Articolul de seara: exercitiu de competenta

Buuun.

Au aparut azi doua articole care m-au lasat mut. Nu am cuvinte, asa ca voi reda doar cateva citate din ele, cu link catre versiunea integrala. Probabil tot hollenderii sunt cauza. Sau vesticii. Sau oculta. Sau bubulii.

Completare, pentru a fi corect înțeles ce vreau să spun.

MS, DSP și INSP au știut cu cel puțin 3 luni înainte de începere de campania de vaccinare și că ea va trebui organizată și administrată. Cu toate acestea, specificațiile au ajuns la STS inacceptabil de târziu (14-15 zile înainte de lansare) iar timpul efectiv de implementare de 10 zile îmi arată că de fapt întreaga operațiune de vaccinare e un haos în desfășurare. STS a rezolvat precum pompierii o problemă gravă cauzată de incompetență dar cauza rămâne la locul ei, gata să lovească din nou.


Mărturii din interiorul Comitetului Național de Vaccinare Covid (CNCAV) descriu că, deși se cunoștea de peste trei luni că vaccinul este iminent, autoritățile au cerut Serviciului de Telecomunicații Speciale abia pe 7 decembrie realizarea platformei online de vaccinare. Apoi, instituția condusă de colonelul Gheorghiță a dat pe 18 decembrie cerințele scrise cu ce trebuie să facă platforma și le-au cerut ca pe 28 decembrie să fie gata, când a pornit prima etapă de vaccinare.

La noi, la CNCAV nu există niciun analist IT sau programator și n-am folosit niciun project manager de IT pentru relația cu STS, așa cum se face la orice dezvoltare normală de platformă. În plus, distribuția fizică a flacoanelor se face de la depozitele teritoriale pe baza comenzilor venite printr-un excel întocmit manual de DSP-uri, nu generat de un sistem și nu verificat de un software centralizat în timp real! Citeşte întreaga ştire: Guvernul știa de luni bune că se va face vaccinarea, dar prima întâlnire cu STS pentru platformă a avut loc pe 7 decembrie, iar vaccinarea pe platformă a început pe 28 decembrie!

[…]

Există două baze de date implicate în vaccinare:
– Platforma realizată de STS.
– Registrul Electronic Național de Vaccinări, coordonat de Institutul Național de Sănătate Publică.

Oamenii se programează prin prima platformă și apoi, la momentul vaccinării, sunt înregistrați în Registrul Național de Vaccinări (RENV), folosit și pentru alte tipuri de vaccinuri. Practic, când ajung în centrul de vaccinare, cetățenilor li se ia temperatura și, la recepție, îndeplinesc prima procedură: li se citește actul de identitate, cu dispozitivul tabletei STS. Se confirmă astfel programarea. În multe cazuri nici nu s-a mai verificat recipisa primită pe e-mail de la platformă. Apoi, oamenii completează un formular și discută cu un medic.

RENV este cel care le generează oamenilor certificatul de vaccinare, în final. Citeşte întreaga ştire: Guvernul știa de luni bune că se va face vaccinarea, dar prima întâlnire cu STS pentru platformă a avut loc pe 7 decembrie, iar vaccinarea pe platformă a început pe 28 decembrie!

O altă problemă este că „distribuția efectivă a vaccinurilor, transportul lor fizic, se face fără o platformă software și asta se va transforma în curând într-o mare problemă”, a spus un om din Comitetul Național de Vaccinare, pentru Libertatea.

Excelul nu este, susțin mai multe surse, conectat automat, nici cu platforma de programare și nici cu nicio bază de date în timp real. „Practic, DSP-urile iau comenzile de la centre, care citesc într-o aplicație a platformei câți oameni sunt programați, le centralizează de mână și le dau mai departe.

[…]

STS susține că prima întâlnire a avut loc pe 7 decembrie 2020. ”În data de 7 decembrie 2020 a avut loc prima întâlnire între echipa de dezvoltare a STS și reprezentanți ai CNCAV, în cadrul căreia au avut loc discuții preliminare privind cerințele operaționale”, spune Serviciul de Telecomunicații Speciale, răspunzând unei cereri a Libertății. Din răspunsul STS rezultă că în urma aceastei discuții:
– Nu s-a stabilit nimic concret în privința felului în care urma să arate platforma.
– Beneficiarul, adică Comitetului de Vaccinare (CNCAV), nu a avut cereri concrete.
– Nu s-a întocmit niciun document, un ”brief” cu solicitările CNCAV.

Surse:
Guvernul știa de luni bune că se va face vaccinarea, dar prima întâlnire cu STS pentru platformă a avut loc pe 7 decembrie, iar vaccinarea pe platformă a început pe 28 decembrie!
STS confirmă că abia pe 7 decembrie au fost chemați la ”discuții preliminare” pentru realizarea platformei de vaccinare!

81 de comentarii:

  1. Am facut vaccinul Pfiser -primul in 30 decembrie si al doilea in 20 ianuarie. Binenteles nu in Romania. M-am simtit obosita dupa vaccin la citeva ore. In rest nimic deosebit. Daca se vrea reusita si stoparea inbolnavirilor tebuie mobilizare si organizare ca la armata. Daca nu se face repede, virusul trece mutatii si toata munca si banii sunt in zadar.

    14
  2. Cretinii vietii. Cat naiba mai are de suferit aceasta tara de pe urma acestor lepre? Efectiv sunt satul de acesti neghiobi ce ne f… viata.
    Scuzati vocabularul ne academic insa pur si simplu mi a ajuns!

    14
  3. In Germania, in schimb, organizarea e perfecta, desi nu prea merge, nici pe telefon, nici pe internet. Oricum, s-au construit mai peste tot niste centre f frumoase, unde s-au pus multe sageti, ca sa stii pe unde intri si pe unde iesi.
    Cica s-a deschis un bordel modern. Un client intra si e intrebat daca vrea blonda, la stg, bruneta, dr., mai apoi, grasa stg, slaba dr., incepatoare stg., cu exprienta dr… si a.s.m.d cind ajunge la ultima intrebare si intra pe usa indicata, se trezeste in strada. Protesteaza la conducere si i se spune ca de fapt nu au fete, dar nu-i asa ca sunt bine organizati!?
    Cam asa e in Germania.

    In schimb partidul si giúvernul da dovada de multa empatie, azi s-au aprins luminari peste tot pt a sarbatori cel de al 50000-le mort de Covid. Se pregateste o mare sarbatoare de ziua indragostitilor cind se va ajunge la 100000.

    32
  4. au scris pe undeva cu ce vaccin s-au tratat oficialitatile noastre?

    7
    • Da. Pe dovezile de vaccinare pe care le-au dat după. Oricum, au făcut cel mai probabil vaccinul de la Pfizer-BioNtech. Moderna, producătorul celui de-al doilea vaccin autorizat, a livrat destul de puține doze.
      Acum sincer îi prefer pe ăștia 2 decât sputnicul pe care o sa-l facă vecinii noștri unguri.

      4
  5. e inspirata poza aia cu podul. Podul de la Braila e posibil sa fie neutilizat cel putin un an dupa finalizare pt. ca ai nostri nu-s in stare sa faca drumurile care duc la pod. Mai exact exproprierile. Cu vaccinarea s-au poticnit altii mult mai smecheri ca noi (https://ourworldindata.org/covid-vaccinations),
    e o sarcina care-i depaseste cu mult pe ai nostri.

    3
    • Eu ma uit la Israel. Si la UK. In UK e altceva, ca nu prea au constrangeri logistice.

      • Si la EAU, nu? 🙂 Am vazut ca ungurii au dat aprobarea preliminara pentru Gamaleya si sunt in discutii cu Sinopharm. Sunt curios daca vor ajunge sa le cumpere, si mai ales daca apoi vor fi acceptate de populatie.

      • Da, e interesat ce se va intampla in Israel, in special din punct de vedere a evolutiei epidemiei. Ne va da sperante sau ne-arunca in depresie.
        Din pacate eu sunt pesimist in legatura cu vaccinarea, cred ca idealul vaccinarii imediate a cvasitotalitatii populatiei a fost/este utopic si a facut mai mult rau campaniei. De „campaniile de comunicare” si atitudinea teapana cu deshtele impreunate nici nu mai spun. De fazele cu „billgheitz” nu mai zic…faceti misto de cineva si asteptati-va sa-i castigati simpatia. Ar fi o premiera cand aroganta si atitudinea de superioritate castiga hearts&minds. Mentalitate de puber care pune guma fetelor in par in speranta ca-i va fi admirat gestul. Long story short suntem in buda, probabil boala va deveni endemica, carantinele pe jumatate si vaccinarile la misto (ba 5 doze, ba 6, rapel la 21 de zile sau la cate vrea Domnu’) vor sfarsi prin a selecta cele mai capabile tulpini de virus. Intre timp ne distrugem economiile si problema virusului va inceta cand vom avea o belea mai mare pe cap, cum ar fi un razboi major. Intre timp zgaltzaim cusca ursului. Care urs a ramas fara parale, nu prea mai are nic pe unde sa vanda gazul si e stabil ca reactorul de la Cernobal intr-o seara de aprilie.
        Eu astept cu preocupare sa vad ce mai zic scientistii pe 27 jan ca si-au consumat anii trecuti secundele cu conferintele Gretei.

        8
  6. bun…dar noi stim ca in romania in general prostii ajung la conducere…iar aici ma refer la prost pregatiti profesional…deci de ce ne mai miram?…pana la urma e bine ca au si excelul si nu trag liniute pe carnetel la fiecare 5 vaccinuri facute 🙂
    nu cred ca a fost niciunul dintre ei manager de proiect in lumea reala, cu termene si targeturi de atins….

    5
  7. IT-stii de la privat au ramas interzisi cand au aflat ca baietii de la sts au facut aplicatia aia intr-o saptamana. Pai cum, n-ati facut sedinte o luna, apoi inca 2 luni de discutii, 300 pagini de documentatie si testcases si inca 10 versiuni alfa beta rc? Nu baieti si fete, ce daca de la 3 saptamani s-a redus termenul la una, noi am tras tare sa salvam niste vieti, o carpim pe parcurs. A mers, isi fac oamenii treaba, respect.

    9
    • @cris, daca au facut chestia aia intr-o sapt respect. Mai putin respect pt. aia care i-au anuntat cu o saptamana inainte ca trebuie sa faca aplicatia.
      Pe bune. La noi la corporatie se discuta de peste 2 ani daca sa folosim o anumita aplicatie/platforma de project management sau nu. S-au infiintat doua posturi speciale doar ca sa analizeze oportunitatea. Nu glumesc. Odata la 3-4 luni ne intrunim la traditionala sedinta in care discutam pe ce facem PM. Una din tipele care pastoreste porcaria asta incepe fiecare sedinta cu „Rome wasn’t built in a day” E ca in povestirile lui Jonathat Swift.

      3
      • metehnele corporatismului.

        5
      • Stiu companii care folosesc inca sisteme din anii 90 cu EDIFACT si alte nazbatii. Au facut o analiza doi ani si a iesit ca schimbarea lui are un cost mai mare decat cele cateva milioane pierdute anual din cauza sistemului exitent. Deci daca functioneaza il pastram. FFS, sunt organizatii mari care inca ruleaza Fortran.

        5
        • Dar care-i problema cu Fortran? 🙂
          Dacă faci calcule numerice (gen CFD, astrofizică, etc.) și ai cod în Fortran validat la greu în ani sau zeci de ani, de ce nu?
          Ca să nu mai vorbim că s-ar putea să fii și obligat legal de condițiile de certificare, ca de ex în ind. aerospațială și cred că și în energetica nucleară, să ții softul original operațional.

          • Nu am nimic cu nici un limbaj de programare. Companiile de care vorbeam nu erau nucleare și nici aerospațiale. Încercau sa vadă dacă pot face o actualizare pentru o integrare mai buna a activității cu ERP și online.

            1
    • Cris, nu intelegi problema. Nu ma refeream la Directia T Unitatea de Transmisiuni R (autocorectat, mereu ii uit numele). Ma refeream la cat de incompetenti sunt cei care’s la carma.

      STS a facut ce face orice firma care vrea sa se adapteze rapid la o situatie de pe piata.

      2
    • La ce folos ca au facut platforma/a[licatia in 7 zile ???
      Daca tot DSP si INSP fac excel si apoi trimit catre centrele de vaccinare, acolo iti scaneaza CI si te baga in platforma STS …
      Noaptea mintii…
      Ca idee, m-am inscris cu mail + parola pe platforma STS, dar surpriza, nu te poti programa de acolo …. nu exista nici un cimp cu programarile tale.
      Apoi sotia a sunat si am reusit sa ne programam prin telefon, bine ca acum sintem anuntati ca nu ne mai vaccinam cind trebuia, ci +14 zile sau +16 zile … asta e altceva.
      Dar, tot noaptea mintii, pe platforma STS tot nu figurez cu programare …. LOL.
      Ca sa te programezi sau sa vezi daca esti programat, intri pe alt site STS cu CNP si iti dau ei un sms cu parola … Adevarat platforma unica … LOL.
      Haos total !!!
      Trebuia ca doar armata sa gestioneze toata vaccinarea, in colaborare cu Casa de Sanatate – ca acolo sintem pe baza de CNP. Cum sa-ti faci cont pe platforma sts cu email si parola dar sa nu te poti programa si apoi sa intri pe alt link cu CNP sa-ti vezi programarile ?!? wtf …. Romania….

  8. Am facut ieri primul vaccin, in Plevnei. A mers rapid desi eram numai mosi si unii pricepeau mai greu(nu ca atunci cand voteaza psd). Personal era destul si amabil. Cred ca erau 3-4 sali de vaccinare. Banda rulanta dupa inregistrare si consultatie.

    3
  9. Pe 17.11.2020 a fost numit coordonatorul campaniei de vaccinare. Omul și-a făcut treaba. Dacă nu si-o făcea, era țapul ispășitor.
    Ar fi interesant de vazut care a fost lanțul de decizie si datele acelor decizii până când STS-ul s-a apucat de treabă.

    4
    • Problema e ca toata lumea stia de prin octombrie ca vor veni vaccinurile. Dar au inceput sa se miste de pe 7 decembrie. Totul pe spatele executantilor care trebuie sa livreze miracole.

      3
      • Iulian, cu tot respectul, trăim în România. Noroc cu UE, că altfel dădeam din buze și beam ceai de pojarniță cu usturoi și țuică pe post de vaccin.
        La subiect, eu chiar mă minunez că au reușit performanța asta. Înseamnă că în acea zonă sunt și oameni profesioniști, ceea ce îmi dă un pic de speranță.

        1
  10. Avem deja 20% din populație imunizată natural. Încă 2 ani și scăpam. De la sine!

    6
    • Hai să fim serioși.
      Ai 3,6% din populație confirmață prin test la zi (un pic peste 700.000).
      Și dacă aplici un factor de 2 sau trei, cum sugerează unele studii statistice prin alte țări tot nu ajungi nici pe departe la 20%.

      Apoi vezi să nu te imunizezi natural ca la gripă că o să scapi de ea exact ca și de gripă. Numai că asta omoară mai bine și dă și efecte secundare mai țapene.

      1
  11. ?? birocratia romana a migrat de la paper la excel de ceva timp. oricum, respect pentru baietii care au pus in picioare asa ceva in 2 sapt. O aplicatie dinamica de programare pe slot are o provocare pentru ca acelasi slot disponibil poate fi accesat de mai multi useri in acelasi timp, trebuie sa te asiguri ca il rezervi pentru primul ca sa nu ai duplicate, dar in acelasi timp primul poate iesi din browser fara sa rezerve si tb sa il faci din nou available. Probabil ca au mai multe noduri la volumul mare de accesari, e posibil sa fi si avut probleme cu load balancerul. Nu as vrea sa fi fost in pielea baietilor care au facut asta, probabil ca au avut sarbatori la tastatura pana noaptea tarziu ca sa recupereze timpul pierdut de dobitocii de la guvernare.

    9
    • @ADR. Bun comentariu. Ţi se vede stofa de analist.
      Deşi nu sunt informatician, aş avea şi eu de adus câteva comentarii bazate pe ceva inside stories. Prima problemă a organizării unui sistem de vaccinare a început să fie pusă de Tătaru & Co. prin luna iunie, dar atunci conceptul era de organizare pe schema de vaccinare clasică prin reţeaua de medicină de familie. Abia prin iulie au descoperit apa caldă, adică riscul de contagiune la locul de vaccinare în condiţii de absenţă a imunităţii post-vaccinale timp de 6 săptămâni, precum şi necesitatea atingerii pragului de 60 % populaţie vaccinată în 6 luni, ceeea ce la socoteala din Românica nu dă cu virgulă ci direct cu radical din minus pi.
      Atunci a fost un moment definitoriu în care nu se ştie cine din INSP a venit cu ideea revoluţionară pentru România de modificare a conceptului tradiţional piramidal rigid (minister – DSP – medic de familie – pacient) cu conceptul nici măcar foarte modern al platformei cu acces prioritizat (acces la sistem pe bază de drepturi şi priorităţi definite de politica administratorului). Înţelegând că nu e timp de caiete de sarcini, licitaţii şi contestaţii, îmbătat cu bravada „noi suntem ăi mai tari din parcarea goală” unui dobitoc cu post de şefuleţ (pe care din păcate îl cunosc personal), Tătaru a dat sarcina formării unui grup de informaticieni de la MS, INSP, CNAS să construiască un sistem informatic. Cei de la CNAS au tăiat-o imediat la ordin (c’aşa-i în politichie, se mai dă şi la gioale în propria echipă), cei rămaşi au început să vorbească între ei şi cam atât. Nu chiar atât, pentru că au schiţat nişte concepte bune (dealtfel foarte fireşti), adică treaba de system architecture design, care a fost folosită mai departem, dar s-au împotmolit din lipsa de experienţă cu sisteme cu apelări simultane multiple. Probabil că dacă ar fi avut măcar un om capabil să scrie de la zero un site de vânzări online şi un manager de proiect bun ar fi ieşit ceva.
      În septembrie, înainte de alegerile locale, din cauza lipsei de suport politic, Tătaru deja era o umbră prin minister de care nu se mai speriau nici piţipoancele pasediste de pe-acolo – autoritatea lui ajunsese la zero. În plus, deja începuseră să dea târcoale mafioţii avizi de bani daţi repede greu contorizabili.
      Atunci, văzând că în ograda proprie bate vântu’ şi guiţă porcii, Tătaru a fost cel care i-a cerut lui Ciucă şi lui Orban să bage la înaintare armata în organizarea vaccinării, nu că ar fi mai brează, ci pentru că are ierarhie internă cât de cât mai respectată şi nici nu e intoxicată de mafia medicală sau de sabotorii din clica universitară sau din cea pesedistă. Nu ştiu pe ce trasee şi prin ce căi a ajuns STS organizatorul de facto al campaniei de vaccinare – aceasta nu a fost rău, ţinând cont că departamentele IT ale MApN n-au fost în stare în atâţia ani nici să-şi construiască nişte ERP-uri pentru uzul instituţiilor proprii.
      Ciucă a fost cel care a decis crearea de novo practic a unei noi instituţii (CNCAV) teoretic independentă (adică în subordinea SGG) practic total dependentă de suflul politic (dacă un ministru n-are chef de ei, CNCAV-iştii se uită la stele – fie la stelele de pe epoleţii de sub costumul unuia care ştie cum să-l convingă pe respectivul ministru, fie la stelele de pe cerul Cotroceniului).
      Gheorghiţă a fost încoronat cu tichia de staniol pentru că trebuia cineva s-o poarte – băiat cuminte, cu ceva experienţă massmedia, dar, deşi nu incompetent, cu experienţă de conducere zero barat. Nu ştiu dacă a făcut efectiv ceva prin deciziile sale manageriale, dar trebuie să-l apreciem, chiar dacă ar trebui alţii să primească laurii – în Franţa dobitocii cu Haute fonction publique s-au înecat în birocraţie de au început oamenii să iasă în stradă să ceară vaccinurile care umplu la refuz depozitele, Germania doar aparent stă mai bine procentual decât noi, în Anglia e regula fără reguli da’ la cât mai mulţi (inaplicabilă la noi pentru că noi aveam iniţial 45 % rată de refuz de vaccinare şi 30 % relativă) – dar despre miza motivaţională mai încolo.
      Nu putem să-l acuzăm pe sărmanu’ Gheorghiţă de tergiversarea informatizării procesului de vaccinare – i s-a pus coroana de ţepi pe 15.11, după o săptămână în care şi-a format echipa şi şi-a cristalizat planul de acţiune a mai dat o şansă de câteva zile celor de la INSP să producă specificaţiile sistemului informatic şi să arate ceva produs. Cei de la INSP au arătat exact înainte de 01.12 un draft de specificaţii, puţin modificate faţă de cele din vară ca să ţină cont de caracteristicile de interval de rapel, stocare, depozitare a diferitelor tipuri de vaccinuri dar nema putirinţă la dezvoltare software. Sărmanu’ a avut câteva zile să caute un dezvoltator software şi abia pe 04.12 a primit un text corectat cu specificaţii pe care probabil le-a citit o zi şi s-a dus apoi cu ele la STS. Personal nu am auzit de faptul că informaticienii de la STS ar fi primit sarcina de dezvoltare a sistemului pe 07.12, dar ce a apărut în presă e credibil – e rezonabil (adică nici prea mic nici mare) termenul de 2 zile de transfer al specificaţiilor de la o instituţie (CNCAV) la alta (STS) plus în interiorul ultimeia. Nu cunosc termenul de 18.12 din presă pentru specificaţiile finale dar şi acesta e posibil – evident că cei de la STS au studiat câteva zile problema, au comunicat cu cei de la INSP şi MS pe la jumătatea lui decembrie în condiţiile haosului ierarhic post-electoral, au primit şuturi de pe la sabotorii din funcţii mari, s-au întors la ăia mărunţi din minister cu stick-u’ USB şi cu „dă bă şi mie, nu fi chitră”, s-au dus cu întrebări de gâgă la cei de la INSP ca să înţeleagă fenomenul, cei de la INSP au rectificat specificaţiile – mie chiar mi se pare rezonabil şi acest termen de 10 zile.
      Aviz autorului : din punctul meu de vedere admirabilul exerciţiu de competenţă este fără ghilimele şi fără sarcasm construirea de novo a unui sistem în şapte zile.
      Personal am constatat evoluţia imaginii sistemului de la început, tot programând sau anulând programări pentru colegii mei anti-vaxxeri sau semi-anti-vaxxeri (spre marea mea uimire şi ruşine – mulţi, toţi purtători de halat alb, chiar mulţi medici). Diferite bug-uri şi neconcordanţe apăreau, dispăreau ca apoi iar să reapară, dar totul la intervale foarte rapide – semn că oamenii ăia chiar lucrau la sistem practic zi-lumină, pentru ca respectiva problemă să fie soluţionată pozitiv în mai puţin de două zile. Voi chiar nu înţelegeţi ce face sistemul ăsta şi de ce e justificat să meargă mai prost de cât sitemul celor de la Emag – când vă introduceţi datele ca persoană – interoghează serverul MAI privind numele, CNP-ul şi seria de buletin, ca firmă – interoghează serverul ANAF privind CIF-ul şi certificatul digital şi persoana reprezentant, ca medic – interoghează serverul MS şi al Colegiului Medicilor, ca pacient – interoghează serverul CNAS. Pentru toate aceste interogări are o multitudine de opţiuni de validare provizorie, de acţiune în caz nonresponsiv, de excepţii introduse prin norme.
      Concluzie : personal apreciez pozitiv conceptul şi execuţia sistemului informatic şi nu pot decât să-mi exprim stima pentru respectiva echipă de informaticieni, deşi după mine tot n-ar merita să-şi primească pensiile ălea sfidătoare când vor ieşi din STS pe la 45 de ani. Acum voi vă legaţi de datele scrise pe răbojul Excel de DSP şi comunicate apoi INSP. Da, este o nerealizare absenţa unui manager dashboard care să permită şefului centrului de vaccinare să genereze statisticile – probabil că în câteva zile va fi şi secţiunea asta făcută. Informatic, sistemul funcţionează – dacă vă uitaţi pe platformă, veţi vedea că apăreţi ca vaccinat (status finalizat la câteva minute sau maxim o oră după ce v-a fost scanat actul de identitate la vaccinare). Dar problema nu e la CNCAV sau la sistemul informatic ci la DSP şi sistemul lor învechit de numărat pe răboj, deci vă rog acuzaţi cu subiect şi predicat ministerul şi fosilele rămase în DSP-uri de pe vremea lu’ Ceaşcă. Deci problema e absenţa unui sistem informatic integrat al DSP-urilor şi al INSP, rezolvat cu Excel.

      10
      • Gigi, problema mea este cu tot ce s-a facut pentru vaccinare in ansamblu. Nu cu cele 10 zile pentru dezvoltarea platformei.

        Au avut luni de zile pentru pregatire. Pana și varianta cerșitului funcționa (știi, ONG alea pe post de binefăcător al statului), existând experți voluntari care dezinteresat sa participe. Pentru DSP din primăvara lui 2020 fusese dezvoltată tot in regim de cerșetorie-binefacere o platforma care tot nefolosita e. Pentru DSP tot cerșetoria funcționează cu voluntarii din call center.

        Deci hai sa o iau așa:
        – 5 luni de pregătire pentru a avea nimic
        – apoi 3 săptămâni de bătut in cuie specificații
        – 10 zile de dezvoltare pentru un produs funcțional

        Concluzia mea:
        – incompetenta urla in MS, Guvern, CNAS, DSP. Nimeni răspunzător.
        – pe ultima suta de metri arunca problema la STS sa se spele cu ea pe cap. Dezvoltatorii de la STS reușesc sa scoată un produs (de ce e nevoie ca STS sa scrie cod e alta discuție, ca asta nu e treaba lor).
        – iese diferența la doze administrate vs înscrieri (știre de azi). Iar nimeni răspunzător. Nicăieri.

        STS și-a făcut ok treaba, nu au făcut rocket science, nu sunt eroi. Am participat la proiecte mari la care durata de la decizie la lansare a fost de 14 zile. Ce facem acum, STS scapă turma? Le dam decorații și ii facem generali?

        ADR, problema accesului simultan la același slot orar e rezolvabilă in 15 minute și are 5 soluții la care m-am gândit acum, in timp ce scriam răspunsul. Problema s-a dovedit cu actualizările platformei și cu managementul dezvoltării pentru a nu reintroduce bunuri șamd.

        2
        • @Iulian. Tu ai făcut articolul, şi din articol înţeleg că eşti supărat pe lălăiala informatcienilor STS, aşa că citeşte mai bine poveştile mele. Rectifică-ţi articolul şi referă-te la imobilismul politic şi nu-i mai înjura pe IT-işti – după mine, în condiţiile date, s-au descurcat rezonabil (cei de la STS), în schimb cei de la MS … jale mare.
          Ce facem cu incompetenţa ? Nu pot să mă ridic la calificativele adresate mie pe-aici de trompetă penelistă sau useristă, aşa că nu mă mai abţin şi o zic : cel puţin în domeniul sanitar, lucrurile riscă să o ia razna din cauza politicului, şi asta în mod inexorabil.
          De ce lucrurile riscă să o ia razna din cauza politicului ? Clar trebuie făcute schimbări, care încep de la vârf, clar trebuie daţi afară pesediştii şi fosilele anchilozate. Pentru aceasta, clar trebuie măsuri individuale, supuse subiectivului, adică indiferent cât de curat ar avea sufletul Vlad Voiculescu, e posibil ca toţi din jur să vadă un lucru strict politic – ” … aaaa, deci i-ai dat afară pe Ion Pesedescu şi pe Vasile Adormitunscaun ca să-i aduci pe Gheorghe Userescu şi pe Maria Pluşoaia … „. De aici va deriva imediat mentalitatea de trib şi conflictul inter-tribal, adică gaşca USR versus gaşca PNL, ceva în stilul CDR reloaded. Problema e că Voiculescu nici nu se străduie cât de cât să-şi schimbe imaginea – de la început a dat drumul la vânătoare de penelişti într-un mod grobian. Evident că are pe post de gonaci toţi pesediştii frustraţi un an întreg de Tătaru & Comp., dar el nu vede asta. Oricum, mie mi se pare alt om faţă de cel din 2016. sper să mă-nşel …
          Cine face deci reforma dorită a statului ? Paradoxal, dar aceeaşi oameni care au imobilizat statul la ordinul lui Dragnea, nu de alta, dar alţii nu există. Va mai dura până se dezmorţesc aceşti oameni, deşi e posibil să nu poată face acest lucru – un om care are un loc de muncă mai mult de trei ani în care leneveşte nu va mai putea munci eficient niciodată. Aşa că, trebuie un timp dat acestor oameni din sistem să se dezmorţească, altfel am putea arunca la tomberon şi valori, nu numai rebuturi umane. Şi e dureros ca statul să piardăoameni buni, nu de alta, dar aceştia au devenit o mare raritate.

          1
          • Modific textul. Sensul era ‘cum dracu, atunci când ai la dispoziție 3 luni, ajungi sa faci o platforma in 10 zile?’.

            3
          • Sper ca acum e mult mai clar ce am dorit sa transmit.

            3
          • @Gigi Gagu – experienta mea practica spune ca un om care a frecat menta 3 ani poate munci eficient din nou. Asta presupunand ca a muncit cu adevarat vreodata 🙂

            In rest – interesante comentariile.

            P.S. Respect pentru echipa STS, numai cine nu are experienta practica nu isi da seama cat de dificil este sa pui pe piata un produs in 10 zile, nici macar nu conteaza cat de complicat este produsul. Totusi mai exista speranta pentru ROmania..

  12. Ajutati-ma va rog sa inteleg, Ciolos ala fiul lui Soros, a facut Gov IT Hub, niste baieti si fete simpatici care intr-o luna iti faceau si aplicatie prin care sa controlezi rachetele de la Deveselu. Gov IT Hubul functiona cu angajati permanenti civili(din cate stim noi) si voluntari in subordinea guvernului, parca erau la ministerul comnuincatilor sau la sgg… nu mai stiu exact. Intr-o luna, la cat de complexe sunt cerintele, aveai gata aplicatia si testarea, ca testarea ii miezu la orice produs IT si nu beta-ul cat de cat functional.
    Bun, baietii si fetele si-au dat demisia in bloc cand au venit ciucalaii de la pesede ca ei digitalizaeaza Romania, as putea sa pun un clip cu Dragunev cand vorbea in campanie cum taxele care nu se pot plati online se vor desfinte, insa nu vreau sa vomit. Ca in loc de digitalizare dansii s-au cacat pe ei despre cum sa o siluiasca in buda pe doamna justitie ce digitalizare tot atata?
    Guvernul liberal nu s-a gandit sa reoperationalizeze acea idee buna cat-de-cat desi necesitatea era evidenta de la la un grad de digitalizare pana la situatia asta. In loc sa avem acesta structura, moasa comunala in materie IT a statului roman a devenit… STS-ul? Whadafac? Nu discut capacitatile sts-ului, care nu prea pricep de ce-i o structura independenta, pe vremuri find doar o unitate speciala a armatei care asigura comunicarea strategica dar.. no hai fie. Cu toate astea, de ce le-au dat acestor oameni sarcinile acestea in materie de dezvoltare appuri? Dupa umila mea parere ei au alte atributii decat sa faca aplicatii.
    O rugamine, va rog nu ma luati cu antena3 s cum stsul controleaza voturile si toti primim sopozitoare cu 5g in urmatorul an. Sincer intreb de ce nu (mai) exista ITHub-ul guvernului unde puteai sa rezolvi chestile astea, competent, intr-o luna max .

    13
    • intr-o tara conspirata ca a noastra uniforma trebuie sa fie in toate ca Dumnezeu,de asta…..suntem unde suntem.

      4
    • IT Hub a devenit Autoritatea Nationala pentru Digitalizare sau ceva de genul. Si face niste strategii. STS nu a fost la MApN ci la DSS.

      De ce scriu software? Nu stiu, intreaba pe Cris care mai sus ridica ode. Ca a scapat si prostia aia cu inutilitatea unit test.

      4
    • Dragă tovarăşe şi pretin, văd că înfierezi cu patos proletar STS-u’ imperialiştilor . Ai dreptate să te miri ce caută în toată treaba asta, că mai mult de maxim nişte certificate digitale şi protocoale de comunicaţie nu prea ar fi avut ce face. Eu te întreb ce caută Sărmanu’ Gheorghiţă în uniformă militară pe sticlă – după mine, nu mă deranjează ca şeful CNCAV-ului să fie medic militar, dar parcă i-ar fi stat mai bine dacă apărea în halat alb decât în uniformă kaki, pentru că vaccinarea e o problemă medicală şi nu militară, şi este militară pentru că e o acceptare la nivelul conducerii statului că statul român are instituţii civile incapabile de reacţie rapidă.
      Hub-ul IT a lu’ Dacian din evul mediu timpuriu din 2016 a fost un fâs bine ambalat mediatic sau un proiect mort în faşă pentru că n-a făcut nimic, indiferent cât de simpatice erau fetele de pe-acolo. Evident că Dragunov le-a tăiat curentu’ când a ajuns la butoane că doar erau slugile lu’ Soros care trebuiau să elibereze locuri pentru piţipoancele care purtaseră în campania electorală desous-uri cu trandafiri pe şoseaua de centură. De ce Mandolină nu a revitalizat proiectul ? Pentru că proiectul lui de digitalizare era ca fiecare minister să-şi transfere în digital activitatea şi evident a fost greşit – presiunea birocratică şi rigiditatea nu permit unei instituţii să se autoreformeze decât cu lideri providenţiali, pe care Mandolină nu i-a avut, decât poate pe Bode care acum e la MAI (opinie strict personală).
      Da, ar fi de dorit o super autoritate care să dea iama într-un minister, să vadă care-i treaba, să schimbe structura funcţională şi atribuţiile ministerului şi să automatizeze activitatea pe baza unor sisteme IT făcute de ei. Problema e că această autoritate doar puţin ar avea de-a face cu dezvoltarea software cât mai ales cu schimbarea funcţiunii respectivei zone a statului.
      Exemplu – tu, marele lent, eşti numit şef la o asemenea autoritate cu puteri nelimitate şi Mâţu Câţu îţi zice să dai iama în zona muncii, că doar te pricepi la asta (parcă eşti patron, nu?). Tu ce faci ? Te apuci să faci un Revisal 7.0 (acum e 6.0.7.0 parcă) să stea mâţa-n coadă sau îl desfiinţezi complet şi îi introduci funcţiile în Declaraţia 112 ? Dar dacă tot faci asta nu desfiinţezi de tot ITM-urile şi bagi Inspecţia Muncii în ANAF ? Dar dacă tot ai început, nu mai bine desfiinţezi complet ANOFM că oricum freacă menta ? Dar dacă faci asta, nu mai simplu desfiinţezi ajutorul de şomaj şi le zici firmelor „bă băieţi, de mâine daţi pe post de şomaj la angajaţii disponibilizaţi de voi compensaţie trei salarii da’ nu mai plătiţi 2,25 %” – imediat vei avea poza pusă-n ramă în 100000 de firme. Da’, dacă tot am ajuns aici, nu transformi sistemul concediilor medicale din scriptic + informatic în informatic online realtime, să aibă firmele control asupra concediilor şi să eliberezi de greaua muncă la stat o treime din angajaţii caselor de sănătate ? Şi dacă tot ai făcut asta, nu mai trimiţi la muncă în privat şi o treime din angajaţii caselor de pensii cu un sistem informatic legat de ANAF ? Şi, din cauză că nu vrei să-ţi stresezi informaticienii cu rezolvarea excepţiilor de la regulă, nu mai bine dai regula (a se citi lege) că „nimeni nu-i mai presus de regulă” – asta tradus la pensie – toţi primesc banii după contributivitate, la militari se calculează un echivalent de bază de calcul de salariu brut pentru trecut, iar pentru viitor MApN-ul, asemeni oricărui buticar, să reţină din soldă şi să vireze la fondul de pensii contribuţia din care se va calcula pensia ?
      Hai c-am început să delirez … eu doar vroiam să-ţi expun situaţia – statul e incompetent, politicienii ştiu asta, dar mai ştiu şi că şi ei sunt incompetenţi în reformarea statului, aşa că nu te mai mira de cum a ajuns STS mare peşte în stabilimentu’ vaccinării.

      6
      • Gigi, excepțiile pot fi integrate intr-un sistem unic, configurabil pentru diverse tipuri de excepție conform legislației, care sa nu necesite actualizări după fiecare modificare legislativă. Asta învață orice PM care a lucrat la un proiect care face mai mult decât sa adune 1 cu 1 – sa gândească pentru viitor.

        Faza cu concediile medicale actuale e o tâmpenie. Google era nr 1 pe piața de Căutare in 2001 iar in 2021 AD CNAS + MS nu sunt in stare sa aibă un sistem electronic pentru retete, pe care rețeta sa o iau cu cardul de sănătate de la farmacie.

        Iar pentru CM sa ma duc la medic de familie, in ghips și cârja când trebuia sa stau la pat. Așa ca mai bine in concediu fără plata decât sa am de-a face cu procesele și procedurile din sistemul de sănătate.

        2
        • Google era nr 1 pe piața de Căutare din 1996 după ce a detronat pe yahoo. Aveam atunci un 586 cu windows 3.1 şi 1 MB de RAM şi modem de 14,4 kbps …
          Acum la farmacie trebuie să ştii seria şi numărul reţetei, să dai peste un farmacist amabil, să funcţioneze SIPE şi poţi avea reţeta.
          Eu mă referam la concept – atunci când introduci un sistem informatic, modifici şi structura organizaţiei. Partea cea mai mare nu este sistemul informatic în sine, ci modificările de proceduri şi cutume ale organizaţiei, care dacă e statul român se numesc legi şi relaţii interumane. Acesta era sensul în care dădeam acele exemple – sunt de acord cu tine că mai bine scrii regulile într-o bază de date decât într-o procedură executabilă, dar nu acesta era sensul exemplelor mele.
          De ce n-a făcut Tătaru mare lucru ? Poate nu era atât de bun cum mi s-a părut mie, poate a şi fost sabotat mult din interior, poate s-a focalizat prea mult pe criză şi mai puţin pe reformă, cert nu avea pârghii legislative cu PSD majoritar în parlament … uite-l totuşi pe Bode – impresia mea despre el e că a urnit din imobilism CNAIR.

          1
          • Nope, între Yahoo și Google a mai fost AltaVista. AltaVista intre 95-98 a fost bun. In 99-00 i-a luat fata Google.

            Nu vreau sa știu seria și numărul rețetei. Vreau sa dau cardul și sa primesc ce scrie pe rețeta. De ce sa țin minte seria și numărul? De ce farmacist amabil? De ce ‘dacă merge sistemul?’… De ce toate astea când știu ce poate face tehnologia?

            Sistemele informatice și regulile lor se implementează pe proceduri existente, pregătind noile proceduri de după introducere. Abia apoi trecem la modificarea activității care se reflecta in modificarea unui flow intr-un sistem. Da, in prima faza vor dispărea 5-10 % întocmitori si plimbatori de hârtii. O interconectare între doua sisteme mai aduce un câștig de eficientă de cel puțin 5%.

            4
            • Terminati cu ItHub shitz al lui Ciolos 😀 . Responsabil a fost un nenorocit care acum e prin parlamentul european, dupa ce a mai frecat alte scaune publice. Si tot ce a facut a fost sa puna batista pe munca unor oameni, implementand un mare 0. Asta e, e un demn membru al partidului parazit.
              Bineinteles ca pepeteuri si simpozioane si bagat in seama pe bani publici erau mult mai importante, ce deh trebuisa creasca si sa ajunga unde e acum.

              2
              • ITHub a avut 3 lucruri bune cel puțin: datele de la alegeri 2016 la minut pe internet, platformele pentru vaccinuri (stocuri și informare), registrul de screening auditiv și platforma de centralizare a feedbackului din dezbaterile publice. Pentru un an e ok.

                In 2020 au luat 6 site-uri și le-au mutat la o entitate noua: Autoritatea pentru Digitalizarea României. Și liniște.

                1
            • Altavista … mda … puşca şi cureaua lată.
              Iuliane, în articolul tău ai mai omis un lucru – implicarea funcţionalităţii platformei informatice în bătălia politică şi mediatică.
              Nu este o chestie supersecretă, dar nici una despre care să se poată vorbi cu uşurinţă – aşa cum anti-vaxxerii toarnă minciuni şi semiadevăruri îmbinate cu perfidie de nişte minţi diabolice de pe la Moscova sau de aiurea, rezultând propaganda anti-vaxxing, similar băieţii buni cu aripi de îngeraş construiesc propaganda pro-vaxxing cu metode nu tocmai ortodoxe cu uneltele administrative pe care le au la îndemână.
              Şi să nu crezi că aceste unelte nu includ influenţarea birocratică a ritmului de vaccinare – acestea sunt lucruri gândite cu atenţie de dinainte. Mai concret : s-a început cu personalul medical în primul rând pentru a da mesaj de încredere populaţiei. Nu s-a prea reuşit, în primul rând datorită clivajului dintre lumea „vest” şi lumea „est”, dar şi datorită proporţiei mari de anti-vaxxeri şi reactivării rapide propagandei estului. Tu crezi gogoşile de la TV de justificare a modificării calendarului de vaccinare ? Etapa a 2-a trebuia să înceapă de la 01.02., dar, văzând procentul mic de personal medical vaccinat, a fost devansată etapa 2, ca acest procent să nu devină oficial. Tu crezi că în etapa 2 au fost grupaţi vârstnicii cu funcţionărimea statului degeaba ? Nu. Se numeşte în marketing crearea exemplului model de cumpărător pe care tu să-l urmezi şi crearea imperiozităţii timpului. Şi s-a făcut asta bazat pe sentimente negative. Caracterul de urgenţă – legat de mentalitatea românului („… s-or termina portocalele în faţa mea la coadă …”) – în loc să scoţi toată marfa pe tarabă şi să te rogi de muşterii să ţi-o cumpere, scoate câteva portocale şi vei vedea ce coadă se face la tejgheaua ta când toţi se vor îmbulzi speriaţi de frica „auăleu muică, se termină portocalele”. Cum s-a făcut asta ? Oricum numărul de vaccinări pe zi e limitat de capacitatea administrativă organizatorică, dar dacă şi acela e ocupat la miezul nopţii cu bugetari care intră toţi pe un fişier băgat prin uşa din spate a platformei, va crea panica de mentalitatea de coadă şi ura de clasă printre doritorii de vaccinare. Ura de clasă e şi mai evidentă – „ia uite-i pe bugetarii ăştia cum intră-n faţă … ia să mă-mbulzesc şi eu”. Numai că în fluxul acesta de pro-vaxxeri sunt prinşi inerent semi-vaxxeri (nehotărâţii) care fiind caractere slabe, se lasă duşi de curent. Şi tot în curent vor mai fi prinşi şi anti-vaxxeri realişti („nu-mi place vaccinu’ da’ pentru a face concediu-n Grecia la vară, hai că mă vaccinez repede să prind loc”). Sincer, la asemenea mizerii m-aş deda şi eu ţinând cont de miză. După ce s-a creat valul de muşterii, atunci se va lărgi şi volumul ofertei – deja se face asta – de azi au început criteriile de 25 % – vor fi locuri în ţară unde ca bugetar te poţi înscrie pe 23.03 dar ca bolnav cronic pe 10.03. Tocmai pentru a avea cât mai mulţi înscrişi.
              Mde, mind is a very tricky business…

              2
              • Generarea cererii e un subiect interesant, dar nu l-am urmărit îndeaproape (cu date și numere), deci l-am exclus. Și, in plus, merita o abordare separată. BTW, mailul declarat de tine e corect?

                2
                • Generarea cererii e concept de marketing universal valabil, fie că vinzi roșii la tarabă fie încredere în vaccin. Iar în marketing nu există noțiunea de moralitate, pentru că dacă ar exista, ai crăpa de foame evitând magazinele care-ți vând pâinea cu 2,99 lei sau chivuțele din piață care pun cartofi frumoși doar în față. Cam la fel cu manipularea maselor, e tot o problemă de marketing, cam la fel cu un exemplu de manual : demult, primii producători de aparat automat de făcut pâine aveau vânzări proaste, deși erau singuri în piață, așa că au scos un al doilea model mai elegant, cu ceva funcții în plus, dar la preț triplu, iar mușterii, având comparație (net defavorabilă în raportul preț /performanțe celui scump), plus stimulați în decizia de cumpărare de o politică strânsă a stocurilor la raft, s-au năpustit ca orbeții să-și ia aparat de pâine caldă. Perfect identic cu politica priorităților la vaccinare. Chestia tare e că atunci când sunt întrebați, decidenții dau justificarea oficială, care e perfect validă funcțional și moral, iar ei, în fața propriei conștiințe sau a confruntării ci adevărul vor da justificarea machiavelică cu care personal sunt de acord – scopul e prea înalt pentru a nu face și sacrificii morale. A propos – de curiozitate, că tot sunteți mulți militari sau foști militari – la instrucție nu vi s-a pus problema că dacă intri în noroi ieși mânjit până la urechi? Sau cum vreți să ne batem cu rușii? Adică ei ne atacă cu arme biologice prin război informațional de antivaxxing dus de troli, boți și idioți cu efecte de zeci și sute de morți și noi ne uităm la moralitatea masurilor provaxxing?
                  By the way, da, mail-ul e corect

                  2
                  • Da, conceptul de generare a cererii e universal valabil însă, cum ziceam, nu l-am urmărit la vaccinare. Mișto exemplul cu mașina de făcut pâine.

                    Probabil mișcarea nu a fost evidentă și nu a ajuns pe radarele antivaxxerilor. Cei practici au becurile aprinse cu discriminarea pe considerente de nevaccinare.

                    2
                  • Iar asta cu ura de clasa merge pana la un punct. Dar exista clase speciale la vaccinare, nu e doar o iluzie de marketing și magie. Cazul de la Sibiu e la G4Media. Ar mai fi și zvonul cu cabinetul pentru nep*lime de la Municipal. Plus ca in 3 zile au fost vaccinați mai mulți decât programați. Pentru ca doua platforme și haos. Și oportunitate de ‘afaceri’.

                    https://www.g4media.ro/acuzatii-de-favoritism-pentru-angajatii-consiliului-judetean-sibiu-la-vaccinare-sefa-institutiei-anunta-o-analiza.html
                    https://www.libertatea.ro/stiri/investigatie-cifrele-oficiale-de-la-sts-arata-ca-5-000-de-oameni-pe-zi-din-35-000-sunt-vaccinati-in-afara-platformei-dsp-a-avertizat-sa-se-opreasca-3387857

                    3
                    • @Iulian. Nu m-ai înţeles. E marketing pur. Şi foarte eficient, pentru că şi tu ai căzut în capcana metodei de marketing – ai intrat în joc – îţi pui probleme de ce sunt alţii mai şmecheri şi-ţi iau aparatu’ de pâine direct din depozit (programarea pe uşa din dos) şi tu nu mai găseşti nimic la raft, înjuri pe vânzătoarele din magazin (pălmaşii mici din DSP ce se mai fac de-un şperţ sau servesc o pilă).
                      Odată intrat în joc, vei juca sau nu vei juca după regulile jocului, dar în mod cert vei păstra implicarea în joc direcţia jocului. Şi exact implicarea şi direcţia jocului sunt scopurile strategiei de marketing.
                      ––
                      Alt exemplu ipotetic mai simplu.
                      Reînvie Ceaşcă, devine candidat la premiul Nobel pentru economie. Ceaşcă a primit de la Kim Jong Un un vapor mare plin ochi cu creveţi, cam prea mult pentru cei 6 milioane de dornici de creveţi, dar suficient pentru 12 milioane, adică 66 % din 18 milioane de românaşi. Eu, Provaxxeru’ sunt cu foamea-n gât deci sunt la coadă, tu eşti indecis să intri sau nu la coadă, Bizonu Antivaxxeru’ n-are chef de creveţi că nici nu ştie ce-s ăia şi a auzit de la Vocea Moscovei că sunt injectaţi cu 5G, dar toţi privim coada la aprozar.
                      Eu mă laud ce şmecher sunt cu creveţi în paporniţă şi creez invidie. Tu, impulsionat de frustrarea la nedreptate începi să strigi, să te enervezi şi să faci scandal că unii intră peste alţii la coadă, că „se dă” pe uşa din spate şi dai viaţă cozii în care stai ca să poţi ţipa. Bizonu te vede ţipând, începe să fie interesat de subiect, vede o portiţă prin care poate intra mai în faţă la coadă şi intră pentru a-şi satisface orgoliul de a fi mai cu moţ decât ceilalţi.
                      La fel fac şi alţi bizoni care îngroaşă coada. Permanent, Ceaşcă are grijă să nu „se dea” prea mult dar nici prea puţin, ca să rămână teama în populaţie că „se termină” şi să stea lumea la coadă. La coadă, Bizonu aude că creveţii au gust bun şi fac bine la sănătate şi zice hai să-ncerc şi asta, tu faci pauză din strigat, auzi poveşti de viaţă, te împrieteneşti cu cei de lângă tine şi continui să mergi în ritmul cozii, şi oboseşti să mai speri că mâine va fi demonstarţie anticomunistă în Piaţa Universităţii la care să te duci şi tu.
                      Ceaşcă se duce la Carl Gustaf al Suediei cu „dă bă premiu’ ăluia cu dinamita”. Carl Gustaf zice „ţi-l dau bă, da’ nu pentru publicările făcute de alţii-n numele tău ci pentru vândutu’ creveţilor”. Ceaşcă, revoltat : „bă sire, eu cu oamenii ţinuţi la coadă de propriile lor convingeri şi nu în Piaţa Universităţii la Revoluţie mi-am rezolvat scopul ideologic al menţinerii comunismului, nu mă lua pe mine cu marketingu’ de oligopol şi cu crearea cererii”.
                      Ce poate face regele Suediei ? Dă cu zaru’, pentru că şi argumentul lui şi al lui Ceaşcă sunt perfect valide.
                      Notă : singurele lucruri reale sunt mecanismele de marketing universal valabile şi imposibilitatea discernerii binelui de rău într-o acţiune cu dublă motivaţie validă, cognitivă şi afectivă, pentru că analiza bine/rău se face asupra influenţelor exercitate asupra compartimentului voliţional de către afect şi cogniţie – când sunt două valide, nu se epoate spune care este predominantă. Deci Carl Gustaf dă cu zaru’…
                      P.S. pentru cei care nu ştiu – acum 32 de ani la alimentară se găseau doar creveţi din Coreea de Nord. Munţi de creveţi şi în rest galantarele goale.

                      5
                    • @gugugagafolks…

                      I’m…Cilantro!

                      3
                    • Crevetii cred ca erau vietnamezi. Arme le-am dat gratis dar pentru produsele civile (tesaturi, utilaje pentru constructii si imbunatatiri funciare, materii prime etc) era deschis credit rambursabil partial in produse.

                      2
                    • Deci Mihăeanu e buruiană pucioasă … ce-şi face omu’ cu mâna lui …
                      Creveţii erau şi vietnamezi şi nordcoreeni. Nu ştiu care era diferenţa între ei, dar mi se făcea rău numai când îi vedeam.

                    • Gigi, știu creveții. Mișto prezentarea.

                      Știind balcanismul nostru, apetitul pentru șpagă/bacșiș/peșcheș, organizarea i-re-pro-sa-bi-la de un an și acum am o disonanta congnitiva. Occam ma îndeamnă sa pariez pe arhetip. Tu, pe de alta parte, ai o demonstrație extrem de coerenta, care demonteaza acțiunile și arată ca se bazează exact pe cunoașterea și exploatarea balcanismului.

                    • @Iulian. Tu chiar crezi că la vârf sunt numai oligofreni ? Nu. Din contră, sunt foarte puţini incapabili să facă un raţionament şi destul de puţini fără experienţă de viaţă şi şi mai puţini care odată ajunşi în funcţie să nu ajungă să înveţe repede manipularea (în bine sau rău) a maselor prin inserarea în acţiunea lor a unor pârghii psihologice. Personal cred despre Veorica, după ce i-am văzut schimbarea de look imediat post-Dragnea că nu e chiar atât de toantă cum părea şi că mima oligofrenia în mod intenţionat (nu prea înţeleg de ce). Din toţi politicienii mai răsăriţi pe care i-am cunoscut nu pot spune despre nici unul că doar pe baza coeficientului de inteligenţă nu şi-ar fi meritat locul. În schimb, degetele de la o mână îmi sunt suficiente să-i număr pe cei care îmi păreau a fi aproximativ cinstiţi. Tu chiar crezi că nu au nevoie de ceva inteligenţă ca să-şi facă averile cu care ne vor sfida plozii lor ?
                      Problema noastră nu e cu nivelul lor de inteligenţă, ci cu cu nivelul lor de competenţă, care nu se referă doar la capacitatea intelectuală, ci la rezultatul activităţii lor, pentru că dincolo de inteligenţă, mai ţine de capacitatea de muncă, de capacitatea de focalizare pe interesul public, de arta leadership-ului în organizaţia în care sunt şefi, moralitate, de capacitatea voliţională, de tăria de caracter şi mai ales şi în primul rând de gradul de implicare în activitatea publică a interesului personal (aici ar suna mai frumos termenul de nivel de coruptibilitate implementată).
                      Revenind la cipurile noastre – scopul lor e corect, după mine iluzoriu de atins – de a atinge 80 % rată de provaxxing, ca să poată avea 60 % rată de vaccinare, şi aceasta în condiţiile unei campanii acerbe antivaxxing focalizate pe social media bubbles care reprezintă 60 % din populaţie şi în care 90 % din membrii bulei nu au încredere în autoritate. Pentru a realiza convertirea opiniei de la anti- la pro-vaxxing la 30 % din aceştia (presupunând că există un 20 % care devin sau vor deveni pro-vaxxeri prin influenţa de proximitate) trebuie crescută încrederea acestora în autoritate, indiferent că e o încredere de tip pozitiv sau negativ. Cum ? Nu ştiu, dar în mod cert bâlbele şi ezitările nu sunt cu nimic de ajutor.

                      2
                    • In sfarsit vaz si io 60% rata de vaccinare dorita pentru a scapa de situatia actuala. Multam!

                    • Gigi, la întrebarea cu oligofrenii răspunsul e complicat.

                      Nu, nu cred ca sunt oligofreni dar de un an exact așa se comporta (ca oligofrenii). Sa luam termenul de 3 luni (Septembrie-Decembrie) pentru a concepe ceva la platforma de vaccinare. La început de Decembrie exista o lula. E semn de retard sau de puterință?

                      Nu am vorbit de inteligenta (pe care nu o neg) ci de de competentă.

                      M-a uit la știrile de azi. La Constanța au dispărut programări subit și nimeni nu are răspunsuri. In Timiș, oamenii s-au trezit ca nu au doze (ca au fost folosite la alții), nu au primit alta programare și sunt chemați sa vina ca poate găsesc pentru ei la lotul de mâine.

                      Nelamurirea mea e care e momentul de la care manipularea devine incompetenta crasa? ?

                      2
                    • @gugugagafolks
                      Crevetii erau naspa pentru ca nu aveau mirodenii (PS – grasunica fost prima care a folosit „Cilantro” intr-un alt episod mai vechi decat asta):
                      https://www.youtube.com/watch?v=HAgSERC1GxY

                      3
      • Gigi eu sunt de acord principlia cu ce zici asa ca bag niste completari:
        1. Medicul militar care raspunde de camapnie dupa parerea mea de nespecialist este o gresala din multe prespectiv asadar, a mic de mana: nu insarcinezi o persoana de regula sa faca ceva ci o institutie. Persoana poate sa faca covid si sa fie knock-out o luna. Pui frana la program? b mic de mana: cred ca l-au pus pe dansul pentru acel 84% incredere in armata, de care va povesteam in alt articol. Ce nu pricep astia ii ca 84% la suta se tot duce in jos daca legi de armata treburi care sunt tangentiale armatei. Adica sprijin civililor mobilizare a structurilor medicale militare, categoric da. Coordonarea unei campanii de vaccinare categoric nu.
        2. prefer termenul de administrator 🙂 Patron aduce putin cu epoca romana si voi avea nevoie de Xena intr-o baie, sclave, o vila si tot tacamul. Nu ca nu pot sa le obtin , dar no chiar nu am chef sa intru in politica 🙂
        Bun, as face multe si de ce am facut referinta la IT hubul ala ii ca aces structura avea beneficiul de a lucra si cu personal voluntar. Asa era proiectat, itisti din astia care au lucrat la proiecte serioase si legenda spune ca erau in stare sa faca un card de sanatate care „nu se blocheaza” si un „servăr” care nu pica din ora in ora. Legenda spune, care este ea legenda. Pe de alta parte da, nu trebuie sa stresam itsti sa rezolve o problema. Cat timp problema persista poti avea echipe intregi de oameni care sa o rezolve in timp, asa meticulos insa intital sa nu se atinga de ea. Pai ramanem fara obiectul muncii? Ce facem domle? Cu toate acestea sa ajungi cu orice produs IT to be developed la o structura militara a statului care asigura partea de comunicare strategica intre institutii… ii da. Hai sa mergem la SPP pe vitor sa organizeze camopinatul national de gimnastica ritmica si intrunirea filatelistilor romani.
        3. Cu pensile la MApn, aici deschidem cutia Pandorei. Nu s-a dorit niciodata de catre clasa politica acest sistem. A facut Boc ce a facut, acel sistem era tousi perfectibil drept urmare a fost anula si repus in drepturi vechiul sistem. Da cred ca militarul are un loc in societate, dar locul ala nu il da faptul ca ia pensie dubla sau tripla cat un amarat de inginer de la inteprinderea Z. Sau X.
        P.S. Subscriu cu bode, nu stiu ce le-a facut la constructorii de autostrazi dar pe la noi asa regional vorbind, ghici ce fac? Lucreaza! Da. Si se vede si avans de la saptamana la saptamana. Iti vine sa crezi? Mie nu.

        3
        • @lt(rez). Te credeam mai în vârstă, dar nu eşti dacă te uitai lung la Xena în anii ‘9x. Nu confunda termenul de patronus cu cel de patrician. Referitor la ăia de-au supt la lupoaică, dacă ai nevoie de o vilă şi nu ştii cum s-o faci, du-te în Pompei sau Roma într-o casă romană de acu’ 2000 de ani, ia-ţi o ruletă şi un aparat foto şi fă-i un copy-paste, sau dacă vrei să deschizi o şaormerie sau un atelier de fierărie fă acelaşi lucru ca să înţelegi organizarea muncii, care nu s-a modificat de atunci.
          Nici eu nu vreau ca SPP să organizeze campionatul de gimnastică ritmică, dar în primul rând pentru că n-am prea văzut SPP-iste mişto (nevastă-mea vrea, la fel ca pentru poliţaii spanioli). Problema e că se ajunge la soluţia „militară” pentru că sistemul civil este prea încărcat de interese meschine şi de hahalere incompetente. Mă rog, la TV nici Gheorghiţă nu prea performează, dar nici nu se face de râs şi eu cel puţin n-aş vrea să fiu în locul lui – eu îl denumesc Sărmanu’. nu de alta dar el decartează toate potlogăriile şi imbecilismele DSP-urilor.

          2
          • Eh, lasa nu te da neprihanit amu, ca Lucy/Xena era racheta.Noi veneam totusi de la Sanul tovarasei Dana. Ai idee cati Mihai am batut la sah, ca poate-poate ma observa si pe mine o colega? A fost o uriasa dezamagire pentru mine cand mi-am dat seama ca, la fel ca si filmele lui nea Sergiu, realitatea era nitel diferita.
            Aveam suficienti ani incat sa sa imi placa Xena in 96(aveam antena satelit) dar si in scena relativ-recenta la care faceam referire din Spartacus.
            Discutam provenienta etimologica a lui patronus cat doresti 🙂
            Apropo de colonel. Vorbeste foarte frumos si corect limba romana. Deja este un plus. Sunt de acord ca uniforma militara, el in speta, va deconta toate prostiile de pana acum. Alta uniforma tot militara, albastra si cu un trun pe brat sub steagul romanesc va deconta problemele tipice itistice: https://www.youtube.com/watch?v=rksCTVFtjM4

            2
            • Nu cunosc heraldica militară, dar cred că te referi la Al Rahat, care de fapt are uniformă neagră. Stai liniştit, Voiculescu nu-l înghite, Câţu nu-l înghite, Bode nu-l înghite, Iohannis îl acceptă pentru că n-are alternativă, pentru că nu îl vrea pe sticlă dat cu parfum de trandafiri şi pentru că îl ştie suficient de deştept încât să-şi ţină degetul mare deschis să nu se afunde în vreun sac de licitaţie tocmai acum când toţi sunt cu ochii pe el.
              Eu abordam problema şi din punctul de vedere al eficientizării sistemului medical de stat „civil”. Repet că m-a cam dezamăgit acum Voiculescu cu un început prost de tot, focalizat pe poziţionarea simpatiilor useriste în scaune. Cum va putea apoi să-i dea jos pe unşii lui când ar trebui să le desfiinţeze funcţiile pentru o reformă reală în sistem ? Cum va putea face reformă cu oameni veniţi din sectorul pharma, a căror activitate până acum a fost de o profundă imoralitate, când respectivii sunt experţi tocmai în cosmetizarea legală a unor chestii non-etice ?
              Şi ca să revenim la subiectul site-ului – să nu vă mire dacă se va desfiinţa casa de sănătate AOPSNAJ şi multe spitale militare se vor civiliza – la o adică nu se justifică existenţa lor – eşti militar activ, atunci rezolvă-ţi problemele medicale ca orice amărăştean şi doar dacă sistemul civil nu-ţi dă rezolvare apelează la un sistem medical militar, eşti pensionar sau rudă de militar, atunci cu ce diferi de un amărăştean, iar eşti miliţian sau pompier, cu ce diferă atât de mult activitatea ta de a unui amărăştean.
              Vă umflaţi pe-aci ca nişte păuni în călduri cu vai ce importantă-i profesia militară, dar uitaţi că-n spatele penelor voastre se ascund o grămadă de ciori. De ce să existe un sistem paralel medical pentru a deservi 70000 de militari activi, iar pe lângă aceştia să mai fie încă 250000 de poliţişti, pompieri, securişti, plus încă 150000 angajaţi civil la MI, MAPN, MJ, etc. plus încă un milion familiile acestora sau pensionarii aşa-zis militari ? Eu aş vrea reducerea la minim a acestui sistem pentru că acolo risipa de resurse e incomparabil mai mare decât în sistemul CNAS – capitaţie mai mică per personalul medical, salarii duble, achiziţii directe complet netransparente la preţuri unitare mai mari decât la civili. Singurul lucru bun al acestui sistem medical este eficacitatea – generalul spune „nu mă interesează cât costă şi cum se fac licitaţiile, dar vreau să meargă treaba”, pe când şeful civil zice „cât mai ieftin s-ajungă la cât mai mulţi da’ s-ajungă şi la mine”. Aş prefera ca banii necontorizaţi aruncaţi în acest sistem medical să se ducă pe ceva mai multe radare sau rachete antiaeriene decât să ţină în viaţă ineficienţa.

              2
              • Nu Gagu, scuze ca nu am fost explicit, uniforma militara STS este albastra, in heradica avand un turn pe un fond albastru:
                https://inquamphotos.com/photos/academia-tehnica-militara-ceremonie-47308 baiatul cu unforma albastra din mijlocul pozei.
                Menirea spitalului militar si a spitalelor de campanie este alta categoric, ca am ajuns cu situatia unde spui tu este alt fir evolutiv al discutiei dar dupa parerea mea ai dreptate principial. Ca am zis-o in articolul celalat: privilegii sadesti, falie in societate culegi.
                P.S. Si eu m-am dezumflat cu Voiculescu. Credeam ca-l duce capul pe baiat.
                PPS2: Pentru permis de port arma, poti merge la municipal sa-ti faci fisa. Pentru mapn/mai/servicii trebuie sa mergi musai la spitalul militar, pentru a fi eligibil sa faci parte dintr-o institutie unde reducand la simplitate ridicola, inveti sa folosesti arma(e).

                3
              • bine macar ca se inmultesc cei ce vad dincolo de perdeaua de fake-news folosita chiar de statul roman in raport cu pulimea.

                2
                • @psycho. Tot nu m-am făcut înțeles. Eu vorbeam de o chestie mult mai evoluată decât un fakenews. Eu vorbeam de motivația unei acțiuni care poate fi justificată perfect legal și moral de o altă motivație. Întâmplător în acest caz, motivația ascunsă la vedere este corectă și justificabilă și ea moral prin scopul înalt. De asta spuneam că nu putem cere unui soldat care vine de pe front să explice ce-i cu sângele de pe mâinile lui, ci doar să ne spună ca nu e sânge nevinovat. Dacă tu crezi că nu e justificată manipularea (strict în sensul literar de modificare a opiniei altora) populației în scop pro-vaxxing prin metode psihologice și că statul ar trebui să nu facă nimic și să se uite la intoxicările și fakenews-urile deșănțate ce vin dinspre proestici sau idioți, atunci nu-ți rămâne decât să te iei de mână cu antivaxxerii și negaționiștii pe care i-ai tot înjurat până acum sau să postezi pe un forum de plantat panseluțe .
                  Poate ți se pare dur conceptul de manipulare bună, dar ea există dintotdeauna. Ce faci tu când îi schimbi opinia copilului tău mic referitoare la ciocolată din bun = gust bun în rău = nesănătos? Manipulare.

    • Imi cer scuze, poate am fost un pic prea subtil.Supozitorul si supozitiile vs sopozitorul este o distinctie rectalo-filozofico-triumvirativa dezvoltata de catre domnul Ciuvica in una din tentativele sale de ironie aparent elitista. Caut cu sirg clipuletul pe youtube.
      Ce sa-i faci, asa-i la servici(lipseste si aici un u) in sluja patriei si a corectei informari pe platourile antenistice.

  13. Ce aveti ma cu guWerneru’ asta plin de competente ma?
    V-ati inscris la PSD?!

    Si acu serios ……

    – baietii astia des[eti de la guverN-are nu se prea pricep la cestii … concrete!

    – „digitalizarea” e doar inca o viorba (proasta) la moda in societatea romaneasca!
    De ce?
    Fiindca cei care decid …. nu stiu ce vor ! E ca si cand unu se uce la croitir .. zice ce crede el ca vea apoi „descopera” ca de fapt el dorea costum la 2 randuri cu 2 nasturi dar croitoru i-a facut la un rand, cu 3 nasuri si vesta cu revere la 2 randuri!
    Sau …. comanzi la restuarant „o ciorba si o bere”. Ala iti aduce una de burta si o bere. Tu te revolti ca doreai ciorba e vacuta cu bere Tuborg!
    Sau .. la bar „un wizichi!” si baramanu iti toarna dintr-unu de 20 de ani de te sparge la buzunar!

    Pai cine e de vina?

    Asa si cu „digitalizarea” si „informatizarea” .
    Ala care comanda nu are habar de ce cere! Adica al ce dracu ii trebe inofrmatiozare! El e bine documentata cu Star Treck si mister Data …habar nu are ce documnente ii trebuiesc sa iasa la final … de ce si in ce forma! Nici cum se ajunge la ele!
    Dar el e SEF si deci nu poa sa lase pe o staisticiana sau conatbil sa te lamureasca ce si cum face el cu mana si pixu…

    ma rpg nu zic ca un ditai directoru ar trebui sa stie „fleacuri” din astea gen „munca de jos” . Este sufizant sa ia decizia corecta.
    Insa ar trebui sa priceapa ca trebuie sa „delege” amanuntele catre „amarutul” care face treaba fara informattizare ….

    Su va scrriu astea din experenta mea .. cu „beneficiaru” …
    Ca pric um „beneficaru e ca partizanu: nu vorbeste decat batut” dar directioru beneficiar e si mai rau (doi au rams profund sucariti pe mine. Ca eu avema stilul „interigatoriu” si au fots vexati …. Normal ca data fiind pozitia lor ierarhica nu cunosteau amauntele !)

    7
    • @ghita bizonu, la asta cu specificatiile de business si criteriile de acceptanta ai pus punctul pe „i”. Daca sunt o varza sau ownerii nu pot gandi macro si isi dau seama de probleme in UAT, revin cu solicitari de modificare … si uite asa un proiect de 1 luna devine unu de 3 si costa 3x ?

  14. @iulian, solutia este simpla cand au o singura aplicatie care interogheaza db, banuiesc ca te gandesti la o verificare inainte de salvare daca mai este inca available. Cand ai 2 sau mai multe aplicatii si cel putin una consuma serviciile web, ai un delay la cea web base, daca ai utilizare intensa gen mii/min cea web poate obtine 200 ok la apelul de verificare si pana sa ajunga apelul de insert sa fie deja luat slot-ul de cealalta care e pusa direct in core. Cele cateva ms delay la cea web devin o provocare pentru ca pot fi duplicate sau eroare la insert pentru cea de a doua.
    De aia am spus ca e o provocare nu imposibil ?, depinde mult daca ambele aplicatii sunt facute de acelasi dezvoltator. Ei din cate stiu foloseac un core unde fac rappel si un web unde fac programari. Nu am detalii mai multe, dar o ptima vedere asa pare.

    2
    • ADR când am spus 5, am luat in calcul un sistem cu mai multe servere de aplicații și actualizări concurente. Poate fi făcut la nivelul serverului SQL, dar exista și alte variante.

      Situațiile trebuie oricum tratate și in UI, pentru a evita frustrarea utilizatorilor dacă încearcă mai mulți o rezervare la același moment.

      1
      • @iumian da, asta e o prima provocare, sa nu selecteze in ui un slot si sa ii raspinda ca nu mai este disponibil:)
        am spus in contextul aplicatiei web care consuma serviciile unui core, deci fara access la serverul bazei.
        Legat pe proiectul de digitalizare al Ro, pana nu unifica bazele de date sub un singur owner nu rezolva nimic. Altfel vor cheltui o groaza de bani cu provideri IT sa le faca integrari intre cele existente si sa faca suport pe infrastructurile existente. Iar userii din diverse organizatii si paliere pot fi tinuti in o singura aplicatie pe baza de roluri/drepturi/restrictii. Din backend-ul ei poti expune si valida inclusiv prin layerul de roluri/drepturi servicii web pentru orice aplicatie self service utilizata de client. Si asa vom ajunge si noi sa ne imnatriculam masini fara sa mai caram un dosar de hartii sau sa luam un concediu medical fara sa ne supervizeze un medic de familie si multe alte tampenii epice din ziua de azi, in special magnificul Black Box de la OCPI, in Ro habar nu are nimeni cate proprietati are un individ si unde sunt ele.
        Proiectul este fezabil, si va aduce o experienta client extraordinara plus o reducere mare a organizatiei gestionata de institutiile statului, problema este doar daca se vrea pentruca in acel moment va exista un big brother care va putea afla tot despre oricine. Pe noi astia de rand ne doare fix in pix ca oricum Google si Apple stiu cam tot ce facem si pe unde umblam chiar si cu ce masina :)). Chiar si Xiaomi sau alte chinezarii au access prin casele nostre cu fel de fel de roboti, TV, alarme smart etc. Politicienii si baietii care din salarii de bugetari au averi de milioane fug de asta ca de dracu de tamaie. Sunt curios daca cineva va avea curaj sa faca asta vreodata, nu este rocket science, orice institutie finaciara respectabila are asa ceva in place la nivel corporate.

        5
  15. https://adevarul.ro/news/eveniment/alina-mungiu-pippidi-romanii-corupt-vaccinul-1_600e637d5163ec42714b50cb/index.html
    stat securist si „militarizat” in care singura reusita este fie sa fii pe statele lor de plata sau sa pleci dracului pe alte meleaguri.contribuabilul este un argat pe mosia specialilor,eroilor si alttor categorii vitale in dezvoltarea si propasirea neamului?

    3
  16. Bla, bla, bla. Odă securității române! Asta e toată poliloghia, toți sînt vinovați și a venit STS-ul care a salvat situația. Și armata care gestionează totul fiindcă civilii nu sînt capabil, că armata nu e coruptă, etc. Cum poți să crezi că armata poate gestiona ceva și să funcționeze? Armata e doar un muzeu ambulant și o formă de protecție socială. Iar marea realizare a it-știlor de la STS a fost să scanezi buletinul la alegeri.

    3
    • totul e conform planului,cetațeanului simplu îi trebuie indusă starea de nesiguranță si implacabilitate in fata destinului dacă sistemul prin institutiile si oamenii lui nu este la butoane si nu il ghideaza parinteste pe drumul pavat cu „intentii bune ” al statutului de vită furajată .halate,catedre,uniforme,togi,gulere albe,academicieni,doctori docenti,functionari….clasa conducatoare.

      3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *