21 iulie 1718. Ziua de naștere a Banatului modern

de Viorel Dogaru

21 iulie 1718: Imperiul Otoman a cedat Austriei, prin Tratatul de la Passarowitz, Banatul, Oltenia, nordul Serbiei și al Bosniei.

Tratatul de la Passarowitz sau de la Pojarevăţ (sârbă – Požarevac, germană – Passarowitz, în Serbia de nord, pe râul Morava), din 21 iulie 1718, a fost cel prin care s-a încheiat războiul dintre Imperiul Otoman pe de-o parte şi Imperiul Habsburgic şi Republica Veneţiană de cealaltă parte.

În perioada 1714-1718, otomanii au avut mai multe succese împotriva Veneţiei şi în luptele purtate în Grecia, dar au fost înfrânţi la Petrovaradin, în 1716, de către trupele imperiale habsburgice conduse de prinţul Eugen de Savoia.

Tratatul a reflectat de jure situaţia militară existentă de facto în acel moment. Imperiul Otoman a pierdut Banatul Timişoarei, Serbia de Nord (inclusiv Belgradul), nordul Bosniei şi Oltenia în favoarea Casei de Habsburg. Veneţia şi-a pierdut posesiunile din peninsula Pelopones şi din Creta, câştigate prin Tratatul de la Karlowitz, păstrând doar insulele Ioniene şi Dalmaţia.
Belgradul şi Oltenia au fost obţinute ulterior înapoi de Imperiul Otoman în 1739, prin Tratatul de la Belgrad.

Din punct de vedere juridic, conform tratatelor semnate anterior, Imperiul Otoman nu avea dreptul să cedeze teritorii precum Oltenia (1718), Bucovina (1775) sau Moldova dintre Prut şi Nistru (1812, de atunci încoace denumită Basarabia) deoarece nu erau provincii ale imperiului, ci aparţineau principatelor creştine tributare Ţara Românească şi Moldova.
Voievozii atunci la putere, respectiv Ioan Mavrocordat în Ţara Românească şi Grigore III Ghica în Moldova, precum şi mitropolitul Veniamin Costache, au protestat, însă zadarnic.(sursa: Wikipedia)

foto: Teritoriile atribuite Habsburgilor în urma tratatului de la Pojarevăţ

Sursa: banatulazi.ro

 

5 comentarii:

  1. Poveste complicată cu sârbii ăștia…Multi au origini românești…Vlahi slavizati prin intermediul bisericii. Cumva , legatura noastră cu sarbii este mult mai profundă si prin prisma geneticului.

  2. Asa e, cred ca Mihai Viteazul ii prefera altor natii si nu ma refer doar la Baba Novac ma refer si la satele repopulate cu sarbi din sudul tarii datorita cazurilor izolate de ciuma……poate si datorita faptului ca sunt loiali si curajosi .

  3. ionica fonosch

    Carl Göllner – Regimentele grănicerești din Transilvania, 1764 – 1851, București, Editura militară, 1973. carte de referinta …
    https://en.wikipedia.org/wiki/Theresia_Bastion

  4. Toate popoarele din fosta Yugoslavie sunt la origine daco-traco-iliri si celti romanizati/latinizati peste care s-au patruns slavii dar care le-au impus decat limba dar nu au putut sa-i schimbe si genetic.In timp s-au mai asezat in spatiul ex=yugoslav si alte popoare migratoare precum si in cazul Romaniei. Sunt numeroase dovezile de romanitate din fosta Yugoslavie precum denumiri geografice, molarhi din Dalmatia, transhumanta.
    Cu religiile de acolo este o alta poveste.

  5. Mihai Viteazul a preferat mercenarii din balcani, in special sarbi si albanezi. In Oltenia a oferit pamant populatiilor slave, iar in Muntenia albanezilor. In timp acestia au fost asimilati. Decizia a fost corecta, daca reusea sa-si pastreze capul, implicit unirea tarilor romane, cred ca asistam ulterior la un alt tip de unitate statala romaneasca, centrata in timp spre romanitatea din balcani si estul Europei, deoarece acestia erau inca foarte multi.

    Sarbii(inclusiv bosniacii) si albanezii inca erau crestini in proportie net majoritara, era simplu sa gasesti in otomani dusmanul pentru care merita sa te unesti sub un prinipe vlah. + restul de beneficii, evident! Iar de aici altfel statea treaba cu asimilatul prin balcani, lingvistic, etnic si religios! La inteligenta si vitejia lui, daca avea norocul altora, ajungea la portile Caucazului, iar odata trecut de Anatolia se putea incununa stapan peste toata lumea Bizantina.

    Fara suparare, dar el cred ca a fost ultimul mare principe al crestinatatii apusene, restul au fost manati doar de interese. Din pacate, odata cu el, pentru noi a inceput intunecata era de prostie si tradare romaneasca. Si a durat pana la Cuza, cu repercursiuni pana in ziua de azi!

    Cum era daca…….cum?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *