Atacul dronelor

poza1

 

Dependenta guvernului american creste fata de Drone, care sunt tot mai des folosite in conflictele cu al-Qaida din Yemen, talibanii afgani si alte zone controversate, in special cele de la granita afgano-pakistaneza, dupa cum reiese din opiniile internationale.

Dar administratia Obama este de neclintit cand vine vorba de folosirea acestei tactici. UAV-urile reduc nevoia armatei americane la sol,  in regiunile ,,inflamate” si dispar accidentele cu pierderi umane.

 

,,Pilotii de birou” stau in buncare cu aer conditionat, departe de campul de lupta, unde isi anihileaza inamicul in stilul unor jocuri video, fara stresul ca vor fi atinsi. Dupa incheiere programului de lucru, ajung acasa la familiile lor.

Controversa in aceste actiuni este aceea ca dronele ucid de cele mai multe ori persoane civile si inocente in special copii.

SUA nu are singura armata ce foloseste drone, alte 40 de tari exploateaza si dezvolta acesta tehnologie inclusiv Iranul, mai nou bazandu-se pe componentele dronelor capturate de la americani.

 

In prezent armatele moderne utilizeaza drone aeriene ce actioneaza singure sau in ,,roiuri” pentru neutralizarea tintelor, drone terestre ce pot insoti trupele sau desfasoara misiuni in zonele deosebit de periculoase.

Unii comentatori militari considera ca aceasta este o noua forma a cursei  inarmari.

poza2

 

Utilizarea dronelor s-a raspandit si in alte domenii: politia britanica a apelat la UAV-uri pentru a prinde mai usor hotii de masini din orasul Manchester, in Tarile de Jos un piroman a fost identificat si prins dupa ce o drona a facut mai multe poze.

Inginerii din Zurich, Elvetia, se afla in dezvoltarea unor robosti ce vor fi folositi in industria constructiilor. Acestia au demonstrat cum cateva drone mici, care lucreaza cu o viteza impresionanta, pot ridica blocuri grele de beton pentru realizarea unui turn, astel ei spera ca vor inlocui zeci de muncitori si nu va mai fi nevoie de schele.

 

Acesta tehnologie a dronelor creeaza o teama cu privire la violarea intimitatii, nu doar din partea guvernelor. Curand mai multe companii private vor lansa pe piata acest tip de produse ce pot fi cumparate cu cateva sute de dolari.

Mai multe publicatii de paparazzi sau retelele de hoti/spargatori, pot apela la avantajele oferite de drone.

 

 

Sursa: Al-jazeera

 

 

Citeste si:

Viitorul sistem de supraveghere militara. Dronele vin acum in roiuri.

Iranul da startul clonarii dronelor de spionaj americane

Shahed-129 „Martorul”

 

 

 

NeroFlash

2 comentarii:

  1. ce poate face la 07:00…matura cu ei pe jos …e doar un inceputul inceputului dronelor si robotilor … de scenarii si tehnologie omul nu duce lipsa mai greu e cu satelitii militari ..

  2. Clar ca lumina zilei ca asta e viitorul. Cine nu are viziune piere…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *