Marina Americana s-a hotarat mai demult (inceputul anilor “90) asupra problemei lovirii navelor inamice la distanta mare, si astfel a luat decizia ca pentru aceste situatii aviatia ambarcata si sumbarinele purtatoare de rachete sunt perfecte. In urma acesti logici navele de suprafata americane au inceput incet, incet sa fie lasate fara rachete anti nava Harpoon. Celor mai vechi dintre ele li s-au demontat lansatoarele, iar cele noi nu au astfel de rachete. Capacitatea antinava a navelor de suprafata americana este data in acest moment de la rachete cu raza de maximum 28 de kilometri si de unitatile care inca mai au rachete Harpoon la bord..
Navele au primit in schimb foarte mult echipament excedentar, mai ales din familia sistemelor antiaeriene si anti-sumbarin, astfel ca lansatoarele de Harpoon, cate patru rachete per lansator, chiar incepusera sa creze probleme de spatiu si asieta. Practic rolul navelor americane de suprafata nu mai este angajarea in lupta a nevelor inamice, ci protectia AA si AS a flotei.
Asadar cu fiecare nava retrasa din actiune pe motiv de varsta, US Navy ramane cu din ce in ce mai putine nave de suprafata capabile sa atace inamicul “dincolo de orizont”. Tinand cont de calendarul retragerii din functiune a navelor SUA, la orizontul anului 2030, nici o nava de suprafata americana nu va mai fi capabila sa lupte cu nave inamice dincolo de limita propriului sau radar, lasand atacul cu raza lunga exclusiv in seama avioanelor de pe portavioane, sau bombardierelor strategice si submarinelor.
Numai ca in tot acest timp Rusia, China si India se doteaza frenetic cu fregate si alte tipuri de nave care au la bord rachete anti-nava cu raze din ce in ce mai mari. In acest context ofiterii de la bordul navelor americane considera ca n-ar fi rau daca si navele de suprafata ar avea capacitati de lupta sporite.
Cel putin deocamdata Marina este insa multumita cu acest aranjament si arat spre vitorii 10-15 ani, atunci cand dezvoltarea unei noi rachete anti-nava cu raza lunga dedicata navelor de suprafata va fi gata. Daca insa se va dovedi necesara aducerea din nou la bordul actualelor nave a rachetelor Harpoon, se estimeaza ca in cateva luni un numar suficient de nave ar putea primii in dotarea aceasta racheta. Deocamdata insa US Navy nu vede necesitatea acestei arme la bordul navelor sale de suprafata.
Asta ca sa vedeti ca sunt similitudini in gandire (ca de marile minti se intalnesc intotdeauna 🙂 ) intre US Navy si Marina Militara Romana, care nici ea nu are practic rachete pe navele de suprafata
Sursa: strategypage
GeorgeGMT
Lucrurile nu stau chiar asa. La acest proces sunt supuse fregatele de clasa Oliver Hazard Perry care sunt pe cale de pensionare sau transferate catre alte state. Anumite disturgatoare din clasa Arleigh Burke de asemenea nu poseda Harpoon (Flight IIa) pentru ca ele au o misiune bazata pe aparare balistica si au la bord un numar mai mare de celule VLS (vertical launch system). In rest atat distrugatoarele din clasa Arleigh Burke cat si crucisatoarele de clasa Ticonderoga (inclusiv cele care au un rol de aparare balistica) vor continua sa posede Harpoon. Probabil ca distugatoarele din clasa Zumwalt nu vor poseda Harpoon, pentru ca misiunea lor este in principal suportul operatiilor la tarm si tir naval. Oricum Zumwalt va fi contruit in numai patru exemplare si in general capii US Navy vad programul Zumwalt ca fiind un program impus de legislativ.
O fi impus dar arata traznet, iar cele doua tunuri, de fapt sistemul artileristic in totalitatea sa, mi se pare opera de arta. Sunt un mare fan al acestui distrugator.
Da este o nava frumoasa care are si anumite inovatii tehnice de genul propulsie electrica, care elimina mentenanta la sistmele de reductie a angrenajelor cum este cazul acum la sistemele de turbine cu propulsie directa. Sistemul de artilerie de 155 mm (52 de calibre) este bine venit…sistemele actuale de 5 toli (127 mm) nu au nici raza de actiune si nici puterea exploziva corespunzatoare sa suporte operatiuni amfibii sau bombardamente de litoral. Problema principala este insa costul acestor nave. Un distugator clasa Arleigh Burke costa in jur de 1,8 miliarde USD, in timp ce un distugator clasa Zumwalt este undeva pe la 3,5 miliarde USD.
Cam cu un miliard mai ieftin decat un Nimitz class carrier, uitandu-ne doar la pretul nominal. Dar este o nava superba, peste tot ce are „concurenta”.
Pe hartie pare frumoasa si faina dar…si F 35-ul arata asa de bine si cand este sa il introduca in serie au probleme cu el.
Chiar daca principala misiune a unei nave este sa acorde doar suportul artileristic pentru puscasii marini sau sa contracareze atacurile aeriene asupra flotei, cred ca ar trebui ca aceste nave sa poata avea si capacitati de lupta anti-nava.Niciodata nu se stie cand te afli doar pe cont propriu asa ca trebuie sa faci fata situatiei.
Din ce am citit Zumwalt va avea la bord Tactical Tomahawk, o varianta upgradata care va permite si lovirea tintelor navale.
GeorgeGMT, ce parere ai despre continutul acestui articol?
,,Marina americană intenţionează să instaleze în viitorul apropiat arme laser pe navele sale, a anunţat luni, la Washington, viceamiralul Matthew L. Klunder, citat de Associated Press.
Este de aşteptat ca prototipul unei astfel de arme, capabilă să distrugă în special drone, să fie instalat pe nava Ponce, recent complet reechipată şi care se află în prezent în Golful Persic.
Termenul de punere în practică a acestui plan este anul fiscal 2014, care începe la 1 octombrie a anului calendaristic actual. Costurile estimative ale unei astfel de arme se ridică la puţin peste 30 de milioane de dolari.
Marina americană este încrezătoare că aceste cheltuieli se vor amortiza, întrucât costul unui tir cu arma cu laser nu va depăşi un dolar. “Comparaţi aceasta cu sutele de mii de dolari care sunt cheltuiţi pentru lansarea unei rachete şi veţi înţelege beneficiile acestui proiect”, le-a spus viceamiralul Klunder ziariştilor. ”
Sursa:
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/americanii-scot-artileria-grea-marina-americana-va-instala-pentru-prima-data-arme-laser-pe-nave-1.html
Pai si germanii au inceput testele cu sisteme AA cu raza scurta bazate pe laser.