Altii pot, noi scoatem PDF-uri…

Ok, n-avem bani, suntem saraci, cumparam rar si atunci mai mult la ordin, dar sunt anumite lucruri pe care chiar le-am putea achizitiona pe bani putini, iar impactul lor in dotarea armnatei chiar s-ar face simtit. Scriu acest articol cu gandul la executia bugetara a MApN pe 2019, executie care s-ar invarti, asteptam inca cifrele oficiale, in jurul a 1,7% din cei 2% oficial avute la dispozitie.

Ce putem face cu cei 0,3% din PIB?! Nu stiu, dar vad ce pot face altii si dam din nou exemplul Indoneziei.

Tara asiatica are contracte ferme in derluare. La inceputul acestui an in Indonezia au fost debarcate vehicule MLI Pandur II Cobra produse sub licenta in Cehia. Primele patru Pandur II Cobra au ajuns in Asia inca din 2017, au fost testate si au avut succes, astfel ca 80 de milioane de dolari vor fi platiti pentru 22 de blindate.

De notat ca Pandurul II Cobra are exact aceeasi turela de la Elbit cu Pirahna 5 romanesti, UT 30 Mk II cu tun  Bushmaster Mk.44 calibrul 30mm de la Northrop Grumman.

Din Franta, de la Nexter, au inceput sa soseasca si obuzierele calibrul 155mm, autopropulsate CAESAR ca si vehiculele de suport necesare. Contract semnat in 2012, 36 obuziere pentru 115 milioane de euro, de unde putem noi constata ca achizitia de obuziere moderne ne sta si noua la indemana.

Macar obuzierele am putea sa le cumparam fara sa dam in faliment, mai ramane apoi problema spinoasa a munitiei, pentru ca Romania nu produce proiectile calibrul 155mm, nu ca n-ar putea ci pentru ca efectiv nu ne pasa, dar avem macar posibilitatea sa aflam cam cat costa un obuzier modern.

Si pentru ca Indonezia a fost foarte multumita de CAESAR, in 2017 au mai semnat un contract pentru inca 18 obuziere si 50 de vehicule de suport, pentru suma de 60 milioane de euro.

De remarcat ca in aceasta afacere cei de la Nexter vor transfera tehnologia necesara pentru ca intretinerea sa fie facuta in tara cumparatoare.

Asadar, 175 milioane de euro pentru 54 de obuziere, 50 de vehicule de sprijin si transfer de tehnologie pentru intretinerea la nivel local. Oare chiar ar saraci bugetul MApN daca ar cheltuie o astfel de suma pentru artilerie? Chiar damblagim daca platim sub 200 de milioane de euro pentru 54 de obuziere moderne calibrul 155mm?!

Iar pe langa Pandur II Cobra (bravo Cehiei pentru acest export semnificativ!!), Indonezia a primit si poduri de asalt amfibii M 3 de la General Dynamics European Land Systems.

Pe numele sau original – M3 Amphibious Bridge and Ferry System – “chestia” celor de la GDLS poate fi folosita atat pe post de pod din pontone, mai multe vehicule se unesc si formeaza un pod de maximum 100 metri, cat si pe post de ferry boot, vehiculele incarcand diverse alte vehicule si traversandu-le cursul de apa de il au de trecut.

Nu stiu cat costa acest sistem modern, dar are avantajul ca este autopropulsat si modular, putand fi folosit ca si pod de pontoane si mijloc de trecerea apei autonom. O fi saracit Indonezia de atata cheltuiala? Cel mai probabil ca nu.

 

Doar ca sa ne facem putin mai multa ciuda tot pe palierul artileriei, ucrainenii au inceput in decembrie 2019 primele teste cu versiunea lor de obuzier autopropulsat cal.155mm (si astia au sanse sa adopte calibrul NATO 155mm inaintea noastra, care suntem doar de 16 ani in NATO) de ATROM, mai saraca, denumit 2S22 Bogdan. Prezentat prima oara la parada militara de la Kiev din august 2018, sistemul a fost gata de test din octombrie 2019, insa munitia furnizata de turcii de la MKEK a ajuns abia in decembrie.

Bogdan 2S22 in teste de tragere

Construit pe sasiu KrAZ 63221 6×6 si proiectat de Kramatorska Heavy Machinery Factory (KZTS), vehiculul cantareste 28 de tone, echipajul este de 5 militari iar piesa de artilerie poate trimite proiectile clasice AP/explozive la 35-40 km, iar munitia asistata reactiv intre 45 si 60km. Cadenta maxima este de 6 lovituri/minut datorita unui sistem de asistenta la incarcare iar rezerva de proiectile ambarcata pe camion este de 20 de lovituri.

Termenul de intrare in inzestrarea armatei ucrainene pentru Bogdan este 2021.

 

Si ca sa incheiem „pe val”, tot Indonezia a inceput sa testeze in februarie primul (indicativ TS-1610, in „varsta” de 29 de ani) din cele 10 avioane F-16 A/B Block 15 OCU (intial au fost 12: 8 F-16A + 4 F-16B procurate prin programul „Peace Bima Sena I” plus o comanda de inca 9 anulata), proaspat sosite din SUA dupa un program de „regenerare” Falcon STAR EMLU care a inclus extinderea resursei celulei de la 4000 la 8000 de ore, inlocuirea radiolocatorului (AN/APG-68(V)9? ca in cazul Tailandei) si modernizarea avionicii (incluzand echiparea cu Sniper Advanced Targeting Pods).

Doar ca fapt divers, necesarul fortelor aeriene indoneziene era calculat la 60 de aparate F-16.

Deja la sfarsitul lui 2009 Indonezia planuia aducerea parcului de F-16A/B la nivel C/D, pentru a se alatura viitoarelor 24 de aparate F-16C/D Block25 second-hand (19 F-16C, 5 F-16D +4 celule pentru canibalizare) cumparate in 2011 cu 750 mil.$ prin programul FMS „Peace Bima-Sena II” (EDA din inventarul stocat al Air National Gurad cadrul 309th Aerospace Maintenance and Regeneration Group din Tucson, Arizona) si livrate in perioada 2012-2017 la standard BL-32+ (Block 52ID).

Inaintea recentelor discutii cu Franta, indonezienii cautau sa achizitioneze alte 32 de F-16V BL70/72 in 2020-2024 cadrul programului MEF (Minimum Essential Force) Phase III, pentru a inlocui inventarul de F-5 Tiger II care sunt pensionate, dar si pentru a avea ceva echivalent aparatelor F-16C/D din Singapore, care primesc radare Northrop Grumman APG-83 AESA, link16 si modernizari de avionica cu extinderi de gama de armament.

 

PS:

Pai si sa nu-ti vina sa pui mana pe tesla si sa te autoflagelezi cu dansa prin locuri sensibile si foarte dureroase? Pai iti vine, ce dracu o fi asa de complicat ca intr-un an sa dai 175 de milioane de euro pe 54 de obuziere, anul urmator incepi sa cumperi munitia, anul celalalt mai cumperi munitie si incepi dotarea cu poduri amfibii?! Ca sa nu vorbim de faptul ca am avut candva capacitatea sa dezvoltam in colaborare asa ceva! Aici n-ai nevoie de licitatii, cumperi de la cine iti place, sumele sunt mici, platibile usor, cu atat mai mult cu cat nu-ti vin toate odata ci treptat.

 

GeorgeGMT

78 de comentarii:

  1. simplu,prioritățile ministerului de resort diferă in cazurile expuse mai sus.

    4
    • ideea e sa gestionezi mai multe prioritati si achizitii ca in cazul in care nu reusesti sa initiezi in cursul nui an anumite proceduri, sa poti compensa prin altele, pentru a cheltui bugetul alocat si a nu cobora din nou sub 1,7% cu bugetul cheltuit al MApN.

      7
    • Nu e , neică, nici o prioritate la nici un minister de la noi…..
      Prin pdf-uri unii își țin locurile de muncă, prin studii de fezabilitate alegătorii și bugetele partidelor….

      „Mircea, fă-te că lucrezi…..!”

      Zic și io, cu amar…

      7
  2. Ochelari de cal, lipsa unei viziuni coerente de ansamblu, planul B, C, D,……

    2
  3. „Powerpoint makes us stupid”- Jim „Mad Dog” Mattis.
    ATROM-ul nostru era si el o optiune…

    5
  4. Asa este, de ce nu se poate? Iti spun de ce. Romanul este multumit de sine. Mai bine rade de altul decat sa miste ceva. In 1989, Romania avea o industrie bine pusa la punct ptr acele vremuri. Exporta arme, construia avioane. Vedeam trenuri intregi incarcate cu tancuri ptr export, vopsite in culoarea desertului.
    Vezi, aici este diferenta de mentalitate. Altii tac si fac, s-au incearca sa faca. Romanii, stau si chibiteaza, rad de cei care vor sa faca ceva, si se lauda cu marele aliat care o sa-si mute bazele in Ro de nu stiu unde.
    İn caz de razboi, fiecare o sa fie ptr el. Tu daca nu te poti apara, fi sigur ca nimeni nu te apara. Anii 1939-1940 spun multe.

    Cu toate ca nu are legatura cu subiectul, iti dau un exemplu de manipulare grosolana:
    https://m.defenseromania.ro/turcia-era-pregatita-sa-doboare-un-alt-avion-rusesc-dupa-incidentul-cu-su-24-din-2015-documente-clasificate_601656.html
    Am citit documentul atasat articolului. Nu are nici o legatura cu articolul, si nici macar nu este secretizat asa cum zice in articol. Este un document public, un bilant al luptei impotriva PKK, si a altor activitati.
    Presa romaneasca si nu numai, este plina de astfel de articole manipulatorii.

    17
    • Vezi tu mai Yilmaz eu niciodata n-am ras de turci (poporul turc) tu ai inceput acum, ca sa ascunzi mizeria lui erdogan, sa ne ataci pe noi romanii intr-un mod cu totul nemeritat. Asta-i doar una dintre diferintele dintre noi doi. Asa ca cine pupa nus ce nus cui, ar trebui sa fie o tema de gandire pt tine. Eu personal detest oamenii care-si vand tara si poporul pe un pumn de firfirici in folosul unuia care distruge efectiv o tara…

      Pe de alta parte noi putem scrie ce credem de cuvinta, discutam orice, ne luam de oricine, avem acest drept.

      22
      • @George GMT
        Nu prea văd ce are afirmația lui Yilmaz despre cum merg lucrurile la noi și simpatia lui față de Erdogan. Să înțeleg că dacă îl simpatizezi pe micul Mohamed, din start nu mai ai dreptate, indiferent de subiectul discutat?

        @Yilmaz
        Dacă ai ști engleză ai vedea că Defense Romania practic a dat copy-paste la articolul publicat de Nordic Monitor, folosind expresii care numai manipulatorii nu pot fi considerate – ”Publicația Nordic Monitor, … susține că Turcia”, ”Sursa citată a publicat documente”, ”Sursa citată spune că aceste dipoziții”, ”Sursa citată amintește” etc. Acum dacă nu îți place ce scrie Nordic Monitor și Abdullah Bozkurt, e strict problema ta. Mergi la ei și le explici că au greșit, dar nu vii să învinuiești de manipulare o publicație care dă copy-paste la știri/articole de pe alte siteuri.

        7
        • Ca gazetar care se respecta, verifici informatia, mai ales ca avea atasat acel document. Daca unul spune prosti, asta nu inseamna ca trebuie sa-l copii.

          4
          • @Yilmaz

            Deacord, dar de la incompetență la manipulare e totuși o cale pe care tre să o parcurgi.

            Iar tu ca un comentator de bună credință treabuia să spui că ”Presa romaneasca e plină de incompetenți care nu verifică nici 5% din materialul publicat” (lucru adevărat de altfel). Însă ai transformat incompetența în rea voință și automat manipulator ai devenit tu. Lucru care nu e frumos.

            Ca să fie clar pentru toată lumea – discut strict pe comentariul lăsat de Yilmaz. De o fi adevărat ce au scris cei de la Nordic Monitor, habar nu am și nici nu pot verifica – nu știu turca și nu înțeleg ce scrie în documentele alea.

            4
    • aici iti dau mare dreptate. exact asta e romanul: smecher, se crede buric, ….., sa „se scoata”, moare de invidie pe altii, face misto in timp ce altii fac treaba, munceste ca bovina, fara cap si finalitate, cica economiseste bani ca e sarac, dar cheltuie mai mult decat fac bogatii, e coruptibil, si, in concluzie, de fapt foarte limitat. Ti-am descris pe alesii poporului roman si, indirect, pe alegatorii lor.

      18
      • teoria pielii p…i , cum e Romanul , gata ati descoperit voi.
        ca noi nu stiam..
        nu mai bociti aici mergeti pe alte pagini. aici se foacuta despre altceva..
        si nu mai bociti pentru niste obuziere..dar ramanem in urma la multe capitole, asta se i tamola cand esti ramas mult innurma la toate capitolele si ai oameni proati la conducere si in armata si la minister ,atunci cand nu ai nimic te apuci sa bubui toti banii pe HimarsPAtriot Piranha..
        o sa avem tptul la punct cand vom scapa de javrele astea din politoca si de proatiii cu multe stele pe epoleti.

        Editat: cuvintele de genul celui editat mai sus le tineti pentru voi.

        9
        • frate, calmeaza-te, bea-ti cafeaua, fumeaza o tigara, numara pana la zece, fa ceva! asta e blogul tau de trimiti lumea la plimbare?! cica se discuta despre altceva… despre ce se discuta, cand se fac in articol comentarii de genul:

          „Ok, n-avem bani, suntem saraci, cumparam rar si atunci mai mult la ordin, dar sunt anumite lucruri pe care chiar le-am putea achizitiona pe bani putini, iar impactul lor in dotarea armnatei chiar s-ar face simtit. Scriu acest articol cu gandul la executia bugetara a MApN pe 2019, executie care s-ar invarti, asteptam inca cifrele oficiale, in jurul a 1,7% din cei 2% oficial avute la dispozitie. Ce putem face cu cei 0,3% din PIB?! Nu stiu, dar vad ce pot face altii si dam din nou exemplul Indoneziei.”

          ce implica astfel de comentarii, hai sa-ti deslusesc eu, ca vad ca ti s-a inrosit devla: Implica intrebarea, cum altii reusesc, iar noi, romanii, nu?! ei, deci discutia e on topic, nu off topic. Sanatate!

          8
      • Ai dreptate dar crede ma nu toti

      • De fapt tu ai cazut in pacatul generalizarii care vine o data cu lipsa educatiei ,daca vrei dezvolt

        2
        • dezvolta! generalizarea e, intr-adevar, un pacat, dar nu mereu. a spune ca generalizarea e in sine un pacat, e tot o generalizare, care vine o data cu lipsa educatiei, alta generalizare. 🙂

          intr-o tara care nu e in stare de mai nimic in privinta dotarii, generalizarea nu prea mai e pacat, e mai mult o constatare. deci tu pierzi atatea sute de milioane pe fregatele alea doua si dupa atatia ani, tu de fapt nu ai fregate. asta dupa ce guverne de mai multe coloraturi politice s-au perindat la putere, nu doar pesedei. e voie sa generalizam ca avem o clasa politica nesimtita, incompetenta, coruptibila etc.? avem voie sa ne punem intrebarea legitima, cine ii alege si de ce?

          6
          • Ti am dat si un like ? Educatia iti ofera repere iar daca nu ai acele repere actionezi ca o gaina fara cap iti suna cunoscut ?Acum uitate la maimutele astea cu curu’ rosu odata ca s longevive mai sunt si agresive… ,Acum sa nu te astepti sa ai programe (de orice fel ) coerente
            Explica le la astia ce inseamna altruismul ca o sa rada de tine…..

            1
      • Mare adevar ai grait….”cica economiseste bani ca e sarac, dar cheltuie mai mult decat fac bogatii” din salariul ala mic pe care il ia

        1
    • @Yilmaz
      Dacă ai să te uiți pe datele economice eu cred ca vei avea ceva surprize.

  5. De ce nu se fac exerciții multinaționale și cu cei de la înzestrare, poate mai învață și ei ceva?

    1
  6. N-ai cu cine ….

    Nici planul A nu functioneaza cum trebuie …. cum sa mai ai pretentii la planul B, C, etc…

    Arata frumos obuzierele alea. yummy

    Se mai aude ceva de nave/pirande ? Ca nu a mai aparut nimic in presa …
    Nu mai intreb de tancuri…. sau avioane ….

    Bleah ….

  7. Nu zic din ’89 dar macar de cand am intrat in UE si/sau NATO daca cheltuiam si 100-200 de milioane de EURO pe echipament usor si mediu (atat din productia locala cat si din strainatate) acum am fi fost departe…

    Am fi avut drone de diverse tipuri, am fi avut infanteristi echipati corespunzator, am fi avut comunicatii moderne, capabilitati EW, ISR, Jamming, am fi avut niste nave mici dar moderne si utile (puitoare de mine, dragoare, NPR, etc.) armament usor modern nu vechi de 50 de ani, vshorad si lista poate continua.

    Poate ca nu ar fi fost toate top of the line dar unele ar fi fost produse la noi si ne-am fi facut treaba cu ele, toate. Am fi avut o industrie de armament mult mai buna (ceea ce inseamna mai mult export), cercetare si dezvoltare functionala nu ceea ce avem acum si tot asa…

    Practic am fi avut o baza, o fundatie. Acum, momentan nu avem.

    Am vazut ca multi se bucura ca avem Patriot si HiMARS dar poate nu va dati seama ca n-avem bani pentru munitie (sau, cum ar fi fost normal, macar munitia sa o putem produce), nu prea avem cu cine sau cu ce sa facem mentenanta (de upgrade-uri nici nu mai zic). Nici macar nu suntem in stare sa avem aceeasi uniforma peste tot in tara. Pe unii ii vezi in camuflat de desert, pe altii de munte/padure… De castile alea vechi si infecte nici nu mai zic sau de bocanci. Dar macar s-ar putea sa avem uniforme la ofiteri de inspiratie WW2 facuta de un designer vestimentar. (Prioritati!)

    In ritmul asta ajungem un fel de Arabia Saudita (aia macar au petrol la chiuveta si o gramada de bani, si in afara de Iran nu prea au probleme cu nimeni iar aia la randul lor au problemele lor).

    De foarte multe ori, din pacate, nu calitatea a decis rezultatul luptei ci cantitatea. Daca esti Israeli Defence Force atunci, da, calitatea o sa te ajute enorm pentru ca ai experienta foarte vasta de lupta in diverse tipuri de conflicte, daca esti Romania, s-ar putea sa nu te ajute faptul ca ai aparare AA moderna (care si aia nu are o raza de acoperire foarte mare…) cand n-ai cu ce s-o sustii terestru sau din aer…

    10
  8. Pai e simplu, intrebati-l pe mos Ciuca , ala erou prin teatre care de cand se dadu cu politicienii a cam uitat de armata…..nu mai auzim nimic de NOUA ARMA DE ASALT, nimic de tancuri, nimic de corvete, nimic de noile escadrile de aeroplane……..macar echipamentul de protectie individual pentru trupele regulate si ma refer aici la necesarul de casti de kevlar si veste antiglont care oricum sunt facute-n tara la STIMPEX sa fie la un nivel acoperitor, daca mai punem problema ca si rezervistii au nevoie de asa ceva…

    Eu cred ca de la echipamentul de lupta si de protectie individual trebuie pornit iar urmatorul pas e artileria, astea-s ieftine si pot fi facute si-n tara daca se va avea-n vedere o strategie in acest sens , da noi nu Bataman si iarasi Batman, numai scumpeturi si-n cantitati farmaceutice…..asa-i cu toti militarii ajunsi politicieni.

    10
  9. Artileria …
    E in sufletul meu .
    Dar politicienii nu o au la suflet .
    Asta e realitatea mioritică , încă de acum 30 de ani .
    Oare cine e de vină că înzestrarea cu piese de artilerie și tot ceea ce trebuie ( muniții speciale , calculatoare balistice , radare artileristice , SCF etc ) nu se poate realiza ?
    Să nu veniți cu elucubrismele clasice 😉 cum că pesedeul și udemereul sunt unicii vinovați de toate relele …

    Era un banc celebru în epoca RSR :

    „Părinte, aș vrea să mă botezi.”
    – „Fiule, delirezi, vrei să te împărtășesc.”
    – „Nu, părinte, vreau să îmi schimbi numele din Gheorghe în Gyula.”
    – „Dar, fiule, ce-ți veni, tu care ești român, de ce să îți schimb acum, pe patul de moarte numele în Gyula?”
    – „Ca atunci când mor, să moară un ungur.”

    Există bancuri destule cu pesedeul vieții , dar nu vreau sa va stric ziua .

    6
  10. N-ati inteles , inca!?
    O mare parte din clasa politica a, abandonat „corabia”!!
    Iresponsabili / nemernici / fatarnici= época fanariota

    1
  11. Postez si aici dupa ce am postat ieri la PSR:
    „Efortul financiar pe care l-a făcut ţara pentru a asigura alocarea bugetară pentru MApN a fost foarte bine chibzuit de minister, a declarat, marţi, la şedinţa de bilanţ, ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă.

    El a subliniat că în MApN „gradul de execuţie bugetară a fost ascendent” în anul 2019.

    „Vreau să vă asigur că efortul financiar pe care l-a făcut ţara pentru a asigura această alocare bugetară a fost foarte bine chibzuit. Structura bugetului (…) este una foarte echilibrată, ponderea cheltuielilor cu personalul, inclusiv pensiile militare, fiind de 57,9%, iar asumarea angajamentului de a aloca 30% din buget pentru achiziţia de echipamente majore permite continuarea în ritm susţinut a procesului de modernizare a capabilităţilor Armatei”, a afirmat el.
    Nicolae Ciucă a menţionat că 2019 a adus o investiţie semnificativă în infrastructură. Astfel, a explicat Ciucă, au fost alocate 523 milioane de lei pentru infrastructură militară, din care au fost cheltuite 514 milioane. În ceea ce priveşte bugetul alocat pentru mentenanţă, din totalul de 798 de milioane, ministerul a angajat şi cheltuit 791 milioane.

    Potrivit lui Nicolae Ciucă, pentru anul 2020 MApN are alocat 2,13% din PIB.

    „Suntem convinşi că alocaţiile bugetare în 2020 vor conduce la un nivel al execuţiei bugetare de cel puţin 2% din PIB”, a apreciat el. Acesta a menţionat că, în 2019, pentru achiziţiile de tehnică militară au fost alocate 4,938 miliarde de lei, din care au fost utilizate 4,916 miliarde lei.

    Ministrul interimar al Apărării a vorbit şi de programele care sunt „în grafic”, precum Sistemele Patriot. Totodată, el a subliniat că „programele de înzestrare implică şi industria naţională de Apărare, în măsura maximă posibilă”, Nicolae Ciucă menţionând în acest sens Uzina Mecanică Bucureşti, IAR, Aerostar, Romaero.

    Însă, el a vorbit şi despre programele care nu s-au încadrat în calendarul stabilit. „De-a dreptul îngrijorătoare este evoluţia la nivelul procedurii specifice de achiziţie pentru corveta multifuncţională, dar având în vedere că se află în instanţă Ministerul Apărării Naţionale nu are instrumente prin care să se implice în acest proces, fiind însă pregătiţi să finalizăm procedura de atribuire imediat ce instanţele vor finaliza cauzele”, a punctat el.

    Totodată, Nicolae Ciucă a vorbit şi despre echipamentele Armatei cu vechime mare în exploatare. „69% din tancuri, 96% din transportoarele 8×8 şi 4×4, 57% din avioanele de transport şi 73% din nave au mai mult de 20 – 30 de ani în serviciu şi sunt uzate fizic şi moral”, a subliniat el.

    O provocare a MApN, a evidenţiat Ciucă, a fost „recuperarea deficitului de personal”, după ce, în perioada 2015 – 2017, ieşirile din sistem au depăşit 8.000 de militari.

    Conform ministrului, anul trecut au fost organizate 8.460 de exerciţii naţionale şi interinstituţionale şi 131 de exerciţii multinaţionale la care a participat România.

    Cheltuielile pentru pregătirea, participarea şi susţinerea forţelor la misiuni în afara teritoriului statului român s-au ridicat la peste 624 milioane de lei, a spus Nicolae Ciucă, care a subliniat că anul 2020 „nu va fi deloc un an uşor”.

    „Suntem pregătiţi să menţinem un nivel ridicat de reacţie pentru apărarea naţională, să continuăm ambiţioasele programe strategice de înzestrare, să dezvoltăm capabilităţile vitale participării la angajamentele NATO şi UE, dar şi să cooperăm eficient cu celelalte instituţii din domeniul securităţii naţionale pentru gestionarea oricărui tip de criză. Suntem determinaţi să potenţăm creşterea credibilităţii strategice în cadrul NATO şi UE prin continuarea promovării profilului ţării noastre ca pilon de stabilitate şi securitate pe Flancul estic, precum şi a importanţei strategice a Mării Negre pentru întreaga Alianţă”, a evidenţiat ministrul interimar al Apărării.”

    Link:
    https://www.agerpres.ro/politica/2020/02/25/bilant-mapn-ciuca-despre-alocarea-bugetara-pentru-armata-efortul-financiar-foarte-bine-chibzuit–454912

    3
    • Nu are rost s-o faci pe avocatul diavolului Reis, pe mine ma intereseaza cat se cheltuie efectiv pt dotarea fortelor cu echipament si pregatire si in subsidiar pensiili jeneralilor…..sunt importante si alea dar mai importante sunt echipamentele si pregatirea si apoi restul.

      Cu ce ma incalzeste pe mine ca in caz de conflict nea jeneralu’ a avut pensie de 10000 de lei lunar daca pe front se pleaca tot cu TAB71, T55, AKM mod 63 si cu casti de tabla din 1987?!…..de artileria tractata din anii 70-80 nu mai zic nimic.

      3
      • Serghey, faptul ca sefi din armata incep sa maraie pe tema dotarii e un lucru care ar trebui incurajat.
        Iar faptul ca ave(a)m ministru al apararii un fost militar e un fapt bun. Nu sunt un fan al lui Ciuca, dar cred ca ne e(ra) mai bine cu el pe post de ministru al apararii.
        In rest, ti se zice foarte clar unde si pe ce se duc banii. Dupa atatia ani de subfinantare cronica, nici nu stii de ce sa te apuci mai intai, pen’ca ca ai o mare sita in fata.
        Mie mi se pare ca pe aici sunt multi „etern” nemultumiti, orice s-ar face si oricum s-ar face.
        Daca se ia, de ce nu s-a facut offset, daca se face offset de ce s-a facut cu ala si nu cu alalalt si tot asa. Orice s-ar face, unii oameni n-or sa fie niciodata multumiti. Putina obiectivitate si mai multa informare prealabila n-ar strica inainte sa incepem sa aruncam cu „axiome” in stanga si-n dreapta.

        5
        • Nicolae, sa ai aprox 60% din cheltuieli cu personalul inclusiv pensiile militare mi se pare enorm in comparatie cu 30% din chletuieli cu dotarea in care intra si pregatirea, i-mi pare un dezechilibru de neacceptat…..probabil efectiv cheltuielile cu echipamentele noi scazut munitia sunt undeva la maxim 20% tin total, adica cam 1/5 din buget care nu a fost 2% din PIB pe 2019 ci de doar 1.7% din PIB.

          Pana la urma stii care-i problema domnu’ Nicu, sustinem o institutie care sa si aiba cu adevarat capacitatea sa ne apere in mod real in caz de conflict sau doar un loc caldut pentru unii si-o dam in continuare in ,,politica de aliante” achizitiile fiind facute-n continuare la nivel de farmacie fiind stiut faptul ca ,,bunatati” nu cumperi la bani putini iar noi din cate se pare nu prea ne da banu afara din casa?

          De aia io tot latru pe aici mai ales la aritole din astea care-mi dau apa la moara, normal ca acu’ nu se prea mai poate face mare lucru atata vreme cat tu n-ai bagat niciun ban in industria de armamament iar aia care au condus-o nici in fund nu ia durut sa faca ceva….dar inca nu-i tarziu, mai bine acum decat nicio data.

          • Ai foarte multi pensionari pentru ca ai redus si disponibilizat foarte multi militari cand ai trecut de la armata comunista catre armata NATO. Saracii, mai mor ei (si multi, dar asta nu prea intereseaza pe aici), dar nu chiar atat de multi precum par sa-si doreasca unii.
            Ai idee care-i rata pensionarilor militari bolnavi de cancer? Hai sa-ti dau eu o statistica din surse proprii: din promotia lui taica-meu, 50% sunt morti deja, multi n-au prins 70 de ani. Nici unchiu-meu nu i-a prins, cancer evident. S-a „bucurat” de „imensa” pensie data de statul roman vreo 10 ani… Iar asta cu pensiile „babane” la militari e mai mult un mit. Pulimea neschioare cum ii zic eu are pensii mici. De exemplu, un maior de armata are mai putin decat un capitan de militie pensionat la 45 de ani.
            Omul ti-a zis clar, 30% din buget a mers in modernizari si achizitii. Mult, putin, au mers. Pentru prima data s-a luat ceva nou dupa multi ani de zile. Daca vrem mai mult in achizitii, atunci trebuie sa ridicam bugetul la 2,5% din PIB.
            Ti-am zis sa sustii ce merita sustinut, iar „noua” atitudine merita sustinuta pentru ca realmente e ceva nou la armata romana. Este o premiera daca vrei. „Decat” atat.

            3
            • Sunt destule categorii socio-profesionale unde mortalitatea e foarte ridicata sau mai bine zis speranta de viata e mult sub media pe tara si nu sunt ,,speciali” in niciun fel si da aici chiar ai dreptate, nu intereseaza pe nimeni cum pe nimeni nu intereseaza si ca in tara asta sunt foarte multi acei care din venituri modeste I-si platesc taxele si impozitele la timp si corect in comparatie cu altii care beneficiaza de tot felul de beneficii…..cum ai spus, nu intereseaza pe nimeni.

              Eu ma astept de la cei care ne conduc sa prioritizeze dotarile si in sensul crearii unor capacitati/capabilitati de productie pt echipamentele de baza ce trebuie facute-n tara sin motive de siguranta nationala si nu doar achzitii ,,din obligatie” facute de la ,,stapan” dar pentru asta e nevoie de o strategie coerenta , in rest… …decat stat.

    • Nicolae MaCiuca….in c.r…il doare

      2
    • Ma intreb daca nea Ciuca stie si el informatiile din acest articol despre ce armament vor sa cumpere indonezienii si cu ce bani? Si chiar daca citeste si dansul acest blog? Eu inca ii dau credit de buna credinta si sper ca chiar vrea sa inzestreze ArmRo si sa o restructureze eficient plus sa reporneasca industria de aparare a Romaniei! El trebuie sa curete si coruptia si nepotismul clar prezente in MApN!

      1
  12. Daca tot am stat atata vreme, sa mai stam 7 -10 luni si sa vedem noul ATMOS , al israelienilor, cu incarcator automat si echipaj redus, plus raza extinsa ,pe care il putem monta pe sasiu IVECO. Va fi un fel de Archer dar cu bataie mai mare si mult mai ieftin..

    3
  13. Domnul general… ce poate face?

  14. Offtopic, deunazi am luat si eu de la chiosc Newsweek, habar nu aveam cand vad si citesc, zice reporterul ala despre ”smecheria” GDLES si Piranha 5, manarie pe fata cu ”subcontractanti” firme d-ale nu-stiu-care fost general SRI si a unui binecunoscut reporter, vedeti aici, dar articolul difera mult de editia paper.
    https://newsweek.ro/actualitate/piranha-v-musca-doar-din-buget

    si mai era o adaugire nu mai stiu unde ca si la Patriot ar fi ceva problemem, contract cu banii dati in avans si cica rachetele nu ar fi chiar ultima generatie.

    Pai cum Dumnezeu sa mearga treaba daca toti ”subcontractantii” fac si desfac asa achiziti importante pentrur Romania ?

    ….si cineva ii permite pe astia, asta-i iarasi problematic.

    Nu mai bine !

    6
    • @Petre
      Articolul ala e vechi de mai bine de jumatate de an. Nu mai are nici o relevanță! Care subcontractanți? Pune nume, sau scaneaza articolul și trimte-l lui nea George!
      la faza cu patriotul deja e trolluială pe față. „nu mai știu unde”, „cică nu ar fi”… Astea-s bîrfe de manual. S-a spus și pe aici ca rachetele și tot ansamblul sunt ultima generație, doar radarele fiind penultima generație acum. la data semnarii acordului si ala era tot ‘ultima generație”. Învățați să gândiți, oameni buni, nu mai luați de bune toate bălăriile.
      Părerea mea, hîc…

      11
      • Intre timp testele cu P5 au inceput la MB (cine stie, cine nu, nu) si totul pare foarte ok.

        9
      • @sharks, chiar este in articol Newsweek Romania nr 93, 14-20.02.2020, pag.22 intitulat Blindatele Piranha conserve fara munitie si comunicatii, scris de petru.zoltan@newsweek.ro, si zice pe larg de asa zise” probleme” de fapt teapa luata de MAPN. implicati ca si „subcontractanti” o firma condusa de fost general SRI Sergiu Anton impreuna cu jurnalistul Bogdan Chiriac.

        Eu am scris de la servici de aia nu aveam asa multe detalii ca acum.

        Luati va rog de la chiosc Inmedio si apoi faceti o concluzie nu tot felul de speculatii. Eu consider Newsweek ca fostul Romania libera poate chiar mai bun, nu se joaca astia la imagine sa arunce porcarii.

        PS daca s-a ajuns in ziua de azi sa aruncati cu noroi in cineva care atrage atentia la ceva ce se stie ca nerge prost, atunci la ce mai umblam pe blog si comentam ?

        5
        • @Petre
          Hai ca acum te dai victima… Ma faci sa ma repet, problemele alea au fost, intradevar ele au cauzat intarzierile in producerea blindatelor, dar s-au rezolvat. La dreaq, s-a tot discutat aici despre asta la momentul respectiv, voi chiar nu înțelegeți ce se discută pe aici…că de citit e clar că știți să citiți.
          Părerea mea, hîc…

          4
    • Lockheed Martin Corp., Missiles and Fire Control, Dallas, Texas, was awarded a $77,064,274 Foreign Military Sales (Bahrain, Republic of Korea, Germany, Japan, Kuwait, Netherlands, Poland, Qatar, Romania, Saudi Arabia, Sweden, United Arab Emirates) contract for Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target, Advanced Capability-3. Bids were solicited via the internet with one received. Work will be performed in Dallas, Texas, with an estimated completion date of Jan. 31, 2023. Fiscal 2019 and 2020 aircraft procurement, Army funds in the amount of $77,064,274 were obligated at the time of the award. U.S. Army Contracting Command, Redstone Arsenal, Alabama, is the contracting activity (W31P4Q-19-F-0003).

      probabil radarele pt MIM 104 Patriot acu depinde ce lot

      1
    • newsweek scrie articole destul de partinitoare… eu zic ca ar trebui luat tot ce scriu ei cu un mare drob de sare…
      De exemplu, pentru ca aici cunosc situatia destul de bine, ei sunt cei care au pus tunurile pe Damen intr-un mod destul de partinitor: https://newsweek.ro/tag/damen
      Asta in conditiile in care e clar ca sunt niste probleme penale la licitatia aia, cum ar fi scurgerea de informatii clasificate catre presa, care a stiut dinainte de anuntul oficial al MAPN care au fost preturile cu care s-a licitat. Orice om normal se intreaba, daca a stiut presa, cine a mai stiut (Naval Group? SNC?)?

      3
      • dacă descoperi o firma ca Damen sau știu eu ce corporatie care calcă strâmb, asta o fi însemnând “părtinitor” ?

        N-o offence eu m-am lămurit cu Damen după licitația cu corvetele, am văzut ce mare e de fapt mândria lor ca nu au reușit mai nimic și mai fac și plângere penală. Sa fim obiectivi aici.

        Sigur e o mare dezamagire, dar asta nu are nimic de-a face cu faptul ca fac treaba in Romania.

        Eu in prima faza chiar Țineam sa câștige ei, sunt o dezamagire la imagine acum.

  15. pentru achiziţiile de tehnică militară au fost alocate 4,938 miliarde de lei,…..adica 1 miliard euro?
    ai cheltuit 100 de mil euro cu exercitii si deplasari si misiuni importante…
    si de restul banilor ..?…..nu ai gasit 200de mil sa cumperi obuziere si toate acareturile…????
    iti asigurai o parte buna din artilerie cu scule bune….!!!

    1
  16. nu se va schimba nimic atata timp secretul de stat este de fapt omerta .
    personal numai am incredere in nimic ce are legătură cu statul român.

    2
    • Ai dreptate….nimic…dar pustiu de nimic…..hotie…asta este un cuvant bland….JAF si FURACIUNE…bani?..numai de pensii pentru cei cu burdihanul mare si multe stele pe umar..avand la activ „teatrul de operatiuni”…din insula „Maimuta cu curul rosu” si banana erecta…unde inamicii sunt furnicile tropaitoare si musca de otet

      1
  17. Salut,
    Știe cineva unde este sub Definu, pentru ca la Mangalia nu mai este, cumva in dana 0 din Constanța?

    • Cum, nu stii?..vaiiii…ce necunoscator esti….in acvariul de acasa te-ai uitat?…nuuu?….vezi ca il gasesti sub o alga..este camunflat….hi hi

      1
    • Eu stiu dar nu vreau sa spui…

      1
    • Da, in dana 0 cu fregatele Type 22 si Marasesti, corvetele Tetal sunt la Mangalia.

      1
      • Hmm, inseamna ca i se pregătește ceva ca celor 2 fregate Type 22.

        • Nu cred, e la cheu din 1995 cred, cea mai veche amintire a mea cu dana 0 e din 2002, fusesem acolo cu scoala, Delfinul zacea tras la mal. Numai stiu ce eveniment era dar venise si insusi Tutankamon Iliescu.
          Erau si lunetisti, lui Ilici Steaua Eterna i se adusese un tort in forma Bricului Mircea parca. Si venise un SPP-ist cu un detector de metale si scanase tortul. Nu glumesc. Amintiri.
          Cert e ca Delfinul era acolo si acum 18 ani, si nu pare sa plece nicaieri, exact ca Iliescu.

          4
  18. Nea domn general Ciuca?…ei da…asteptati voi pana se hotareste el…pana atunci Nea general Ciuca o suge pe m…..a….cam multe asteptari aveti voi aici…pdf..pdf…la greu nu asa oricum…a fost in „campul muncii”?…cam mare burdihanul….sa lasam…suntem, cum sa mai spus o natie de c…t o natie de slugi si de sugatori de …trompete…

  19. degeaba se discuta aici…se ramane la stadiu de discutie…cine sa auda…cine sa vada?….le aveti cu „pdf-ul”?…ia bagati cateva…sa vada ai de la centru ce tari suntem noi romanii la „pdf”…sa moara de ciuda al dotat..

    1
  20. referitor la titlu…asa este…noi suntem cei mai tari la „pdf”-uri…..cred ca suntem unici in privinta asta….

    1
  21. Oriunde imi intorc privirea, numai „pdf”-uri vad…creste inima in pieptul meu viteaz….wooow..de ce suntem noi in stare….si altii habar nu au…niste pitici pe langa noi…”Cel mai tare din parcare”…pacat ca parcarea este goala sau neconstruita…inca

    1
  22. Imi cer iertare pt comentariile mele…dar, ca si multi altii de aici sunt cu capsa pusa…

    1
    • @Constantin Esti diliman fratemeleu! M-am spart de ras cu postarile tale dar ai crunta dreptate! Nu fac gagii de la DPA a MApN + restul de decidenti nimik decat cred daca le iese si lor ceva comisioane, recte shpagi si ciubucuri! Nu ii intereseaza decat de buzunarele interesele si burtihanele lor! TURMA DE jenerali TRB REDUSA pt ca consuma prea multi bani pe pensii si salarii in detrimentul inzestrarii cu tehnica de lupta!
      Lui nea ma…Ciuca…mbos nou mninistrel libertin inca i-ash mai da credit dar daca mai ramane ministru al apararii si intr-un an nu face nimik il trimit la slabit!
      Chiar ca este de bagat unghia in gat la ce achizitii fac indonezienii si multi altii.
      Sa nu fi tu in stare ca armata moderna ce te crezi de 30 de ani sa nu ai tancuri cu tunuri de 105 mm si120 mm plus nici un tun-obuzier tractat si/sau autopropulsat de 155 mm?!
      Nu mai vrb de halul in care au distrus aviatia militara prin scoaterea din dotare si distrugerea intentionata a MIG-23/-29, IAR-93, L-39, MI-8/-17, dupa ce ca FARo nu a avut in dotare SU-22/-25, MIG-27, KA-27/-31 si nici FJ-8-II si AQ-5 de la chinezi.
      Arsenal Resita este pe butuci ca de altfel toata industria de aparare iar ArmRom nu are tunuri si munitie moderne calibru west. Despre aram usor de infanterie calibre west fabricate in Romania nici nu mai vrbm!
      Daca o tzara este slaba armata acelei tari este slaba. Poate decat in tarile cu dicaturi este ceva mai altfel dar nu este asta o regula.

  23. Fac ceva pe ATROM si pe CAESAR.Nu suport obuzierele cu operatori umani expuși.Trebuia sa luam exemplul Poloniei si sa fabricam/importam un obuzier gen Krab.Macar ei au importat o linie de productie de tevi de la nemti.Dar nuuuuu, noi mai bine ne facem ca „educam” tineretul in scoli „profesionale” cu „specializari” de bucatari si coafeze.Stiu universitate din Ro care se c**@ pe ea sa traga instalatia electrica pt. niste roboti industriali de mai bine de 1 an si ceva pentru ca nu ii intereseaza.Despre ce vorbim domnilor?Va povestesc din ce am vazut eu nu din povesti.La ce cultura tehnica NU avem ma mir ca mai sosesc companii multinationale la noi.

    1
    • Din pacate dupa ’89 a aparut principiul asta ca trebuie (cu totii, daca se poate) sa lucram la birou si sa nu mai facem munca fizica, sa nu ne mai chinuim cu tevi, cabluri, sudura, uzine, industrie grea s.a.m.d.

      Acum culegem „roadele”…

      Sa ne uitam la cehi care intotdeauna au stat bine pe partea asta… E drept de multe ori altii din zona i-au adus unde sunt astazi si asta s-a intamplat in momente in care tara era sub ocupatie/influenta straina dar chiar si asa… Daca aveam industrializarea lor eram departe… Scoteam acum pe poarta fabricii o noua generatie de Soimi, nave, transportoare si multe altele…

  24. Da nu mai corectăm și noi? Am mai zis – Numele corect e 2S22 BogdanA* Nu Bogdan. Și e un lucru important în cazul ucrainenilor pentru că ei au un camion Bogdan

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *