Știri

Precision Strike Missile

Lockheed Martin a primit un contract din partea Pentagonului în valoare de aproximativ cinci miliarde de dolari pentru fabricarea rachetelor PrSM. US Army își dorește să înlocuiască actuala rachetă balistică cu rază scurtă ATACMS, câte or mai avea prin depozite, cu PrSM, a cărei rază depășește 500km.

Contractul este unul de tip IDIQ – indefinite-delivery/indefinite-quantity (cu alte cuvinte este vorba despre o cantitate necunoscută dar livrările se vor face într-un termen limită), iar prima livrare va fi un lot de 400 de PrSM Increment 1.

Increment 1 – are ca scop înlocuirea ATACMS cu o rachetă cu rază mai lungă și mai precisă. Acest model are o rază de 500km și dispune de senzori interni de ghidare care-i permit doar lovirea de ținte fixe;

Increment 2 (Land Based Anti-Ship Missile – LBASM) – va fi o rachetă cu o rază de 1000km, o viteză mai mare și va avea la bord un senzor multi-mod care-i va permite să angajeze nave aflate în mișcare, fiind în esență o rachetă balistică anti-nava;

Increment 3 – aici discutăm despre implementarea unei mai largi palete de încărcături de lupta, una dintre ele fiind cea anti-buncăr;

Increment 4 și 5 – este vorba despre tehnologii care vor fi dezvoltate în viitor și nu se știe exact despre ce vorbim: o rază mai mare de 1000km, posibilitatea ca rachetele să fie lansate de vehicule autonome etc.

Deocamdată certe sunt primele două: rachetă clasică cu rază extinsă și varianta sa cu radar/senzor IIR etc anti-navă.

 

Norvegia crede în artilerie

Și pe cale de consecință aproape că își dublează numărul de obuziere auto-propulsate K9 Thunder achiziționând încă 24 de unități pentru aproximativ 470 milioane de euro.

După această nouă tranșă, forțele terestre norvegiene vor dispune de 52 K9 VIDAR.

Putem remarca că până la urmă scadinavii sunt mulțumiți de performanțele K 9, la modul general, iar lipsa pieselor de schimb – care a făcut ca armata norvegiană să tragă pe dreapta mașini de reîncărcare K 10 pentru a putea să țină operaționale obuzierele – a fost doar un accident de parcurs.

„Archer”ul suedez, respins de norvegieni pe motiv de mobilitate…

Primele 24 de obuziere K 9 au fost ordonate încă din 2017, pentru a înlocui obuzierele americane M109A3GN, iar în 2022 încă patru unități au fost comandate. Aceste ultime 24 de bucăți vor formă un nou batalion de artilerie, iar comanda include, pe lângă obuzierele în sine, și o anumită cantitate de piese de schimb.

Foarte interesant de amintit în acest context că în 2013 Norvegia a renunțat la achiziția a 24 de obuziere pe roți “Archer” (34 de tone masă) sub motivul unei mobilități reduse, deși obuzierul este suedez (lanț logistic foarte scurt si proiectat special pentru condițiile din Scandinavia) și au preferat un obuzier auto-propulsat pe senile cu o masă de 45 de tone. Dar nu cred că-i putem bănui pe norvegieni de lipsă de înțelepciune sau jocuri de culise.

 

Filipine

Țara asiatică este pe cale să se angajeze într-o cheltuiala foarte mare – 5,58 miliarde de dolari maximum – pentru achiziția  a 20 de aeronave F 16 Block 70. Autoritățile americane  tocmai ce au aprobat o eventuală tranzacție.

Pe lângă avioane, suma include și: 112 AIM-120C-8 AMRAAM, 40 AIM-9X Sidewinder plus ceva bombe, inclusiv 39 de GBU-39/B.

Cu toate acestea, în 2021 DSCA a mai aprobat vânzarea a 12 F 16 Viper pentru suma de 2,43 miliarde de dolari, dar localnicii nu aveau la dispoziție decât un milliard și afacerea a căzut. Mai apoi suedezii au venit cu oferta ca filipinezii să închirieze Gripen pe model unguresc și cehesc, dar lucrurile nu au mers mai departe.

Odată cu accederea la Casa Albă a noii administrații și odată cu declarațiile șefului Pentagonului, Pete Hegseth, cum că Statele Unite sunt dedicate punerii la dispoziție către Filipine a tot ceea ce este necesar pentru că țara să se poată apară în față oricărui tip de amenintari, a apărut și oferta care vizează cele 20 de aeronave F 16.

Că-o fi mult, că-o fi puțin, de reamintit că Bucureștiul va plăti 6,5 miliarde de dolari pentru 32 de F 35A…

În același timp, este dificil de crezut că o țară atât de săracă precum Filipine își va permite o așa cheltuiala, dar rămânem totuși vigilenți și cu un ochi pe ei.

GeorgeGMT

35 de comentarii:

  1. Referitor la ATACMS, am citit undeva că racheta nu mai este în producție. Este adevărat? Dacă da înseamnă că noi am rămâne o perioadă de timp doar cu cele 54 care nu sunt suficiente.

    1
    • finlandezii parca au anulat o comanda in 2024 din cauza pretului ridicat…

      in timp ce…
      „On July 1, 2024 Russia claimed to have recovered an ATACMS missile guidance system intact, and stated that Russian officials are studying the guidance system to „identify any weak spots””

      4
    • Contracts For July 2, 2024
      ARMY

      Lockheed Martin Corp., Grand Prairie, Texas, was awarded a $226,850,900 hybrid (cost-plus-fixed-fee and firm-fixed-price) contract for procurement of Army Tactical Missile System guided missile and launching assembly. Bids were solicited via the internet with one received. Work will be performed in Grand Prairie, Texas, with an estimated completion date of Dec. 30, 2028. Fiscal 2024 Foreign Military Sales (Estonia, Latvia, Lithuania, Morocco, and Poland) funds in the amount of $226,850,900 were obligated at the time of the award. Army Contracting Command, Redstone Arsenal, Alabama, is the contracting activity (W31P4Q-24-C-0037).

      1
    • Salut, era bine la fel ca Polonia sa achizitionam si niste lansatoare mobile de rachete K239 Chunmoo.
      Plus ca ei testeaza o noua racheta antinava ce poate fi montata pe aceste lansatoare si care va fi produsa incepand din 2026, iar Polonia e interesata de acest lucru.
      Un lucru care mi a atras atenția este ca Polonia vrea neapărat sa inchirieze un port la marea neagra.

      7
      • atata cerceteaza si dezvolta de cumpara la cheie de la americani tehnica de ultima generatie tehnologica de ragaie,inclusiv Atacms

        5
      • Noi o sa avem rachete de coasta NSM si o sa luam de la americani rachete pentru Himars cu capacitati antinava, daca considerm noi si americanii ca e nevoie… Pentru noi sunt necesare , pe lamga himars de niste MRLS cu bataie mare spre 300km dar cu preturi mici fata de cele americane, sa terminam cu APRA etc cu trasul la 20-45Km, ca asta insemna sa fii langa linia frontului si te dileste cu drone si artilerie…, pana si bombele cu planare se duc la 60-70km…. Asa ca sa vedem cea mai buna oferta intre evrei si coreeni sa avem sisteme sa lovim de la minim 100km departare de linia frontului.

        3
        • Si daca vrem PRSM, americanii ,ne vor da,ca noi nu iesim din cuvantul lor si nici nu avem interes sa ne stricam prietenia…. Daca spun ei ..Trageti !, o sa tragem, daca nu o sa stam cu ele in lansatoare…. asa e, cand esti mic…..

          2
    • @Patriot
      De ce nu sunt suficiente? Doar nu dai cu ele după o grupă de infanterie.
      Ucrainenii au primit mai puțin de 50, în 3 ani de război, și au făcut treabă bună cu ele
      Părerea mea, hâc..

      8
  2. ordonate = comandate pe meleagurile noastre

    5
  3. „În același timp, este dificil de crezut că o țară atât de săracă precum Filipine își va permite o așa cheltuiala”

    PIB 2023 Filipine : 437 miliarde $
    PIB 2023 România : 350 miliarde $

    8
    • Populime România cca. 19 milioane, 19.500$/cap locuitor
      Populime Filipine cca. 110 milioane., 4150 $/cap locuitor
      E sărăcie.

      18
    • pib e total fa si impartelile la noi la 19 mil la ei la 110 mil,mai zici ca nu esti agent de influenta

      5
      • Eu zic ca ambele parti au dreptate aici :), cf. matematicii.

        De-acord ca e saracie per capita, dar avioanele se iau pe cap de entitate = tzara, nu pe numar de locuitori. Deci as zice ca e comparabil.

        9
      • Da, sunt agent de influență filipinez.
        Sigur ! China cu cei 17.794 miliarde $ de PIB (2023) e mai săracă decât România. Săracii chinezi.

        8
        • vrei sa vorbim despre pib per capita intr-o tara cu dictatura comunista care a nationalizat economiile cetatenilor din banci in 2023

          9
    • Cine a avut ghinionul sa treaca prin Manila intelege ce vreau sa spun…

      10
    • @MirceaS ca sa realizezi cata bogatie este intr-o tara te uiti la PIB-ul tarii respective pe cap de locuitor nu la PIB-ul total al tarii respective. Consulta niste manuale de economie!
      Daca vrei sa vezi cata bogatie este in Filippine si cat de bine o duc locuitorii acelei tari da o vedere pe Goagal…lol Street View. Dar nu decat in Makati City sau centrul Cebu City. Daca vezi cu este acolo in orasele mai mici si in sate, adica in majoritatea Filippinelor….multumesti Lui Dumnezeu si la toti sfintii ca te-ai nascut in Romania.
      Ce vor filippinezi cu 20 F-16 Falcon ultimul racnet esteceva de genul….saracul/chelul vrea tichie de margaritar!
      La cati bani vor sa dea pe 20 F-16 Block 70, 5,58 miliarde USD cred ca puteau lua lejer 48 daca nu chiar 60 F/A-18 CD Hornet sh modernizate cat pt 4 sau 5 escadrile a 12 avioane fiecare, plus armamentul aferent in cantitati mari, plus un stock mare de piese de schimb, pt ca F/A-18 CD Hornet se preteaza mai bine la geografia Filippinelor decat F-16 Block 70 iar intr-o posibila confruntare cu R.P.Chineza clar numarul avioanelor de lupta va conta!
      F/A-18 CD Hornet are acelas motor cu FA-50 PH Golden Eagle pe care Philippine Air Force il au deja in dotare.
      Dar intr-o tara cu o coruptie endemica si foarte slab manageriata care au dus la o mare saracie unele decizii ale conducatorilor acelei tari risca sa coste scump in viitor.

      4
  4. Momentan PrSM ul e un vis umed ptr toți. Dă ce? Raza de +500km(nu dai pe mana oricărui nebun vectori care ii pot face pe ivani/ceainizi să declanșeze jihadul nuclear) și prețul,care,in acest moment e dă 3,5 mil.$. Ptr US Army care , să nu uităm, are prețuri preferențiale fără TVA uri și marje de profit nesimțite ca ptr restul săracilor. Adică, dacă o vor scoate la export,o să sară lejer de 5-6 mil. bucata. Și la warhead ul de doar 200lb dus nu prea se merită. Cât despre K9 era logic că vikingii să ia ceva șenilat. Juma de țară e tot anul sub un strat gros de zăpadă. Mai ales partea cu graniță comună cu ivanii. Bașca K9 e gândit de unii ptr nește ierni al dracu de geroase. Prin munții RPDK iarna sunt nopți cu -20°-25°lejer.

    8
    • Ai dreptate, Archerul suedez este gandit pentru zone tropicale, cu nisip din belsug si camionul functioneaza cu suc de mango…

      47
      • Korekt!! De aia l au cumpărat cu frenezie toți cămilarii !😂😂. Drăcovenia e așa de bună că singurii care au cumpărat-o(atenție, adică au dat bani pă ea) fuseră ăia de au creat-o. Atât!! In rest,eșecuri pe bandă rulantă! Cât despre calitățile off road, cât sunt eu de fan al roții,când e vorba de zăpadă de 1metru,clar îmi doresc ceva cu șenile. Cât mai late !!

        4
      • Cand votkarul beat, de Boboteaza, va gresi drumul catre casa, si-n loc sa ia directia taiga, va sari in balta si va inota voiniceste catre blondele din Stockholm, obligatoriu se va suna adunarea din trambita vikinga. Si atunci, tare mi-e teama ca, pana termina Sven de pus lanturile pe Archer (ca sa-l puna in miscare), Ivan o-ncinge pe muierea scandinava la cazacioc…

        1
    • Cică deși focosul e mai mic la PrSM comparativ cu ATACMS (ca să poată crește distanța), se folosește o nouă tehnologie astfel încât să fie la fel de eficient sau chiar puțin mai eficient decât ATACMS.

      • Adică? Un nou tip de explozibil?

        • PrSM will carry a 200-pound high-explosive warhead with the same destructive effect as the ATACMS 500-pound warhead. That may sound a bit ambitious, but the ATACMS’ warhead was borrowed from the Harpoon anti-ship missile, a warhead designed to direct the force of the explosion against the metal hull of a ship. A smaller warhead can achieve a similar result if specifically designed to attack land targets.

          https://www.popularmechanics.com/military/weapons/a46094242/precision-strike-missile/

          1
        • @ICEMAN

          Mai toate rachetele au explozibili de tip pbx(plastic bonded explosives) care sunt tot felul de combinatii de rdx, hmx, tatb, petn etc.

          Un exemplu de expozibil plastic normal (nu pbx) e semtex care e rdx cu petn. Semtex e 1.6 ori mai puternic ca tnt. Deci poti sa obtii mai mare putere cu combinatii d’astea. Unii mai baga si aluminiu si multe alte elemente in ele sa dea mai multa putere la aceiasi greutate.
          Composite B sau Composite C (c4) sunt tot asa niste amestecuri de rdx.

          Acum sa fie ceva nou sub luna pentru o racheta, ma indoiesc. Daca era un program mai mare gen jassm poate.

  5. Situația din Filipine este foarte interesanta (și ciudată) și nimic nu este clar..cazul e mult mai complex..

    Mi-am amintit că am postat la un Permiteți să raportez acest link:

    https://www.janes.com/osint-insights/defence-news/air/adas-2024-candidates-line-up-for-philippines-fighter-contest

    Gaseam tender-ul lor foarte interesant din mai multe motive: refuzasera Gripen E/F..era prima participare a TAI Kaan..

    De asemenea părea că sunt șanse să fie prima comanda pentru Boramae (că Filipine are deja și 1 escadrila de F-50). Coreea i-ar fi abordat pt deal si direct/G2G..

    https://armyrecognition.com/news/aerospace-news/2024/south-korea-offers-10-kf-21-boramae-block-i-air-superiority-fighters-to-the-philippine-air-force

    ..și ce e interesant e că au oferit 10 bucati Boramae in contul a 12-14 Gripen E/F (Saab si Lockheed Martin cu Gripen și Viper fusesera desemnati „preferred bidders..se semnase MoU). Asta sa ne facem o idee diferența de preț între un 4+ vs un 4.5+ (sau mai bine 5- ..cinci minus..că are și stealth).

    https://www.aviacionline.com/saab-gripen-gets-ahead-in-the-philippines-bid-for-a-new-fighter

    Apropo..este doar prima faza asta cu 1 escadrila/12 bucati.. programul prevede cică 40 de avioane (și e logic..că 12-20 buc nu descurajează cu nimic China):

    „The PAF’s quest for an MRF has been long-running but in August the Department of National Defense (DND) reiterated its intention to purchase up to 40 aircraft in a programme worth up to about USD7 billion.”

    OK nimic anormal până aici..ideea e ca,coreenii păreau in pole position..

    Dar pe 4 martie dispare un avion KAI F-50..în misiune de luptă nota bene! (Filipine se lupta cu insurgenți comuniști-Noua Armata a Poporului NPA/BHB in limba locală – sprijiniți foarte probabil de China)

    https://www.aa.com.tr/en/asia-pacific/philippines-fighter-jets-grounded-in-wake-of-fa-50-aircraft-crash/3501340

    https://defencesecurityasia.com/en/philippines-grounds-fa-50-fighter-jets-leaving-skies-vulnerable-to-foreign-threats/#google_vignette

    Pe 6 martie se confirmă că cei 2 piloți au decedat și că flota de KAI F-50 e imobilizată la sol..

    IN ACEEAȘI ZI (6 martie) agenția de presă oficială (un fel de Agerpres a lor) da comunicat că își doresc încă o escadrila de F-50:

    https://www.pna.gov.ph/articles/1245519

    Phillipines Air Force recommends acquisition of 12 more S. Korean-made jet fighters

    Ce e ciudat la dispariția avionului e că BHB ăștia teroriștii comuniști nu au capacități de luptă sol-aer.

    Găsesc apoi articol chinez (atenție China se știe are mari interese în zonă și foarte probabil știau de incident „info la prima mana” de la BHB).. articol de pe 11 martie:

    eng.chinamil.com.cn/OPINIONS_209196/Opinions_209197/16374325.html

    Articolul sugerează că nu au fost insurgenții autorii și marșează mult pe faptul că Filipine cumpără second-hand (de la SUA) și au mai avut probleme.. inclusiv cel mai mare accident ever:

    Citez:

    „However, due to financial constraints, it was forced to opt for second-hand aircraft for some projects and the procurement of certain new aircraft has been limited to only a few units.

    However, the reliability of these second-hand aircraft is in question. In July 2021, a Lockheed C-130 transport aircraft of the Philippine Air Force crashed in Jolo airport in Sulu province in the southern Philippines, resulting in over 50 deaths. It was the country’s largest military aviation disaster in 30 years. A month prior to this incident, a Black Hawk helicopter also crashed, killing all six people on board.”

    Vine desemnarea că aleg cele 20 de F-16 second hand dar in același timp găsesc articol că și acest deal nu e bătut în cuie..

    https://www.eurasiantimes.com/philippines-warns-us5-6-billion-us-fighter-jet/?amp

    Philippines Warns F-16 Fighter Jet Deal, Worth Nearly $5.6 Billion, Could Collapse Due To Trump’s Tariffs

    Mie mi se par lucrurile foarte încurcate..săraci nesăraci este vorba de interese foarte mari..poziția Filipinelor e extrem de strategică (sa nu uitam nici WW2..ca și atunci, cine deține PH are baza de atac spre Japonia..Coreea de Sud..Indonezia ASEAN etc)..sunt totuși mulți bani la mijloc- posibil sa fie 50 de avioane in total (40 superioritate aeriană și 10-12 light/patrulare/anti insurgency).

    Toate aceste evenimente in „rafală” vin pe fondul re-orientarii politicii americane și prioritizarii regiunii Pacificului..nu cred sa fie simple coincidente și părerea mea ca sunt jocuri de culise..

    Cei mai câștigați par sa fie chinezii care pare că incita Filipine sa ia tehnica SH (fie și americana).. părerea mea că dacă a fost sabotaj chinez la avion nu se va face public (maxim se da vina pe insurgenții comuniști).

    Pierzătorii par a fi coreenii..ce părea a fi primul deal pt Boramae..acum au de dat explicații si pentru prăbușirea F-50-lui..

    Este anchetă.. lucrurile nu sunt clare..dar este o situație de urmărit pentru noi românii că sunt multe similitudini:

    .. și noi avem F-16 second (finală tot cu Gripen)..unii pe aici își doresc FA-50 Golden Eagle sau Boramae (în locul F-35) si, ca filipinezii, am spus pas la varianta noua in dauna second-hand..iar poziția strategică și aici putem gasi asemănări între Ro și Ph..

    Eu unul voi urmări ce se mai întâmpla..

    PS: Multe așa zis deal-uri ca și făcute sunt în ceață..și achiziția Typhoon de către Turcia a picat iar.. Repet..pot fi simple coincidente sau cum le prezintă presa..sau ceva mai mult..cu legături cu re-pozitionarile geo-strategice ..în perioada asta sunt circumspect că lucrurile sunt așa cum le aflăm din știri.. indiferent că e vorba de Europa..Asia etc.. părerea mea.

    5
  6. Nu a luat link-ul articolului chinez..aici este:

    eng.chinamil.com.cn/OPINIONS_209196/Opinions_209197/16374325.html

    1
  7. Despre știrea cu K9..

    Am mai zis-o de mai multe ori..o armata prevăzătoare și care se respectă se doteaza cu obuzier autopropulsat și tracked și wheeled.. deoarece se completează:

    Franța are și CAESAR wheeled și AMX-30 Auf1 tracked

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/AMX-30_AuF1

    Italia are și PzH-2000 tracked și Centauro Porcupine 155 („porc țepos”) wheeled

    https://en.topwar.ru/33273-italyanskiy-dikobraz-sau-centauro-155-39-lw-porcupine.html

    Polemica asta roată vs senila e contraproductiva parereaea..și si..și rezolvi problema.

    4
  8. Tot referitor la știrea K-9 și reușitele Tunetului..

    Ce cred eu.. posibil sa mă înșel..eu as raporta nu la Archer..Caesar etc.. succesul din ultimii ani ci la concurenta directă..adică obuzier autopropulsat ȘENILAT..

    Posibil Pzh-2000-principalul rival- sa nu mai fie oferit de KMW..

    Ultimul contract pt PZH nou eu am găsit că a fost în 2018 Ungaria..deci 7 ani..de atunci nimic..maxim Mid Life Upgrad (MLU) pt cele deja aflate în dotare in Germania și Olanda..în rest SH in Ucraina..

    Să ne gândim.. Norvegia a pus parte în parte în cadrul programului MBT Leopard 2A7/A8 vs K-2 Black Panther..și a câștigat Leo 2.

    Norvegia are deja Leo 2. PZH are șasiu mai apropiat de Leo 1 decât de Leo 2 dar chiar și așa..se zice că e mai bun (sau cel mult on par) decât Thunder..dar mult mai scump.

    Dar Norvegia e bogată..de ce n-a ales Pzh-2000? Relația de afaceri cu KMW probabil merge strună (vorbesc cam aceeași limbă haha)

    ..și ce motive sa alegi alta platforma?..aveai mult mai multe avantaje sa ramai la același motor.. furnizor..piese de schimb.. mentenanță etc.

    Deși Pzh încă este pe site-ul KNDS eu cred că a rămas acolo doar ca portofoliu..

    Și cred că nemții marșează pe DONAR când vine vorba de platforma SPH de 155mm pe șenile..

    Și care ține modulul nou de tragere..adică mult lăudatul AGM-ul de pe RCH-155 (care trage din mișcare etc).

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Artillery_Gun_Module

    Dacă mă întrebați pe mine e ciudat de ce KMW a preferat să urce AGM-ul pe șasiu ASCOD și să împartă încasările cu GDELS in loc sa urce pe Lynx de la Rheinmettal cu care oricum împarte banii pt tun..(care e Rheinmettal)..posibil și pe alte subsisteme.

    Adică ar fi rămas banii complet in Germania..se pare că dezbinare e peste tot.

    Revenind la K-9..e cel mai bun din parcare dar parcarea e goală..Hanhwa a găsit o nișă și o exploatează foarte deștept.. practic nu ai concurenta..Pzh pare a fi istorie la fel ca restul senilatelor de pe piață.. AS-90, AMX-30 AuF1, Palmaria..

    Să ne așteptăm-parerea mea- la mai multe contracte dacă vreo armata își dorește SPH senilat că ceva nou nici macar in proiect nu știu să existe..acel Donar pe Ascod e încă în dezvoltare..nu l-a comandat încă nimeni.. Firtina și Krab sunt (cam) tot Thunder..

    Un alt concurent ar putea fi Mitsubishi Type 99 al japonezilor..care încearcă o deschidere internationala pe piata de defense..dar este pe șasiu de MLI (Type 89) tot Mitsubishi..cântărește jumate cat K-9..e ca Donar (light SPH)..protecție mult mai mică a echipajului..greu de crezut să îl comande in Europa..

    Hanhwa au tras loz câștigător..

    PS: Nu găsesc nicăieri clar ce șasiu folosesc Pzh și K-9..este Leo 1 sau Leo 2? Dar Thunder..e K-2 Black Panther sau acel K-1 bazat pe platforma Abrams? Știe careva?

    5
    • Am uitat de M-109 Paladin la posibilele alternative la K-9..chiar și ultima versiune A7 are deja 10 Ani (din 2015)..K-9 cea mai recentă versiune- A3- e din 2022! Mult mai modern..

      Iar Paladinul s-a mai discutat aici..are tun mai slab (raza..calibre L39 vs L52)..nici SUA nu pare să îl mai comande darmite oferit la export (poate SH maxim).

      4
      • M109A7 bate la 21km cu HE uri „proaste” și 30km cu RAP . Iar coreeanul duce la 18 km cu HE și 30 cu RAP. La 36-40 km bate cu BB.

        1
        • @S trump F..

          Mie îmi place Paladinul.

          Părerea mea că greșim când ne uitam strict pe specs și ne lăsăm impresionați de câțiva kilometri în plus..

          Oricum face parte dintr-un sistem..ca la fotbal..nu joacă doar Messi sau Ronaldo..compensezi cu altceva dacă vrei raza sau acoperire mai mare..bagi artilerie reactiva.. elicoptere de atac..

          Dar Excalibur face exact asta..sunt mai scumpe e adevărat..

          Dar Paladinul nu mai este oferit nici el la export..ultima comanda e Arabia Saudită in 2018 (versiunea A6..nici macar A7) Iar deal-ul este în aer..nu s-a materializat. Și inclusiv SUA au program de înlocuire a lui..

          Ideea era că se lauda mult Thunder dar Hanhwa profita foarte mult de conjunctură..aceea că pe SPH senilat practic nu ai concurenta momentan.

          Atât M-109 cat și PZH-200 sunt doar pe hârtie..sunt menținute în oferta doar pt portofoliu..în realitate eu cred că nu au mai fost propuse la modul serios pentru tender-uri.

          Cunosc sistemul de licitație și cand furnizorii nu au produs competitiv totuși participa (sa nu își piardă din reputație) dar umfla prețul (blufează) cat sa bage oferta in gard dar în același timp poate poate si-or fi găsit prostul. In Romania creca asta a fost cazul cu KMW..au propus PzH la mișto..știau că n-are nicio șansă..și logic a rămas în picioare doar oferta coreenilor.

          Când auzim de program de înzestrare de obuzier tracked e aproape sigur că se va lua K-9..

          Posibil Spania sa spargă gheața și să comande Donar senilat pt că este pe șasiu de Ascod..au program de înlocuire chiar a vechilor M-109..si e aproape sigur că va câștiga Santa Barbara care oferă modulul/turela AGM a KMW atat pe șasiu pe roți (Piranha 10×10) cat si pe senile (ASCOD). Rămâne de văzut dacă vor alege Ascod sau Piranha..le au pe ambele (Pizzaro & Dragon) deci tranziția ar trebui sa fie smooth..

          1
  9. https://t.me/abualiexpress/93705 It’s not quite as fastas air freight, but significantly cheaper…

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *