Borei mai intarzie un an…

Primul submarin strategic SSBN rusesc din clasa Borei, ar fi trebuit sa devina operational la sfarsitul acestui an. Numai ca in cadrul testelor intensive derulate s-au descoperit probleme serioase de software-ul care controleaza lansarea rachetelor si nu numai, astfel ca operationalizarea primului Borei, Yuri Dolgoruky, a fost din nou amanata cu un an.

Yuri Dolgoruki

Yuri Dolgoruky desi nu este inca gata de lupta are in o istorie serioasa, macar ca numar de ani. Astfel a intrat in constructie in 1996 si a fost lansat la apa in urma cu cinci ani, numai ca problemele s-au tinut lant de constructorii rusi. In primul rand au aparut disfunctionalitati la reactorul nuclear, apoi la alte echipamente importante ale navei.

Desi rand pe rand aceste probleme au fost remediate, nava continua sa astepte operationalizare si inarmarea sa. Durerile de cap in constructia primului Borei au mai multe cauze. Prima si cea mai importanta este aceea ca Yuri Dolgoruki este o nava noua cap de serie si astfel are in dotare multe echipamente noi si netestate. O alta problema, mai grava chiar, ar fi lipsa de experienta a constructorilor rusii. Dupa caderea URSS o parte importanta din personalul care se ocupa de constructia submarinelor nucleare, personal foarte inalt calificat a cam ramas fara obiectul muncii.

O lunga perioda de timp, datoprita lipsei de fonduri, constructia de submarine nucleare a cam lancezit si astfel o mare parte din personal a trebuit sa-si caute de lucru prin alte parti, iar cei ramasi s-au deprofesionalizat. Iar daca mai adaugam aici si vechime instalatiilor si utilajelor, timpul necesar ca noile tehnologii sa fie aplicate, avem un tablou complet a dificultatilor intampinate astazi  rusi in constructia de submarine.

Ca proiectare clasa Borei aduce mai  mult cu modelul Delta IV. Are o lungime de 170 metri si o latime de 13 m, la un deplasament la suprafata de 15000 tone. Noua clasa de submarine Borei a fost construita in jurul rachetei strategice Bulava, iar o parte din intarzierile in armarea navei se datoreaza si problemelor aparute in dezvoltarea rachetei, care dupa unele informatii, nici acum nu ar fi scapat de bolile copilariei. Yuri poate transporta si lansa 16 SLBM Bulava, la o singura salva.

Bulava

De asemenea nava mai are si patru tuburi lans-torpila, plus inca 12 tuburi care pot lansa fie torpile, fie rachete de croaziera sau anti-nava. Pretul unei nave este de aproximativ 2 miliarde de dolari, destul de scump dupa standardele de cost rusesti si se are in vedere construirea unui numar de opt nave, ultimele cinci avand capacitatea de a transporta 20 de rachete.

In acest moment doua submarine din clasa Borei sunt lansate la apa si sunt in programe de teste intensive, asteptand ca problemele aparute sa fie remediate.

 

Sursa: strategypage

 

 GeorgeGMT

 

15 comentarii:

  1. Pina in 2020 mai este vreme, nu-i asa? Programul lui Putin merge brici. Pe hirtie si la televizor, desigur…Exact ca cei o mie de kilometri de autostrada ai lui Geoana.

  2. Parerea mea este ca rusii nu trebuie subestimati.

    • Corect.
      Nu toti sint niste imbecili. Rusia a fost sute de ani putere zonala si aproape un o jumatate de secol supraputere.
      Iar treaba cea mai sigura este ca se afla al o aruncatura de bat de noi.

    • Rusia are in conservare patru mii de tancuri T55. Hai sa spunem ca noi cumparam 500 de bucati Leopard2A6. Cu toate gaselnitele cele mai moderne. Presupunind ca rusii isi scot rablele din depozit si se napustesc, noi sintem mincati cu tot cu 2A6. Asta este forta principala a rusului.

      • Realizezi că un tanc nu e Loganul tău de la poartă?

        Readucerea în exploatare a 4000 de tancuri presupune o investiţie masivă în piese de schimb, consumabile, ore de muncă, transport, instruirea echipajelor şi durează cel puţin un an de zile înainte ca primul dintre ele să iasă pe câmp.

        Într-un an se întâmplă multe.

        ~Nautilus

        • Coect, da sa repui in functiune 4000 de tancuri se poate face mult mai rapid, dacat sa construiesti patru mii de tancuri nou-noute.

        • „Într-un an se întâmpla multe.” Cooooooooooooorect! Da’ la rusi, nu la noi.
          Ce s-ar intampla la noi in anul cela:se darama blocurile ce vor fi construite pe terenurile scoase la vanzare de fisc ale actualei UMB si se reface uzina;se cumpara presa de turele si matritele speciale;se aduc inapoi mecanicii care acum or fi la munca prin Italia;se cumpara masina de filetat in adancime ca sa mai faca tunuri pt tanc la Resita;se reface industria pe orizontala pt diferitele componente de tanc;se fabrica vreo cateva sute de TBTuri,eventual dupa ce se inchide fabrica;se cumpara si operationalizeaza 200 de ‘multiroaie’;se fabrica vreo suta de SOCAT;se cumpara mii de Spike, Hellfire, SADARM, Brimstone, JASSM. Mai vreti sa mai scriu?

        • „Realizezi că un tanc nu e Loganul tău de la poartă?

          „Readucerea în exploatare a 4000 de tancuri presupune o investiţie masivă în piese de schimb, consumabile, ore de muncă, transport, instruirea echipajelor şi durează cel puţin un an de zile înainte ca primul dintre ele să iasă pe câmp.”

          Daca realizez? Asta este cea mai mare speranta a mea…Faptul ca rusul nu va avea timpul si banii necesari pentru a mobiliza haitele blindate.

    • In mod clar nu trebuie luati la vale! Au mai facut-o unii si apoi si-au tras un glont in cap, sau au plecat in bejenie pe Sf. Elena. Rusia este o altfel de tara cu o altfel de mentalitate. Si razboiul il gandesc altfel. Iar fata de americani, care cumpara inteligenta de peste tot, rusii si-au cam dezvoltat tehnologia singuri. Cu ceva ajutor german prin anii „50, dar cam atat.
      Sunt de luat in seama, iar Putin merita si el luat in serios…

  3. Nu stiu daca e nevoie sa mai numaram tancurile rusesti. Sunt atat de multe incat nu mai conteaza daca noi stim ca au 5000 sau 10000, T72 de ex s-a produs in peste 25000 exemplare (cel putin asa zice wikipedia), T-80 peste 5000, desigur multe s-au dus la export, probabil ca despre foarte multe nu se stie nimic si sunt ingropate prin cine stie ce depozite…

  4. Si chiar de le-ar readuce in exploatare cele 4000 de tancuri + ce mai au deja operational si tot nu vor putea sa mobilizeze totul pe o singura directie, avand in vedere ce granita au rusii si cate amenintari. Poate maxim 1/10 din forta lor ar putea fi concentrata pe directia noastra.

    • Mariuse, da’ ce te faci daca rusii sunt baieti nasoi si aduc incoa o zecime si juma, in loc de numa una cum presupui 🙂 Asa pe la fo 750 de tancuri insotite de Mi24/SU25, cu baraje de Uragan si Smerch in prealabil, cu mia de BMPuri si BTRuri dupa ele, cu razboi electronic, cu suprematie aeriana si bombardamente la greu, cu desant Spetsnaz, cu Iskander prin locurile esentiale. Si ce te faci daca se intampla asta peste 5 ani, pana cand mai scoatem din dotare tancuri, ca-s prea multe si-l costa pe stimabilul guvern, lichidam unitati si reducem armata’ la 50.000, inchidem UMBul ca sa facem blocuri, mai cad din TABurile lui Ceasca, din Pumele lui Ceasca, TBTul va fi legenda etc

      • Nu stiu ce raspunde Mariusica…
        Eu as zice asa, ca am dat de belea…
        In ceea ce-l priveste pe Fratrele cel mare de peste Marea balta. nu prea cred ca-si baga el pielea la saramura pentru cei 55 de miitari (profesionisti sau ”lefegii”) si 15 milioane de civili (care mai de care mai dusi cu capul) de pe aici.

  5. GSG9, ma faci sa rosesc 🙂
    Pai ai 2 variante:
    1.) lupti stiind care va fi sfarsitul si sperand, macar nitzel, sa inchei rapid un armistitiu negociat de altii mai mari din NATO/UE;

    2.) faci ce-au facut si mosii nostri in 1940, adica ciocu mic si plimba-ti ograda mai la vest, daca e loc…

  6. nu nu vin aici cu t55 pe care le pensioneaza…dar au t72 modernizate,t80 si t90 din alea noi si robuste…nu stiu de s-ar bate cu noi …fiindca noi suntem nevinovati.puterea lor e uriasa chiar daca unii ii defaimeaza.prin forte proprii continua sa uimeasca lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *