A Tale of Two Cities: Cugir si Radom

O comparatie a evolutiei dupa 1989 a doi producatori de arme traditionali, Fabrica de Arme “Łucznik” din Radom si Uzina Mecanica din Cugir, cu accentul pus pe domeniul pistoalelor. Ambele societati sint inca detinute de grupuri industriale din proprietatea statului, Bumar in Polonia si Romarm in Romania.

Inceputul anilor ’90 a prins Romania si Polonia cu o situatie similara in ceea ce priveste dotarea cu pistoale a fortelor armate si ordine publica, constand in principal din copii mai mult sau mai putin fidele ale Walther PP: Carpati si Makarov in Romania, respectiv P-64 CZAK si P-83 Wanad in Polonia.

 

 

Walther PP - Sursa: Wikipedia.org

Walther PP – Sursa: Wikipedia.org

Pistol Carpați Md1974 - Sursa: Wikipedia.org

Pistol Carpați Md1974 – Sursa: Wikipedia.org

Pistol Makarov - Sursa: Wikipedia.org

Pistol Makarov – Sursa: Wikipedia.org

Pistol P-64 CZAK - Sursa: Wikipedia.org

Pistol P-64 CZAK – Sursa: Wikipedia.org

Pistol P-83 Wanad - Sursa: Wikipedia.org

Pistol P-83 Wanad – Sursa: Wikipedia.org

 

Necesitatea unei arme de serviciu mai puternice, pe de o parte, si alinierea la standardul din Vest, pe de alta, au condus la adoptarea calibrului 9x19mm si cum mecanismele derivate din Walther PP nu erau usor adaptabile la noul calibru, s-a cautat o solutie mecanica diferita.

 

Proiectul autohton

La mijlocul anilor ’90, fabrica din Radom a inscris MAG-95 in competitia pentru furnizarea noului pistol al Armatei poloneze. Desi apreciat de Armata, acesta nu se incadra in conditiile caietului de sarcini, fiind prea masiv si prea greu (aproximativ 1.100gr fata de limita maxima de 800gr). O versiune care folosea aluminiul pentru corpul pistolului a fost fabricata sub numele de MAG-98 insa aceasta depasea in continuare baremul cu 75gr (cel mai recent model este cunoscut ca MAG-08), dimensiunile ramanand aceleasi.

Pistol MAG-08 - Sursa: Wikipedia.org

Pistol MAG-08 – Sursa: Wikipedia.org

 

In consecinta, Armata a ales modelul concurent, WIST-94, proiectat de WITU (institul de cercetari al Armatei poloneze, omologul ACTTM) si produs de o firma mai putin cunoscuta, Prexer. Desi avea un principiu de functionare foarte similar cu MAG-95/98/08, inspirat de clasicul Browning HP (recul scurt si blocarea tevii in manson prin intermediul unor came frezate in partea superioara a tevii), avea o greutate de doar 740gr, in principal datorita folosirii unui material polimeric in constructia corpului.

Pistol Wist-94L - Sursa: Wikipedia.org

Pistol WIST-94L – Sursa: Wikipedia.org

 

Intrat in dotare spre sfarsitul anilor ’90, WIST-94 nu s-a bucurat de o primire prea entuziasta, modelului fiindu-i reprosata in principal fiabilitatea scazuta. De altfel, Politia poloneza a adoptat modele straine precum Glock sau Walther P99. Ca o ironie, MAG-98 a ajuns sa fie apreciat de utilizatorii civili pentru precizie, fiabilitate si durabilitate.

In Romania, in lipsa unei competitii formale, s-a adoptat direct o copie a pistolului israelian IMI Jericho, numita Model 95, o varianta modificata aparand ulterior sub numele de Model 2000. La fel ca MAG-95, Md.95 are un sistem de inzavorare inspirat de Browning HP si corpul din otel, rezultand o greutate apreciabila, de aproximativ 1.100gr (cu incarcatorul gol) pentru Md.95 respectiv 1.000gr pentru Md.2000.

Pistol Md.95 - Sursa: Wikipedia.org

Pistol Md.95 – Sursa: Wikipedia.org

Pistol Md.2000 - Sursa: Wikipedia.org

Pistol Md.2000 – Sursa: Wikipedia.org

 

Pe langa greutatea excesiva si finisajul de o calitate scazuta (aparent o problema intalnita des in productia din anii ’90), e interesant de remarcat o postare de pe un forum de specialitate (Politisti.ro) care reproseaza modelului romanesc tendinta de a bloca tuburile ejectate in fereastra mansonului, acesta fiind exact unul din punctele slabe care sint reprosate si lui WIST-94.

 

Importul de tehnologie

Dupa pierderea competitiei pentru dotarea Armatei, fabrica din Radom s-a orientat rapid spre ocooperare cu firma Walther al carui P99 a inceput sa fie produs sub licenta in Polonia, incepand initial cu asamblarea din componente importate si ajungandu-se pana la fabricarea tuturor pieselor metalice, corpul din polimer fiind importat din Germania. Politia poloneza l-a adoptat ca arma de serviciu, fiind la acea data cel mai mare utilizator al P99.

P99 este un produs ultra-modern care foloseste un mecanism simplificat de origine Browning aducand un plus de fiabilitate si o scadere a costurilor de fabricatie in ceea ce priveste uzinarea componentelor metalice. Pe baza modelului german, Radom a produs o versiune modificata numita P99 RAD , imbunatatirile regasindu-se apoi si la Walther PPQ.

Pistol P99 RAD - Sursa: Wikipedia.org

Pistol P99 RAD – Sursa: Wikipedia.org

 

Cum Armata poloneza a dat semne de nemultumire legate de WIST-94 si fabrica din Radom are acum experienta productiei unui pistol modern si a tehnologiilor de ultima ora, exista posibilitatea de a reintra in cursa pentru dotarea fortelor armate fie cu un model derivat din P99, fie cu un proiect complet nou.

Simtind probabil presiunea concurentei, Prexer a prezentat la randul ei o versiune evoluata a WIST-94, care adopta unele din solutiile gasite la modelele concurente, in principal blocarea tevii in fereastra mansonului si o decupare mai generoasa pentru aceasta din urma, menita a rezolva problema ejectarii dificile a tuburilor cartus.

Wist-94, noua vs. vechea versiune - Sursa: Altair.com.pl

Wist-94, noua vs. vechea versiune – Sursa: Altair.com.pl

Wist-94, diferente interne noua vs. vechea versiune - Sursa: Altair.com.pl

Wist-94, diferente interne noua vs. vechea versiune – Sursa:Altair.com.pl

 

La Cugir a existat o tentativa de colaborare cu renumita firma Glock, inceputa in 2005, dupa modelul polonez, prin asamblarea componentelor importate, intentia fiind de obtinere a integrarii complete insa productia a fost abandonata din motive neclare. O mare parte a pistoalelor din dotarea Politiei provine deci direct din import.

Glock 19 - Sursa: Wikipedia.org

Glock 19 – Sursa: Wikipedia.org

 

Jericho, sursa de inspiratie pentru Md.95/2000, a primit intre timp o varianta cu corp din material “plastic”, in incercarea de a rezolva problema greutatii insa modelul romanesc nu i-a urmat exemplul.

IMI Jericho corp din material polimeric - Sursa: Weapon.ge

IMI Jericho corp din material polimeric – Sursa: Weapon.ge

 

De asemenea, sistemul de inzavorare a Md.2000 nu pare sa fi evoluat spre forma moderna, simplificata, adoptata deja de toti producatorii majori. Lipsa concurentei isi spune probabil cuvantul in ceea ce priveste dezvoltarea mai lenta si neadoptarea solutiilor si tehnologiilor moderne care ar duce la cresterea fiabilitatii si scaderea pretului de productie.

 

Viitorul

Fabrica de Arme din Radom isi continua dezvoltarea si a anuntat inceputul unei investitii intr-o noua fabrica  programata sa inceapa productia in 2014. Fabrica va produce pistolul P99, pistolul automat PM-98,  pistoalele mitraliera Beryl si mini-Beryl precum si noua arma de asalt poloneza MSBS.

 

Tehnomil.net

57 de comentarii:

  1. P99 cred ca este cel mai bun pistol facut vreo data.
    La inceput a fost destinat trupelor speciale pentru ca este hammer less ( cocosul este ascuns in culata ca la Glock ) si nu necesita curatare prea des.
    Eu am ce 4 ani de zile arma asta si de fiecare data a tras fara probleme la poligon desi l-am curatat o singura data in interior.

    Polonia are si in dotarea armatei aceasta arma care este o bijuterie din punctul meu de verere.( De asemenea este arma agentului 007 in serialele mai noi inainte fiind dotat cu Walther PP )

    Dintre toate care le-am incercat , cel ,ai mult imi place P99 si SIG P226 dupa care GLOCK 🙂

    O zi buna.

  2. Si iar imi aduc aminte de arma de asalt si ce arme au cehii..

  3. Nu doar la pistoalele Md95 se blocheaza tuburile ejectate,aceesai problema este intilnita si la pistoalele Glock din cauza munitiei de proasta calitate,in rest chiar daca pistoalele Md95 si Md2000 lasa de dorit la capitolul finisaj sunt arme fiabile si precise iar cu o munitie adecvata functioneaza ireprosabil.

  4. ” Daca e marti, e Belgia .”
    Daca e duminica , e ziua in care am vreme sa citesc , si sa ma minunez. Si sa comentez .
    O luam de la inceput .
    Armele de Cugir nu sunt bune, se blocheaza tuburile in fereastra de ejectare .Dintre pistoale , eu unul am tras doar cu Carpati , cal.7,65×17 mm, si asta la catanie , si au trecut aproape 30 de ani . Deci hai sa vedem ce spun cei mai avizati .Caci si pe forumurile americane ale pasionatilor de arme s-a dezbatut problema , si acolo vinovata a iesit munitia .A mai ridiculizat cate unul care avea arme scumpe precizia PSL-ului , iar raspunsul a fost tipic american : s-au postat fotografiile gruparilor facute pe tinte, cat o moneda uneori . De catre cei ce aveau PSL .
    Intr-adevar , au existat probleme de calitate , si anume finisarea , la armele produse dupa 94-95 , dar se considera ca au fost depasite ( sa fi vazut americanii Daciile din 90-91 🙂 ) .
    Pistolul Cugir model 95 se pare ca nu a fost exportat in Statele Unite . Masura inteleapta , pe dinafara era leit Jericho , si asta ar fi insemnat procese .In schimb americanii au o parere buna despre pistolul Carpati mod.95 cal.9mm scurt ( .380 ACP, 9×17 mm ) , si se vinde destul de bine pe o piata suprasaturata . Probleme de finisare se pare ca nu sunt .Iar TTC-ul , adica TT-ul de Cugir , e si el campion la rapotul pret-calitate .Si de n-ar avea eticheta Made in Romania , ar fi si mai si .
    Munitiile se vand si ele bine ,nu dau rateuri , mai ales cele din stocul de mobilizare , atat 7,92×57 , 7,62×25 sau chiar 7,62x54R . Oricum , pentru primele 2 tipuri , armele s-au casat .In 2001 au fost identificate in depozite ca surplus spre exemplu 6730 pistoale -mitraliera Orita cal.9×19 mm,12 519 pusti-mitraliera ZB cal.7,92×57 (productie Copsa-Mica Cugir si Cehoslovacia ) 124 992 pistoale mitraliera Shpaghin ( productie Cugir si URSS ) .Si de atunci multa vreme a trecut .
    http://www.ancex.ro/old_ancex/site_rom/aprecieri_internationale/OSCEro.pdf
    Si PSL-ul se vinde bine , si mai dihai cele produse pe vremea lui Ceausescu . Cu lada chiar .Ma uit chiar acum la o imagine postata de un retailer american, si anume la o lada de PSL-uri nou-noute , lada nr.2104 din 1977, cu armele frumos ambalate in hartie anticoroziva . .Stocul de mobilizare .Sa aminteasca cineva SCMD-ului ca si-au cam vandut obiectul muncii .
    Si tot asa cu vanzarea stocului de mobilizare , am gasit pe un forum american cateva imagini ale unei arme romanesti produsa prin rearsenalizare , si anume un Mosin-Nagant mod.1891/30 cal.7,62x54R produs la Cugir , la care s-a adaptat pe culata sina pentru fixarea lunetei de PSL tip LPS 4×6 tip 2 , cu lemnul frumos frezat pana la metal .I-a fost inlaturata baioneta ,si la gura tevii i s-a montat un ascunzator de flacari tip PSL . Repet ,este o rearsenalizare romaneasca , nu ceva US.custom-made , dupa declaratiile proprietarilor. Atat fostul cat si actualul proprietar sunt multumiti atat de precizie , cat si de aspect , iar fotografiile postate le dau dreptate . Iar noi suntem mai stiutori decat inainte , caci se pastrase totul la secret .Pe vremea lui Ceausescu armele si stocul , acuma vanzarea stocului . Deci stim mai multe,dar avem mai putine Nacazul e ca in bancul cu Bula militian : vorbea turistul cela si nemteste, si englezeste , si frantuzeste, dar la ce i-a folosit ?

    @Cristian
    Si GI-ii spuneau in Vietnam ca M-16 nu trebuie curatata .Pe multi i-a costat capul . Si aici a depins de munitie .Tot mai bine la noi, nu ? Aici am comentat ba Adrian, ba eu si cu asta ai scapat .
    In Romania nu se mai spune ca cea mai buna arma este cea pe care o poti fabrica singur .
    La noi vad ca se da de inteles : cu cat mai scumpa , cu atat mai buna , macar de fala. Mai ales cand nu e platita cu banii ” user „-ului .

    • Nicusor,Carpati foloseste cea mai mediocra munitie,7,65x17Browning,in SUA cunoscatorii spun ca daca tragi dupa cineva cu 7,65Browning si afla,se supara pe tine,glontul nu are nici precizie,nici putere de oprie decenta,pistoalele care folosesc acest calibru sunt bune ca arme de parada si autoaparare,PSL sau Dragunov este o arma excelenta,functionreaza in orice conditii si rivalizeaza cu armele exotice ocidentale care nu prea functioneaza bine in teren si trebuie sa fie curate in permanenta,Dragunov la fel ca si AKM functioneaza in orice conditii cu intretinere minima. Apropo,stii care e cea mai buna arma? Aceea care loveste tinta,poti fabrica o arma dar daca nu este fiabila si precisa mai bine renunti si iei altceva.

      • Nu am spus ca pistolul Carpati in calibru 7,65 se vinde bine in Statele Unite .Citeste rogu-te cu atentie .Am vazut doar cateva exemplare , de colectie .Repet ,arma care se vinde este pistolul Carpati model 95 , cal. .380 ACP calibrul minim pentru autoaparare care face cat de cat stopping .Pentru ca nu toata lumea rezista la un recul puternic , iar de autoaparare sunt interesate si femeile .In plus , atat arma cat si munitia au un pret ceva mai redus . Iar problemele de finisare , se pare ca au disparut odata cu inceperea comercializarii armei pe o piata asa pretentioasa .Si sa ne aducem aminte , pe aceasta piata ,sau pe cea europeana ,s-au vandut si pistoale de autoaparare in calibru 6,35 mm . Demult, totusi .
        Cat despre cea mai buna arma , am o opinie personala : cea mai buna arma este cea care reuseste sa sperie mai tare .Astfel incat sa nu fie nevoie sa faci uz de ea .
        Si de ce nu , si arma care creeaza locuri de munca .

        • Ghita Bizonu'

          6,35 mm mai exusta si azi. De poseta sau saturnaday night (sau cum se zicea pe la noi in anii 30 ptr buzunaru de la vesta), Iar 32 ACP.. ma org este mai mic,, insa JM Borewning se pare ca purta un 32 nu un 38 cu el.. Poate tatal lor stia el catesceva

      • Anul acesta a fost un mic concurs la Cluj intre politisti, iar arma impusa a fost Carpati.
        Fiecare a venit cu arma de acasa (de la sectie).
        Castigarea primelor 3 locuri s-a facut destul de dificil deoarece erau mai mult de 10 politisti care au obtinut scor maxim lovind centrul tintei de la 25 de metri la fiecare foc (cam asta este distanta pentru care a fost proiectata arma). Nu stiu ce naiba mai putem zice de precizie….
        Eu zic sa trageti cu el inainte de a comenta, dar invatati sa trageti cu el inainte.

        Partile particulare ale armei sunt:
        – este usor – vei simti toate vibratiile mainii (de asta un pistol mai greu este uneori si mai precis);
        – linie de ochire mica – mai greu de ochit precis;
        – teava cu pereti subtiri – influenta asupra preciziei dupa primul cartus. Nu degeaba se cauta tevi match sau HBAR la pusti si la pistoale (exista si la pistoale).
        – este mic si poate fi ascuns oriunde. Totusi a fost gandit sa poata fi purtat in buzunare.

        Arma este apreciata de catre cunoscatori. Este totusi o clona dupa Walther PPK care era destinata autoapararii detectivilor din politia germana interbelica.
        Ca si specific al armei este faptul ca dupa primul glont, in caz de tragere oarecum rapida, trebuie compensata inaltimea de ochire cu vreo 8-10cm in sus iar tragerea ramane constanta. Totusi, grosimea tevii unui Carpati este la jumatate fata de cea a unei tevi pentru 9mm.

        Cand a aparut Colt M1911, au fost necesare sedinte de pregatire speciala deoarece lumea nu stia sa traga cu pistolul ala (Tales of a gun) la care in ziua de azi nimeni nu-i contesta nici precizia si nici puterea de foc. Apropos Colt M1911 are 1105 grame.

        Daca este sa vorbim de calibre mediocre, atunci ce naiba sa zicem de 22LR care este folosit atat de armata americana in pistolul HushPuppy sau de ShinBet-ul israelian?
        Eu totusi consider ca depinde de cat de precis pui glontul ala in tinta, pentru ca altfel va anunt ca exista si pistoale pentru munitie .50BMG.

  5. deci in concluzie rezervele de arme, in caz de bum bum , is cam pe duca daca nu le-or fi vandut pe toate.intrebarea e cu ce le inlocuiesc?

  6. Munitia ! Munitia Munitia !
    Asta face ca tubul sa fie prins de culata.
    Am patit-o si cu Glock si cu 1911 si cu SIG.\Am
    Daca munitia nu asigura culata puternica il prinzi in sina.
    Pentru un profesionist nu e problema tragi culata pe spate si gata.
    Am vazut si la legendarul Beretta FS95. Doamne ce blocaje cu munitie proasta……..

    Nici Carpati nu e un pistol asha de rau cum se zice dar munitia spune cuvantul.

    O seara buna,
    Cristian.

    • Nu stiam ca Sadu sa fi produs vreodata munitie cal.45.

    • Am si eu o intrebare,cu ce te ocupi? Dupa cite vad zici ca ai tras cu tot felul de pocnitori,dar,vad ca nu ai habar ca orice arma,indiferent de model sau provenienta trebuie curatata la fel ca si cea mai exotica arma,asta daca vrei sa-ti functioneze si inca ceva,daca tot esti specialist,de ce nu zici ce factori provoaca blocarea unei arme? Stii ca si curatatul armei te poate ajuta? Colt 1911 are pe teava doua nuturi de inzavorire si o bieleta,daca nu este demontat si curatat dupa fiecare tragere risti sa se blocheze.Pe urma uzura camerei de ardere,uzura matritei in care a fost facut tubul cartus,aliajul tubului cartus sau daca tot vrei sa vorbim de munitie si tipul de pulbere poate influenta functionarea unui pistol,sa nu mai vb. de arcul recuperator. Profesionist?

      • 🙂 Tu ai bacat in viatza ta ub glontz pe teava ?
        Imi e scarba de astia de voi care daca va pun un pistol in mana va tremura chilotii pe voi.
        Bine ca stii tu ca ajuta curatatul armei.

        • Cristian, mai „weekend warrior”, *****************, lasa bestelitu’ munitiei (asta e doar o parte a problemei), ca omu’ te-a lovit exact acolo unde meriti. Cum dracu poti fi atat de inconstient incat sa stai 4 ani cu pistolul curatat doar o singura data? Nu esti pe treaba ta? In general e recomandat (inclusiv in manualul cu instructiuni al pachetului) ca de fiecare data cand vii de la polygon (ba chiar si inainte) sa iti cureti arma, indiferent ce fel de „polymers and shit” are Walther P99 in componenta.

          Ia naiba de aici, direct de la Smith&Wesson http://www.smith-wesson.com/wcsstore/walther/upload/other/p99.pdf -vezi pagina 27 – si nu te mai lauda ca o tzatza-n targ..

          • De ce nu muriti frate o data ?
            Cum dracu respirati ?

            Asta-mi arata manualul pistolului.!!!

            Uite cum facem : Zi-mi cand poti , te duc la poligon , iti dau arma si te las pe acolo.
            Sunt sigur sigur ca o sa te impusti singur. Nu e problema nu e nici o pierdere. Numai destepti pe aici frate.

      • Cu ce ma ocup eu nu e treaba ta si nu face obiectul discutiei pe un forum.
        Oricum nu mai pot de ***** astia ca tine.

        • Nu trebuie sa jignesti pe cineva care iti pune o intrebare.Asta denota faptul ca nu prea ai idee despre ce vorbesti…De laudat se poate lauda oricine.Chiar daca a vazut toate armele de care pomeneste la muzeu,internet sau TV.Si daca iti este scarba inceraca cu lamaie…uneori ajuta.

      • Trecand peste limbajul lui cristian, are dreptate.

        Munitia influenteaza in mod de peste 90% functionarea armei.
        Daca incarcatura nu este constanta atunci apar variatii in tragerea cu arma.
        Partea proasta este ca sunt foarte putine armele care au autoreglare (pistoalele mitraliere) si asta este motivul pentru care in SUA piata de piese de schimb este enorma.
        Se rezolva simplu prin schimbarea arcului recuperator dar nu este placut sa faci asta la fiecare cutie diferita de munitie.
        Alt motiv este modul de tinere al pistolului. Daca il tii „moale” in timpul tragerii, atunci se amortizeaza suplimentar reculul si nu apuca inchizatorul sa faca cursa completa.

        Solutia constructiva este intr-adevar marirea ferestrei pentru ejectarea tuburilor si introducerea arcurilor recuperatoare duble. Dar nu au sa elimine complet problema.

        In Romania am avut tot felul de idioti la fabricile de munitii care erau preocupati mai mult de politica decat de calitatea productiei. In plus s-a importat foarte multa munitie pentru politie si apareau diferente de lot. Idiotii n-au excelat ca si politicieni ci doar au vrut sa puna mana pe niste bani (mirare mare!).

        • Foarte buna explicatia Lucian.
          Stiu ca vorbesc urat , da nu mai pot cu ********* astea care clar nu au pus mana in viata lor pe un pistol.
          Munitia este principala cauza pentru blocarea armei. Mecanic arma ramane la fel , variabila este munitia.

          In fine , dicutie lunga si nu o poti purta pe aici.
          Cum vede unu ca scrii ceva si ca te pricepi un pic, o sa-ti punamanualul in brate ca stie el 🙂

          Asta e motivul pentru care tara asta o duce asa de bine. Sunt numai doctori peste tot facuti la FF.

    • Da . Sunt profesionisti care spun ca o arma valoreaza cat valoreaza si munitia ei . Si mana tragatorului .
      Deci chiar daca are carcasa din polimeri , rezultatul va fi acelasi .Dar cum carcasa din polimeri e la moda , musai sa ne aliniem . Chiar daca aceasta dubleaza pretul armei .SI la bugetul nostru asta lipseste .In plus, nu sunt foarte convins ca se poate realiza in tara . Daca cineva ne va vinde materiile prime si tehnologia , cand ne poate vinde produsul finit, la un pret care sa ne lase cu gura cascata. Nu ar fi prima data cand am inchis fabrica doar ca sa putem importa.Iar daca arma nu va fi realizata integral in tara , slaba nadejde de dotare corespunzatoare .La pace . La razboi, imposibil .
      Iar cu somajul in crestere …
      Sa vedem totusi pana la sfarsit odiseea armei de asalt inainte de a ne mai gandi la altceva .
      Ma rog, poate sa ma insel , si nici otel sau tabla de otel aliat sa nu mai fabricam astazi pentru carcase sau cutia mecanismelor la pusca de asalt .
      Si inca ceva : rusii nu au inlocuit carcasa din tabla ambutisata considerand ca va deveni fragila in gerul lor napraznic , cel putin asa suna explicatia de pe site-urile lor .Vor fi stiind ei ceva . Nu de alta , doar si tancurile lui Hitler , care au cotropit Europa , au refuzat sa functioneze pe gerul aspru din fata Moscovei .

      Despre munitiile din stoc , numai ce am spus ca americanii sunt multumiti. Fara rateuri, dar corozive, asa ca arma trebuie curatata dupa tragere . Ca orice arma dealtfel .Sunt multumiti si de ” Romy G ” , armele semiautomate din dotarea garzilor patriotice .Se exporta si din acestea alaturi de clasicul model 63, convertit semiauto.Nou sau SH. Se exporta ( dupa cum a reiesit dintr-o stire de presa despre o firma de la noi care a avut oarece probleme cu autorizatiile ) si PSL-uri folosite ,si alte arme , care se taie in bucati si se exporta pe componente , fiind asamblate in US pe baza unei cutii a mecanismelor produsa acolo, asa cum prevede legea pe la ei .
      M-ar fi bucurat mai mult un export mai mare de produse noi de la Cugir in locul lor, dar totusi sa asteptam ceva de la noile contracte ..
      M-ar fi bucurat de asemenea ca si pistoalele -mitraliera Orita sa fie demilitarizate si vandute colectionarilor, daca tot nu mai era nevoie de ele si cum se procedeaza in toata lumea , in loc sa fie propuse la distrugere, dupa cum suna link-ul dintr-un post anterior . Dar vad ca MApN are un talent deosebit la distrugerea propriei istorii .Vizitati parcul exterior al Muzeului Militar National .

      Iar despre Carpati mod.74 cal. 7,65×17 mm , numai de bine. Si-a indeplinit cu brio rolul pe care trebuia sa-l indeplineasca la data aparitiei lui : sa-i tina la respect pe cei ce nu aveau pistol .Adica noi, amarastenii .

      • Carcasa de polimeri nu este o moda este o evolutie.Daca in urma cu 50 de ani lemnul si otelul erau singurele materiale cunoscute si folosite asta nu inseamna ca asa trebuie sa ramana.Comparativ…cum este sa cari un pistol care impreuna cu munitia cantareste 1,5 kg spre deosebire de unul care cantareste cu 500g mai putin?Diferenta de greutate inseamna muitie in plus pe care o poti transporta.Spre exemplu.

        • Ia de mana pe adrian.
          pe mata poti sa faci scarba.
          Daca as da de tine si-mi zici asha in fara iti ********** cu tocu de polimeri.
          Sa vedem cu te descirci atunci sa mai jignesti ca un ******* de 3 lei.

          • Exact cum am presupus…esti doar un om slab si needucat care devine agresiv atunci cand nu mai are argumente.In primul rand invata sa scrii corect romaneste inainte de a spune ceva iar in al doilea rand spune ceva cand ai de spus…Aberezi.Tehnic vorbind.

            • Esti doar foarte **** omule.
              Nu e vina ta, iti dorect tot binele din lume.
              Eu sincer nu stiu de unde scoateti atata aroganta, auto suficienta si prostie.

              Nu stiu cum rezistati cu reusiti sa nu va calce masina pe trecere sau poate sa faceti **************

              Este o enigma recunosc.

              • In afara de a injura si de a te lauda cu lucruri pe care nu le cunosti si cu atat mai putin stapanesti mai esti in stare?

                • Ai atitudine de militian.Sau de lucrator prin cine stie ce serviciu „secret” de care este plina Romania.Cu maxima functie de plutonier sau ceva asemanator.Limbajul si gandirea te tradeaza.Crezand ca daca mergi odata pe luna in poligon,tragi cu arma,auzi ceva discutii pe care oricum nu le prea intelegi deoarece inteligenta nu te prea ajuta,completazi cu ce vezi la TV sau pe intrernet devii brusc specialist si cunoscator.Gresesti…Mentiune.Daca anumiti termeni sau cuvinte folosite de mine nu le intelegi poti folosi DEX-ul.Se gaseste la librarie.Ti-ar fi mai de ajutor decat sa vorbesti despre lucuri pe care nu le intelegi recte arme.Succes.

                  • Uite cum facem.
                    Sper sa ajungi intr-o zi sa ma cunosti sa vezi ca te inseli amarnic.
                    Dar atunci nu numai ca o sa injur da o sa te si scuip intre ochi.

                    • Nu faci parte din grupul de oameni cu care interactionez.Nici printr-un accident nefericit n-o sa ajungi unde sunt eu sau sa faci ceea ce fac eu.Ai comportament de tigan”te scuip” si dai dovada de incultura si prostie crasa.Dupa cum ti-am mai spus foloseste DEX-ul.S-ar putea sa te ajute sa faci un pas in plus de la stadiul de oligrofen la cel individ semicivilzat.Din nou,succes militian semianalfabet si infatuat.

              • Da de ce cenzurati Domnule G?Ce suntem noi fatuci de liceu? Lasati omu’ sa-si verse nadufu!.Oricum e amuzant , cel putin pentru mine la cum se incing uneori spiritele pe aici.Si totul de la niste prastii pe care unii le vor de metal si altii de ABS. Ba baieti! Ba baieti, tara arde si voi va injurati, ai dati-o naibii de treaba!
                N-am zis ”dracu” ca poa’ ma cenzurezi si pe mine!

        • @ Pavel
          Asa este .O evolutie pentru cei care si-o pot permite .Dar noi ne-o permitem oare ?
          Cu pretul unui pistol cu carcasa din polimeri poti cumpara 2 – 3 pistoale cu carcasa de otel produse la Cugir . Care vor insemna locuri de munca aici , o sansa pentru tineri, spre a se califica intr-o meserie de viitor . .Altfel vor pleca cat vor vedea cu ochii . Atunci ce rost mai are un pistol ultramodern, daca nu ai pe cine apara cu el ? Asa mai bine punem anuntul ” De Vanzare ” pe ce a mai ramas .De fapt, poate ca e pus deja . Analistul Ilie serbanescu a calculat sec : peste 20 de ani nu vor mai fi romani: batranii vor muri, copiii se vor naste in alte tari .Nu stiu daca se poate determina prin calcule daca va mai exista Romania atunci .

          • Esti sigur?Un S&W SD 9 costa 379 USD.Presupunanad ca Romania ar cumpara pentru dotarea politiei sa spunem,cum a acumparat Belgia,40 mii de pistoale le-ar primi la 270 USD.Ma indoiesc ca va fabrica Cugirul un pistol caliate/pret apropiat vreodata.Trecand mai departe,fabricam cel mai performant laser din lume si nu suntem in stare sa fabricam un polimer?Sa fim seriosi.

            • nicusor are dreptate.
              Injectia de masa plastica este destul de pretentioasa.
              Cel mai tare plastic folosit in mod curent este ABS cu insertie de fibra de sticla (manerele alea rosii de AKM si de la baionete) la care dupa circa 25000 de cicluri de functionare matritele se schimba (baga aici un pret intre 10000 si 25000 de euro de matrita). La carcasele de polimeri mai exista si piese de metal peste care se face injectia (over-molding) ceea ce are sanse sa dubleze pretul matritelor.
              In plus trebuie sa faci rost de materialul plastic (granule sau paiete) care pentru nivelul asta de calitate iti reduce alegerea la vreo 2-3 firme din lume, cea mai celebra fiind Bayern (mda, face si plastice si nu doar aspirina si te mai face si dependent de ei).
              In afara de asta mai ai nevoie de o masina de injectie din clasa 200+ tone si preferabil electrica (mai precisa si mai usor de controlat) si nu hidraulica (desi merge si asta) care costa la vreo 300000 de euro.
              In afara de asta mai ai nevoie de un uscator industrial pentru materialul plastic si sistemul de alimentare. 50000 pana la 100000 de euro (depinde de model).
              In plus mai ai nevoie de vreo 2 oameni (ingineri) si de vreo 6 muncitori,

              Acum compara toate costurile astea cu o carcasa de metal pe care o faci deja cu sculele pe care le ai in casa.

              Daca politicul vroia sa aibe arme moderne in armata, costurile de mai sus erau probabil echivalentul unei saptamani de diurne pentru pierzatorii de vreme pe nume parlamentari. Pentru o fabrica care nu primeste nici macar comenzi de la armata este cam mult.

              • @Nicusor.Costurile pe care le-ai enumerat nu fac decat sa intareasca afirmatia mea ca la mijloc este vorba de vointa nu te putinta.

              • @Nicusor.Costurile enumerate de tine nu fac decat sa intareasca afirmatia mea.Totul tine de vointa de a avea nu de putinta si posibilitatea de a avea.Odata cu accesul austriecilor in tot felul de ramuri economice din Romania se putea negocia si cumpararea pentru licenta Glock sau Steyr.Daca inginerii romani sunt incapabili sa creeze.Este o discutie lunga si fara rost…

              • o mica corectie la o matrita poti avea mai multe cuiburi deci poti reduce pretul

                • se poate, dar nu uita ca matrita este deja una foarte complexa cu o piesa cu multe cavitati si multe insertii de metal. Probabil maxim 2 cavitati. Dimensiunile sunt destul de mari la piesa.
                  Tot o problema de costuri este pana la urma.
                  Linia tehnologica ar costa pana intr-un milion de euro.
                  Dar in conditiile in care guvernele au luat banii facuti profit de aceste companii si nici nu le-au dat comenzi, atunci nu prea mai ai de unde.

            • Bine.
              Eu iti promit, ca pentru idioteniile si jignirile cu care te-ai adresat , daca dai ochii cumine asha iti fac.

      • De acord cu tine Nicusor.
        100%.

  7. Va rog mult sa nu degeneram discutia .Eu citesc acest site din pasiune .Cand am scris articole, am facut-o tot din pasiune .Cand comentez, o fac pentru ca am o opinie contrara la ceea ce a scris cineva , si este posibil ca acel cineva sa fi scris tot din pasiune .
    Unicul lucru care ma inversuneaza este neadevarul , caci neadevaruri m-au facut sa trag linie vietii mele din Romania si sa o reincep altundeva in lume . La rand cu alte 2 milioane de romani .

  8. Cristian,ca maistru armurier am vazut multe la viata mea,am tras mai multe gloante decit vei trage tu vreodata si cred ca in peste 20 de ani de meserie stiu mai multe decit tine despre ce inseamna o arma si cum se foloseste,lasind la oparte discutiile referitoare la arme,nu stiu cine a fost cel care a permis unui tip coleric sa puna mina pe o arma,eu unu nu ti-as permite,din doua motive,unu,te aprinzi usor si doi,de o arma trebuie sa ai grija ca de o iubita,asta daca vrei sa te poti folosi de ea in orice moment,daca vrei doar o arma pe post de sperietoare,cumpara un pistol de jucarie.

  9. Lasind la oparte discutiile in contradictoriu,carcasa de polimeri sau metal,Beretta M9 din dotarea US Army are carcasa de aliaj usor,daca nici astia nu se pricep,nu stiu cine se mai pricepe,de ce US Army nu foloseste polimerul? Nu contest faptul ca in viitor polimerii nu vor fi folositi pe scara larga in industria de armament,dar la ora actuala nu prea fac fata la conditiile de front,altfel nu-mi explic moivul pentru care cea mai bogata armata de pe glob foloseste aliaje usoare in locul mult laudatilor polimeri. Jandarmeria Romana are vreo 100 de Steyr AUG cu carcasa de polimeri,sunt frumoase,au precizie dar cind ajungi sa golesti doua incarcatoare in 2 minute, miros a plastic topit,daca mai tragi 1-2 incarcatoare risti sa topesti arma,in acelasi timp batrinul AKM chiar daca se incalzeste teava te poti folosi de el fara riscuri.

    • Foloseste.
      Beretta 92F era cunoscuta sub indicativul M9 in armata americana.
      Se mai foloseste: Glock19 si HK45,si sunt din polimer. Nu cred ca este exclus polimerul din utilizare.

      Armata SUA vrea sa se reintoarca la calibrul 45 (11,43mm). Chiar nu le place 9mm.

      Steyr AUG A3 (banuiesc) este folosit cam de mute tari, inclusiv in zone extrem de calde (Australia) si cam am dubii cu privire la topire.
      ABS se topeste la 230ºC iar aia folosesc poliamida 66 (268ºC) cu insertie de fibra de sticla (mai ridica punctul de topire cu vreo 30ºC).
      Am niste dubii referitor la topirea la tragere normala pentru ca si pe familia AK se foloseste un material similar si nimeni nu s-a plans inca.
      Gasim in schimb niste tembeli pe youtube care reusesc sa aprinda ulucul de lemn al unui AKM tragand pe foc automat vreo 400 de cartuse :). Totul este sa vrei.

      La Steyr Aug se comenteaza in schimb de precizie. As zice ca este la fel de discutabil ca si inacuratetea AK-ului.

  10. Ghita Bizonu'

    Scuzele mele domnilor

    Dar totusi un pistol militar nu ar fi un pistol de front ?! Asa ca nu prea inteleg discutia cu greutatea… si polimeru. Ca ma gandesc ca uneori mai si lovesti cu el .. macat ca nu ai ciocan. In plus in caz de munitie mai puternica parca o arma mai grea are unele avantaje..
    Ma rog daca este vorba de ceva de bagat in poseta, sa tii in buzunar exsita si arme mai usoare , mai scurte

    Si mi se pare ca de calitatea produselor IMI nu s-au plans decat cei care au fost tinte ,,,

    • corect!
      HKUSP dotat complet trece de 2kg dar SUA nu renunta la el.

      • Un singur exemplar HK USPcantareste,fara incarcator, 1180 g si acela este USP Match.In rest majoritatea intre 750/850 g.Ma indoiesc ca armata SUA foloseste acest tip de pistol.Daca vrem sa gasim argumente pro si contra vom gasi intotdeauna.

        • Ghita Bizonu'

          Insa comandourile USA raman amorezate de oficial retrasul centenar md 1911 si il prefera (sa ii uram „la multi morti inainte”?!? Oricum un astfel de obiect sa reziste un secol – ASTA DA performanta!!)Peste 1 kil ..
          Si ma rog o idee creata (idioata) : ca pistol de front s-ar fi putut reproiecta c96 in varianta Schnelfeuer. Cam mare, cam greu da cam automat! Si cu „vechea” si demodata munitie 7,62 avand performate de PDW ….in variaanata munitie perforanta putand face rau la veste de protectie Ma rog arma de front, de lupta nu buzunar , protectie personala, caralii sau poseta – ca exista optiuni f interesante INSA nu sunt ptr front!!

          si Pavel ce zici de asta M45A1 CQBP ? Peste 1 kg. Ma rog poate aia US Marines nu au auzit de polimeri si progres.. unsa is sigur ca se pricep la ucis si le ce le trebuie sa ucida

          Scuati stimati domni da daca US marines nu are pofta de polimeri cred ca stiu ei ceva …

          • Vorbeam de greutatea unui pistol HK.Cat depre calibre este o alta discutie.Am tras cu FN Five-seveN® MK2 cal.5.7x28mm si am fost incantat.Iar comandourile americane folosesc o diversitate de arme.Insa ma indoiesc de utilitatea unui C1911 intr-o actiuni in care trebuie folosit amortizor…sa spunem.

            • Ghita Bizonu'

              Scuze ziceam de pistol folosit de tipi care lupta pe linia frontului .. nu de arme ptr asasinate discrete. Si totusi batranu 1911 a fost folosit si cu amortizor INSA de la o oaresce distanta la dracu cu armortizoru ca auzi culata!!! Zdrang!! Si la o adica un miliitar stie si diferenta intre o simpla zdrangeneala si atunci cand se baga glontu pe teava .(asa ca daca ai oczia cel mai bun ramane cutitu) Iar batranu centenar poa fi extrem de eficient ca cireasa lui cade greu la stomac .
              Si un pistol de front mai trebe sa fie si accesibil ca pret … ca il au ofiterii, mitraliorii, echipajele blindatelor adica destui…

  11. In ultimul numar al Observatorului Militar a fost publicat un reportaj sub semnatura cpt. Bogdan Oproiu despre Uzina Mecanica Cugir , in forma sa actuala ” bicomponent ” . Vad ca redactia Tehnomil – sau editorul- a fost mai agera si a si scris un articol despre acest subiect, pe care probabil il veti citi saptamana viitoare pe Ro.Military .
    Totusi , am cateva nelamuriri :
    Se afirma ca productia se realizeaza pe 800-900 de masini unelte : ori din ce am vazut in alte parti, e nevoie de mult mai putin .Consultati site-urile pasionatilor din Statele Unite , intrucat nu pot fi profet in tara mea.Probabil se refera la totalitatea masinilor unelte din fabrica , intr-o exprimare de natura sa creeze confuzii .
    Se afirma ca productia era adaptata nevoilor razboiului intregului popor, pe utilaje invechite , un operator putand fi instruit in scurt timp sa lucreze pe un utilaj . Dupa ce am lucrat cu otelul mai mult de jumatate din viata , va spun ca un strungar, frezor BUN , capabil sa lucreze in serie rapida la precizia necesara unei arme sunt necesari 2-4 ani de practica, dupa abilitatile respectivului .Plus o baza teroretica cel putin de nivelul unei scoli profesionale .
    Totusi , unde sunt masinile CNC care altadata erau mandria fabricii ?
    http://freepdfdb.com/pdf/alexander-i-jittu-peng-chesterfield-mi-48047-tel586-23611870.html
    Se afirma ca pistolul TT de Cugir a cazut victima ineficientei utilajelor actuale .Am cautat pe site-urile americane, dar nu am gasit decat pistoale produse demult, exportate din stocul armatei .Ma rog, poate sa nu fi cautat eu bine .Mai cautati si voi .
    Se afirma, si asta e imbucurator , ca exista o oferta de vanzare spre Suedia a munitiei cu tub-cartus din otel lacuit cal. 5,56 , iarasi conform site-urilor americane firma cugireana vand o buna experienta in domeniu .
    Se afirma, si asta e cel mai important, ca se spera ca arma de asalt de 5,56 mm sa fie omologata ,si sa intre in dotare .Asta e cam trist , caci nici pana acum nu e clar viitorul armei .Oricum, vor trebui facute investitii mari in dotarea cu echipamente de injectie a maselor plastice, si iar nu sunt bani .
    Autorul articolului are insa si el o nedumerire : de ce au fost schimbati trei directori in ultimul an. Noi insa avem o banuiala .

    • @nicusor

      „de ce au fost schimbati trei directori in ultimul an. Noi insa avem o banuiala”

      Sa ne **** bine, deaia, sa falimenteze tot cum o fac fara oprire in toate domeniile.

  12. Desi sunt ani de la discutii hai sa-mi zic si eu părerea! Omu’ a zis ca in 4 ani a curatat o singura data pistolul. Păi daca tragi 30cartuse pe luna insemnă aprox 400 pe an iar la 2 ani 800cartuse. Sunt clipuri pe youtube unde trag cu glock 1000 cartuse in juma’ de oră si nu s-a blocat nimic! Eu cu carpatiul trag aprox 150 cartuse la o tragere si nu am avut niciun incident (cam 3 trageri pe an de vreo 7ani) Am tras in schimb cu glock 19 si 26 si am reusit sa le blochez pe fiecare din cauza prizei slabe (limp wrist ) iar tubul a ramas prins in manson. Armele cu corp din polimer sunt mai predispuse la limp wrist dar polimerul este viitorul. Si armata sua a trecut la sig p320 cu corp din polimer. Cineva se refera la.32 acp ca fiind o munitie mediocra. Cand te referi la asta compari diversi producatori de .32acp nu eficienta acesteia in comparatie cu .380 9mm .40 sau .45! Eu inca am.o dilema cu ce 9mm sa-mi cumpar ca arma personala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *