Asemanari intre Armata Romana si Iraniana (ep.1)

Diferentele din dotarea Armetei Romane si cea a Iranului sunt evidente. Acesta serie de articole are ca scop punerea in evidenta a echipamentelor comune, sau foarte apropiate din arsenalul militar.
Nu vom pune accent pe datele tehnice ale produselor, ci mai mult pe istoria lor.
Prima piesa luata in vizor este BRT-60/TAB-71.
Iranul a comandat in 1966 din URSS 300 de BTR-60P + un lot de 270 BTR-50. Cifra afacerii a ajuns la 110 milioane $ si blindatele au fost livrate in perioada 1967-1968.
Alte 200 de BTR-60PB au fost comandate in 1986 si au fost livrate in anul urmator.
In prezent se zvoneste ca Iranul ar mentine un lot de 150 de blindate de tip BTR-60.
TAB-71 este versiune sovietica a BTR-60PB produsa sub licenta in Romania incepand cu 1970.
Romania  a produs 1872 de blindate TAB-71 cu motorizari pe benzina si motorina. In prezent mai detinem 864 de TAB-uri de acest tip, din care numai 375 se mai afla in uz.
Iugoslavia a comandat 40 de TAB-71 in 1978 si le-a primit in perioada 1980-1981. In prezent sunt retrase. Croatia a folosit TAB-71 in Razboiul de Independenta, probabil le-au casat.
Republica Moldova a cumparat 161 de TAB-71M (versiunea disel), in 2010 mai aveau in uz doar 89 de masini.
Sursa: Wikipedia
Autostatiile radio cu salt de frecventa, asigura comunicatiile radio la nivel tactic, cu performante superioare în transmiterea secretizata de voce si date, lucru în retele, cu dimensiuni si mase reduse si cu autonomie crescuta.
Comunicatiile se pot realiza cu statia radio în configuratii portabile, mobile sau fixe.

Sursa: Forter.ro

Un proiect similar si-a facut aparitia la parada militara din Teheran
Type 63 este un lansator multiplu de rachete chinezesc alcatuit din 12 tuburi de calibru 107mm. Productia din China a inceput in 1960, produsul bazandu-se pe sovieticul BM-12.
Iranul a obtinut o licenta pentru acest MLRS, cunoscut la nivel local Fajr-1, iar tipul de racheta se numeste Haseb-1.
APR Aurora este un proiect romanesc ce nu a avut succes. Fajr-1 si APR Aurora folosesc 12 tuburi si sasiu Jeep 4×4, diferenta facand-o calibrul (122mm versiunea romaneasca) si raza de actiune (8,5km Fajr1/13km Aurora).
Ramanem in zona artileriei si vorbim despre APRA-40.
Acest tip de MLRS reprezinta versiunea modernizata a BM-21 Grad. Aerostar SA a dezvoltat versiunea romaneasca folosind sasiu DFAEG 15.215.
Sistemul a fost exportat catre  Botswana , Bosnia , Camerun , Croația , Iran , Irak , Liberia și Nigeria .
Probabil poza de mai jos nu trebuie sa ne surprinda!
Larom/LarGrad este versiunea produsa de Romania in colaborare cu Israel. Larom foloseste sasiu 6×6, cabina blindata si este operat de un echipaj format din 5 soldati.
Iranul a produs si el un sistem sistem compatibil cu 3 tripuri de racheta
Specificatii: Arash-1 Rocket
Calibru: 122 mm
Greutate: 65 kg
Lungime: 2,81 m
Gama: 21.5 km
Focos: 18.3 kgSpecificatii: Arash-2 Rocket
Calibru: 122 mm
Greutate: 72 kg
Lungime: 3,2 m
Gama: 30 km
Focos: 18.3 kgSpecificatii: Noor/Arash-3 Rocket
Calibru: 122 mm
Greutate: 45 kg
Lungime: 2,05 m
Gama: 18 km
Focos: 18.3 kg

HAWK
Sistemul asigură apărarea aeriană cu baza la sol a unor obiective cheie împotriva atacurilor cu avioane pilotate şi fără pilot, a rachetelor de croazieră şi cu alte vehicule aeriene ce evoluează la înălţimi mici şi medii. Integrat cu sisteme de tip Patriot modernizate şi cu radare de înălţime şi viteze mari, sistemul are capabilităţi TBMD.
HAWK XXI este ultima fază de modernizare a sistemului HAWK după ce acesta a trecut prin fazele I, II şi III. Prin adăugarea facilităţii externe de “urmărire în coadă” acesta poate avea capabilitatea de angajare a rachetelor balistice tactice. Rachetele au configuraţie aerodinamică tip săgeată, cu aripi delta şi cârme-eleroane dreptunghiulare. Capetele de autodirijare sunt prevăzute cu reţele de antene fazate realizate în tehnologii de prelucrare numerică. În cadrul Forţelor Aeriene Române, sistemul se va obţine prin integrarea echipamentelor specifice HAWK PIP III cu radare 3D, tip SENTINEL şi cu centre de distribuţie (control) a focului, FDC, noi. Prima baterie de HAWK XXI va intra în serviciu, începând cu anul 2007.
Performanţe:
– Viteza maximă a rachetei: 2,5Mach;
– Viteza maximă a ţintelor ce pot fi angajate 1000m/s;
– Gama de înălţimi a ţintelor combătute: 0,20 – 18km;
– Distanţa maximă de acţiune: 40km.
Sursa: RoAF.ro
Iranul si-a dezvoltat propia versiune a acestei rachete sporindu-i capacitatile si reusind sa o integreeze intr-un nou sistem de radare.
Ansamblul poarta denumirea Mersad, iar racheta Shahin (hawk in engleza, soim in romana). Radarul utilizar de iranieni se numeste Kavosh, el  fiind o versiune imbunatatira a AN/MPQ-50.
Alte radare integrate in sistem Jouiya (bazat pe CWAR), HPIR (bazat pe AN/MPQ-46) si suplimentar un sistem OE.
Toate aceste piese alcatuiesc sistemul Mersad.

 
S-75 Volhov
Sistemul S-75 M3 „Volhov” este destinat apărării aeriene cu baza la sol împotriva atacurilor cu avioane, rachete cu aripi, aerostatelor automate în derivă şi a altor tipuri de ţinte aeriene, în orice condiţii meteo, de timp şi anotimp. În unele cazuri poate fi folosit pentru nimicirea ţintelor terestre sau de la suprafaţa apei.
Sistemul a intrat în serviciul Forţelor Aeriene Române în anul 1964 şi a fost supus la trei modernizări succesive, până în anii ‘80. Sistemul este dotat cu radar propriu de cercetare a spaţiului aerian conjugat cu un radioaltimetru şi radar pentru teledirijarea rachetelor prin comenzi radio. În cazul prezenţei bruiajului, dirijarea rachetei la ţintă se poate face şi vizual, cu ajutorul unui sistem de televiziune.
Sistemul are posibilităţi reduse de angajare a rachetelor balistice tactice.
Componente de bază ale sistemului:
Radar de supraveghere (achiziţie a ţintelor);
Radar de dirijare;
6 lansatoare cu câte o rachetă tip 5Ia23 fiecare.
Sursa: RoAF.ro
Sayyad-1/1A & 2 sunt versiuni locale HQ-2J construite sub licenta. Iranul detine cel putin 300 de lansatoare.

NeroFlash

2 comentarii:

  1. * intre noi si ei diferenta mare ! circa 70% din tehnica este produsa in iran 🙂

    1
  2. În cadrul Forţelor Aeriene Române, sistemul se va obţine prin integrarea echipamentelor specifice HAWK PIP III cu radare 3D, tip SENTINEL şi cu centre de distribuţie (control) a focului, FDC, noi. Prima baterie de HAWK XXI va intra în serviciu, începând cu anul 2007.

    🙂 suntem in 2012 la sfarsitul anului 🙂

    hawk iraniene intelesesem ca nu au facut mare branza in cafteala iran -irak, fiind foarte usor de bruiat cu ceva ecm-pods
    si cel rusesc si cel de pe mirage
    http://www.secretprojects.co.uk/forum/index.php?topic=713.0

    bani aruncati pe fereastra, hawkurile noastre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *