T-34 in Armata Romana, partea a II-a

Partea a doua
2/3
Maturitatea. Zbuciumuri. Si inceputurile sfarsitului

6  T 34 vad - sursa Viata Militara

Al treilea program de modernizare al tancului T 34-85 a fost cel mai radical dintre toate. A avut loc la jumatatea anilor ´80 si a fost dus pana la nivel de prototip, constand in:
– montarea unui sistem de conducere a focului, cu telemetru laser si stabilizator
– depozitarea munitiei in rastele asemanatoare celor de pe TR 580 sau T-55 (dupa sursa), in locul cutiilor de pe podea
– manson termoizolant pentru teava tunului
– lansatoare de grenade fumigene cal. 81 mm
– mitraliera AA pe turela, cal. 12,7 mm
– sorturi laterale de protectie din cauciuc
– suporti pentru montarea unui dragor de mine modernizat sau a unei lame de buldozer
– modernizarea mecanicii prin modificarea motorului (montarea motorului de pe TR-580 sau T-55, tot un drac pana la urma, sau modernizarea motorului V2 existent – in functie de sursa de informare), modificarea transmisiei, folosind elemente ale mecanicii TR-580/T-55, atat pentru uniformizarea pieselor de schimb cat si pentru imbunatatirea performantelor in conducere si usurarea conditiilor de munca a mecanicului – conductor (tanchisti mai in varsta mi-au povestit despre cum trebuia sa tragi de levierele lui T-34, nu gluma), a unor senile mai moderne tip TR sau T-55, cu galetii corespunzatori si imbunatatirea suspensiei.
– instalarea statiei de radio R-1230 UGAR, realizata in cooperare cu fosta Iugoslavie
– inlocuirea pustilor-mitraliera originale cu mitraliera licenta PKT (nu toate sursele confirma)
A fost imposibil de gasit o fotografie a prototipului tancului modernizat, ajuns pana la urma la Scoala militara de ofiteri de tancuri si auto de la Pitesti si greu de gasit tanchisti care aiba cunostinta despre el . Am reusit sa gasesc trei descrieri, facute de persoane care nu l-au vazut direct, descrieri care se bat cap in cap si dupa doua desene realizate, sincer, m-am lasat pagubas.
Cateva detalii despre elementele de modernizare:

Statia de radio RM-31T urma sa fie inlocuita cu statia de radio R-1230, sau in perspectiva cu R-1231 functie de durata programului. Integratorul completului era IEMI Bucuresti.
Primele exemplare ale modelului R-1230 s-au realizat cu componente din import, iugoslave, mai apoi fiind integrata in tara in mare masura. Statia de radio R-1230 lucreaza in gama de frecventa 20 – 69,975 Mhz,in sinteza de frecventa, cu o putere maxima de emisie de 30 W , bataia 20 km.
Sursa de alimentare principala este reteaua electrica a vehiculului cu tensiunea nominala de 26 V c.c. (putand varia de la 22 la 30 V c.c.). Pentru alimentarea in stationare exista un convertizor MI-13 , ce se putea conecta la reteaua de 110/127/220 V c.a. La statia se radio se putea conecta un telefon de bord tip R-1240 sau R-1241 la fel produs de IEMI Bucuresti.

56  complet radio tanc R-1231  R-1241 sursa prospect IEMI

Complet radio tanc R-1231 R-1241
Ulterior statia a fost modificata aproape total, versiunea primind denumirea de R-1231. Statia de radio R-1231 lucra in gama de frecventa 26-76 Mhz, (50 000 de frecvente de lucru cu un ecart de 1 KHz, se puteau preprograma 10 frecvente de lucru, schimbate rapid prin intermediul unui comutator). Statia lucra in fonie, in legatura directa intre 2 corespondenti, sau in regim de retranslatie, putand fi utilizata atat din interiorul tancului, cat si de la o distanta maxima de 500 m, la fel ca si statiile radio portabile, prin cablu si telefon de campanie. Bataia maxima 20 km, la puterea maxima de emisie. Puterile de emisie erau: maxima 30 w, redusa 6 W, minima 1 W.

57  R-1241 sursa prospect IEMI

R-1241

 

Statia era alimentata fie dela reteaua de bord de 26 V, fie de la reteaua electrica de 220V, prin intermediul blocului de alimentare R-1231 BAL. Erau utilizate antene de banda larga ABL-50 si AA-50 precum si antena filara de avarie. Unele surse mentioneaza si antena standard tip baston de 3 m.
La statia radio se conecta un telefon de bord tip R-1241 cu 5 posturi (cu modernizarile succesive R-1241B si 1241BM), produs tot de IEMI Bucuresti. La fel ca si statia radio, se alimenta de la reteaua de bord de 26V c.c.  .Completul era compus din 5 (3 la varianta cu 3 posturi pentru MLI si TAB) cutii de comanda individuale CC-1 cu laringofon si contact de alarma ,cutia comandantului CC-2, cu comenzile de reglaj volum, conectare radio – telefon de bord, cutia secunda CC-3 cu comenzile de conectare radio-telefon de bord, 2 cutii de distributie CD-1 (doar 1 la varianta cu 3 posturi, pentru MLI si TAB), 5 ( 3 ) casti de tanchist de vara sau de iarna, completul de cabluri. Masa totala era de 21 kg (15,8 la varianta 3 posturi). Datele tehnice sunt cele ale variantei R-1241BM.

58  fabricatie R-1231 IEMI sursa  Pro Patria TVR1

Fabricatie R-1231

In 1989, dupa zeci de ani de eforturi si experienta acumulata, industria radioelectronica nationala atinsese maturitatea tehnologica, nu numai la nivelul majoritatii componentelor –  microprocesoare, circuite integrate, tranzistori, condensatori cu tantal, contacte aurite (cu putine componente de completare ar fi fost la nivel mondial la capitolul fiabilitate), dar si la capitolul integrare in aparatura. Sintetizatoarele de frecventa si blocul de programare ale statiilor radio de tanc IEMI casate sunt folosite si astazi de radioamatorii adevarati, cei care isi construiesc singuri statiile de radio .
De mentionat ca s-au realizat si statii de radio mai moderne cu controlul frevcventei prin microprocesor, in numar mic, aproape necunoscute, iar prin stapanirea tehnologiei sintezei de frecventa s-a deschis drumul statiilor radio cu salt de frecventa realizate in cercetare proprie. Inainte de 1989, statia radio cu salt de frecventa nu s-a putut realiza din cauza neputintei importului unui chip din… Bulgaria. Din pacate, in 1990, la sistarea programelor de dezvoltare, in stadiu de cercetare a murit… Un specialist in domeniul cercetarii in electronica chiar s-a intrebat daca nu cumva cineva sabota de fapt programele de dezvoltare prin interdictiile prostesti, care afectau nu numai importul de componente ci si utilizarea in domeniile de varf a unor materiale strategice produse in tara in cantitate suficienta, cum ar fi argintul, aurul si chiar…cuprul. Privind retrospectiv, cum politrucii comunisti care impuneau aceste masuri au pus la cale acel ciudat Decembrie´89 cu sprijin exterior direct sau indirect si au fost ajutati a se cocota in fruntea tarii dupa 1989, spre ruina acesteia, incep sa-mi pun si eu intrebari…

Imagini ale statiei radio R-1230 si a completului radio + telefon de bord de pe tancul romanesc se pot vedea aici :

http://www.radista.info/radio_vhf/romanian_transceiver_R-1230.jpg
http://www.bg15mc.ro/wp-content/uploads/2013/04/51.jpg
http://www.bg15mc.ro/?p=6356

59   fabricatie R-1231  IEMI sursa Pro Patria TVR1

Fabricatie R-1231
Sistemul de conducere a focului era produs la Electromagnetica Bucuresti. Primele date despre varianta destinata modernizarii tancurilor din dotare au fost facute publice (aproape publice 🙂 ) in Buletinul Tehnica Militara in anul 1984, tema fiind reluata in anul urmator.
Sistemul de conducerea a focului era compus din:
1. Calculator balistic, digital, care calculeaza traiectoria proiectilului si furnizeaza datele pentru tragere necesare comandantului, ochitorului si incarcatorului.Traiectoria se calculeaza pe baza datelor primite de la senzori sau a celor introduse manual. Datele sunt:
– distanta pana la tinta
– viteza unghiulara a tintei
– componentele laterala si longitudinala a vitezei vantului
– presiunea atmosferica
– temperatura aerului
– presiunea atmosferica
– unghiul de inclinare a axei umerilor (datorat miscarii de ruliu a tancului)
– caracteristicile balistice a proiectilului folosit
– viteza initiala a proiectilului
– temperatura pulberii
– viteza tancului
Unele date se introduc doar manual, altele doar automat (de la senzori), altele pot fi introduse in ambele moduri. Calculatorul dispune de o rezerva de memorie, pentru adaugarea de date referitoare la noi tipuri de munitie, adaugarea de programe de test sau de antrenament.
2. Telemetru laser, montat in exteriorul turelei, deasupra tunului, de dimensiunile tuturor telemetrelor laser de tanc din generatia lui. Si din vremea lui. Precizia era de 5m. Putea masura simultan distantele pana la 2 tinte aflate pe linia de vizare (3 la variantele ulterioare). Tintele false se pot elimina din calcul prin introducerea manuala a unei distante de blocare.

60 Aparat ochire pe timp de zi t-34-85 sursa Руководство по материальной части танка Т-34-85

Aparat ochire pe timp de zi T-34-85
3. Aparatul de ochire, realizat prin modificarea lunetei existente (la prima varianta, din ratiuni de amara economie). Astfel, s-a adaugat un sistem optic dotat cu un tub catodic comandat de calculator, care introduce in campul vizual al ochitorului mai multe tipuri de reticule pentru ochire (imagini generate electronic). Tot pe aparatul de ochire se afla montat panoul de comanda si afisare al calculatorului balistic. Cu ajutorul lui se introduc in calculator datele necesare calculului, se pot afisa datele culese de la senzori si se afiseaza digital rezultatele calcului balistic (se utilizeaza in cazul defectarii sistemului electronooptic de ochire). Tot de pe panoul de comanda si afisare al calculatorului se comanda telemetrul laser (cuplare si introducerea distantei de blocare). De notat ca la acest panou au acces atat ochitorul cat si comandantul tancului.
4. Pupitrul ochitorului, de la care acesta telemetra (conecta telemetrul laser sau selecta modul de telemetrare manuala, alegea distanta corecta masurata de telemetrul laser sau introducea manual distanta pana la tinta), alegea regimul de lucru (tinta fixa sau tinta mobila), comanda masurarea vitezei tintei si introducerea in calcul, comanda masurarea unghiului de inclinare a axei umerilor. Functie de tipul de tanc modernizat, pupitrul ochitorului se putea realiza prin reutilizarea pupitrului original (din ratiuni de economie, dupa tipic).
5. Pupitrul incarcatorului, care indica acestuia tipul de munitie ce urma a fi folosit. Pe el se gasea comanda de conectare a alimentarii traductorului meteo precum si senzorul de temperatura a pulberii.

61  Aparat ochire pe timp de zi  TSh2B-22  sursa Руководство по материальной части и эксплуатации танка Т-55

Aparat ochire pe timp de zi TSh2B-22
6. Traductorul meteo, care masura temperatura exterioara, componentele transversala si longitudinala a vitezei vantului. Era compus din capul de masurare montat in partea din fata a plafonului turelei si blocul de interfata cu calculatorul, montat in interior. La variantele ulterioare apare pupitrul comandantului si dispare pupitrul de comanda al calculatorului aflat pe aparatul de ochire.

La conectarea sistemului de conducere a focului se lanseaza in executie rutina de initializare, initializandu-se totodata si interfetele cu celelalte componente ale sistemului. Astfel se introduc in calcul toti parametrii ce se pot citi de la traductori la valoarea lor reala, mai putin presiunea atmosferica si viteza initiala a proiectilului (dupa tipul proiectilului selectat) care se introduc manual (in caz contrar calculatorul foloseste valoarea standard a presiunii si tipul de munitie memorizat in program).

62  Aparat ochire pe timp de zi  TSh2B-32  sursa Руководство по материальной части и эксплуатации танка Т-55

Aparat ochire pe timp de zi TSh2B-32

 

De asemenea, la initializarea sistemului, este setata optiunea de introducere manuala a distantei pana la tinta. La urma, rutina valideaza permisiunea de lucru cu tastatura. Dupa descoperirea tintei, ochitorul selecteaza tipul „tinta mobila/tinta fixa” prin manevrarea comutatorului respectiv. In cazul optiunii „tinta mobila”, calculatorul intra in regimul de masurare a vitezei ungiulare a tintei. In acest regim, calculatorul genereaza in luneta de ochire (prin intermediul tubului catodic si sistemului optic suplimentar) un reper optoelectronic in forma de grila formata din un brat orizontala si opt brate verticale.

Bratele verticale se deplaseaza stanga-dreapta cu o viteza reglabila de catre ochitor. La realizarea sincronismului intre viteza bratelor verticale si viteza tintei se introduce in calculator rezultatul astfel obtinut, operatiune care duce automat la trecerea in regimul de telemetrare. In mod normal, masurarea vitezei unghiulare a tintei se face in 2-3 secunde, in cazul unei tinte fixe economisindu-se acest timp prin eliminare etapei.
Telemetrarea se poate executa manual (optiune setata la initializarea sistemului, pentru a nu alerta tinta) sau automat, cu telemetrul laser. In cazul telemetrarii manuale,  calculatorul comanda formarea in luneta a unui reper optoelectronic tip cruce dubla, cu un brat vertical si doua orizontale. Unul din cele 2 brate orizontale este mobil, deplasarea acestuia pe verticala (comandata de ochitor) fiind invers proportionala cu distanta pana la tinta. Astfel, ochitorul incadreaza tinta intre cele 2 brate orizontale si da comanda de introducere a distantei astfel obtinute in calculator.

63  SCF stand Electromagnetica

SCF stand Electromagnetica
In cazul selectionarii regimului de telemetrare automata, calculatorul comanda formarea in luneta a unui reper de ochire a tintei in forma de cruce. Dupa vizarea tintei, ochitorul comanda declansarea telemetrului laser, cele 2 distante obtinute de la eventualele 2 tinte aflate pe linia de vizare (3 la variantele ulterioare) se afiseaza in partea de jos a campului de vedere al ochitorului, cu ajutorul unor LED-uri. Pe baza experientei, ochitorul selecteaza distanta corecta, aceasta operatiune ducand in mod automat la intrarea in regimul de calcul al corectiilor de tragere. Operatiunea de telemetrare dureaza 3-4 secunde. Calculatorul comanda formarea in luneta a unui reper de ochire in forma de spin. Dupa efectuarea calculelor, calculatorul comanda deplasarea reperul tip spin in luneta, ochitorul aducand tinta in dreptul reperului prin elevatia tevii si rotirea turelei, dupa care actioneaza comanda de dare a focului.

Rezultatele calculului se afiseaza totodata pe panoul de comanda si afisare al calculatorului, aflat pe aparatul de ochire, sub forma lecturabila a corectiilor de devans si suprainaltare, ca o masura de siguranta in cazul defectarii sistemului optoelectronic de ochire, ochirea efectuandu-se in acest caz in mod clasic. In mod normal, cu un ochitor antrenat, de la darea comenzii de tragere pana la FOC sunt necesare 10 secunde pentru o tinta mobila, 7-8 pentru una fixa.

64  ap ochire elctromagnetica sursa Pro Patria TVR1

Aparat ochire Electromagnetica 
Dupa modernizari succesive, sistemul a fost botezat Ciclop, apoi Ciclop-M, dupa integrarea telemetrului laser in aparatul de ochire (la Ciclop -M, pe TR-85 M1). Integrarea ulterioara a telemetrului laser in luneta de ochire a fost posibila datorita geniului a doi ofiteri -ingineri care au redus dimensiunile laserului, simplist vorbind de la volumul unei cutii de pantofi la cel al unui pix, folosind din import doar sursele luminoase de excitatie a laserului. Doi oameni de geniu, care dupa stiinta mea, nu se mai afla demult in tara…
Neavand disponibila o imagine a respectivului sistem de conducere a focului, alaturam imaginile unor componente ale sistemului Ciclop-M, asemanatoare, inclusiv aparatul de ochire AOZTL si AOZTL-M, precum si a lunetelor de ochire ale tancurilor T-34-85, si mai ales ale T-54/T-55, sursele de inspiratie pentru sistemele TR-urilor. Spre stiinta.

65  SCF stand IOR

SCF stand IOR 1

 

67 AOZTL-M sursa prospect ROMARM

AOZTL-M

68 AOZTL-M sursa tpb.romtrade.ro

AOZTL-M

 

70 ap. ochire sursa Observatorul militar

Aparat ochire

71 ciclop -m sursa Pro Patria TVR1

Ciclop -M

 

Lansatoarele de grenade fumigene cal. 81 mm erau produse la Uzina Mecanica Orastie, iar grenadele pentru acestea echivalente cu tipul de referinta sovietic 3D6 la Rompiro Orastie.

72  stand UM Orastie sursa Album Expomil IonicaF
Stand UM Orastie

73  stand ROMPIRO Orastie

Stand ROMPIRO Orastie

74  stand ROMPIRO Orastie 1

Stand ROMPIRO Orastie 
Mitraliera AA cal. 12,7×108 mm, licenta DSKM era produsa la Uzina Mecanica Cugir, la fel ca si munitia pentru ea. Mitraliera (fara afet) cantarea 33 kg, avea lungimea de 1626 mm, cadenta de tragere de 600 lov/min, viteza initiala a glontului fiind de 810-825 m/s. Dupa 1990 urma sa fie inlocuita cu tipul produs dupa licenta NSV. De mentionat ca se intelegea ca tintele vor fi din ce in ce mai mult protejate prin blindaje usoare (elicoptere, vehicule de lupta usoare, infanteristi cu veste antiglont aflati la distanta mare), fiind lansate in cercetare si apoi in productie numeroase tipuri de munitii perforante. De altfel, tanchistii apreciau ca mitraliera va fi din ce in ce mai ineficace impotriva tintelor aeriene, principala sa menire fiind combaterea tintelor terestre.

75  mitraliera UMCugir licenta DSKM    sursa Wikipedia  autor DoloresRKT

Mitraliera UMCugir licenta DSKM

UM Cugir produce actual 8 tipuri de munitie cal. 12,7×108 mm: cu glont cu miez de otel normal, cu glont trasor, cu glont perforant, cu glont perforant trasor, cu glont perforant-incendiar, cu glont perforant-incendiar-trasor, la care se adauga binecunoscutele cartuse de manevra, precum si cvasi-necunoscutele cartuse de test de suprapresiune, cartuse cu un glont mai greu si o incarcatura de pulbere sporita, cu care se executa receptia finala la armamentul cal.12,7 mm: daca arma rezista, e buna. Da sau ba. Alb sau negru. La mitraliera si munitie se mai adauga doua accesorii strict necesare, zale si un dispozitiv de incarcat benzile, ambele articole fabricate tot la UM Cugir.
Mitraliera licenta PKT era produsa bineinteles tot de UM Cugir, in calibrul 7,62x54R, cu masa de 10,6 kg, lungimea de 1058 mm, viteza initiala 825 m/s. Diferenta fata de mitraliera PKM era data de dispozitivele de montare si sistemul electric de dare a focului cu solenoid (bobina).

76  mitraliera licenta DSKM sursa prospect ROMARM

RKT 76 mitraliera licenta DSKM

77  munitii 12,7x108 mm sursa prospect ROMARM

Munitii 12,7 x 108 mm

78  munitii 12,7 x 108 mm  sursa prospect ROMARM

Munitii 12,7×108 mm

 

82  mitraliera licenta PKT sursa prospect ROMARM

Mitraliera licenta PKT
Aparatura de observatie (periscoape, dispozitive de vedere pe timp de noapte, etc) era produsa la Intreprindera Optica Romana Bucuresti si la Intreprinderea Optica Timisoara. Sistemele electronice pentru aceasta aparatura au fost produse la IEMI Bucuresti. Per total, aparatura era asemanatoare cu cea instalata pe TR-580/TR-85, pe care o prezentam aici:

Sistemele de observatie si ochire pe timp de noapte erau de tip activ, realizate sub licenta sovietica, ce foloseau proiectoare in infrarosu, cu lungimea de unda de 950 nm, dezavantajul principal fiind demascarea proprie. Spre exemplu:
– proiectorul sistemului de vedere pe timp de noapte al mecanicului-conductor, cu o distanta de vedere de 50-60 m (era dotat cu o lampa de 40 W si o putere de iluminare de 16 000 cd) putea fi observat cu ochiul liber de la 50 m si cu dispozitiv de vedere pe timp de noapte de la 10 000 m.
– proiectorul aparatului de vedere pe timp de noapte al comandantului de tanc, cu care se putea detecta o tinta tanc la 250-300 m (diametru 200 mm, era dotat cu o lampa de 100 W si o putere de 250 000 Cd) putea fi observat cu ochiul liber de la 90 m si cu dispozitiv de vedere pe timp de noapte de la 16 000 m.
– proiectorul aparatului de ochire pe timp de noapte (utilizat de ochitor), cu care se putea trage teoretic la 800 – 1000 m (diametru 350 mm, era dotat cu o lampa de 180 – 220 W, dupa sursa, si o putere de 1 000 000 Cd) putea fi observat cu ochiul liber de la 100 m si cu dispozitiv de vedere pe timp de noapte de la 16 000 m.
Negasind imagini de distributie publica ale echipamentelor tip activ produse in Romania, va prezentam cateva imagini ale surselor de inspiratie sovietice.

 

De remarcat ca neajunsurile sistemului tip activ nu au fost trecute cu vederea, lansandu-se in cercetare sisteme de vedere pe timp de noapte de tip pasiv, pana in 1989 aparand mai multe modele experimentale de ochelari de vedere pe timp de noapte, lunete de ochire pentru armamentul de infanterie si cel de pe tanc.

96  dispozitive de ochire  expo clinceni sursa Pro Patria TVR1
Dispozitive de ochire expo Clinceni

 

97  mijloace calcul artilerie expo clinceni sursa Pro Patria TVR1

Mijloace calcul artilerie expo Clinceni

Spre exemplu, prototipul tancului TR-85 era echipat cu aparatura de vedere pe timp de noapte tip pasiv cu componente din import, insa trecerea la productia de serie s-a dovedit pe moment imposibila, continuandu-se cercetarile.Desi rezultatele au fost egale cu ceea ce ni s-a oferit spre cumparare dupa 1989, eforturile au fost stopate in 1990 si reluate dupa cativa ani, insa cu tuburi amplificatoare din import. S-au realizat astfel sisteme pasive de conducere, observare si ochire pentru tancuri si blindate usoare, de nivel mondial. Astfel, in nomenclatorul de produse al IOR au aparut aparatele pentru mecanici-conductori pasive, de tip fix AVN-MC, BVN-MC,ochelarii de conducere tip pasiv fixati pe casca de tanchist, aparatele de observare AON-CT, AOZN-1, AONP-1, luneta periscopica binoculara pentru comandant, periscoape modernizate. Au aparut, iat majoritatea au si disparut deja…

 

Mai apoi a intrat pe piata si intreprinderea ProOptica Bucuresti, cu o capacitate de productie mai redusa, dar cu produse de varf: ochelari de conducere de tip pasiv periscoape cu incalzire si filtru antilaser, periscop modular amplificator de lumina, aparat de observare pasiv pentru ochitorul de pe tanc, varianta proprie a aparatului de ochire pe timp de noapte AONP-1. Mai mult, ProOptica a participat incepand cu anul 2003 la un proiect prioritar MApN (Contract de cercetare RELANSIN 1783/2003), SIOBLIN, care avea ca scop realizarea unui sistem independent nu numai de observare zi-noapte pentru comandantii de blindate, dar si de management a actiunilor de lupta. Un produs pe care putini il realizeaza la nivel mondial.

 

Ca un amanunt curios, tanchistii erau echipati (pe statul de organizare cel putin) cu binoclul IOR tip BI 7×40 (inaintea lui cu binoclul sovietic BI 8×30), care dispunea de o lamela semitransparenta acoperita cu un luminofor activat cu o lanterna in UV, care odata introdusa printr-un sistem de parghii in calea optica stanga a binoclului transforma radiatia infrarosie emisa de obiectele incalzite in radiatie luminoasa in spectrul vizibil. Astfel era posibila observarea obiectelor calde de pe campul de lupta (tevi de mitraliera, de tun, proiectoare in IR, surse de incalzire etc). Unele dintre acestea puteau fi observate chiar si cu dispozitivele de vedere pe timp de noapte de pe tanc.

115  BI 7x40 foto1   sursa manual MApN

BI 7×40

116  BI 7x40 foto2 sursa manual MApN

BI 7×40

117  BI 7x40 foto3  sursa manual MApN

BI 7×40
Nu am reusit sa aflu daca tancul modernizat a fost echipat cu instalatia de avertizare la iluminarea laser si radiolocatie, realizata ca prototip in acei ani si instalata pe prototipul tancului TR-85.
Inclin sa cred ca nu, intrucat instalatia respectiva nu a fost introdusa in productie din cauza interdictiei importului unor componente care nu se produceau in tara, iar asimilarea lor in fabricatie s-a dovedit mai anevoioasa, costisitoare, si mai alea de lunga durata: asa ne-a prins anul 1990 si toate programele de cercetare – dezvoltare in domeniu au fost sistate.
De fapt acelasi lucru s-a intamplat si cu prototipul aparatului de vedere bicanal, zi-noapte, cu telemetru laser incorporat, si linie de ochire stabilizata, superior tuturor aparatelor similare importate pentru modernizarea tancurilor T-55. Existent pe prototipul tancului TR-85, s-a dovedit imposibil de lansat in fabricatie de serie…
Au trebuit sa treaca ani buni dupa 1990 pana la reluarea timida a unor programe, insa de aceasta data s-a inversat exagerarea: s-au cumparat din import si componente care se produceau in tara, chiar in conditii acceptabile de calitate, dupa cum se plangeau cercetatorii romani din acele vremuri.
O mentiune as mai face: ca si cum nu era era destula politica antitehnica de interzicere a importurilor de completare, promovata dupa 1984 incepand cu „Leana de la Cabinetul 2” pana la ultimul politruc, in a doua jumatate a anilor ´80 s-a inasprit embargoul aplicat de Occident asupra exporturilor de componente electronice si optoelectronice de varf catre Romania. Nici documentatie, nici macar reviste nu mai primeam. Iar fratii din „lagarul socialist” se uitau si ei cam chioras la noi si la partile din piata CAER arondate de Romania. Frate, frate socialist, dar branza si piata…
Una peste alta, instalatia, pusa la punct de Institutul de Optoelectronica, s-a introdus in productia de serie tarziu dupa 1990, sub numele de IAIL-1. Era compusa din 3 blocuri de detectie, un bloc de semnalizare, dispozitivul de control al functionarii si completul de cabluri. Masa totala era de 30 kg, acceptabil pentru acele vremuri, chiar in prezent, si de nebagat in seama la masa totala a unui tanc (instalatia IAIL-E pentru elicoptere cantarea mult mai putin, nefiind necesare blindaje pentru blocurile receptoare). Instalatia era alimentata de la instalatia electrica a tancului, functiona in regim continuu de 24 de ore din care 4 in regim de iluminare. Instalatia avertiza asupra telemetrarii sau iluminarii de dirijare, pe lungimi de unda de 0,4-1,1 micrometri, pe 12 directii in plan orizontal si pe 3 in plan verical.

Avertizarea se facea atat optic, pe panoul blocului de semnalizare, cat si optic, in castile echipajului, si se asigurau semnale pentru actionarea automata instalatiei de lansare a grenadelor fumigene. Instalatia s-a aflat mult timp in nomenclatorul de produse al Optoelectronica sub denumirea de IAIL.

118  IAIL-1 sursa Observatorul Militar

 IAIL-1

119  IAIL-1 sursa vechiul site Optoelectronica

 IAIL
Intreprinderea PoOptica a intrat si ea in arena, realizand instalatiile de avertizare ABC-1,  SAILR, care nu mai exista acum pe site-ul firmei. Din fericire, chiar daca nu mai exista pe site, SAILR exista inca pe tancurile TR-85M1. De remarcat ca SAILR a fost dezvoltat ulterior ca o componenta a noilor sisteme SAM si SIAP, sisteme modulare multifunctionale de avertizare la iradierea laser sau radar si lansarea grenadelor cu contramasuri, realizate in diverse variante de complexitate cu subsisteme comune.

Mai aruncati o privire si aici :
http://www.prooptica.ro/SYSTEMS/sam.pdf

120b SAILR sursa  sursa tpb.traderom.ro

SAILR

120c SAILR instalat pe TR-85 M1 sursa Observatorul Militar

 SAILR instalat pe TR-85 M1

120d SIAP sursa www.prooptica.ro

SIAP

Pentru navigatia terestra, sistemul sovietic prevedea instalarea pe tancurile comandantilor (varianta „K” a fiecarei familii de tancuri) a unui echipament inertial, suplimentat ulterior de sistemul de navigatie prin satelit GLONASS, iar in zilele noastre utilizandu-se chiar si GPS-ul american.
Si in Romania au existat preocupari in acest sens inainte de 1989, existand in dezvoltare, pentru nevoile artileriei in principal, un echipament de navigatie inertiala si un sistem GPS,  susceptibile de a utilizate si pe tancuri. Rezultatele au ramas aproape necunoscute. Am reusit sa gasesc doar o fotografie a sistemului GPS, precum si datele tehnice ale sursei de alimentare, iar despre sistemul inertial absolut nimic. Sistemul GPS a fost dezvoltat de ICE Bucuresti, sursa de alimentare fiind realizata de IEIA Cluj-Napoca.

120e  receptor GPS romanesc

Receptor GPS romanesc

Poate parea ciudat ca am ales un subiect asa de prafuit. Datorita Tratatului de reducere a fortelor conventionale in Europa, ca tanc T-34-85 era oricum condamnat la moarte. Sau ar fi fost transformat in alt mijloc de lupta blindat, sau „lasat la vatra”, sub forma unor utilaje terasiere grele daca Ceausescu nu ar fi fost inlaturat. Inlaturat cu plutonul de executie.

Desi tancurile au fost importate, pentru asigurarea operativitatii au fost facute eforturi la nivel national, rezultatul final fiind crearea unei industrii nationale producatoare de tancuri. Destule din componentele acestei industrii, amintite aici, inca exista. Un tanc romanesc ar fi o stavila in calea procesului alert de dezindustrializare si intoarcere la un mod de viata primitiv al Romaniei. Atat economic, cat si social. Ar insemna bani care raman in tara, ar insemnata locuri de munca in domenii de inalta calificare. In mod direct, la constructia tancului, si indirect, si mai multe, in industria orizontala. Am enumerat multe dintre ele.
Scriind acest articol nu am facut altceva decat sa dezgrop mortii. Dar am facut acest lucru cu un scop: de a da un exemplu.

Rezumand: daca se vrea se poate. Daca acum nu se face nimic e pentru ca nu se vrea.

 

Nicusor

 T 34-85 in Armata Romana, ultima parte

Bibliografie:
– Albume foto realizate de IonicaF
– saptamanalul oficial al MApN, Observatorul Militar (inclusiv editiile pre-1989, aparute sub titlul Apararea Patriei)
– revista Viata Armatei, editata de MApN (inainte de 1989 aparuta sub titlul Viata Militara)
– Buletinul Tehnica Militara, editat de MApN, (pana in 1980 aparut sub titlul Buletinul inginerilor si tehnicienilor militari
– emisiunea Pro Patria, TVR1
– emisiunea Observator, TVR1
– lucrarea Autovehiculele in armata romana, coordonator gen. ing. Nicolae Spiroiu, Editura Militara, Bucuresti 1991
– lucrarea Electronica romaneasca – o istorie traita, autor dr.ing Nonna Milea, Editura AGIR, Bucuresti 2013
– prospecte ROMARM
– prospecte IEMI
– http://tpb.traderom.ro
– www.mta.ro
– www.cartula.ro
– www.umcugir.ro
– www.tohan.ro
– www.patromil.ro
– www.radista.info
– www.adc-tehnika.ru
– http://russianarms.mybb.ru/
– http://gspo.ru/
– Instructiuni de cunoastere a binoclului BI 7×40, MApN
– 85-mm divizionnaya pushka D-85. Rukovodstvo slujby. Voennoe izdatelstvo, Moskva 1985
– Rukovodstvo po materialnoy chasty tanka T-34-85. Voennoe izdatelstvo ministerstva voorujennyh sil SSSR, Moskva 1949
– Rukovodstvo po materialnoy chasty i ekspluatatii tanka T-55. Voennoe izdatelstvo ministerstva oborony SSSR, Moskva, 1969
– Tehniceskye opisanye i instruktia po ekspluatatii pribora PNV-57. Voennoe izdatelstvo ministerstva oborony SSSR, Moskva,
– YouTube, video Delaborare munitie
– Wikipedia
– revista Start spre viitor, editor fostul CNOP 🙂
S-a specificat in cadrul denumirii fiecarei imagini sursa de provenienta.

91 de comentarii:

  1. Consider o mare tampenie incercarea din anii 1980 de a moderniza un tanc uzat moral de cateva decenii.Cu siguranta ca aceasta decizie a fost luata de politruci si nu de militarii de cariera.Stiu ca avem pe stoc mii de T34 insa era evident ca cu toate modernizarile sale T34 nu are absolut vreo sansa in fata unui tanc occidental de ultima generatie.
    Una este realizarea proiectului TR125, foarte pertinent, deoarece doar asa Romania isi putea asigura necesarul de tancuri(sovieticii nu vroiau sa ne vanda tehnica moderna de lupta)si alta este sa iti pierzi timpul si bruma de resurse modernizand T34.Ma rog, daca versiunile modernizate erau destinate exclusiv exportului, este altceva.Va rog sa ma scuzati.

    1
    • @Sorin
      Marea tampenie e ca nu se mai face astazi nimic, si se distruge si ce a fost facut . Sau ce se intentiona a se face . Modernizarea rachetelor in colaborare cu Israelul, licenta Bell Cobra aka Dracula , tancul TR-2000 cu transfer de tenhologie germana , TBT-ul in conceptie autohtona , pulberile compozite , pusca de asalt model 1997 cal.5,56 mm , cumpararea de rachete moderne AA .
      In alta ordine de idei , Romania putea suporta atunci si programul T-34 . Acum nu cred ca mai poate nici aceasta .

  2. E .. mi se pare ca titusi in anii 80 nu se mai merita modernizareaea T34 .. prea vechi, depasit …

    Insa voi a zice altaceva : geaba dotare daca nu ai suflet !!
    Ia priviti voi niste pareri :
    http://forum.softpedia.com/topic/989585-este-federalizarea-romaniei-ceva-rau/
    http://forum.softpedia.com/topic/994758-romania-divizata/

    Deci cam asa – „dreapta” – aia care a avut grija sa nu „BELL”easca armata cu niste Cobre draculizate, sa nu doteze armata samd ameninta cu secesiune ..
    A se vedea si articolul ” Nord și Sud” scris de Tudorel Urian publicat de EvZ joi, 06 noiembrie 2014 … A da si sa citez din parerile unui ardelean , el scrie ca ar fi roman , cu studii superioare
    Imi pare rau sa Va contrazic, dar nici macar nu sintem un popor, asa ca dilema daca sintem acelasi sau diferit nici nu se mai pune! Un popor este constituit nu prin teritoriu, nu prin limba, ci prin CONSTIINTA VALORILOR sale, ori in ceea ce ne priveste, ne-am alungat si dispretuit valorile de cind ne stim. Toate valorile noastre de clasa universala s-au realizat printre straini, dupa care ne-am laudat prosteste ca „sint romani” sau „de origine romana” sau „nascuti in Romania” sau avind varul fratelui matusii cu sotie romanca!

    Ca urmare, noi nu sintem dec it o adunatura nociva si nicidecum un popor!

    P.S. Ca antonim, comparati cu poporul german, constituit din state care se bateau intre ele tot timpul pina mai ieri (la scara istoriei) sau, si mai bine, poporul elvetian.
    Diferenta nord-sud este mult mai profunda decit religioasa: etnicii colonizatori ai Transilvaniei-Erdely-Siebenbuergen, maghiarii si sasii, au creat aici o adevarata civilizatie, de la cetati si biserici la Colegiul Iezuit al lui Stefan Bathory (Universitatea Babes-Bolyai de azi) si ca urmare considerau pe drept cuvint ca aici este patria lor („Einst suesse Heimat”).

    Turcii si rusii care au cotropit Vechiul Regat erau niste barbari in cautare de prada, exponenti ai distrugerii si oprimarii, de unde si adinc inradacinata xenofobie a locuitorilor de aici.

    Dupa 1918, acestia n-au inteleg si nu inteleg nici acum mentalitatea si relatia noastra cu „ocupantii unguri si austrieci”, asa cum ii considera ei. Dovezile ca nu au dreptate sint obiective: intelectualii romani studiau la Viena sau la Muenchen: de la Poetul National (Bucovina era si ea parte a Imperiului Austriac) la fratele bunicii mele; prin comparatie, citi intelectuali regateni studiau pe atunci la Ankara sau la Moscova?
    A se observa dl ardelean, intectual rasat si ocidental;izat habar nu are ca in timpu ala capitala hOtzomana era la Istambul si ca Snakt Petersburgul era capitala Rusiei …
    -Continuare- Prima publicitate in limba romana a aparut la Brasov-Kronstadt, intr-un ziar al unui avocat roman cu studii la Viena. EvZ i-a consacrat acestei premiere un amplu articol acum citiva ani, etc.,etc.

    Pentru toleranta etnica si religioasa, Transilvania-Erdely-Siebenbuergen era numita de catre germani „Elvetia Estului”, iar pentru regateni „… o tara mandra si binecuvantata intre toate tarile semanate de Domnul pre pamant… astfel este tara Ardealului” (Nicolae Balcescu)
    A se mai vedea cum le minte intelctualul slujnicean (ca locuieste la Sluj am Ssomesch) .. ca Balcescu admira Ardealual ptr marea toleranta religiasa – aia in vorttea careai bbiserica ortodoxa era cam, „tolerata” .

    Cam asta este …

    • Bizoane mi se pare prostie curata ce zice individul adus de tine ca exemplu aici
      „Dupa 1918, acestia n-au inteleg si nu inteleg nici acum mentalitatea si relatia noastra cu “ocupantii unguri si austrieci”, asa cum ii considera ei”- referindu-se evident la regateni.
      Tipul baga sub pres tratamentul la care rau supusi romanii transilvaneni de catre acesti „eroi civilizatori”, desigur persecutiile, maghiarizarea fortata si altele erau acte civilizatoare.
      Intelectualii astia „europenisti” au luat-o rau pe aratura.

      • Nu zic ca ar fi altceva ..
        Insa retine te rog : ardelean, clujean (macar de vreo 30 de ani stabilit in Sluj), scoliti, relatii cu vestu , pretenti ca este „intelctual” ,. „european” samd . I-a intrat in cap ca „vestu” cam asta ar dori . Il „stiu” de ani de zile .. si sa zic ca tipu „evolueaza” .

        SI nu uita pre Sabin Gherman care are rubrica la nu stiu ce tembeliziune clujeana..

        • Te rog frumos, Cluj!Respecta orasul si ardelenii inclusiv pe Sabin Gherman! nu vezi ca in ardeal majoritatea au votat cu Johanis doar judetul Hunedoara facand exceptie? Si parca era vb despre modernizarea unui tanc nu despre lipsa ta de bun simt

          • Pe Sabin G. nu-l voi respecta niciodata! E doar un vierme care face cariera pe nenorocirea romanilor…

            • fiecare are dreptul la parea lui, eu la a mea tu la a ta. dar mi se pare prea de tot lipsa de bun simt a bizonului (nu degeaba are nick-ul …)

              • Ma refer strict la gherman. Opinia oricui trebuie sa fie libera, nu si respectata. Nu pot respecta pe cineva care crede ca ar trebui sa-mi sfasii Tara in doua, indiferent de motiv, indiferent de circumstante.
                Astfel de oameni nu merita respect…

                • eu ma refeream la fapul cum a denumit orasul Cluj..

                • Asa am zis si eu pana in aceasta primavara cand butonand telecomanda am ajuns la postul TV Look si am dat peste Gherman.Din curiozitate l-am urmarit si pt ca mi-a placut ce zice, l-am mai urmarit din cand in cand pana ce RDS a scos acest post TV din grila sa.Tipul militeaza pentru o mai buna administrare a tarii, o descentralizare administrativa mai radicala, si pentru pastrarea identitatii culturale specifice fiecarei regiuni din aceasta tara.Omul prezenta cum merge treaba in vestul Europei, in tari ca Austria, Germania, Franta, Elvetia si cum merge treaba la noi.Ce este acum rau aici si cum s-ar putea schimba anumite aspecte economice sau sociale in bine, urmand un anumit model vest-european.
                  Pana in primavara am avut in minte un cliseu mai vechi cu Gherman, de prin anul 1999, parca, cand omul asta a aparut la Tuca Show, pe Antena 1, fiind invitat de Tuca sa spuna de ce s-a saturat de Romania.Din ce retin si atunci omul asta milita pentru o descentralizare administrativa mai profunda, autoritatile locale urmand sa dobandeasca competente care tineau de ministere sau prefecturi.

                  1
          • SLUJ!
            Asa cum noi suntem „mitici” din Miticestii Miticinistanului ssmd accepati ca sunteti slujnice din Slujnicesti si ca adorati ancilaritatea!!

            Cat despre respectu ptr Gherman .. o sa ii arat cand o sa pot sa il darui cu juna de incarcator – plata meritata oricarui tradator de tara!

            Cat despre respectu ptr ardeleni in gnl -asta se castiga ! Ca sa votezi contra lui Nastase ca a facut contract cu Bechtel sa va traga autostrada , sa votezi pe Basescu care promite sa nu o faca, sa injuri “miticii” ca au oprit autostrada – cand in fruntea guvernului este aceasta chintesenta esentiala a Ardealului pre numele ei Umil Boc fost primar al orasului Sluj – si apoi sa realegi ca primar pe acelasi Boc si in final sa sezi acasa ca sa nu cada ala care a oprit autostrada si in acelasi timp sa doresti sa ai autostrada… si sa nu fii cretin congenital cu bale la gura incapabil sa zica altceva decat apa, papa si caca, ba sa mai ai si o diploma universitara ei bine asta inseamna sa fii ardelean!!!!

            • imi permit sa ma bag si eu in discutie…eu sunt pentru stat national unitar, federalizarea este o porcarie, o incercare de a distruge acest stat…insa cum vreti sa oprim orice tentativa de secesiune daca acum, cand suntem uniti vorbim de „ardeleni care voteaza prost”, „munteni mafioti”, „moldoveni inculti” etc…suntem romani toti
              „sa nu fii cretin congenital cu bale la gura incapabil sa zica altceva decat apa, papa si caca, ba sa mai ai si o diploma universitara ei bine asta inseamna sa fii ardelean” -ca bucurestean iti zic bizoane ca fraza asta nu isi avea locul, suntem toti romani…TOTI! cum vrei sa ii opresti pe ardeleni din a crede ca ar fi mai bine fara restul Romaniei daca ii jignesti asa? asta este dezbinare, si dusmanii tarii exact asta vor, sa ne omoram intre noi

              zicea o vaca…pardon…doamna de la PSD din Craiova ceva de genul:”a scos Johannis 2 mii de oameni in strada, eu daca vreau scot 20 de mii doar la Craiova…vreti razboi civil?” cat de dobitoc sa fii sa spui asta? sa instigi la razboi civil….neamtul dobitoc scoate studenti in strada pe 30 de lei, comunistii scot si ei oameni la mici si bere si uite cum isi dau romanii in cap intre ei…

              • nu a scos neamtu pe bani studentii stai linistit.
                Si din cauza unor ca bizonu incepe sa fie Gherman apreciat in Ardeal. simplu. nu?

                • @barny nu toti au fost scosi pe bani, dar o parte sigur, pentru ca asa se organizeaza astfel de manifestatii, daca vrei sa ma crezi sau nu…si PSD-ul si PNL-ul si PMP-ul si cine vrei tu procedeaza exact la fel, toti sunt facuti din acelasi aluat si voi ca luati de gat pentru niste dobitoci

                • Adica German poa sa faluscripteze orice si sudistii nu au voie sa cracneasca – da?!

              • Auzi cu mine nu iti merge ..
                deci eu am zis ca este nitel cam bizar sa :
                1)sa votezi contra lui Nastase ca a facut contract cu Bechtel sa va traga autostrada
                2) sa votezi pe Basescu care promite sa nu o faca,
                Asta cam vine in contradictie cu dorinta de a avea o autostrada .. Va doriti sau nu autstrada aia care sa va lege de Buda si Becs?!! DA?NU!

                Apoi sa acuzi “miticii” sudisti ca ca au oprit autostrada , DUPA ce tu ai ai votata cu cei care promiteau sa nu o faca! este ceva cam ciudat .
                Cu atat mai mult cand in fruntea partdiului care dadea minstrul transporturilor era un ardelean, mai rau clujean, Da ancilaritatea funciara se pare ca il impiedica sa zica „ba facem autostrada!” ..si cand in fruntea guvernului ajuns aceasta chintesenta esentiala a Ardealului pre numele ei Umil Boc fost primar al orasului Sluj. Niste oltenicrez ca ar fi spart geamutrile partidului si ar fi urlat c ala alegerile urmatoare ori autostrada ori se lasa cu bataie …
                In fine Boc care nu a facut autostrada Transilvania a fots recompensat cu ralegerea ca primar a orasului slijnicean!

                I*n tot acest timp ardelenii decalra ca vor o autostrada care sa ii lege de „vest” de cvapitalele sufletlului lor ..

                Scuze da daca un regatean de=al „meu” s=ar comporta atat de haotic l=as taxa de cretin , l-as intreba cum de resueste sa res[pire fara comanda samd

                Findca scuza-ma .. alegerile nu se fac ptr ca un X sa ajunga „ceva” sau ca sa primeasca case de la RAPPS . Nu . Alegerile se fac ca cineva sa primeasca sarcina sa faca ceva . De ex o autostrada .. Restu- case de la RAPPS , masini, samd sunt beneficii colaterale .

                A da.. tu crezi ca Ponta a ajuns ce a ajuns doar ca e .. bucurestean ?! Nu de alta dar si eu sunt bucurestean si nu am fots nici „macar” subsecreatr de stat!!
                Voi v-ati simtit „inaltati” ca umil Boc a devenit presedintele unui partid important. Uitand ca un partid exista ca unii opameni au niste revendicari . Dorinte. (a da.. Eu am fost membru al unui partid „provincial” Da eu bucuretean am fost PUNRist! Si vatras) Si caun parid este un instrument. Voi v-ati multumit ca Boc a devenit premier si a aterizat aici cu o inteeaga echoa care a primit case de la RAPPS. Scuze penibil . Nu de alta dar odata cu amgajarea soferului ca consilier se pare ca Boc a terminat cu ideile „ce sa fac” . Inca odata penibil ……

                • @ghita eu sunt nascut si crescut in Bucuresti, nu stiu de ce mi te adresezi mie cu problemele astea…dar ma rog, nu pre inteleg in general ce vrei sa transmiti cu mesajele tale…mie imi duce doar a ura fata de fratii nostrii din ardeal…ura care nu stiu de unde vine

                  • Ura ? De unde ura ma ?!

                    Doar observ ce multi cretni sunt in Ardeal! Si nu inteoeg cum nu reusesc sa dea si ei u7n ministru cat de cat decent …. numa catastrofe!!!
                    Si totusi in Ardeal mai sunt si cativa oameni cumsecade . scoliti si cu bun simt. Am cunoscut cativa …

                    Da daca esti miticist ca si mine – cum naiba nu ai inteles cestiile ce precedau apa, papa caca? Si matele teleptual?!

                    • @ghit serios? nu stii nici un om politic bun din ardeal? Corneliu Coposu iti spune ceva? poate singurul om politic adevarat de dupa 89? il stii? sau era si el o catastrofa? Goga stii unde s-a nascut? dar Iuliu Maniu? serios acum, nu inteleg cum poti sa zici chestiile astea…la urma urmei suntem toti romani, nu esti dumneata mai destept decat toti ardelenii la un loc si nici ardelenii nu sunt mai destepti ca restul tarii

                      dar spuneti-mi daca observati ce multi cretini sunt in ardeal de ce nu observati si cat de multi cretini sunt in restul tarii? sau mai bine cati cretini sunt in guvernul Romaniei, ala rosu…

                    • hm …. vioniribu tu inca nu te-ai prons cvu cine ai de-a face?
                      tu crezi ca daca imi zic Bizonu’ os sub nivelul prostovanilor care zic ca unii au studii „inferioare”? (preventiv ” in Romania se zice studiiprimare Clasele 1-4 s efaceau , si se fac in scoala primara. Dupa 1950 in scoala primara. sunt cuprinse si fostele cvalse „gimnaziale” Studii „inferioare” sunt opera unor minti numa bune4 sa mazgaleasca hartia in gazeta gainilor violate si vivipare. )
                      Sau cumva crezi ca daca pe buletin sunt Gheprghe inseama ca sunt prostu’ lu’ satu’?

                      Ei bine sa iti aduic aminte cateva „amanunte”” afacerea Skoda Incheiata sub minsteriatul acelui star ardelean, stalp al mora;itatii (ca nu f..a , nici nevasta nici amanta!) Iuliu Maniu!! Ca cand Tomania platea tunurtile de 2 ori mai scvump decat Iugoslavia (MS Caro,2 a primit vizta cumatului sau din Iugoslavia si ce sa dfiscute saracii ?! Meserie regala : tunuri!!! Caraol Cotzcaru’ =sa sucarit f tare ca careva era mia otz si hotz decat el )
                      Bgata pna in gat si peste era unu Boila de profesie nepot netot al Maniului „stiti doream sa fac o gainarie moderna” iar dr Lupu „”pai to9cami despreo gainarie vorbim” (bietu Boila se gandea la op cresc atorie de gai9ni da el facuse o gainarie miticista) . Aceiasi hahalera de Boila a lansat un amnifest despre r autonomia Ardealului …. Unchi-su de fopat se visa mai mult Erdelly Vajda decat primminsitru al Romaniei (excatr ca la care zice blondei : te rog tine camila sa o …..) Vajda Voivod a comis si el o cartulie „Ardealul ardelenilor” si fi-su era [;atit de Skoda cu vreo 9-12 boi pe luna . Asa ca au dat Skodei comanda chia si ptr antetrenuri (pe vremea aia niste carute mai destepte)
                      Mai bine cauta ce scria cam in epoca Pamfil Seicaru. Nae Ionescu sau Stefan Zeletin …
                      Dupa care poa voi accepta sugestii de la tine .
                      Mersi asa sunt io „modest”.

                      A da.. prin 96 intamplatior am dat peste un shogor unu .. Gyuri „ba Ghita daca unii de-ai tai zic prostii nu te lua de mine findca profit!” Dragu meu shogor stia ca in unle privinte devion morosean si scot iute cutitu … Asa ca el era baiat mai decent dercat gasca asta de „intelectuali” )(shogor din armata de la reg din Botsani)

                      Da ramane cum am zis :arfdelenii din guvernele roamesti au fost in cel mai bun caz ca apa sfintaita : nu au facut rau!! In popozitie da.. is extra . Da numa atata!!

                    • Nu mai este nici Ardealul sau Banatul ce au fost candva.Intelectualii ardeleni sau banateni formati in universitatile austro-ungare, unii dintre ei desfasurandu-si activitatea in institutiile publice, obisnuiti sa aiba un stil de viata si o conduita specifica culturii acestui imperiu, sunt de mult in lumea umbrelor.Metehnele balcanice au fost adoptate si in aceste regiuni.

                    • toata stima pt. muna Dvs. dar aprecierile politice sunt eronate;
                      nu inteleg de unde atata inversunare contra Transilvaniei si a celor din aceasta zona;
                      otrepe si uscaturi are fiecare zona a patriei;
                      tara nu se federalizeaza pt. ca cativa ratati scriu ineptii pe forumuri; eventuala federalizare este un proces mai complex; in orice caz actuala leje fundamentala interzice explicit revizuirea ei atunci cand aceasta priveste scimbarea caracterului unitar si indivizibil al statului roman;
                      tara se poate federaliza doar daca comunisthtii fac ceva pt. realizarea acestui deziderat;
                      stim cu certitudine ca behtel a fost o teapa, tot asa cum stim ca sova odata ce a pus mana pe putere a incercat prin toate mijloacele sa smeneasca sume cat mai mari de bani pt. clentii firmei de avocatura a mamei sale: behtel si rmg – nu mai spun cum a supt din oltchim si alte societati de stat impreuna cu actualu` prim ministru;

                      nu inteleg chestia asta: Moldova si Tara Romaneasca doreste reintoarcerea rejelui dar nu vrea presedinte cu origini nemtesti;

                      faptu` ca la noi autostrazile nu se fac dupa criteriul economic ci dupa sticlele de alcool sau numaru` de prostituate livrate de o anumita zona a tarii catre conducerea de partid si de stat este pana la urma in sensu` lucrurilor si al obiceiurilor otomane perpetuate de politicienii de dambovita – chestile astea trebuie sa inceteze, este prea mult; tara nu mai poate; in urma cu vreo 2 ani s`a incarcat pe youtube o discutie intre o prostituata de partid si unu` secretar la pnl care`si povesteau aventurile;

                      tara nu este compusa numai din pensionari, agricultori si angajati la stat;

                      am mai spus si o repet privitu` la antena 3 dauneaza grav sanatatii – faptu` ca o tembeliziune a unuia despre care presa stie cu certitudine ca a luat cel mai mult din conturile tovarasului ceausescu in timp ce tara n`avea nici macar bani de operatiuni curente ( cititi daca aveti timp istoria bancorex dupa `89) are ca scop invrajbirea populatiei este evident, doar asa se poate justifica ura viscerala ce razbate din aceasta tembeliziune si care prinde din pacate la multa lume;
                      io sper ca mai sunt oameni in tara asta care au un pic de ratiune si nu pun botu` `la orice ineptie repetata cu obstinatie; suntem oameni si fiecare greseste, totusi a repeta zilnic aceiasi ineptie cu acelasi argument poate duce in mintea unor telespectatori mai saraci cu duhu` la opinia ca sigur realizatoru` are dreptate: este mai comod sa iei un rationament de`a gata decat sa construiesti tu unu singur;

                      demonstratiile de ieri de la Brasov pt. dreptu` ceteanului ruman din diaspora de a vota si interventia jandarmeriei impotriva unei demonstratii aprobate sunt probabil ceea ce`si doresc sustinatorii lui ponta si fanii latrina 3;

                      ferice de cei saraci cu duhu` – iei nu`si pun intrebari, toate informatiile primite au caracter de certitudine – Descartes si restu` au trait pt. multi degeaba;

                    • Capu satului

                      nu te mai da lovit ….Nu dau in Trasilvania si nici in transilvavenii in mod generic.
                      Dau in cativa maetiti care ameinta cu komintenisme din anii 1924-28 …. care incurca lumea cu prostelei kominterniste.

                      Si lsandf la o parte faptu ca tot politicianu se gandeste sa iis umfle buzunarul tine cont ca autostrada se facea .. daca nu incurca PDL treaba. Insa ca orice proect incurcat, intarziat, blocat .. si cest proesdct s-a ratacit Adica apar catiova „destepti” care se cred „jmecheri” (sau invers) si cred ca proiectu are lata menire decat cea prima …

                      Cau despre afirmatia ta ca „presa stie cu certitudine” este o cestie nitel cam … „Presa stie cu certitudine” ce are voie de la patron sa stie (de ex in EvZ nu ar aparea nimic favorabil unui PSD ist .. chiar daca ar fi adevar 10000% da nu este „adevarul” patronului!) . In plus „presa stie cu certitudine” nu este proba juridica . Eu prefer probele juridice (na cetitudini care se pota proba : Cristoiu a fots membru PCR si memnru al curtii „printisorului” . Ocatvian Paller a fost mare mahar in PCR . Sora de la GSD a fots comunist de frunte. Da „presa stie cu certitudine” ca astia e dem oracti si antiocomunisti de cand au fots nascuti!!)

                      Ins aexortatile tale contra „latrinie 3” arata fara dre[t de tagagda ca ia un partis pros politic ultrapartizan . Si ca nu ai nici minima inteligenta in a masca cat de cat asta …

                      Asa csa lasa=am cu Descartes macar ptyr cestia ca eu am patent ptr „tembe;lizune” si tot eu sunt cel pe care il imiti atunci cand scrii unu’ sau privitu` (adica simurale de limba incult)
                      Cat despre Banmcorexd .. mai tii minte ptr ce a fots condamnat Temesan ?!

                    • ok ghita, m-am convins cu cine am de-a face…dintr-un motiv sau altul nu vrei sa ii consideri pe ardeleni egalii nostrii…afacerea skoda…pai bine ai zis si tu ca si-a bagat carol coada pe acolo, si tie chiar nu iti pasa ca omul asta a facut puscarie pentru tara, iar acum ma intreb si eu de ce de ceilalti nu ai spus nimic…cumva coposul nu a facut nimic pentru tara, nici goga?…tine-o tot asa si dupa sa te intrebi de ce vrea transilvania autonomie…din cate se pare dumneata ai mereu niste idei fixate si nici nu accepti posibilitatea ca ele sa fie gresite, asa ca nu mai are rost sa discutam pe subiectul asta…sanatate

                • Gher… ne Gher…, bizoane dragă, fix din-aceea unii dintre noi am dori să ne vedem de treabă singuri și fără să ni se disece chestiunea zilei de peste munți, înțelesu-m-ai?
                  Nu e vorba de federalizare, or de independență ci de resurse și administrarea lor. Cât timp un împuțit sau altul, de prin bucale or Dolj îmi ține lecții de moralitate și sporit patri(H)oțic, prefer să lucrez cu austriacu, în țara mea, pe pământul strămoșilor mei, care au suferit și sângerat sute de ani aici și nu ai tăi.

                  • Hai sa itio adcu aminte de stramosii tai : iobagiones glaebe adstricti „ce sa discute un nebun ca mine cu un mincinos ca el” sau „Ne-a mai ras un singur dor /opil al suferintei”.

                    Cat despre sangerat vezi cati morti a avut Regatul intre 1916-1919!! Hai sa fiu generos si sa iti zic eu : intre 580.000 si 665.000 din cca 7,7 milioane adica intre 7.73% si 8.88%!
                    Numai Serbia ne intrece cu 11% la 18.11% din populatie …

                    Caty despre adtrare buna treaba au facut Ciorbea, Boc, Blaga, Muresan electronistul agriculturii, Decebal Traian Remes , Gheorghe Ialomițianu (nasascutr la Bran si studit la Timisoara) O mentiune parate ptr udemristu Rittli cel care a inchis Insatitutl Imimi din Tg Mures .. O unitate de prima mana, una de „prestigiu” local , mai „tare” decat Fundeniu , a fost desfiintatat de 2 ardeleni si reinfiintata de un bucurestean!!! Cum stam cu … impuțitu’ de prin bucale or Dolj ?!

                    • Mă refeream la varii siniștrii, nu la oameni (ca voi), dară fiecare înțelege cum poftește. Cât despre sângerat – am zis că localnicii au sângerat totuși mai tare și mai mult. Tu îmi spui de 1916, eu îți zic de multe secole în care am trăit aici în splendida izolare… ce comparăm de fapt? Ce statistici mai arunci?
                      De asemenea, nu discutam de variile lichele sau mai puțin de la noi.

                  • Flogger prefer să lucrez cu austriacu, în țara mea, pe pământul strămoșilor mei, care au suferit și sângerat sute de ani aici și nu ai tăi. nu zau? Nu ai auzit de „ce sa discute un nebun ca mine cu un mincinos ca el?”
                    Si daca este vorba de sangerat cauta sa vezi cati morti a dat Romania Mica intre 1916-18!!

            • Esti suparat, dle. Da, pe net sunt destule mizerii la adresa vechiului regat, insa eu consider ca sunt facute de persoane rauvoitoare si nu reprezinta nicidecum opinia populatiei romanesti din Ardeal. Pur si simplu avem de-a face cu o intoxicare menita sa creeze sciziuni in cadrul poporului roman, iar cine o face…da dovada de multa perseverenta.

        • De cand optiunea la vot este motiv de respect sau lipsa de respect. Ce-i magaria asta?

    • “Sa ne amintim ca nu poate exista securitate in Europa fara parteneriatul germano-rus”, a insistat Gorbaciov la o manifestatie organizata de Fundatia „Cinema for peace”, din care face parte.”

      @Ghita Bizonu’
      Exista un scenariu si trebuie tratat ca atare desi indicii ar cam fi ceva.
      Ce se scrie acolo este doar inceputul aceste curente secesioniste/federaliste se vor amplifica pt. ca de ele ar bebeficia atat Germania cat si Rusia.
      Ambele au nevoie de o Romanie slaba.

      Economic.
      Germania este un stat exportator are nevoie de piata de desfacere nu de concurenta unei tari care ar avea costuri si in final preturi mai competitive – cate tipete au fost ca preturile nostre sunt prea mici – deci industria si tot ce ar putea produce trebuie sa dispara daca face concurenta. Germania in UE a avut o strategie interesanta a impus limitarea emisiilor de dioxid de carbon → preturi mai mari pt. cei care nu folosesc gaze sau energie electrica iar in acelasi timp pt. a fi mai competitiva decat alte tari a negociat si primit, de la Rusia, preturi preferentiale la gaz. Dar asta o fece foarte dependenta de Rusia).

      Rusia. Una din probleleme nostre este ca foarte mult din venituri depind de exportul de materii prime si mai ales energie iar aici intram in conflict cu Rusia. Poate nu pare la prima vedere dar avem capacitatea de a perturba grav exporturile rusesti in cazul vecinilor de aceea au fost sabotaje (de ex: Romania nu a putut, de cativa ani, face o legatura cu Turcia care are disperata nevoie de energie electrica care noi avem in exces. La fel in cazul Moldovei a durat o vesnicie pana s-a realizat ceva, ei fiind nevoiti sa ‘importe’ din Transnistria a carei ecomonie depindea, in mare masura, de aceste ‘exporturi’. Am fi putut, daca se continuau proiectele, sa exportam in Ungaria sau Bulgaria dar nu a fost sa fie totul a fost sabotat.

      Militar.
      Aici este un pic mai interesant. Asa cum scria cineva, NATO ar fi privit, de anumite tari care fac parte din alinata, ca un instrument al dominatiei US si de aceea trebuie sa “dispara”. Pt. a se face asa ceva el trebuie sa isi piarda credibilitatea de alinta capabila sa ofere securittate/protectie impotriva Rusiei, de aceea este sabotata de Germania (Franta mai putin dar nu cred ca ar fi foarte deranjata) in interior (bugete si capacitati de productie/reparare insuficiente, dezarmarea statelor in care au influenta) iar in exterior cu ajutorul Rusiei (provocarile asupra tarilor membre NATO, atacul asupra statelor partenere si care doreau sa devenia membre Georgia, Ucraina la care Germania s-a opus, cel mai mult, aderarii. Sa nu uitam si de patrunderea pe teritoriul unui stat membru si rapirea unui ofiter sau sechestrarea unei nave. Totul pt. a induce ideea NATO nu te poate apara iar in final cand divergentele vor maxime se poate ajunge la atacarea unei tari membre care a duce la disparitia NATO).
      Toate cele 3 state ar avea interesul ca NATO sa nu mai existe iar in locul lui sa fie creata o armata europeana in care fortele celor 2 state sa fie cele care vor oferii securitatea. Evident ca acesta armata nu ar fi o ameninatre pt. Rusia care ar putea astfel intimida statele mai mici si cele de granita de restul s-ar ocupa cele 2 tari.
      Pt. ca acest scenariu sa functioneze trebuie ca state care in alinta cu alte state ar putea modifica balanta de putere indiferent de NATO (precum Romania app.20mil +3.5mil de locuitori, Polonia 38mil, (Turcia 76mil) si Ucraina 45mil sustinute si inarmate de US) trebuie slabite iar cea mai buna metoda o reprezinta federalizarea (nu degeaba cere Rusia federalizarea Ucrainei sau a incercat cu noi in 1989, folosind pe ‘regele” Mihai, dupa a foferit o federatie cu moldovenii, acum cu unguri orice numai federatie sa fie) pt. ca tari mai mici pot fi usor controlate.

      Ungurii au spus cat se poate de clar ca scopul final nu este autonomia ci federalizarea:
      „Nu exista pace interetnica si nu va exista pace interetnica, poate o stabilitate falsa va exista, dar nicicum o pace interetnica, pâna nu se solutioneaza aceste scopuri majore ale comunitatii maghiare, care se contureaza în constructia autonomiei comunitare. România, cu toate ca este membru al Uniunii Europene, nu va putea sa fie de facto integrata în civilizatia europeana pâna nu-si rezolva aceste probleme. Noi credem ca solutia este reorganizarea pe baza principiilor federalismului. Aceasta dezbatere profunda ar trebui sa înceapa E clar ca nu noi vom face federalizarea României, nu maghiarii, nicicum PPMT. Noi ce putem face cu 6,5 la suta maghiarii? (…) Deocamdata suntem o mica rotita în întreaga masinarie politica a României” a mai afirmat Toro.”

  3. In articol este vorba despre eforturile si performantele la care s-a ajuns in industria noastra militara, nu despre oportunitatea modernizarii T 34-85, care la data respectiva era demult depasit de orice alt tanc contemporan.
    Oricum modernizarea acestui tanc a reprezentat inceputul constructiei de tancuri in Romania, tot asa cum modernizarea TR 85 la standardul „M1” va reprezenta sfarsitul fabricarii de tancuri in tara noastra.

    • @George
      Eu nu cred ca TR85-M1 va fi cantecul de lebada al industriei militare romanesti. Personal cred ca noi romanii ca natiune inca nu ne-am spus ultimul cuvant in lume. Avem de trecut cateva hopuri dar le vom trece.
      Duminica o sa fie o noua runda de alegeri pentru functia de presendinte. Daca iese Ponta, asta ne va da inapoi in cel mai rau caz cu vreo 2 ani. Teoria mea este ca daca iese Ponta cel tarziu in vara viitoare noi romanii vom da o lovitura de stat si vom matura intreaga generatie actuala de policieni de la putere. Nu uitati ca revolutiile se fac in capitala, nu in virful muntelui, asa ca degeaba fura Ponta la munte, ca tot acolo unde ii este locul o sa ajunga (adica la puscarie). Cred ca cel mai bine pentru Ponta ca individ este sa NU iasa presedinte, ca asa poate sa se retraga din functia actuala in viata si il libertate. Altfel, la cat e de competent, eu zic ca nu o sa o sfarseasca bine. Si sa stiti ca idiotul nu e cel mai vinovat dintre toti aia de acolo, el doar e un pion impins in fata, in timp ce in spatele lui altii pun mana pe averea romaniei.
      Daca prin absurd inca mai este presedinte in 2016, atunci o sa fie o noua runda de alegeri parlamentare (sa nu uitam ca noi suntem totusi o republica parlamentara) si dupa 2 ani de conducere cu guvern PSD si presedinte PSD, va asigur eu ca NIMENI nu va mai vota PSDul deoarece Romania se va prabusi. Asta este si motivul pentru care zic ca Iohannis va iesi presedinte- nici SRI, nici SIE si practic nimeni nu are interesul ca Romania sa se prabuseasca.
      Adevarul trist este ca suntem o tara schizofrenica: jumatate dintre romani vor socialism si sa ne indreptam spre Rusia si jumatate vor capitalism si sa mergem spre Vest. Asta este si motivul pentru care nu se pune piatra peste piatra in tara asta.

      • @LionHeart
        Sa fim seriosi, nu-i sfarsitul Romaniei sau al lumii daca iese Ponta. Nici daca iese Iohannis! Mai sunt alegeri si in 2016.

        • Daca iese mafiotul de Ponta presedinte, PSD detine controlul parlamentului, guvernului si presedintiei, asa ca va controla totul in tara asta.Institutiile statului vor fi total subordonate mafiotilor care vor face ce vor pentru ca opozitia nu va conta.
          Daca ajunge presedinte Johannis, asta nu va face minuni pentru economia tarii pentru ca stiti cu toti ca administrarea tarii este facuta de guvern si prim-ministru, insa tipul va putea mediatiza eventualele derapaje de la legalitate a guvernantilor, nu va promulga orice document sau proiect legislativ facut special pentru camarila PSD, si nu va promova orice mizerabil in posturi cheie cum ar fi sefii SRI, SIE, SPP, STS, unde numirile tin efectiv de presedinte.Prin felul sau de a fi Johannis nu va fi un presedinte jucator care deseori si-a incalcat atributiile constitutionale asa cum a facut marinarul.Un lucru foarte important, cu Johannis la Cotroceni nu mai pupa oportunistul si arivistul Tariceanu postul de prim-ministru.
          In anul 2016 vom avea alegeri parlamentare.Practic atunci va fi ales parlamentul iar tara va avea un alt guvern.Trist este ca si actuala opozitie, calitativ vorbind, din toate punctele de vedere nu sunt mai ok decat actualii smecheri de la guvernare.Acum opozitia bate foarte bine din gura insa dupa ce pune mana pe putere isi face facutele.

          • MMM, nu mi se pare mare branza alegerile de acum. Daca era cineva care sa merita ieseau aia 50% care au stat acasa.

          • @sorin
            Zici asta pentru ca il sustii pe Iohannis. Iar cei care nu il sustin vin cu argumente la fel de panicoase, spunand ca daca iese Iohannis se intoarce camarila lui Basescu la butoane si Romania e terminata etc…

            Ceea ce am vrut eu sa spun e ca ambele tabere ar fi bine sa se calmeze si sa nu mai trateze niste alegeri normale intr-o democratie de parca ar fi sfarsitul tarii/lumii. Sa nu mai radicalizeze si sa incite. Ambele. Mai sunt alegeri. Iar daca cel care castiga face nu stiu ce prostie mai tarziu, atunci sa se protesteze, cum au facut aia in Ungaria si l-au fortat pe Orban sa renunte la legea aia.

            La noi am senzatia ca ambele tabere isi pregatesc propriul „maidan” daca nu le convine rezultatul. Si nu e bine. Nu e bine deloc.

          • cucu derapaje mediate de KW

    • Credeam ca inceputul constructiei de tancuri in Romania a inceput cu TR-580.
      Pacat ca proiectul TR125 nu a inceput mai repede,macar cu 5 ani.

      • Inceputul constructiei de tancuri in Romania s-a facut cu TR-77/TR-580 intr-adevar . La modernizarea lui T-34 sau T-55 s-au folosit elemente realizate pentru TR-580 si TR-85 .
        Chiar daca ar fi inceput mai repede sunt ferm convins ca proiectul TR-125 ar fi avut aceeasi soarta ca TR-85, IAR-99 , vedeta purtatoare de rachete etc.

        • Felicitări încă din nou, nicule!
          Poate vor înțelege cititorii de ce susțineam tura trecută că programul a fost pierdere de resurse – TIMP – degeaba, chiar dacă echipamentele dezvoltate au fost folosite pe platformele mai noi sau mai bune aflate în dotare/dezvoltare la momentul respectiv.
          Frumos documentat, apropos de prototip, sugerez să adresezi întrebări lămuritoare fostului comandant al unității, stimatul Trofin, care apărea pe aici. Sigur te poate lămuri cu majoritatea detaliilor.

  4. Ghita Bizonu’
    9 noiembrie 2014 at 12:59

    Nu zic ca ar fi altceva ..
    Insa retine te rog : ardelean, clujean (macar de vreo 30 de ani stabilit in Sluj), scoliti, relatii cu vestu , pretenti ca este “intelctual” ,. “european” samd . I-a intrat in cap ca “vestu” cam asta ar dori . Il “stiu” de ani de zile .. si sa zic ca tipu “evolueaza” .

    SI nu uita pre Sabin Gherman care are rubrica la nu stiu ce tembeliziune clujeana..

    Pe Evenimentul Zilei se produc tot felul de moluște anti-naționale. De exemplu acesta:

    http://www.evz.ro/harta-si-teritoriul-ma-simt-ardelean.html

    Ce zice puiul lui Sabin de pe EvZ:

    Primul tur al prezidențialelor din 2014 s-a încheiat cu două consecințe. Una poate să pară importantă acum, dar se va dovedi neimportantă în perspectivă. E vorba despre starea de vraiște neputincioasă din așa-zisa noastră dreaptă politică. Stînga moștenitoare a Partidului Comunist este masivă, agresiv mincinoasă în antenismul ei, obraznică în pontismul ei, dar mediocră și vulnerabilă. O simplă privire la aceste rezultate ne arată că dacă dreapta ar fi fost inteligentă mergînd, de pildă, cu un candidat unic, acum ar fi fost puțin peste stînga. Oricît de dureroasă pentru noi este, în aceste zile, incompetența politică a liderilor așa zisei drepte, să fim siguri că peste un timp, nu foarte lung, nu va mai însemna decît un fapt divers. A doua consecință, însă, este dramatică în sensul cel mai profund. Este constatarea unei falii istorice. Falia se întinde cu precizia tulburătoare a unei granițe exact de-a lungul arcului Carpaților. Privind harta țării colorată electoral, cu Ardealul întreg albastru și restul țării integral roșu, cineva (CTP, cred) a văzut o seceră rămasă după dispariția ciocanului. Alții (T. Baconschi printre ei) au constatat că, oricît de cîntată și de mitizată, niciodată unirea țării nu a fost profundă. Adevărul este că niciodată această separare nu a fost mai netă. În trecut, mai găseai cît un teritoriu roșu în lumea albastră sau o enclavă, două albastre în marea roșie. Acum, nimic nu alterează precizia graniței. Carpații. Ai zice că această graniță e trasată de o mînă, de o minte, nicidecum că e rezultatul voinței spontan exprimată a milioane de oameni. Ai zice, chiar, că vezi un desen al destinului în această hartă electorală.

    I-auzi ia!
    On-topic: tancurile T-34 nu trebuiau casate (se zvonea că le-au trimis la suedezi să facă ăia lame de ras din ele…mă rog) ci modernizate și repartizate Poliției din Harghita, Covasna și Mureș. Ce MCV-uri, ce Loganuri, T-34 cu radar montat pe ele, cum depășeste Sabin, Tokeș sau Csibi viteza legală, zbang una în freză.
    Cu amenda, desigur, nu cu tunul…
    🙂

    • le-au taiat la mfa mizil.cand m-am angajat la baba ana in 2000 treceam pe langa tancodrom.era plin de tevi de tun si de senile.am intrebat colegii mai vechi si mi-au spus ca in anul care trecuse erau acolo sute de tancuri.dupa un timp au disparut si tevile de tun si seniliele.pe alea le-au furat tiganii.serios,inai au furat gardul

  5. Ma rog off topic …..

    O Romanie care s-ar fi „descurcat” mai bine dupa 90 ar fi pus in pericol planurile rusesti!!
    O Romanie in care s-ar fi trait ceva mai bine , nu cu mult macar ca in Ungaria sau Polonia ! ar fi fost o tractie irezistibila ptr R Moldova! R Moldova care are un numar mare de cetateni in Rusia – la munca! Ar fi fots la munca in Romania … inclus rusi din R Moldova care ar fi „descoperit” ca si aici se poa trai si bea o votca (prin destule „stabilimente” votca este „baza” ) si ar fi inceput – rusii din Basarabia!- sa isi zica „se poate si asa” (unirea!!) . Ba s-ar fi dfus naibii si Transnistria …. „noi votam cu voi , va dam depozitele miliatre , voi ne dati pasoparte UE si poa un loc de munca „! Adica se facea (re) unirea ..

    Apoi o Romanie „grasuta” (cu bani) ar fi putu fi si o Romanie „BELL”ita cu 96 Cobre draculizate plus avioane de lupta si mai multe , plus alte jucarele .. greu de trecut peste ea. Adica finele oricaror visuri despre Tarigrad .

    Acu lasand la o parte ce zice popa (virtute, infranare, castitate) sa vedem unde iis tine mainile (nu sub fusta preutesei!!) . Unde am ajuns?
    Se dezbat idei despre „federalizare” – adica hai sa punem de o rupere … Am ajuns sa nu putem face politie aeriana .. samd .
    Mai avem niaba stie cati cetateni dati la export .. Avem un necesaar de vreo 40.000 in medicna da exportam medici,. asistente, infirmiere .
    In rest e bine.. Ce frunos le zice popa „provest. NATO, UE”

  6. @Ghita Bizonu

    esti realist si se pare ca tu nu inghiti galuste si lozinci BRAVO tizule
    asta este tributul pe care draga mea Romanie a trebuit sa il plateasca
    nu suna cunoscut acum 300 de ani plateam tribut la turcaleti acuma la vest

  7. Demult, la o cafea, am stat de vorba cu un fost CIM cu grad mare care mi-a confirmat ca serviciile secrete unguresti au avut tot timpul (si inainte, si dupa 89) ca principala sarcina crearea unei imagini cat mai proaste a Romaniei, ceea ce mi se pare ca se intampla si acum, cu ocazia acestor alegeri. Omul a recunoscut sincer ca ungurii se descurca mai bine decat noi la acest capitol.

    Din pacate sunt multi oameni de buna credinta care fac fara sa vrea jocul celor cu alte interese decat cele nationale, si nu ma refer la cum vor vota.

    Nu-mi pasa daca cineva voteaza vu Klaus sau cu Victor, daca e e gata oricand sa spuna „pe aicea nu se trece”, si sa actioneze in acest sens.

  8. Modernizarea T-34 nu era o solutie rea cum pare la prima vedere.

    Desi are o protectie si o putere de foc inferioare, un T-34 modernizat ar fi avut cateva atuuri fata de tancurile din categoria T-55 (inclusiv TR-580 si TR-85):
    – mentenanta mai putin costisitoare
    – mobilitate superioara ceea ce insemna ca unitatile dotate cu astfel de tancuri ar fi putut manevra si-n zone mai greu accesibile unitatilor dotate cu tancuri cu masa mai mare, de exemplu in teren muntos
    – consum de carburant mai redus

    Problema puterii de foc inferioare a tunului cal. 85 mm ar fi putut fi compensata prin munitie APFSDS, in teorie cel putin, pentru ca in practica nu cred ca industria romaneasca ar fi putut produce astfel de munitie. Nici nu stiu daca sovieticii au produs astfel de munitie pentru tunurile AT cal 85 mm.
    Sud-africanii au utulizat in Angola impotriva tancurilor T-55 si T-62 cubaneze vehicule blindate Rooikat, care desi aveau un tun de doar 76 mm, au reusit numeroase victorii datorita munitiei cinetice.

    Ca exemplu de modernizare asemanatoare imi vine in minte M-41, un coleg ceva mai tanar al lui T-34, care in varianta M-41DK a ramas in dotarea armatei daneze pana in 1998, iar in alte variante (M-41UR sau M-41 D) este inca in dotare, ultima varianta intr-una dintre cele mai bine pregatite armate din Asia. Este drept ca M-41D a fost modificat aproape radical.

    Varianta aceasta de T-34 ar fi fost probabil varful de gama mondial al T-34, stiu ca iugoslavii au modernizat cateva, dar mai superficial si le-au folosit in Bosnia alaturi de tacuri Sherman si de distrugatoare de tancuri M-18, posibil ca nord-coreenii sa fi creat o varianta mai perfectionata, desi ma indoiesc, ei mai au inca in dotare varianta T-34/76.

    Normal ca unitatile dotate cu astfel de tancuri nu ar fi putut fi intrebuintate cu sanse impotriva unitatilor de tancuri T-72 adverse, mai ales in campie, ci in defensiva (ingropate) impotriva infanteriei motorizate sau mecanizate sau in ofensiva in teren muntos-impadurit cand putea compensa protectia si puterea de foc inferioare prin mobilitate.

    Ar fi avut potential sa doteze unitatile de cercetare pentru misiunile de cercetare prin lupta.

    Pe scurt, o solutie ieftina pe care au adoptat-o armate cu bugete mult mai generoase decat al nostru.

    In paranteza, imi pare rau ca majoritatea comentariilor la acest articol excelent sunt pe un subiect care n-are vreo legatura cu articolul.

    • Cu un RPG-7 faci praf un T72.Ce sa mai vorbim de T34.

      • Toate tancurile din dotarea noastra pot fi distruse de un RPG-7.
        Cand sunt angajate impotriva tancurilor diferenta dintre T-72 si T-34 este foarte mare, sunt generatii diferite, nu exista termeni de comparatie. Impotriva infanteriei, in teren framantat, T-34 modernizat ar fi redus din handicap.Un T-34 chiar si nemodernizat putea distruge orice TAB sau MLI.
        T-34 modernizat nu ar fi fost vreo solutie ultraperfectionata, era vorba despre o solutie ieftina care ar fi avut cateva avantaje.

      • „Cu un RPG-7 faci praf un T72.Ce sa mai vorbim de T34.”
        Pentru fiecare generatie de tancuri a fost realizata o noua generatie de arme antitanc . Valabil si pentru cele mai puternice de astazi .

        • cu un RPG-7 nu vei distruge niciodata un T-72
          poate… cu putin noroc ii rupi senila iar in urmatoarele secunde esti mort cu RPG-ul in brate de la prima rafala de mitraliera.

          • si inca ceva….
            ca sa poti distruge un tanc cu un RPG-7 sau AG-7 trebuie sa te poti apropia la 300-400 m de tanc. Cam greu… nu crezi?

    • Io fiind ala di vina ptr off urii te intreb pri matali bre : cu cine s-=au batit sudaficanii in Angola? Cu rusii ?!
      Cu cine crezi ca s-ar fi bati\ut T 34 modernizate ? Auz? Cumva cu .. anglolezii sau cubanezii ?!

      • Oficial s-au batut angolezii intre ei. Neoficial sud-africanii s-au batut cu angolezii si cubanezii. Comandantul trupelor comuniste era sovietic (imi scapa numele), ofiiterii de stat-major de la operatii erau sovietici si cubanezi, cei de la informatii si comunicatii erau est-germani. Ai nostri ii pregateau pe piloti. Cred ca au contribuit si cehoslovacii, dar nu mai retin cu ce anume.

        Daca tot a venit vorba, tanchistii cubanezi erau peste omologii lor din Ungaria, inamicul potential principal.

        Te intreb si eu la randul meu: cum ar fi manevrat prin Apuseni un regiment dotat cu T-34 modernizat si cum ar fi manevrat unul dotat cu T-55?

        • General Maior Ivan Riabcenko (a avut o camanda si prin Afganistan)…eventual inlocuit de General Arnaldo Ochoa (cubanez) un veteran al conflictului din Angola dar si al conflictului din Ogaden dintre Etiopia si Somalia. Un individ care era vazut ca un expert in razboi de mobilitate atat de Raul Castro cat si de sovietici. Din nefericire pentru el se pare ca si-a incrusisat sabia atat cu Fidel cat si cu Raul pe subiectul campaniei din Angola si a ajuns in fata plutonului de executie fiind acuzat de trafic cu droguri.

          • Asa este, m-a inselat memoria. Un ofiter sud-african spunea ca au ales pentru Rooikat un tun cu un calibru destul de modest (76 mm) pentru ca in aceasta configuratie poate lua 48 de lovituri la bord, ceea ce era optim in raidurile lor mecanizate, spre deosebire de varianta cu tun de 105 mm care ia doar 20. Ratiunea era ca oricum cu proiectilele sageata perforeaza inclusiv T-62.

            In Angola au distrus T-55 si T-62 inclusiv cu Ratel, care avea un tun de doar 20 mm.

    • T-34 modernizat nu urma sa fie folosit ca si tanc principal de lupta ,ci mai mult pentru respingerea unui desant , cat si ca tanc de sprijin pentru garzile patriotice din acele timpuri . Capacitatea de lupta antitanc a unitatilor ar fi fost asigurata de alte mijloace .
      Modernizarea nu a fost dictata atat de considerente de promovare la export cat de reutilizarea enormelor stocuri de munitie de 85 mm , neurmand sa fie modernizate toate tancurile din dotare .

      • Eu cred ca ar fi intrat atat in dotarea unora dintre regimentelor mecanizate ( la batalionul de tancuri) cat si mai ales in dotarea diviziilor de tancuri infiintate la mobilizare („anexele”). Garzile patriotice nu au avut in inzestrare blindate, doar Trupele de Securitate, Granicerii si Militia aveau un numar redus de TAB-uri.

        Toate tarile vecine aveau in rezerva tancuri T-34, iugoslavii le-au si intrebuintat in lupta in Bosnia.

        • Sa nu uitam ca regomentele mecanizate aveau inca in dotare tunul AT cal. 85 mm si chiar pe cel cal. 57 mm.

        • Nu am spus ca garzile patriotice aveau in dotare blindate . Insa actiunile militare de amploare in interior ar fi trebuit duse in cooperare cu MApN si cu MI . Asa prevedeau regulamentele vremurilor .

    • Rooikat nu a fost utilizat de sud africani in Angola, el/ea intrand in productie prin 1990. In angajamente precum cele de la Quito Cuanavale (1987/1988) sud afrricanii au utilizat in mare parte Eland (precursorul Rooikat) cu armament principal de 90 mm si Ratel de asemenea cu armament principal de 90 mm. Oricum sud africanii au avut acces si la echipament mult mai greu precum Centurion (Oliphant) in angajamentele din sudul Angolei atat cu FPLA cat si cu fortele cubaneze.

    • Sa inteleg ca printe altele modelul asta modernizat ar fi avut oarecum si un rol similar unui MLI mai greu?

    • Vlad-
      De acord la partea de consum, poate și mobilitate – datorită greutății mici și suprafeței de repartizare a ei – presiune specifică mică (deși ar fi de discutat per total față de T-55 sau Tr-580, nu zicde TR-85). Raportul tracțiune greutate clar mai bun, spre optim.
      De acord și ca utilitate, în auxiliar și în apărare/contra-atac limitat la scară tactică și în teren care îi permite să manevereze mai bine decât multe șenilate, dar unghiul vertical limită de tragere, mai exact imposibilitatea de a utiliza poziții apărate sus și contrapantă – reducea utilitatea enorm, părerea mea.
      De asemenea, nu prea mă prind de ce un cunoscător al tehnicii (nu?) compară tunurile sud-africane re-mo-modificate de 76 rapide cu bătrânul 85, care era nesatisfăcător de prin 1944, în special la capitulul putere (cu toate că viteza inițială la gura țevii era bună pentru anii 1942-44). Eu nu consider că tunul mai era util pentru mare parte din angajamente, fără măcar să mă refer la cele împotriva țintelor blindate, protejate de teren etc.
      Cred însă că ar fi fost mai degrabă util prin relieful premontan, datorită agilității și raportului putere/greutate, afundării mai reduse și a vitezei de abordare a terenului înclinat, de ex. Ar mai fi dimensiunea relativ redusă.
      Ignorăm capacitatea de apărare a echipajului, datorită blindajului cvasi-inexistent (chiar și cu turela re-re-revizuită), dispunerii muniției și a rezervoarelor interne.
      Deci nu îngropat, din multe motive și nu static (o încasa din prima proximă).
      Per total proiect inoportun și resurse tocate fără aplicare, deși subliniez că echipamentele au fost utilizate (asta era oricum ideea) pe celelalte platforme.

      • @Flogger
        Nu am comparat tunul de pe T-34 cu cel de pe Rooikat prin prisma performantelor balistice. Ce am scris este ca munitia poate compensa caracteristicile inferioare ale unei guri de foc, lucru care este o axioma.

        Cat despre T-34, modernizarea lui ar fi fost o solutie ieftina de a imbunatati un tanc care exista in numar mare.Prin 1992-1994 mai erau cam 100 buc prin subunitatile de instructie, iar in rezerva in jur de 1.100 care la mobilizare ar fi fost folosite inclusiv pe linia FNG, ingropate.A luat parte si la evenimentele din 1989, a si tras.

        Solutia aceasta am vazut ca au aplicat-o cu succes taivanezii. Nu am spus de israelieni, care in 1995 mai aveau inca in dotare Sherman Trail Blazer.

        60% din relieful Romaniei este deluros-muntos, cam 35-40 % fiind teren accidentat (ma refer la munti si subcarpati).In aceste zone un tanc cu o masa redusa se descurca mai bine decat cele de 50-60 t. Nu mai spun ca ultimele au nevoie de multe ori de sprijinul unitatilor de geniu pentru a manevra, pentru ca nu pot trece pe poduri/podete peste care un tanc usor trece.

        • Corect, Vlad. La asta mă gândeam și eu, dar e exercițiu intelectual, dacă nu cumva știi mai multe – în sensul încercărilor practice și reale executate pe la noi de prototip.

  9. Si cind ma gindesc ca soldatii romani la Stalingrad infruntau , in cele din urma,datorita saraciei, acest tanc cu somoioage de paie aprinse, brrr …Macar nemtii erau mai socotiti, acopereau vizoarele tancului cu foi de cort !

  10. Dan Puric pe TVR1.

  11. Exact acum se termina. Uite asa ma duc si eu mai increzator maine la servici. Asta este pansament peste ranile mintii mele.

  12. Haideti sa plangem impreuna:
    https://www.youtube.com/watch?v=0jUVNbAPh8U&feature=youtu.be

    Tunuri de 203mm, daca inteleg eu bine ce zic baietii aia acolo, au raza de tragere de 46 km. Noi stam cu destu’n gura…

  13. Simt un oarecare sentiment de mandrie sa stiu ca tara mea se modernizeaza si la nivel militar ! Ca nu mai stam cu frica in san de Putin sau de altii si ca suntem parte serioasa a constructiei NATO !

    • ce se modernizeaza?poti da vreun exemplu?T34 din 44,care a facut razboiul,si care t34 e demult taiat? daca se da o vopsea pe niste miguri,asta nu inseamna o modernizare.
      dupa tipul de discurs pot pune pariu ca esti RI (cititorii ma vechi,stiu…), care visa f18 si alte angarale.

  14. Eu unul as fi pastrat sasiul dar inlocuiam turela cu una complet noua, cu un tun automat cal 35 mm si un lansator integrat de rachete ghidate AT (cu incarcare din interior), poate pe exterior si 1-2 lansatoare de rachete AA.
    Pus un sistem de conducere a focului cat mai bun, senzori pasivi cu raza lunga (termici, IR) si iesea un MLI foarte bun ca putere de foc si mobilitate in teren mai greu.
    Sigur, nu ducea si o grupa de infanteristi dar era mai mic, destul de fasnet si bine echipat pentru lupta antitanc (putea distruge orice tanc pana la 4-8 km, depinde de modelul de racheta folosit), antielicopter, anti-infanterie etc.

  15. Modernizarea isi avea rostul mai ales ca rusii nu mai voiau sa ne dea BMP (2), nu stiu daca acesta a fost motivul dar putea cat de cat sa suplinineasca cesta lipsa desi era mult mai greu(de aici si cat de cat). Nu ii negati utilitatea, batalionul Dombas a folosit un BTR, timp de 2 saptamani pana s-a defectat, ajutand enorm. Conteaza mult cum il folosesti.
    Eu as fi mers si pe varinta: decapitare pus un tun de 30-35mm + o mitraliera de 14,5mm + rachete.

    ///

    Nu subestimati RPG7 este capabil sa anihileze cam orice tanc dar nu in partea frontala. Mai ales cu noile ‘rachete care pot sa penetreze pana la 900mm RHAe sansele sunt foarte mari. Cel care l-a proiectat a avut o sclipire de geniu.

    ///
    Noile echipamente de potectie ale soldatilor rusi:
    https://twitter.com/lennutrajektoor/status/531822006627762177/photo/1

  16. Un termen de comparatie: M-41, un tanc usor cu caracteristici tehnico-tactice asemanatoare cu T-34.

    Cum l-au modernizat danezii:
    The old gasoline engine was replaced by a new turbo-charged diesel powerpack (Cummins VTA-903TR developing 465 hp at 2.800 rpm). The 76 mm gun remained, but a new type of high performance anti-tank round (APFSDS from AAI International) was bought.
    Other improvements includes an NBC system, thermal night vision system (Jahn Anderson) with integrated laser rangefinder (Ericsson Radio Systems), night vision periscope (Texas Instruments) as well as Halogen searchlight mounted on the gun mantlet. The fire control system was made by AEG Telefunken using American, Danish and German components.
    Wegmann smoke dischargers were added to the turret. Fire suppression is handled by a system from Graviner (Firewire).
    Note the Leopard 1-like side skirt.
    Fuel capacity was increased to 930 liters (204 gallons) and range to 750 km (468 miles).
    http://www.armyvehicles.dk/m41dk1.htm

    Cum se misca:
    http://www.youtube.com/watch?v=UvXQvzCuPNQ

    Era in dotarea unitatilor de cavalerie blindata, cu rol de recon in force.

    Industria romaneasca nu putea sa construiasca asa ceva la mijlocul anilor 80, am pus exemplul pentru a arata ca o modernizare, cand se face cu creier, poate da rezultate spectaculoase. La fel este si cazul M-41D din Taiwan. http://zh.wikipedia.org/wiki/M-41D%E8%BD%BB%E5%9E%8B%E5%9D%A6%E5%85%8B

    Costul modernizarii/tanc in Taiwan a fost de 650.000 $.

    In teren muntos-impadurit aceste tancuri usoare ar pune probleme serioase unor TR-85M, chiar daca au protectie inferioara si tunuri de doar 76 mm.

    • Si cu cine is vecini danezii ? A sa nu uit : unde au danezii teren muntos-impadurit ?!

      Sa mia stii ca te dotezi si in functie de vecini. Uite cazul japonez in anii 30. Aveau un vefcin cu care se scamanay : China!! Care nu prea avea nimic … Asa ca niponi zburdau …

      Dar s-au incurcat cu amerlosii .. Si Zerourile cele grozave nu parea au mai fsit asa grozave (o da! la unceput erau perfomante ca v max , viteza ascernsionala Erau bine inarmate .. INSA .. insa aveau hibe care cu chuinezii nu au contata – minus intalniriele cu Tigrii )
      Amerlosii care se gandeau la europeni nu la chinezi … aveau cestii mai bune!!

      • Danezii au folosit M-41DK in doua regimente de cercetare (husari).
        Cat despre vecinii lor, unitatile daneze se pregateau sa lupte in Iutlanda si in Germania impotriva fortelor sovietice din RDG, care aveau in compunere si cateva armate de shoc dotate cu T-80.

  17. Abia acum am descoperit articolul. Eram in Scoala Militara cand a fost adus acel prototip, am si intrat in el. Imi amintesc ca era muuult mai inalt decat un 34 clasic, avea oblonul de la incarcator suprainaltat, ca sa se poata monta mitraliera DSKM. si, da, avea mitraliera PKT.

    • Abia cum am descoperit comentariul .
      O mare neimplinire in realizarea articolului a constituit-o imposibilitatea gasirii unei imagini a tancului . Am facut 2 desene , pe baza unor relatari vagi ale unor tanchisti, sau fosti tanchisti , care mi-au spus cinstit ca nu au vazut tancul direct , si il cunoasteau doar din relatarile altora . Asa ca am crezut ca e mai bine sa nu postez nici un desen .
      Fiind singura persoana care a vazut tancul , cred ca ati putea ajuta mult dandu-ne cateva informatii pentru realizarea unui desen corect , unde descrierile mele se bat cap in cap , daca bineinteles nu va impiedica secretul militar .
      – daca existau blindaje suplimentare pe turela , similar T-55-ului modernizat
      – daca existau sorturi de cauciuc nu numai peste senila , ci si deasupra , pe flancurile sasiului ( cutiei blindate ) , pana la rulmentul turelei , similar T-55 modernizat , sau daca existau cutii metalice in acest spatiu , sau daca a fost lasat neatins , ca si la tancul nemodernizat
      – daca se pastrau rezervoarele laterale cilindrice de motorina si ulei , si daca a fost adaugat si al doilea rezervor pe partea stanga spate , in locul cutiei completului de decontaminare , similar autotunului AT-100 ( SU-100 )
      – unde erau pozitionate lansatoarele de grenade fumigene , sau daca erau grupate cate 8 , la fel ca si la T-55 modernizat
      – daca se pastra aceeasi garda la sol ca si la tancul original , sau suspensia noua o marea

  18. Regret ca la redactarea articolului am pierdut partea cu sistemele de detectie a iluminarii laser produse de ELECTRO OPTIC COMPONENTS SRL, Magurele
    http://www.electro-optic.ro/produse.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *