Airshow China 2016

Aflat la cea de a 11 a editie, China Airshow  a devenit unul din evenimentele importante in lumea aviatiei mondiale, avand 700 expozanti din 42 tari.

Toata atentia mass media s-a indreptat catre J 20, avionul de generatia a 5 a chinezesc. Spre marea dezamagire a curiosilor, evolutia in zbor a fost modesta, de circa un minut. Au aparut doua avioane, unul a degajat si celalalt a facut niste manevre acrobatice normale.

A lipsit show-ul asteptat: zbor in viteza limita, unghiuri mari de atac, fumigene, cam ce isi doreste publicul intr-un show. Cum la astfel de evenimente se intalnesc cam aceeasi oameni din lumea mica a show-urilor de acest gen, totdeauna apar si zvonurile, soptite intre prieteni.

Astfel „s-a auzit ” ca motorul WS 15 este in faza de testare in zbor pe un IL 76 LL fiind de fapt o varianta modificata a lui Salut AL-31FM2, cel care a pierdut contractul pentru PAK FA  T 50 in favoarea lui AL 41F1. Oficial nu exista nici un fel de contract pentru acest motor, totul fiind secret.

Probabil chinezii au finantat puternic dezvoltarea motorului, continuand legatura cu cei de la Salut inceputa pentru J 10 . Ce se stie pana acum este ca s-au fabricat 10 aparate care probabil vor intra in exploatare curand.

Nu se stie ce performante are fata de F 22, dar este oricum un avion modern si un pas mare facut de chinezi. Desigur a fost un semn de intrebare lipsa lui J 31, desi anuntata in show,  dand nastere la multe speculatii.

first-prototype-j-20

J 20

Pe langa vedeta J 20 , chinezii au prezentat si alte avioane:

 AG – 600

Este cel mai mare hidroavion in prezent. fiind de marimea unui B 737. Are o autonomie de 12 ore, fiind destinat operatiunilor de salvare, supraveghere si stingerea incendiilor.

y-20

Y 20

Este un avion de transport militar cu o incarcatura utila de 66 tone care foloseste multe repere din materiale compozite. Pentru proiectare s-au utilizat imprimante 3D si softul de proiectare MBD (model based definition), fiind al treilea avion dupa B787 si A 380 ce il foloseste.

Deja parca e altceva decat copy paste (de C 17 in acest caz). Probabil in viitor va exista si varianta cisterna.

Se estimeaza constructia minim 400 buc pentru China.

z10k

Z 1oK, noua varianta „camuflata” a elicopterului Z10

ch-5

La sfarsit o drona, despre care vom discuta mai pe larg intr-un articol dedicat – CH 5

In concluzie chinezii au aratat cate ceva.

 

16 comentarii:

  1. astia is la alt nivel fata de indieni si in ritmul asta nici rusii nu se simt bine.

    • Dupa clopotul lui Gauss 1% din populatie poate fi de geniu. La chinezi inseamna ca au 12 mil de locuitori super inteligenti. Daca astora le dai 2 castroane de orez, nu doar unul, ai ceva rezultate in cativa ani.
      Pe acelasi principiu noi ar trebui sa avem fo’ suta de mii de inteligenti, dar am ramas dor cu doi: Ponta si Dragnea.

      • ha ….ha….ha….

      • Noi avem problema cu deficitul de iod la gravide, cu impact asupra formarii creierului. Nu destul cat sa duc la cretinism alpin, dar destul cat sa reduca cu niste puncte IQ-ul potential.

        Priviti niste materiale legate de problema noastra cu deficitul de iod si efectele cognitive asupra romanilor http://www.unicef.org/romania/Strat_IOD_eng.pdf

        „iodine deficiency is widely spread in Romania, much beyond the border of areas considered as endemic, practically the entire population of the country is at risk;
        approximately 20% of the children are iodine deficient, with a higher prevalence of iodine deficiency disorders in the rural areas;
        over 35% of the population exhibit visible signs of thyroid condition (goiter).
        Low iodine intake in pregnant women in Romania means that every generation of newborns suffer to some extent from brain damage caused by iodine deficiency, which reduces their future learning ability and productivity, thus affecting the future socio-economic development of the country. ”

        Asa cum a fost subliniat in cartea IQ and the Wealth of Nations, IQ-ul mediu si median al unei tari dicteaza, de multe ori, functionalitatea institutiilor, gradul de dezvoltare economica relativ la alte tari, gradul de criminalitate, angajarea politica a cetatenilor etc. Aceeasi carte, cand am citit-o, a remarcat asupra Romaniei ca tara care nu are (sau nu are publicate) studii pe esantioane adecvate asupra IQ-ului copiilor si adultilor, precum si discrepante dintre mediu rural si cel urban, sau dintre romani+unguri+rromi. In cartea respectiva, Polonia era inclusa in calcule cu studii pe esantioane de cate 2000 de polonezi, Romania era cu un studiu pe 40 de copii.

        Am gasit si un reportaj din 2011 al Pro Tv care spunea ca, si in 2011, 50% dintre femeile gravide avea carente de iod http://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/tot-mai-multi-romani-au-carenta-de-iod-adolescentii-si-gravidele-cel-mai-grav-afectati.html

        Desigur, pana nu am citit eu insumi despre efectele cognitive, nu stiam de ele. Credeam ca lipsa iodului duce la alte probleme de sanatate, nu ca te lasa retard (asa a fost descoperita boala, prin cretinismul alpin din zona sarace in iod din Elvetia). Halal media.

        Asta e si tragedia problemei, ca punctul critic e in faza gestatiei si copilaria timpurie pentru prevenirea efectelor cognitive ale lipsurilor. Si noi daca avem probleme (nu mi-am facut niciodata o analiza de urina sa vad), suntem prea batrani sa rezolvam orice problema cognitiva produsa. Practic, efectul unei generatii afectate de carente de iod dureaza de pe bancile scolii pana la pensie. Daca maine am rezolva toate probleme, atunci ar dura 60 de ani pana s-ar estompa efectul persoanelor care au fost afectate ieri de conditia care le scade potentialul. Eu am fost socat cand am vazut statistica si am intuit marimea problemei. Desigur, nu avem studii care sa ne calculeze exact costul societal in termeni economic, politici, de criminalitate sau efect asupra nivelului de trai.

        In Vest, exista multe explicatii pentru boomul postbelic al economiei – planul Marshall, cererea reprimata in piata, intrarea femeilor in forta de munca (prin angrenarea in sistemul razboiului total), intrarea rapida in productie a unui catalog intreg de inventii care nu devenise disponibil inca pt consumatorul de rand etc. Si toti acesti factori sunt explicatii. Dar forta de munca postbelica s-a mai corelat cu ceva – trecerea a peste 30 de ani de la marile eforturi din anii 1920 de corectare in Vest a deficientelor de micronutrienti din populatie (iod, fier, vitamine etc). Americanii au inceput sa puna fier in faina, englezii iod in furajele animalelor care dau lapte etc etc. Aceea era epoca interesului eugenic, mai tarziu discreditat de asocierea nazista. Practic, muncitorii din 1950 si 1960 au fost prima generatie (neimolata in razboi) care si-a putut accesa tot potentialul intelectual natural, indiferent de clasa (iar reconstructia Germaniei, care a avut si perioade de foamete, a pus un accent deosebit pe alocarea resurselor pentru prevenirea acestor efecte).

        Persistenta problemelor nutritionale este un motiv pentru care Africa nu a reusit sa iasa din subdezvoltare (si nici India, unde 50% dintre copii sunt malnutriti).

        http://www.vdare.com/articles/iq-the-truth-can-set-us-and-africa-free

        Now, in a stunning vindication for IQ realists, the Associated Press has reported (March 25):
        The brainpower of entire nations has diminished because of a shortage of the right vitamins, and slipping nutrients into people`s food seems to be the only solution, a new U.N. survey says.”
        This survey, co-produced by UNICEF and the Micronutrient Initiative, begins:
        “Few outside specialist circles are aware of the scale and severity of vitamin and mineral deficiency, or of what it means for individuals and for nations. It means the impairment of hundreds of millions of growing minds and the lowering of national IQs… And it means the large-scale loss of national energies, intellects, productivity, and growth.”

        http://nextbigfuture.com/2014/03/the-status-of-battle-against-childhood.html
        http://nextbigfuture.com/2014/03/biggest-intelligence-boost-for-most.html

        • Jorj:
          „approximately 20% of the children are iodine deficient, with a higher prevalence of iodine deficiency disorders in the rural areas;
          over 35% of the population exhibit visible signs of thyroid condition (goiter).”
          Treaba asta cu 35% din populatie care sa aiba semne vizibile de gusa este o prostie. Statistica se face pe esantioane mari, altminteri nu este relevanta.
          Iodul este doar o mica parte a problemei. Proasta alimentatie in general, la nivelul intregii populatii, fumatul, alcoolismul, insuficienta sau lipsa totala de supraveghere a unei sarcini in foarte multe cazuri…toate acestea sunt ingrediente ale rebutului unei viitoare fiinte umane. Iau toate femeile vitamine si minerale? Nu. Cate dintre ele iau vitamine si minerale de calitate si nu „apa de ploaie” (expresia apartine sotiei mele)? Prea putine. Cate dintre ele sunt supravegheate de medicul specialist? Cate dintre ele isi fac analizele antenatale si din timpul sarcinii? Cati nounascuti primesc lapte de calitate (nu cel administrat de la primarie) + vitamine si minerale de calitate? Cati primesc colecalciferol pentru prevenirea rahitismului? Cati romani ajunsi la maturitate au fruntea lata si bombata si/sau sternul atrofiat? Credeti ca s-au facut studii pentru asa ceva? Da, teoretic, medicul de familie noteaza in fisa pacientului aceste observatii, dar o baza nationala in acest sens nu s-a facut, iar cu atat mai mult nu exista un studiu larg pe baza caruia putem trage oarece concluzii.
          Nu in ultimul rand, oamenii dau dovada de cea mai mare iresponsabilitate in momentele in care ar trebui sa dea dovada de cea mai mare responsabilitate: atunci cand procreeaza.

    • Nu se simt bine nici rusii nici americanii nici japonezii..si in ultima instanta nici UE ( aceasta din urma din punct de vedere comercial pt ca militar nu conteaza) in fata unei Chine din ce in ce mai competitiva in toate domeniile ( chiar si cu mult anuntata criza care ar urma sa loveasca China si implicit pe toti cei care colaboreaza cu ea economic).

  2. Am cautat un link mai vechi in care era facuta o similitudine pentru aproape 30 de aparate de zbor si copiile lor chinezesti, dar a fost sters de pe net. In mod clar chinezii au inceput sa utilizeze toate informatiile sustrase de la altii si sa isi puna si capul la contributie. La ce resursa umana/financiara/tehnica au, este doar o chestiune de 10 – 15 ani sa recupereze ecartul ce ii desparte de industria aeronautica rusa si apoi fata de cea americana. Sunt curios ce sanse va avea noua politica americana care va merge in sensul in care sa franeze cat mai mult aceasta ascensiune agresiva a Chinei in domeniul economic si militar. Iar aici vor fi ajutati de catre rusi, asta dupa ce li se va da mana libera in europa de est.

    • Anul viitor, pe vremea asta, in functie de temele politice din tara si modul de guvernare, de reactia SUA la diverse derapaje, vom sti daca am fost pusi sau nu pe taraba negocierilor dintre SUA cu Trump la conducere, Rusia cu Putin…su UE anemizata probabil de Turcia cu valurile ei de refugiati.

      • sa nu uitam ca si hitler cu stalin au fost prieteni la inceput si siau inpartit polonia intre ei
        dar nu lea fost de ajuns si au vrut tot nu doar jumatate din polonia dupa care sau luat la tranta
        asa si trump cu putin isi vor inparti europa intre ei dupa care orgoliile vor cere mai mult

  3. La Y20 au dat cu copy/paste din 2 parti. Botul pare a fi de la An-70, iar restul de la Il-76

  4. Despre elicopterul de atac sunt date certe sau numai speculatii? Ar merita un articol 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *