Americanii trag cu gloanţe de la UM Sadu

Image2449203

Uzina Mecanică Sadu, din oraşul gorjean Bumbeşti-Jiu, va începe în luna martie producţia de cartuşe pentru a onora cinci contracte cu piaţa din Statele Unite ale Americii. În acest sens există semnate înţelegeri cu parteneri civili americani care au solicitat cartuşe în valoare de peste nouă milioane de dolari. Primele cartuşe pentru magazinele de arme din Statele Unite ale Americii vor fi exportate în această primăvară, dacă producţia va începe în luna martie. Deocamdată, fosta Uzină de Armament de la Bumbeşti-Jiu are nevoie de materie primă pentru a putea onora contractele cu piaţa americană. Compania Naţională Romarm lucrează la o situaţie cu necesarul de pulberi şi restul elementelor care intră în componenţa unui cartuş, astfel încât să poată să fie făcută din timp aprovizionarea cu materie primă şi să înceapă producţia primelor cartuşe.

Vrea contracte şi cu armata americană

Conducerea Companiei Naţionale Romarm a precizat că, dacă vor fi duse la bun sfârşit contractele cu firmele din Statele Unite ale Americii, se va încerca o colaborare şi cu armata americană. „Avem cinci contracte ferme semnate şi tot ceea ce avem de făcut este să începem producţia pentru a putea livra aceste cartuşe. Partenerii noştri de pe piaţa civilă americană au fost mulţumiţi de ofertă şi de preţuri, astfel încât au dorit să cumpere de la noi cartuşele. Trebuie să fie realizată aprovizionarea cu materie primă şi se va produce şi un model nou de cartuş, cu miez de plumb. Uzina Mecanică Sadu va lucra la capacitate maximă, în două schimburi. Acum sunt peste 950 de salariaţi. Nu vor exista în acest an nici disponibilizări, dar nici angajări. Compania poate onora acele contracte pentru piaţa americană cu angajaţii pe care îi are în prezent. Vom încerca să avem apoi contacte cu armata americană, să vedem ce putem face în acest sens“, a declarat Lori Boian, directorul adjunct al Companiei Naţionale Romarm şi fost director general al Uzinei Mecanice de la Bumbeşti-Jiu.

 

SURSA: gds.ro

 

RomaniaTricolor

Asa dupa cum se poate remarca Sadu are contractul, dar nu are inca materia prima, o situatia cvasi-generalizata in industria romaneasca de aparare. Problema munitiilor pe care Romania le poate exporta este, cum altfel, trista si absurda. Practic posibilitatile de export, si ma refer aici strict la munitii, civile si militare, sunt estimate , de catre cei de la ROMARM, la aproximativ 200 de milioane de euro pe an.

Numai ca aici avem doua mari probleme: pulberile folosite pana in urma cu cativa ani, erau de origine sovietica, adevarat nu toate, si se fabricau la noi cu licenta sau nu, problema majora apare insa la export, atunci cand Rusia, pe buna dreptate de aceasta data, blocheaza exporturile pe motiv de furt intelectual.

Asa ca romanii s-au orientat catre propriile pulberi dezvoltate intre timp, sau catre licente de la partenerii occidentali, numai ca desi aceasta solutie parea simpla, s-a dovedit pana la urma foarte complexa. Astfel industria noastra de aparare nu poate exporta mai nimic din cauza faptului ca birocratia romaneasca tot lalaie in omologarea respectivelor pulberi, romanesti sau produse sub licenta, si o lalaie cu asa talent, ca au trecut destui ani de blocaj. Si ne referim aici mai ales la munitii complexe.

Ca sa fim foarte clari, omologarea rezida pana la urma in cateva stampile si hartii semnate, dar se pare ca cei care se ocupa de astfel de lucruri sunt extrem de ocupati cu altele, desi respectivi sunt bugetari, adica oameni platiti de noi toti.

Se pare ca ii platim ca sa ne saraceasca si sa ne inchida fabricile, sa lase pe drumuri sute de angajati, desi contractele bat la portile fabricilor noastre.

Iar mai apoi vine un domn ministru si zice: „Ba voi sunteti pe pierdere, ne-am saturat sa va tot platim salariile degeaba! Hai sa mai reducem personalul!” Bineinteles in tot acest timp Irakul pompeaza sute de milioane de dolari in economia Ucrainei, desi contractul pentru transportoare era al nostru! Ba irakienii deschiseserea si un acreditiv in favoarea Moreniului de 120 de milioane de dolari, iar Moreniul fabricase deja prima carcasa pentru Irak…Carcasa care zace si acum in hala de asamablare.

Oare ce invarte in tot acest timp Ministerul Economiei, in curtea caruia se afla Industria de Aparare?! Ce probleme atat de importante are acest minister?! Ca daca noi pe un blog modest, cunoastem aceste lucruri, sunt sigur ca si la nivel de minister se cunosc, asa ca?!

 

GeorgeGMT

7 comentarii:

  1. Salut. Exista o nesimtire crasa pyntre majoritatea functionarilor bugetari de toate rangurile . Merg pe princippi ca leafa-i mica si atunci de ce sa speteasca ,ziua trece leafa merge si ei nu au norme ca la fabrica unde acum cu patronii e jale . Si plus de asta nu raspund efectiv pt multele greseli in serviciile lor ,vezi cazul celor 150 000tone de ciment pierdute aiurea pt ca niste nenorociti defunctionari sunt totusi multumiti ca de bine de rau au un servici fata de cei din sitemul privat sau semiprivat. Ajungem sa ne intrebam daca frica care era pe timpul lui ceausescu de a face puscarie si puscarie cu munca nu ca acum ,era mai bun ?!! Sistemul PCR pile,unostinte si relatii functioneaza si mai tare prin institutii multi stiu ca sunt acoperiti intr-un fel de acest sistem si de aceea nu le pasa si din pacate se vamentine pt asta-i mentalitatea de roman a unora sau pe principiul extrem de rau pt noi ca daca nu iese spaga nu rezolva ce-i de rezolvat pt ca oricum el are un salariu si nu-l intereseaza daca cateva mii de oameni sufera de pe urma lacomiei sale. Pt ca la noi e acel pricipiu „mai aprape mi-e maieul decat camasa”. Pe un forum de modelism se facea misto de chinezi eu am replicat ca nu noi cei cu destule proble da vai suntem in ue tre sa facem acest lucru fat de aia care au o industrie dezvoltata si altele si un coleg mi-a replicat ca chinezii nu au legislatiela mediu ,drepturile omului si multe altele asa o fi da daca noi le avem si sunt doar pe hartie cu ce ma ajuta ca da bine la ue ,mediu cate paduri s-au taiat ?! drepturile copilului daca se sesizeaza in presa cazurile abia atunci ies si trantorimea feminina la actiune, drepturile omului – da sunt respectate -in constitutie spune clar ca ai dreptul sa demonstrezi da vine jandarmeria si ti spune ca daca esti doi esti grup si hop pe sus gen ia saitu de cultura si bagal in duba .
    Referitor la ministere ce mai vreti fratilor daca ni s-a spus pe fata de catre un menestru leberwust ca el daca aduce investitii si contracte si alte fondante el de da ce sa nu primeasca un comision ca cica e normal asa ceva ca leafa de politician NESIMTIT nu-i ajunge . Deci fara spaga oficiala (comision) nu face un muistru treaba dapai functionarii. Dar vai ne doare , in pingele ,de alde opinca care daca are amaratu centrala propie sa plateasca dracu mai mult la impozit firar el de chiabur nenorocit (desii multi si le au pus platin rate grele pt a nu mai avea acele facturi la intretinere incarcate de alta sarja de functionari ce tre sa mulga ca ei tre sa aibe un salariu decent de zeci de sute lei)
    Si apropo de contractul dintre Ucraina si Irak pt transportoare am inteles ca Irakul l-a suspendat deoarece fabrica din Ucraina nu si-a respectat deloc contractul sunt multe probleme mai ales ca desii trebuiau licvrate pana acum nici ju,matate din transportoare nu sunt gata si livrate nemaipunand la socoteala problele de la motoare si tun. Si se zvoneste ca la mijloc ar fi si Rusia , ramane de vazut daca nu cumva va urma o cumparare de prin respectiva tara . Asta am cetit eu pe undeva .
    Cat despre nea chitoiu alt muinistru poate ca ar trebuii sa simta gustul unui glonte in gura si o teava de AG-7 in anus , ca sa realizeze ca tre sa faca ceva ,a si nu singur ci cu toti subsecretarii (firar sub-pamant) . Ah „pusca si curea lata” ( Un Fagot si rezerva de munitie ce o luam la alarma un camion ) bune ar fi pt o mica incinerare si poate o eradicare a acestei „meningite morale” aparute la noi . Dar totusi ma tem ca bunicul avea dreptate cand spunea „si daca se da cu nucleare betia din Rusia si hotia din Romania nu vor disparea”.
    Sanatate si cer senin.

  2. PCR-ul era copil de gradinita dpdv al incompetentei, fata de actula „pleiada” de functionari de stat.

  3. sa speram ca macar asa, cu contractul in spate si fugariti de clientii americani, vor reusi sa puna stmpilele unde trebuie si sa dea drumul la productie…

  4. Cand am zis ca totul trebuie privatizat au sarit unii ca cica se vand bogatiile tarii.Iata insa ca bugetarii s-au transformat intr-o clasa de paraziti care santajeaza guvernul sa le plateasca salariile ,indiferent ca altfel nu ii vor vota. Din moment ce leafa merge indiferent ca muncesti sau nu atunci la ce sa te chinui….Din contra ,Cu cat ai standarde mai mici cu atat mai bine-sa zica mersi ca macar vin la servici.

    • @Toma. In mare, ceea ce spui tu despre sectorul bugetar, este 100% adevarat! Si o spun in cunostinta de cauza, fiindca eu lucrez intr-un asemenea sector. Lucrurile sunt mocca rau de tot, dar trebuie sa-ti mentionez faptul ca nu toti sunt niste terchea-berchea, asteptandu-si leafa. In general sti cum stau lucrurile? Pai stau cam asa! In unitatea x, bugetara, salariati cu duiumul, multi fii, fiice, nepoti, nepoate, sot, sotie, neamuri de gradul 14 si asa mai departe, pile ale Directorului General, Presedintelui de Consiliu Judetean, Primar, parlamentar sau senator, bla, bla -toata gasca asta sunt niste habarnisti fara pregatire de specialitate, multi nestiind cu ce se mananca postul pe care stau precum gainile pe oua. Foarte putini, de obicei ii numeri pe degete, sunt cei care fac toata treaba pe-acolo, tinand cat de cat unitatea x pe linia de plutire -si astia, sunt cei frecati si bineanteles, criticati de catre toti parazitii, si asta fiindca n-au pile si relatii, si-atunci trebuie sa-si faca treaba. Daca nu si-o fac, sunt primii care zboara, fiindca pilosii nu „stiu” sa dea din aripi! Fara a ma lauda nicicum, eu sunt unul dintre cei fara „pile” si pot sa-ti spun ca imi este lehamite de toti dobitocii si pupincuristii astia lingusitori. Daca le-ar desfiinta, nu cred c-as muri de foame, daca-ti place munca si vrei sa muncesti, gasesti!

      • Am fost vineri la administratia financiara si functionara de la ghiseu era la calculator, cu trusa de cosmetica deschisa pe birou si isi facea contur la buze, spunandu-mi ca termina imediat.

        Cat despre functionarii publici, un caz pe care l-am cunoscut personal acum cativa ani, a fost cel al primariei sectorului 1 si al politiei locale aferente. Erau departamentele acolo de impartite pe rude si prietenii, de parca erau teritorii personale. Resursele umane apartineau unui grup, secretariatul general altui grup si tot asa.

        @Toma
        „Cand am zis ca totul trebuie privatizat au sarit unii ca cica se vand bogatiile tarii”

        Asa cred si eu. Un antreprenor serios, roman sau strain, care nu are „afaceri” cu statul, ar fi responsabil si n-ar ajunge in situatia aia pentru ca sunt banii lui in joc. Daia statul, prin functionarii lui, este cel mai prost administrator. Pentru ca nu doare pe nimeni inima de banii aia.

        „Intrarea pe piaţa americană presupune supunerea UM Sadu la presiunile pieţei libere, astfel încât să fie obligată să folosească banii în mod raţional, pentru a fabrica un produs de calitate.”

        Inca un avantaj al pietei libere pe care am uitat sa-l mentionez intr-o disputa anterioara.

  5. Faptul că UM Sadu va fabrica muniţie pentru piaţa americană este foarte benefic pentru piaţa românească.

    Motivul este următorul: în epocile trecute, muniţia „fabricată în stil sovietic” îşi câştigase o reputaţie care varia între proastă şi mizerabilă, datorită calităţii de 3 parale chioare. Adică ardea prost, lăsa mult carbon pe ţevi, coroda interiorul ţevilor şi aşa mai departe.

    Din punctul de vedere al unui civil, odată ieşit în afara constrângerilor comerţului socialist, era evident că orice opţiune era mai bună, ca în bancul cu sărbătoarea evreiască.

    Dar când ţi-ai pierdut locul pe piaţă e cam greu să îl recapeţi fără investiţii în tehnologie, publicitate, marketing şi multe altele, aşa cum au aflat ARO Câmpulung şi alţii pe pielea lor. Ori investiţiile presupun bani, şi tocmai resursa asta e la fel de greu de găsit ca Sfântul Graal la noi.

    Intrarea pe piaţa americană presupune supunerea UM Sadu la presiunile pieţei libere, astfel încât să fie obligată să folosească banii în mod raţional, pentru a fabrica un produs de calitate. Poate nu calitate de RWS, Sako sau Norma, aristocraţia muniţiei pentru arme uşoare, poate nici de Sellier & Bellot, dar, măcar, Doamne ajută, calitate de Geco.

    Dacă va exista şi pe la noi o muniţie românească măcar la nivelul lui Geco, nu putem decât să recunoaştem că şi pe la noi se fac lucruri bune.

    ~Nautilus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *