de atac la sol si dubla comanda, care pot fi ridicate in aer, ca situatia “dublelor” este aproape de punctul de rupere?!

Si asta in conditile in care de mai bine de un si jumatate, nu se mai fac treceri pe MIG-21 Lancer!

MIG-21 Lancer C, aer-aer

MIG-21 Lancer A, aer-sol

Sunt constient,  ca la nivelul actual de zbor, de sub 30 de ore pe an, viata pilotilor este in mare primejdie, datorita lipsei acute de antrenament?! Ca foarte multi piloti de vanatoare, crema-cremelor in orice armata, pleaca catre C-130 si C27J?!

Singura ramura a Aviatiei Militare, care zboara, este cea de transport. Ba chiar zboara la limita de sus a sigurantei zborului, anumiti piloti de pe C-130 atingand 400h/an, o valoare deja periculoasa. Practic pe aviatia de transport se zboara mult pentru ca avem putine avioane si putini piloti, fata de necesar, in timp ce vanatoarea-bombardamentul, este pe punctul de a disparea complet, si ca tehnica de lupta si ca personal, din lipsa avioanelor si a orelor de zbor alocate (buget).

IAR 99, singurul avion care inca mai are o resursa decenta

Nu mai trebuie amintit aici cat de aglomerate sunt aparatele IAR 99, din cauza opririi trecerii pe supersonice…cat or mai rezista si astea. Iar daca ne uitam ca in ultimii ani promotile de piloti de vanatoare abia ating o mana de oameni, sub 15/an, nu putem decat sa constatam ca ne apropiem de punctul din care nu va mai exista intoarcere, iar aviatia de vanatoare a Romaniei va fi istorie.

In acest moment Romania NU MAI ARE  de facto aviatie de vanatoare si atac la sol!!! Ca in mai putin de doi ani nu vom mai avea ce reface din RoAF, ramura vanatoare-bombardament si asta datorita faptului ca cei “batrani” pleaca, iar cei tineri nu au pe ce zbura?! Se doreste distrugerea capacitatii de lupta a RoAF?! Trebuie sa ramnem doar o aviatie de tip “caraus”, dotati doar cu transportoare?!

Sunteti general, iar asta implica faptul ca nu sunteti politician, iar in calitatea dumneavoastra de ofiter superior al Armatei Romane, ce puteti face si ce aveti de gand sa faceti cu aviatie de vanatoare-bombardament a Romaniei?!

In acest context, ce are de gand ministerul sa faca?! Dar noul guvern?!

Foto: MApN

83 de comentarii:

  1. Pot să răspund eu? Nimic!

    Cu asta ia pus capac: „Sunteti general, iar asta implica faptul ca nu sunteti politician” Îți dau exemple și de alți generali: Oprea, Onțanu, etc.

    • Nu ca noul ministru ar putea face ceva, dar nu se pot compara mizeriile de Oprea si Ontanu, care sunt mai inainte de toate politicieni. Nu mai spun ca sunt facuti generali la apelu de seara, i-as pune sa faca drepti-culcati pentru tot restul vietii de acum inainte. Niste mizerii ordinare de „oameni”, sobolani sau cum mai vreti voi.

      • Nu va entuziasmati. A mai fost pe la aparare si nu a facut nimic . Este tot un general de carton. O spun cu parere de rau. La aparare trebuie un om cu anvergura, cu viziune politica, nu neaparat un fost miitar. Nu avem capacitatea intelectuala si nu stim sa exploatam oportunitatile oferite de pozitia noastra strategica si noile provocari din zona noastra de inters. Pacat, avem oameni deosebit de capabili dar i-am trimis in Afganistan sa apere un aeroport dupa ce au indeplinit functii de generali in comandamentele NATO. pentru a instala o rubedenie in cea mai inalta pozitie militara. Ne meritam soatra pe deplin si cred ca in curand o sa ajungem mai rau ca pe vremea impuscatului. Nimeni nu a pus problema respectarii angajamentelor noastre fata de NATO. Au inceput sa ne trateze ca pe Unguri (pacat ca nu exista proceduri de dat afara din NATO).

  2. George,

    Atata timp cat este an electoral o sa-i doara fix pe toti in basca – Micci si berea reprezinta pentru ei investitia suprema – investitie „mica”, profit pe masura – VOTURI!
    Absolut toti „politicienii” nu au in cap decat CIOLANUL…..

    Trist, dar adevarat!

    • micii … sorry pt greseala

      • Atata timp cat micii si berea pot cumpara voturi, inseamna ca meritam ce ni se intampla. Asta ne e nivelul. Pe de alta parte nici nu ai ce sa votezi. Nu functioneaza nici macar criteriul raului mai mic.

        Nici guvernul asta nu va face nimic in privinta armatei. Si nici urmatorul. Cel mult mici investitii care sa permita armatei sa functioneze pe avarii, ca si pana acum.

  3. Nu o sa faca nimeni nimic bre. Fierataniile o sa cada din cer si cu asta basta. App ce e mare tam tam cu r.moldova si unirea care se vrea de mai multi sau mai putini?parearea mea e sa-si vada fiecare de treaba lor si gata, cati moldoveni vor oare unirea cu romania? In cazul in care se vorbeste mai multa rusa decat romana acolo ar fi cazul sa nu ne mai dam mari patrioti si sa facem scenarii cum ne-am uni noi cu r.moldova ca suntem vai de capul nostru si f multi oameni inclusiv eu vor sa plece din jegul asta de tara!

    • Mihai-Cristian

      nimeni nu te tine cu forta in tara asta si „app” de unde sti tu ca se vorbeste mai mult rusa decat romana? Ivanii inca se zgarie pe ochii ca dupa 200 n-au reusit ‘performanta’ asta, in + poate unii vorbesc ruseste si din nevoie…. iti pot da exemple.

  4. Tocmai ca nu ma tine nimeni cu forta aici vin cam rar pe aici si vad ca lucrurile merg din ce in ce mai rau! Eu sunt agent de vanzari in uk si lucrez si cu oameni din r.moldova care vb romana foarte putin si nu dau doi bani pe unire si alte porcarii de astea ei spun ca le e mai bine asa! S-a facut un calcul pe aici cam cat ne costa unirea si nu vad de ce am cheltui atatia bani pe o tara rusificata cand s-ar putea de ex construi spitale in tara asta de 2 lei!

    • In acest caz te invit sa nu mai treci pe aici prin …” tara asta de 2 lei” …. Tara aceasta se cheama Romania, este tara in care te-ai nascut si ai primit o educatie – educatie care te-a ajuta sa lucrezi in UK!Din fericire, suntem din ce in ce mai multi carora le PASA si vor reusi sa schimbe cate ceva in bine.

      • Eu i-as recomanda sa nu uite de unde a plecat si ca e roman si in cativa ani sa se intoarca intr-o Romanie care si-a asumat clar un nou drum catre prosperitate.

    • @Black-scorpion.Asa e. Sunt multi cetateni ai R.Moldova care poate nu dau 2 bani pe Romania…le trebiue doar cetatenia romana(sic).Dar eu cunosc cetateni ai R.Moldova care sunt mult mai Romani decat majoritatea romanilor !

    • in tara asta de 2 lei te-ai nascut cred, macar ai bunul simt si respect-o,
      sunt foarte multi oameni onesti si muncitori aici, nu kkciosi ca tine care-si ponegresc tara
      ai fost in uk degeaba, nu ai invatat nimic
      si eu am muncit 3 ani acolo si am vazut cum vorbesc despre uk si cum ar vorbi indiferent de situatie
      din cauza unora care se aseamana cu tine suntem intr-o situatie dificila

  5. Parca am citit undeva acum ceva timp ca romania da in fiecare an r.moldova cateva milioane de euro asa de pomana…bine ca sunt bani pt r.moldova da nu sunt bani pentru pensii…astept cu nerabdare ziua cand nu voi mai fi cetatean al acestei tari!

    • Esti penibil. Ramai la tine acolo in UK si da-te mare cu numele tau nou, Gioni Romanesq, zicandu-le la aia pe o engleza stalcita, „aim britisH, from Londan”. Eu am avut colege cu nume rusesti, din R.Moldova si vorbeau rusa dar si romana la perfectie, fara cuvinte neintelese, nu mai vorbesc de familiile de romani curati, care sunt extrem de multi. Oamenii din afara Chisinaului sunt toti romani, dar daca esti incapabil normal ca nu intelegi asta. Eu personal daca m-as fi nascut in R.Moldova, mi-as fi dorit sa apartin de Romania. Dar m-am nascut in Romania si punandu-ma in locul lor, imi doresc sa ne unim pentru binele lor, dar si al nostru. Am fi o tara foarte mare a Europei si asta ar conta in influentele economice.

    • din pacate aia din uk nu o sa-ti dea cetatenie pt ca suntem si noi in ue
      ma intreb, tu ce cauti in ROMANIA, pleaca si fi sclav in continuare in uk

      • Mai bine sclav in UK decat sclav pe banii tai in Romania.

        Apropo, pentru un patriot, scrii foarte prost in limba romana. Ai putea sa-ti respecti tara incepand cu limba oficiala, pe care, evident, nu ti-ai insusit-o la scoala.

  6. Iti vine sa te iei cu mainile de par cand auzi pe vreunu de la conducerea mapn vorbind, NIMIC despre avioane…
    Doar „chestii” despre NATO si cat de europeni sunt ei.
    ABSOLUT NIMIC despre, eu stiu, tehnica, doar de relatiile cu „aliatii” nostri dragi…
    Vorbe, vorbe, si iar vorbe.

    • Nu vorbesc deoarece habar nu au! Numiti politic sau pe pile, nu pe criterii profesionale. Avem vrafuri de programe de inzestrare pe hartie, suntem campionii Europei, dar cand sunt intrebati daca s-a materializat ceva …. „greaua mostenire, situatia economica, lipsa de resurse (spagi), etc”
      Ce le poti cere? Onoare? Oau! aia este pentru cei din teatrele de operatiuni, nu pentru „Inaltimile lor”
      Toti isi dau cu parearea..F-16, SAAB, rafale … etc, dar fir-ar ea sa fie de treaba, ce spune Doctrina Militara, ce spun pilotii, tanchistii, navalistii, infanteria – sau PROFESIONISTII nu au ce cauta in ecuatia aceasta?

    • poate ponta va vrea ceva avioane…..ha ….ha…ha…

  7. Situatia e deplorabila si disperata in general, nu fix la aviatia de vanatoare.

    Aviatia de vanatoare merge pe drumul Tractorului Brasov, ARO Campulung, Arpechim Pitesti etc.

    Asa ca nu ma prind care e problema voastra, este in trend. Totul este in parametri.

    Ah, aici fiind un blog de visatori pe probleme militare, or sa vina oameni si or sa scrie articole despre F16 fabricat sub licenta in Romania, despre noile elicoptere de atac, despre noul IAR99XT si cum o sa-l vindem noi Polonezilor, o sa ne certam pe care multirol e mai bun pt Romania etc.

    Nu prea inteleg de ce se mai scot promotii de piloti in conditiile in care aviatia practic se desfiinteaza. De ce mai baga si femei, una trecu pe MIG21, fantezii din astea si le permit aviatiile cu multe avioane la activ, la o aviatie militara cu 20 de aparate care stau sa se rupa in zbor nu le vad rostul. Dar ma rog, la generalii aia la metru nu li se pare o problema. Sau probabil totul e la misto.

    Lui nenea ala ministru poti sa-i scrii scrisori pana iti cad degetele, nu cred ca au vreo valoare practica.

    Generalisimul asta n-o sa faca nimic, ca si cei dinaintea lui.

    Guvernul e de tranzitie, pana la alegeri.

    Si dupa alegeri vor fi tot ei sau alti lihotitzi veniti la furat, asa ca nu visati multiroale.

    Aviatia supersonica este foarte costisitoare. De ce sa bage banii aia in cai verzi pe pereti, sa se distreze pilotii cu ele, cand ai pot baga in pomeni electorale, in pusculita de partid, in banci in Elvetia, intr-o vilutza modesta, un Merz modest, o cabanutza modesta la munte, un iaht modest, o amanta modesta etc.

    Uitati-va aici:
    http://www.gandul.info/politica/ministrul-tombola-cine-este-ioan-mang-noul-ministru-desemnat-al-educatiei-cel-care-i-a-luat-locul-doamnei-standford-9599089

    la poza a treia: este extrem de elocventa pt Romania – retardatul fomist cu drept de vot si politicianul borfas.

    Ambele personaje sunt romani, nu sunt extraterestri.

    Ce are de gand ministerul sa faca? Or sa-si ia salariile.

    Ce o sa faca guvernul? O sa-si peticeasca fondurile pana la alegeri.

    Ca se desfiinteaza (de fapt e desfiintata de mult) aviatia de vanatoare: cum zice romanul, asta e. A fost buna cat a fost.

    Problema e ca o sa ramanem si fara tancuri, si fara nave de lupta (de fapt am ramas si fara alea), si fara rachete AA si fara tunuri etc.

  8. Nu le pasa politicienilor nostrii, cu atat mai mult ministrilor! Ei fac doar ceea ce este mai bine pentru partid si buzunarul propriu. In rest, fiecare sa se descurce! Pai nu ei au zis ca Armata- „este Armata si trebuie sa se descurce cu ce au”? Ideea este ca Armata, cu atat mai mult ROAF, NU SE MAI POATE DESCURCA cu finantarea actuala, fiindca „tara atat poate” -ce m-am saturat de placa asta, dar poate sa-i ajute sa prospere pe „elita natiunii”! Daca citesti Observatorul Militar, se vede cat de „mandrii” sunt c-au reusit sa se „descurce”, ba chiar la superlativ…In realitate, vai mama lor, dar cine are curajul sa cracneasca? NIMENI! Locurile caldute si „productive”, trebuiesc mentinute…S-au cheltuit milioane de euro pentru scolarizarea si initierea in tainele meseriei, a pilotilor de vanatoare. Dureaza cativa ani ca un pilot sa devina as in meserie, deci, daca nu zboara, pilotii -considerati in orice stat normal ELITE- se DEPROFESIONALIZEAZA, iar cheltuiala si anii pierduti cu formarea lor se duc pe apa sambetei. Si asta, fiindca niste idioti din conducerea statului si a MApN nu vad mai departe de afacerile si interesele proprii, iar in caz de Doamne-fereste, „sunt alaturi de familiile greu incercate”, ale pilotilor si militarilor care cad victime neglijentei, nepasarii si prostiei politice. CUI II PASA? Doar noua -cei ce scriem, comentam, dezbatem, analizam, propunem si chiar suferim atunci cand vedem cum decurg lucrurile in Tara si Armata noastra- celor de pe blogurile cu tematica militara. Pacat insa ca n-avem puterea de a schimba ceva, atunci cand trebuie, dar cu siguranta, pe aceste bloguri se gasesc oameni care cunosc mult mai bine Armata decat cei care o conduc. Nu am niciun dubiu in acest sens! Iluzii nu cred ca are rost sa ne facem, cel putin in urmatorii doi ani este greu de crezut ca se v-a misca ceva, fiindca „mostenirea este grea, bla-bla…”. Traditia conteaza, nu?

  9. Tocmai a spus unu care va fi in nu stiu ce minister din USL ca Romania poate sta fara armata da nu fara militie, poate nu sa exprimat exact cum am spus eu, dar 99% asta a spus clar, ca fara armata se poate „trai”…

    • Daca ala a zis asa ceva, este un mare cretin! Da’ are dreptate ca Politia/Militia este utila pentru EI! Fiindca, Armata nu poate sa le protejeze Mersanele, sa le deschida cale libera cu girofarul, ori poate sa le pazeasca augustele figuri…Asta-i marele nostru „noroc”, suntem condusi numai de catre idioti, panglicari, mincinosi si hoti, intr-un cuvant, PATRIHOTI! Daca „cei noi”, noul Guvern, porneste de la ideea asta in legatura cu Armata, inseamna ca de fapt NIMIC NU SE SCHIMBA! Dar, cand s-a schimbat ceva, dupa 1989 incoace? Din 1995 incoace, de cand s-a pus problema inlocurii MIG-urilor, nu s-a facut nimic in afara binecunoscutelor si „utilelor” studii de fezabilitate, platite cu bani grei de catre MApN -dar normal, trebuiau sa vada intai cere-i „cel mai bun, cel mai indicat si cel mai ieftin” avion pentru ROAF. Interesant este faptul ca nici astazi, n-au reusit sa se dumireasca si sa faca naibii ceva, doar promisiuni si F-16, ce-l anticipeaza pe F-35. Exista, dar lipsesc cu desavarsire! Eu zic ca deltaplanul este ideal pentru ROAF -nu consuma resurse, este eco si n-are nevoie de piste pentru decolare/aterizare, basca intretinere si mentenanta. Mai mult decat atat, bugetul MApN si l-ar permite, iar pilotii nu si-ar pierde indemanarea de a zbura. Pentru ideea asta „minunata”, voi astia din conducerea MApN/ROAF, daca cumva cititi acest blog, solicit „drepturi de autor”…Adica nu, am glumit, n-aveti buget pentru ideile altora, ci doar pentru cele…proprii (ca acestea lipsesc cu desavarsire, nu mai conteaza, ele „exista”).

      • f16,f-18,f22,f-35, dar cand se ia in consideratie si su 37,un avion mult mai bun decat tigaile de 40 de ani ale amerlocilor sionisti

  10. Pfft @avionu de aia e tara asta e asa cum e pt ca e locuita de foarte multi ******* ca tine!daca tu crezi ca unirea cu moldova va aduce beneficii romaniei esti cam **** **** sa nu zic prost, pai in primul rand economia romaniei nu-si permite asa ceva, in al doilea rand nu uita ca romania a luat niste miliarde de la fmi pentru a putea plati pensiile si salariile , in al treilea rand de ce dracu imi bat eu capul sa explic ceva unui gibon ca tine?

    Comentariu editat. ATENTIE LA LIMBAJ!!!!

    • @avionu nu te-a insultat. Te rog sa pastrezi o limita a decentei in postari. Fiecare avem dreptul de a ne exprima pe acest Blog liber – fara autentificare, cenzura, etc.

      • GeorgeGMT – scuze ca mi-am permis sa-l atentionez pe @black-scorpion, dar nu cred ca acest tip de limbaj se preteaza acestui Blog. Multumesc anticipat.

    • iNTOTDEAUNA ROMANIA SE SCRIE CU „R” de tipar, pt ca rau sau sarac asa cum o fi, din pamantul asta ne-am nascut cu toii. Nu e vina Tarii ca noi, tu inclusiv, suntem atat de imbecili ca nu putem rezolva probleme unei turme de corupti nenorociti. Nu e vina Romaniei pt manele, telenovele, tarfele si filfizonii din cluburi, prostimea ajunsa parlamentara, ministri anlafabeti cu diplome ticluite. Este vina noastra ca-i rabdam.
      Asadar atentie la limbaj si atentie mare la numele ROMANIEI. Tara asta va fi aici si dupa ce noi ne vom intoarce in tarana ei…Un pic de respect pentru propria mama nu face deloc rau!

    • exact, de ce-ti bati capul sa-mi explici tu mie? Ia mai bine stai in banca ta si uita de tara asta, ca pentru tine tot nu conteaza. Este treaba mea sa gandesc cum vreau, daca gandesc prost pe mine ma afecteaza, ca eu sunt aici. Pe tine insa nu te afecteaza ca esti acolo si pe deasupra mai si votezi. Fa-ne te rog un serviciu si nu mai vota pentru tara asta, decat atunci cand te vei stabili aici. Si apropo de gibonu din mine, am votat de putine ori pana acum, ca n-am prea multi ani la activ, dar nu m-am inselat niciodata, iar oamenii votati de mine, cu gandirea mea asa redusa cum e ea, au cam confirmat. Si fata de majoritatea plecatilor ca tine, care au contribuit enorm la cele doua mandate ale fostului guvern care ne-a demolat, eu nu am votat niciodata cu ei si ma mandresc cu asta. Si inca ceva, nationalist nu esti, cetatean al acestei tari nu esti, vulgar esti, arogant esti, emigrant esti, la politic pun ramasag ca esti slab, nici nu stiu cum sa te definesc, esti si tu ceva…

      • emigrant esti….ce inseamna asta
        inseamna sa intelegem,ca la putinii ani ptr votat care-I ai intelegi multe
        daca el te-a jignit ,raspunde-i nu generaliza
        si eu sunt emigrant ,nu am contribuit ,dar eram sa spun asa in unele idei cu …cei dinainte,ceea ce nu presupune ca nu voi fi de accord daca cei noi vor face ceva,experienta imi spune ca politica nu ne schimba pe noi si nici nu ne da de mancare….precum experienta imi spune ca inainte de criza intrau in tara peste 4,5 miliarde de eur sub forma de remese carora s-a datorat in parte cresterea economica ptr ca actionau precum investitii straine directe si direct in consum,cam pe unde crestea economia,cum experienta imi spune ca orice schimbare nu e neaparat buna….asta o sa o vedem cu multirolul,ptr ca daca exista o anumita vointa si se ajunsese la un minim acord…acum o iau de la capat
        in incheiere ,din moment ce avem bulletin si pasaport romanesc,suntem cetatenii acestei tari….nu stiu cati politicieni s-au sinchisit sa-si dea seama ca sunt peste 4 milioane de romani prin afara ,practice fiecare familie are un membru prin afara si singurul ce s-a sinchisit sa-i intrebe ce-i doare si sa-i viziteze a fost basescu….de asta si admiratia multora ptr el ,daca ponta si antonescu ar face acelasi lucru ar fi de respectat
        si nu suntem toti nici capsunari si nici prostituate…si chiar de a-m fi tot cetateni ai acestei tari a-m ramane

        • pai generalizez, pentru ca am vazut multe interviuri cu cei de afara si erau paraleli cu actualitatile din tara. pe deasupra, ultimul mandat al piratului a iesit pe sprijinul foarte mare al acestora. Este adevarat ca s-au si falsificat voturi, dar oriunde te uitai in media cei de afara erau pro guvern. Si nu dau vina pe ei pt asta, sunt pur si simplu dezinformati, dar macar pt asta sa nu voteze decat daca sunt in tara, mie asa mi se pare corect. Pentru ca e usturator sa stii ca suferi in tara si datorita celor de afara, mai ales ca ei nu sunt influentati cu nimic de ce se intampla aici.

        • mentionez ca atunci cand spun in general nu ma refer la toti, ma refer la o majoritate, din cauza careia au de suferit toti.

  11. Trebuie sa recunosc ca in conditiile actuale o singura escadrila Ucraineana de su27 face praf toata aviatia romaneasca,in halul asta am ajuns.Nu inteleg de ce dobitocii care s-au perindat pe la MAPN nu au pastrat iar 93 si le-au demontat pe toate,sarbii inca mai zboara cu oraourile lor

    • Stai linistit ca ei nu mai au nici macar o escadrila

      • Nu au o escadrila de Su-27, dar au mai multe de Mig-29. Deci tot au ceva…A, era sa uit. Au sprijinul Rusiei 🙂

    • Pe ce punem pariu ca Ukraina asa cum o vezi are peste 36 de Su 27 operationale din care 4 duble? Pe ce punem pariu ca Ukraina mai are inca 24 de Mig 29 functionale si din astea 14 sunt deja un pic modernizate si upgradate

      • Nu asta este problema, conform noilor concepte strategice, noi cei din linia 1 nici nu mai contam. Stam la fel de rau ca si pana acum, daca nu chiar mai rau. Nu avem o viziune, o strategie pentru viitor. In anii 98 am fost pusi sa alegem intre F-16 si F-18 la niste preturi deosebit de avantajoase dar politicul a decis ca avem alte prioritati. In 1996 am avut ocazia sa vad prototipul elicopterului Dracula la Bell-Textron realizat dupa cerintele operationale impuse de noi. Daca va uitati acum la noile Cobre o sa vedeti ce trebuia sa producem noi in Romania. Atunci politicul a zis ca o sa facem ceva in comun cu Eurocopter. Sorry, povestea continua.

      • mai tata, cu ce va ocupati? Mai documentati-va. Voi chiar credeti ca o putere aeriana cum este Ucraina sta in cateva amarate de avioane/

    • ai mare dreptate cu su 27

  12. Pai uite, ma bag si eu in vorba, chiar daca nu ma pricep. Ce ma deranjeaza pe mine e lipsa unei viziuni pe termen lung.

    In primul rind avioanele, tancurile, vapoarele, pina si armele usoare nu sint decit scule. Sculele astea trebuiesc puse in miinile unor oameni calificati, in scopul indeplinirii anumitor obiective. Ori mie nu-mi e clar care mai e rolul armatei romane, dincolo de fraze ca apararea patriei, etc.. Odata ce ne lamurim ce face armata (apara teritoriul, activeaza pe afara la comanda NATO, etc.), trebuie sa ne lamurim si ce resurse materiale si umane avem la dispozitie. Numai dupa ce clarificam aceste aspecte putem discuta de inzestrare.

    Dotarea armatei romane e o problema care nu a fost niciodata rezolvata corect. Ajunge sa ne uitam la poze din WW1, WW2, RSR si o sa vedeti soldati care arata ca si cum ar fi luptat in razvoiul precedent (si cu rezultate corespunzatoare). Cred ca e timpul sa privim inainte si sa investim in oameni. Avem nevoie de militari inteligenti, cu initiativa, capabili sa inteleaga lumea din jur. Oamenii astia vor avea nevoie de „scule” moderne, care sa fie usor adaptate la misiunile incredintate. Nu putem sa visam la avioane scumpe, sisteme de tancuri sau portavioane. Cred ca trebuie sa invatam sa producem arme usoare, portabile, eficace, cu un suport informatic exceptional. De exemplu: nu ai nevoie de tancuri daca ai rachete usoare utilizabile de infanteristi, care sa fie ghidate de sisteme prin satelit. Infanteristi cu rachte usoare anti-tanc pot neutraliza unitati intregi de tancuri scumpe. Rachete AA integrate intr-un sistem de supraveghere eficace pot neutraliza elicoptere, si avioane inamice. Drone bine construite si inarmate sint mai usor de operat si mai ieftine decit nu stiu ce avion super performant.

    Dar toate astea nu sint posibile in absenta unui sistem social care sa pretuiasca performanta, competenta. Degeaba vrei un sistem de rachete, daca nu esti capabil sa scolarizezi ingineri care sa fie la nivelul celor din USA. Degeaba vrei infanteristi agresivi, cu tactici inovatoare, daca tu angajezi si mentii mii de „Mos Teaca” pe functii de raspundere.

    In final, trebuie sa spun ca incepe sa ma calce pe nervi obsesia cu avioanele. Vrem jucarii scumpe, care in citiva ani vor fi deja demodate. Unde e viziunea? De ce nu exista o dezbatere privitoare la viitorul fortelor armate, la misiunile lor, la industriile si educatia necesare? Ne comportam ca tinerii care n-au o profesie sau o afacere, dar isi doresc masini de lux… Ce conteaza daca luam avionul A sau B, daca doctrina noastra prevede misiuni pentru care drone si AA sint mai potrivite? Si de ce nu avem o cercetare militara solida? Tot adaptam (vopsim) armament strain, incapabili sa venim cu idei radicale, functionale. Dam vina pe politicieni, de parca ei sint votati de extraterestrii…

    Termin, inainte sa ma enervez si mai tare. Degeaba ne plingem, cu atitudinea asta ne meritam soarta.

    • Domnule,aveti dreptate. Sa nu credeti ca nu avem doctrine sau strategii. Avem dar nu le respecta nimeni, cu atat mai putin politicul.

    • Cate razboaie ai vazut tu castigate fara componenta aviatie?! Eu in ultimul secol nu prea am vazut razboi in care o forta armata sa il castige fara o aviatie puternica care daca nu era peste adversar cel putin il stanjenea in ducerea misiunilor. Tot ce spui tu se poate aplica rachete sol-aer, rachete antitanc, toate acestea duc la incetinirea inaintarii fortei atacatoare dar nu vei putea castiga un razboi.
      Nu ai avioane, o sa fi pisat din aer de forta aeriana a inamicului, este foarte simplu, uita-te in Georgia ce s-a intamplat si asta in conditiile in care au avu o antiaeriana mai buna ca si a noastra as putea spune.
      Avioane precum Su 25 si A 10 Thunderbolt nu pot opera in conditiile in care tu forta aparatoare ai inca o aviatie de vanatoare operationala si poti oricand sa distrugi intr-o misiune 3-4 avioane de atac la sol.
      Cu dronele mai scuteste-ma de ce crezi ca a pierdut USA drona aia in Iran, i s-a taiat comunicatia! Ia gandeste-ta sa ai drone de atac la sol si sa te bazezi doar pe ele si adversarul sa ti le faca inutilizabile printr-un bruiaj electronic sau EMP?!
      Da sunt de acord cu tine sa avem forte mobile dotate cu armament usor dar nu poti face fata unei armate moderne, vrem o armata care sa nu faca parada ci una care sa descurajeze orice agresiune.
      Avem nevoie de cel putin 36 de avioane multirol minimul necesar pentru a insemna ceva.
      Nu suntem singuri suntem in NATO dar uita-te la statele vestice din NATO, au la suprafata Romaniei si populatia tarii noastre cel putin 40 de avioane supersonice.
      Pentru mine mai importante decat avioanele sunt pilotii si ei merita avioane noi, minimul necesar fiind un avion de antrenament avansat gen T 50 Golden Eagle in configuratia cu radarul care este comun cu LanceR C.
      Pana la urma valoarea pilotilor este mai mare decat avioanele in sine si ele pot veni cu offset aferent – rezulta investii in economia romaneasca.

      • 1. Cine e potentialul inamic? Daca e Rusia, putem uita de avioane, securitatea e in NATO. Daca e Ukraina, lucrurile sint mai nuantate, dar ideea de baza ar fi sa nu ne batem, ca n-avem ce cistiga, nici noi, nici ei. Daca ne pregatim pentru unguri e una, daca ne dotam ca sa actionam in cadrul NATO prin Iran sau aiurea e alta. Nu putem fi pregatiti pentru toate.
        2. Si eu vreau avioane, cit mai multe, cit mai moderne. Vreau si piloti, rachete, etc. Din ce bani? Daca bugetul e limitat, ce criterii avem in achizitii? Care ne e sint prioritatile?
        3. Razboaiele trecute sint lectii importante. Totusi, daca vrei sa ai un viitor trebuie sa te pregatesti pentru infruntari cu tehnici noi, cu inamici imprevizibili. La ce-ti foloseste azi cel mai performant arc compozit?
        4. Repet, generarea de elite capabile sa se adapteze si sa invinga in confruntari adevarate (nu in dezbateri) cere reformarea societatii si a invatamintului. De asemenea cere realism. Degeaba ne comparam cu Polonia cind avem jumatate din populatia lor si o treime din PIB. Ce putem face e sa avem ofiteri si ingineri tot atit de buni ca si ei. Putem sa avem companii care sa produca arme si ssteme de armament viabile, nu jafuri. Dar asta inseamna investitii, rabdare si munca.
        5. N-are rost sa o tot lungim. Cind avem de ales intre pensii si avioane, iar cadrele militare vor pensii, discutia e pierdere de vreme.

  13. George GMT, persoana propusa de USL, pt postul de ministru al apararii, este militar de cariera, general in in rezerva, specializat pe cercetare militara, nu pe izmene, ca si altii.Tipul stie in ce stare se afla MAPN, de ce are nevoie aceasta institutie, insa indiferent de cat ar fi el interesat de modernizarea MAPN, este total dependent de politicienii din civilie, care cel putin anul asta nu se gandesc la multirol, stare de fapt punctata foarte bine de altcineva, ceva mai sus.
    Exercitiul aerian din Bulgaria, de luna trecuta,la care au participat romanii, bulgarii si americanii, a demonstrat ce inseamna sa exploatezi tehnologie cat mai avansata.Pilotii romani au dat dovada de maiestrie, insa fara avionica mai avansata, in comparatie cu adversarii de pe MIG29 si F16, si imaginarele rachete aer-aer, de provenienta israeliana, nu ar fi obtinut acel rezultat.Mi-am luat gandul de la F35, cand am vazut ca costul orei de zbor la acest avion depaseste cea de la EF sau Rafale, insa imi doresc din suflet sa avem fie F16 Viper fie Gripen NG(ambele cu radar AESA, normal).Rezultatul obtinut de baietii nostrii in Bulgaria, cu obositele MIG21, gratie avionicii, ar putea fi repetat la o adica, si cu aparatele mentionate de mine in fata Su35 si poate chiar Su PAK FA.Pana la urma totul tine de amprenta radar cat mai mica, de avionica(inclusiv radarul AESA)si rachetele aer-aer.
    Sper ca in continuare, MAPN sa aiba in functia de ministru, o persoana care a fost militar de cariera, general(sunt destui acum in viata politica), pentru ca acesti oameni cunosc cel mai bine cu ce se mananca MAPN, fara sa mai fie manipulati de diversi consilieri personali, asa cum patesc ministrii proveniti doar din viata civila.

    • Gresit colega, nu este suficient. Am avut ocaziai sa pregatesc si sa conduc mai multe detasamente romanesti la exercitii NATO-PfP. Am fost printre cei mai buni de fiecare data, dar noi mergeam cu CREMA, ei veneau cu subunitati constituite, la pregatire, fara nici un fel de ambitii.

  14. Cam asta ar fi noul ministru al apararii, ce sa zic, amagire placuta in continuare :).

    http://www.gandul.info/politica/guvernul-ponta-corneliu-dobritoiu-noul-ministru-al-apararii-sotia-sa-are-afaceri-cu-compania-de-autostrazi-de-peste-10-milioane-de-euro-9584878

    Pacat de aviatie si armata ,pacat de tara asta dar cu parere de rau cred ca ca bunul simt, modestia , cinstea si meritocratia au fost de mult invinse (zdrobite cu maneaua in gura) in tarisoara asta.Nu cred ca vom avea un minim de aviatie dar nu inteleg de ce nu se fac eforturi sa facem ceva pe partea terestra si antiaeriana, e clar ca pentru o tara ca Romania avioanele sunt scumpe , ca ai 24 de F-16 vai mama lor sau „nimic” e tot una in cazul unui conflict serios – dar de ce nu putem avea acolo 200 de tancuri moderne,artilerie, cateva sute de rachete sol-aer de ultima generatie, radare performante, cateva mii de soldati si ofiteri bine instruiti?

  15. E evident ca anul acesta nu va fi niciun multirol. Cum sa anunti ca vrei sa dai 1-2 miliarde pe niste avioane ? Anul asta va fi plin de pomeni electorale. Altfel, iar iese lumea in Pta Universitatii.

    • Pai eu as anunta! Mai mult populatia m-ar aplauda in strada! As explica ca Romania va cumpara avioane de 4,5 miliarde de euro, iar offsetul ne va aduce mii de slujbe, va plati singur creditul, iar noi ne vom trezi in cativa ani cu cateva industrii foarte destepte. Avioane=multe slujbe bine platite=bogatie=mandrie natioanala!

      • Pentru USL conteaza votul bugetarilor si pensionarilor, atat peste o luna de zile cat si la toamna.Pentru asta este nevoie de bani, care si asa nu prea sunt.Ce crezi ca vor marea majoritate a bugetarilor si pensionarilor anul asta?Bani sau avioane?Raspunsul il stii foarte bine.

      • Ai uitat sa spui ca nu platim mai nimic anul asta din suma pentru achizitie, daca se negociaza contractul cu perioada de gratie…

        Cat despre noul ministru al apararii, vom vedea.
        Mie un militar foarte serios imi pare actualul sef al SMG al fortelor terestre, generalul Ariton Ionita, un om care in cativa ani ar fi bun poate si de ministru.

    • Nu stiu cine a SPUS CA AVIOANELE SUNT SCUMPE. Este o prostie. O escadrila de f- 16 block 52 cu tot ce-i trebuie nu face nici 5% di evaziunea fiscala din anul 2011.

  16. 8% crestere la bugetari inseamna aproximativ 150 mil. de lei pe luna pentru toata tara – sau mai bine zis 1,8 miliarde de lei pe an/ 450 mil. de euro pe an pentru bugetarime – deci ce preferam ?- 10 bucati de Gripen sau cate 4-5 caserole de mici si gratarele pe cap de bugetar 🙂 in fiecare luna? ..hai sa cante Gutza!!!!!Cikalakacikicha

  17. In primul rand bun gasit tuturor!
    @George GMT! Da ai dreptate! Bunastarea Romaniei nu va creste prin economie si bugete de austeritate,ci din contra cu investitii masiva care care vor aduce un plus continuu in termen de cativa ani! Faptul ca Romania se imprumuta pt. plata pensiilor si salariilor si nu pt. investitii este greseala in care persistam an de an!Eu cred ca Romania trebuia sa se imprumute in continuare si in anii cand nu avea nevoie dar cu conditia sa mearga 100% in investitii. Nu se pot face bani din nimic ci dintr-o investitie initiala chiar daca este un imprumut! Probabil ca unii astepta sa contribue la buget mos Ion ce inca mai lucreaza pamantul cu plugul tras de cal

  18. Uniforma Ripstop trimite la închisoare doi generali

    http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/uniforma-ripstop-trimite-la-inchisoare-doi-generali-92373.html
    Generalii în rezervă Marin Măciucă, fost comandant al Comandamentului Logistic Întrunit al MApN, şi locţiitorul acestuia, Adrian Tilincă, au fost condamnaţi luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la câte patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în dosarul privind achiziţionarea uniformelor militare Ripstop.

    Uniformele Ripstop trimite la închisoare doi generali
    În acelaşi dosar, au mai fost condamnaţi Ioan Marcu, colonel în rezervă, fost şef al Secţiei achiziţii şi contabil-şef al structurii, la patru ani de închisoare cu suspendare, Mariana Buşcă – maior, fost şef Birou marketing, la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

    Toţi cei patru inculpaţi au fost obligaţi la plata în solidar a unor despăgubiri civile către Ministerul Apărării Naţionale de 8.544.807 de lei, iar Marin Măciucă, Adrian Tilincă şi Ioan Marcu la plata a altor 3.194.750 lei, despăgubiri către MApN. Mariana Buşcă şi Adrian Tilincă au fost obligaţi la plata a câte 10.050 lei, iar Marin Măciucă şi Ioan Marcu vor plăti câte 10.000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

    De asemenea, s-a modificat specificaţia tehnică în caietul de sarcini, fără nicio justificare referitoare la caracteristicile materialului şi reflexia în infraroşu. Noile valori impuse de inculpaţi au favorizat societatea Texplorer Gmbh Nettetal, a cărei ofertă era cunoscută de la prima licitaţie.

    Pe perioada derulării contractului, inculpaţii au acceptat cererile nejustificate ale firmei germane de a decala termenele de livrare şi de a actualiza preţul, fapt ce a condus la diminuarea cantităţii de ţesături contractate iniţial cu peste 50.000 de metri, în valoare de circa 697.141 de euro, suma reprezentând, de asemenea, un prejudiciu adus MApN.

    Ulterior, firma germană a fost favorizată şi prin încheierea unor alte contracte ca urmare a negocierii cu o singură sursă, motivându-se necesitatea aprovizionării cu acelaşi tip de material.

    Totalul prejudiciului este de aproape trei milioane de euro, sumă cu care MApN s-a constituit parte civilă în proces.

    • Ma intreb ce se vaintampla pentru achizitie de avioane, daca au facut asta pt. niste material de uniforme… Acum alta stire, din zona:

      Grupul Visegrad vrea o unitate militara comuna

      http://karadeniz-press.ro/kara/grupul-visegrad-vrea-o-unitate-militara-comuna/
      Miniştrii apărării din ţările grupului de Vişegrad (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia) s-au angajat la finalul săptămânii trecute să creeze până în 2016 o unitate de luptă comună în cadrul UE.
      “Vrem să creăm înainte de finalul primului semestru al lui 2016 un grup de luptă pentru forţele UE”, a declarat Vondra în faţa presei la Litomerice, la 60 de kilometri de Praga. “Va fi vorba despre o unitate comună formată din peste 3.000 de militari”, a precizat ministrul ceh Alexandr Vondra.
      Unitatea va fi plasată sub comandamentul Poloniei, iar primul său exerciţiu comun va avea loc în 2015, înainte de atingerea deplinei sale capacităţi operaţionale, a adăugat ministrul ceh. “Este vorba despre un semnal puternic cu mesajul că cele patru ţări din Europa Centrală sunt capabile să gestioneze o astfel de sarcină, fără ca o mare putere europeană să se afle în spatele lor”, a explicat Alexandr Vondra.

  19. Ma bag si eu in vorba. Traiesc in UK de patru ani, si am vazut cu ochii mei cum sunt oamenii aici , cat de drepti moral sunt, si cat de ajutatori. De cand am ajuns aici , ii respect din ce in ce mai mult pe acesti oameni . Si invidiez in acelasi timp. Am trait in Romania 25 de ani , deci am vazut cu ochii mei ce si cum. Tinand cont de ce-am vazut cu ochii mei as spune ca principalul motiv pentru situatia trista a tarii sunt oamenii. Adica romanii insisi. Adevarat , tara nu are nici o vina. Am fost educati de mici cum ca noi suntem un popor primitor , harnic , muncitor , nimeni nu-i ca noi etc . Oare? Mai oameni , eu cand am fost in tara, am avut parte de violenta in familie (stiti voi , vitejii barbati romani care-si bat copii si nevasta, bautura etc.), am fost inselat si furat , am vazut cu ochii mei cum se fura , se urasc si se ponegresc oamenii (romani) intre ei, am vazut coruptia si incompetenta totala a lucratorilor din institutiile statului ( inclusiv armata , am fost recrut) etc. De asta tara este cum este in zilele astea. Ne mancam , ne furam si ne uram intre noi ca animalele. Politicienii nostri sunt produsul acestei societati. Acuma, nu ma intelegeti gresit, sunt si multi oameni buni la suflet, carora le pasa de cei din jur, si de tara lor. Am cunoscut si am fost ajutat si indrumat de asmenea oameni , D-zeu sa le dea sanatate . Din pacate , ei sunt prea putini ca sa schimbe aspectul societatii romanesti. Urlam cu totii despre coruptii si incompetentii politicieni romani care au dus tara de rapa, foarte adevarat dar eu zic ca schimbarea trebuie sa inceapa si din popor. Ia sa zica Gheorghe” lasa fa nevasta ca eu-s prost , las bautura si nu mai dau in tine si copii , hai sa traim cum om putea in saracia noastra ca numai pe noi ne avem” , sau doctorul Haralambie ” hai lasa ca nu mai cer mita la biata lume ,ca-s nevoiasi , imi fac eu treaba cu cinste si demnitate si-i ajut pe oameni cum pot , nu-i las sa moara daca nu-mi dau mita , ma descurc eu cu ce bani primesc” sau d-l plutonier Tanase ” ia lasa mai ca nu mai cer mita si foloase de la nimeni, de acum inainte ma port aspru dar drept cu cei ce incalca legea, am jurat sa mentin ordinea si sa apar cetateanul de rand , hai sa fac ce-o putea pentru oameni , ca m-oi descurca eu cu ce primesc” , etc etc. E mare lucru daca asta se va intampla. Cand majoritatea omaenilor vor incepe sa gandeasca asa , atunci putem spune ca am apucat-o hotarat pe drumul cel bun , si vom reusi sa ne ridicam de unde suntem acum. Eu sper din toata inima ca asta sa se intample.

    De cand am inceput sa citesc postez pe blogurile astea, ma doare sufletul cand ii vad pe unii zicand ” cat ne costa daca ne vom unii cu Moldova ma ??! x miliarde??! Pff , ia mai da-i dreaq de moldoveni , cum sa dau eu ceva pentru ei ma , sa le dea rusii, ca-s dati cu ei oricum, n-am nevoie de nici o unire!” sau cum ii balacaresc unii pe unguri , bulgari ,rusi, tigani ,evrei sau alte natii. Ar trebui sa ne uitam in oglinda intai , dupa aia sa vorbim despre altii. Decat sa-i uram pe altii , mai bine sa ne uitam la noi insine, sa incercam sa invatam de la altii si sa incercam sa fim mai buni si sa ne traim viata cu cinste si demnitate, asa saraci si nevoiasi cum suntem . Rasismul si xenofobia nu au ce cauta pe lume, ne injosim noi insine ori de cate ori balacarim pe vecinii nostri sau alte natii sau etnii.

    Acuma eu nu vreau sa fiu hipocrit, ca poate nu-i mare lucru de capu meu , dar in special de cand am ajuns aicea , am incercat sa imprumut din conceptiile oamenilor astia , sa traiesc si eu cum pot , dar cu un pic de cinste, fara sa mint , fara sa urasc pe nimeni , fara sa fur de la nimeni, fara sa ma cert cu nimeni. Am facut la viata mea si multe greseli , sper ca poate candva le voi indrepta , cine stie. Dar Romania si romanii vor fi intotdeauna in inima mea , si oricat de greu mi-a fost cand eram in tara , si prin ce-am trecut , si ce-am trait , eu intotdeuna voi dori ca lucrurile pentru tara mea si pentru romani sa devina mai bune , oamenii sa devina mai buni , sa traisca mai bine, si tara noastra sa fie mai respectata.

    Ce-o fi avand toate acestea cu aviatia romana de vanatoare nu stiu , desi la o adica metaforic vorbind , aviatia noastra este reprezentiva pentru situatia societatii romanesti actuale . Tot ce pot dori si spera e ca lucrurile se vor imbunatati si la noi, asa ca Doamne ajuta si hai cu multirolu’ frate!

    • @E.S. Foarte frumos spus, si corect. Dar din pacate situatia in Romania e asa cum este.Iar lipsa banilor, saracia duc la indobitocire, plus intoxicarea prin mass-media. Armata , ca institutie a statului a fost si inca (cred ca)mai este una din institutiile cu cea mai mare credibilitate. Deci starea ei oglindeste si o parte din starea generala a tarii(a romanilor).

    • Pai tot ce-ai spus are de a face cu aviatia si armata. Din impozitele colectate de la betivii care-si bat nevestele nu iti iei supersonice. Spagile nu se impoziteaza, deci medicii si politaii nu prea contribuie nici ei. Iar durerea mare e, asa cum spui tu, nivelul populatiei. Cum sa produci ingineri de calitate, generali capabili, etc., cind munca nu se plateste, totul e sa fii smecher. Iar din ce impozite platesc companiile romanesti low-tech (ca fara elite degeaba vrei high-tech), n-ai sanse sa-ti iei scule performante. Si chiar daca-ti cumperi ceva performant, in citiva ani e oricum vechi, iar tu iar n-ai bani de nimic.

      In fine, ne ambalam degeaba. Asa cum spui tu, problema e la populatie.

    • Deci oamenii in general sunt de vina nu? Mai treci pe aici, poate iti schimbi parerea. Eu cred ca oamenii aia despre care vorbesti sunt cei care ne conduc, nu cei care traiesc de pe o zi pe alta.

      • Exista si vina colectiva si doar in momentul in care ne-o vom asuma vom putea trece la pasul urmator, schimbarea cu adevarat a acestei tari.

        Avem si mult defetism de genul „ce sa-i faci, astia sunt conducatorii, asta e Romania”. Nu spun ca toti suntem asa insa este un procent foarte ridicat al populatiei…

        Iar datoria noastra, care inca mai „miscam” este sa trezim spiritul si in ceilalti: „desteapta-te romane”!

        Altfel nu avem nici o sansa!

        • cum percep eu lumea, unii care o duc rau si fac ceva, ies si in strada, iar altii care nu neaparat ca o duc bine, dar nu sunt afectati de ce se intampla si nu se implica. Mai sunt si cei care o duc bine, dar asta numai din cauza ca ei sunt baietii destepti, iar ei se opun vreunei schimbari.

  20. dupa asemenea stiri nici nu stii ce sa faci!! sa te bucuri (ca i-au prins) sau sa plangi cand vezi cum i-si bat joc de noi!

  21. io nu prea inteleg initiativele de acest gen: o scrisoare deschisa pe un ton plin de reprosuri catre un ministru care nici macar nu si-a intrat in paine; spun reprosuri pt ca daca se dorea o informare se puteau expune faptele, fara alte comentarii.

    dar sa trecem peste asta, intrucat autorul randurilor este evident de buna-credinta.

    situatia RoAF este cunoscuta de toata lumea.

    problema principala este lipsa fondurilor. pe romaneste, nu sunt bani. nu vreau s-o dau in patetism, sa aduc in discutie pensionarii care abia au bani sa-si traiasca viata, bugetarii cu salariile taiate si rate. ce a fost, e bun facut. cand Guvernul a avut bani, au fost ivestiti in sali de sport, patinoare sau bazine de inot. si ele importante probabil. dar nu URGENTE.

    sa nu uitam ca achizitionarea unui aparat de vanatoare este in primul rand o DECIZIE POLITICA, apoi una financiara si abia la sfarsit una militara. daca era dupa militari, se achizitionau de mult aparatele fie doar pt ca este vorba despre viata unor profesionisti de inalta calificare in care statul a investit enorm.

    in concluzie, cred ca destinatarul scrisorii este gresit.
    cel real este ministrul finantelor.
    inutil sa mai spun ca la ora actuala are altele pe cap (FMI-ul, criza, anul electoral etc) si ca daca cineva ar avea suficient tupeu si i-ar expune problema, s-ar alege cu o lista neobisnuit de lunga de interjectii si pomenirea tuturor stramosilor de la Decebal incoace (e cam iute la manie, mai ales cand a vazut bugetul de anul asta).

    ps: cred ca n-are sens sa ne mai consumam, anul acesta va fi gasita o solutie constructiva pt rezolvarea problemei.

    • De ce crezi ca se va gasi o solutie constructiva?! Speri sau esti chiar optimist?!

    • Si ca o informatie noua, domnisoara Simona M. prima femeie pilot pe supersonic, se pare ca a facut cerere pt trecere pe Spartan, si asta in conditiile in care in toata cariera ei a acumulat ceva peste 50 de ore de zbor, pe toate tipurile de aparate pilotate, de la IAK la MIG.
      Iar respectiva domnisoara este considerata un foarte bun pilot, de catre colegii ei, adica nu este doar de vitrina, chiar este si frumoasa si desteapta si foarte buna ca pilot. Nu pot decat sa deplang aceasta pierdere, pt ca piloti de vanatoare nu gasesti pe la toate colturile.

      • @George GMT

        Iarasi o sa zici ca-s misogin: dar domsoara aia n-avea ce cauta in aviatia militara, pe supersonice, indiferenta cat de desteapta, frumoasa si deosebit de calificata ar fi fost.

        Intr-o aviatie militara cu 20 de avioane in stare relativa de zbor, nu ai de ce sa mai bagi si femei.
        La fel, intr-o aviatie militara cu 20 de avioane in stare relativa de zbor, nu vad de ce mai pregatesti piloti anyway, sa-i treci la zbor pe ce?

        Nu e vina ei ca s-a ajuns la asa ceva.

        Si sa nu-i plangem ei exclusiv de mila: gandeste-te la pilotii de pe MIG29 de pe MK, la pilotii de pe IAR93, la toti pilotii care au fost NEVOITI sa plece din system.

        Daca trece pe Spartan, domsoara poate sa se considere norocoasa.

  22. Dupa al doillea razboi mondial rusii au spus ca noi v-om constitui al doilea esalon de aparare antiaeriana a Uniunii Sovietice si in consecinta au inzestrat si dotat aviatia noastra numai cu vanatoare , transport si ceva cercetare, Componenta de atac, cea care de fapt asigura victoria intr-un eventual razboi nu ne-a fost permisa. Manualele de tactica au fost rupte in doua, noi am invatat ceeace ni s-a indicat si am fost foarte mandri de acest lucru 50 de ani si inca nu ne-a trecut. Ce este rau e ca si acum gandim la fel dar avem pretentii. Domnilor, si drosophila melanogaster zboara,Haideti sa ne gandim putin si sa vedem ce vrem de la Fortele AERIENE si sa le proictam functie de ce vrem de la ele. Oricum preponderenta trebuie sa fie capabilitatea ofensiva, principiu valabil de la DUHET incoace. (Nici o specie de pasari nu poate fi distrusa daca nu ii darami cuiburile).

  23. valentin vasilescu

    Situatia e si mai proasta decit ati prezentat-o si e neschimbata de vreo 6 ani, fragmente dintr-un articol numit : MApN isi ucide pilotii : http://www.onlinesport.ro/forum/showthread.php?t=524601&page=3312

    • Banuim ca e asa, insa vom incerca sa sensibilizam in stanga si in dreapta atat cat putem. Eu personal asta incerc…

      Vor fi in zilele urmatoare inca vreo cateva articole pe aceasta tema, unele tot sesizari adresate „forurilor competente”…

      • valentin vasilescu

        N-as vrea sa va dezamagesc, dar cred ca sperati degeaba. Am sa va relatez ceva care s-a petrecut in 1992, in cadrul aplicatiei anuale a Academiei de Inalte Studii Militare. Am fost desemnat de profesorii facultatii de aviatie, aparare AA si marina sa joc rolul de comandant de regiment de aviatie in cadrul unei operatii ofensive interarme. Facultatea de arme intrunite a desemnat in rolul comandantului regimentului mecanizat pe care-l sprijineam pe un tip formidabil, tot un coleg din anul 2, cu care am colaborat excelent, cpt. Alexandru Rus, acum sef al directiei Operatii din MApN. In statul major pe linga colegi formidabili de la aviatie si AA mi-au fost repartizati, in calitate de directionali pentru cooprerare si indicare a obiectivelor, studenti din anul 1 de la facultatea de arme intrunite. Printre acestia s-a aflat si un capitan de infanterie preocupat doar de tinuta si de freza sa, care mi-a recunoscut ca era pafarist cu detaliile de la trupa, intrucit venea de la catedra militara, de pe linga o facultate din Bucuresti. Sandu Rus mi-a recomandat sa preluam „pe burta” si responsabilitatile „pilosului”. Se spune ca aplicatia din 1992 a ramas in analele Academiei pentru originalitatea solutiilor gindite de studeni. Un moment insolit a fost acela in care, cu asistenta din statul major general de fata, comandantul Academiei, gen.lt. Agache ( unul dintre cei mai buni rachetisti sol-sol pe care i-a avut MApN ) a impartit o tabla in 2 si a inceput sa calculeze eficacitatea rachetelor Frog asupra obiectivului care-mi fusese repartizat si pentru care umplusem 1/2 din tabla cu calcule. Arbitru a fost tatal jurnalistului Val Valcu, seful sectiei Invatamint ( artilerist AA la baza ). N-are rost sa mai amintesc faptul ca doar pilosul s-a ales cu meritele. Cred ca acum banuiti macar numele pilosului, nu-i asa ?

        • „pilosul” capitan de infanterie in 1992?

        • Ariton Ionita nu pare sa fie, ca e de la geniu. In plus:
          Scoala Militara Ofiteri de Geniu, Râmnicu – Vâlcea, 1982 (Sef de promotie);
          Academia Militara, Facultatea de comanda si stat major, Sectia Geniu, Bucuresti, 1989 (Sef de promotie);

          Oprea?
          Din CV nu prea se leaga: http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=175&cam=2&leg=2004&pag=0&idl=1
          Perioada
          1990 – 1993
          Funcţia sau postul ocupat
          Ofiter de Justitie Militara activ
          Perioada
          2001 – 2003
          Funcţia sau postul ocupat
          General Mr. Justitie militara activ
          Perioada
          1983 – 1990
          Funcţia sau postul ocupat
          Ofiter Economist
          Numele şi adresa angajatorului
          MINISTERUL APARARII NATIONALE

        • e preferabil un pilos fudul cercetas unui pilos fudul izmanar. chiar si unul care trece pe la cercetare ca gasca prin apa, tot ramane cu ceva.
          nu spun ca logistica ar fi un domeniu cumva inferior cercetarii, ba din contra, doar ca la noi e un magnet pentru parveniti. si cunoastem cu totii nenumarate exemple, cred. acolo pilosii sunt norma, de la cel mai amarat depozit de alimente pana la CLI.

          nu s-a schimbat mare lucru de pe vremea lui Camil Petrescu

          „- Maiori ajungeti voi, hotii astia de la intendenta… eu am sa fac însa un grajd de cai de curse…
          – De ce hoti, domnule capitan, de ce ne faceti hoti?
          – Uita-te la el, ni-l arata cu dispret capitanul, netezind mereu coama de matase a roibului. Ne trimit, ori nu ne trimit hrana, ei o trec la ordinar. Ba si atunci când ne-o trimit, o iau cu japca de prin curtile oamenilor si o trec apoi gras la socoteala.”

          numa’ zic.

  24. Fata de informatiile publicate in acest articol simt nevoia sa fac cateva precizari, asta ca sa nu ramana unii cu ideei gresite!
    1. toate informatiile tehnice, ore de zbor, numar de avioane, etc, sunt reale, din pacate si de mult cunoscute presei.
    2. aceste informatii nu provin din sistem, adica nu au ca sursa militari activi sau in rezerva, sau alti angajatii din MI sau MApN si mai mult decat atat, nimeni nu a avut cu ceva de suferit. Dimpotriva au fost oamenii care nu au comentat dar mi-au trimis mail-uri de aprobare a acestui strigat de durere al RoAF.
    Nu cunosc personal nici macar un singur cadru militar activ sau nu.
    Si, poate cel mai important lucru, NU sunt informatii secrete! 🙂 Desi Armata le considera confidentiale, este doar un reflex mai vechi al lor, vis-a-vis de tehnica de lupta.
    Capacitatea militara a Romaniei o gasiti expusa pe tot net-ul, cu numar de vechicule, avioane si poze din satelit, sau cate lovituri de tun are o baterie, nemaivorbind aici de serviciile speciale ale veciniilor nostri.
    Cine isi inchipuie ca Ucraina sau Rusia nu stiu exact cate rachete AA Python 3 are RoAF, este credul, iar faptul ca mai dispunem de doar 30 de aparate capabile sa se ridice de la sol, este iar o informatie veche, vehiculata de luni bune prin destule cercuri.
    Asadar publicarea/republicarea acestor informatii nu avea cum sa dauneze nimanui si de asemenea s-a facut cu respectarea totala a regulilor de conduita. Ciudat este ca acel cineva, care se arata preocupat de pilotii nostri de supersonice si subsonice, stie exact despre ce e vorba, dar prefara sa se dea ultragiat de ” gravitatea” acestor dezvaluiri, in esenta absolut banale.

  25. STRATEGII DE OLIGOPOL PE PIAŢA AVIOANELOR MILITARE-STUDIU ROMANIA –SUA

    http://mastermrufeaa.ucoz.com/Price_James.pdf

  26. Ecaterina Teodoroiu

    Eu nu reusesc sa pricep de ce Armata Romana nu preia puterea. Armata a depus juraminte fata de tara si popor, este in joc – pe viata si pe moarte – onoarea, demnitatea si independenta tarii. Cunoaste foarte bine situatia tarii. Nu stiu ce asteapta. Cumva sa fie vandut acest pamant? De ce se tot vaita militarii, cand ei ar putea sa intoarca soarta tarii? Toata lumea stie ca intreaga clasa politica este tradatoare, dar nimeni nu face absolut nimic. Mai avem barbati in tara? Sau ne punem cu totii pe smiorcait?

    • Eu nu reusesc sa pricep de ce Armata Romana nu preia puterea. Armata a depus juraminte fata de tara si popor, este in joc – pe viata si pe moarte – onoarea, demnitatea si independenta tarii.

      Nu pricepi? Este simplu: daca preiei puterea trebuie sa-ti asumi si raspunderea. Cine are nevoie de asa ceva? Nu este mai simplu sa stai cu burta la soare? Am publicat pe un alt topic doua paragrafe dintr-un articol recent scris de generalul Mircea Chelaru. Armata romana este plina de secretare, purtatoare de cuvint, experti de birou si alte nationalitati. Cit despre juramint…Mata mai crezi in Mos Craciun? Uite luna, uite farul…cind tradatorii se infiltreaza in armata, juramintele sint pentru prosti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *