Un Kilo nou-nout in Marea Neagra

185105065

„Novorossiisk”, Project 636, in drum spre noi

Pana de curand Flota Rusa de la Marea Neagra a avea in dotare un submarin Kilo, datand din anii “90, batran, rapciugos ca vai de el, totusi intr-o forma ceva mai …activa decat varul sau romanesc, dar in linii mari puteam sa sustinem cu oarece mandrie ca suntem la paritate cu rusii: ei un Kilo paralitic, noi un Kilo paralizat de tot, deci, cam tot pe acolo, numai ca…

Ivanii au planuri mari cu flota lor de la Marea Neagra, astfel ca la sfarsitul lunii noiembrie 2013, au lansat la apa primul submarin Kilo-proiect 636, Varshavyanka-class, destinat special pentru a face poze la Constanta. Iar acest prim submarin va fi urmat de alte cinci din aceeasi clasa, destinate toate pentru Marea Neagra si Mediterana. Iar constructia celorlalte cinci merge in paralel in trei santiere navale diferite: Novorossiisk – a inceput constructia celui despre care vorbim astazi in august 2010, in Rostov-on-Don s-a inceput in noiembrie 2011, iar in santierul Stary Oskol in august 2012.

Varshavyanka-class (Project 636) este un proiect imbuntatit si modernizat al Kilo, este mult mai silentios dect predecesoarele sale, are o raza crescuta si capacitatea de a lovi atat tinte marine cat si de pe uscat, putand folosi rachete de croaziera lansabile prin tuburi. Nava poate executa patrule lungi de pana la 45 de zile, cu un echipaj format din 52 de oameni, o viteza sub apa de 20Mm, poate strabate doar cu ajutorul bateriilor 400 de km, si are sese tuburi lans-torpila calibrul 533.

Varshavyanka-class dispune de o rezerva de 18 torpile si opt rachete sol-aer lansabile manual de catre echipaj. Poate lansa de asemenea rachete de croaziera si va ajunge in Marea Neagra anul acesta. Prima nava din clasa se numeste  „Novorossiisk” si, asa cum scriam mai sus, va fi urmata de inca cinci nave din aceeasi clasa, misiunile lor fiind limitate la Marea Neagra si Mediterana, Project 636 fiind special construit pentru operarea in ape costiere de adancime medie si redusa.

Acest tip de submarin este astazi considerat unul dintre cele mai silentioase nave din lume, se poate scufunda oficial pana la 300 de metri si are o raza maxima, conform cu rezervele de carburant de la bord, de 7500Mm.

Ca armament principal submarinul poate fi dotata cu rachete anti-nava Klub-S (SS-N-27), pe langa torpile sau mine. Modelul 636 este predecesorul Lada-class.

 Ria Novosti

GeorgeGMT

63 de comentarii:

  1. Dupa cum se inarmeaza ursu si pe cat ne dezarmam noi, o sa fim ca si cavaleria poloneza care a pornit sa se bata ca panzerele germane.

    • Yap si desi cavaleria poloneza vs panzere este mai mult un mit, ideea este absolut corecta.

    • Diferenta va fi ca ai nostri, pe cai, vor mana in directie opusa fata de panzere. Vezi, polonezii nu intelesesera cum trebuia folosita cavaleria 🙂

    • Las ca ne cumparam 18 torpile asw (au anuntat licitatia, asta nu inseamna ca le si cumpara – vorba Multirolului, poate cumparam numa 2).
      Si daca manevram Delfinul la cheu incat sa aiba tuburile lanstorpila indreptate spre Sevastopol mai adaugam niste torpile la calculelele.

    • De ce? Nu zicea unu pe aici ca america si-a luat angajamente” fata de noi, ca e gata sa moara intr-un razboi nuclear pentru romania?
      Plus ca mai suntem si in nato, deci putem dormii linistiti in izmene, daca se atinge careva de noi vine potopul.

      • Nu vine bre nimeni nush ce tot visati.

        NATO nu mai e ce a fost, US e plecata in Asia, UE nu ne iubeste nu inteleg cine vreti sa vina sa va apere.

        Si pana la urma ce sa aperi o tara corupta si incapabila sa aiba o armata decenta pentru marimea ei?

        • @watcher

          NATO nu mai e ce a fost – adica?
          SUA a plecat in Asia – SUA are capacitatea de a proiecta forte oriunde pe glob.

          Daca nu vrei sa aperi o tara corupta si incapabila o dai afara in NATO (cumva), nu faci NATO praf doar ca sa nu o ajuti ca nu-ti place de ea.

          • Bre nu te mai imbata cu apa rece. Noi nu am fost niciodata in planurile SUA vazuti ca un aliat respectabil. Daca chiar aveam un parteneriat echitabil aveam si economie cum are Taiwan, Coreea de Sud, Japonia, Turcia nu ne lasau sa ne scunfundam in marasmul in care suntem. Nu ne vindeau gioarsele alea de avioane nu ne furau de bani la Bechtel si ne dadeau si viza pentru US mai repede. Faceau investitii serioase aici, puteau deschide o gramada de centre R&D la cata populatie educata si ieftina aveam prin 2000+

            Iti repet nu vine nimeni sa apere Romania, nu avem plan de contingenta semnat nu exista nici un angajament din partea celorlalti membrii NATO. Singura noastra speranta e ca imaginea NATO ii va obliga sa faca ceva in baza legii de sprijin reciproc.

            Am vb cu cetateni occidentali si mi-au zis ca toti stiu din armata ca US vine in X ore cu cavaleria DACA ei vor tine frontul in fata rusilor.
            Care este X pentru Romania? Ai auzit vreodata de asa ceva?

            Romania e prea fragila prea departe prea saraca si prea scump sa o aperi dar e un pion care poate fi dat la schimb oricand dat la schimb.

            • @Watcher

              Baselu cica ar fi cerut Plan de Contingenta. Ce s-or mai fi amuzat aia prin cancelarii 🙂 🙂
              Nu am auzit nimica de detaliile raspunsului.

              Nu stiu ce baza ar pune americanii in noi cu asa clasa politica.
              La ce reactii violente au fost la referendum s-o fi incercat vreo misculatie cu partea adversa.

              „Care este X pentru Romania? Ai auzit vreodata de asa ceva?”

              Vreun sfert de ora pana se vorbesc liderii la telefon sa intoarca armele 🙂
              Decizia creca le ia vreo 30 de secunde, restul de 14 minute si 30 de secunde o dura pana le raspunde ambasada rusa la telefon.

              Acu serios vorbind ma indoiesc ca „in caz de” va opune cineva aici rezistenta armata impotriva unui atac in forta al rusilor.

              Insa in actuala conjunctura nu cred ca se va intampla. Peste niste ani naiba stie cum va fi situatia. Probabil pe asta se bazeaza si handilaii nostri cand baga 1% in aparare din care 0.999999% intra in salariile miilor de colonei.

            • @watcher

              „Bre nu te mai imbata cu apa rece.”

              Tratatul nord atlantic nu e apa rece.

              „Iti repet nu vine nimeni sa apere Romania, nu avem plan de contingenta semnat nu exista nici un angajament din partea celorlalti membrii NATO.”

              Esti mama omida? Si ce mare branza de plan de contingenta iti trebuie? Mai ales acum cand nu exista nici o amenintare conventionala la adresa Romaniei. Nu e nici o stare de tensiune intre noi si altii, nu sunt trupe masate nicaieri, nu au avut loc incidente la granita. Dar unii vor planuri de contingenta pentru ca stau toata ziua si se gandesc la invazii rusesti. 🙂

              „Romania e prea fragila prea departe prea saraca si prea scump sa o aperi dar e un pion care poate fi dat la schimb oricand dat la schimb.”

              Sigur, sigur. Daca era prea-prea nu ne mai primeau in NATO. Deocamdata nu stiu de nici o tara NATO data la schimb. Si NATO exista de decenii bune. Ceva exemple?

              • @vector
                „Si ce mare branza de plan de contingenta iti trebuie”
                Plan de contingenta – adica se stie exact cine cu ce hardware intervine, cu ce trupe, atributii, in cat timp etc

                Pt Polonia si tarile baltice parca se facu unu desi nu e mare branza dupa cum spui.
                Asta inseamna ca s-a luat in calcul atacarea dumnealor de catre rusi. Si mai inseamna ca NATO nu e de acord cu asta 🙂

                Se defineste o reactie, o forta de reactie. Si partea adversa stie de asta si trebuie sa ia in calcul asta cand se gandeste daca are chef de o plimbarica prin Tarile Baltice.

                E ca la incendii si cutremure 🙂 ar trebui sa stii exact cu ce intervii si sa ai chestiile alea pregatite, ca nu te duci atunci sa cumperi macarale si cisterne, sa angajezi pompieri etc…contingenta…ce mare branza 🙂

                Ca nu facura unu pt Romanica poa sa insemne ori ca dupa cum ne spune R.I. pe noi nu ne ataca nimeni 🙂 ori ca daca ne ataca asta e, suntem o pierdere acceptabila pt Alianta 🙂

                Si oricat ai comenta, faptul ca pt aia exista Planu’ si pt altii nu spune destul de multe.
                Pt unii se stie exact cine/cum/cati se baga.
                Pt altii se mai gandesc ei atunci 🙂 in timp ce noi rezistam eroic asteptandu-i 🙂
                Chestie de nuantza, ce Contingenta mea 🙂 🙂

                • @gsg9

                  Tarile Baltice si Polonia au granita cu Rusia. Iar tarile baltice sunt atat de mici incat relevanta unei interventii NATO e mult mai dependenta de elementul „timp”. Noi nu suntem in aceeasi situatie.

                  „Si oricat ai comenta, faptul ca pt aia exista Planu’ si pt altii nu spune destul de multe.”

                  Da, poate spune unde exista riscuri si unde nu sau unde mai putin. Dar nu cred ca inexistenta unui plan de contingenta inseamna abandonarea unui aliat.

                  „Pt altii se mai gandesc ei atunci in timp ce noi rezistam eroic asteptandu-i”

                  Hai sa rezistam eroic in continuare in fata tancurilor rusesti imaginare. Pana atunci e ca cu drobul de sare. Nu suntem amenintati de nimeni conventional dar deja ne plangem ca am fost abandonati de aliati. 🙂

              • Ipotetic vorbind daca rusii intra peste noi nu cred ca rezistam mai mult de 10h singuri.

                Pana se hotarasc aia la NATO cand cu ce si mai ales cine sa intervina deja e fumat conflictul. O sa fie ca in Georgia… il Suna Hollande, Merkel si Obama pe Putin sa se retraga ca totusi suntem membrii..

                Cam asta inseamna protectia NATO pentru noi, telefoane la nivel inalt…

                Daca ai plan de contingenta nu mai face nimeni analize daca e cazul, cine se duce, cand se duce, unde se duce, cu ce se duce… analize care dureaza.

                O alta problema e ca daca tu nu rezisti e mai bine sa fii lasat singur ca una e sa o ia pe coaja Romania si alta e sa o ia pe coaja misiunea NATO in Romania.

                Planul de contingenta pentru NATO e cam ce e SCHENGEN pentru UE.
                Ele definesc gradul de prosperitate si securitate.

                • Am calculat eu pe google maps cat le ia Rusilor ajunga din Transnistria In Bucuresti: 6 hours 25 mins (474 km in conditii normale de mers).
                  Legat de planul de contingenta, exact cum ai precizat, e mare chestiune. E difernta intre actiune si pagube colaterale. Ai plan de contingenta, in caz de agresiune totl de desfasoara automat, nu ai … se incep discutii si pana se termina nu mai ce discuta.

                • @znaipar

                  Si invadeaza Romania doar cu ce forte au ei acum in Transnistria? Vor trebui sa maseze forte importante, plus ca mai e si tranzitul prin Ucraina si Moldova (daca cele doua tari vor). Asta cam cat le ia. Iar in timpul acestor mutari de forte NATO ar avea orbul gainilor?

                • Acum sa fim seriosi! Rusii ca sa vina din Transnistria vor trbui sa aduca in prealabil in zona tot ce tine de logistica miscarilor de trupe, ceea ce ar atrage atentia celor din NATO.
                  S-au poate o sa vina imbarcati in autoturisme Logan asamblate in Rusia!

      • Bre, eu asta am auzit-o anul trecut de la un idiot din comisia de aparare.
        Omul zicea ca Romania n-are nevoie de armata sau de indistrue, viitorul e agricultura.

        • @Raptor: Acu’ nici Grecia „nu are nevoie” decat de turism. De ce sa faca mai mult ? lasa ca face Germania si Franta. Chiar mai bine daca nu face decat turism ca raman salariile/preturile mici si are unde sa faca plaja europeanu’ ieftin. Romania idem dar cu agricultura, iar ideea nu e noua. Rusii ne rezervase cam acelasi rol agricol in CAER. Atat ca Ceausescu (mai rebel din fire) nu a vrut. Deci … depinde din curtea cui vezi afirmatia.

          @ Vector: In lipsa unui plan de contingenta, NATO o sa stea. Planul lipseste nu pentru ca e complicat sa se straga 2 birocrati la birou sa scrie un document, ci pentru „la o adica” chiar trebuie pus in aplicare. Iar dupa cum bine s-a expus mai sus, Romania nu merita investitia. E un stat prea corupt/ prea fara industrie si economie ca sa merite sa il aperi.

          • @znaipar

            „In lipsa unui plan de contingenta, NATO o sa stea.
            Romania nu merita investitia. E un stat prea corupt/ prea fara industrie si economie ca sa merite sa il aperi.”

            Investitia nu ar fi in Romania ci in credibilitatea aliantei si increderea intre aliati. Problema nu s-ar pune in termeni de bisnita.

            Oricum, de fapt eu nu stiu daca au sau nu un astfel de plan de contingenta. Vad ca unii stiu exact. Totusi nu vad necesitatea absoluta a unui astfel de plan tinand cont de contextul extern actual. Deci nu as transforma posibila lui inexistenta intr-o drama cum vad ca fac altii.

            • @vector

              Credibilitatea nu se construieste prin respectarea angajamentelor fata aliati mici ca noi ci prin etalarea capabilitatilor impotriva oponentilor mari ca Rusia si China.

              Cei mari nu se justifica la cei mici niciodata.

              • @watcher

                Cum iti etalezi capabilitatile daca-i lasi pe oponentii mari sa-ti invadeze aliatul NATO si nu faci nimic? Ce etalare e asta? Credibilitatea se construieste prin respectarea angajamentelor catre toti aliatii NATO. Momentul in care s-a facut o exceptie NATO a murit ca alianta. Moartea aliantei e posibila, insa nu vad nici un motiv logic pentru vehementa cu care unii spun ca e clar ca nu ne ajuta nimeni, vom fi abandonati, deci practic NATO e deja mort, tratatul o bucata de hartie fara valoare. Nu vad nici un motiv pentru o asemenea opinie negativista. Pana una alta de abandonati ce suntem la noi astia construiesc elemente ale scutului anti-racheta. Da, nu tine de razboi conventional, dar e un sit strategic.

                • Daca NATO nu dovedeste ca e superioara in capabilitati Rusiei si Chinei atunci alianta isi pierde din relevanta.

                  Respectarea angajamentelor fata de aliatii mici poate fi rezolvata si prin presiuni diplomatice post conflict culminand cu initierea unui atac ulterior atunci cand NATO va avea un plan de actiune agreat de parteneri. Pentru tara invadata insa costurile umane si materiale vor urca exponential.

                  E de bun simt faptul ca nu putem avea acelasi standard de securitate ca tari care investesc masiv in industria de aparare si armata chiar daca suntem in NATO.

              • @watcher

                corect pana la un punct, gresit apoi
                Odata ca pana la un punct si cei mai mici pot conta intr-o alianta, in diverse feluri. Apoi abandonarea unui aliat ar avea consecinte drastice, sa nu zic catastrofale pentru cei care o fac.
                Adica semnalul dat e ca sunt slabi, incapabili sa faca ceva, nu mai conteaza, si in consecinta vor fi afectate propriile lor tari si interese in cele din urma.
                Plus ca isi vor pierde practic credibilitatea si fata de alti aliati..

                Adica, toti isi vor pune intrebarea „daca pe aia i-a abandonat din diverse motive, nu e exclus sa ma abandoneze si pe mine la un moment dat, din cine stie ce alte motive, sau din motive similare”.

                Exemplul cel mai elocvent e in WW 2, cand Anglia si Franta si-au cam abandonat aliatii din Europa (mai ales aia centrala si de est) si s-au pomenit ocupate sau bombardate, iar dupa razboi cu spectrul comunismului si al distrugerii planand asupra lor.
                Iar acum cred ca au invatat lectia, iar americanii, desi o tara destul de noua nu au razbit pana aici fiind idioti, isi dau seama cum merg lucrurile.

                Astea fiind spuse evident ca avem nevoie de o intarire masiva a armatei, economiei si dezvoltarii in general, atat pentru a evita posibile neplaceri si pentru a avea un cuvant mai greu de zis si in NATO si in UE, cat si pentru a evita sa devenim o simpla anexa a aliantelor astea, care nu mai e capabila de mare lucru, ci se dizolva incet incet.

                • @Vector si @radu2

                  Exprimarea mea a fost un pic radicala. Nu e vorba de excluderea celor mici ci de prioritatea acordata superioritatii in fata oponentilor mari in raport cu angajamentele legate de aliatii mici.

            • da vector construiesc scut antiracheta cu 24 de rachete fara incarcatura si care pe deasupra sunt din anii 60 ( sa-3) scutul asta -i de jucarie , nu are nici o valoare practica in caz de doamne fereste .

    • Niște cai ar fi buni pentru o „repliere strategică” rapidă,până vin americanii și mai ales,pentru tractarea F-16 -urilor în spatele frontului.

  2. Era cineva se aici, parca Floger, care spunea ca România nu îşi întăreşte armata pentru a nu strica echilibrul de forţe in regiune. Acum văzând ca ruşii băga bani serioşi in armata, noi ce mai aşteptăm, oricum echilibrul de forţe in regiune este dat peste cap de planurile ruşilor

    • @Mihaid

      Rusii nu joaca deocamdata in Liga III cu noi. E ca si cum ar zice patronul echipei FC Cucuietii din Deal ca s-a intarit Dinamo cu nu-s ce transfer iarna asta si trebuie sa cumpere si el jucatori sa faca fata. 🙂

      „ruşii băga bani serioşi in armata, noi ce mai aşteptăm”

      BANI

    • @Mihaid
      N-am scris deja ca declansam cursa inarmarii in baltoaca, cu intentia cumpararii a optspce torpile? Acu ca o fi ca la Multirol si or cumpara numa 2 la mana a treia, e tara sireaca Domle…

      Cum au comandat sonare Thales pt beliscoptere si vine si al patrulea Puma Naval, si in plus si asta cu torpilele, inseamna ca ni s-a repatrizat noo detectia si anihiliarea sujimarinelor sovietice 🙂 🙂 🙂

      Ca astia nu se deranjeaza sa de flori de mar, ca sunt relaxati 🙂

      Flogger este si scria ieri relativ la faptul ca 12 F16 sunt sustenabile si mai multe nu prea, ca ne moare economia:

      „Demografia, curățenia societății și economia, implicit, sunt infinit mai importante decât achizițiile militare insuficiente și nesustenabile a la Grecia…
      Realizez prea bine implicațiile amânării achizițiilor și modernizărilor, dar, din punctul meu de vedere, unica opțiune e să refacem societatea și economia înainte de a angaja cheltuieli.”

      Asa ca noi am ales calea pacii si preteniei intre popoale…

      Deci intai ne refacem demografic, ne tragem o economie tzapana si ne curatzam (eventual de tot) si dupa aia mai vedem noi cu achizitiile.

      Spre deosebire de polaci de exemplu, care au fost incurajati sa se inarmeze (si si-au pastrat functional si sujimarinul) la noi se pare ca a fost invers, am fost sfatuiti sa stam cumintei: Delfinul la mal, Neva, ROTurile, fara forte aeriene si numa cu o escadrila de F16 lesinate in configuratie de Politie Aeriana etc

      Cand erau rusii cu unul si noi cu Delfinul ni s-a transmis prieteneste ca daca patrulam cu Delfinul prin baltoca iese urat si baetii cuminti l-au tinut parcat.

      Acu ca ei or sa aiba sase si noi tot sase militari care verifica functionarea periscopului la Delfin, poate avem noroc si ni se da voie sa-l miscam.

      Desi a trecut ceva vreme de cand a fost nascut, daca le dam papuci din aia moi la submarinisti ca sa nu faca zgomot cand calca si sa nu trosneasca submarinul prea tare, poate s-ar mai scufunda silentios, macar odata.

      Asa ca nu stiu ce va agitati cu inarmarea, de zici ca parca v-ar ataca careva…

      Suntem acoperiti.

  3. Si uite asa vrem nu vrem trebuie sa modernizam cele 2 Type 22 pe care le avem in dotare, bun….acum in cat timp o sa o facem si cu ce costuri romanesti de achizitie o sa ajungem in pod cu cheltuielile si tot nu o sa avem nimic serios pana in 2016-2018 cand Rusia va dispune de o flota modena atat de suprafata cat si de submarine.

  4. @Vector Comparaţia cu fotbalul e fara sens si nu iti susţine argumentaţia, dar nu uita totuşi ca există si o cupă la fotbal in care chiar echipe mici din ligile inferioare joaca cu cele de prima mai ligă si s-au mai vazut surprize. Ceea ce vroiam sa spun e ca ar trebui sa ne trezim din somnolenta pana nu e prea târziu si sa ne uităm la ceea ce se întâmpla in jurul nostru. Faptul ca ruşii băga bani serioşi in armata, ar trebui sa ne dea de gândit. Cred ca e timpul sa evoluezi de la mentalitatea de ligă inferioară pe care încerci sa o promovezi si sa gândeşti ca putem fi mult mai buni decât suntem, trebuie doar sa vrei si sa încetezi sa te pui singur intr-o poziţie inferioară.

    • Cred ca cea mai buna comparatie ar fi „Șahul” , aici e vorba de strategie , geopolitica etc.
      De-alungul milenilor am vazut cum tari mici au facut fata Imperiilor

    • @Mihaid
      Din pacate noi suntem din ligi diferite dar jucam practic pe acelasi teren, in cazul asta in Baltoaca. Asa ca probabilitatea sa ne intalnim si sa ne bage 90% din echipa in spital e marisoara.

      Asta cu evolutia si mentalitatea nu tzine 🙂 , s-a vazut care e mentalitatea…
      Poate generatiile viitoare…

      O reactie totusi a aparut, astia vor sa se inarmeze cu 18 torpile asw (adica 3 bucati per sujimarin), sonare Thales pe Puma Naval plus al patrulea Puma Naval. De aia zic ca li s-o fi trasat ca sarcina de partid detectia sujimarinelor sovietice.

      • „O reactie totusi a aparut, astia vor sa se inarmeze cu 18 torpile asw (adica 3 bucati per sujimarin), sonare Thales pe Puma Naval plus al patrulea Puma Naval. De aia zic ca li s-o fi trasat ca sarcina de partid detectia sujimarinelor sovietice.”
        Eu cred ca e rost de un para-ndarat pt niscavaia alegeri, chestii, socoteli. Ca astia nu cumpara nimic daca nu le iese si nici nu ii doare undeva de industria din RO, sau de armata. Ceea ce e mai dezolant este ca nici pe cei din armata nu prea ii doare undeva de dotare sau industria de unde vine dotarea, daca se poata repara tehnica sau daca au piese de schimb in caz de pocneala. Parca politicienii corupti ar muri cu arma in mana primii, nu militarii. O sa spuneti ca cei activi „nu are voie ca e apolitici”, dar eu nu de la ei astept reactii in principal sau in mediul vizibil de noi, ci de la cei in rezerva, care cam stiu ce este pe acolo(sau ce nu mai este)

        • @ Dan
          Stai liniștit din partea astea, că militarii ăia „care e ei” factori de decizie , pe persoană fizică, nu sunt tot ăia de mor primii, cu arma în mînă, la caz de nasuleală…Ăia stau liniștiți la adăpost, departe, se dau cocoși și livrează cuvîntări patriotice, pe care fraierii le halesc cu lingura mare… Ca să citez un clasic în viață: „proștii mor pentru ideile celor deștepți” 😉 Ăi pe care îi doare sunt prea mici ca să se fie auziți.
          Iar cei în rezervă sunt extrem de interesați de apărarea pensiilor proprii și personale, so stop dreaming…

      • @gsg9
        E posibil sa ai dreptate referitor la Puma Naval&sonare&torpile. are sens in ideea in care cineva de sus le-a dat un sut in cur la ai nostri si le-a spus sa-si bage mintile in cap ,macar cateva torpile sa cumpere sa nu fie chiar in curu gol , ca.altceva nu au fost in stare sa.cumpere pentru marina militara.
        referitor la mentalitate, vor trece cateva generatii pana se va schimba, dar.cu.cat incepem mai repede cu atat terminam mai repede 🙂

    • @Mihaid

      „Faptul ca ruşii băga bani serioşi in armata, ar trebui sa ne dea de gândit.”

      Bugetul de aparare al Rusiei e mai mare decat intregul buget al Romaniei. Ce-i de gandit atat. E o tara care se afla pe alta scara a puterii. In alta „liga”. Crezi ca ne putem inarma sa tinem pasul cu ea? Nu. De-asta s-a si cautat intrarea intr-o alianta ca NATO. Liga noastra sunt balcanii, Ungaria, Moldova si eventual Ucraina.

      „e timpul sa evoluezi de la mentalitatea de ligă inferioară pe care încerci sa o promovezi si sa gândeşti ca putem fi mult mai buni decât suntem, trebuie doar sa vrei si sa încetezi sa te pui singur intr-o poziţie inferioară”

      Da, bine, ia sa gandesti tu cateva decenii ca putem fi mult mai buni, vezi in ce liga ne califici doar cu gandirea pozitiva. 🙂

      • @vector
        nu am spus niciodata ca ar trebui sa avem un buget de aparare la fel de mare ca al rusilor,lucrul asta este imposibil si este doar o interpretare rauvoitoare a ta pentru a incerca sa iti argumentezi teoriile. am spus ca avem nevoie de o armata bine echipata pentru a isi putea indeplini menirea principala aceea de a apara teritoriul national in caz ca acest lucru va i necesar. Armata mai are si un important rol de descurajare al unui potential adversar si sa il faca sa se gandeasca bine inainte de a incerca o actiune armata impotriva noastra. in situatia data,crezi ca Armata Romana isi poate indeplini aceste 2 sarcini?
        Nu ai cum sa gandesti pozitiv,reprezinti tipologia omului nou creeat de comunisti care asteapta sa primeasca indicatii de la centru pentru a decide ce e bine si ce e rau.

        • @mihaidorobat

          Nici eu nu am spus ca ar trebui sa avem o armata prost echipata.

          Nu cred ca putem deveni mult mai buni/puternici economic, militar si politic printr-o simpla evolutie a mentalitatii (iarasi acest new age crap din anii 90?) sau ca suntem intr-o pozitie inferioara pentru ca ne punem singuri in ea prin lipsa de gandire pozitiva. Daca ar fi lucrurile asa de simple ar fi lumea plina de tari puternice prin simpla schimbare a gandirii locuitorilor lor.

          • @vector mentalitatea conteaza foarte mult…daca traim cu metalitate de tomberonezi o sa murim cu sh in brate…daca stai sa te uiti Romania este a 7-a tara din europa in parlamentul european…pai cam ala este locul nostru…adica? a 7-a economie din europa, a 7-a putere militara….intr-adevar lucrurile nu sunt atat de simple…dar conteaza si acest lucru, si anume formarea unei identitati nationale..uita-te la nemti spre exemplu…daca o sa continuati sa credeti ca in Romania nu se poate face nimic, va meritati soarta…fara suparare…cat despre bubuiala cu rusia…faptul ca nu avem granita comuna este un avantaj, ucrainienii ii vor lasa cel mult sa duca soldati in transnistria, dar nu ii vor lasa sa atace de pe teritoriul tarii lor…asa ca Romania ar putea sa opreasca orice ofensiva ruseasca daca ar avea urmatoarele lucruri:
            -o forta de lovire puternica in est, astfel incat sa putem sa ocupam basarabia cat mai repede, maxim cateva zile
            -o flota puternica+o aparare de coasta
            -o aparare anti-aeriana adevarata
            -o flota mai maricica de avioane de lupta: 48-72 de F-16 + niste avioane de CAS mai ieftine ca sa reducem costurile

            ce ar putea sa faca rusii in situatia asta? doar nu invadeaza ucraina ca sa invadeze dupa romania…sa fim seriosi…rusii au avut probleme si in georgia…tin minte cum vedeam la televizor sirurile alea de tancuri oprite pe drum…pai daca aveau georgienii o aviatie puternica alea erau pa

            • @vioniribu

              Avem a 17-a economie ca marime in UE iar ca PIB/capita suntem pe ultimul loc (28), ajungand dupa bulgari. Iar conform recensamantului din 2011 85% din populatie are studii de nivel primar si mediu. Chestiile astea palpabile care hotarasc in ce liga jucam nu se schimba doar daca adoptam alta mentalitate. Asta incercam sa-i spun lui mihaidorobat.

              • @vector, normal ca nu iti trebuie doar alta mentalitate, iti trebuie si un plan de dezvoltare si niste politicieni patrioti, nu niste tomberonezi…la asta ma refeream, politicienii nostrii au mentalitate de tomberonezii, lucru care trebuie schimbat, de buna voie sau cu un glont in cap, mie imi este indiferent…dar pozitia de drept a Romaniei este aceea…al 7-lea stat in Europa, punct

                • @vioniribu

                  Pe langa partea politica si administrativa ne-ar trebui si o populatie mai educata, mai productiva. La noi populatia e slab educata nu doar prin prisma nivelelor scazute de educatie atinse ci si prin cea a corectitudinii si calitatii calificativelor si diplomelor obtinute. Adica foarte multi din aia putini cu scoli superioare fac scoala furand sau pacalind. Copiind, plagiind, platind taxele si obtinand diplome de la fabricile de diplome (facultati neacreditate). Din rahat nu poti face bici oricat de optimist gandesti.

                • @vector ai dreptate, sistemul romanesc de invatamant trebuie schimbat, si nu asa, se schimba ministrul se baga cate o reforma….trebuie un plan bine pus la punct…un exemplu este modul in care dej a facut alfabetizarea…tare cred ca in cativa ani o sa ne trebuiasca o noua alfabetizare…ca sa facem din tara asta intai trebuie sa ne modelam oamenii pentru a ajuta statul(cat de fascist suna, doar asa mai poate fi salvata Romania)…o scoala adevarata+armata obligatorie cateva luni/ani…eu unul as mari si numarul liceelor militare…as face si scoli militare, dupa modelul american…Romania trebuie sa renasca in jurul intelectualilor si armatei…sincer este singura solutie…imediat dupa eu unul as incepe un nou proces de nationalizare, as confisca toate averile facute din furaciuni, as interzice avorturile(cu exceptia cazurilor speciale), as trimite garda financiara si la ultimul chiosc din coltul strazii…si cel mai important: as opri decentralizarea(cea mai mare tampenie a politrucilor)…un stat trebuie sa fie unit din toate punctele de vedere…sincer eu sunt pentru un singur partid impartit in factiuni care sa reprezinte interesele diferitelor ramuri din economie, armatei etc…asa toti se bat pe ciolan si trag sa fure cat mai mult in aia 4 ani cat ajung la putere…as scoate si sistemul de republica semi-prezidentiala…o prostie…imparti putere la doi insi care nu se lasa unul pe celalalt sa faca nimic…

  5. Cata vreme dezastrul din aparare nu este recunoscut si tratat serios nu vom avea ce scrie de bine.
    Restructurarea si modernizarea armatei romane trebuie pornita de sus si sa se spuna: Avem ATGM Spike, radare Gap Filer si alte cateva jucarii care sunt ok, restul echipamentelor le luam frumos si le ducem la Mital sa dam de lucru celor de pe platforma daca nu se gasesc cumparatori.

    PS Ar avea cineva dintre voi curajul daca ar ajunge ministru al apararii sa dea primul ordin ca 99% din echipamentele armatei sa mearga la reciclare ?
    Eu zic ca nimeni de pe blog

  6. @Raptor. De ce crezi ca nimeni n-ar avea curaj? Eu, spre exemplu, daca as ajunge ministru al apararii as avea curaj, chiar daca acest fapt ar insemna sinucidere d.p.d.v. politic. Ca s-ajungi azi un astfel de ministru, orice fel de ministru dealtfel, trebuie sa fi inregimentat politic, asa ca trebuie sa executi nu sa gandesti! Eu insa as risca si-as gandi, din vanzarea fierului vechi s-ar putea obtine fonduri substantiale daca s-ar dori, la ce „stocuri” exista prin parcurile auto si depozitele MApN (daca nu-s in stare sa gandesc „economie” -sa zicem asa -as lasa pe altii care pot s-o faca si-as asculta sfaturile lor. Obama, este doar un exemplu, are o armata de consilieri pe te miri ce probleme, insa GANDESTE). Sunt convins ca-n secunda doi dupa emiterea ordinului as fi chemat la „discutii” si, foarte probabil, schimbat din functie de catre sefii politici, dar as face-o cu siguranta. Cum dealtfel au facut-o si gen. Croitoru si-altii ca el, ajunsi in rezerva rapid fiindca au contestat „viziunea” politicului cu privire la inzestrare (multirolul si-alte programe), dar macar toti acestia merita respect fiindca au avut CURAJUL de a-i combate pe neispraviti, pacat ca cei din urma au si castigat. Gandirea celor de SUS este adecvata intereselor personale si de grup, banul si buzunarele proprii, iar ideea pe care merg este sa rezistam cam 14 zile pana cand se mobilizeaza NATO, insa stim cu totii ca asta-i o himera pe care doar ei o cred. Sa ne fereasca D-zeu sa dam nas cu REALITATEA, insa…

    • @WW
      „Eu, spre exemplu, daca as ajunge ministru al apararii as avea curaj, chiar daca acest fapt ar insemna sinucidere d.p.d.v. politic.”

      Bre nu e vorba de sinucidere politica… e vorba de mers la parnaie ca Berbeceanu… daca nu dansezi dupa cum canta muzica si nu reciti in public versurile care ti se soptesc la ureche.

  7. Si asta e numai inceputul ! Sa ne comparam cu rusii este o eroare de proportii ::) !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *