Vehicule blindate Otokar Cobra II care vor fi produse în România

Producătorul global de sisteme terestre din Turcia, Otokar, a semnat un acord de asociere în comun cu Automecanica SA, o companie lider din industria apărării din România. Compania de asociere comună este de așteptat să desfășoare activități precum inginerie, marketing și after-sale, pe lângă producția de vehicule blindate COBRA II 4X4.

Otokar, o companie din grupul Koç, a făcut un pas important în cadrul contractului „1059 Cobra II ATBTU” semnat cu Ministerul Apărării din România în noiembrie 2024 și a semnat un acord de asociere în comun cu Automecanica SA, o companie lider de industrie de apărare în România, pentru a încheia producția locală în țară și, prin urmare, a dezvolta capabilități ale industriei de apărare.

Noua companie este de așteptat să producă vehicule blindate COBRA II 4X4 ATBTU în România, precum și să desfășoare activități de inginerie, marketing și servicii după vânzare în țară.

Conform acordului semnat, Otokar Land Systems SRL și Automecanica SA vor deține fiecare 50% din compania de asociere comune.

Aykut Özüner: Ne-am consolidat prezența pe piețele globale

Directorul general Otokar, Aykut Özüner, a declarat că Otokar este cel mai mare exportator de sisteme terestre din Turcia și a atras atenția că acest acord este unul dintre cei mai importanți pași în strategia de creștere a companiei în industria de apărare. „Un jucător global în industria apărării, Otokar a devenit cel mai mare exportator de platforme terestre din Turcia. Operăm cu mândrie vehiculele noastre militare care servesc cu succes în mai mult de 40 de țări din multe regiuni diferite ale lumii. Ca parte a proiectului nostru în curs de desfășurare în România, suntem încântați să anunțăm acest prim pas către înființarea noii noastre companii de asociere în comun pentru producția noastră de vehicule Cobra II în România. Acest pas va fi una dintre principalele etape din strategia de creștere a Otokar în industria apărării și va contribui la extinderea companiei pe piețele globale.”

Sedef Vehbi: Cu noua noastră companie, România va deveni un centru strategic în domeniul activităților europene ale Otokar.

Subliniind determinarea lui Otokar de a-și extinde prezența în Europa, directorul general adjunct al vehiculelor militare Otokar, Sedef Vehbi, a subliniat că sunt gata să răspundă nevoilor României și a declarat că România va deveni un centru strategic în domeniul activităților europene ale Otokar odată cu compania de asociere comună. Vehbi a spus: „Suntem extrem de mândri în numele companiei noastre și a țării noastre că am semnat cel mai mare contract de export de platformă terestră pe care Turcia l-a primit vreodată. În conformitate cu angajamentul nostru față de România, am determinat Automecanica S.A., care se remarcă cu competența tehnică și capacitatea sa de producție în industria apărării, ca partener local după un proces de evaluare cuprinzător și minuțios, cu scopul localizării producției de sisteme terestre și a dezvoltării capacităților în acest domeniu.”

Andrei Scobioala: Întreprinderea noastră comună se va concentra pe contribuția la dezvoltarea capacităților locale în România

„Suntem foarte mândri și încântați să servim forțele armate românești și să contribuim la economia națională cu acest parteneriat pe care l-am stabilit cu Otokar, care are capacități superioare”, a declarat Andrei Scobioala, președintele consiliului de administrație al Automecanica SA. „Acest proiect, care va juca un rol important în dezvoltarea capacităților locale în industria de apărare a României, este de o importanță deosebită pentru noi.”

Despre proiect

Otokar a depus o ofertă pentru licitația de achiziții de vehicule tactice 4×4 ușoare, deschisă de CN Romtehnica SA la 20 martie 2024.

În urma finalizării cu succes a evaluării tehnice, a testelor pe teren și a etapelor de evaluare financiară, Otokar a fost anunțat drept câștigător al ofertei, iar la 27 noiembrie 2024 un contract în valoare de 4,26 miliarde de lei a fost semnat între Otokar și Romtehnica pentru oferta de 1.059 Cobra II 4×4 vehicule blindate pentru Ministerul Apărării României.

În cadrul contractului, primele 278 de vehicule blindate tactice COBRA II 4×4 vor fi fabricate în Turcia, în timp ce restul vor fi fabricate în România. Livrările vor începe în ultimul trimestru din 2025 și vor fi finalizate în loturi în termen de 5 ani. Contractul acoperă, de asemenea, servicii integrate de asistență logistică.

Cu cei aproape 40 de ani de experiență și capacități ale industriei apărării, COBRA II, care este preferată de aproape 70 de utilizatori din lume, a fost concepută ca o platformă modulară care poate fi dezvoltată în funcție de nevoile de misiuni diferite. Astăzi, vehiculul tactic blindat pe roți COBRA II 4X4 este utilizat activ de mai mult de 20 de utilizatori finali din 13 țări.

Sursa: OTOKAR.com

158 de comentarii:

  1. Arsenie Breahnă

    „Cine este însă în spatele companiei sibiene? Pachetul majoritar de acțiuni al companiei Automecanica Mediaș a fost preluat (în anul 2022) de către Sergei Glinka, un om de afaceri născut în Basarabia care a ocupat poziții de conducere în industria feroviară din Rusia, printre care TransmasHolding, cel mai important fabricant de material rulant din Rusia.

    El s-a numărat inclusiv printre acționarii fabricantului rus.

    Averea lui Glinka este estimată la 650 de milioane de dolari. Operațiunea preluării Automecanica a fost anunțată public anul trecut, deci nu e niciun secret implicarea omului de afaceri.

    Serghei Glinka a fost o figură cheie în afacerea de succes dintre Alstom și Transmashholding, a jucat un rol crucial între 2008 și 2010. Acest parteneriat fundamental a dus la dobândirea de către Alstom a unui pachet semnificativ (25%) din Transmashholding.

    Din 2012 până în 2015, domnul Sergei Glinka a fost vicepreședinte de vânzări pentru proiectele Alstom TMH în Europa. Contribuțiile sale au condus la dezvoltarea proiectelor de metrou și a sistemelor de tramvai pe tot continentul. În 2012 Glinka a devenit acționar al celui mai mare operator rus de transport suburban de pasageri, după achiziția a 25% de acțiuni de la Căile Ferate Ruse”.

    18
  2. REPORTAJ VIDEO Cum sunt fabricate în Turcia primele vehicule blindate Cobra 2 pentru Romania

    https://www.youtube.com/watch?v=WsVlV8Gf-kY

    9
  3. Pe aceeași temă:
    https://www.facebook.com/share/p/18eA9mNfyo/
    Din ce vedem în poze, blindajul de bază e cca. 1,5 cm de oțel, peste care mai vine ceva spațiat, probabil tot cca 1 cm( sau mai mult), după lungimea șuruburilor, iar la interior va fi ori ceva spall-liner, ori un compozit pe bază de kevlar, de cca 1-2 cm grosime.
    Nu e rău! În orice caz, e muuult mai bine protejat decât TAB sau MLI.
    Ca nivel de protecție, va fi undeva la nivelul M1165 up armored humvee.
    Rămâne de văzut, în timp, fiabilitatea.
    Părerea mea, hâc…

    36
    • sharky, am luat vehicule 4×4 BLINDATE USOARE, nu MRAP ca vecinii de la vest (Gidranul lor are STANAG 4 : https://honvedelem.hu/hirek/harci-paripa-kerekeken.html )

      cat despre cum, cand vor produce rusofilii (pardon,pseudo- basarabenii), cele 800 de bucati mai vedem. Pana acum au tras dude (au avut contracte cu Liebherr si l-au pierdut datorita proastei calitati a fabricatiei, in rest mai nimic…a da, nu stiu cu cine le vor produce ca ei au doar halele, sculele lasate de Oshkosh si brandul Automecanica)

      18
      • @iat
        Știu foarte bine asta, am argumentat chestia asta când plângea lumea p-acilea că nu au cine știe ce protecție.
        Mă faci să mă repet, programul se numește „AUTOVEHICULE TACTICE BLINDATE UȘOR”, nu „MRAP” , „MLI” sau ce altceva mai visează românii. Nu ai ce mari așteptări să ai de la un blindat ușor.
        Am constatat doar că stau mai bine decât mă așteptam la protecție.
        Cât despre rusofili, au mai fost postate articole în ce constă „controlul” ăla, de fapt, nu mai stârniți corul aiurea.
        Sau comparația cu vecinii, nu vă simțiți bine până nu vă etalați sentimentele de inferioritate clasice.
        Ăia au avut niște cerințe, au cumpărat ce s-a încadrat în cerințele lor, noi am avut alte cerințe, am luat ce s-a încadrat în cerințele noastre. A depus Nurol ofertă la noi, și a fost refuzată?
        Părerea mea, hâc…

        28
    • ce motor are, e fiabil?

      1
        • Este motorul Cummins ISB 6.7L și cutie Allison?

          1
          • nu stiu exact versiunea pentru Romania,
            se spune ca Cobra2 e derivat din AM General’s XM1211 ECV II (evolutionary concept vehicle), deci motorul ar fi ceva de genul GEP SCCS 400 cu transmisie Allison 2550, sau ma rog, o versiune turceasca…

            5
              • Sa nu ne facem sperante de fabricare de motoare si cutii, ca un astfel de transfer de licenta de fabricatie, costa enorm si nu renteaza la noi. Uitativa in tabelul de mai sus pe ce tipuri de masini le monteaza americanii. Noi am produce pentru ce avem 4×4 in batatura si pe urma pe ce montam sa dam la export,care trebuie aprobat de GM etc… Sa nu uitam ca aproape toti producatorii de tehnica militara pe roti sau senile, folosesc motoare si cutii de la firme specializate, gen Renk,ZF,Allison, Motoare MTU,Scania,Volvo,Renault etc Sunt producatori care din motive de embargou,sau chestii politice, au incercat sa faca ei motoare sa nu mai cumpere de la producatori renumiti, gen MTU, ce imi vine in minte acum sunt coreeni cu motorul lor Doosan pentru tank K2 si K9, inca nu e clar ce motor o sa avem noi pe K9, inca si cu cutiile de viteza au avut probleme, nu stiu polonezii cu K 9 si K2 si Turcia la fel cu Altayul lor, ca nu au vrut nemtii sa le de licenta MTU. Asta arata ca poate fi foarte scump sa faci asimilare sau sa vii cu alte sisteme care nu sunt la nivelul celor originale si e pierdere de timp.Afara de motor si cutie putem asimila tot ! Avem fabrici de geamuri, de ambreiaj si placi de presiune, de volane, scaune, de bascule, arcuri,pivoti,capete de bara, butuci,discuri etc, adica noi am facut jante pentru toata tehnica noastra si nu suntem in stare sa facem pentru Cobra? Ca si Otokar a spus ca nu fac iei toate piesele, lucreaza cu furnizori. Asa o sa facem si noi o sa cautam furnizori in tara, mai ieftini,poate cu piese mai bune calitativ.

                8
          • Am postat un video mai vechi pe PSR în care apărea un Cobra II cu capota deschisă, într-adevăr părea sa fie un Cummins similar cu cel pus pe Ram 3500/4500.

            3
  4. La o prima vedere de necunoscător, destul de impresionant! Cred ca e un pas înainte pentru armata noastră

    15
  5. Este o veste foarte buna, mai ales rapiditatea primelor livrări și cadență de producție zilnică.
    Aveam nevoie sa ne înarmăm cu tot ce putem!!

    13
  6. Să fie într-un ceas bun! Mă impresionează rapiditatea cu care se mișcă lucrurile. Ceva nemaivăzut la noi, zic!

    11
  7. Rușii se vor ocupa de „linia de producție pentru ATBTU, sistemul de protecție balistică și antimină, suportul rotativ pentru mitraliera cal. 7,62 mm și mentenanță”.
    https://cursdeguvernare.ro/investigatie-blindatele-armatei-romane-nato-vor-fi-asamblate-de-rusia.html?fbclid=IwY2xjawJ4nEpleHRuA2FlbQIxMQABHjyO4GrBo278bs7bqNQ_R7SevpPByhKZSn8jRWK8PBbps-1JWXC2YKeKByxh_aem_n6ZBqYA0BmM8aKfeSh0iAA

    5
    • mai oameni buni, căutați pe net acționariatul Automecanica SA si încetați cu fițuicile astea.
      Totul e public.

      17
    • Nimic ,nou și baza de la Mihail Kogălniceanu , era firma lui Peribrava ….. bine societatea are lucrări în toată Europa, nu doar vreo 400 de contracte publice în România … . Dacă as pune întrebarea ce inseamna securitate economica , ma injura SRI Sie și care or mai fi …. noi avem blocaj doar la terenurile agricole cu aviz MAPN și alea în raza de 50 km de granița…..nu știm sa ne setam securitatea interna si sa ne o protejam. …… în cazul unui conflict , rusii au deja toate planurile la tot prin România

      8
    • Hai sa nu mai dezinformam ! Uite aici ce se v a face si ce nu, la Automecanica si cine sunt actionarii..otnews.ro/videoreportaj-din-fabrica-de-armament-din-turcia-cu-blindate-4×4-pentru-armata-romana-la-fel-se-va-intampla-la-medias-din-vara-cum-arata-linia-de-productie-1956615

      1
        • Sunt 11 modele, nu 10 cum stiam……. adica se vor monta pe ele ce vrea pln… Daca vrem spike, pune, daca vrem mistral, punem, daca vrem turela cal 25mm punem…. Noi sa stim ce ne trebuie si sa vrem.

          3
          • Romania a ales doar 9 tipuri de echipare din oferta de 11 a otokar.Cele 1.059 de ATBTU vin în nouă configurații, varianta de bază și opt tipuri de derivate:

            Autovehicul tactic blindat de tip ușor varianta de bază (transport personal);
            Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare;
            Autovehicul tactic blindat de tip ușor cu turelă telecomandată;
            Autovehicul tactic blindat de tip ușor destinat transportului echipei antiblindate dotată cu instalații portabile de lansare a rachetelor tip SPIKE Long Range
            Autovehicul tactic blindat de tip ușor adaptat pentru tractare aruncător cal. 120 mm;
            Autovehicul tactic blindat de tip ușor adaptat cu aruncător cal. 81 mm;
            Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare CBRN;
            Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare de geniu;
            Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru evacuare răniți MEDEVAC.
            Potrivit cerințelor impuse de Armata României, ATBTU trebuie să ofere o protecţie prin blindaj de nivelul minim K2, M2a şi M2b (conform NATO STANAG 4569), adică să poată rezista gloanțelor de calibru 7,62 mm și să reziste exploziilor de mine de 6kg fie sub roată, fie direct sub vehicul.

            Dincolo de producția blindajului la Mediaș, pe Cobra 2 ale Armatei Române vor fi montate și alte sisteme realizate de firme românești, sisteme care se regăsesc și pe alte echipamente militare românești achiziționate în ultimii ani, precum transportoarele blindate Piranha 5.

            Spre exemplu, sistemele de optică și de armament (stațiile de luptă cu mitralieră calibru 7,62mm) sau turela telecomandată calibru 12,7 mm vor fi furnizate de ProOptica.

            Sistemul software care va rula pe vehicule este realizat de Interactive, iar echipamentele CBRN (Chimic-Biologic-Radiologic-Nuclear) vor fi furnizate de RomTech. BlueSpace Technologies va furniza sisteme de bruiaj.

            11
  8. Se lucreaza, sasiuri pe care scrie”Romania” https://www.youtube.com/watch?v=WsVlV8Gf-kY

    4
  9. E muuuuult peste ARO!
    Eu ma declar multumit si la mai mare!

    10
    • Astea nu vor înlocui ARO !! Alea au fost înlocuite cu Duster !!

      6
      • beneficiarii sunt trupe de linia a 2-a si cele care nu pot folosi vehicule grele,si statele majore si comandamentele,deci cam e vehiculul bun la toate inclusiv inlocuind duster unde au inlocuit alea aro

        7
        • Bre, nu faci cercetare la contact din linia a 2a, nu mai spune verzi si uscate daca nu stii.

          • Vezi ca mai am un comentariu pe aici,legat de cercetarea pt brigazile blindate,sau tu desantezi aerian t55,din c27

          • Si linia a 2a face cercetare ca doar nu trimiti ca prostu efective sa iti elbereze baneasa ocupata de vdv cand ai brigazile blindate pe prut si dunare,ca ma mir si eu cum zicea sharky ca exista instelati la noi care sunt capabili sa piarda efective la greu ca e ei smardoi

      • Astea sunt practic niste transportoare de trupe gen TAB. Nu sunt masini de lupta ale infanteriei, sunt transportoare de trupe usor blindate.

        0
  10. Vom avea vehicule blindate Turcești – aud pe mulți spunând mai in gluma mai in bataie se joc …
    Cât de bune vor fi , vom vedea …
    Dar un lucru este sigur – Turcia are o industrie puternica , care este într-adevăr axata pe fabricarea de produse ieftine sau mai bine spus – nu foarte scumpe , dar echipamentele industriale Turcești de care m-am lovit eu nu au fost deloc rele …
    Bineînțeles ca nu poți compara un produs turcesc cu unul occidental , pentru ca echipamentele occidentale sunt Top , dar și cu produsele turcesti îți faci treaba …
    Ce e puțin aiurea – pe partea de vehicule militare pentru transport , Armata Romană nu sta foarte bine , iar 1000 de vehicule moderne de transport , blindate vor aduce un mare plus …
    Spunea cineva ca ungurii au cumpărat MRAP – ce cumpărăm noi acum are alt rol fata de MRAP …

    20
    • Si eu preferam ceva german sau francez dar turcii la fel ca si chinezii au investit masiv in industria de aparare si au produsele lor.

      Oricum pare un upgrade masiv vs ce avem momentan in dotare.

      6
      • Și mai este un aspect – din câte se pare , România intenționează sa construiasca un fel de alianța sau parteneriat cu o tara puternica – parca Turcia are a doua armata ca mărime din Nato după SUA și care are iesire la Marea Neagra , in situația unui viitor tulbure și complicat …

        22
        • Turcia care bate protestatari și închide adversari politici? Mda, inspiră încredere multă….

          Și să nu mă înnebunești cu realpolitik. Nu accept concepte de gândire politică rusească. Nici un sfanț.

          15
          • Când e vorba despre securitatea noastră naționala , nu prea ne interesează ce face turcul acasă la el , ne interesează sa ne fie alături împotriva rușilor …
            Sa ne amintim ca Erdogan a ordonat doborârea unui avion de lupta rusesc Acu câțiva ani , iar Turcia cu siguranța nu și-ar dori niciodată o Rusie puternica , iar legat de Ucraina Erdogan a declarat ca susține integritatea teritorială a Ucrainei …
            Pe plan internațional , Erdogan încerca sa aducă alături toate statele turcice – Uzbekistan , Kîrgistan , Azerbaidjan – ceea ce nu e tocmai pe placul rușilor …
            In concluzie , relația buna dintre Rusia și Turcia este temporara , fiecare știe ca sunt prieteni , iar România încearcă sa construiasca niște legături …

            25
            • Atunci de ce nu luam de la rusi sau de la chinezi, ca aia produc inca si mai ieftin 😂

              2
              • Io zic să le adoptăm direct modelul politic care le permite să ajungă pe astfel de culmi ale dezvoltării economice și industriale.

                4
                • Ottokar , Bayraktar , Arctic / Beko îți spun ceva ? România nu are producători romani consacrați in niciun domeniu , din păcate …
                  Noi am preluat modelul unguresc , am încercat sa atragem producători străini care sa își fabrice produsele jn România , ceea ce pe termen scurt este foarte bine …
                  Următorul pas ar fi ca statul roman sa încurajeze și sa sprijine producatorii romani sa crească și sa se dezvolte – dar aici e vina politicului care nu s-a implicat constructiv in economie …
                  Spre deosebire de România , statul maghiar a construit parteneriate cu unii producători maghiari pe care i-a sprijinit cu facilitați – o fi fost și ceva corupție prin contractele alea , nu zic nu , dar sunt domenii , cum este sectorul alimentar unde companiile maghiare sunt superioare companiilor românești ca dimensiune și expansiune internațională …
                  Turcia are o industrie puternica indiferent ca ne convine sau nu

                  14
                  • Uneori ma intreb: voi vreti o democratie sau vreti un stat puternic? Eu tind sa cred ca ele nu pot exista separat, dar se pare ca ai alte opinii. Si o disponibilitate alarmanta de a arunca la gunoi sacrificiul celor din 89.

                    Nu am nimic cu Cobra. Am indoieli cu privire la calitatea asamblarii lor, dat fiind ca firmele noastre au cam incaput pe mainile diversilor Ghiti si Niculai, dar poate ma insel. Pun punga in cap Turciei si ii dau bataie. Dar de aici si pana la a-i considera ceva „aliat strategic” e cale lunga. La fel ca si cu China, Rusia, Iran, Coreea-cu-un-singur-gras si leatul lor: daca maine imi spun ca imi pot vinde tehnologie antigravitationala pe ieftinache, tot n-as cumpara. Societatea si valorile lor ma dezgusta.

                    5
                    • Oamenii in majoritatea lor își doresc o organizare politica ce le oferă libertate , un grad de bunăstare și posibilitatea sa progreseze profesional , material si social – acuma , ca tu ii spui democrație , este alegerea ta …
                      Cu excepția Elveției , unde se organizează multe referendumuri , astfel încât cetatenii sa își facă simțită vocea , spune-mi o țara unde este democrație , unde puterea poporului este cea care decide , unde vocea poporului este cea care contează …
                      3 sisteme controlează și influentează o țara , iar proporția diferă de la țara la țara – sectorul politic ( politicienii unei tari ) , sectorul de securitate ( serviciile de informații , forțele armate ) și sectorul economic ( corporații , oameni foarte bogați , dar care au voința și interes propriu) …
                      Ei sunt cei care conduc țara , dar asigura și popullimii in anumită măsura , sau ar trebui cele enumerate mai sus – libertate , un grad acceptabil de bunăstare și posibilitatea progresului personal …
                      Cine crede altceva este naiv , visător sau idealist …

                      8
            • Nu confunda dușmanii dușmanilor cu prietenii.
              Suntem prea mici să ne permitem să nu fim principiali.

              6
            • „Erdogan a ordonat doborârea unui avion de lupta rusesc Acu câțiva ani ”

              Dupa care s-a pus capra in fata lui Putin si cu lacrimi in ochi si-a cerut iertare…

              6
          • perfect! ne potrivim 1 la 1 cu dansii. Eu zic ca merge de o alianta mai sporita cu acest partener NATO!

            1
        • As zice sa pastram o relatie tip win-win, marcam banul luam un produs decent militar, mai o productie in tara si atat.

          Turcia cu Erdogan e la fel de curva ca si Rusia lui Putin

          9
    • Daca se vrea si Cobra MRAP, trebuie doar sa cerem, e diferenta doar de blindaj si cateva chestii, dar e aceiasi masina MRAP ul la Cobra are 18T..

      4
      • In plus, Turcia controleaza iesirea noastra la marile lumii.
        Sigur ca poți simpatiza pe unii mai mult decât pe alții, dar condiționarea relațiilor politice de faptul că țara respectivă e democratică sau nu e o naivitate. NIMENI nu face asta de fapt.
        „Interesul poartă fesul.”

        9
        • Interesul să se tundă dracului…
          Suntem riverani ai mării. Turcia e obligată să ne permită accesul, altfel i-i se ia controlul strâmtorilor. Cu forța.

          8
          • @Checkmate
            În primul rând, nu are nimeni puterea să ia strâmtorile de la turci (cu excepția SUA, care nu se va băga niciodată în asta).
            In al doilea rând, se pare că nu știi ce prevede Convenția de la Montreaux.

            Cum ziceam, ideile astea sunt naive. Foarte.

            9
  11. parca turela era in litigiu

    2
  12. Singurul regret poate, că am pierdut alea 6 locuri din spate protejate.

    https://funker530.com/video/drone-unit-hammers-equipment-in-zaporozhzhia

    Ca idee, în acest video de la minutul 1:25 un FPV lovește un Cobra II în ușa șoferului iar el continuă sa meargă, peste ceva timp pare că toți au ieșit teferi din mașină. Nu știm totuși dacă ale noastre vor avea același blindaj.

    6
  13. „ce cumpărăm noi acum are alt rol fata de MRAP”. Absolut corect ! Dar care este rolul ? Cercetare ? Da ! 1 pluton la batalion ! Dar la cate batalioane avem….
    Cred ca se potrivesc la jandarmerie(ca la turci) . Dar aceeasi intrebare. 1059 bucati…cu o mitraliera, nici macar de 12,7 (ar fi mers la 12 tone) ?! 1.000.000 $ bucata !
    M-am uitat si cine a mai luat Ghana, Coasta de Fildes, Ecuador, Rwanda, Senegal, Bangladesh…

    11
    • Nu e vehicul de cc, e mai mult ABI mrapizat decat TABc79.
      A fost conceput pt misiuni ceva mai musculoase decat law enforcement, de unde si protectia vs mine AT.

      Ca merge si pt cc, improvizat, aia da, am avut si Dac 665 in anii 90 intr-o unitate, pt asemenea misiuni (cercetare, repet, cu cercetasi ambarcati, nu transmisionisti din acelasi batalion sau izmenari), ala a fost ordinul, pe langa asta a mai existat si TAB 71 la VM, din aceeasi categorie de prostie stil „iezista o iesplicatie”.

      Pana acum cativa ani era extaz pe aici ca Saur face strafing pe apa, e o intoarcere de 180 grade in conceptii, ani intregi o melodie, dupa aia alt portativ.
      Castiga industria, nu militarii, aia e tot.

      Singurul plus e ca va fi produs aici, in rest la origine tot o gioarsa de lumea a 3a ramane, updatata, atat.
      Turcii veneau in anii 90 sa invete aici cum se fac taburile, acum toti mejterii isi rup diplomele ce genii sunt astia.
      Au reusit sa vanda castraveti gradinarilor, aia e realitatea.

      13
    • S-a scris articol aici in baza cerintelor la licitatie si inca veniti cu ce roluri o sa aiba,cara echipe specializate At,Aa,mortier ,si transporta in rest ce folosea aro si humvee mai recent,aia pt care nu ai nevoie neaparat de P5

      5
    • Se vor fabrica 10 variante,care vor avea diferite intrebuintari si statii de arme cu fel de fel de calibre, adica tot ce vedeti montate pe JLTV, HUMMER,SHERPA, o sa vedeti montate pe ele.

      5
      • Poate cu ocazia asta, vindem, Hummve, Vamtac,Panhard si alte masini 4×4 si sa ramanem pentru simplificarea logisticii, doar Cu Cobra si JLTV, poate cu banii luati mai punem cate ceva pe ele..

        6
        • Nu le vindem, ca avem nevoie de ele.

          2
          • De ce crezi ca avem nevoie de ele sa nu le vindem ? 102 buc Vamtac sunt la FOS, care acum au comandat 129 JLTV, 3 buc Wolf la politia militara, care poate lucra si cu duster si cobra, 16 buc Panhard, care ne putem lipsi de ele, 322 de hummve, folosite de ISAF/ Afganistan, care nu mai e si sunt depasite fizic si moral. De aceia luam 1059 buc, sa schimbam si sa reinprospatam parcul auto si simplificam logistica. Cine mai da bani pe reparatii,up grade etc pe vremurile astea la preturile lui Trump? nu are nici o logica, nici financiara nici strategica. Luam masini noi facute la noi la preturi mai bune si cu integrare de piese…

            5
          • Ce parere ai ?, 886 buc de Dacia Duster+1059 buc de Cobre, sunt mai multe decat toata tehnica pe roti, fara a socoti si camioanele, toate transportoare noastre sovietice adunate nu ajung la cifrele de mai sus, in conditiile in care au fost produse pentru armata RSR care era cu mult mai mare si se baza mult pe rezervisti.. De aceia se cumpara acum doar 227+150 Piranha V… De aceeia cred ca vor face curatenie si vor da din tehnica 4×4 veche..

            2
  14. Salut, ca tot vorbim de Turcia, s a semnat contractul pt achizitia corvetei? Oare șantierul Mangalia nu poate fi salvat de Polonia?? Ca Polonia vrea sa inchirieze un port la Marea Neagra! Si ar fi pacat sa dam cu piciorul Poloniei, ar însemna investitii si nave poloneze care ar ajuta la securitatea marii negre.
    Pe de alta parte nu va ia un fior pe spate daca iese Simion sau Ponta, vor stopa toate achizițiile militare, iesire din NATO,UE. Deja Trump face presiuni pe Orban sa iasa din UE, totusi Orban nu e asa prost sa renunte la vaca de muls si borcanul cu miere!!
    Sper sa fie aprobat comentariul si poate administratorii site-ului sa faca un articol pe aceasta tema

    2
  15. Pe Foamea asta si in ceasul ala 12 al vremurilor cacacioase care au venit, aproape orice este bine venit . Na ca facui o rima.

    3
  16. Baaa da ce a inceput sa va puta la unii . Pana acum zbierati ca nu se face nimic , acum pute !! Daca turcii au fost singurii care s-au bagat asta este . Preferati o alta amanare sau chiar renuntarea la program ? Ne place sau nu ne place , turcii sunt la ani lumina in fata noastra in ceea ce priveste industria de aparare..

    28
    • Cred ca ai dreptate. Dar vezi, este vorba doar de table sudate aici, nu tu motor, transmisie, aparate hidraulice sau pompe de injectie, tevi si inchizatoare. Deci tot o tara de lumea treia. Nu mai rascolesc rahatul de la ce analfabeti cu scoala vietii ni se trage.

      6
  17. Nu stiu de ce-i dau unii cu Automecanica Mediaș ca ar fi a rusilor.
    Nu de la Automecanica Medias a cumparate Rheinmrtall peste 70% din actiuni? Deci practic e o colaborare turco-germană-română?
    https://www.money.ro/rheinmetall-preia-o-participatie-de-725-la-automecanica-medias-din-romania-potentialul-de-vanzari-anuale-al-acesteia-va-fi-de-pana-la-300-de-milioane-de-euro/

    4
  18. eu sunt curios cand o sa terminati din bocitul asta si o sa intelegeti ca aici nu e vorba de spagi ci de cu totul altceva.A nu se intelege ca in Romania nu se iau spagi la greu si ca nu suntem corupti.Dar tot ce se intampla in ultima perioada in legatura cu Turcia nu e vorba de pesches,e vorba de o alianta geostrategica deosebit de importanta.
    daca noi picam,muscalimea intra in Balcani,fac jonciunea cu lumea sarba,cu bulgarii si grecii,toti filorusi sadea si anti-otomani.Singura tara de pe flancul SUd Estic,anti muscali,suntem noi si suntem element cheie.Turcia va ajuta atat UCraina sa reziste dar mai ales pe noi,pt ca daca noi picam,pt Turcia situatia geopolitica devine extrem de dificila.

    .Nici decizia de achizitiona nava de la ei nu e rea ,degeaba cumperi de la Damen,olandezii nu iti vand decat un produs si atat,de la turci cumperi nu doar un produs,cumperi acces liber la stramtori,ca fara ele ai un lac ,nu o mare,cumperi o alianta etc.
    Eu zic sa va obisnuiti cu alianta asta,ca e o alianta extrem de importanta atat pt noi cat si pt ei.Si sa nu uitam ca turcii vor deveni un nod energetic extrem,extrem de important in viitor ,iar legaturile noastre trebuie sa se intensifice mai ales in sectorul energetic,Turcia va deveni poarta de intrare spre EUropa a tot ce inseamna hidrocarburi din Orientul Mijlociu+ muscali ,iar sa ai legaturi speciale cu un astfel de jucator e extrem de important pt viitorul nostru energetic.

    37
    • Turcia va face, va avea un viitor luminos puternic, yada yada…. Ori ești profet ori din echipa lu’ Erdogan 😛

      Turcii sunt obligati prin tratatul de la Montreux să ne dea acces comercial lober prin strâmtori. Că suntem reverani ai Mării Negre.

      Pe bune, vă lovește epigenetica de iobagi din strămoși? Aferim? Turcii sunt o dictatură, ei te privesc pe tine și valorile tale cu dispreț și tu vrei să te aliezi cu ei? Ți-e frică singur? Că da, cu valorile tale Occidentale, ești singur prin aripa asta a blocului. Dacă vrei te poți prostitua pe la smardoii de pe scară, dar asta nu te-ajuta.

      Și ce faci măi când or porni razboi cu Grecia? Cu Cipru? Cu Israel? Cu Franța și Italia? De partea cui ai să fii?

      19
      • Nu înțeleg logica ta cu faptul ca dacă se dorește o alianța cu Turcia , atunci automat ii apreciem , ii admiram și ce fac ei noi luam ca studiu de caz și cod de bune practici …
        O alianța cu Turcia are un scop militar , pentru noi , pentru ei scopul este economic , România este țara membra a Uniunii Europene și tare s-ar bucura , cred eu , sa aibă o relație mai apropiata cu noi …
        Turcia de multe ori a încercat apropiere de România , dar noi am refuzat dialogul , așa cum am refuzat și cu RP Chineza , care mult a încercat și încă încearcă sa își extindă prezenta in România …
        O chestie drăguța legat de chinezi – am participat la un eveniment organizat cu participarea Ambasadei Chinei , unde a fost prezenta ambasadoarea Chinei in Romania dar a fost prezent și ceva Atașat militar , așa mi-a fost descris personajul – ideea e ca doamna ambasador foarte des cauta cu privirea confirmări din partea individului Atașat militar , sau ce o fi fost , de parca el conducea ambasada , iar doamna ambasador avea mai mult un rol protocolar …

        8
    • Total de acord… nu văd rostul la văicăreală. Nu înțeleg de ce atâta negativitate către un produs care are în spate niște ani to folosința/modernizare/etc. Hadeti să ne uităm un pic la Ucraina, care au diverse modele echivalente. Roshel, Novator, Inguar, plus altele. Toate au trecut printr-un proces de “rafinare” și fac față cu brio. Eu nu am citit nimic rău de Kirpi-ul turcesc… dacă e să ne uităm unde suntem acum ca dotare și unde vom ajunge după această dotare e un mare salt înainte.
      Să nu uităm ca fabricarea în România înseamnă locuri de muncă, taxe la stat dar mai mult de atât înseamnă capabilități și o forță de muncă calificată care ar putea produce și alte modele. Toate astea sunt un pas înainte și ar trebui să vedem cat mai multe asemenea inițiative. La noi se termină războiul din vecini și încă nu facem drone FPV sau muniție…

      16
    • Un articol recent legat de utilizarea Cobra II in Ucraina.
      https://www.turkiyetoday.com/world/ukraine-uses-turkish-cobra-ii-on-russias-kursk-region-41279/
      Folosite de trupele speciale Kracken. Dacă sunt bune pentru ei nu văd de ce nu ar fi bune și pentru noi…

      9
  19. perfecte pentru gherilă sau război civil, în funcție de rezultatul alegerilor

    6
    • Nu te-ai săturat de atâtea conspirații?

      8
      • Hai să-ți dau una mai ușoară
        De ce se dă GB de ceasul morții să intre Ucraina în UE, când ei au depus eforturi și sacrificii să iasă din UE

        • „Eforturile și sacrificiile” sunt un eufemism pentru o manipulare excelentă venită de la Moscova, soldată cu un referendum inițiat din cretinism, promovat de rusofili pe față, votat de mulți dobitoci la plesneală, trecut la limită, și a cărui punere în aplicare a fost amânată cât s-a putut.

          Pe de altă parte intrarea Ucrainei în UE e o mișcare geopolitică în războiul, deocamdată hibrid, dus de Rusia contra Europei. Mișcare de ripostă a Europei civilizate, din care Londra face parte.

          Ca să parafrazez un mare om politic ce aș zice că te inspiră, după ideile plasate: „Altă întrebare?”.

          P.S: Nu exclud nici ipoteza gherilei sau a războiului civil pe la noi, în unele contexte. Ce mi-s javrele ruse, ce mi-s javrele ce-i susțin pe ruși, tot niște năpârci cu care va trebui să dai piept fără scrupule.

          5
          • Mhh,asta ar fi cireasa de pe tort.

            Doar politrucii si ceva bugetarime ar sustine la noi pe rusi.Nici macar nu cred ca termenul ”sustine” e corect,mai degraba ar vinde ideea de pace,pe care doar ei o pot aduce.Doar-doar raman in pozitia privilegiata.Faptul ca cretinii gen CG au luat 20% din voturi sa ca Simi e cotat bine in sondaje are fix 0 legatura cu rusii,ci cu faptul ca avem o mare repulsie fata de stat.

            Ceea ce e o situatie comica,intrucat aia care ar canta rusilor in struna,adica statul,e de fapt antipatizat de votantii celor de care se zice ca ar fi rusofili.Oamenii au doar ordinea prioritatilor oarecum diferita.

            Ma minunez in rarele ocazii cand ma uit la diverse opinii de nivelul de ignoranta al unora care nu par boti.Doar ca aparitia eliberatorilor ar duce repede la realitate segmentul de prosti.

            Daca vrei sa incepi sa te bati cu statul,nu e musai nevoie sa astepti nus ce evolutii internationale care sa puna Romania de facto intr-o zona gri.O poti face de pe acum,pt ca ce-i acum vor fi si cei din viitor,daca nu-s dati afara in suturi.

            5
            • Bomboana de pe colivă, chiar. Însă o evoluție posibilă, dacă nu neapărat probabilă. Între Târgu Mureș și mineriade, ne-a trecut de câteva ori glonțul ăsta pe la ureche. Suficientă propagandă rusă, niște catalizatori care știu ce fac prin anumite grupuri, o mână de ajutor de la prietenul Orban prin HarCov combinată cu o atitudine ostilă a SUA, variante potențiale sunt, mai ales că nu știm cam ce parte din instituțiile statului ar înclina spre rusosuveranism. Prin cercurile susținătoare de CG/GS și restul vidmelor îndemnurile la violență și chiar insurecție abundă, că vorbele nu dor.

              Vorbind de vorbe, în aceleași cercuri rusofilia e atât de concentrată, că duhnește. O fi repulsia față de stat un factor, deși trebuie o doză solidă de cretinism să dai foc la casă ca să scapi de șobolani, dar și rusofilia e în floare. Că-i prostie, că s-au uitat lecțiile istoriei, că a prins bine propaganda, nu e ceva de ignorat sau de tratat cu ușurință.

              P.S.: A expirat certificatul de S din https, și dă eroare în unele browsere.

              7
              • Eu nu am reușit să intru, de ieri dimineață, până acum, din cauza asta, a ceferticatului de securitate!
                Părerea mea, hâc…

                8
  20. Chiar dacă mașina nu este cea mai tare din parcare este mult mai bună decât mersul pe jos cu o mitraliera de 32 de kg în cârcă.
    Turcia a fost mereu inamicul Rusiei și avem tot interesul să colaborăm cu ei.

    12
  21. https://youtu.be/e_hvr4trhiw?si=V3_Oo7M35PE_Y_YR
    Despre fabricarea Cobrei și dezmințirea că unul din acționari este rus. Până la sfârșitul anului,Turcia va livra cele 278 de vehicule, conform contractului.

    2
  22. Armata cerea ca vehiculul să aibă o masă maximă de funcționare de 10.580 de kilograme, însă în toate broșurile comerciale pentru Cobra 2, când se făcea referire la masa vehiculului, apărea trecut doar „până la 13.500 (sau 14.500) de kilograme”. A apărut, deci, întrebarea: de unde a putut producătorul turc să „scoată” aproape două tone de pe vehicul?

    „Ce ați auzit în presă e corect, am modificat vehiculul. Dar e un lucru pe care îl facem în orice țară.”, recunoaște Tamer Sircali de la Otokar.

    „Ce am făcut a fost să modificăm vehiculul pentru specificațiile Armatei. Sunt mii de linii de cerințe, iar autoritățile române verifică criteriile și au aprobat. Așa fac toți producătorii din sectorul militar, nu e ceva ciudat”, spune reprezentantul companiei din Turcia.

    Dar a fost afectat blindajul? „Nu, respectă cerințele Armatei Române, respectă nivelul de protecție NATO [n.r. cerut la licitație, STANAG 4569, nivelul 2]. Modificând greutatea vehiculului nu a însemnat compromiterea blindajului. E ceva complet greșit, vehiculul e dezvoltat conform standardelor NATO. Și a fost avizat de Armata Română pe timpul procedurii de achiziție”, spune Sircali.

    O altă controversă privind contractul cu Otokar a fost asocierea cu Automecanica SA Mediaș.

    Curs de Guvernare a scris că unul din acționarii Automecanica Mediaș este Sergei Glinka, fost director executiv al celei mai mari companii rusești de material rulant, Transmashholding, cunoscută și ca Transgroup, până în 2016.

    Andrei Scobioală, de la Automecanica Mediaș, susține, însă, că Sergei Glinka nu este cetățean rus, ci este cetățean estonian și cetățean român.

    „Am cumpărat această firmă, în cote egale, în 2022. Este cetățean estonian, cetățean român. Este un investitor care nu participă activ în partea de producție. Cu siguranță nu există niciun risc pentru siguranța națională. Nu a avut și nu are cetățenie rusă”, spune Scobioală.

    HotNews.ro a întrebat MApN dacă s-a impus o verificare a acestui contract în acest sens și dacă există un risc la siguranța națională.

    Armata a răspuns spunând că oferta Otokar, inclusiv prin subcontractantul Automecanica SA, a îndeplinit toate criteriile de calificare. Totodată, MApN mai susține că „participarea la procedură și executarea contractului de achiziție publică nu implică accesul la/gestionarea de informații clasificate”.

    Cele 1.059 de ATBTU vin în nouă configurații, varianta de bază și opt tipuri de derivate:

    Autovehicul tactic blindat de tip ușor varianta de bază (transport personal);
    Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare;
    Autovehicul tactic blindat de tip ușor cu turelă telecomandată;
    Autovehicul tactic blindat de tip ușor destinat transportului echipei antiblindate dotată cu instalații portabile de lansare a rachetelor tip SPIKE Long Range
    Autovehicul tactic blindat de tip ușor adaptat pentru tractare aruncător cal. 120 mm;
    Autovehicul tactic blindat de tip ușor adaptat cu aruncător cal. 81 mm;
    Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare CBRN;
    Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare de geniu;
    Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru evacuare răniți MEDEVAC.

    https://hotnews.ro/videoreportaj-din-fabrica-de-armament-din-turcia-cu-blindate-4×4-pentru-armata-romana-la-fel-se-va-intampla-la-medias-din-vara-cum-arata-linia-de-productie-1956615

    5
    • Autovehicul tactic blindat de tip ușor cu turelă telecomandată;

      sa intelegem ca turela de la min 4:49 e telecomandata

      • @Nicu_4
        Vezi ce zice nea Plaivaz ăla, la minutul 1:10, dar dă sonorul la maxim, ca să înțelegi ce spune.
        În România se vor integra turela, sistemele de comunicații, stingere a incendiului, bruiaj, etc. În funcție de variantă.
        Turelele alea sunt pentru Cobrele lor de miliție.
        Părerea mea, hâc…

        10
    • Deci astea vor înlocui(și suplimenta) TAB C-79.

  23. STANAG 2 mi se pare subțire în contextul utilizării pe scara largă FPV-urilor în Ucraina. Din materialul de PR prezentat pe românașii noștri îi interesează să îndoaie tabla ca marmotele când învelește ciocolata. Se vede că caietul de sarcini a fost scris de un târâie sabie care nu a deschis nici măcar televizorul să se uite ce se întâmplă în Ucraina. Fără STANAG 3 la caroserie nu cred că un vehicul mai poate poate rula efectiv pe câmpul de luptă. Am înțeles că va fi o turelă telecomandata, Anubis, românească. Bun, dar ce fel de sistem de bruiaj va avea vehiculul?

    N-am înțeles damblaua cu greutatea. S-ar putea că inteligenții noștri SMaP să solicite la un moment ca vehiculul să fie mai greu ca să transporte o sarcină mai mare și pentru protecție sporită. Atunci să vedem cum se vor descurca.

    Turcii nu fac vehicule civile fiabile, după au demonstrat din plin autobuzele Kent din Bukreș. Cât de fiabile vor fi Cobrele?

    6
    • mai degraba fara un BMS compatibil cu cel de pe Piranha 5 ,iar stanag tine de la ce vrei sa il folosesti ,stanag 6 inseamna vehicul de cel putin 30 tone,iar astea sunt in principal taxiuri pt statele majore si politie militara,echipate de lupta o sa fie prea putine si alea de linia a doua deci nu trebuie sa aiba stanag 4, pt ca principala problema este ca degeaba vede altu inamicu daca tu afli unde e peste 1 H desi esti la 1-10km de ala care la vazut iar stanag din cate amintesc eu se vorbeste de nivel 2 B

    • Scrie in articolul de mai sus „BlueSpace Technologies va furniza sisteme de bruiaj.”

      1
  24. Variantele de Romania arata ok , decent mai ales varianta cu fundul mic si aparatoarea fata mai ingrosata Si camuflaful gen NATO ajuta
    Sper sa le puna turela teleoperabila ca aia umanoida ca un cos de fructe doar cu pereti laterali arata groaznic .
    In rest se prezinta ok pt. ce are de facut , ucrainenii nu am vazut sa se fi plans de ele , si se poate invata procesul de fabricare , locuri de munca La prima vedere o treaba ok vizavi dee cossturi – produs , vedem mai apoi cand incepe productia autohtona care va fi situatia .

    https://www.youtube.com/watch?v=e_hvr4trhiw&t=1s

    1
    • Prin imagini apare și o variantă non-pickup (cred că are vreo 8 locuri). Mă întreb dacă cumva o fi și aceea pentru noi.

      Oricum, dacă cumva e nevoie de mai mult de o mie de bucăți vor putea face un nou contract pentru altele și bănuiesc că acolo le vor putea cere și pe cele mai lungi cu locuri mai multe așa cum s-a făcut cu P5 și al doilea contract.

      1
    • Anubis (parca asta ramasese, desi e samantza de scandal intre producatorul roman si Elbit) este cu remote-control.

      https://prooptica.ro/product/anubis/

      • Prooptica a colaborat cu Elmet/Elbit, la fabricarea turelei, parerea mea personala, „ca a fost cu dedicatie” turela anubis pentru cobre. Elbit are in portofoliu multe tipuri de turele si alte chestii militare. Prooptica e pistol cu apa in comparatie cu ce are in portofoliu ca produse fabricate si ca volum de tranzactii Elbit. Acum s a ajuns intr un impas juridic….

        1
  25. Daca erau fabricate la Mizil, Moreni sau Bucuresti era totul in regula si lumea multumita. Fiind la Medias nu este bine.

    2
    • Eu cred că e foarte bine din doua motive principale:

      – distribuirea capabilităților de producție și mentenanță prin țară (nu trebuie să avem totul concentrat doar în cateva locuri)
      – mai dăm și altor companii de muncă (dezvoltarea industriei și de asemenea crearea de locuri de muncă în diverse zone din țară)

      4
  26. cat % din componente vor fi fabricate in Ro? daca doar vin kit-urile si sunt asamblate la automecanica e cam mult spus „produse”

    3
    • Saur 1 are blindaj stanag 1 cât credeți că are TAB-ul 79?
      Am avut ocazia să văd un tab 8×8 luat la întrebări de muniția 7,62: pe laterală puteai să te uiți în el.

      3
  27. Oare la braconaj este buna cobra asta 2? Incap în spate 12 mistreți vânați de bombonel plus o girafa trofeu Titi Ionescu?🤔

    3
  28. https://zoso.ro/otokar-sakaria/

    A fost si un blogger, Zoso, in vizita organizata de Otokar.

    Nu prea are treaba el cu subiectul (nici macar n-a retinut bine numarul de masini din contract), dar din ce a scris astea mi s-au parut interesante:

    1. „Motorul este un Cummins de 6,5 litri, cu o transmisie automată Allison. Autonomia este de 800km în condiții optime.”

    2. „Discutam cu unul dintre jurnaliștii prezenți despre puștile de asalt și zicea că au fost la un briefing unde au fost informați că Armata ar vrea CZ BREN, nu HK416.”

    5
    • „Discutam cu unul dintre jurnaliștii prezenți despre puștile de asalt și zicea că au fost la un briefing unde au fost informați că Armata ar vrea CZ BREN, nu HK416.”
      Continuam traditia ZB-ului interbelic

      4
      • Anla- E un baetan cu ceva intrari prin Sistem/achizitii-logistica, care da din coate la greu pt contract cu cehii, nu e la prima combinatie de gen. A mai facut o gainarie odata, pt un contract.
        Povestioara vehiculata de ceva vreme pe surse era si cu asamblare.
        Am asa o senzatie de deja-vu ca o sa sufle si pe-aci cativa in curul, pardon, patu, armei cehe.
        Fata de AK e fb, dar nu se vor apropia vreodata de nemti, indiferent cat isi largesc portofoliul prin lumea a 3a.
        Nu-mi spune de Franta.

    • Arsenie Breahnă

      Zoso: „am verificat calitatea sudurii, este ce trebuie”.

      1
    • #2 mi-e cam greu sa cred asta. Plus ca HK416 asigura compatibilitate cu multe armate cu apa calda.

      In rest, daca-i Cummins/Allison, e bine-binisor. Sa fie cat mai multa integrare in RO.

      Ma bucur in general pentru acest contract, vor fi ‘coloana vertebrala’ a armatei, atat dpdv operational cat si capital de imagine (cu potential de-a face armata un pic mai interesanta ca optiune de cariera, crestere nr recruti samd)

      1
  29. https://zoso.ro/otokar-sakaria/

    Zoso zice ca ii motor Cummings 6.5 si transmisie automata Allison cu autonomie 800km.

    1
  30. Arsenie Breahnă

    Un alt blogger faimos ne informează cum șade treaba, după o binemeritată excursie de 3 zile:

    https://arhiblog.ro/ati-vrut-blindate-aveti-blindate-de-la-otokar/

    Pe când un review despre Cobra II și de la Selly, Angelina Pestrițu, Buhnici sau Andreea Raicu?! 😃 Că Bianca Drăgușanu precis nu se bagă: Zoso spune că „s-au primit doar cadouașe de ~100 €”…

    3
  31. https://monitorulapararii.ro/turcii-de-la-otokar-dau-semnal-spre-romania-investitii-mari-sunt-asteptate-la-automecanica-medias-unde-se-vor-produce-781-de-vehicule-cobra-ii-pentru-1-58180

    Un articol ciudat scris de monitorulapărării în care se menționează numărul cel puțin dubios de variante comandate sau faptul că „de la o capacitate de 11 persoane transportate, cum este varianta standard a vehiculului, s-a ajuns la o capacitate de 6 persoane” (4 înăuntru și 2 afară?) dar și că STANAG 3 venea la aceleași costuri ca STANAG 2.

    1
    • Ce zici Sharky merge Falcon IV pe ele ?

      • @Nicu_4
        Merge ce vrea clientul. Dar cred că va fi aceeași configurație ca pe Pirande, cu BC2A și Falcon III.
        Părerea mea, hâc…

        1
        • pai mentenanta si reparatiile le avem acasa logic este ce zici tu dar ma gandeam ca vor sa traga 15 ani de zile de astea ceea ce la noi inseamna si 25 ,poate si mai mult ca doar trag sa fie produse toate aici probabil vor mai fi loturi la contract,totusi ce aduce nou 4 fata de 3 , capacitate mai mare de transmisie date inclusiv video sau chei criptografice mai avansate,daca da macar anumite tipuri de unitati ar trebui sa aiba asa ceva macar alea de recunoastere isr sa poata transmite imagini daca senzorii permit claritate ,ca eu nu stiu capacitatile reale ale falcon 3 combinate cu alte utilaje,bineinteles noi nu tre sa stim dar sper sa nu fim cei mai prosti din curtea scolii

              • @Nicu_4
                Prin 2002 sau 2003, atunci erau Harris-urile la început prin armia românească, s-a făcut un experiment în Cincu, cu transmiterea imaginii țintei către un F-16 care venea din Grecia, și a fost un succes.
                De prin 2014/2015, deja se transmitea, la aplicații, live feed de pe „câmpul de luptă” în TOC-ul brigăzii, pentru cunoașterea situației tactice în timp real, pe lângă BC2A.
                Părerea mea, hâc…

                3
                • Mersi de informatii ,sper si bocitoarele sa mai taca,si falcon 2 se studia la companiile radio de transmisiuni pe la unii mai centrali unde e acu muzeu,pe langa panther v si h prin 2000 ,daca nu ma insel pt teatre nu mt

                  1
                  • În ’98 panther era intrata in dotare….nu știu sigur falcon, dar nu m-ar mira….a fost spaimă mare in ’89… apoi a urmat colaborarea cu cei din vest….
                    de ar avea aceeași spaimă și în alte domenii

                    1
          • @Nicu_4
            Momentan, familia Falcon III se descurcă foarte bine și, în plus, este compatibilă la chei, salt și transmiteri de date cu familia Falcon II. Noi le avem pe ambele, dacă treci la Falcon IV faci un talmeș-balmeș( nu că nu ar fi, deja, ai unități dotate cu FalconIII, unele dotate cu Falcon II, altele cu Panther, și mai unele cu 1230 sau 123), nu are rost să-ți complici viața mai mult decât e necesar.
            Stai liniștit, în privința asta stăm chiar bine, suntem printre premianți.
            Părerea mea, hâc…

            7
  32. Acum, ca s-a mai aerisit aerul pe-aici dupa atatea ba$ini trase deopotriva de logistica, mejteri si piariste, doua idei, atat:
    – partea buna e ca are varianta amfibie
    – prefer oricand pt cc contact LMV sau chiar Eagle, ultimul propus pe vremuri si la noi (chiar era misto), decat cotetu Otokar, deci un Jeep modern, nu un mrap.
    Primul imv modern a aparut in Australia, din motive evidente de distante f mari, era un microbuz mai bine protejat, mrap-urile in Rhodezia, la fel, autobuze, sunt si astea necesare, dar nu in detrimentul mobilitatii aleia clasice, in situatii in care nu te lupti cu insurgenti si prin linia 1.
    Mrapurile si imv-uri da, excelente pt logistica/politie militara (patrulare, escorta, interventie ca qrf), la cc praf.

    Cand citesc cateodata pe-aici cum se sparg unii in figuri cu stanagurile si altii cu cilindreea, e chiar buna alegerea lui Petcu si Selly sa promoveze diverse stifturi, unii isi merita dotarea de kkt.

  33. Citeam pe undeva ca masina a fost scurtata special pentru Romania, sa incapa in cerinte. Ma bucur a turcii au fost dispusi la transfer de tehnologie, atat cat a fost el.

  34. Astăzi este Ziua Veteranilor.
    Știu ca sunt tot mai puțini, dar le doresc celor rămași la mulți, mulți ani cat mai ușori și cu sănătate!
    Prețuire și respect!

    1
  35. Mai multe imagini și secvențe din timpul producției vehiculelor.

    https://arhiblog.ro/ati-vrut-blindate-aveti-blindate-de-la-otokar/

    1
  36. https://www.youtube.com/watch?v=XR2wAlfsyOk

    De la minutul 3:38 și câteva secvențe cu interiorul.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *