28 iunie, 78 de ani de când URSS a rupt Basarabia de România

Astăzi se împlinesc 78 de ani de la raptul teritorial din 28 iunie 1940, când în urma ultimatumurilor din 26 și 27 iunie 1940 armatele comuniste sovietice au ocupat vechile teritorii ale Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Hertei, o suprafață de 50.762 km2 cu aproximativ 4 milioane de locuitori, majoritatea etnici români.

Pe 26 iunie 1940, la ora 22:00, Comisarul poporului pentru afaceri externe al URSS,Viaceslav Molotov, i-a prezentat ambasadorului României la Moscova, Gheorghe Davidescu, un ultimatum prin care i se cerea României „retrocedarea” Basarabiei până pe 28 iunie și „transferul” părții de nord a Bucovinei către Uniunea Sovietică.

Pe 22 iunie 1940, cu doar câteva zile mai înainte ca URSS să-și prezinte ultimatumul, Franța capitulase, iar Regatul Unit își retrăsese ultimele trupe din Europa, ceea ce făcea ca toate garanțiile de securitate date României de cele două puteri vestice să-și piardă orice valoare. Pe 2 iunie, Germania informase România că, pentru a beneficia de garanții de securitate din partea Reichului, guvernul de la București trebuia să ia în considerație negocieri prealabile cu Uniunea Sovietică.

Ministrul de externe german, Joachim von Ribbentrop, a fost informat de partea sovietică de intențiile sale cu privire la Basarabia și Bucovina pe 24 iunie. Ribbentrop s-a arătat îngrijorat mai mult de soarta celor aproximativ 100.000 de etnici germani din Basarabia. De populatia majoritara romaneasca oricum nu ii pasa. De asemenea, Ribbentrop s-a arătat uimit de pretențiile sovietice în ceea ce privește Bucovina, (acest teritoriu nu fusese menționat în niciun fel în protocolul secret al pactului sovieto-german de neagresiune).

Textul ultimatumului de pe 26 iunie afirma în mod mincinos că Basarabia era populată în principal cu ucrainieni: „În anul 1918, România, folosindu-se de slăbiciunea militară a Rusiei, a desfăcut de la Uniunea Sovietică (Rusia) o parte din teritoriul ei, Basarabia, călcând prin aceasta unitatea seculară a Basarabiei, populată în principal cu ucraineni, cu Republica Sovietică Ucraineană.”. Guvernul sovietic cerea partea de nord a Bucovinei care “„ ar reprezenta, este drept că numai într-o măsură neînsemnată, un mijloc de despăgubire a acelei mari pierderi care a fost pricinuită U.R.S.S. și populației Basarabiei prin dominația de 22 de ani a României în Basarabia.”. Bucovina de nord avea unele legături istorice cu Galiția, care fusese anexată de URSS în 1939 ca urmare a invaziei germano-sovietice din 1939, doar prin faptul că ambele regiuni fuseseră parte a Imperiului Austro-Ungar din a doua parte a secolului al XVIII-lea până în 1918.

Ultimatumul mai adăuga: „Acum, când slăbiciunea militară a U.R.S.S. a trecut în domeniul trecutului, iar situația internațională care s-a creat cere rezolvarea rapidă a chestiunilor moștenite din trecut pentru a pune în fine bazele unei păci solide între țări, U.R.S.S. consideră necesar și oportun ca în interesele restabilirii adevărului să pășească împreună cu România la rezolvarea imediată a chestiunii înapoierii Basarabiei Uniunii Sovietice.

Guvernul român a răspuns sugerând că este de acord cu „negocieri imediate asupra unei largi categorii de probleme”.

Al doilea ultimatum sovietic de pe 27 iulie a cerut evacuarea administrației și armatei române din Basarabia și nordul Bucovinei în patru zile.

A doua zi, guvernul român condus de Gheorghe Tătărescu, după ce primise și sfaturi din partea Germaniei și Italiei, a acceptat să se supună condițiilor sovietice.

Decizia de acceptare a ultimatului sovietic și de executare a unei „retrageri” (s-a evitat folosirea cuvântului „cedare”) din Basarabia și nordul Bucovinei a fost luată în Consiliul de Coroană din noaptea de 27 – 28 iunie 1940. După cum este consemnat în jurnalul regelui Carol al II-lea, rezultatul votului a fost următorul:

– 6 voturi pentru respingerea ultimatumului: Ștefan Ciobanu, Silviu Dragomir, Victor Iamandi, Nicolae Iorga, Traian Pop, Ernest Urdăreanu
– 20 de voturi pentru acceptarea ultimatumului: Petre Andrei, Constantin Anghelescu,Constantin Argetoianu, Ernest Ballif, Aurelian Bentoiu, Mircea Cancicov, Ioan Christu, Mitiță Constantinescu, Mihail Ghelmegeanu, Ion Gigurtu, Constantin C. Giurescu, Nicolae Hortolomei, Ioan Ilcuș (Ministru de război), Ion Macovei, Gheorghe Mironescu, Radu Portocală, Mihai Ralea, Victor Slăvescu, Gheorghe Tătărescu (prim ministru), Florea Țenescu (șeful marelui Stat Major al Armatei)
–  o abținere: Victor Antonescu.

Dintr-o populație de 3.776.000 de locuitori, (în conformitate cu rezultatele recensământul din 1930), în teritoriile ocupate de URSS, 2.078.000 (55%) erau etnici români. Peste 200.000 de locuitori de toate etniile s-au refugiat în România în cele câteva zile care au urmat după 28 iunie. Guvernul român a căutat să evite, chiar dacă doar temporar, un război cu Uniunea Sovietică. Ca urmare, toate instalațiile militare au fost cedate fără a fi distruse și fără a se trage un singur foc de armă, armata română având ordine stricte să nu răspundă niciunei provocări.

România a cerut sprijinul englezilor, iar guvernul britanic a răspuns că va considera orice pierdere teritorială a românilor ca fiind temporară. Dintre toți aliații regionali cu care România avea tratate de cooperare militară, doar Turcia a răspuns că este gata să-și ofere sprijinul în cazul unei agresiuni militare sovietice.

Pe 28 iunie la ora 9:00, prin comunicatul nr. 25 al Marelui Stat Major al Armatei Române, populația a fost anunțată în mod oficial despre existența ultimatumului, despre acceptarea acestuia de către București și despre intenția guvernului de a evacuare a armatei și administrațire pe malul drept al Prutului. În conformitate cu prevederile ultimatumului, trei orașe cheie – Chișinău, Cernăuți și Cetatea Albă – trebuiau să fie predate sovieticilor până la ora 14:00. Până pe 2 iulie, noua graniță de-a lungul râului Prut a fost închisă definitiv.

Doar o mică parte a populației Basarabiei și Bucovinei a întâmpinat anexarea sovietică cu sentiment pozitiv. În zilele următoare, în localitățile mai importante și în unele din gările unde se adunau refugiații pentru evacuare au avut loc incidente antiromânești și prosovietice, în care grupuri de tineri fanatizați au atacat, despuiat, bătut sau omorât preoți, intelectuali, soldați români separați de unitate, persoane civile în curs de evacuare. Felul în care aceste grupuri au acționat, inclusiv coordonarea lor cu armata sovietică de ocupație a lăsat să se întrevadă clar eșecul administrației românești de a nu scăpa de sub control activitățile comuniste și prosovietice în perioada imediat precedentă ocupației.

Unele documente militare și civile, produse în acea perioadă, indică participarea unor etnici evrei din Basarabia și nordul Bucovinei în proporție mare în aceste grupuri. Totuși, acești tineri fanatizați reprezentau o picătură minusculă în totalul populației evreiești din Basarabia și Bucovina de nord, care totaliza circa 270 000 de oameni.
Din totalul comuniștilor basarabeni de 285 persoane în august 1940, 186 erau evrei, 28 ucraineni, 21 ruși și 21 români.

Cedările teritoriale din anul 1940 au produs o amărăciune profundă și resentimente în rândul populației românești și a grăbit scăderea popularității regimului regelui Carol al II-lea. El a abdicat și a părăsit țara, lăsând drum liber formării unui guvern al generalului Ion Antonescu și al Gărzii de Fier. Dorința de eliberare a teritoriilor pierdute în 1940 a fost factorul decisiv care a dus la intrarea României în luptele celui de-al doilea război mondial de partea Axei împotriva Uniunii Sovietice.

În cea mai mare parte a teritoriului ocupat, sovieticii au proclamat RSS Moldovenească, iar partea sudică a Basarabiei, Bugeacul, și nordul Bucovineiau fost alipite la RSS Ucrainiană. Odată cu proclamarea RSS Moldovenești, RSSA Moldovenească, republică autonomă „moldovenească” de la răsărit de Nistru, a fost împărțită între cele două republici sovietice vecine, Moldova sovietică și Ucraina.

Anexarea Basarabiei de către sovietici anticipează astfel instaurarea regimului comunist în spațiul românesc după 1944. Întrucât majoritatea etnică românească din Basarabia era alcătuită din țărani, iar această clasă era vizată de măsurile de teroare, represiunea capătă, în mod indirect, un pronunțat caracter antiromânesc.

Cristian SavaDeschide.md

64 de comentarii:

  1. Cea mai mare umilință a neamului și o pata neagră pe obrazul Armatei Romane. Auzi tu, șef de stat major sa ai izmenele maro de la o bucată de hârtie și să fugi acasica la amanta și vinul din marina.

  2. Amaraciunea e mai mare, pt ca 29 de ani, toti cei care s-au rotit la conducerea tarii, nu au stiut sa inchida prapastia creata si ii apropie pe fratii, de peste Prut.

  3. Tara lui Andrei

    O cunostinta are un dosar al unui tanar evreu simpatizant (ca sa nu spun altfel) comunist care cuprinde „activitatea” lui pe o perioada de cativa ani (anii 20-30 parca) facut de Politia Regala de atunci sau cum se numea.

    Omu era tanar si era un ret**dat total. Nici macar nu are nume sau fata de roman (posibil jumatate roman).

    Pe de o parte isi petrecea viata comitand mici infractiuni incontinuu, pe de alta parte tot ii dadea cu propaganda comunista, cu ziare de de propaganda facute pe genunchi (la propriu) pe care incerca sa le raspandeasca, umbla numai cu altii ca el, samd.

    Doar am spicuit un pic pe ici pe colo si mi s-a parut un „useful idiot” tipul ala. Mai mult ca sigur ca cineva l-a indoctrinat de mic, poate avea si o gena d-asta de rebel si i s-a parut lui ca sistemul politic actual e Iadul pe Pamant si ar fi mai bine in comunism, insa mai degraba parea un robot care face niste lucruri fara sa le gandeasca neaparat.

    Cineva cumva l-a indoctrinat un pic, a plantat o samanta de indoiala in el, si de acolo… s-a dus!

    Referitor la bunii nostri prieteni. In general imperiile odata si odata tot s-au faramat, din interior. One of these days… 🙂

    • Recomand cartea lui Stelian Tanase-„Clienții lu’ Tanti Varvara” despre PCdR din anii ’20-’30. Membrii/simpatizantii comunisti din Romania(majoritatea alogeni) raspundeau doar la ordinele Kominternului.
      Imperiul muscal se va dizolva la un moment dat. Sper doar sa apuc sa traiesc momentul. Doar pentru a merge la mormantul bunelului si sa-i dau vestea.

  4. Da, macar se stiu cei care au votat si cum au votat. Antonescu tradator ?!? Macar el s-a abtinut, dar restul, inclusiv premierul, au votat masiv da…. Ca si acum… Ce inseamna sa n-ai coloana vertebrala…. Dupa atita timp tot nu s-a remediat situatia asta. Se pare ca neamul asta si-a cam pierdut directia si sira spinarii si nu mai stie cind trebuie sa lupte si cind sa taca si sa inghita. De vreo 40-50 de ani numai am tacut si inghitit, de luptat mai putin (exceptie cei de la revolutie). Poate ar fi bine sa ne trezim si sa punem mina pe ciomag, ca altfel ramin 10 milioane de romani aici….
    Vorba lui hic, parerea mea…

  5. De pe site-ul BBC
    România pierde o treime din teritoriu…

    In august 1939 Germania şi Uniunea Sovietică semnează faimosul Pact de neagresiune şi împărţire a zonelor de influenţă cunoscut prin numele miniştrilor lor de externe Ribbentrop-Molotov.
    Câteva zile mai târziu, la 1 septembrie, Germania atacă Polonia, ceea ce obligă Marea Britanie şi Franţa să declare război Germaniei. E începutul celui de-al doilea război mondial. Aplicând prevederile pactului, Uniunea Sovietică anexeaza estul Poloniei, atacă şi anexează teritorii finlandeze, baltice şi, în vara lui 1940, româneşti: Basarabia şi Bucovina de Nord.
    Antonescu se simte chemat să-i ceară socoteală, printr-un memoriu, lui Carol al doilea. Reacţia: acesta îl va trimite la Mănăstirea Bistriţa, cu domiciliu forţat. Antonescu rămâne aici până la arbitrajul sau dictatul de la Viena, din 30 august 1940, care impunea României renunţarea la nordul Transilvaniei.
    E un eşec imens pentru Carol al doilea, cu o Românie care, prinsă între Germania şi Rusia, pierduse aproape o treime din teritoriu, la abia 20 de ani de la Marea Unire…
    Antonescu decide să-şi părăsească domiciliul obligatoriu, se îndreaptă spre capitală şi, la 4 septembrie, are o întâlnire la Ploieşti cu liderul ţărăniştilor, Iuliu Maniu.
    Cei doi discută despre situaţia creată şi despre manifestaţiile de stradă în care iniţial se strigase împotriva lui Hitler şi a lui Mussolini, împotriva Germaniei şi Italiei, pentru ca apoi protestele să se îndrepte împotriva lui Carol al doilea.
    Şerban Rădulescu Zoner povesteşte că a fost martor ocular al manifestaţiilor de la Bucureşti. Iniţial organizate de ţărănişti, ele au fost apoi preluate şi “fructificate” de legionari.

  6. Consider ca nu decizia de acceptare a ultimatumului este o tradare in sine, ci politica care a dus la aceasta situatie. La capitolul „Ce ar fi putut face Romania sa preintampine pierderile teritoriale” este foarte mult de discutat/analizat.

    • capatu satului

      aprecierea Dvs. este corecta,
      somnu conducerii leberalo taraniste implicata in afacerea skoda si restu,
      combinata cu facerea tarii pres in fata tradatorilor,
      ceva ca legile justitiei si modificare codurilor penale de azi,

      numai ca atunci nu se lucra in stilu de azi in care sefu camerei derutatilor isi trimite soferu sa supravegheze adoptarea legilor,
      alte mijloace de comunicare si alte pregatiri,

      lipsa unei conduceri a armatei si lipsa unor servicii secrete care sa preintampine derapajele de la drum,
      daca circuli numai pe acostament ai mari sanse sa ajungi in sant,

      in loc sa cumpere arme si tehnica, tara amarata cumpara iahturi la nivelu conducerii imperiului britanic (cea mai mare flota militara la acel moment) pt. ca regii nostrii sa isi plimbe amantele cu barcuta
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Iahtul_Nahlin
      mandria si prostia costa,
      primu ministru care a cumparat iahtu e ala cu ultimatumu,

      toate astea ne-au adus la situatia din 1940,

      am inteles ca inclusiv Marele Coposu fusese arestat pt niste chestii de astea cu armamentu
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Corneliu_Coposu,
      dar sunt sigur ca justitia lucra la comanda ca si azi si condamna nevinovati,
      o fi de statu paralel,

      sigur aia de wiki sunt tradatori,

      am inteles ca sunt date legate de faptele marete de arme ale conducerii armatei la episodu 1940,
      parasirea comenzii, a tehnicii de lupta si munitiei in mana inamicului,
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Ocupa%C8%9Bia_sovietic%C4%83_a_Basarabiei_%C8%99i_Bucovinei_de_Nord
      citez:
      Maiestate, Țara se prăbușește. În Basarabia și Bucovina se petrec scene sfâșietoare. Mari și mici unități, abandonate de șefi și surprinse fără ordine, se lasă dezarmate la prima amenințare. Funcționarii, familiile lor și ale ofițerilor, au fost lăsate pradă celei mai groaznice urgii. Materiale imense și depozite militare acumulate acolo din incurie și menținute până în ultimul moment din ordin, au rămas în mâna inamicului.

      unii zic ca soferu rejelui ar fi fost facut general si membru al consiliului de coroana,
      io refuz sa cred asa ceva,
      toata lumea stie ca rejele a luptat… cum a stiut el,

      nu in ultimu rand, Basarabia nu a fost cedata doar in 1940,
      prima data a fost furata o parte a Moldovei la 1812,
      refuz sa cred asa ceva, pai a spus anu trecut patriarhu nostru ca astia de la rasarit au o credintza cu noi,
      nu stiu, or fi avand ceva sfinti si martiri diferiti, sau poate alte rugaciuni,
      pai si musulmanii au alte rugaciuni, dar ei nu sunt frati cu noi,
      pai sa-i spuna careva si la patriarh sa ne facem frati si cu musulmanii

      a urmat mareata cedare a judetelelor Cahul, Bolgrad si Ismail de la 1878 – asta a fost de fapt un schimb de teritorii: am dat cele trei judete pe Dobrogea,
      am platit cu dobanda cuvenita la Turtucaia in 1916

      si povara din 1940,

      ceea ce este regretabil, este ca la 1940 impotenta intelectuala a unor ofiteri militari in retragere sa arunce povara cedarii Basarabiei pe soldatii evrei, comunitatea evreiasca si aplicarea masurilor de ucidere a acestora,
      la fel ca la 1907,
      stie ofiteru mai bine cum se aplica justitia,
      era si greu sa pui povara asta pe umerii conducerii luminoase: partide istorice in frunte cu un rege exceptional,

      a urmat povara cedarii Ardealului de Nord,
      si povara uciderii evreilor,

      finlandezii cateva milioane, au luptat in razboiu de iarna,
      toata stima pt eroii lor,
      sunt un exemplu pt tot globu,

      dar astea nu se invata la scoala,
      la scola scrie ca noi am avut o conducere creme de la creme,
      cu regi alesi pe spanceana si conducere politica idem,
      pai avem bulevarde si strazi cu numele lor,
      iar palavramentu ne-a dat bonus de anu asta sarbatoarea de 10 mai,

      n-am invat nimik din istorie,
      astazi stam mult mai prost la tehnica si pregatire ca in 40,
      nu mai zic ca Napoleon punea ofiterii sa citeasca carti de istorie,
      sigur el nu stia strategie,
      dar astea-s detalii

  7. Au luat Basarabia cu acceptul Germaniei. La fel ca si in Polonia.

  8. Pana la urma decizia de acceptare a ultimatumului bolsevic a fost a Regelui Carol al II-lea. Indiferent daca avea sau nu acceptul Consiliului de Coroana. Oricum, Arnata Regala Romana nu putea opune decat o rezistenta slaba armatei rosii. S-ar fi repetat scenariul finlandez cu diferenta ca cel mai probabil ungurii ar fi deschis al doilea front in Transilvania, posibil si bulgarii la sud -cum o mai facusera in 1916.

    In vara lui 1940 Romania era izolata diplomatic ca urmare a politicii externe castastrofale dusa de Carol al II-lea. Dupa ocuparea Cehoslovaciei era evident ca Romania ramanea singura tara din Estul Europei care se putea salva numai acceptand o alianta totala cu Germania, ori Carol al II-lea a ignorat subiectul pana cand era deja prea tarziu. Acordul economic injositor incheiat cu Germania in martie 1939 spune totul despre puterea de negociere a Romaniei-adica zero.

    Dupa august 1944 Romania a avut o singura sansa de a recupera teritoriile rapite de hoardele asiatice. Momentul a fost august 1991. Si l-am ratat. Desi aveam o armata suficient de pregatita, comunistii romani aflati atunci putrere-FSN- erau prea apropiati de kremlin pt a putea accepta asa ceva.

    Datoria noastra este sa vorbim, sa dezbatem evenimentele din iunie-septembrie 1940.

    Sa nu uitam.

    Sa ne cinstim eroii.

    Sa nu renuntam la Romania Mare.

  9. Domnilor am si eu niste neclaritati:In primul razboi mondial noi am recuperat Basarabia in timpul Pacii de la Bucuresti(adica aliati cu nemtii???)Basarabia nu este pamintul basarabilor adica bugeacul actual in ukraina??

    • Basarabia a fost ocupata militar de catre Armata Regala Romana ca urmare a actiunilor agresive ale boselvicilor. Sudul Basarabiei a fost ocupat de Divizia 13 infanterie(Gen. Ioan Popescu), ajutata de mica flotila comandata de Comandorul Alexandru Dragalina (fiul eroului de la Jiu, Gen Ioan Dragalina).

      Pacea de la Buftea Bucuresti in 7 Mai 1918 nu a facut decat sa recunoasca (de catre Puterile Centrale) unirea Basarabiei cu Romania. Unirea proclamata de Sfatul Țării la 27 Martie 1918 si interventia Armatei Regale Romane in Basarabia erau evenimente care nu puteau fi negate de catre Puterile Centrale.

      Basarabia istorica (Bugeacul hahol de acum) a fost posesiune a Basarabilor. Imperiul Tarist apoi URSS, au reusit sa altereze componenta etnica a acestui teritoriu in defaviarea noastra. Muscalii sunt foarte eficienti la mutarea/prigonirea popoarelor. Si la ucis.

      • se spune a fost eliberata si nu ocupata de armata romana 🙂

        • Corect.Basarabia fost eliberata. Am folosit un verb nefericit.

          • Asa este-nu ai folosit limbajul politicii corecte….Dar parca Basarabia se se proclamase tara independenta si parte a maicii rusia,apoi au aparut pradatorii si violatorii bosevici care i-au fortat sa cheme de urgenta trupele regale romane…am fost educati de profesorii bolsevici ca noi ne aparam saracia nevoile si neamul…dar Mircica basarab juca in deplasare ba la nicopole ba la belgrad. Stefan trecea frecvent pirleazul tarii,varsu Vlad facea plaja pe la varna si adrianopol(edirne)Mihai a ajuns si el la o baie la bosfor,iar carol i-ul a facut o vizita inopinanta pe la sofia ,ferdinand a facut si el o vizita inopinanta in ungaria iar antonescu a ajuns exact pina la frontiera cea adevarata a rominismului….donul.

            • Pana in sec 20 nordul Bulgariei a avut majoritate relativa etnica romaneasca. Chiar si acum inca mai sunt cateva zeci de mii de etnici romani in Vidin, Lom-Svistov si in Turtucaia….

            • A vorbi in termeni peiorativi despre politica externa a voievozilor romani indica faptul necunoasterii realitatilor din perioada medievala. Domnitorii secolului XV nu au facut decat sa intareasca tinerele state feudale romanesti. Incursiunile militare peste granita sunt specifice oricarui razboi. Da, Moldova si Tara Romaneasca au luptat pentru fiinta poporului roman. Rusia nu a facut decat sa se extinda constant in pofida vecinilor. Macar daca aduceau o civilizatie veritabila…

              • Poate nu m-am exprimat convingator.Eu nu sunt deacord cu sintagma”ne aparam saracia nevoile si neamul,capul plecat…neam de mamaligari etc etc.Eu sint cam nationalist si nu cred ca am deranjat laudind neamul asa cum este si care este…totusi dumneavoastra nu prea scrieti liber si sunteti incorsetat de libajul de lemn academic…fiiti mai volubil si viu.

                • Imi cer scuze pentru limbajul de lemn. Cauza probabila este formatia tehnica-sunt ofiter de marina comerciala cu educatie militara. 🙂 Academic nu ma exprim niciodata , iar cand sunt volubil folosesc limbaj marinaresc care nu si-ar avea locul aici. 🙂

    • Corect. In martie 1918 Bucureștiul era ocupat de trupele germane. De ce Basarabia s-a unit totuși cu Patraia-mamă? Pentru că asta este politica Germaniei față de noi : vă dăm Basarabia în schimbul Transilvaniei!
      Iar politica Moscovei a fost tot așa numai invers: vă dăm Transilvania în schimbul Basarabiei.
      Având în vedere că Europa de Est este acel teritoriu situat între Germania și Rusia, trageți concluziile….

      • Tocmai din aceasta cauza trebuie sa fim 100% pro SUA SUA SUA SUA!!!

        O sansa ca asta apare rar, acum avem nevoie de or armata trasnet si de o diplomatie de milioane in asteptarea oportunitatilor ce o sa vina cu siguranta!

  10. Și pentru că tot se discută despre neclarități, am și eu una: conform Legii nr. 344/1994 privind statutul juridic special al Gagauziei, acesta este UNITATE TERITORIALĂ AUTONOMĂ.
    Să presupunem că Basarabia și România se reunesc.
    Conform dreptului internațional public, legislația internă a rep. Moldova va fi preluată în legislația internă a României.
    În secunda 2, REGIUNEA AUTONOMĂ MAGHIARĂ va avea suport juridic în legislația internă.
    Din secunda 3, statul român unitar, suveran și indivizibil va înceta să mai existe!

    • @Tman
      Poti sa dezvolti, cu surse, partea asta: „Conform dreptului internațional public, legislația internă a rep. Moldova va fi preluată în legislația internă a României.”?
      Unificarea a doua state poate fi facuta prin absortia unui stat de catre celalalt (din punct de vedere juridic un subiect de drept dispare) sau prin fuziune (dispar ambele subiecte de drept si apare unul nou).
      In cazul Germaniei, DDR ca subiect de drept a incetat sa existe, cele 5 landuri federale componente au aderat la Republica Federala.
      Faza cu preluarea legislatiei… e o ineptie, in Constitutia lor e trecut ca sunt neutri, au alta organizare administrativa, limbile găgăuză și rusă sunt oficiale în Găgăuzia, iar rusa și ucraineana sunt oficiale în Transnistria, ca sa nu mai zic ca sunt inca in Comunitatea Statelor Independente, tratatul de aderare fiind parte a legislatiei interne.

      • Nu sunt specialist în drept internațional ( îmi aduc aminte ce n-am uitat în facultate), așa că pot răspunde doar apelând la o analogie: în cazul unirii a două state, datoriile predecesorului trec efectiv la statul succesor. în cazul menționat (Germania), conform art. 23 din Tratatul de reunificare a Germaniei din 1990, datoriile naționale ale RDG au fost preluate într-un fond special al Ministerului de Finanțe din RFG.
        Mi se pare evident că nu trec doar datoriile…
        În cazul nostru, părinții fondatori ai nației române au ales bine: STAT NAȚIONAL, care s-a dovedit viabil în timp ( vezi Cehoslovacia și Yugoslavia).
        Ce doream eu să punctez este că, după reunificare, Găgăuzia va deveni regiune autonomă în România ( din punct de vedere TERITORIAL), cu tot ceea ce decurge de aici, vis a vis de pretențiile comunității maghiare.
        Pentru clarificări, legea aici : http://lex.justice.md/viewdoc.php?action=view&view=doc&id=311656&lang=1
        Sigur, contează enorm ce va conține Tratatul de reunificare, dar nu cred că poporul găgăuz va renunța la statutul său. Părerea mea!

        • In caz de Unire a Romaniei cu RM, Gagauzia devine INDEPENDENTA (daca si numai daca se doreste prin referendum in aceasta unitate autonom-teritoriala), deoarece asa scrie in Legea 344/1994 la Art1(4):
          „În cazul schimbării statutului Republicii Moldova ca stat independent poporul Găgăuziei are dreptul la autodeterminare externă.”

          Insa Legea Gagauziei se modifica numai cu acceptul a trei cincimi din numarul parlamentarilor de la Chisinau, scrie in Constitutia Republicii Moldova la Art.111(7):
          „Legea organică care reglementează statutul special al unităţii teritoriale autonome Găgăuzia poate fi modificată cu votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi în Parlament.”

          ________________

          Deci intai trebuie modificat/anulat Art1(4) din Legea 344/1994 de catre Parlamentul de la Chisinau.

          Apoi, dupa Unire, se trece legal la impartirea administrativ-teritoriala scrisa in Constitutia Romaniei: in fosta RM se desfiinteaza raioanele si UAT Gagauzia si se reinfiinteaza judetele („Gagauzia” devine parte integranta a Judetului Cahul).
          Chestia asta cu fantomatica regiune autonoma maghiara – in caz de Unire – „derivata prin reciprocitate” din fosta legislatie a UAT Gagauzia, e o aberatie.

          Cat priveste „Transnistria” – alta fantoma, aceasta nu are statut juridic cu al Gagauziei (din cauza asta asta percuteaza nenorocitul de Igor Dodon pentru a legaliza aceasta zona separatista, aflata sub ocupatie straina, e un fel de „statalism prin santaj”: in caz de Unire sa pierdem Gagauzia si poate chiar si Transnistria). O astfel de tentativa a existat in 2005, sub „patronajul” lui Marian Lupu: http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=313004

          • Ce bine ar fi să fie așa de simplu. Gagauzia e un cătun geopolitic subordonat Rusiei și Turciei…
            Revenind la oile noastre, conform Legii nr. 215/2001 (legea admistratiei publice locale), autonomia locală este doar financiară și administrativă – art. 4. Niciodată teritorială!
            Obținerea autonomiei teritoriale este visul deja secular al comunității maghiare. Problema e că singura structură care a avut personalitate juridică a fost principalul autonom al Transilvaniei. Scaunele secuiești nu au avut personalitate juridica.
            Singura structură care are acest statut e Gagauzia….
            Poate mă înșel și imaginația mea e prea bogată, dar zic și eu: ATENTIE LA CAPCANELE ESTULUI…

        • @Tman
          Tocmai, datoriile au fost preluate (URSS cu procesul invers, au impartit activul si pasivul, de s-a trezit Ucraina putere nucleara si Moldova cu MIG-uri 29), dar nu si legislatia, de la momentul aderarii celor 5 landuri la RFG, legislatia DDR nu s-a mai aplicat, nu au trecut printr-un proces de armonizare etc…

          • Unirea se va face – la un moment dat. De asta juriștii maghiari stau cu ochii pe noi, să vadă cum vom gestiona problema reunificării din punct de vedere administrativ (dacă se va pune vreodată această problemă).
            Este evident că noul stat nu va putea fi decât stat național.
            Vor accepta găgăuzii să devină un simplu județ din România și să renunțe la autonomia teritorială?
            I-a întrebat cineva?
            Nu am observat ca discuții de genul acesta să anime spațiul public…
            Oare de ce?

  11. Blestemul nostru ca popor a fost evidențiat, scurt și la obiect, de Herodot: ”după indieni, neamul tracilor este cel mai mare; dacă ar avea o singură conducere şi ar fi uniţi în cuget, ei ar fi, după părerea mea, de neînfrânt”.

  12. Prima chestie care trebuie făcut pentru îndreptarea lucrurilor privind Basarabia este ca ion Iliescu sa meargă la pușcărie acolo unde îi e locul. Ce legătură are va întreba fie vreun imbecil fie cineva grăbit. Pai are… în 1990 cel ce a împiedicat cursul drept al istoriei pe plan intern prin alungarea unor oameni gen Regele Mihai de România, Ion Ratiu, Corneliu Coposu din viața publică și aducerea alături de el a unor lături de politicieni iar pe plan extern prin respingerea influiențelor economico politice vestice prin semnalele de instabilitate sociala gen mineriade și conflicte interetnice lucru ce a condus la lipsa îndelungată a investițiilor vestice în avantajul rușilor ce au cumpărat și distrus obiective economice strategice. Apoi dacă tratam bolile prezentului deși văd ca dragnea promovează aceleași jeguri sociale, căci obiectivul sau e o Românie – un teleorman mai mare iar poporul român să arate că mizeriile alea umane de la miting putem sa vedem și ,,peste gard,, căci a avut tovarășul ilici grija sa recunoască ,,independența,, Moldovei

    • Ion Iliescu nu concepea in 1990 ca URSS se va dizolva. El traia cu impresia din anii ’50-’60 conform careia URSS era sursa civilizatiei. Ion Iliescu a fost garantul continuarii influentei nocive a Kremlinului in Romania.

      • In 1990 nimeni nu se gnadea la disparitia URSS ….
        Stii cartea Russian Spring? Autor : Norman Richard Spinrad .An aparitie in SUA : 1991.

      • Si dupa cadrerea URSS-ului tot jocul rusesc a continuat sa-l faca, pana ce intr-un tarziu a pierdut fraiele puterii absolute.

        Fie si doar pentru continuarea in prostie si ignoranta, ele merita aspru pedepsit…..si cate mai are pe constiinta lui spurcata!!!

  13. Și ca o posibilă explicație la tot ce ni s-a întâmplat, mă gândesc la o vorbă din bătrâni (Sun Tzu parcă):Atunci când un stat se învecinează cu alte trei state, teritoriul său este teren de convergenţă. Cel care îl va lua în stăpânire primul va obţine sprijinul a „Tot ce este sub Cer.”

  14. https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/ucraina

    Va rog insistent cititi acest articol recent ce face referire la dezbaterea de la Bucuresti a istoricilor romani si ucrainei. Acesti ‘ultimi fascisti’ ai zilelor moderne, oameni ce rescriu si reinventeaza istoria sovietica vis a vis de Romania si ceilalti vecini. Vad ca astia nu se lasa cu un cu doua, probabil nu peste mult timp vor emite pretentii si pe sudul Bucovinei si Maramuresului, ca doar asa i-a invatat fratele mai mare, ca la ce saliveaza poate sa ia daca-l tine parul!

    O sa vina si ziua in care se va decide cine pastreaza teritoriile astea, atunci or sa simta iarasi ‘palma jandarmului roman’! Cineva spunea pe site acum ceva timp, ca nu putem sa gestionam o regiune cu aproape 80% din populatie ostila Bucurestiului, insa replica unora a fost ca ii vom trimite in Siberia, asa cum ne-au trimis si ei fratii nostri si le-au ocupat casele si pamanturile venind din care stie ce locuri mizere ale U.R.S.S. Daca nu fug ei insisi in timpul razboiului, este posibil ca dupa incetarea focului sa nu o mai faca, iar tu ca tara sa nu poti sa-i mai gonesti pe puii de ivan, ca deregula se lipesc ca raia de ce apuca sa fure. Insa cu siguranta altceva putem face! Anume sa aplicam solutia lui Antonescu pentru Transnistria post razboi, anume sa mute romani din sudul tarii, printre cei ce inafara de graiul romanesc nu mai pastrau prea multe elemente care sa le apere originea latina fata de elementul cotropitor si agresiv ingerant slav.

    Muta tu autoritate statala romana 3 milioane de etnici romani din zonele sarace de campie ale tarii si nu numai in nordul Bucovinei, inclusiv in Cernauti, apoi ai sa vezi cum le ‘trece’ cheful de scandal si nesupunere civica, atunci cand se vad din nou minoritari. Un raport de 7:3 sau 8:2 plus patrule cu arma-n mana pe strazi ii calmeaza repede pe temerari. Daca nu creaza enclave, lucru greu de crezut daca se va ajunge la asemenea solutii, totul va fi sustenabil. In felul asta istoria se repeta, de data asta in sens invers, caci de cand Stefan cel Mare a avut neinspirata idee de a coloniza 50.000 de familii de ruteni din Pocutia si Galitia, in nordul Moldovei(actuala Bucovina) si pana la ocuparea austriaca a regiunii au tacut malc, fiind buni supusi ai coroanei moldave. Apoi usor usor fost au devenit partasii habsburgilor de schimbare a balantei etnice pentru ca le convenea situatia si erau indirect beneficiarii ei odata cu raptul teritorial, iar imediat dupa WW1 au incercat marea cu degetul, incercand sa lege provincia romaneasca de Ucraina Alba. Dupa 1940 s-au crezut stapanii absoluti dar i-a durut tare(traiasca jandarmul roman ca a devenit o legenda vie printre ei), iar acum dau dovada pur si simplu de un tupeu fantastic, nerusinat chiar! Par si sunt genul de om pe care il prinzi cu mana in buzunar si incearca sa te faca sa crezi ca defapt tu esti de vina, ca ai buzunare, si culmea, le mai umpli si cu bani, stiind ca este posibil ca vreodata sa dai de el!

    Cu astia trebuie sa rezolvam situatia odata pentru totdeauna, cu cat ii lasi in pace, cu atat prind tupeu mai mare si vor cere mai mult! Poate ca ne ajuta Dumnezeu sa beneficiem de deciziile astea de inarmare care sunt luate acum, nu ca la sfarsitul anilor 1930, si putem sa dam replica cuvenita celor care o cer cu atata insistenta! Timpul sa ne mai crute cativa ani, ca apoi vedem noi care are ‘senila’ mai groasa la tanc si mintea mai limpede pe front! Cititi si va minunati!!!

    Ce se naste din pisici, soareci mananca!

    • Acum doua saptamani am incercat sa explic pe scurt istoria Basarabiei si Bucovinei de Nord unui coleg rus din Odessa. Nu l-am introdus in istoria medievala pt ca ar fi fost prea mult. Am inceput cu 1856 si razboiul Crimeei. Cand i-am explicat violul teritorial din 1878 (ocuparea sudului Basarabiei de catre armata tarista dupa ce noi am scos muscalii din rahat in Bulgaria) , colegul a raspuns sincer ca asa se obisnuieste la ei- sa nu te duci acasa cu mana goala!!! Tipul e nascut in Reni si are impresia ca Reni nu a fost teritoriu romanesc.

  15. O zi neagră și o umilință pentru Romania. Așa se întâmplă când ești slab. Sar dușmanii pe tine. Și nici n-am învățat nimic din aceasta, fiind la fel de slabi și dezbinați.

  16. Dupa 100 de ani in loc sa facem pasi mari slre REUNIRE, suntem in situatia destramarii! Foarte multi oameni nu cunosc istoria, nu sunt deloc interesati ce s-a intamplat acum 100 de ani, nu sunt absolut deloc interesati ce sa intampla acum. Daca au astazi ce sa manance si o masina cu care sa se faleasca, ziua de maine este un viitor prea indepartat! Si nu exagerez, este o realitate crunta!

  17. Au fost de fapt doua solicitării. Una a URSS și a doua a RSSUcrainiana.
    Cu Rusia ne puteam doar măsura fără pretenții. Atunci. Poate și acum.
    Dar Ucraina?
    Cine ne-a obligat sa încheiem tratatul cu Ucraina? Aliații nostrii! Fără acest tratat nu puteam intra in NATO.
    Care sunt oare tratatele secrete din prezent?
    Din câte se pare Ucraina nu este straina de ele.
    Ținem in colimator Rusia, când ea însăși tremura la gandul integrității ei, când adevăratul neprieten ne sta in coaste.
    Platoul maritim, Bastroe, asimilarea etnicilor romani… lista e serioasă.
    Iar noi nu mai putem de dragul integrității teritoriale a acestei tari creată din rapturi teritoriale.

    • Tratatul are un termen anume de valabilitate, dupa care se prelungeste automat daca niciuna dintre parti nu il denunta!

      La vremeau lui, va pica!

  18. Sângele apă nu se face…. Va răsări soarele și pe ulița noastră…

  19. Romania va fi intreaga cat de curand. Asta e opinea mea.

  20. In momentul de fata ,Republica Moldova este cam ca oul lui Zdreanta’. Apetisant dar cam fierbinte.

    • Fara sa fiu defetist….insa la ora actuala Romania trece printr o criza fara precedent cu PSD….pana la unire tre sa scapam pt totdeauna precum PNTCD lu Ciorbea si Constantinescu de astia…DEFINITIV…..ajunge cu comunistii….trebuiesc Liberali sau Conservatori de centru nu dreapta Orban si gunoaie de astea naziste….ceva gen USR…nu neaparat ei dar ceva de genul

      • Și mie îmi este scârbă de comunism, însă nu pot uita ca marcanți membrii ai partidelor istorice au colaborat cu serviciile inamice furnizând informații cu valoare militară despre forțele armate romane și ostașii romani aflați sub arme, informații pentru care au fost remunerați.

      • USR-UL sunt neo marxisti.PNL-UL inca nu are n din sigla si statul in usr i-a contaminat de ceace vezi acum la psd….deci eu vreau sa votez cu dreapta,dar pnl si usr sint de stinga,alde la fel,udmr la fel….o sa pun ca pina acuma dar cu mare sila stampila pe pnl.

        • @ka
          Ce intelegi prin neo-marxism?

          • Ceva idei frumoase la inceput care vor degenera in anarhie apoi va pune mina pe putere un tov Mao,Pol pot,Maduro,Castro,Stalin,Ceausescu,GH.Dej etc etc….Si revolutia franceza a inceput frumos,apoi au inceput” marxistii” sa-si taie capurile intre ei si a sfirsit cu intronarea lui Napoleon,Revolutia rusa a inceput cu Kerenski si a sfirsit cu Lenin si Stalin.Citeste-i ineptiile lui MARX si vezi daca te regasesti in ele.

            • @ka
              Si alternativa ta care-i?

              • Alternativa este stânga PSD sau dacă nu atunci stânga PNL sau USR fără doctrină, apăruți precum ciupercile după ploaie. Liberalii nu sunt de dreapta. Nu există în România un partid republican- conservator de dreapta ca în SUA. Alternativa a fost eradicată, poți alege ce vrei, de stânga. De aia urlă să te duci la vot, stânga oricum câștigă.

        • Toată Europa este stângistă. Marxismul a învins. Asta explica și lipsa de reacție fata de politica post sovietica. Dacă ii mai adăugăm aici și pe democrații americani tabloul capătă forma.

          • Colegu cu respect…insa Austria,Cehia,Slovacia,Polonia,Italia,Franta,Danemarca,Olanda sunt de dreapta unele chiar bat spre extrema dreapta
            Ahh si UK si Ucraina

            • Franta? E doar de stânga, chiar și atunci când câștiga extrema dreapta. Naționalismul din Cehia și Slovacia nu este de dreapta.
              Pasiunea excesivă pentru drepturile omului in detrimentul adevărului (corectitudinea politica) este ștampila de stânga. Austria da, este de dreapta. Iar in Italia cât va rezista dreapta? Poate un an sau doi.
              Toate politicile UE sunt de stânga (coeziune, defavorizate, subvenții, migranți…..)

      • ce ai cu pntcd?

        • Au fost acei incapabili care au readus PSD si Ion Iliescu in prim plan.
          Avocatul poporului a fost cu onor prim ministru, daca nu ma inseala memoria. CDR….PNT , PD, ….
          Reforma economica ioc, doar alternanta puterii politice in perioada 96-2000.
          Dupa asta revine in forta PSD , prin Adi Nastase prim ministru si nea Nelu cu al 3 -lea mandat.
          In fine sper sa nu gresesc….
          Iata ce au unii cu PNT…..

        • La ce tampenii „antifasciste” posteaza Aurelian Pavelescu pe FB…
          A sustinut si mitingul Dragnea/PSD „anti-stat paralel si anti-rezist”, in continuare ii da ca toti care ies in strada de partea rezist sunt 100% „sorosti/fascisti/nazisto-stalinisti”…
          Ii canta osanale lui Adrian Severin, s-a sucarit pe fiul lui Ion Ratiu care-l avertizase de tampeniile pe care le face…
          A ajuns un fel de Iurie Rosca (nu ca ar fi fost altfel si in urma cu mai bine de un deceniu).

        • PNȚCD
          Daca educația comunista ne spunea 100% adevarul despre istoria românească a secolului XX, romanii nu ar fi ales niciodată sa voteze PNȚCD.
          Cât despre partide, ele nu pot trăda. Doar oamenii se pot afla in simbria inamicului.

  21. Moldova va solicita ea insasi interventia trupelor romane atunci cand va ajunge in situatia Ucrainei sau a Georgiei. De acolo pana la unire mult nu mai este. Sa asteptam cuminti sa vedem ce ne rezerva viitorul, caci mult nu mai avem de asteptat. Dupa CM 2018 vom vedea primul pas al Rusiei, apoi urmeaza si altii. Ma pune pe ganduri adunarea asta de soldati si tehnica in Romania din ultima vreme. 12 F 15 detasate pentru 3 luni in Romania pentru Dacian Eagle, plus cateva mii de soldati cu un port intreg de tehnica grea pentru 9 luni. Asta pe langa ce trimit in celelelte tari aliate, plus parada din Marea Neagra a navelor NATO.

    Ceva ceva au mirosit serviciile aliate, altfel nu se puneau in garda in felul asta. Poate ca strategii yankei proiecteaza intentiile ruse post CM, sau poate ca ceva informatii mai de la sursa au. Daca cititi presa si vedeti declaratiile lui Fifor referitoare la provocarile zilnice ale Rusiei la adresa noastra, arestarea moldovencei de ‘spiona’ pentru romani la Moscova, precum si manevrele armatei Ruse din Transnistria post declaratie ONU, poate ca ceva urmeaza. Noi sa fim pregatiti si sa avem sange in instalatie!!! 🙂

  22. Ce sa urmeze? Invadarea Moldovei nu e necesara pentru Rusia…si nici prea la indemana zic eu. Comasarea asta de forte Nato pare mai degraba in legatura cu ceva evenimente in Ucraina. Habar nu am ce urmeaza dar sunt sigur ca ucrainienii nu vor sta in banca lor. Dotati corespunzator sunt singura natie care poate pune probleme Rusiei. Probleme reale.

  23. Herr Von Renn Weg

    Eu incep sa consider ca ar trebui sa luam inapoi si Bucovina de nord, nu doar Moldova! Mai ales pt tratamentele prin care trece minoritatea (actual) romaneasca de acolo! Poate angajam niste omuleti verzi de la Putin…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *