A 26 – submarinul fantoma

Suedezii si-au prezentat noul submarin A 26 ca fiind unul superstealth. De remarcat ca in lumea submarinelor, ”stealth” inseamna de fapt silentios, astfel ca „superstealth” s-ar traduce prin super-silentios (expresia „gaura neagra” fiind deja „ocupata” de sub-urile rusesti din neamul Kilo 🙂 )…

Astfel A 26 „stie”:

– dispune de un sistem de ecluza care permite folosirea scafandrilor cand nava se afla in imersiune;

– va putea fi acoperit cu un strat de cauciuc special pentru atenuarea ecoului in cazul in care nava este cautata cu un sonar activ. Va dispune si de sisteme speciale care sa deruteze un eventual vanator de submarine;

– coca navei are o forma speciala menita sa disipeze undele sonore ale sonarului activ, nava fiind special proiectata sa poata stationa pe fundul marii, in timp ce scafandrii vor putea intra si iesi din nava;

– nava poate lansa torpile, rachete de croaziera sau planta campuri de mine;

– A 26 va si un submarin specializat pe culegerea de informatii, fiind dotat din standard cu o suita de senzori dedicati acestui scop;

– folosirea termenului de „fantoma” are  legatura cu GHOST (Genuine HOlistic STealth), un sistem care ar trebui – pe baza mai multor tehnologii – sa faca din A26 cel mai silentios submarin din clasa sa. De fapt silentiozitatea este centrul de greutate al noii nave;

– pretul per nava este unul foarte decent, daca tinem cont ca statul suedez va plati 1,04 miliarde de dolari pentru doua nave A26 si pentru modernizarea a inca doua nave din clasa Gotland – program de tip MLU (mid-life upgrades). Cele doua A26 ar trebui sa fie in serviciul activ cel mai tarziu in 2024, cu prima nava lansata la apa in 2018 si cea de-a doua anul urmator.

Ca date tehnice, A 26 va avea un deplasament de 1900 to, o lungime de 63 metri, o propulsie diesel-electrica cu  sistem AIP de tip Stirling. Va putea naviga pana la 45 de zile, cu maximum de 18 zile in imersiune continua.

Adancimea maxima oficiala ar fi de 200 metri, in realitate mai mult, cu un echipaj de maximum 26 de membri. Nava dispune atat de tuburi lans-torpila de 533 mm cat si de 400 mm.

Proiectantii SAAB au avut in vedere ca noul submarin sa fie unul dedicat operarii in ape de adancime mica, de coasta, si sa aiba un grad cat mai ridicat de automatizare.

S-a avut in vedere si scaderea la minimum posibil a semnaturii magnetice si a campului electromagnetic generat de nava.

Daca tinem cont ca si clasa Gotland s-a dovedit o clasa de nave foarte silentioasa si greu de detectat, putem presupune ca cei de la Kockums stiu sa proiecteze submarine foarte bune, pe de alta parte nici pretul n-ar fi asa mare, probabil sub 400 milioane de euro per bucata.

De prisos sa mai spunem ca Saab Kockums A26 ar veni ca o manusa pentru dotarea noastra de la Marea Neagra; un submarin de dimensiuni reduse, cu un echipaj foarte putin numeros, capabil sa faca cam orice, special proiectat sa opereze in ape cu adancimi reduse impotriva unui adversar superior numeric.

Pentru ca intelegem cu totii ca suedezii si-au proiectat submarinul cu dedicatie pentru rusi, iar noi avem in fata acelasi potential adversar. Ar fi mult pentru Romania sa plateasca 1,2-1,5 miliarde de euro pentru trei A 26? Categoric ne-am permite, dar asta cu conditia ca sleahta de tradatori si corupti care conduc tara de 27 de ani sa fie in sfarsit dati la o parte, mai ales astia din urma…

Bineinteles ca atunci cand discutam despre dotarea armiei noastre vorbim evident la modul pur teoretic, fara nici o legatura cu o posibila realitate. Vorbim adica sa ne aflam si noi in treaba nu cu vreo speranta reala sau vreun plan serios de pus in practica…

GeorgeGMT

38 de comentarii:

  1. da…daca s-ar mai opri jegurile astea politice din furat…am chiar putea avea o armata decenta…
    nu stiu daca insa furatul lor nu se impleteste prea bine cu planurile rusilor pentru romania

    1
    • Ba bine ca nu! Daca pana ceva timp in urma unii naivi mai puteau crede ca-i intereseaza doar furatul, acum e clar ca sunt in slujba unei puteri straine. Prea se aduna toate ca sa fie coincidenta. Scopul lor e sa ne aduca intr-o asemenea ipostaza (fara stat de drept, fara justitie, fara armata, fara invatamant, fara sanatate, fara infrastructura, fara, fara, fara …), deci inafara valorilor europene, astfel incat la un moment dat sa fim ejectati din Uniune. Mai departe, avnd in vedere ca nici o tara de marimea, factura si pozitionarea geografica a Romaniei, in sec. XXI nu poate trai singura, izolata, de capul ei, e sigur ca trebuie sa faca parte dintr-o alianta/uniune. Si daca nu din UE si Nato, ghici din care atunci? Pai din aia din care am mai fost, ca nu ne-am dezvatat de tot de vechile mentalitati, stim drumul si obiceiurile locului, nu cred ca ne vor mai trebui aproape 30 de ani ca sa ne readaptam, ca in cazul ,,virajului” anterior, adaptare cel putin indoielnica daca am putut ajunge in aceasta situatie. Acesta e drumul pe care trudesc (niciintr-un caz gratis) sa ni-l netezeasca actualii guvernanti. Cat despre calibru, nu cred ca-i relevant. Doar rezultatul conteza.

  2. nu avem noi tipul de politician care sa anunte necesitatea armei submarin pentru românia,la astia le tremura chilotii doar cand il vad pe rasputin la stiri….nu ca amiralii ar fi departe.
    dar noi ca opinia pubica si socitatea civila(sic! herr klaus) ne puteam da cu parerea.

  3. Chiar ca ne-ar veni ca o manuse . Trei bucati pe un program intains pe 5-7 ani nu ar da nici gaura in buget…da nu ai cu cine frate . Toata lumea ” buna ” este preocupata sa scape de puscarie si sa dea legi prin care sa se poata fura legal….Cine dracu sa se mai ocupe si de tara asta ????

  4. Dragi prieteni,
    Sunt total de acord cu parerea voastra ca 3 submarine din clasa asta ar fi o mandrie nationala, din pacate scursurile din clasa politica adica decidentii nu au nici o umbra de constiinta ptr neamul romanesc. De 27 ani jegurile politice se perinda la putere dar nici una nu a vut inteligenta sa schimbe ceva real in tara noastra.
    Ptr mine acesti politicieni nu sunt altceva decat tradatori de neam.
    Rolul nostru este insa de a ridica moralul si de as ta cu fruntea sus ca mai speram in tara asta si oamenii care traiesc in ea.

  5. la mintea mea, nici type 212 nu ar fi de lepadat, probabil sunt si mai ieftine,
    nemtii si italienii folosesc acest submarin
    iar recent a fost selectat si de norvegienii,
    israelienii au submarine care au plecat de la designu lui type 212
    https://en.wikipedia.org/wiki/Dolphin-class_submarine

    intretinerea ar trebui facuta la noi, altfel…
    trebuie facuta o analiza serioasa,
    numai de nu ar fi prea tarziu

    • As ramane cu suedezii.
      In prima faza as lua un Gotland, refituit cu echipamente noi, apoi, in functie de cat sunt de multumit, as comanda si alte Gotland sau as intra in programul A-26.
      Gotland e „battle prooved”, A26 e proiect nou.

      • Problema nu sta in calitatile lui 212 ci in loialitatea nemtilor.

        • la mintea mea nemtii au torpile mai avansate
          daca platim si asiguram necesaru de vreo 100 de torpile nu ar trebui sa avem probleme,

          • Nu sunt pretentios. Ma multumesc si cu Torpedo 2000 de la SAAB

            • Fără supare nemtii au mai multe tipuri diferite de torpile si vechime in lupta de submarin
              Personal cred ca ar trebui cumpărate mai multe tipuri de torpile de la producatori diferiti

              Din nefericire marina nu are bani decat pt mii de litrii de vin
              Cam la asta se reduce înzestrarea care o sticlă de vin/marinar militar + o plimbare de ziua marinei

              • @Capatu satului, da, ai dreptate, nemtii sunt mai buni la tehnica, DAR, sunt si buni prieteni cu rusii. Asadar, daca am avea sub-uri de la ei, cu armament de la ei si eventual am fi in conflict cu rusii, tu chiar crezi ca nemtii ne-ar ajuta? Ei isi urmaresc propriile interese, sa fie un fel de URSS in Pactul de la Varsovia, dar cu UE. Oare ce ar iesi cu tehnica germana si resursele naturale rusesti? Acum, o intrebare, probabil cea mai stupida intrebare: tu crezi ca toate statele NATO(sau macar astea care pot, gen SUA, Canada, MB, Fr, Germ, It) ne-ar ajuta daca ne-ar ataca Rusia?

                • Io de aia am spus ca ar trebui torpile de la mai multi producatori – tari
                  Nu stiu ce ar face nemtii in caz de atac de la rusi
                  Dar sunt sigur ca nu ar da secrete militare legate de submarine pe care le au si ei in dotare ( U 212)
                  Altfel ar insemna ca nu numai ca nu fac nimik la atacu rusilor dar se predau si ei la rusi inainte ca ei sa ajunga acolo

  6. Numai din anularea tuturor pensiilor speciale am avea bani sa cumpăra 2 submarine pe an.

  7. EDITAT: este o intreaga discutie la Permiteti sa raportez pe acest subiect.

  8. Mi-am aruncat o privire pe wiki în englezà. Descopàr cà a fost o întreagà istorie încâlcità între autoritàtile suedeze, SAAB, si Thyssen Krupp (precedentul proprietar al lui Kockums). Suedezii au actionat tare în apàrarea intereselor nationale (orice raport cu o tarà riveranà Màrii Negre este o fictiune).
    https://en.wikipedia.org/wiki/A26_submarine

    Împart opinia lui George cà ar fi excelent pentru marina românà.

  9. A26 este submarinul ideal pentru Romania care daca este administrata eficient isi permite si 6 asemenea submarine care pentru flota rusa sunt mult mai letale decat fregatele noastre.

    Fifor: Până la finalul anului, Armata română va achiziţiona primul sistem Patriot. Negociem cu SUA şi achiziţia a încă 36 avioane F16
    https://www.news.ro/politic-intern/fifor-pana-la-finalul-anului-armata-romana-va-achizitiona-primul-sistem-patriot-negociem-cu-sua-si-achizitia-a-inca-36-avioane-f16-1922404727462017091017227723?source=biziday
    Este foarte bine ca viitoarele F16 se vor cumpara direct din SUA.Cred ca vor fi varianta C/D.
    Ministrul Apararii: General Dynamics va fabrica la Bucuresti transportoarele blindate 8×8 Piranha 5. Vom achizitiona 227 de transportoare, primele 30 vor fi fabricate in Elvetia
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-22023521-ministrul-apararii-general-dynamics-fabrica-bucuresti-transportoarele-blindate-8×8-piranha-5-vom-achizitiona-227-transportoare-primele-30-vor-fabricate-elvetia.htm

  10. Aseara vorbea ministrul apararii de petse 200 de Piranha 5 !

    Pai nu era vorba de BOXER? Zic si eu.

    De asemenea, vorbea deprimul Patriot.

    Si de 45 de elicoptere de atack !:) E prima data cand aud de numarul asta

  11. Cred ca ce construiesc suedezii se potriveste manusa pentru necesitatile Romaniei. Armele sunt concepute sa fie utile impotriva unor amenintari similare cu ale Romaniei, sa nu necesite costuri extreme pentru mentenanta si sa poata fi integrate NATO.
    Dar am tot citit o opinie, mult repetata pe vremea cand se punea problema achizitionarii Gripen, Suedia este tara neutra si in caz de belea te lasa cu ochii in soare.
    Personal consider ca este o exagerare, altfel nu ar cumpara nimeni armament de la suedezi, dar sunt curios de opinia forumistilor.

    • Cu transfer de tehnologie si offset ar fi excelente aceste submarine.

    • La un sub nu ar fi problema munitiei ca la avioane , ptr ca un sub pleaca in misiune cu ce are si vine dupa …n timp, daca ai stoc asigurat dinainte e ok
      La fel intretinerea e mult diferita si se face la intervale mari de timp
      La avioane in timpul unui conflict ..ritmul in care consuma munitie , intretinerea, e foarte rapid si trebuie sa fii capabil sa o asiguri
      Aviatia de vanatoare/bombardament e de „linia intai” ,sunt precum specialii primii de intra in lupta si in general vor infrunta unitati de elita ..deci trebuie sa le asiguri suport si ce ai mai bun
      Submarinele le-aa pune pe acelasi palier cu artileria in ft

    • Rachetele lansate prin tuburile lans-torpila sau prin VLS? Echipajul cuprinde si scafandrii (cei 26)?

    • Am mai vazut si eu opinia asta, si mi se pare o falsa problema. Cu cat durata de reparatie / constructie e mai mare, cu atat mi se pare mai putin relevanta pozitia furnizorului in caz de razboi.
      Sa presupunem ca un submarin ar fi pierdut, oricum dureaza ani pana se construieste altul (chiar daca il faci in Romania) plus timpul pentru operationalizare. Nu e acelasi lucru cu un transportor blindat de exemplu. Odata ce ti-ai asigurat un stoc consistent de piese de schimb si munitie, te cam poate durea la asieta de pozitia politica a furnizorului. Important este sa ai capacitatea de a face mentenanta in tara.

      Cat priveste transferul de tehnologie in domeniul asta, mi se pare pura fantezie. Lasand la o parte reticenta furnizorului in a impartasii informatii importante, ce o sa faci cu tehnologia respectiva odata ce ti-ai construit cele 3-4-5 hai 6 submarine? Devii exportator? Da, se poate face pentru anumite subansamble si componente, in special cele care se duc rapid, si cam atat.

  12. Eu le-am și găsit ce nume să poarte cele 3 submarine: A26 Moldova, A26 Transilvania, și evident, A26 Țara Românească.
    Ce bune ar fi în cazul unui conflict 3 bucăți în Marea Neagră… ne atacă un inamic în Transilvania, pac, noi cu A26 Transilvania îi turnăm tone de bombe în cap…ne atacă un alt dușman în Moldova, pac cu A26 Moldova le aruncăm bombe în cap să ne țină minte 2.000 de ani urmașii lor…ups, iar am vise umede…

  13. Foarte silentios!
    Adica Stealth.

    Acest submarin este similar cu Delfinul nostru. poate putin mai compact. „De fapt Delfinul este ceva mai grasut.”

    Totusi pare destul de scump.
    …………………………………………
    baietii astia de la SAAB Kockums ar putea sa ne „ajute si pe noi” cu Delfinul.
    Nu stiu daca produc acumulatori dar ar putea sa ne modernizeze nava.

  14. Noi nu luam de la Damen corvete și luam suburi de la suedezi …. vise. Sunt convins ca Damenul cu Saab ul în cooperare făceau 5 bucăți de submarine în și pentru România de nu mai mișca nimic în Marea Neagra fără de știre. Dar …..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *