Articolul de seara – Să înţelegem ce se întâmplă în Turcia!

turcia_23_10a48bca5d_thumb_630_380

M-au amuzat unele păreri ale analiştilor politici români, care într-un cor al necunoştinţei consideră revoltele tinerilor din Istanbul şi din marile oraşe turceşti numai ca şi proteste ecologice. Primele zile presa naţională percepea protestele turcilor ca expresia unei mişcări ecologiste îndreptate împotriva guvernului care doreşte ridicarea unui mall pe spaţiul verde al celebrului Parc Gezi din Istanbul. În realitatea întâmplarea cu mall-ul în parc a fost picătura care a umpult paharul nemulţumirii populare în Turcia.

Deşi Turcia are cea mai mare creştere economică din Europa şi Asia de vest din ultimii 10 ani totuşi de ce se revoltă populaţia turcă? Situaţia din Istanbul e inversă din punct de vedere ideologic faţă de ce s-a întâmplat la Tunis, Benghazi sau Cairo cu primăvara arabă. De fapt, înTurcia, tinerii ies pe străzi pentru apărarea caracterului laic al statului turc şi împotriva islamizării societăţii de către guvernul Recep Erdogan. Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi – unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall – au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist.

Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste. Săptămâna trecută, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 – 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc. Confruntarile de la Istanbul si din alte oraşe turce, care au izbucnit în urmă cu doua zile, s-au soldat cu 79 de raniti, între care 53 de civili şi 26 de poliţisti, a anunţat ministrul de interne, Muammer Guler, precizând că poliţia a arestat 939 de manifestanti în cursul celor peste 90 de manifestatii ce au avut loc în 48 de orase ale ţării.

06030945-609340936

Mai multe organizatii pentru apararea drepturilor omului au denunţat violentele politiei şi Amnesty International anunţat că s-au înregistrat doi morti si peste 1.000 de raniti . Însăşi directorul filialei din Ankara a postului tv Kanal D a fost reţinut câteva ore, duminică dimineaţă, pentru participare la protestele antiguvernamentale, relatează site-ul ziarului Hurriyet. Erhan Karadag a fost reţinut duminică dimineaţă în cartierul Tunali din Ankara, unde mii de persoane participă la mitinguri de solidaritate cu protestatarii din Istanbul. “Sunt în custodia poliţiei, fiind acuzat de susţinerea demonstraţiilor”, a scris Karadag pe Twitter. Karadag a fost eliberat după câteva ore, în urma apelurilor făcute de avocaţii săi şi de Ministerul turc al Justiţiei. În jurul prânzului, Karadag a părăsit sediul Parchetului, explicând că este suspectat de “susţinerea demonstraţiilor” pentru că a încercat să le ducă apă şi lapte prietenilor lui care participau la proteste. Deja mari actori turci se implică în revolta împotriva guvernului islamist. Recep Erdogan a început să dea înapoi şi să afirme public că va respecta caracterul laic al statului turc.

Şi actorul “Suleyman Magnificul” a fost în mijlocul protestelor din Istanbul! Actorul principal din Suleyman Magnificul s-a dus în Piaţa Taksim, pentru a se alătura demonstranţilor. Halit Ergenc, din celebrul serial Suleyman Magnificul, s-a dus în piaţa Taksim, din centrul oraşului turc pentru a se alătura manifestaţiilor de amploare. Halit Ergenc a fost fotografiat de jurnaliştii turci, alături de soţia sa. Cei doi erau îmbrăcaţi lejer şi se îndreptau către parcul Gezi, acolo unde mii de oameni s-au adunat pentru a condamna construcţia unui mall şi a unui complex rezidenţial. În realitate sprijinitorii statului laic nu doresc ca guvernul lui Recep Erdogan să restaureze un mausoleu în Parcul Gezi ce simbolizează puterea Imperiului Otoman ca expresie a islamismului milenar.

proteste-turcia-afp

Când am fost în Turcia în vacanţă acum câţiva ani am preferat să nu fac ca mulţi români numai să beau şi să mănânc la saturaţie pe plaje şi să nu vizitez nimic. Am folosit prilejul să vizitez oraşe şi sate turceşti. Diferenţele de stil de viaţă sunt uriaşe. În oraşe se trăieşte ca în marile metropole  occidentale în mainieră laică, cu femei cu fuste scurte, cu băuturi alcoolice de vânzare la super-market, cu femei care studiază la Universităţi, cu cluburi de noapte şi baruri deschise non-stop. În schimb la ţară oamenii trăiesc în stil islamic aplicând legea musulmană, cunoscuta sharia. Încă în zona rurală a Turciei alcoolul e interzis, femeile poartă burka pe faţă, iar bărbaţii au neoficial până la patru soţii. În general femeile sunt casnice şi la Alimentara poţi cumpăra cel mult o bere şi aceea învelită în ziar. La ţară musulmanii se opresc pe stradă şi se roagă conform tradiţiei. Turcia rurală şi islamistă e cea care îl susţine pe premierul Erdogan şi pe care l-a adus la putere în 2002. De atunci generalii armatei turce, care garantau statul laic, conform tradiţiei kemaliste, au fost rând pe rând arestaţi şi au primit ani grei de puşcărie fiind acuzaţi că doresc să dea o lovitură de stat şi să doboare guvernul islamist.

De fapt avem de-a face în Turcia cu ciocnirea tectonică a două structuri social-politice: una care doreşte continuarea tradiţiei generalului Kemal Ataturk care a impus în anii 1920 secularizarea societăţii turce şi laicitatea statului turc, care a fost garantată până în 2002 de către Armata Turcă şi a doua cea care doreşte islamizarea societăţii turce, introducerea sharia şi revenirea la gloria Imperiului Otoman. Chiar celebrul serial Suleyman Magnificul este o restaurarea tradiţiei otomane în societatea turcă finanţată de guvern. Nu întâmplător toţi demonstraţii din Parcul Gezi poartă stegurile roşii cu portretul generalului laic Kemal Ataturk – tata statului secular turcesc. Când am fost în vacanţă în Turcia am fost uimit de miile de portrete cu fondatorul statului turc modern pe toate clădirile şi pe străzile Turciei. Mai mult, Turcia are o puternică tradiţie sindicală socialistă şi comunistă, care refuză preceptele islamice impuse de guvernul lui Recep Erdogan. Actualele demonstraţii anti-guvernamentale nu sunt alteceva decât revolta tinerilor din marile oraşe occidentalizate turceşti împotriva islamizării societăţii şi a restaurării Turciei de dinainte de Kemal Ataturk. Societatea turcă din marile oraşe occidentalizată refuză de fapt prin aceste demonstraţii anti-guvernamentale islamizarea Turciei.

Ionuţ Ţene

 Napocanews.ro

23 de comentarii:

  1. Rascoala Junilor Turci – episodul 2 – 2013 ,( primul episod a fost in 1908).Erdogan e un dobitoc, (iar am sa-mi iau injuraturi am mai zis-o pe site-ul asta)- viseaza Impreiul Otoman, moneda unica turceasca in balcani si in toate fostele tari din imperiu, viseaza musulmanizarea tuturor teritoriilor foste „otomane”,etc.omu e dement clar.

  2. Erdogan, ca economist, a urcat foarte sus economia Turciei reusind sa creasca PIB-ul per capita de aproape trei ori in zece ani, de ce mama dracului are idei islamiste…nu-l inteleg! Ar fi pacat de Turcia sa alunece pe aceasta panta distructiva.

  3. nu vor pica.au preteni mari

  4. Ca orce alta miscare sociala si aceasta miscare aparent ecologista metastiseaza intro miscare politica arunci cind Guvernul foloseste mecanismul de ordine in supresarea miscari sociale spontane.
    Toate miscarile sociale au si o dimensiune politica chiar daca acesta nu e motivul incipient dar cu cit timp va continua, elemental politic va devenii front and center iar celelalte componente incipiente devin secundare sau dispar cu desavirsire.
    Punctul cheie fa fi atunci cind aceasta miscare dezorganizata isi va gasi liderii si isi va forma o plarforma politice.

  5. Da, George GMT – si s-au gasit tinerii sa demonstreze fix acum cand in Syria se intampla ce se intampla….exact cand este cel mai convenabil pentru ca Turcia sa stea in banca ei….nu te-ai intrebat o clipa daca nu cineva prin serviciile secrete pune paie cu foc in alta parte entru a se ocupa singuri de zona lor?
    Nu sunt toate astea prea legate intre ele?
    Sigur aceste demonstratii vor reduce la minim avantul Turciei de a avea vreo influenta in Syria, urmeaza Arabia Saudita….

    • cand exista mai mult de doua coincidente,atunci nu mai vorbim despre coincidenta….

    • De ce trebuie privit la serviciile secrete straine?Doar de dragul conspiratiei?Erdogan nu cumva a facut epurari masive la nivelul comandamentului superior al armatei?Astfel de lucruri nu se uita si mai ales se platesc.Cine spune ca nu va fi inca o lovitura de stat militara,cum au mai fost in Turcia.Desigur sub sloganul „laicitate nu islamism”.Si la ce se intampla in jur care din marile puteri l-ar sustine pe Erdogan?

    • Robert Ionut

      Fenchea vreau sa iti amintesc ca poporul turc a fost intotdeauna prieten cu Siria. Turcilor de rand nu le convine ca Erdogan trimite teroristi in Siria ca sa il rastoarne pe Assad. Erdogan a ales un moment prost sa le interzica alcoolu :))! E de ca si cum la romani le interzici berea! :)) George a punctat bine cand a zis ca Turcia satelor e cu totul altceva!

      • Ghita Bizonu'

        Buni prieteni!! De atta prietenie li s-au lungit urechile sirienilor !! Ca osamalaii le foloseau pe post de capestre .. DII calut!!!

  6. As adauga la analiza de mai sus si faptul ca primavara turca e un semnal de ingrijorare in Rusia lui Putin.

    In fond, exista multe asemanari intre sistemele politice din Rusia si Turcia: democratii „controlate” de un despot „luminat”, ambele la al treilea mandat, unde dezvoltarea economica (asezonata cu multa coruptie si inegalitate sociala la vedere) care limiteaza drepturile democratice isi arata limitele. Atat Rusia cat si Turcia au drept model politic dezvoltarea economica ca un substitut pentru evolutia politico-democratica, iar modelul acesta a crapat in Turcia din cele mai banale motive: transformarea unui parc intr-un simbol al puterii despotului. Intrebarea este cand va exploda vodca in Rusia lui Putin?!

    De asemenea, China nu este straina acestui model. Dezvoltarea economica pe post de surogat pentru libertatile naturale ale societatii si-a trait traiul … nu va mai dura mult pana cand limitele aceluiasi model „economie in loc de drepturi fundamentale” isi va arata limitele si in China. Si atunci vom trai istorie … atat in Rusia cat mai ales in China.

  7. Acu e vremea sa cheme minerii sa-i linisteasca pe „golani”. Adevarul e ca in caz de alegeri, Erdogan ar castiga lejer, intotdeauna prostimea e mai numeroasa.

  8. Deci totul a pornit de la bautura. Acum inteleg de ce sunt acolo si suporteri fanatici de la echipe de fotbal. In sfarsit sa vedem cum se termina comedia. Cred ca se stinge a durat deja 3 zile.

  9. HAHAHHAHAHAHHAHAHAH. Ia uite cum se invarte roata pentru domnul sultan. Dupa ce a sprijinit financiar, antrenat si permis TERORISTILOR sunniti sa intre in Siria sa se lupte cu Assad, se invarte roata. Asa patesti, fraiere, cand te joci cu focul. Karma e o curva.

  10. Aici e mana spurcata a zionistilor de la FMI, asta se intampla cand nu ai datorii….
    Am vazut si eu mai detaliat care a fost povestea cu Libia…adica cum a fost in 89 la noi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *