AEGIS made by Russia si made in China

Desi Rusia are deja sistemul S-300 ambarcat pe unele nave de lupta, cum ar fi Kirov, industria militara rusa se pregateste, probabil a si inceput deja, sa dezvolte un sistem anti-racheta navalizat, similar ca destinatie AEGIS-ului american.

Astfel Anatoly Shlemov, seful United Shipbuilding Corporation, a declarat ca industria militara si-a asumat deja acest proiect anti-balistic care va fi integrat de catre PVO Almaz-Antei. Nu s-au facut inca declaratii despre clasa de nave purtatoare a viitorului sistem anti-balistic.

 

Si daca Rusia are astfel de preocupari anti-balistice, nici China nu sta pe loc. Astfel pe 4 septembrie au aparut primele poze cu doua distrugatoare chineze noi, clasa 052D, aflate in constructie. Prima astfel de nava 052D a fost deja lansata si pare destul de similara cu distrugatoarele americane clasa Burke.

In ultimii zece ani au mai fost lansate inca patru nave din clasa 052: 2x o52B si 2x o52C, la care se vor adauga acum noile distrugatoare 052D. In aparenta acestea ar avea un deplasament de 7000 de tone, dispun de 64 tuburi de lansare verticale (VLS), similare celor de pe navele americane.

Navele mai dispun si de un tun automat de 130mm, sase tuburi lans-torpila si doua sisteme CIWS de 30mm, cu rol de protectie apropiata.

Lansate in 2004 distrugatoarele 052B, clasa Guangzhousunt, ceva mai  modeste, dispunand de 48 de rachete antiaeriane HQ-16 cu raza de 30km si de 16 rachete anti-nava C-802, raza 120 km., plus un tun automat de 100mm si are un deplasament de 5900 de tone, insa distrugatorul nu este specializat, ci este o nava multirol, destinata atat luptei AA, cat si luptei AS sau cu nave inamice.

052B, Guangzhousunt class

Clasa Lanzhou, 052C, 6500 tone, este o evolutie, atat cantitativa, cat si calitativa a clasei precedente, 052B. Mai mare si mai bine dotat, Lanzhou class dispune de urmatoarele: 48 HQ-16, rachete anti-nava C-602 in celule de cate patru rachete (opt rachete in total), un tun de 100mm si doua sisteme CIWS de 30mm, plus un elicopter. Diferenta marcanta, fata de clasa precedenta, consta in faptul ca 052C, lansat in 2005 este mult mai specializat in lupta aeriana.

Astfel nava dispune de un radar PESA, sisteme de razboi electronic si una peste alta este diferita de seria”B”, prin faptul ca nu mai este o nava “general purpose”, ci dimpotriva este una specializata pe protectia aeriana, mult mai apropiata de distrugatoarele americane de tip AEGIS.

052C, Lanzhou class

Uimitoare este insa viteza de evolutie a flotei chineze, care in zece ani, si trei categorii de nave, a reusit sa treaca de la seria “B”, o nava de lupta generalista, la seria “D” , o nava sopecializata pe lupta aeriana, moderna si foarte bine dotata. Ori zece ani, pentru asimilarea si operationalizarea unei astfel de tehnologii, este, trebuie sa recunoastem, un timp extrem de scurt, pe scara evolutiei tehnicii de lupta.

Probabil ca noile distrugatoare din clasa 052D nu sunt la fel de performate precum americanele din clasa Arleigh Burke, sau nu sunt deocamdata, pentru ca la viteza de dezvoltare si de asimilare in productie a noilor nave si tehnologii, ne putem astepta ca dupa inca zece ani, lucrurile sa fie spectaculos de diferite.

o52D class

Surse: Ria Novosti & strategypage

 

 GeorgeGMT

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *